zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMisiekaba: regering moet weer onderhandelen over goud

Misiekaba: regering moet weer onderhandelen over goud

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 apr – De regering moet terug naar de onderhandelingstafel met Iamgold en Newmont. Dit zegt parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP). Met de principeovereenkomsten komen de multinationals er bepaald goedkoop van af. Suriname moet ook nog met miljoenen inkomen, maar dat is eigenlijk niet zo slim. “Waarom mag ik mijn goud niet inzetten”, aldus Misiekaba. Regeringsonderhandelaars moeten maar minder makkelijk onder de indruk raken: “Laat u zich niet intimideren door al die dikke documenten.”

Het zou meer om een onderhandelingstactiek gaan. En daar zou het niet bij blijven. In de raffinaderij te Nieuw Koffiekamp zou flink wat stemming worden gemaakt. “Iamgold is nu bezig paniek te zaaien onder arbeiders door te zeggen: u gaat minder verdienen. In Canada en de VS worden veel hogere lonen en belastingen braaf betaald. Ik roep de vakbond op meer te eisen. De sociale lasten van de multinational zijn aan de lage kant”, zegt Misiekaba.

Hij ziet geen gevaar voor een vroegtijdig vertrek als Surinamers het hunne aanvragen. “Deze multinational gaat echt niet weg uit Suriname, want er valt grof geld te verdienen. Het land is van ons, het goud is van ons. Ik denk dat we een waardiger niveau moeten aanhouden bij onderhandelingen. Ik sta hier om het volksbelang te dienen. Omdat we ons land gaan binden voor tientallen jaren, hebben wij de verantwoordelijkheid een goed ding neer te zetten.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

60 REACTIES
 1. Nog erbij deze mensen hebben de kunst om geld te doen verdwenen…zie de beurzen zie de Financiële crisis op de wereld…zij laten jou geld smelten.
  Dus zet goud uit eigen bodem in.
  Neem geen geld uit leningen zij maken het geld in de kortste keren waardeloos.


  Maak melding
 2. Mis-ikaba,
  It takes more then this to bargain for a good deal.
  Ga eerst na of de onderhandelaars van Suriname niet wat toegeschoven zijn (onder of boven tafel) want anno heden is het publieksgeheim datr multinationals onderhandelaars en degenen die beslissingsbevoegd zijn omkopen.
  Gisteren nog heeft Philips een boete betaald aan de Amerikanen wegens het omkopen van mensen in Polen.

  Dus no bari ga beter onderhandelen. ik zou eerder geneigd te zeggen:
  Alvorens je de onderhandelaars aanwijst ga eerst na of zij voldoen aan alle gestelde eisen om te kunnen onderhandelen en schaam je niet om hulp uit het buitenland aan te vragen (tegen betaling of niet).
  Je moet een degelijke tegenpartij zijn tijdens onderhandelingen.
  Ga niet op mensen hun gezicht af of zogenaamd jarenlange politieke ervaring.
  Selecteer op:
  – Opleiding
  – Praktijkervaring die getoetst kan / moet worden
  – Onomstreden als onderhandelaar
  – Integriteit
  – Betrouwbaarheid
  – Schoon blazoen
  – Goed inzichtelijk vermogen
  etc

  en zorg steeds dat er 1 persoon de leiding heeft.


  Maak melding
 3. Land te koop.
  Bouterse is een LAFAARD, hij loopt te pronken over een gouden kerst en goede goud deal maar komt zelf niet naar het parlement om zijn zogenaamde goede deal te verdedigen, hij laat het over aan ezels als Misi KA Ba en de rest van die paarse zondaars in het parlement.
  bouterse lijd aan grootheidswaanzin.


  Maak melding
 4. Het zou goed zijn als de overheid zich zou laten adviseren door een gespecialiseerd bureau. Volgens mij is dat de normale gang van zaken en zeker hier in Nederland. Het kost je een paar centen, maar aan de achterkant verdien je dat dubbel en dwars terug. Dat Suriname iets te bieden heeft staat vast, maar verliezen maken op dergelijke contracten is onacceptabel en al helemaal in combinatie met opgeven van soevereiniteit.


  Maak melding
 5. Ik had niet anders verwacht.Alles wat tot nog toe door deze mensen aangepakt werd is een mislukking geworden.
  Zie recente berichten: brug Carolina nu Renovatie paleis.
  Over de gedane beloftes hoef ik jullie niets te vertellen, het zijn praatjes die praatjes blijven.
  Dit kan niet anders als je amateurs en mensen die puur op eigenbelang dan wel het belang van DDB uit zijn het werk laat verricht.
  Als ze ook nog in het nieuws hun passie prediken is het motto : mensen pas extra op.
  Parmessar is een politieke onbenul, veel woorden weinig wol.


  Maak melding
 6. Suriname heeft het voornemen om het geld voor de inleg te gaan lenen op de internationale kapitaalmarkt, uiteindelijk veel meer dan de 402 miljoen Dollar en ook aanzienlijk meer dan Surgold zal investeren. Lenen op de kapitaalmarkt Suriname met een rating van BB- het geld alleen krijgen tegen een rente van minstens 7 procent. Nu de overheidsfinanciën onder druk staan zullen de ratings naar beden bijgesteld worden, dus de rentes zullen oplopen. Hoe wil men dit terugbetalen ?

  Stel voor dat Nieuw Front de onderhandelingen namens de regering gaat voeren. Het NDP bakt er niets van.


  Maak melding
 7. Met de staart tussen de poten weer terug naar de onderhandelingsrtafel

  Het wordt een gouden Pasen, Kerst, Nieuwjaar voor Iamgold.

  Die lachen zich echt de ballen uit de broek bij zoveel dommigheid.


  Maak melding
 8. Beste GMAP:

  je denkt toch niet dat Bouterse in staat is om antwoord te geven in het parlement. Hij snapt er zelf de ballen niet van.

  Beetje gillen en roepen in de berm naar dom Paars Stemvee: dat is zijn niveau


  Maak melding
 9. @GMAP

  Jepie noh dé moro..

  Broeder, weet jij de overeenkomst tussen een kuiken en een ongeboren paarse aanhang ???

  Zodra ze beginnen te lopen gaan ze pikken…


  Maak melding
 10. Overduidelijk dat Lamgold de overheid bij de kladden heeft. Op z’n minst vreemd dat Bouterse geen tekst en uitleg komt geven in de DNA. In plaats daarvan stuurt hij een ongeschoolde man met goudentanden de wereld in die de lucht moet klaren.
  Overigens kenmerkend voor zijn presidentschap. De man voelt zich nergens verantwoordelijk voor. Neem die uitspraak van hem, al staat paramaribo in brand, ik lig er niet wakker van. Blijf gerust op hem stemmen komt allemaal wel goed. whahahaha


  Maak melding
 11. Hier vanuit Duitse eigenbodem enkele krachtige en ervaren Duitse onderhandelaars graag!

  Lijken mij wel o zo heerlijke en dito eerlijker landgenoten, die streven tenminste naar vooruitgang, waar ze ook zitten.

  Laten zich ook niet de kaas van het brood eten door die Canadezen en Noord Amerikaanse maffiosos.

  Suriname is dan beter af met zulke vooruitstrevende karakters!!!


  Maak melding
 12. Eey Misigudu yere noh!!

  die kerkgenootschap van jou telt 300 leden en hebben zij elk dat glimmend metaal in hun mond tog?

  da trek dat ding eruit en geef het als voorschot aan die lange jurken evangelie, want voorlopig is er geen goudendeal, zuiver, omdat de oppositie geen last heeft van sardienvergiftiging 🙂


  Maak melding
 13. Liever een ander president, mee eens, met alle genoegen; zijn we een keer van die ellende af.

  Maar de onderhandelaars moeten ook op niveau kunnen presteren vindt ik!!!


  Maak melding
 14. Vooruitstrevend denken ontbreekt aan deze regering. Alle kaarten zijn gezet op olie, goud en andere metalen niet wetende dat de technologie zich door ontwikkeld. Suriname loopt straks weer achter de feiten aan.

  Zie recent nieuws uit Nederland. Als deze trend zich doorzet neemt de vraag naar olie af.

  AMSTERDAM- De komende twee jaar worden in Nederland zeker vier waterstoftankstations gebouwd voor bussen en personenauto’s. De eerste twee worden rond de jaarwisseling in Rotterdam en Helmond geopend.

  Volgens staatssecretaris Mansveld staan we “aan de vooravond van de introductie van rijden op waterstof”. Verschillende autofabrikanten werken aan de productie van auto’s die op waterstof rijden. “Daarom moeten we ons land klaarstomen voor deze schone en duurzame voertuigen”.

  Personenauto’s

  Voertuigen die op waterstof rijden stoten geen koolstofdioxide (CO2) uit en hebben een stille motor. Op dit moment rijdt alleen een aantal stadsbussen in Amsterdam op waterstof.

  In Amsterdam en Arnhem zullen bestaande waterstof-tankstations geschikt worden gemaakt voor personenauto’s.


  Maak melding
 15. @Vene, ik heb nooit beweert dat Vene een incompetente President is geweest.

  Wat ik nog steeds vind is dat er oneigenlijk gebruik gemaakt is van die man zijn status.

  Dat maakt seniel en dromerig, want wat moet je met een stelletje slapjanussen en bangerikken in de politieke Arena van Suriname, die als de dood zijn voor liquidatie als ze hun mond opentrekken voor wat scheef is.

  Ze willen graag allen met de drs of Ir op de foto, om die pose aan hun kleinkinderen te laten zien.

  In die tussentijd blijft al het parlementaire en politieke werk zitten, terwijl het volk lijdt onder de
  onopgeloste problemen.

  Zo gaat dat in Suriname toch, of is er op dit punt veel veranderd. Kom ik met mijn, 3 titels in Suriname, dan wordt ook ik aangegaapt.

  Dat is toch zo in Suriname. Maar zelf, doen velen anderen naar de mond praten en dat doen Duitsers niet is mijn ervaring.

  Daarom beveel ik liever aan de doorgewinterde Duitse boven de Nederlandse onderhandelaars


  Maak melding
 16. Hoe is het toch mogelijk? Het kamp van de paarse donkeys begint af te brokkelen. Eerst grootheidswaan met die zogenaamde gouden deals en nu de twijfels en onzekerheden. Ai baja, hetland uitverkopen? De paarse DiDiBri’s zijn onwaarschijnlijk dom.


  Maak melding
 17. @Koos, @Henk Molenaar, @ Roy,

  Bij jullie ga ik zekerst niet slijmen, omdat het niet in mijn aard ligt; maar als jullie een redelijke punt hebben als in deze posting krijgen jullie van mij een pluim.

  Geen ongepaste zaken, want het is niet nodig elkaar oneigenlijk te bejegenen.

  Met mij behoven jullie het niet altijd eens te zijn, maar geen scheldnamen a.u.b.

  Het gaat erom dat een parlementarier de posting oppikt en wat meedoet, want dat is ons uiteindelijke doel of niet soms!!!


  Maak melding
 18. ach die redimusus hebben altijd een reden om te klagen. wij ekte Surinamers geloven in deze president. wij staan onvoorwaardelijk achter hem. geloof dat jullie in olland genoeg problemen hebben, euro cris, toestaan van een pedo partij, politieke partijen welke vrouwen uitsluiten, kinderen die opgevoed worden door homostellen en nog veel meer op te noemen. redimusus jullie hebben sranang verlaten, jullie zijn het volk geworden van stampotten, kaas en klompen. blijf vooral waar jullie zijn en bemoei niet met sranang. hup hup bouta


  Maak melding
 19. Uw naam: Misiekaba
  Zegt al alles…. u heb het al gezien en wij ook.

  Mogelijk worden er beslissingen in Suriname onder invloed van geestverruimende middelen genomen. Althans daar heeft alle aanpak van deze regering schijn van.

  Als maar loze beloftes doen waarna ze zichzelf weer tegen komen en tegen MOETEN spreken omdat er simpelweg geen bal van klopt.

  Respect en vertrouwen zijn zaken die ver te zoeken zijn in Suriname.

  Jammer dat het allemaal zo op deze wijzen moet gaan.

  Voor alle misstappen van regeringen zullen de onschuldige burgers voor moeten boeten. Jammer, jammer en erg jammer dat er geen moer van al die plannen is uitgekomen.

  Suriname heeft zoveel problemen tav de toekomst en regering Bouterse zag slechts een brandend sigaret dat verboden moest worden.

  Nou mensen, corruptie is volksziekte nummer 1 in Suriname en niet een sigaret.

  Dit soort praktijken krijg je wanneer je van lege hoofden iets verwacht…….immers, als je van niets iets maakt, ken het iets zichzelf niet!


  Maak melding
 20. BIGIE EDE KILL: Natuurlijk staan jullie paarse schapen en ongeletterden onvoorwaardelijk achter je criminele pres, die net als zijn volgelingen dom asociaal en analfabeet zijn.

  Was jij maar door een homostel opgevoed, dan had jij misschien wat normen en waarden meegekregen in je leven, en was je niet verworden tot een maffiamaatje en boefjesknuffelaar.

  En de eurocrisis daar komen wij wel uit, zodat jullie niet in een eurocrisis belanden, omdat jullie afhankelijk zijn van wat familie uit Euroland jullie opsturen aan geld en goederen, omdat jullie te beroerd zijn je handen uit de mouwen te steken, en je eigen broek op te houden.

  En die politieke partij die vrouwen zou uitsluiten, is niet veel anders dan die relifreaks en haatfundis die onder leiding van stevie Wonder Meye, adviseur van maasamoordenaar, en drugsdealer DDB bevlekt zijn door een sprookjesboek die de bijbel heet.

  Het verschil tussen onze politieke haatfundi en relifreaks partij en Stevie Wonder Meye is dat ons hoogste rechtsorgaan ze teruggefloten heeft op straffe van rechtsvervolging.

  Dus Bigie ede kill ga jij maar lekker uit je neus zitten vreten en onzin uitkramen terwijl je pres het land in de uitverkoop gooit, zijn eigen zakken en die van zijn 40 rovers rijkelijk vult, en de Chinezen het land overnemen, wat overigens misschien het beste is wat Suriname kan overkomen. Have a nice day!!!


  Maak melding
 21. Beste bigi kill

  Blijf vooral posten op Waterkant. Dan kan iedereen zien hoe DOM, ONGELETTERD, LUI, HAATDRAGEND, VOLGZAAM, jullie Paarse Ezels zijn.

  Als iedereen welke types achter Bouterse en zijn loze beloftes blijven aanhollen……


  Maak melding
 22. heel NDP was aan het Rick Rossen tijdens het nieuwjaars Ocer idiotie…alsook deze Misiekeba, omdat DADA so-call zijn goudenkerst binnen had!!!

  pas als de oppositie zwakheden in deze deal blootlegt komt hij uit zijn stal om mee te balken!

  tja,…een ezel met een gouden kies 🙂


  Maak melding
 23. Misiekaba waar kom je vandaan.Heb je een beetje verstand of geloof je zelve.Misiekaba je bent een nietsnut met een grote EGO.Jammer dat deze wereld wordt bevolkt door jullie soort. Met grote getallen zijn jullie hier aanwezig om ellende en verdriet te creeren En dat jullie nog volgelingen hebben.Zie Venetiaan daar dansen ze voor.


  Maak melding
 24. Misselijke-kaba, zijn goudaandelen komen in het gedrang!
  Spuit 11 actie van misselijke-kaba.

  We zullen zien hoeveel invloed jou stem heeft en in hoeverre die coalitie van je, jou persoonlijke grieven oppikt.

  Mijn inziens heb jij 0,0 invloed!
  Je hebt je ziel verkocht voor een paar gouden tanden, dus moet je rustig toezien, hoe het land van je dorpsgenoten wordt ingepikt.
  Laat dit een les voor je zijn, je bent klemgezet door je eigen acties. Neem je verlies als een vent!

  Karma is a bitch!


  Maak melding
 25. De president is incompetent, de regering is incompetent en ze willen bovendien niet werken; Simons moet hen bedreigen om ze zo ver te krijgen dat ze eens een keer op tijd verschjnen om vragen te beantwoorden in het parlement. Iedereen die denkt dat deze incompetente bende in staat is, door te onderhandelen met de multinationals, een goede deal voor Suriname af te sluiten, houdt zichzelf voor de gek. Langer onderhandelen, zal geen betere deals voor Suriname opleveren, deze regering en president moeten gewoon toegeven dat ze te stom zijn om voor de duvel te dansen en gewoon aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. We moeten dan slechts hopen dat het volk niet nogmaals zulke incompetente figuren in het machtscentrum zet.


  Maak melding
 26. Graag had ik parlementariër André Misiekaba horen zeggen:
  1. “Regering ga terug naar de onderhandelingstafel met Iamgold en Newmont want het resultaat komt niet tegemoet aan onze wens en verwachtingspatroon en ten nadele van onze Surinaamse soevereiniteit is de kloof tussen ons werkelijkheid en ideaal onoverbrugbaar. De multinational is met het principeovereenkomst de grote winnaar en wij de achterblijvende verliezers, zowel op korte en lange termijn”.

  2. “Suriname moet ook nog met een kwart miljard dollar, over de brug komen, niettegenstaande dat bedrag accepteren de onderhandelaars dit resultaat, wat ik en de regering niet zo slim achten, maar ook niet hadden verwacht. Nu blijkt dat de onderhandelaars de capaciteit missen voor zulke complexe onderhandelingen en ze ontheffing moet verlenen voor alle onderhandelingen en dito die opschorten tot nader orde. Ik Misiekaba constateer dat ze zowel intern als extern door de Regering gezakt worden geacht als onderhandelaars”.

  3. “Waarom mag Suriname haar onderhandelingsmiddel in de grond, goud, niet daarvoor inzetten. Regeringsonderhandelaars moeten maar minder makkelijk onder de indruk raken van tjoekoes. Onderhandelaars moeten zich niet laten intimideren door al die pakketten met dollar biljetten”.

  4. ” De sociale lasten, lonen en belastingafdrachten van de Multinational moeten gerelateerd zijn aan het belastingsysteem dat geldig is in VS en Canada. Dat betekent, eerst kijken hoe die eruit ziet en werkt. Alweer een fenomeen die het parlement reeds een eeuw geleden moest doen, maar het kan nu nog op de valreep”.

  5. “Deze multinationals mogen echt weg uit Suriname, want voor ons Surinamers valt grof geld te verdienen. Zowel het land als het goud is van ons. Ik denk dat Surinamers de waardigheid van een natie op een respectabele niveau moeten aanhouden bij onderhandelingen. Ik Misiekaba sta hier om het volksbelang te dienen, maar niet die van die multinational.
  Omdat als wij Surinamers gaan binden voor tientallen jaren, hebben wij de verantwoordelijkheid en plicht een goed alternatief neer te zetten als resultaat die de kloof tussen werkelijkheid en ideaal overbrugt.”


  Maak melding
 27. Ik ben geen lid of aanhanger van de MC/NDP, maar ik zie de tekenen reeds aan de wand voor Mw. Simons-Geerlings and Andre Miesiekaba. Ik weet niet hoe Baas hun openlijke kritiek op de (zijn) regering zal accepteren. Beide parlementsleden hebben wel mijn volledige support m.b.t. hun attitude tegenover de regering en de multinationals.


  Maak melding
 28. Andere collega’s van Misiekaba [Doekhi,Parmessar,Vishnudat]vinden dit overeenkomst het beste is dat Sur.ooit is overeengekomen.Voor dit overeen komst heeft bout zelfs Obama laten staan[in New York] en wachten.
  Dan is dit kritiek van Misiekaba niets anders dan dat hij zijn prijs probeert te verhogen hahaha.Want degene die het een geweldig overeenkomst vinden,hebben hun Redi Tongo en lollypop gekregen en Misiekaba slechts een Lollypop.Ook hij moet nog een Redi tongo bij.


  Maak melding
 29. Goed zo DDB, je laat een ieder nu inzage hebben hoe er onderhandeld moet worden met multinationals, na bijkans honderd jaar voor het eerst een president die alles openbaar, dus de onderhandel team wordt nu keurig en wereldwijd ontmaskerd als onbenullen, en het getuig van oprechtte vaderlands liefde dat U niet hebt getekend maar het heeft doorgesluisd naar de DNA.dat getuig van goedbestuur,PROFICIAT strateeg.en nu opzoek naar ondelhandelaars met de hart op de juiste plek, btw de 5% goudovereenkomst hoe is die getekend in een achterkamer of in canada ????????????????


  Maak melding
 30. Karm,

  Ik ga in alles wat je stelt mee, behalve dat de onderhandelaars onbenullen zijn, zo zou ik ze zeker niet noemen. De Surinaamse onderhandelaars hebben het beste bereikt wat ze konden bereiken onder deze omstandigheden. Onderhandelen met bedrijven zoals newmont, Suralco, iamGold enz. is geen kattepis. Dit soort bedrijven leven van onderhandelen met landen om hun grondstoffen, die gasten kunnen wel honderden door de wol geverfde onderhandelaars optromelen en hebben nog honderden achter de hand die alles van een land in kaart zetten.

  Voor de rest heb je alles goed gezien. Voor het eerst in onze geschiedenis heeft een regering niet zelf onderhandeld, maar een onderhandelingsteam samengesteld bestaande uit mensen uit het zakenleven die kennis van zaken hebben, de meeste van deze onderhandelaars zijn niet eens politiek gelieerd aan de regering of coalitie.

  Front bijv heeft zelf de 5% onderhandeld, minister Rusland was de onderhandelaar zelf, hij heeft een villa in Florida aan overgehouden.

  Nu gebeurd alles transparant, zelfs coalitie parlementsleden zoals Misiekeba kan en mag kritiek leveren omdat dit om een landsbelang gaat.

  De front ezels hier snappen niet eens waar ze het over hebben, terwijl de meesterstrateeg Bouterse juist handelt precies zoals het hoort, dat kunnen we van front niet zeggen.

  een andere grove leugen van front is dat ze al een akkoord hadden bereikt van 20% zonder eigen bijdrage. dit is de grootste leugen aller tijden, want ze kunnen niet eens LOI overleggen laatstaan een concept contract of welk ander document waar Newmont initieel mee akkoord is gegaan.

  Wat Misiekeba nu heeft gedaan is bewijzen dat de NDP geen primitieve politiek bedrijft zoals front, dit is de politiek zoals het hoort.

  Zoals ik al eerder zei de toekomstige Presidenten uit de NDP dienen zich aan zoals Mevr. Simons, Misiekeba, Parmessar allemaal gasten die hun Surinaamse hart op de juiste plek hebben.


  Maak melding
 31. Misikaba kan deze onzin beter in de kerk gaan prediken, daar geloven ze nog in hem, door te stellen dat hij daar staat voor het volksbelang, dat hij heeft hij reeds eerder bewezen met die snelle omstreden amnestiewet, dat was ook zogenaamd in het belang van het volk, wat weet deze binnenlandbewoner van gouddeals af, ongeschoolde predikant, geen wonder dat Suriname niet vooruit komt met dit soort figuren aan de macht.


  Maak melding
 32. Akkoord met Mr A.M. en ook 100% met hem eens.
  Ik ben nu zelf ook wakker van geworden en begin het nu pas te begrijpen. Eerder was ik met die motivatie v/d Pres. DDB op 25 febr. in de war geraakt, want ik zelf vond het ook vreemd met dat bedrag wat I am Gold geeist had.
  I am Gold kan niet ongeveer een 5.00.000.000 $ (een half miljard $) van SU eisen voor aanmerking komen van 30% aandeel.
  Stoppen met die deal en geen contract meer verlengen.
  Suriname moet met dat geld gewoon zijn eigen Staats Goud oprichten.
  Land is van SU.
  Goud is van SU.
  Eigenlijk moet SU zonder enige koper cent te betalen aan Iam Gold in aanmerking komen van 30% aandeel.
  Die Buitenlandse Multinational houden SU gewoon voor de Gek. Ze zijn met allerlei slimme planningen bezig om zelf rijk te worden en ook NL rijk van te maken.
  Surinamers worden jullie aub wakker en laat I am Gold jullie niet voor de gek houden.
  Zelfs 50% aandeel zou ook de mogelijkheid i.p.v 30%.


  Maak melding
 33. Laat lamgold naar huis gaan en su grondstoffen met rust laten”’maak die goudmijn dicht.
  Na gouwtoe nafoe sranang doti nanga ala deng sranang mang/oema,,laat niet een vreemde jouw komen zeggen wat zij van jouw nemen’ in jouw land, of dat jij jou aan hun voorstel moet houden’ in jouw land”,denkie na torie


  Maak melding
 34. Het goud moet uiteindelijk uit de bodem.

  We kunnen het door porknokkers laten doen die geen belasting betalen en het land vervuilen met kwik of we lanten het geindustrialiseerd doen met partners, waar Suriname wat van over kan houden?

  De keuze is snel gemaakt, in de grond laten daar is het al veels te laat voor, kan niet meer.

  Het is een kwestie van goed onderhandelen en de onderste uit de kan proberen te halen. De vraag is wanneer denk je of vind je dat je de onderste uit de kan heb gehaald.


  Maak melding
 35. @Radjkoemar Rajaram

  “Ik ben nu zelf ook wakker van geworden en begin het nu pas te begrijpen. Eerder was ik met die motivatie v/d Pres. DDB op 25 febr. in de war geraakt”

  1. Je begrijpt het nog steeds niet.
  2. Je bent nog steeds in de war.

  “Eigenlijk moet SU zonder enige koper cent te betalen aan Iam Gold in aanmerking komen van 30% aandeel.”
  Ik nee aan dat dit als grap bedoeld is…….????


  Maak melding
 36. Dus met andere woorden is het een koude kerst in Suriname.Misi Ka Ba zeg gewoon dat die Surinamse onderhandelaars klote werk hebben afgeleverd, dan pas ben je eerlijk.Hoeveel hectare grond hebben die onderhandelaars gekregen voor dit slechte resultaat.
  Die paarse idioten onder leiding van drugs crimineel Bouterse hebben te vroeg gejuicht.
  Zo kan je zien hoe laf stand up comedian Bouterse in wezen is hij zwijgt nu in alle talen, ocer is stil .


  Maak melding
 37. @ 1/2 cnt
  Sorry ik blijf erbij dat de ondelhandelaars ONBENULLEN zijn want ze hebben geen gebruik gemaakt van de optie om expertice aan te trekken om ze bij te staan.ondanks dat de pres het had aangeboden, of dulde ze geen pottekijkers in hun tripple agenda. En de oud direkteur van de suralco. Laat hij maar komen. Vertellen waarom de heer demon met ontslag moest toen de alcoa hun chemisch afval hier kwamen dumpen. Dus snap ook niet waarom de oud direkteur van de suralco nu gaat onderhandelen. Voor suriname tegen zijn Ex werkgever, en o ja hij was de eerste surinamer die als direkteur van suralco hier werd aangesteld.onder zijn direkteurschap is de company town van paranam weg gedozerd.terwijl er zat surinamers zijn die in woningnood verkeren.
  De boerderij van moengo verkocht aan een pion 1/2 cnt breek me de bek niet open A.U.B ga graven in de geschiedenis van de ondehandelaars (lees ONBENULLEN )


  Maak melding
 38. =Misiekaba, je bent hypocriet en net als jou baas ben je niet te vertrouwen. De ene keer vind je het goed en de ander keer weer niet.

  @André Muntslag, je hebt 1000% groot gelijk. Zie maar hoe sommige Surinamers kort denken en als het niet goed gaat heeft een ander het gedaan.

  @tjauwa, je schrijft::: De sociale lasten, lonen en belastingafdrachten van de Multinational moeten gerelateerd zijn aan het belastingsysteem dat geldig is in VS en Canada.
  =Ik kan je nu al zeggen dat het nooit zal lukken. De regels in Canada zijn anders dan in Suriname.

  =Het goud zal een keer in prijs dalen, olie gaat een keer op gaan en wat blijft erover in Suriname???NIETS.

  =Wie zullen dan in de toekomst tot de rijken behoren???
  -Bouterse, zijn zoon en alle vrienden van hem zowel binnen als buitenland. Zoals Obiang.
  =Wat heeft zijn aanhang?? NIETS


  Maak melding
 39. @ 1/2 cnt
  Sorry ik blijf erbij dat de ondelhandelaars ONBENULLEN zijn want ze hebben geen gebruik gemaakt van de optie om expertice aan te trekken om ze bij te staan.ondanks dat de pres het had aangeboden, of dulde ze geen pottekijkers in hun tripple agenda. En de oud direkteur van de suralco. Laat hij maar komen. Vertellen waarom de heer demon met ontslag moest toen de alcoa hun chemisch afval hier kwamen dumpen. Dus snap ook niet waarom de oud direkteur van de suralco nu gaat onderhandelen. Voor suriname tegen zijn Ex werkgever, en o ja hij was de eerste surinamer die als direkteur van suralco hier werd aangesteld.onder zijn direkteurschap is de company town van paranam weg gedozerd.terwijl er zat surinamers zijn die in woningnood verkeren.
  De boerderij van moengo verkocht aan een pion 1/2 cnt breek me de bek niet open A.U.B ga graven in de geschiedenis van de ondehandelaars (lees ONBENULLEN )ze hebben nu een zoete mond of een natte kont in het verschiet. Dus PRES schaakse.welke minister draait zijn ministerie als een geoliede machine ????????????????????? Ter ondersteuning van de regering waar ze allen deel van uitmaken, zie daar het wortel van het kwaad en dat sinds 1890


  Maak melding
 40. @ 1/2 cnt
  Sorry ik blijf erbij dat de ondelhandelaars ONBENULLEN zijn want ze hebben geen gebruik gemaakt van de optie om expertice aan te trekken om ze bij te staan.ondanks dat de pres het had aangeboden, of dulde ze geen pottekijkers in hun tripple agenda. En de oud direkteur van de suralco. Laat hij maar komen. Vertellen waarom de heer demon met ontslag moest toen de alcoa hun chemisch afval hier kwamen dumpen. Dus snap ook niet waarom de oud direkteur van de suralco nu gaat onderhandelen. Voor suriname tegen zijn Ex werkgever, en o ja hij was de eerste surinamer die als direkteur van suralco hier werd aangesteld.onder zijn direkteurschap is de company town van paranam weg gedozerd.terwijl er zat surinamers zijn die in woningnood verkeren.
  De boerderij van moengo verkocht aan een pion 1/2 cnt breek me de bek niet open A.U.B ga graven in de geschiedenis van de ondehandelaars (lees ONBENULLEN )ze hebben nu een zoete mond of een natte kont in het verschiet. Dus PRES schaakse.welke minister draait zijn ministerie als een geoliede machine ????????????????????? Ter ondersteuning van de regering waar ze allen deel van uitmaken, zie daar de bottleneck en dat sinds 1890


  Maak melding
 41. Dankzij de slechte onderhandelaars van het Nieuw Front zit de republiek Suriname vast aan I’am Gold.Zij hebben Suriname voor een dubbeltje uitverkocht aan een stel vampiers.Wijlen president Chavez van Venezuela had dit dit bedrijf allang genationaliseerd om hen de schurkenstreken af te leren.


  Maak melding
 42. Nu even naar oplossingen die men zo graag wil.

  Uitgangspunten:
  1) baas in eigen huis.
  2) iedereen gelijk.

  Als de onderhandelingen tot deze hoge kosten leiden kan men beter zelf gaan exploiteren.
  Suriname kan dit zelf financieren door de huidige informele goudindustrie serieus te belasten op het gelijke niveau als IAM Gold.

  IAM Gold betaalt over 12 ton goud per jaar $ 195.000.000 aan de staat Suriname of haar vertegenwoordigers.

  De informele goudmijnen mijnen 17 ton goud per jaar hiervan ontvang de staat slechts $ 16.500.000 per jaar.

  Als de goud inkomsten uit de informele mijnen gelijk komen te liggen kan Suriname per jaar meer dan $ 200.000.000 uit eigen zak investeren. Ofwel over 5 jaar is men dan 100% eigenaar van alle nieuwe mijnbouw activiteiten zonder rente rekening etc.

  Dan hoeft men alleen een managementfee te betalen voor het inkopen van kennis (3,5% van de verkoopwaarde).

  BAAS in eigenland is het devies van BAAS Noh


  Maak melding
 43. @Massala-Kwakoe, ga terug naar de schoolbanken.

  =Zie ook wat er gebeurt met Venezuela het is erger dan men had gedacht. Het volk is letterlijk arm en Venezuela staat op de 3 plaatst als het gaat om moorden.

  =Nu heb je dagelijks protesten in het land en een buschauffeur is nu president geworden.


  Maak melding
 44. Bouterse is in zijn holletje gekropen en bid om een wonder,….uit vrees voert hij de dienstplicht weer in voor het geval het uit de hand loopt.
  Volgende stap is de schuld geven aan Nederland dat de deals een flop is geworden.
  Alle grenzen dicht gooien.
  De grondwet buiten werking stellen
  Daarna weer de avondklok in leven roepen.

  Toen werd het weer in donker in Suriname….


  Maak melding
 45. Jojo, als ik naar de opgravingen van IAM Gold kijk, is de opbrengst voor de staat Surinaamse minimaal.

  Een troy ounce is 31,1034768 gram. Omgekeerd gaan er dus circa 32 troy ounce in een kilogram. De waarde van 1 try ounce is op de wereldmarkt $1700,-(jaar 2006) De waarde van 1 kg is dan 32 x $ 1700,- = $ 54.400,- In een ton gaat 1000 kg.

  Dus de waarde van 1000 kg = 1000 x $ 54.400,- = $54.400.000,- Reken maar uit de waarde van 12 ton = 12 x $54.400.000,- = $ 652.800.000 Dus de waarde van de gedolven hoeveelheid goud is ruim 653, miljoen US dollar tegen een marktprijs van het jaar 2006.


  Maak melding
 46. @ RobG
  Helaas ben ik digibeet anders zou ik hier een link plaatsen naar een samenvatting van de jaarrekening van Rosebel etc.

  Dan kun je met eigen ogen zien hoe de afdracht in elkaar zit. Dan kun je ook met eigen ogen waarnemen hoe sinds 2008 met de explosie van de goudprijzen (verloopt parallel met financiële problemen op onze aardbol) de inkomsten voor Suriname stijgen van ongeveer $ 50.000.000 (2008) naar ongeveer $ 195.000.000 (2011)
  de Goudprijs heeft in oktober 2011 haar hoogste waarden bereikt (bijna $ 1.800/ troy ounce) en staat nu op ongeveer $ 1.580. Ofwel deze regering heeft de wind heel erg mee gehad zonder echt iets zichtbaars te doen met de extra middelen.

  Ten opzichte van de regering Venetiaan kwam er tot nu toe ongeveer $ 10.000.000/ maand extra binnen zonder er iets voor te hoeven doen. Over 2,5 jaar praatje dan over $ 250.000.000 EXTRA. met dit geld kan men een eigen goudindustrie op potten zetten.

  Onder de oude deal (uitspraken van Hok) blijft er ruim 40% van de opbrengsten in Suriname terecht. Dit bestaat uit royalty’s, dividend (5% gratis aandeel) en 36% winstbelasting. Naast het voorgaande wordt er natuurlijk nog verdiend aan brandstof take, via lokale uitgaven van de ondernemingen, invoer, en de salarissen van het lokale personeel.
  Dus zeg niet dat het niets is. Surname ontvangt meer dan de partij die het risico naam, toen de goudprijs $ 400/ troy ounce was, om $ 500.000.000 plus te investeren.

  Kijk nu eens naar de informele goudwinning (soort onbetaald exploratie werk in de bovenste grondlagen op zoek naar hotspots. Hier over worden aan de staat slechts de royalties afgedragen, over 17.000 kg/ jaar (Rosebel produceert 12.000 kg/jaar) goud de rest verdwijnt schimmig in de informele economie.

  De voorzitter van de Kamer van Koophandel heeft in een interview laten optekenen dat zijn onderneming 50 kg goud per week uit het binnenland haalt en dat het deel van zijn onderneming pakweg 20% is (elke week $ 500.000 week in week uit zonder serieuze investeringen. de investeringen en kosten worden gedaan/genomen door de werkers op locatie). De overige inkomsten en kosten verdwijnen in de informele economie (goed om van te leven). Zonder deze informele (zwarte) inkomsten was het nu heel wat slechter geweest in Suriname.

  Op deze wijze wordt 17.000 kg goud per jaar uit de bodem van Suriname gewonnen op een manier dat slechts 30% goud echt gewonnen wordt en 70% met het water etc wegspoelt en dus niets oplevert. De grote mijnbouwers hebben een doelmatigheid van 90% en veel minder vervuiling. Het is zeer interessant om serieus in deze business te investeren om met evenveel moeite meer goud uit de bodem te halen. Waarom investeren de groot verdieners niet. Heel eenvoudig nu gaat het toch ook al fantastisch.

  Over de 17.000 kg informeel gewonnen goud ontvangt de staat slechts $ 16.500.000 royalty’s terwijl er ongeveer 2 maal zoveel goud met het spoelwater verdwijnt. Er wordt per jaar 34.000 kg goud weg gespoeld door kortzichtig handelen. Met wat meer Brainpower kan de informele goudindustrie haar productie meer dan verdubbelen en als er dan van die waarde slechts 30% ten goede zou komen aan de staat (royalties, winst belasting etc) zou Suriname jaarlijks $ 450.000.000 meer inkomsten hebben zonder een zweet druppel extra.

  De groot vraag is waarom niet. Dat is uit gezocht.
  Ondanks het gegeven dat de vorige en huidige regering de betreffende informatie geheim houden en alle belanghebbenden de kaken op elkaar houden. Er was (is nu gedicht) een gat bij de kvk en wat is daar uit duidelijk geworden de grote spelers (bezitters rechten) betalen nagenoeg geen belastingen.

  Ik verwijt niemand iets. Dit gebeurt overal ter wereld of het nu Chinezen zijn of bedrijven als Glencore die de bodemschatten uit arme landen roven en hun winsten in nederland, op de Kaaimaneilanden of een belasting vrij kanton in Zwitserland nemen.

  De vorige regering heeft onder de omstandigheden van toen het maximale bereikt. De huidige regering probeert nu het maximale ter realiseren. De animositeit tussen de aanhangers van de politieke partijen vertroebelt het beeld waardoor een optimale oplossing buiten beeld blijft.

  De lokale belangen van enkelingen zijn te groot om tot een goed deal te komen voor IEDEREEN. Dat is deprimerend maar helaas de realiteit.

  Het aller droevigste is dat zelfs de President hier geen verandering kan brengen.


  Maak melding
 47. Uw naam: Misiekaba, ha ha ha
  Zegt al alles…. u heb het al gezien en wij ook.

  Mogelijk worden er beslissingen in Suriname onder invloed van geestverruimende middelen genomen. Althans daar heeft alle aanpak van deze regering schijn van.

  Als maar loze beloftes doen waarna ze zichzelf weer tegen komen en tegen MOETEN spreken omdat er simpelweg geen bal van klopt.

  Respect en vertrouwen zijn zaken die ver te zoeken zijn in Suriname.

  Jammer dat het allemaal zo op deze wijzen moet gaan.

  Voor alle misstappen van regeringen zullen de onschuldige burgers voor moeten boeten. Jammer, jammer en erg jammer dat er geen moer van al die plannen is uitgekomen.

  Suriname heeft zoveel problemen tav de toekomst en regering Bouterse zag slechts een brandend sigaret dat verboden moest worden.

  Nou mensen, corruptie is volksziekte nummer 1 in Suriname en niet een sigaret.

  Dit soort praktijken krijg je wanneer je van lege hoofden iets verwacht…….immers, als je van niets iets maakt, ken het iets zichzelf niet


  Maak melding
 48. Ira, het land Venezuela is helemaal niet arm. Twee weken voor het overlijden van de grote president Chavez, heeft Venezuela op de wereld goudmarkt ruim 600 ton goud opgekocht voor haar Centrale Bank. De devaluatie van de Bolivar heeft juist de export doen toenemen en Venezuela kreeg meer inkomsten door de grotere vraag naar aardolie en aardolie-producten. Dus blijf maar geloven in de leugens die met opzet verteld worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES