zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIamgold wil Suriname minder betalen voor energie

Iamgold wil Suriname minder betalen voor energie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 apr – Iamgold heeft een lagere energieprijs bedongen in de nieuwe overeenkomst met Suriname. Parlementariërs hebben dit aangehaald tijdens de debatten over de overeenkomsten met de Canadese multinational en Surgold. Voor de goudmijn in Brokopondo wordt nu negentien dollarcent per kilowattuur betaald. In de nieuwe overeenkomst is dit aanmerkelijk verlaagd.

Iamgold heeft een prijs kunnen overeenkomen van elf cent. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) vindt het behoorlijk aan de lage kant. Bij goedkeuring van de overeenkomst zou Iamgold wegkomen met een korting van bijna veertig procent. En dat terwijl het parlement vaker kritiek heeft geleverd op de al lage tarieven voor Rosebel Gold Mines, het lokale dochterbedrijf van Iamgold. Nu gaat het omlaag in plaats van omhoog, een soort toegift dus.

Onder meer ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan vindt de regering wel ver gaan met de toegiften. De belastingen, levy en nu ook de energieprijs worden omlaag gebracht. En dat voor de extra vijf procent aan aandelen die de staat opeist in de operaties van Iamgold. De verlaging op de energieprijs is bedongen met het argument dat de kostprijs omlaag moet. Suriname moet er dan wat voor over kunnen hebben om het goud uit eigen bodem te krijgen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

75 REACTIES
 1. Daarnaast zijn er ook de kapitaalskosten en onderhoudskosten, die circa 3 ct/kWh bedragen. Suriname zal dus tzt moeten investeren in een nieuwe centrale om energie te verkopen aan Lamgold en dit ook wel tegen een prijs die gemiddeld 20% onder de kostprijs ligt. Uitgaande van de in de overeenkomst genoemde 300 GWh komt dit neer op een subsidie aan Lamgold van USD 9 miljoen per jaar.
  Lamgold lacht zich kapot. Mocht de olieprijs in de toekomst toenemen, niet ondenkbaar oorlog USA vs Iran, dan zal deze subsidie alsmaar toenemen aangezien de verhoogde olieprijs maar slechts voor de helft doorwerkt. Suriname legt zich dus vast aan een zeer ongunstige energiedeal.


  Maak melding
 2. A regering klem zou bout vanaf de berm schreeuwen.A fasi.
  hoe meer er naar buiten komt,hoe meer het duidelijk wordt dat de onderhandelaars zich onder tafel lieten betalen.


  Maak melding
 3. Waarom rotten die maatschappijen niet op. Nationalisatie is het beste wat Suriname kan doen. Oprotten met die zieleknijpende maatschappijen. Straks willen ze niets wat uit de grond komt betalen wat is overeengekomen.


  Maak melding
 4. tjauwa:

  Jou geliefde leider sprak tijdens de kerst via schreeuwende radiospotjes van een ‘werelddeal’.

  Bleek weer eens een lege dop en sigaar uit eigen doos.

  Iamgold heeft Bouterse bij zij ballen


  Maak melding
 5. Dit moet niet door gaan I am Gold moet betalen en het liefst in verhouding waar de belasting betaler en vooral de gewone man vrouw geen last hiervan heeft.
  dus bij ieder gemaakte miljoen omzet 10 tot 20 % energie betalen naar verhouding.


  Maak melding
 6. Tjauwa,

  “nationalisatie is het beste wat Suriname kan doen. Oprotten met die zieleknijpende maatschappijen”

  Surinamers staan in de rij met houwelen, shovels en buildozers om te graven. Surinamers hebben ook inzicht in het landschap. Surinamers kunnen ook meten wat het milieu effect zal zijn bij het delven van goud.

  Tjauwa, Suriname heeft deze kennis niet huis. Ze zullen moeten samenwerken. Bouterse heeft zich gecommitteerd aan z’n verkiezingsbeloftes. Suriname zou zich niet laten afschepen met een kleinere marge. Kennelijk zijn de marges belangrijker dan dat er daadwerkelijk winst wordt gemaakt.

  Nog even en Suriname staat op marktplaats.nl (teab)


  Maak melding
 7. Koos:

  Iamgold heeft Bouterse bij zijn ballen.

  Hij heeft in schreeuwerige radio- en tv spotjes tijdens afgelopen Kerst lopen gillen dat de deal rond was ( niet dus..)

  Iamgold kan nu nog van alles eisen en Bouterse moet overal ja en amen opzeggen omdat hij zich niet meer kan terugtrekken uit de deal…

  De mensen van Iamgold lachen zich de ballen uit de broek


  Maak melding
 8. De energiekosten zijn nu reeds aan de hoge kant en zullen de komende tijd steeds verder stijgen.In de berekening van de energieprijzen zal men een indexering moeten toepassen.Maar er is sprake van een concept-overeenkomst, dus er is nog van alles mogelijk.Er is nog geen definitieve overeenkomst gesloten.Het zal dus verder onderhandelen worden voor de regering.


  Maak melding
 9. @Henk Molenaar, leiders heb ik nooit gekend,want die wil ik ook niet. Niet in Surinmae en ook niet in Nederland, bespaar mij dus de aanhef van jou leider.

  Mij gaat het om het echte debat, die alleen met redelijke argumenten te onderbouwen zijn. Bij deze dan!!!


  Maak melding
 10. Iam Gold betaald minder dan de burger en de overige bedrijven moeten betalen. Deze prijs is nog minder dan wat de overheid moet betalen aan Suralco. Dus is het indirect dat Suriname een subsidie geeft aan een grote multinational die jaren achtereen honderden miljoenen winst maakt.
  Zie daar het intellect van deze regering.
  Zorg dragen dat je minder krijgt en zorg dragen dat je zoveel als mogelijk weggeeft aan eigen zak en derden.


  Maak melding
 11. Ik zou heel graag willen weten wat de kostprijs is per opgewekte kilowattuur. Het lijkt mij niet meer dan redelijk dat iedereen minstens de kostprijs betaald voor ieder verbruikte kilowattuur. Ik vermoed dat die kostprijs in elk geval niet ligt op 19 dollarcent per kilowattuur (U.S. of Surinaams???). Als ik het bij het rechte eind heb m.b.t. mijn vermoeden dan wilt dat zeggen dat de Surinaamse staat Iamgold zit te subsidieren m.b.t. hun energieverbruik en dat betekent dat de Surinaamse staat in eigen vet wordt gebakken. Dat is iets wat op zich ook niet zo verbazingwekkend is want bepaalde groeperingen hebben altijd, bij wijze van spreke, genoegen genomen met spiegeltjes en kraaltjes als betaling voor hun ‘producten’, dat soort mensen zijn makkelijk en voor weinig geld omkoopbaar.


  Maak melding
 12. De Energie Bedrijven Suriname (EBS) is vanaf gisteren noodgedwongen overgegaan tot “load shedding” (stroomverdeling) van energie. Bij navraag verneemt GFC Nieuws dat een machine kapot is gegaan waardoor het bedrijf niet continue overal stroom kan leveren. Men kon niet zeggen hoelang het probleem zal duren. De gemeenschap zal er rekening mee moeten houden dat op bepaalde tijden verschillende buurten niet over stroom zullen beschikken.

  Maar Iam Gold wordt niet gekort op hum energie verbruik welke bijzonder het goedkoop wordt verkregen

  Shame on you


  Maak melding
 13. =Zelf denk ik dat als en ieder naar het gesprek van Venetiaan luister bij de branding men misschien anders zal denken dat niet Bouterse welvaart brengt met de goud, bauxiet en oliesector.

  =In 2009 had het IMF al bekend gemaakt dat deze sectoren op middellagentermijn veelbelovend zouden zijn voor Suriname.

  =Bouterse sorry, maar jij strijkt echt niet met de eer. Wel voor de moorden.

  =Zelfs Hoefdraad lijkt nu een spreekbuis van Bouterse te zijn/worden. Jammer.


  Maak melding
 14. @RobG

  Ik vind het – serieus – heel knap hoe jij negatieve berichten altijd met onvolgbare praat positief weet te wentelen.

  Dit noemt men ook wel Cognitieve Dissonantie (iets wat eigenlijk slecht is, dusdanig verdraaien of beargumenteren dat het net lijkt alsof het bij nader inzien best goed is).

  Stel dat ik zeg dat men heeft ontdekt dat de Aarde rond is en het water is nat – hoe zou jij dit dan weten om te draaien naar een platte Aarde en droog water?

  Serieus, ik ben een bewonderaar van je taalkunsten! Laat het ons horen, het is pure poëzie wat je hier schrijft.


  Maak melding
 15. Ja hoor Henk Molenaar, de broer van Jaap Molenaar met vader Molenar als docent, met een domicilie te Dortrecht. Nu weet ik het weer. Altijd had ik in gedachte dat je als journalist een wat slimmer ventje zou zijn die zou voorkomen om de postingsidentificatie van postingers prijs te geven; Je bent erger dan iemand die 15 moorden op diens geweten moet hebben. Je zit bij de redactie als een SS’er en je doet dat wat jou kan gerieven. Wat een smerige streek bezit je toch. Van al de Molenaar, snap ik nu waarom jij die uitschot bent. Jij hebt iets van de NSB’ers had ik toen vernomen, iemand van achter de ellebogen, uitlokker, werd beweerd. Jij bent een van de gemeenste vulgaristen die ik ooit ben tegengekomen. Kom ik jou in Suriname tegen dan zijn de rapen gaar, dat is wat ik jou verzeker. Ik laat je ophalen mi boi, reken daar maar op, viespeuk dat je bent!!!


  Maak melding
 16. IAMGOLD wil het onderste uit de kan hebben omdat ze gemerkt hebben dat NIETS of NIEMAND in ” SURMARBO” ervoor kan zorgen dat ze uiteindelijk het LID/ DEKSEL OP HUN NEUS KRIJGEN !!!!

  De tactiek die wordt toegepast is deze namelijk ,het zovéél mogelijk proberen afdingen en vervolgens dreigen met het afblazen van de deal omdat het resultaat ZOGENAAMD TEGENVALT.
  De surinaamse “onderhandelaars” ( Indien je ze nog onderhandelaars durft te noemen) LATEN ZICH DOODGEWOON KISTEN. Ze worden aan de onderhandelingstafel eenvoudigweg als een STELLETJE SUKKELS beschouwd door de Canadezen. Die gasten
  lachen zich achteraf te pletter !!!!

  Bra, hälsningar från CHAVÉZ !


  Maak melding
 17. Henk Molenaar, tenminste iemand die Bouterse bij z’n ballen heeft. Ik ga ervan uit dat Lamgold steekpenningen heeft betaald. Helaas gaat dit ten koste van de belastingbetalers.

  RobG, ik merk aarzelingen bij jouw. Wees voor 1x een vent en keur deze deal gewoon af want een beetje patriot zou dit zeker doen.


  Maak melding
 18. Gooi die klojo´s eruit, wat denken ze wel, en de overheid daar moet eea hard spelen, ik snap opa Ronald
  maar als hij er nou zat als pres wat zou hij dan doen,
  boi lieb deng mang dape jere, a wang fromo dja a trawang dape, soso weer ede, Ronnie wang trong Pres, ook toe wang voer bere torie.


  Maak melding
 19. @Ram Singh…
  …gisteren het antwoord op jouw post bij ’t artikel over Maria Sibylla Merian nog gelezen?!
  “We benne benieuwd…”


  Maak melding
 20. Typische NDP gebral van onze tjauwa inclusief bedreigingen

  Kom ik jou in Suriname tegen dan zijn de rapen gaar, dat is wat ik jou verzeker. Ik laat je ophalen mi boi, reken daar maar op, viespeuk dat je bent!!!

  Beste Tjauwa:

  Ik ben volgende maand weer in Suriname: je laat me ophalen? En word ik dan op de vlucht neergeknald door jou Paarse Vriendjes?


  Maak melding
 21. Beste Waterkanters”

  tjauwa laat zijn ware aard zien: Lees en huiver:

  a hoor Henk Molenaar, de broer van Jaap Molenaar met vader Molenar als docent, met een domicilie te Dortrecht. Nu weet ik het weer. Altijd had ik in gedachte dat je als journalist een wat slimmer ventje zou zijn die zou voorkomen om de postingsidentificatie van postingers prijs te geven; Je bent erger dan iemand die 15 moorden op diens geweten moet hebben. Je zit bij de redactie als een SS’er en je doet dat wat jou kan gerieven. Wat een smerige streek bezit je toch. Van al de Molenaar, snap ik nu waarom jij die uitschot bent. Jij hebt iets van de NSB’ers had ik toen vernomen, iemand van achter de ellebogen, uitlokker, werd beweerd. Jij bent een van de gemeenste vulgaristen die ik ooit ben tegengekomen. Kom ik jou in Suriname tegen dan zijn de rapen gaar, dat is wat ik jou verzeker. Ik laat je ophalen mi boi, reken daar maar op, viespeuk dat je bent!!!


  Maak melding
 22. TJAUWA: Laat nu zn waarde aard en bedoelingen zien.
  Een regelrechte bedreiging naar NDP model op een Ned. Site.
  WKN zou onmiddelijk moeten optreden en deze psychopaat en en boefjesknuffelaar moeten blokkeren…….


  Maak melding
 23. HENK MOLENAAR: We laten ons niet muilkorven of zwichten voor bedreigingen.

  Dze TJAUWA uit Suribabwe verlaagt zich bij gebrek aan argumenten, en omdat hij klemgelult is tot intimidatie en bedreigingen.

  Maar helaas dat maakt ons nog sterker om deze kakkerlakken, zwerfhonden en rioolratten met argumenten te bestrijden……


  Maak melding
 24. Men heeft in Suriname een intellectueel met 10 schone vingers aan de kant gezet om een halve analfabeet met bebloede handen en een corrupte, misdadige inslag tot president te maken en men verwacht dat de nieuwe president het land beter zal leiden dan zijn voorganger. Heb je ooit eerder zo een domme bevolking gezien? Als het niet om mijn geliefde land Suriname ging zou ik er heel er om moeten lachen.


  Maak melding
 25. Dit laat de keiharde onderhandelingstechniek van de blanken zien, bouterse heeft in zijn kaarten laten kijken en dat is een zwakte.@ RobG de huid niet verkopen voor de beer geschoten is.
  Ik ben het ook eens met de reactie van Bakra Basi.


  Maak melding
 26. Sterke DiDiBrie donder die multinational op,zoals je met je grote BLUF BEK op’t podium had geroepen voor de verkiezingen van 25 mei 2010.Jaag ze weg.Vene was de man die niet van Su hield,maar jij DiDiBrie hield/houdt van Su en de Suries overal ter wereld.DiDiBrie je zou voor de Suries zorgen,want wij (de Suries)en Su hadden de potentie om te groeien en bleoien onder leiding foe ja zaka-zaka DiDiBrie.Pe joe de now lege str..tbak.Altijd Vene opo oeng ai,ma joe nanga (L)Bimbo strooi soso zantie in ding DOMMIE ai in Su nu zit Su en Suries overal terwereld in de DDB plee.DiDiBrie joe Pan-ka,Parmisar nanga Henk Ramdannanlal te oeng crrrrePeer oeng ai no mang tapoe.Zaka-zaka DiDiBrie now wroko de foe doe.Iemand vroeg op de Su radio(volgens mij was het die Liesbeth wie de onderhandelaars waren,maar ik vraag me af of deze sterke presanie van Su ook heeft deelgenomen bij de onderhandelingen?Ik wil graag weten hoe knap/inteligent deze idioot is.Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding
 27. die hersenloze kokosnoten hebben zich wederom in de luren laten leggen door de veel slimmere blanken. (en dat zal eeuwig zo blijven). En die volgevreten schreewlelijk maar brallen over een gouden Kerst.
  Hij is alleen vergeten een jaartal te noemen.


  Maak melding
 28. Dit probleem wordt veroorzaakt omdat Suriname geen investeringswet kent waarbij alle bedrijven in Suriname op dezelfde uniforme manier worden behandeld. Nu moet men met elk bedrijf afspraken maken. Een soort pikie plei waarbij de sterkste onderhandelaars de meeste voordelen in de wacht zullen slepen. En Surinamers zijn geen sterke onderhandelaars.

  Ray 2 :De kostprijs van stroom is natuurlijk afhankelijk van de manier waarop het wordt opgewekt. Bakra,s hebben uitgerekend dat stroom via een stuwmeer opgewekt 3 oude Nederlandse centen kost. stroom via dieselmotoren e.a. natuurlijk hoger.
  Dit neemt niet weg dat Suriname moet proberen om op de goedkoopste manier stroom op te wekken en dit als lokmiddel gebruiken om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Ik heb mijn ideeen daarover, maar die ideeen ga ik niet gratis aan Bouta verstrekken.


  Maak melding
 29. @Ferdinand Hossenbux

  je hebt waarschijnlijk niet geluisterd wat El Vene te vertellen had.

  Zijn regering had al 20% bereikt.Zonder de vele inbreng van Sur.
  En zijn royality had een schuivende schaal.

  Als voorbeeld noemde hij dat hij toen met Iamgold 4% was overeen gekomen,maar door de glijdende schaal betaalt IAMGOLD nu 7%.Omdat de prijs van goud omhoog is gegaan en bout niet durft deze overeenkomst open te breken,hahaha.Sortoe vijf procent.


  Maak melding
 30. Beste Henk en GMAP

  Lees mijn postings van december 2012 ( ik was toen in Suriname).

  Ik zei toen dat Bouterse in zijn haast om met Kerst zijn kado aan de Surinaamse bevolking te presenteren zich in zijn eigen voet heeft geschoten door te zeggen dat de deal rond was.

  Dat is/was het domste wat je kan doen want je kan niet meer terug en Iamgold komt nu telkens met nieuwe eisen en kan rustig achterover leunen om te kijken hoe Bouterse die ze bij de ballen hebben zich hier uit redt…

  dom dom dom


  Maak melding
 31. @ henk molenaar, ik ben vandaag teruggekomen na een maandje Su. Maar het is oorverdovend stil aan de kant van Bouta. Die hele NDP- KLIEK ZIT IN HET NAUW met hun loze beloftes


  Maak melding
 32. @tjauwa
  Ha ha ha ha ha ha!
  Ik dacht dat ik de enige was met dit soort rake klappen en opmerkingen!
  Ze vallen nu bij bosjes door de mand!
  VREEMD DAT JE NOG NIET GECENSUREERD BENT;ZODRA JE OP DEZE TOER GAAT WORDT JE WEGGEDRUKT!!!!
  Dat ik dit nog tijdens mijn laatste dagen op dit forum nog mag meemaken!Ha ha ha ha !


  Maak melding
 33. MEDCUSA: Ik dacht dat je zou stoppen met posten op WKN.
  We hadden toch al afscheid van elkaar genomen?
  Of kan je toch niet zonder mij?
  Of ben je zoals eerder aangegeven een Awarie Domrie en een two moffo gun?
  Je zegt het een en doet het ander!!!!!


  Maak melding
 34. henk:

  Binnenkort komen de Paarse Paupers met het verhaal dat Bouterse NOG 5 jaar nodig heeft om het land totaal in de afgrond te storten, sorry om de beloftes in te lossen..


  Maak melding
 35. Reactie op ene Jacobus, deze opa Ronald lult anno 2013 gewoon uit zijn nek, hij Ronald heeft jaren de tijd gehad op orde op zaken te zetten, geen flikker heeft ie gedaan, de huidige pres zou even aanpakken, dus niet, een schijtert is ie, was ie hard geweest dan had ie Bouterse laten ophalen, en de lik ingooid zonder proces, dan was ie een kerel geweest maar nee hoor, nu wel lopen zeiken, een zielige man is dat.


  Maak melding
 36. @ Who cares (ABOUT YOU)
  Joe no de verstang OLLANDS NOH?
  MIE DE BEZIG FOE BOUW AF;DAT MIE SKRIFIE!
  Now joe verstang?

  En het precieze tijdstip van mijn vertrek maak IK ZELF WEL UIT!Dus ik kan jullie daar nog niet blij maken.
  Jij moet gewoon volgen of mijn bijdragen zoals vaak gebeurd,verwijderen!

  Voorlopig volg ik met heel veel plezier het toneelstuk tussen jullie “daar op het kluitje” en de rake klappen van Tjauwa (die jullie ook door schijnt te hebben)!


  Maak melding
 37. MEDUSA: Geef het nou maar toe, je kreet was een loze,
  Alleen maar bla bla bla je bent gewoon een gediplomeerde leugenares, die het 1 roept en het andere doet.

  En neen ik versta geen Ollands, wel Nederlands, dus probeer het maar in het spaans, Frans. duits of Nederlands!


  Maak melding
 38. @Who cares
  Indien je de chronische ontsteking aan je hoorn- en bindvlies laat verwijderen zal je merken dat het aantal van mijn reacties nul nadert!
  Nog even en het is een feit!
  Er is voor mij hier niets en dan ook niets meer te halen op dit forum!
  Opkrassen is de oplossing!
  Ik stop nu verder hierover te redetwisten!
  Wacht maar af!


  Maak melding
 39. @ Henk Molenaar
  “Typische NDP gebral van onze tjauwa inclusief bedreigingen”

  Beste Henk,
  Die paarse paupers, waarvan tjauwa een uitstekend voorbeeld is, kunnen niet inhoudelijk tegen je op, vandaar dat ze hun toevlucht nemen tot bedreigingen en intimidaties.
  Smerig NDP riooltuig als tjauwa denkt dat door het bedreigen en intimideren van andersdenkenden die mensen zo bang zullen worden dat ze hun mond dicht gaan houden en geen kritiek meer zullen leveren op zijn criminele idool Desi Bouterse.
  Laat je vooral niet het zwijgen opleggen door achterlijke kakkerlakken als tjauwa en ga vooral door met het geven van je mening.
  Je vrijheid is het waard om verdedigd te worden, by all means necessary desnoods. Mijn advies aan jou is om er wel voor te zorgen dat als je naar Suriname gaat je daar de beschikking hebt over middelen om jezelf te kunnen verdedigen zodat die paarse paupers van een koude kermis thuiskomen als ze je kwaad willen doen. Op crimineel tuig als tjauwa echter is over het algemeen het spreekwoord blaffende honden bijten niet van toepassing. Ze kunnen alleen maar veilig thuis achter hun computerbeeldscherm bedreigingen en intimidaties de wereld insturen, voor iets anders zijn ze niet geschikt. Het is eigenlijk vrij zielig maar ook tegelijkertijd lachwekkend.
  Tjauwa’s enigste doel in dit leven is vast het likken van Bouta’s reet 🙂


  Maak melding
 40. Vrijheid blijheid. @Molenaar, nooit heb ik het over in elkaar rammen gehad, alhoewel. Als ik jou laat ophalen of ik krijg jou nog wel, dan kan dat verschillende dingen betekenen domoor.

  Wij chinezen praten niet veel, maar die nemen jou mee achter Blauwgrond om de rekening te vereffenen.

  Maar zo ver laat ik het niet komen, want dat was de bedoeling niet. Alleen moet jij niet de boel ophitsen tegen mij.

  Je moet niet willen verdelen om te heersen. Probeer in gedachten terug aan cho gun een ware slachting onder die valse predikers. In Shanghai of Hong Kong lag je al lang aan de galg als een kip.

  Maar ik heb het in jou geval alleen over ophalen gehad, maar jij wil gelijk afgerekend worden. Zeg het maar!!!


  Maak melding
 41. @Ferdinand Hossenbux

  wie denk je dat El Vene moest opdragen om bout te halen?Op alle strategische positie zaten en zitten mensen van bout.En deze had al bewezen dat hij niet schroomde om weer eens een coup te plegen[telefoon coup].Korpschef en legerleiding in handen van de NDP.Dan vraag je niet om de voorzitter van te arresteren.Dat is vragen om bloed vergieten.


  Maak melding
 42. @Ray2, volgens mij ben jij die geboren retenlikker, met die vreselijke hoekige tanden, want zo als de waard is, vertrouwt die zijn gasten. Bovendien zit jij ook achter de pc, tot je zwart ziet. De pot verwijt de ketel zeg ik dan.


  Maak melding
 43. @Henk Molenaar, blank en achterlijk. Ophitser, uitschot van het ergste soort. Een echte levende paria en labaria in de gedaante van een menselijke parasiet.


  Maak melding
 44. Beste Tjauwa,

  Wees blij dat er mensen zijn zoals Venetiaan die tenminste een beetje rekenen kunnen.

  Natuurlijk had hij in zijn regeerperiode meer afdracht moeten afdwingen van deze Gouddelvers en natuurvernietigers.

  Maar de mensen van het onderhandelingsteam kunnen en niet rekenen en niet onderhandelen, ze hadden net zo goed op de stoel van de tegenpartij kunnen zitten.

  Die gasten van IamGold lachen zich helemaal suf over zoveel domheid en onbenul en al helemaal als ze ook nog eens 400 miljoen USD betaald krijgen voor het vernietigen van Surinaams natuurgebied.

  Zelfs een 4e klasser Atheneum Suriname had hier meer uitgesleept dan deze “Gouden Kerst” bestaande uit spiegeltjes en kraaltjes !!


  Maak melding
 45. Jammer dat een buitenlands bedrijf hier het goud moet komen opgraven maar het kan helaas niet anders want er is 0,000 kennis om het zelf te doen zoals met vele dingen maar praten en hoog en laag springen kunnen we wel goed, toch nog iets wat we kunnen.


  Maak melding
 46. @ tjauwa,
  Van een zielig en laf ventje zoals jij had ik al een hoop slap gelul verwacht en je stelt me niet teleur. Ga nu maar verder met het likken van Bouta’s reet want dat is vast het enigste wat je goed kan doen 🙂


  Maak melding
 47. Suriname betaald Iamgold dubbel en dwars om goud te komen winnen in Surinaams grondgebied, in plaats van andersom.

  Maar dat is de wereld van Bouterse en Co: op zijn kop.


  Maak melding
 48. wat de oppositie doet is *alle schoonheidsfoutjes* in de deal wegstrepen, en heeft sluwe DADA straks kado….. een convenant op maat!!!

  zou het Morjon volk dit ook in de gaten hebben, of gaan zij in 2015 voor nog meer Morjon 🙂


  Maak melding
 49. Dit alles in ruil voor de “area of interest” bij de Johan Adolf Pengel luchthaven. In “take it or leave it”-onderhandelingen zijn de Canadezen meesters. IamGold heeft gespreide belangen in veel landen, en heeft Suriname eigenlijk niet eens nodig. Suriname heeft zijn goud, en heeft de buitenlanders nodig on het te delven. Dat is het verschil.


  Maak melding
 50. Als je wil weten op welke manier de multinationals zaken doen met de landen die de grondstoffen hebben, dan moet je dit filmpje eens bekijken.

  http://www.youtube.com/watch?v=pgGI_3kTE48

  Ik ben bang dat Bouterse, in tegenstelling tot Venetiaan, dit spel van de multinationals niet zal kunnen doorzien. het gaat Bouterse, als ‘wakka man’, zijn pet te boven.


  Maak melding
 51. Waar ik mij het meest aan stoor is die dreigende taal van sommige posters ten opzichte van anderen. Dat is typisch bij volgers van een totalitair bewind. Weten deze mensen eigenlijk wel wat democratie betekent?

  In een democratie is er een coalitie en een oppositie, veelal samengebundeld door diverse partijen.

  De taak van het parlement is controle uit te oefenen op de handelwijze van de regering. En in dat parlement zitten zowel leden van de oppositie als de coalitie. Waarom wordt alles wat de oppositie te berde breng meteen de grond ingetrapt? Schelden en vloeken, bedreigingen uiten horen daar niet bij. Dat was in de tijd van de NSDAP in Duitsland (en later ook in de bezette landen) zo, maar anno 2013 is dat not done.

  Wanneer de oppositie zijn twijfels heeft over de – laat ik het in het algemeen zeggen – de gouddeal, en dan alleen nog op bepaalde punten, dan hebben zij het volste recht. In de inhoudelijke debatten komen ze er wel uit.

  Het is echter zo, dat de volgelingen van Bouterse over het algemeen geen notie hebben waarover ze praten, laat staan een gefundeerd oordeel hebben. Niet geschoold zijn is geen schande, want dat kan diverse oorzaken hebben. Maar mensen die nauwelijks iets inhoudelijks te melden hebben moeten zich niet voorstaan dat ze wèl weten waar het over gaat. En als het enige dat zij kunnen schelden en vloeken is, dan zegt dat meer over hun intelligentieniveau dan over hun parate kennis. En dat is hun zwakte. Ik laat iedereen in zijn waarde, maar er zijn grenzen.

  Agressie hoort niet bij Surinamers. En als diezelfde Surinamers in Nederland wonen al helemaal niet. Met welk recht? Ik woon (en werk) al jaren in Suriname en ik heb het er naar mijn zin. Ga mijn zin en mijn visie op Surinamers niet vergallen. Stoppen met die onzin. En als er posters zijn die het toch nodig vinden beledigende of andere taal willen bezigen: Niet op reageren. Vrede voor jullie allemaal!


  Maak melding
 52. Nu al hebben zij hoge winsten en grijpen goud weg als gek……dus verder uitbreiden met I am Gold heeft duidelijk geen zin….want zij willen nu verder en meer en meer uitbuiten.

  KOLONIAAL GEDRAG RESPECTLOOS DEZE BOEVEN.

  wij moeten eerlijk zijn kleinschalige mijn bouw brengt in verhouding meer op dan die hele rotzooi van deze buitenlanders


  Maak melding
 53. Reactie op Jacobus, je antwoord voelde ik al aankomen, zo reageren veel mensen, daarom zal deze pres nog effe aanblijven, de buitenwacht geeft mee, we zijn een laf volk, komen niet op voor rechten, zeuren op de achtergrond, zoals opa Vene, die zeker bang was ja, een sukkel wat voor president ben je dan, ze zitten te wachten tot er iets van buiten af komt en de pres wegschiet, maar zelf iets van binnen af doen nee hoor,
  gaat niet gebeuren, en het recht systeem daar, een
  bille zooi, ze zijn bang en likken mekaars gat, lekker zooitje daar.


  Maak melding
 54. > op 24 dec 2012 < zegt DADA…aub oppositie hier het concept **goudendeal**, wij hebben alles eruit gesleept in voordeel van Su en gaan wij miljarden verdienen!

  DADA dacht;…ze zijn met hun aandacht volop bij kerst & pagara-festival dus in die gehaastheid krijg mijn handtekening wel!!

  a ingi-boi koni 🙂


  Maak melding
 55. Hoogmoedswaanzin ten top van deze ndp’ers om geen gebruik te maken van het concept van de vorige regering.
  Wij zullen laten zien dat wij het beter kunnen, mooi niet!
  Jullie ontberen de kennis om te onderhandelen met multinationals.

  En nu zit het land met de gebakken peren, omdat deze onwetenden wilden scoren over het hoofd van de bevolking.

  Geef toe, dat jullie de oppositie nodig hebben en maak gebruik van het concept dat reeds klaar ligt.

  Als jullie echte nationalisten zijn, stap dan over je valse trots en probeer er alsnog wat van te maken!


  Maak melding
 56. Wat kan een mens zich vergissen!

  Tjauwa wat is dat nu, met al die bedreigingen van je!
  Hoe haal je het in je hoofd om Dhr. Venetiaan voor van alles en nog wat te betichten.

  Als je geen idee hebt wat de vorige Regering heeft gedaan, om het land uit een slop te trekken en een beetje stabiel te maken, zoek het dan uit.

  Voorlopig draait deze regering op de lopende contracten en afspraken, die door de vorige regering zijn afgesproken.
  Zelf hebben ze niets maar dan ook niets kwalitatiefs gepresteerd.
  Vlaggetjes op het plein en een opening van, een nog te bouwen, ziekenhuis stellen niets voor. Zeker niet gezien de goud, olie en houtopbrengsten!

  Deze regering doet alleen maar aan adhoc-politiek en het wordt nog erger.

  Dhr. Venetiaan is klaar met jullie, het is zijn goodwill dat hij af en toe kritiek levert, wanneer hij ziet dat het ontzettend mis dreigt te gaan in dat land.

  Ik vind het respectloos van iedereen die wat te zeiken heeft over Dhr. Venetiaan.
  Men beseft totaal niet wat er speelt.

  Eens, maar misschien ook niet, zullen jullie beseffen wat Dhr. Venetiaan heeft betekend voor Suriname.


  Maak melding
 57. als i am gold niet wil betalen,dan moeten ze maar oprotten uit sme.

  in canada / amerika kun je niet zeggen,dat je niet wil betalen,want dan wordt je opgehangen.

  het goud is vam sme en niet van iemand anders..dus oprotten…


  Maak melding
 58. Wil minder dan is het logisch dat uitbreiden met (ik ben goud) i’am Gold moeilijk.
  Het is duidelijk uitbreiden als de ander een domoor is en stikt van hebzucht.


  Maak melding
 59. @ Esmerald,
  Esmerald ik ben het volledig met jou eens.
  Als beloning draag jou voor als de nieuwe voorzitter van ons parlement in Suriname.
  In Suriname van nu worden criminelen , moordenaars, oplichters en drugs veroordeelden beloond voor hun gedrag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES