zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOpleving verwacht van Surinaamse bauxietindustrie

Opleving verwacht van Surinaamse bauxietindustrie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 apr – Er zit best nog muziek in de bauxietindustrie. Ondanks het zware weer van de afgelopen jaren in de aluminiumbusiness, is een opleving niet ondenkbaar. Volgens Henk Ramdin, ex-directeur van Suralco, heeft Suriname nog een toekomst in deze industrie. Er doen zich zekere ontwikkelingen voor die optimisme rechtvaardigen.

Weliswaar ging het niet zo best de afgelopen jaren. “Ik geloof dat wat we nu meemaken voor korte termijn is”, zegt Ramdin tegenover de Times of Suriname. Volgens buitenlandse berichten moet zeker binnen de komende tien jaar een grotere vraag ontstaan. Er wordt zelfs een verdubbeling van de vraag voorspeld. Alcoa, moedermaatschappij van Suralco, voedt het optimisme. De multinational heeft een nieuwe technologie ontworpen voor aluminiumgebruik in de auto-industrie.

De opleving zal ook voor Suriname merkbaar zijn. De kwakkelende industrie maakt moeilijke tijden door. Ooit golden de ontginning van bauxiet en de verwerking tot aluminium als de ‘kurk van de Surinaamse economie.’ Het ging de afgelopen jaren zo slecht dat BHP Billiton zich terugtrok uit Suriname. Ramdin ziet in investeringen die Alcoa nu pleegt in de nieuwe mijn te Nassau, in Oost-Suriname, een begin van de opleving. “Als dat niet zo was, zou men niet investeren.”

opening
Fernandes Express
Passion in concert

30 REACTIES
 1. En de paarse kuddedieren slaan gelijk aan het huppelen,onder aanvoering van hun staatsdebielen en scanderen da na wang hiep hiep hiep hoereee…


  Maak melding
 2. @@ Sra wacht maar tot dat Brunsie komt!! en de Redimusu’s zullen als laatst lachen, ze beginnen nu al te lachen maar de eind is nog niet in zicht en vergeet niet! wat niet is, kan komen!!

  Wordt wakker jij Dromedaris!! Jij krijgt Kwik van Brunsie!!


  Maak melding
 3. @@ Sra vreet van twee wallen!! een echte verrader!! en ondankbare Hyena!! Hij zit de Redimusu’s van alles en nog wat uit te maken en zit zelf in Nederlandse windje te ruiken!! Hopelijk heeft hij ook de Sur.paspoort en Moestadja van BiZa moet hem ook hebben!!! Sra slaapt nog!!!


  Maak melding
 4. Die Ramdien, wat hufter, wat een optimist voor eigen parochie. Wat een rare geur giert die man als ex-directeur van Suralco om zich heen. Onze welgeleerde hindostaanse Ramdien gaat ff de boel wakker schudden, animeren heet dat. Want gezien die doffe suffige muffigheid van deze onbekwame Regering, waarvan de opeenstapeling van vormfouten het einde nog niet in zicht is, laat hij op persoonlijke titel weten dat er meer leeg te roven is in Suriname. FF krijgt deze Ramdien nog een rokje aan met nog een stokje, dan kan hij Ramdien wederom bewijzen, hoe goed hij al het bauxiet het land kan helpen wegsluizen met enkele luttele procenten voor de schatbewaarder. Het wordt tijd, dat Suriname verlost wordt van zulke opportunistische zielige kwelgeesten. Suriname heeft richtinggevende denkers nodig, die geen Ramdien( Ram no e Sar deng) en co heten, die kunnen helpen de Surinaamse schatkist te spekken, met de winstbaten van de opbrengsten uit bodem. Denkers die manieren zoeken en vinden om de bodemschatten zelf uit de grond te halen, waarvan de totale opbrengst ingezet wordt voor vermeerdering van de ontwikkeling van de Surinaamse zelfkennis om de inrichting van het land ter hand te nemen. Het moet afgelopen zijn, dat aan buitenlandse maatschappijen een onevenredig deel van de winst van de grondstofbaten ten deel valt, terwijl de Surinaamse schatkist zich maar moet getroosten met enkele karige procenten van 5 a’6% in plaats van een dikke 50% en meer. Als de concessiehouder die 50% bot van de grondstofbaten niet wil hebben, dan moet die maar elders diens heil zoeken. Het wordt tijd dat de grondstofbaten meer moeten gaan opleveren dan die af te leveren bedel procenten aan de staat terwijl die geldschieters uit den vreemde met hun verhoogde geldverslindende levenspeil 94% opsouperen. Dat lijkt mij wel een zeer scheve verdeling van de winstopbrengst. Dat de investering terug verdient moet worden ben ik er wel mee eens, maar daartegenover staat vernietiging van Surinaamse natuurschoon, bodemgesteldheid, flora en fauna gebied. Die zijn Surinamers ook meer dan honderden miljarden waard. Dus bij vernietiging of gebruikmaking een evenredige deel van de winst opbrengsten. Voor elke 1km2 bos 1 miljard dollar, moet de inzet zijn van de onderhandeling. Het is onredelijk, maar hoe krijg ik mijn land terug, dus moet de concessiehouder rekening houden, dat het voor mij ernst is. Waarom de Regering en volksvertegenwoordiging geen eisen stelt aan de vestiging van deze geldschieters in Suriname, vestiging van de fabrieken in Suriname, verwerking van het proces in Suriname is voor mij een raadsel. Wie niet in Suriname woonachtig is krijgt ook geen concessievergunning is 1. Krijg je concessie, dan is alles wat je uit de grond haalt minimaal 50% voor de schatkist en niet andersom dat is 2.


  Maak melding
 5. who cares

  in sra zijn vorige berichten heeft hij duidelijk aangegeven dat hij werkt en nog iets doet in de studie”ik ben benieuwd naar jou reactie over jou vorige posting;’ken jij sra persoonlijk of heb jij een hekel aan hem,’laat het mij dan weten.


  Maak melding
 6. KONDRE JEJE alias sra: DDB heeft meer dan eens ontkent dat hij en drugsdealer en massamoordenaar is.
  Ik ken DDB nog SRA persoonlijk, maar daarom hoef ik niet te geloven wat ze verkondigen,omdat jullie paarse schapen lichtgelovig goedgelovig en onnozel zijn hoeft een ander dat niet te zijn.
  En de gevangenissen zitten vol met mensen die zeggen onschuldig te zijn.
  En ook op het kerkhof liggen duizenden die van rechts kwamen als je begrijpt wat ik bedoel.Have a nice day!!!!!


  Maak melding
 7. KONDRE JEJE alias SRA: Schiet mij opeens te binnen dat SRa zich ooit heeft laten ontvallen dat hij weetnietskundie studeert aan de Prassie oso uiversiteit in de tokko tokko polder…..


  Maak melding
 8. @who cares

  “Ik verwacht in potentie ook een opleving in mn financien als ik de lotto win……..”

  Ikke ook, doe mij maar de staats, 29,4 miljoen euries.

  Als we winnen, kennen we ook strooien……whahahahahaha.
  Wie zullen we ‘laten halen’ baja..


  Maak melding
 9. who cares
  volgens mij heeft bouterse gezegd dat hij de verantwoording op zich neem”een verantwoording nemen wil niet zeggen dat jij die daad vericht hebt,maar,omdat hij de hoogst bekleed was heeft hij de verantwoording op zich genomen.

  als jij sra noch bouterse ken,waarom betichtig jij hun van alles wat negatief is.

  omdat wij in een onrechtvaardig wereld leven worden er dagelijks onschuldige mensen als schuldig aangewezen en andersom maar jou redenering vind ik zonder inhoud en vind ik nergens opslaan.
  ook een nice day.
  kondre jeje


  Maak melding
 10. @tjauwa,

  Beste tjauwa,
  Ik vind je stukken erg goed, maar ze zijn een beetje moeilijk te lezen, omdat het één geheel betreft.
  Als je nu gebruik maakt van alinea’s, dan kunnen we allen meegenieten.

  dank!


  Maak melding
 11. ESMERALD: Die 29,4 mln is van mij, delen oke, maar strooien gaan we niet doen.
  Laat dat over aan de strooiwagens bij vorst!
  Ik zal de op te richten suri regering in ballingschap met raad en daad steunen.


  Maak melding
 12. KONDRE JEJE: Als je DDB de verantwoording op zich neemt, waarom liet hij dan verstek gaan op Boxel?
  Dat is de plek bij uitstek om zn verhaal te doen en zichzelf eventueel vrij pleiten.
  In plaats daarvan verleent hij zichzelf amnestie, wat inhoudt dat hij schuld bekent.
  En je mag vinden dat mijn mening nergens op slaat, maar mag hetzelfde ook voor mij gelden?????????
  Ik vind wat ik vind en daar moet je het mee doen. Have a nice day!!!


  Maak melding
 13. 08 april 2013

  Vanavond of morgenochtend presenteert de Alcoa International haar jaarverslag en haar toekomstplannen.

  Pas dan wordt de situatie voor het bauxietwezen in Suriname, voor Srika, duidelijk en wordt het juichen of huilen.

  Dus mensen, kijken naar het jaarverslag van Alcoa International.
  Srika


  Maak melding
 14. Bigie Kill en sra, ik ben echt niet jaloers hoor, maar kennen jullie het probleem van Suralco wel?

  =Alles wat goed gaat in Suriname zal ik zeker toe juichen, maar ik zal Bouterse niet prijzen voor zaken waar hij helemaal niets heeft gedaan.

  =Weten jullie ook dat Bouterse zijn naam groot op een bord van telesur staat, terwijl hij pas een week was beëdigd? Hoe leg je dit uit aan de jeugd? komt het wel geloofwaardig over?

  =Bouterse is gewoon niet eerlijk en de massa denkt dat de welvaart van Suriname met hem te maken heeft. Jammer dan.

  =Ik hoop alleen maar dat het goed gaat met Suriname en de gehele bevolking.


  Maak melding
 15. “Opleving verwacht van Surinaamse bauxietindustrie”

  Ja, dat is de kop van het artikel van iemand die het kan weten.

  zie maar de reacties van de zwakbegaafde sekleiders henk molenaar en who cares.

  “Opleving verwacht, in potentie, de verwachting is….”

  Zijn dit niet de woorden die we iedere keer weer voorgeschoteld krijgen van de Nederlandse regering en economen.

  Men verwacht opleving, in potententie en de verwachting is dat de economie beter wordt in het 2e kwartaal, 3e kwartaal, volgens jaar, de export gaat toenemen enz. enz.

  Maar ja, deze geboren hypokrieten hebben zo een verrotte inborst dat het ze allemaal niet meer uitmaakt wat ze te berde brengen. Ze zijn zo zielig en triest.


  Maak melding
 16. Beste r Afu Sensie

  Ook verwacht:

  18.000 volkswoningen
  Anti corruptie wet
  Nieuws haven
  Fly & drive overs
  laptops voor alle schoolkinderen
  Gouden toekomst voor alle Surinamers
  Waarheidscomissie
  Constititioneel Hof

  Niet verwacht wel gekregen

  Illegale amnestiewet


  Maak melding
 17. AFU SENSIE: Ook verwacht sinds oktober 2012:
  Het achterstallige salaris van het onderwijzend personeel van de naschoolse opvang

  Achterstallige salaris van sinds 2011 van het personeel van huize Ashiana!!


  Maak melding
 18. henk molenaar en who cares ik kan mij niet voorstellen dat jullie iets van de Surinaamse regering of van Surinamers verwacht. Jullie behorend tot het Über volk, ik hoop dat Wilders aan jullie verwachting tegemoet komt.

  Waar mensen zich vandaag de dag allemaal niet druk om kunnen maken.


  Maak melding
 19. AFU EDE SENSIE: Hoe weet je dat ik tot het Uber volk behoor?
  Ik probeerde het nog nog zo voor je verborgen te houden!

  En als ik Wilders binnenkort spreek, zal ik vragen hoever het is met de verwachtingen die ik van hem heb!!!

  Have a nice day!!!!


  Maak melding
 20. 09 april 2013

  Zoals verwacht heeft AlCOA international(alcoa.com)gisteravond haar jaarverslag en plannen voor de toekomst gepubliceerd.

  Er blijkt internationaal een grote overschot te zijn aan aluminium en ALCOA draait haar voorspelling van internationale productie van 530.000 m.ton terug naar ongeveer 135.000 m.ton.Wel wil ALCOA meer gaan werken aan haar eigen ‘core-business’.

  Het is dus even afwachten wat de plannen van ALCOA zijn met Suriname.

  Proberen om tactisch toch goedkoper aan de grondstoffen in Suriname te komen is een mogelijkheid voor ALCOA.

  Zal Suriname dat wel accepteren om zo voor een opleving in de bauxietsector zorg te dragen?
  Time will tell!!!

  Had Henk Ramdin toch even gewacht met zijn uitspraak.
  Srika


  Maak melding
 21. @Srika….

  Aan jou mogen alle forum gebruikers een voorbeeld nemen. (ook ik dus)

  Maar neemt niet weg dat de onderbuik gevoelens van een ieder de overhand neemt bij het plaatsen van een reactie ;-).

  En nu mogen we gaan soebatten hoe Sur zijn grondsstoffen aan ALCOA gaat verkopen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES