donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieFinanciering aandelen in goudwinning vaag

Financiering aandelen in goudwinning vaag

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 10 apr – Het is niet duidelijk hoe de regering het Surinaamse aandeel wil financieren in de grote deals met multinationals. Meerdere parlementariërs gaven dit aan tijdens de debatten over de betreffende principeovereenkomsten. Suriname heeft het geld niet. De monetaire autoriteiten hebben weliswaar aangekondigd dat de internationale kapitaalmarkt wordt opgezocht. Maar voor het parlement is dit alles behalve voldoende. De vraag blijft hangen waar Suriname zoveel goud voor heeft.

Dat het in de Surinaamse bodem zit moet toch enig gewicht in de onderhandelingsschaal kunnen leggen. Parlementariërs van zowel oppositie als coalitie zien er niets van terug in de overeenkomsten. Volgens Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) zijn de risico’s veel te groot. Suriname moet inkomen met bijna een half miljard dollar. Daar staat maar weinig tegenover en dat voor het land dat aantoonbare goudvoorraden heeft.

“De goudprijs kan in de toekomst verder dalen. We weten niet welke effecten een daling van de prijs kan hebben op de overeenkomsten”, aldus Santokhi. De vraag is vooral of er slechts is uitgegaan van een positief scenario. Het in te brengen bedrag, kennelijk door de multinationals afgedwongen, duidt wel op optimisme. Te meten valt niets, omdat bij de overeenkomsten geen enkele rekenmodel is meegegeven. André Misiekaba (Mega Combinatie/MC) oppert daarom ook dat het goud net zo goed kan blijven waar het is.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

60 REACTIES
 1. Venetiaan had het destijds goed gezien. Neem genoegen met een kleinere percentage zonder schulden. Didibrie kan niet meer terug. Belofte maakt schuld. Tijd voor vervroegde verkiezingen en een beetje snel ook.


  Maak melding
 2. Het geld voor de Surinaamse inbreng kan makkelijk aangetrokken worden op de kapitaalmarkt. Er zijn wereldwijd grote kapitaalverstrekkers die graag het geld aan de Surinaamse regering willen lenen.


  Maak melding
 3. Beste Tjauwa,

  Deze keer ben ik het helemaal met jou eens.

  Je moet toch welhaast gek zijn om 400.000.000 USD te gaan betalen aan een bedrijf om jouw goud uit de grond te halen daar een beetje van terugkrijgen en onherstelbare schade aan de natuur te laten verrichten.

  Dus laat het maar lekker in de grond blijven zitten er zijn heus wel andere bedrijven die een beter bod hebben.


  Maak melding
 4. VAAG!!!??? Alles hier in Su is vaaaaaaaaag en volgens de woorden van Mr Kasaba moeten we het maar laten zitten waar het zit en gelijk heeft hij want zelf kunnen we het toch niet want we vallen al in slaap als we aan werken denken.


  Maak melding
 5. El Vene zei ook nog dat als ze het geld lenen bij internationale instellingen,dan krijgen ze ook controle over de besteding van het geld.En controle is iets waarvoor NDP allergisch.Dit laatste zeg ik.Want zelfs de vrouwen bij de NDP zijn aan het hamsteren van geld en goederen geslagen.


  Maak melding
 6. koffieplantage..suiker /thee /mais /sojabonen/rijst/ cacoa van weleer, en sinds kort ook cassave moet lukken tog??

  maar weet je wat,…eerst gaan wij 140 jaar dit, 150 jaar dat en 160 jaar zus vieren,

  …en oh ja dan moeten wij Rihanna nog binnenhalen om onze kinderen in de prostitutie te behagen, en als zij weet te zingen een toverlied, dan zijn wij ook meteen af van onze tienerzwangerschap!!

  Wees gerust…alles komt terecht 🙂


  Maak melding
 7. RobG; Je blijft een ongelofelijke Paarse Volgeling zonder enig gevoel voor realiteit.

  “Er zijn wereldwijd grote kapitaalverstrekkers die graag het geld aan de Surinaamse regering willen lenen”m

  Met 10 procent rente en alle bodemschatten van Suriname als onderpand. Tel uit je winst


  Maak melding
 8. @ tjauwa

  Afblazen die hele principe overeenkomst. Goud blijft waar het is, in de grond is het beste.

  Ik kan mij hierin niet vinden wat je voorstelt tjauwa.
  Moet je je voorstellen dat er dan geen ordening / bewaking / controle meer aanwezig is en dat het ieder voor zich is.
  Zolang een multinational aanwezig is luisteren de stakeholders.
  Er moet opnieuw worden onderhandelt en het uitgangspunt moet zijn:
  Suriname 55% van de winst na belasting en minimaal 1 directielid in het team alsook het benoemen van 1 lid van de RVC.
  Verder alle kosten conform marktwerking / prijzen dus geen gelul over goedkope energie en grond en gratis rechten.


  Maak melding
 9. Henk Molenaar, suriname heeft een BB- rating, staat gelijk aan +/- 7% interest.
  Als de goudkoersen dalen hebben ze een groot probleem, leningen kunnen niet meer afbetaald worden. Onderpand bodemschatten zou voor de geldverstrekker geen goede onderpand zijn. Immers het goud komt niet zomaar naar boven. Denk maar eerder aan een claim op staatsolie of de luchthaven. Dit zijn garanties. Gewoon afblazen deze deal.


  Maak melding
 10. Aangegeven door Asabina:

  Suriname heeft niet de beschikking over een effectief en internationaal gericht belastingstelsel om op een doeltreffende manier controle uit te oefenen op de voorgenomen gouddeals met Iamgold en Surgold. Belastingdeskundige en parlementariër Ronny Asabina (fractieleider BEP), die hiervan melding maakt, noemt het een schande dat Suriname al zo lang zaken doet met multinationals, maar niet zorgt voor een goede controle in de deals. In de fiscale paragrafen in de conceptovereenkomsten blijkt weer eens deze tekortkoming.

  En gelijk heeft deze man. Hij durft.
  Het had al lang geleden gekund. Haal expertise in huis (betaal een goed concurrerend salaris) bijvoorbeeld van accountants met Surinaamse roots die hun sporen hebben verdiend.
  Plaats deze controle afdeling / groep apart onder de een departement (bijvoorbeeld financiën of rechtstreeks onder de president) en zit het bedrijf op hun neus.
  Een controle uitvoeren op detail niveau en werken met benchmark gegevens van andere landen.
  geen gereken in geld doch alles in grammen. Uitdrukking in geld hoeveelheden is de uitkomst van een rekensommetje.
  Het gaat erom dat bekend wordt hoeveel gram per ton aarde kan worden gehaald en het gemiddelde vermenigvuldigen met de totale hoeveelheid aarde die wordt verzet.
  Zo moeilijk is het niet toch. en steeds roulerend laten controleren ook op de liquiditeiten (wat komt binnen en wat gaat eruit.)


  Maak melding
 11. Onderhandelen kunnen wij niet want daarvoor moet je hersens hebbenen met een beetje hersenvocht gaat het nooit lukken, we handelen liever onder de tafel, wordt tijd dat we suriname in sukkelname veranderen, weet ook hoe de vlag eruit moet gaan zien, gewoon een zwarte vlag met een gat er in.


  Maak melding
 12. El Vene had toch nog gelijk…zelfs die schreeuwlelijkerd van een Misikaba moet dit erkennen.
  Dit is toch te gek voor woorden dat ik moet gaan betalen om mijn goud weg te dragen….maar ja
  NDP…Nomo Dong Partij


  Maak melding
 13. Henk Molenaar er zijn ook Chinezen die aan de Surinaamse overheid het geld kapitaal willen vertrekken. Het geld is altijd beschikbaar op de kapitaalmarkt waar langer termijn leningen worden afgesloten. Met een realistisch aflossingsplan kan de lening terugbetaald worden.


  Maak melding
 14. PS…voor de mensen die zich afvragen waar het gat voor is, nou dan kunnen we op een stoel zittend want staan is zeeer vermoeiend achter het vlag ons ene hand erdoor steken om te bedelen bij mensen/landen etc etc en in de andere hand een broodje pom vasthouden.


  Maak melding
 15. Bolivia is niet in staat om zijn leningen aan China terug te betalen. Nu hebben de Chinezen 3.000.000 ha grond opgeeist om daar naar olie te gaan boren. Dus dit wordt ook de toekomst van Suriname

  Iedereen in de wereld is slimmer dan de zuid-amerikanen. Die denken namelijk niet verder dan een handje rijst, een stuk kip, een glas rum en een hangmat

  Slaap lekker verder allemaal in dit achterlijke land.


  Maak melding
 16. Beste RobG,

  Jij lijkt welhaast onze Clifton Limburg wel, alles wat krom is praat je recht en dat wat recht is praat je krom …

  Leen alles wat je hebt maar uit aan de zwervers buiten … je krijgt het echt wel terug mensen zoals jij hoeven zich echt geen zorgen te maken, alles komt wel goed.

  Met zo een grote naïviteit als jij kan je echt geen kritiek hebben over de voorgaande regeringen.


  Maak melding
 17. Hajajajai..begaan zijn met je land op 8000km afstand..lachertje toch…die redie moesoes weten het beter baja…宾馆 / 酒店
  Bing Guan / jiu dian
  I LOVE SU WOON EN WERK……..


  Maak melding
 18. R!@O, I LOVE SU WOON EN WERK EN BETAAL KOMENDE 20 JAAR MEGA VEEL BELASTINGEN… en daarom zijn we begaan met de surinamers…welterusten arme paarse pauper


  Maak melding
 19. Het zijn principiele keuzes die men maakt.

  Men kan zoals front dat heeft gedaan met zijn 5% achterover lekker leunen en wachten tot de multinational jou geld toeschuift alszijnde jou 5%. geen toezicht, geen controle niets en nogmaals niets, lekker wachten terwijl ze misschien wel tonnen goud delven.

  Suriname heeft nu de bewuste keuze gemaakt om als partner aan tafel te zitten, men wil nu toezicht hebben en zaken kunnen controleren en dat is niet gratis.

  Hetgeen Misiekeba heeft voogesteld, daar zou Suriname heel goed over na moeten denken nl. “Zet het goud wat nog in de grond zit als inleg voor participatie”. Top idee wat mij betreft.

  Suriname zal en moet participeren, we willen niet meer wachten tot de kruimels ons toegeschoven worden zoals de bedelaars van front dat hebben gedaan, nee, we willen als partners aan tafel zitten.


  Maak melding
 20. En het Surinaamse volk staat erbij en kijkt erna.

  Er zijn weinig VOLKEREN die zo bang zijn om te vechten voor hun rechten.

  400 miljoen dollar betalen aan een bedrijf om goud uit je eigen bodem te halen…..
  Suriname… dit krijg je als je een gymleraar kiest als president.

  Ze moeten voor 400 miljoen aan LUIERS kopen voor het Surinaamse volk ……..Stelletje Schijtzakken.


  Maak melding
 21. R!@O
  “Hajajajai..begaan zijn met je land op 8000km afstand”

  Dat niet alleen sommige hebben hier verklaard dat ze zelfs NOOIT MEER naar het land op 8000km afstand gaan.

  Ze zijn allemaal schizofreen, stelletje mafkezen zijn het.


  Maak melding
 22. @R!@o…ze weten het inderdaad beter dan wij daar de ontwikkelde mensen overzee…i love su woon en werk….wat voor werk is er dan hier te doen dan bananen verkopen!!! we wonen op een stinkende vuilnishoop en we haten hun omdat ze meer kennis hebben van zaken wat eigenlijk goed is om van te leren maar wij weten altijd alles beter, tenminste dat denken wij.


  Maak melding
 23. Afu sensie, de kolonisten hebben Bouta bij zijn ballen. Wat bedoel je met volwaardige partners. De witte mannen gaan su uitkleden. Onze leiders zijn mongolen. Helaas maar waar.


  Maak melding
 24. Koosje kwa betalen geen probleem in ben mijn eigen baas…
  jij moet nog dromen om in su te komen wat paars betref geen probleem..mijn kleur is geld..in mijn la..die door jouw fam,komt betalen in mijn winkel…jouw oen dombo….登记 卡 Deng ji ka.jij bent een echte redie moesoe……
  I LOVE SU WOON EN WERK…


  Maak melding
 25. Afu sensie jouw baasje is bereid land af te staan aan de gouddelvers. Op geven van souvereiniteit. Ik noem deze lui kolonisten. Dat jij ze wil knuffelen is jouw zaak, maar als surinamer vind ik behoud van souvereiniteit prioriteit 1. Een echte patriot accepteerd deze deal cq schijn constructies niet. Dit is gerommel met erfenis. Onze voorouders hebben gestreden voor Su en dat gaan wij ook doen, tot de laatste vierkante millimeter. Knoop dit goed tussen je paarse flap oren.


  Maak melding
 26. Alles van deze criminele regering is vaag.
  Ze kunnen ook staats olie verkopen en dat geld investeren in een warme paarse goud deal.
  RobG, wat heeft bouterse tot nu toe gerealiseerd van al zijn geweldige plannen??
  Amnestie.
  Je hoort iedereen behalve massamoordenaar bouterse.


  Maak melding
 27. Gmap,

  Hoe achterlijk moet je wel niet zijn als zegt dat men Staatsolie moet verkopen om deze deal te financieren.

  Dat moet een grap van je zijn.


  Maak melding
 28. RobG: Henk Molenaar er zijn ook Chinezen die aan de Surinaamse overheid het geld kapitaal willen vertrekken. Het geld is altijd beschikbaar op de kapitaalmarkt waar langer termijn leningen worden afgesloten. Met een realistisch aflossingsplan kan de lening terugbetaald worden.

  Vraag: waarom is dat ‘realistisch aflossingsplan’ er na 4 maanden dan nog niet……?


  Maak melding
 29. Djogomang zoals ik al eerder zei stoppen met het drinken van die djogo want volgens mij ben je stomdronken.

  “Mijn baasje is bereid land af te staan aan die gouddelvers. Op geven van souvereiniteit. Ik noem deze lui kolonisten.”

  Normaal reageer ik niet op koeterwaals, nu effe een uitzondering.

  Wie is mijn baasje precies???

  Land afstaan???? Je bedoeld waarschijnlijk concessie verlenen en nu mag je mij vertellen hoe men precies souvereiniteit opgeeft met het geven van consessies.

  Als je toch gaat reageren vertel maar ook waarom men geen souvereiniteit heeft opgegeven bij eerdere consessies.

  Weet je wat laat maar, niet geinterreseerd in je antwoord.


  Maak melding
 30. Afu sensie, wordt de hoogste tijd dat jij je gaat verdiepen in de concept overeenkomsten. Dat de overheid bereid is 500.000 hectare land af te staan als onderdeel van de deal noem ik opgeven van souvereiniteit of zoals jij het noemt area of interest. De inhoud van de deal is eigenlijk al niet meer interssant. Feit dat men al hierover nadenkt is pertinent verkeerd.

  – surgold mag ongelimiteerd bankrek. openen
  – inleg overheid bijna een half miljard dollar
  – leveren van energie 20% onder tarief
  – olieprijs gekoppeld aan energie
  – suriname is genoodzaak nw energiecentrale te bouwen
  – goudkoers staat niet vast
  – inning belastingen op delvers heel slecht
  – lenen op kap.markt tegen woekerrentes

  Hoeveel argumenten wil je nog meer horen. Jij eet slaapt en poept Bouterse. Probeer voor 1x goed na te denken, is lastig maar gewoon proberen.


  Maak melding
 31. Hahhahaahaa Parbo,
  Laat mij jou eerst tevreden stellen is een joke van mijn kant, maar minden jaren 90 heeft het niet veel gescheeld of Deawoo was nu de eigenaar van onze staats olie Wijdenbosch en bouta hebben staats olie bijna verkocht om hun wanbeleid te financieren, met dank aan Edy djarap en de echte Surinamers is het niet doorgegaan.
  Bouterse heeft al jaren een te grote BROEK aan.


  Maak melding
 32. Mijn voorstel, afblazen die hele principe overeenkomst. Goud blijft waar het is, in de grond is het beste.
  Reactie @kolo kolo
  Ik kan mij hierin niet vinden wat je voorstelt tjauwa.
  Moet je, je voorstellen dat er dan geen ordening / bewaking / controle meer aanwezig is en dat het ieder voor zich is.
  Zolang een multinational aanwezig is luisteren de stakeholders.
  Er moet opnieuw worden onderhandelt en het uitgangspunt moet zijn:
  Suriname 55% van de winst na belasting en minimaal 1 directielid in het team alsook het benoemen van 1 lid van de RVC.
  Verder alle kosten conform marktwerking / prijzen dus geen gelul over goedkope energie en grond en gratis rechten

  Mijn respons:

  De ordening mag niet afhankelijk gesteld worden naar de grillen van de multinational; Suriname zal zelf haar eigen ordening/ bewaking en controle moeten uitvoeren.
  Op basis van externe druk kan en moet een onderhandeling nooit niet worden opgestart.
  Ook mag die ordening nooit en te nimmer niet vanuit een externe drang of behoefte voortvloeien.

  Want stel je eens voor dat ze de Regering Bouterse – Ameraali en onderhandelaars in een houtgreep hebben, waarbij dan sprake is van een gijzeling voor het sluiten van een akkoord, dan hangt de Surinaamse soevereiniteit, aan een zijden draadje!!!

  Het parlement en een burgerlijke opstand zijn de twee enigste opties die overblijven. Derhalve zijn
  welke voorstellen ook gedaan worden op het punt van percentage toegift een wishful thinking, want het is op dat punt een verloren zaak.

  Dus niet meer talmen of andere uitwegen proberen, want het heeft geen zin. Het uur U is aangebroken, dat die buitenlandse stakeholders moven, weggaan en Suriname laten voor wat het is.

  Ik doe het volgende voorstel, Surinamers krijgen vanaf heden bij alle winbare delfstoffen de voorkeur, in concessies en ontginningen daarvan. In die tussen tijd kunnen wetten naar behoren worden ontworpen naar Europees, Noord Amerikaans, of Canadees model.

  De ontwikkeling van die hele ruimtelijke ordening, waarmee de Surinamer nu wordt geconfronteerd biedt de gelegenheid om al doende ook de nodige ervaring op te doen. Die gelegenheid wordt nu ook geboden om na te gaan hoe het elders gebeurt.
  Het is ook een leerweg die voor lief genomen moet worden, als de kennis ontoereikend is of totaal ontbreekt. Als ik het corps douaniers neem als voorbeeld, hoe er van hoog tot laag gefraudeerd blijkt te zijn, dan is er ook erg veel werk aan de winkel om wat aan het ethische moraal te doen.


  Maak melding
 33. @ RobG
  “Het geld voor de Surinaamse inbreng kan makkelijk aangetrokken worden op de kapitaalmarkt. Er zijn wereldwijd grote kapitaalverstrekkers die graag het geld aan de Surinaamse regering willen lenen”

  Denk eens zelf na in plaats dan propaganda na te praten.

  Suriname heeft de kredietwaardigheid van Griekenland. Griekenland kan nergens geldlenen tenzij heel europa borg staat.
  Voor BB- moet 6% rente betaald worden plus een risico opslag van 4% op de KAPITAAL markt.

  Aangezien er pas over 5 jaar sprake zal KUNNEN zijn van enige dividend zal de rente over de leningen bijgeschreven moeten worden. Tegen die tijd is er ongeveer $ 300.000.000 rente bijgeschreven. Over 5 jaar kost de financiering (incl. de electriciteitdeal) alleen aan rente $ 80.000.000/ jaar. Aangezien het ingebrachte geld in de ondernemingen blijft zal uit de dividend naast de rente ook de aflossing geregeld moeten worden (sparen of jaarlijkse aflossing). Hoeveel blijft er dan nog over voor leuke dingen.
  Hoeveel blijft er over als de goudprijs net als na de vorige piek (ongeveer 1980) langjarig terug valt naar 50% onder de piek. Dan wordt er geen ruim $ 1.000/ troy ounce verdiend maar nog maar $ 200/ Dan kan zelfs de rente niet meer betaald worden.

  China heeft er geen belang om Canadeese of Amerikaanse mijnbouwers te financieren. China financiert alleen eigen export en eigen business. De lage Chinese rente zijn alleen maar voor investeringen en kosten waar Chineese ondernemers eerst heel dik op verdiend hebben.
  Bijvoorbeeld:
  China verkoopt voor $ 50.000.000 aan huizen aan Suriname. China financiert deze huizen en betaalt aan Daailin $ 50.000.000 voor de levering van deze huizen. Suriname betaalt rente en aflossing over $ 50.000.000 gedurende 30 jaar. Wat Suriname niet begrijpt is dat de echte prijs voor het geleverde slechts $ 30.000.000 is en dat Daailin direct na betaling $ 20.000.000 terug geeft aan de staatsbank. Reken dan maar eens uit hoeveel China verdiend aan een dergelijk contract en wat de werkelijke rente is.


  Maak melding
 34. DJOGOMAN: Wanneer je weer helder bent en dit leest, DDB zijn thuis is in een cel in Santo Boma en de Scheveningse gevangenis in een cel met uitzicht op de Noordzee.

  Dat is zijn thuis en daar is waar die ook thuishoort.

  En die grot waar jij het over hebt is waar die vandaan komt uit het bos vlakbij een stinkriool waar de tarantulas als hijzelf hun thuis hebben. Have a nice day!


  Maak melding
 35. =NDP aanhang, Bouterse heeft op het podium staan roepen dat hij 60% gouddeal zal krijgen. Natuurlijk was het volk blij en iedereen sprak erover.
  =Venetiaan werd gelijk gezien als iemand die het land verkocht.

  =Ha, ha, die stemmen heeft hij al binnen en wat gebeurd er vandaag??? zo kan ik nog meer noemen.

  =Neem al die mijnen van alle DNA leden inclusief zoon Bouterse uit handen dan zullen wij zien wat er gaat gebeuren. Deze schurken betalen haast geen belasting vanwege hun fraude praktijken.


  Maak melding
 36. Ik denk dat we het beter over andere zaken hier kunnen hebben want we kunnen met z’n allen toch geen moer veranderen samen. Stel voor dat mensen met oplossingen komen om het vuil probleem aan te pakken of je buurt leefbaar en netjes te maken met medewerking van bedrijven, winkels en wijzelf natuurlijk. En wachten op de overheid loopt toch op niks uit denk dat we ergens moeten beginnen en laten zien dat we zonder hun ook dingen SAMEN voorelkaar krijgen. Dus beste mensen kom met plannen hoe we een leefbaar en nette suriname kunnen realiseren. Het hoeft niet over het vuil te gaan was maar een voorbeeld. Ben benieuwd………


  Maak melding
 37. James Marshall, de Surinaamse regering zit met New
  Newmont Mining Corporation opgescheept omdat de regering Venetiaan, deze maatschappij het recht gaf om een mijn te beginnen in Suriname in ruil voor de goudexploratie-werkzaamheden die de maatschappij in Suriname hadden uitgevoerd.Minister Rusland was van mening dat het bedrijf veel had geïnvesteerd in de exploratie van goud en als goodwill kregen ze het recht om samen met de overheid een goudmijn in Suriname te beginnen.De vorige Surinaamse regering durfde zelf geen risico’s te nemen in de exploitatie van een goudmijn, en beloofde Newmont meer rechten te zullen geven.Door de zwakke positiebepaling van de regering Venetiaan, zit de huidige regering opgescheept met de investeringseisen van Newmont.


  Maak melding
 38. Rob G:

  Het nemen van ongeoorloofde risico’s ten laste van het volk, is zonder meer een daad van slecht bestuur. Bijna crimineel, zou ik willen zeggen.

  Het goud in de bodem laten? En dan? De multinationals eruit schoppen? En wat dan? Zelf gaan mijnen: geen optie. Of ga je als regering zeggen: “Heren, wij hebben grote hoeveelheden goud in de grond, dus vragen wij u om een lening. Hoe we het eruit moeten halen, weten we niet. Maar het is er wel”. En de Chinezen gaan echt niet investeren als ze er zelf niet beter van worden. En de vorige regering(en) hebben terecht de hand op de knip gehouden en bedacht dat voorzichtigheid nog steeds de moeder van de porseleinkast is. Dat deze regering a la dol geld uitgeeft voor projecten waarvan je minsten denkt dat het een wassen neus is, laat ik in het midden. De staatskas is leeg! Kortom: het is buigen of barsten! Het feit dat de Surinaamse belastingdienst niet in staat is om de inkomsten en de daaraan gekoppelde belastingafdracht van de goudbedrijven te bepalen, zolang heb ik grote twijfels over de kleinere goudbedrijven, voor 70% al in bezit van Chinezen. Hoe zit het met de afdrachten van deze bedrijven? Je kunt wel de nationalist uithangen, maar belasting betalen moeten we hier in Su allemaal. Zelfs ik.
  Daarbij komt nog dat deze gouddeal voor de Surinaamse regering de slechtste is die ooit op tafel is gelegd. Bijna een half miljard om je in te kopen, het is toch te gek om los te lopen.
  En inmiddels donder ik nog steeds dagelijks in het gat wat er al vier jaar ligt. Begrijp je wat ik bedoel?


  Maak melding
 39. Vaag of niet::::: vaag dat ding is geloof hoop en liefde maar het moment jij geld leent om zaken te doen beginnen de probleem….want stel je eens voor dat goud 2 srd. per gram gaat kosten op de wereld markt dan krijg jij echt geen compensatie van dezelfde wereld markt…JIJ MOET KEIHARD BETALEN WAT AFGESPROKEN IS/WAS.


  Maak melding
 40. Aanvulling op Djogoman.

  Enkele opmerkelijke verschillen tss concept-gouddeal vorige Regering en bouta-deal;

  – Het concept van de vorige regering ligt vanaf 2010 klaar.
  3 jaar stagnatie door reg bouta, 3 jaar doen ze erover om een deal te sluiten, het schijnt maar niet te lukken.

  – Concept deal is 20%, zonder extra betalingen.
  Bouta-deal is 25% met een extra inbreng van 400 miljoen dollar.

  – Concept royalty’s, afgesproken glijdende schaal, nu op 7% vanwege hoge goudprijs.
  Bouta-deal, Surgold heeft kunnen afdwingen dat als er ooit een deal wordt gesloten waarbij een andere maatschappij minder royalty zal betalen, met terugwerkende kracht dit ook zal gebeuren door deze multinational.

  – Area of interest in concept van 10.000 naar 17.000 HA.
  Bouta-deal, area of interest is 17x 17000 HA voor 25jr met een optie voor verlenging

  extra’s bouta-deal
  – Eis van korting op energie.
  – Zanderij moet verkassen
  – Dorpjes worden geconfisqueerd

  De tjoekoes aan de adviseurs is publieksgeheim.

  Endnote:SURGOLD is een jointventure tss Suralco & Newmont


  Maak melding
 41. Hhahhaaa hij noemt het verstand hebben, vene heeft er van langs gekregen op de podium van die zelfde crimineel die zich nu president noemt van Suriname.
  Als het gaat om pronken met ander mans veren dan danst stand up comedian bouterse op de podium, nu zwijgt die laffe beest in alle talen.
  Die paarse landverraders hebben geen verstand ze zijn onwetend, sabie is dieri.


  Maak melding
 42. GMAP: Ik heb op apintie tv in een programma to the point een hele moededige Surinaamse dame zien spreken over de ontwikkelingen in Su.

  Zeer bewonderenswaardig dat deze dame durft harop te zeggen wat iedereen weet in Su.

  Ik hou mn hart vast dat deze dame binnenkort geen onverklaarbaar ongeluk krijgt.


  Maak melding
 43. HALLO ………NOEM EEN DING DAT WEL TRANSPARANT IS!

  ALLES IS VAAG EN ALLES BLIJFT VAAG!

  KRIJG ERVAN ALS JE MOORDENAARS EN ZIJN VRIENDEN AAN DE MACHT ZET!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES