Suriname krijgt hulp Nederlandse Raad van de Rechtspraak

24

PARAMARIBO, 6 apr – Suriname krijgt hulp van de Nederlandse Raad van de Rechtspraak. De samenwerkingsovereenkomst met het Hof van Justitie is verlengd. De verwachtingen van het zogenaamde tweede addendum zijn nogal hoog gespannen. Uiteindelijk zal de Surinaamse rechtsspraak werkelijk onafhankelijk moeten zijn.

‘Werkelijk onafhankelijk’ moet dan ook vertaald worden als financieel zelfstandig. Vooral de financiële afhankelijkheid van de regering of ‘uitvoerende macht’ wil de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht wel eens onder spanning zetten. In de Samenwerking met de Raad van de Rechtspraak is onder meer al de opleiding van rechters geregeld. Tijdens de ondertekening van de nieuwe overeenkomst wees de Nederlandse rechter Frederik van den Emster op het succes.

Door de relatief korte duur van de ‘Raio’ kon het enorme tekort aan rechters, redelijk worden terug gebracht. Van den Emster ziet genoeg reden om de samenwerking nog jaren voort te zetten. De samenwerking begon in 2008 op initiatief van de toenmalige minister van Justitie & Politie, Chandrikapersad Santokhi. Het hof wil in navolging van Nederland en de Caribische regio een “onafhankelijke, competente, efficiënte en effectieve rechtspraak.”

24 REACTIES

 1. Deze hulp komt net op tijd!!!
  De Surinaamse rechterlijke macht presteert niet alleen kwantitatief benedenmaats maar vooral kwalitatief! Als je de vonnissen leest en de motivering van rechters, dan zakt je broek er vanaf. Het is wel opvallend dat deze samenwerking is gesloten tussen de Surinaamse rechterlijke macht en de Raad voor de Rechtspraak. Dit had op ministerieel niveau geregeld moeten worden.


  Maak melding

 2. miss koos(je) vindt HOOLIGAN spelletjes leuk.

  miss koos(je)denkt tegen beter weten in dat Suriname draait om 8 december ’82. Wat een HOOLIGAN!

  Anyhow je laat ons verschrikkelijk lachen miss koos(je).

  Kom met nog eens zo’n goeie, koloniale slappe lach bezorger.

  We benne benieuwd!


  Maak melding

 3. Een voorbeeld van de corrupte politicus is Misiekaba.Toen hij met zijn baas het land en alle podia af struinde, ging hij gekleed in T shirt,camfoulage broek en versleten pata’s.Nu woont hij sinds kort erg ruim,loopt in maatpakken rond,rijdt auto en heeft een gouden tand.Een onderzoek naar zijn fortuin zou als proef kunnen dienen voor de nieuwe rechters.Daarna Alibux.Die zegt elf[11]schone vingers te hebben.


  Maak melding

 4. De strijd gaat door ! Niemand houdt ons tegen. Wij gaan voor een rechtvaardig Suriname.

  De vakcentrale C-47 duldt geen ongeoorloofde inmenging in de rechtsstaat en vindt daarom ook dat het 8 december strafproces onverkort moet worden voortgezet. “De aanname van de Amnestiewet, nu een jaar geleden, is een ongeoorloofde inmenging in het strafproces,” zegt de Vakcentrale C-47.

  In een verklaring zegt C-47 dat zij alle haar ten dienste middelen zal aanwenden om ongeoorloofde inmenging in de rechtsstaat tegen te gaan. Het is vandaag precies een jaar geleden dat de Amnestiewet is bekrachtigd, waarmee de verdachten van de 8 Decembermoorden worden gevrijwaard voor hun daden gepleegd in die periode.

  C-47 wijst erop dat zij in maart 2000 één van de organisaties is geweest die het Hof van Justitie hadden gevraagd om vervolging in deze zaak te bevelen. “C-47 is op verschillende wijze op zeer onaangename wijze betrokken geweest bij deze zaak, niet in het minst vanwege de moord op C-47 prominenten, Eddy Hoost en Lesley Rahman, maar ook door de onterechte aanhouding, en intimidatiepogingen van de toenmalige voorzitter van de vakcentrale Fred Derby.” Het Hof heeft de vakcentrale daarom ook als belanghebbende bij de vervolging erkend.


  Maak melding

 5. Leuk wat hierboven staat, en ja wat schieten ze ermee op in Suriname, neem dat van mij aan geen ene moer, allemaal gebral, geleuter, heen en weer en zo gaan we 2013 door, zeker weten.


  Maak melding

 6. @ JACOBUS

  I have to admit. De reactie heeft een positieve werking op mijn lachspieren. Wat betreft de outfit van ” ANDLE” ( let wel, ANDLÉ niet ANDRÉ) tijdens zijn “wervingscampagne” kon ik mij iets bij vóórstellen. Het was volgens mij iets psychologisch. Als opkomend “politicus” kon hij het niet maken om in minderbedeelde buurten en buurten met mensen van zijn eigen soort, te verschijnen in een Armani pak met daaronder slangelerenchoenen van het merk Luis Vuitton.
  Hij moest letterlijk en figuurlijk de taal van de achterban blijven spreken (had ze aangespoord om ZOVEEL MOGELIJK grond,waaronder een stuk toebehorende aan een naaste familielid,te occuperen) totdat ze hem konden doen neerploffen op de door hem felbegeerde troon met daaraan gekoppeld een maandelijkse vetpot van 16000 SRD (+/- €4000).
  Een KONINKLIJK beloning naar surinaamse maatstaven als je het mij vraagt. Ik hoor zijn ouders al opscheppen ; ” Bija ! A boi fu mie , ná BIGI MAN fu kondlé ” ( niet Kondré)

  Wat betreft het artikel zelf; wanneer je als instituut voor de rechtspraak aan handen en voeten gebonden bent op diverse fronten zijn bewegingsvrijheid en onbevangenheid vaak vér te zoeken. Er is sprake van RECHTSPRAAK wanneer ENKEL EN ALLEENMAAR rekening is /wordt gehouden met WET en RECHT y NADA MÁS !!!

  Bra, CHAVÉZ önskar dig en trevlig Kväll !!!


  Maak melding

 7. who cers en consorten olland heeft ook voordeel aan dit gedoe mie mang .het mes snijt aan twee kanten .
  oeng dong no ka .alle fronters zijn dom blijven dom en zullen dom blijven .
  bouta is nog altijd de man die het voortouw neemt .
  wat baas zegt dat geschiet zo is het en niet anders .
  bouta go go


  Maak melding

 8. Nu er een tweede poging gemaakt wordt om de dec strafproces stop te zetten komt NL gelijk met allerlei planningen/bedoelingen om op zijn sluwe manieren sabotage eraan te plegen.
  Ik hoop dat SU wakker is en het ook kan inzien en volgen.


  Maak melding

 9. koos jij praat alleen maar keka poep meer heb ik niet te zeggen .
  als jij het beter kan kom naar su maar blijf niet dom lullen zoals jou soort genoten ….met name who cares noem maar op .ik denk dat het door die kou komt dat jullie stront lullen …niet te vergeten die bezuinigingen en die uitkeringen die steeds naar beneden gaan .rutte au mik oeng ka .
  who cares ik heb genoten van die wandelmars boi .
  terwijl wij langs de straat staan zit deze liba in dat huis achter de verwarming als hij die heeft hihihihihih
  who cares mie e tik mie fatoe tap oeng .jullie pinaren in dat koude land mang .geen enkele redimusu komt echte mang in su spelen oenoe na pinaise boi oenoe ding redimusu na pina mang ….ai na pero taki .
  is die nederlandse regering nog niet gevallen .
  toe pat draai regering in olland e vadong .
  bouta go go


  Maak melding

 10. Als het om fundamentele hulp gaat staat Nederland altijd klaar om Suriname te helpen. Kijken we terug naar de watersnood ramp enkele jaren terug in de binnenlanden van Suriname, was Nederland het ENIGE land die Suriname onbaatzuchtig hulp aanbod. In het geval van de Surinaamse rechterlijke macht zien we dat dit instituut afglijd. De regering heeft er belang bij dat de rechterlijke macht de doodsteek wordt toegebracht. Men heeft niets met rechtspraak, het werkt altij contra en zit de politiek dwars. Dat is voor Plato OOK in van de reden dat dit orgaan GOEDE versterking krijgt van buitenaf: Nederland!


  Maak melding

 11. Beste Paraman:

  Bouterse roept al 30 jaar het slechtste in Suriname op.

  Het is iedereen voor zichzelf. Zo veel mogelijk graaien en liefst geen lastige vragen over moraal, gerechtigheid of ethiek.

  Waarheidscommissie ?
  Constitutioneel Hof?
  Anti Corruptiewet?

  Het is enige adat deze verrotte corrupte criminele regering geregeld heeft in recordtijd is de eigen Amnestie wet……

  En jij en vele Paarse Kakkerlakken lopen achter Duivel Bouterse aan….

  Te misselijk voor woorden


  Maak melding

 12. GMAP/HENK MOLENAAR: Gelukkig neem ik hetgeen onze PARAMAN zegt met een hele baal zout.
  Hij kletst maar wat, niet uit de slechtheid van zijn hart, maar uit de domheid van zijn verstand!!


  Maak melding

 13. Wat voor zin heeft die hulp?? Surinamse is al lang geen rechtsstaat meer maar een corrupte machtsstaat, dat gaat echt niet spoedig veranderen. NL kan de tijd, moeite en geld beter besteden aan eigen volk i.p.v aan een stel ondankbare Suri’s. Ieder land moet het belastinggeld uit de staatskas gebruiken ten behoeve van het eigen volk en niet ten behoeve van andere volkeren.


  Maak melding

 14. Henk zegt: Het is iedereen voor zichzelf. Zo veel mogelijk graaien en liefst geen lastige vragen over moraal, gerechtigheid of ethiek.
  Niets nieuws Henk.Als je de geschiedenis van Su kent, maar waarschijnlijk niet,dan had je geweten dat dit oude koek is uit een nieuwe doos.En toen was DDB nog lang niet aan de macht maar de marionetten van de kolonisator.


  Maak melding

 15. Ze willen Nederland hun goede kant laten zien, ha ha ha, la me niet lachen…….

  Nederland is zo dom om zo voor de gek gehouden te worden?

  Mensen,het is Suriname, een land dat een democratisch rechtstaat zou hebben, o ja?

  Welke democratie?

  Allemaal vergeten hoe Ombre (hof) te werk ging?

  Nee deze Valstein (hof) zal zeker orde op zaken stellen?

  Geloof me: corruptie door rechters, advocaten en notarissen is niet uit te roeien zolang er geen consequentie’s aan verbonden worden.

  Suriname heeft geen ballen en daarom zitten al die corrupte rechters, advocaten, notarissen, politie mensen, nog altijd op hun plek!

  In Suriname hanteren zij geen wetboek, maar maken zij hun eigen wetten en regels ter plekke!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.