Gouddeals: ‘We worden in ons eigen vet gebakken’

54

PARAMARIBO, 5 apr – “We worden in ons eigen vet gebakken.” Dit zegt parlementariër Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP) over de principeovereenkomsten met multinationals. Het verruimde Surinaamse aandeel wordt tegen zo’n hoge prijs bedongen, dat het nadelen oplevert. Randjitsingh heeft vooral moeite met de zogenaamde area of interest.

Dat is zo’n vijfhonderd duizend hectare land waar het bedrijf Surgold beslag op zal leggen als de overeenkomst doorgaat. En dat voor een periode van vijf en dertig jaar. “Waarom zoveel land als de mijnbouwwet hooguit tienduizend hectare toestaat”, zei Randjitsingh in het parlement. Nu wordt zoveel land afgestaan, nog voor Surgold zich bewezen heeft als ‘goed presteerder’. Volgens de mijnbouwwet mag meer land worden afgestaan. Maar dan moet eerst gepresteerd worden.

Onder presteren wordt dan onder meer exploratiewerk verstaan. Zodat duidelijk is of er meer mineralen in de bodem zitten en hoeveel. Zoals de kaarten nu liggen, zal Surgold er goedkoop vanaf komen. Veel potentieel rijk land voor weinig moeite. Suriname mag voor vijf en twintig procent deelnemen via het bedrijf Republic of Suriname, RoS. “Het ergste is dat RoS eventuele rechten in de area of interest onverwijld moet aanbieden aan Surgold.”

Suriname kan dus de rechten niet gebruiken om bijvoorbeeld het eigen aandeel te vergroten. “En dan hoeft Surgold ook nog alleen maar de overdrachtkosten te betalen”, aldus Randjitsingh. Het parlement heeft moeite met de naam Republic of Suriname. Dat kan makkelijk vertaald worden als de ‘staat Suriname’. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons vindt dit link. “De staat kan makkelijk voor allerlei zaken verantwoordelijk worden gesteld en dat willen we niet.”

Luister ook naar NOS correspondent Harmen Boerboom, die in het Surinaamse parlement de gesprekken volgt om multinationals meer te belasten op goudwinning:

54 REACTIES

 1. vergeleken met de gebakken lucht welke Venetiaan verkocht heeft aan het volk van Suriname door al onze goud gratis,voor niets weggegeven aan de Canadese maatschappij Iam Gold,dan is dit deal van de regering Bouterse een super mega, omvangrijke deal, die zijn weerga niet kent in en voor de ontwikkeling van Suriname. eerlijk is eerlijk Venetiaan heeft ons land duidelijk verkwanseld aan de buitenlanders. lang leve Suriname, lang leve Bouterse. hoera!! hoer!! hoera!!


  Maak melding

 2. Nou @ venetiaan(!)…
  …ik wist niet dat iemand zichzelf zó door het slijk kan halen!

  En om dan tijdens de lofzang op Bouterse, deze in één adem door “HOER” te noemen…
  Lees de tekst: “lang leve Bouterse. hoera!! HOER!! hoera!!


  Maak melding

 3. Het is niet dat we in onze vet gebakken zullen worden, maar dat de regering en de mensen die dicht bij de regering zitten, Brunswijk, de leden van commissie goudordening, Parmessar(eens een dief altijd een dief, remember AZ) en dergelijk zorgen dat zij straks “vet gebakken” door het leven gaan.
  Liever een deal waar de overheid geen risico’s loopt het volk wat van terug ziet. (Bouterse c.s. hebben het inmiddels verbrast) dan weer zo een vergezicht die nergens toe zal leiden.
  De mensen aan de macht denken slechts aan zich zelf en de rest………nou ja, wie zijn billen brand, moet maar op de blaren zitten.


  Maak melding

 4. Als de beweringen van parlementariër Randjitsingh, zoals in het stuk hierboven staat vermeld, inderdaad kloppen dan hebben wij Surinamers met een van de grootste uitverkoop van de Surinaamse bodem en bodemschatten te maken. Want bij zulk een grootschalige gronduitgifte voor de mijnbouwconcessie zal de concessiegenieter, vrij kunnen genieten van alles wat in de grond zit op uitputtende wijze; ook zal het milieu niet worden ontzien en naderhand niet worden hersteld na de ontmaagding van haar ongereptheid. Flora en Fauna krijgen ook een flinke dreun mee en de leefgemeenschappen, worden vanuit een hoger gelegen bron langzaam vergiftigd en zodoende uitgemoord. En meegenieten van de winsten is pas over 5 jaar als die eventueel gemaakt worden. De bestaande arbeidstijdenwet, maakt van Surinaamse arbeiders werkzaam bij deze mijnbouwmaatschappijen, een hernieuwde vorm van zombiedomme arbeiden als een slaaf mogelijk, omdat ze evenals de Haïtianen als ratten gegijzeld in een politieke valkuil zitten. In Suriname worden concessiegebieden zoals altijd, ten strengste bewaakt door een eigen leger mensen in dienst van de concessionaris; daar zie ik de ambtenaren of Surinaamse inspectieteam nog geen reguliere toegang krijgen tot inspectie van de grondstoffen. Mijn visie, stoppen met die hele concessie poppenkast; geniet maar van het weinige dat je hebt en be happy!!! Want hoogmoed komt voor de val!!!


  Maak melding

 5. @Engel

  Een kleine fout, heer, mevr. Engel. Eerlijk is eerlijk. De tijd is voor mij aangebroken om duidelijk schuld te bekennen voor de vele gemiste kansen die ik het volk van Suriname onthouden heb, louter door hoogheidswaanzinnigheid die mij parten speelde en door hardhorendheid en niet naar het volk wilde luisteren.

  Dit kwam door het missen van een toekomstbeeld, goede beleidsplannen en goede economische structuren om het land tot ontwikkeling te brengen.Mijn politieke doel en instellingen dat verricht was op het “verrijken” van bepaalde groeperingen en die niet gericht waren op economisch belang van land en volk.

  Ik vind ook dat individuen eigen initiatief moeten nemen om hun eigen economische situatie te verbeteren en de handreikingen die hiertoe worden aangereikt aan te nemen en die als stimulans in te zetten voor individuele sociale, maatschappelijke en economische groei.

  correctie:op hoer. in plaats van hoer/ lees hoera


  Maak melding

 6. De deal van deze regering is in elk geval beter.Men heeft geleerd van de fouten van de voorgangers. Dat is de schone waarheid.Nu zijn de beraadslagingen in het parlementgaande. Samen met de oppositie kan men het uiterste voor het land uit de overeenkomsten halen.


  Maak melding

 7. @ Venetiaan
  U kunt de jaarrekening van Rosebel op het internet via google vinden. Deze maakt duidelijk dat de oude deal niet zo slecht was. Ruim 40% van de opbrengsten excl. take op brandstof, loonbelasting en locale uitgaven blijven in Suriname.
  De royalties worden iets lager, de winstbelasting blijft gelijk en men heeft uit eindelijk recht op 25% van de UIT TE KEREN winst. Als besloten wordt dividend uit te keren.

  Op het moment dat er dividend uitgekeerd kan gaan worden is de schuld opgelopen tot ruim $ 800.000.000 waarover men rente (zeker 10%) moet betalen en tezijner tijd moet aflossen.

  De winst staat onderdruk omdat de goudprijzen dalen (15% onder de top) en de productiekosten toenemen.

  Venetiaan had tenminste gratis aandelen bedongen, heeft geen risico’s genomen. De President heeft met zijn duidelijke uitspraken de onderhandelaars van Newmont en IAMGold in goudenzetels geplaatst en zich zelf beladen met schulden voor dat er zekere inkomsten zijn.

  De paar procent meer die men nu theoretisch kan inboeken verdampen zodra de rente die Suriname moet betalen iets hoger uitvalt. de extra inkomsten verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra de goudprijs nog wat verder zakt en Newmont en IAMgold kans zien hun productie kosten te verhogen.

  Suriname raakt zijn goudenbergen kwijt en is de kip die GOUDEN EIEREN legt in de ren van Newmont en IAMgold.


  Maak melding

 8. Naast deelname kosten van 481 miljoen US Dollar en de schommelende goudprijzen zal Suriname moeten investeren in een nieuwe centrale om energie te verkopen aan de gouddelvers Lamgold / Newmont en dit tegen een prijs die 20% (zie contracten) onder de kostprijs ligt.

  Uitgaande van de in de overeenkomst genoemde 300 GWh komt dit neer op een subsidie aan de gouddelvers van USD 9 miljoen per jaar.

  IS DEZE DEAL NOG WINSTGEVEND ?

  Misschien kan iemand hier een antw. op geven.


  Maak melding

 9. Alleen maar bla,bla, en nog maals bla lba!

  Wat schieten wij hiermee op!!!!!?????? Stelletje niets nutten zijn jullie bij elkaar én niets méér.
  Loosers for ever!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 10. De volgende Wijdenbosje debacle is in aantocht. Eerst die brug en nu deze goudeal. aah baja die mensen zijn gek geworden. Alles is gebaseerd op hebzucht


  Maak melding

 11. In je eigen vet gaar laten bakken??????????????????
  En maar zeggen “mi e tikie mi fatoe dja en if a fatoe baka mi dang mi e baka a fatoe baka”
  Een bekende spreekwoord is “te joe wan nai da joe moes fitie” en in dit geval is het de coalitie leden die willen doen maar bezitten de kunst en kennis niet hoe deze deal zo goed mogelijk interpreteren en leiden en daarna besluiten.
  Sarie torie mik deng kong we wakti deng dus Surgold kom we wachten op jullie.
  Stelletje hansworsten


  Maak melding

 12. Laat dat goud rustig in die Suirinaamse aardbodem voortsudderen totdat die miljoenen Braziliaanse bevolking in vereniging met de Chinesen er wederrechterlijk bezit van nemen. En wat gaan wij dan doen? Geen ene M gaan wij ertegen kunnen uitrichten.

  Daarin gaat onze kat- en hondse instelling in resulteren! Wij zullen dan weer verworden tot slaaf en of emigrant!


  Maak melding

 13. Deze regering maakt progressie, dit in tegenstelling tot front. Redimusus blijven maar klagen. De paarse trein is niet meer te stoppen. Baas weet wat goed is voor Sranang. hup hup bouta

  i love su


  Maak melding

 14. Paraman, ben het niet vaak met je eens. Het goud zal naar boven moeten komen en het goud behoort tot het volk. De vraag is of je de rekening ook bij het volk moet neerleggen en de generaties daarna. Gastarbeiders en immigranten moeten allemaal opzouten. Er is genoeg werk in Suriname en het wordt tijd dat mensen zich verplicht laten omscholen en hun handen uit de mouwen gaan steken. Per direct bezuinigen op de ambtenaren apparaat. Wie niet wil werken, uitkering intrekken.
  Surinamers laten zich graag pamperen. De Indiërs en Chinezen zijn rijk geworden door hard werken. Suriname moet aan hun een voorbeeld nemen.


  Maak melding

 15. Het maakt geen reet uit wie President is van Suriname. Feit is, dat Surinamers geen echte deskundigheid en kennis bezit om te onderhandelen met buitenlandse multinationals.

  Dat is een keiharde realiteit, jammer genoeg dat de Surinaamse leiders niet de vermogen hebben om kwalitatieve en betrouwbare intelectuelen te benaderen voor advies, want zo kan je meer uit de onderhandelingen uithalen. Maar zoals de waard is vetrouwd men zijn gasten nooit.
  Suriname zal altijd achter de feiten aanlopen omdat zij de echte onderhandelings techniek en taktiek niet hebben.
  Als het om onderlinge zaken gaat kunnen ze elkaar opvreten.
  Deskundigheid en kennis van zaken is je rijkdom waar geen enkele multinationals jou kunnen bedonderen.
  Of het Vene of Bouta of wie dan ook, noem ze maar allemaal op, so so big mofo, ze zijn zo achterlijk als de reet van een varken.


  Maak melding

 16. PresDelBouters,
  Beste lui, ik zal mij maar blootgeven. Alle wijsheid van de wereld heb ik niet, maar moet toch ook wat doen. Jullie vallen mij te veel af vind ik. De hele bende journalisten, wilde van die 15, december moorden horen; dat heb ik maar op mij genomen als leidinggevende officier, maar ze blijven als koeparies aan mijn leven hangen. Het is ook nooit goed wat ik doe. Maar ik doe mijn best hoor, want terug kan ik niet. Nu wat anders over die Gouddeal. Slimmigheid van mij zou zijn, om in alle haast wetten voor Fauna en Flora, de uitgifte van gronden aan Leefgemeenschappen en resterende Surinamers in elkaar moeten laten flansen. Maar helaas dat wordt ff gauw vergeten dat er ook een Somo en Brunsie aan mijn nek hangen in het Parlement. Dan heb je nog die van Limbo, Limburg die denkt dat hij van alles en nog wat kan roepen. Ook hij moet naar Uitkijk, uitkijken. Het parlement van Suriname geeft mij de grootste kopzorgen om daadwerkelijk behoorlijke wetten aan te reiken om voor Suriname die deal goed te doen. Iemand schreef over die Ruimtelijke Ordening, daar heeft die gelijk in. Niets is goed geregeld hier in Suriname. Soms denk ik met weemoed naar het land met al die mooie wetten en beter georganiseerd, dan het zooitje ongeregeld hier in Suriname. Ik heb echt te doen met die Surinamers die armmoede lijders, met een armoedig zakcentje van vijf Surinaamse dollar per gewerkte uur. Die moet maar na die vijfdollar uurloon na acht uren nog maar meerdere bijbaantjes zien te trekken, om de voor hem zeer dure vaste lasten van respectievelijk elektra, gas, huishuur, water en andere consumptieve goederen kunnen betalen. Ik wil er wat aan doen, maar die zeikers uit de andere fracties schreeuwen direct dat ik de boel wil verzieken. Echt het ligt niet aan mij, maar ik krijg ze nog wel, let op mijn woorden.


  Maak melding

 17. =Er ontbreekt aan deskundigheid in Suriname. Zelfs heb ik geen partij, maar voor de toekomst zou ik zeggen laat
  Santokhi het land leiden.

  -De reden waarom ik voor Santokhi als persoon kiest heeft te maken met zijn interview bij de branding over de gouddeals en de toekomst van Suriname in zijn geheel.

  =Ik wens het beste voor heel Suriname.


  Maak melding

 18. Voor zulk een belangrijk aangelegenheid,waar elke Suri’s opgezadeld gaan worden met een schuld van minimaal USD 1000,-denkt juf Jenny dat haar 28 kleuters genoeg gaan hebben.Ze kon even goed maar 5 minuten uittrekken.Want de uitslag is toch te raden met de 28’respectabelen’.


  Maak melding

 19. Voor zulk een belangrijk aangelegenheid,waar elke Suri’s opgezadeld gaan worden met een schuld van minimaal USD 1000,-denkt juf Jenny dat haar 28 kleuters genoeg gaan hebben AAN 2 UREN .Ze kon even goed maar 5 minuten uittrekken.Want de uitslag is toch te raden met de 28′respectabelen’.


  Maak melding

 20. Parmessar: Welvaart ligt voor het grijpen met gouddeals

  Dom gezwets in e ruimte……Geen idee waar Suirname de 402 miljoen vandaan moet halen. De verkeerde keuze kan Suirname voor 30 jaar in de financiele afgrond storten,

  Hoewel Rabin Parmessar, commissie van rapporteurs die de gouddeals heeft voorbereid, de vooruitzichten toejuicht, plaatst hij ook kritische kanttekeningen. Hij vindt dat de durf moet worden genomen om US$ 402 miljoen te investeren in de goudsector, maar hij wil weten welk financieringsmodel de regering zal hanteren. Parmessar zei dat welvaart wordt nagestreefd. “En welvaart ligt in het verschiet, het ligt voor het grijpen”, zei aan het einde van zijn ruim drie uren durende ‘bloemlezing’.


  Maak melding

 21. @PresDelBouters,
  Weledele heer, wat ik van U verlang, is dat U de boel met decreten gaat Regeren, want die nieuwbakken koekenbakkers van het Surinaamse Parlement, hebben de klok horen luiden en weten slechts de schatkist te helpen roven, maar behoorlijke wetten maken, die de Surinamers kunnen waarderen, dat kunnen ze niet tentoonspreiden. Hoog geachte PresDelBouters daar heb je toch die mensen voor uitgezocht, die niet als uilskuikens plaatsnemen in het Parlement. Venetiaan, kan ik niet kwalijk nemen, want die seniele man kan het ook niet helpen, dat hij werd geacht als oud en wijs in een even seniele partij, waar de volgelingen naar opkeken om wonderen te verrichten. De lang verdwenen leiderschapsrol in die partij vertoont nog steeds een enorme leidersgebrek, die voorlopig 4 tot 10 eeuwen oningevuld zal blijken te blijven, als er niet zo’n geboren leider in die tussentijd opstaat en leiding geeft. Bij decreet Regeren lijkt mij voorlopig de enigste uitkomst tegen al die vliegenvangers die zich Parlementariërs noemen, zonder wetten kunnen maken waaraan burgers hun voordeel mee kunnen doen. Het bestaat niet in Europese landen, dat er onbeschaamd aan de bodemschatten te komen is, zonder een oorlog te riskeren. PresDelBouters neem je verantwoordelijkheid en schiet die hele deal aan flarden, want wij Surinamers hebben niets aan die klote deal. Ons land wordt vernietigd, tegen de mandatering 35 jaar, van een groot gedeelte van ons grondgebied. Kijk maar wat gebeurd in Irak, als de Amerikanen eenmaal geld of iets geroken hebben, raken ze verslaafd, dat weet u en dan krijg wij alleen maar narigheid mee. Stop die deal PresDelBouters, stop ’t en laten ze elders hun heil zoeken, want de verdiensten zijn te karig!!!.


  Maak melding

 22. ha ha ha….. neen, jullie worden niet in jullie eigen vet gebakken. De enige die het volk een poets bakt is de president van Suriname. Het volk heeft het nakijken, maar Bouterse regelt zijn zaakjes goed hoor! Dankzij domheid van DE SURINAMERS is Bouterse multi geworden!

  NF VHP NDP megacombi, allemaal dieven, het is een klote volk! Het is een verpest volk. Het is een ziek volk.


  Maak melding

 23. “vijfhonderd duizend hectare land waar het bedrijf Surgold beslag op zal leggen als de overeenkomst doorgaat. En dat voor een periode van vijf en dertig jaar.“

  Niet te geloven, Surinamers wakker worden!

  Ondertussen zijn we voor het gemak even vergeten, dat er enkele weken geleden, nog een grote heisa was mbt de weggesluisde goudopbrengsten gebleven!
  Nog steeds geen verklaring van de Regering, waar zijn de goudopbrengsten!

  Als jij nog steeds geloofd dat de goudopbrengsten bestemd zijn voor de opbouw van Suriname, tsja………!

  Wakker worden, het is vijf voor twaalf!


  Maak melding

 24. Wordt het niet een keertje tijd dat wij zelf onze grondstoffen gaan mijnen ,steeds met de uitspraak, er komen buitenlandse investeerders die geven helemaal niet om Suriname .Het doet denken aan de alcoholist Wijdenbosch die de boel belazerde over investeerders die zouden komen in SU.


  Maak melding

 25. Hoewel Rabin Parmessar, commissie van rapporteurs die de gouddeals heeft voorbereid, de vooruitzichten toejuicht, plaatst hij ook kritische kanttekeningen. Hij vindt dat de durf moet worden genomen om US$ 402 miljoen te investeren in de goudsector, maar hij wil weten welk financieringsmodel de regering zal hanteren. Parmessar zei dat welvaart wordt nagestreefd. “En welvaart ligt in het verschiet, het ligt voor het grijpen”, zei aan het einde van zijn ruim drie uren durende ‘bloemlezing’.

  Met de aanname van de conceptwetten en de uitvoering van de overeenkomsten met Surgold en Iamgold, wordt de jaarlijkse goudproductie van bijkans 400.000 troy ounce, naar 875.000 troy ounce, en binnen een paar jaar mogelijk naar een jaarproductie van 975.000 troy ounce. “Beseffen we wel mevrouw de voorzitter, dat we praten over meer dan een verdubbeling van de huidige goudproductie in Suriname? Het gaat om bijkans 18.000 kilogram meer aan goud per jaar” zei hij zich richtend tot assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Het Surinaamse aandeel in die jaarlijkse meer productie van 18.000 kilogram, is 4.700 kilo. Op basis van de huidige goudprijs, gaat het om een additioneel bedrag van US$ 242 miljoen op jaarbasis.

  Positieve effecten

  Parmessar zei dat in de eerste drie jaar er 5000 arbeidsplaatsen bijkomen bij de opstart van de mijn en de bouw van de fabriek. Hij had het over 1500 permanente arbeidsplaatsen in de productiefase. Hij wees ook op de spin-off voor het bedrijfsleven en lokale contractors.

  Volgens Parmessar zal er maximale profijt tot stand gebracht worden voor de samenleving. De voorzitter van de commissie van rapporteurs ging uitgebreid in op de voordelen die het land zal hebben. In Rosebel zal met 30% worden geparticipeerd in de uitbreidingsactiviteiten en in Surgold 25%.

  Vraagpunten

  Parmessar kreeg volle ondersteuning van het parlement over het niet toestaan van een 12-urige werkdag. Hij wil ook goede controle op 3.5% managementfee die betaald moet worden. Hij stelde vragen aan de regering over de kostprijs van energie. De staat levert voor de duur van tien jaar de energie voor een prijs van 11 dollarcent per kilowattuur. “Is dit niet lager dan de huidige prijs die Rosebel betaalt? Zo ja, is die prijs lager dan de kostprijs? Wat is de kostprijs trouwens? Graag zien wij dat de minister deze kwestie verduidelijkt aan het parlement”, stelde Parmessar.

  Ook de ‘Area of interest’ (interesse gebied) is een heet hangijzer. Deze kwestie werd ook ernstig bekritiseerd door Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh. Het hele parlement is tegen exclusieve rechten door Surgold. Indien een ander dan Surgold een recht aanvraagt binnen het gebied van interesse dan dient de Staat de multinational te informeren hierover en haar te vragen als zij afziet van het recht op dat gebied. Als Surgold ervan afziet, dan wordt de aanvraag van de derde in behandeling genomen en wordt daarop beslist overeenkomstig de voorwaarden van de Mijnbouwwet. Als Surgold wel interesse heeft, dan heeft ze voorrang op de andere aanvrager. Parmessar uitte zijn bedenkingen op het exclusiviteitsrecht en wil hierover verduidelijking van de regering.

  Royalty
  “Overeengekomen is een flat rate van 6% voor royalty’s, en wel 6% van de Net Smelter Returns. Dat wil zeggen dat de kosten voor verwerking en transport daarvan zijn afgetrokken. Ik werp de vraag op waarom gekozen is voor dit percentage. Waarom is ook hier niet voor een sliding scale model gekozen, dat wil zeggen een hogere royalty bij een hogere goudprijs?”, wil Parmessar weten.

  De inschatting is dat de goudprijs zal stijgen in de nabije toekomst. De parlementariërs wil weten of het land zich hiermee niet benadeeld. Over de royalty’s is gesteld dat indien de regering een overeenkomst sluit met een andere partner, waarbij er sprake zal zijn van een lagere royalty, Surgold deze lagere royalty ook kan claimen, en wel met terugwerkende kracht, de zogeheten ‘Most Favoured Nation’ clausule. “Dat kan toch niet. Hoe kan men van ons verwachten dat wij hiermee akkoord gaan? De regering kan zich niet laten limiteren op deze wijze. Iedere overeenkomst is anders, de omstandigheden zijn steeds anders, en wij moeten vrij zijn om de voor ons meest gunstige afspraken te kunnen maken met toekomstige partners. Ik vind deze bepaling heel vergaand. Ik vind het niet fair van de maatschappij. Dit is onacceptabel mevrouw de voorzitter!” stelde Parmessar. De vergadering wordt vandaag voortgezet.

  Bron: starnieuws

  Deze overeenkomst is van wezenlijk belang voor Suriname.
  Deze overeenkomst open deuren voor een versnelde economische ontwikkeling van het land.

  De jeugd van Suriname gaat een gouden toekomst tegemoet, in een goed ontwikkeld land, met een goed onderwijssysteem, dat gestoeld is op internationale didactische, pedagogische,maatschappelijke en sociale standaarden.
  Deze zullen bijdragen om in de toekomst de belangen van het land en volk te dienen om zo op gelijkwaardige voet deel te nemen aan de globalisatie van de wereld economie.


  Maak melding

 26. @PresDelBouters,
  Weledele heer, wat ik van U verlang, is dat U de boel met decreten gaat Regeren. Het moet maar afgelopen zijn, met de gebakken lucht van de ex-directeur van Suralco en consorten, want alleen hij wordt er wijzer van(joekel van een tjoekoes). Daar gaan wij Surinamers onder lijden. Derhalve hier de oproep met het luidend decreet, dat de Concessiegebieden ten alle tijden toegankelijk en betreedbaar moeten zijn voor elke Overheidsinspectieteam, ongeacht de persoon voor de controle als mechanisme van betrouwbaarheid. Wij stellen bij decreet vast dat alleen Goud wordt gedolven, op grond waarvan concessie is verstrekt. Bij decreet wordt vastgesteld, dat er een overeenkomstig bedrag, na opname van de schade van de bovengrond een nieuwe waarde naar moderne heersende maatstaven wordt vastgesteld. Bij decreet behoren de ontstane negatieve effecten aan flora en fauna, waterreservoirs, moerasgebieden en leefgebieden volgens overeenkomstige vastgestelde basisvergoedingen worden verstrekt. Bij decreet wordt geëist dat wat vernietigd is of wordt, wederom is of wordt hersteld door de concessiehouder. Bij decreet stellen wij vast dat er een ongeacht de goudprijs ons richtingspercentage begint bij een flat rate royality van 30%, take it or leave it, einde onderhandeling.


  Maak melding

 27. Geachte @tjauwa,

  Neem mij niet kwalijk, maar ook ik ben het niet eens met die deal. Ook jij hebt voorgesteld om mensen aan de onderhandelingstafel te zetten met kennis van zaken, en wat krijgen wij. Die omhoog gevallen ex-directeur van Suralco en hij maakt er echt een potje van. Kl….te zou ik willen zeggen(maak kluite van). Het is toch niet te geloven, ik denk er hard overna om op jou aanbeveling, wederom meer decreten toe te voegen aan die oude. Nederlanders kennen ook een hoedje van hoor. Wat een slijmjurken zijn dat. In iedergeval, bedankt voor jou adviezen. Ik ben er helemaal niet vies van om op deze site geinformeerd te raken, want ook uit het laagdrempelige is wat te vissen, zo zie je weer. Nog bedankt @tjauwa, voor je welgemeende adviezen.!!! Decreten!!!


  Maak melding

 28. Voor 400 miljoen zet je zelf een kleinschaliger mijnbouw project op, die volledig van de staat Suriname is. M.a.w van het gehele Surinaamse bevolking. Alle kosten maar ook alle winsten zijn dan van de staat. Als de staat het mijn goed exploiteert kan het alleen maar groter en winstgevende worden. Wakker worden regering of strooi jullie het Surinaamse volk, bewust zand in de ogen? Surinamers niet slaap vallen. Wakker blijven en terug vechten voor jullie rechten. Jullie worden bestolen en als het verliesgevend wordt mogen jullie voor de kosten straks opdraaien….


  Maak melding

 29. Suriname heeft IAM en Newmont niet nodig om goud te winnen. Suriname/rs kan/kunnen het zelf doen. Als men niet de nodige kennis heeft om het op een efficiënte manier te doen, dan kan men die kennis en werkmethode (in) kopen in het buitenland. Suriname/rs moet/en het hef in eigen handen nemen en gaan ondernemen. dokter Lie Paw Sam en anderen doen het al, Staatsolie is het ook gelukt, met zijn/hun kennis en ervaring en die van andere Surinamers moet het ook kunnen. Met de bijdrage die Suriname in deze bedrijven moet stoppen kunnen we zelf een eigen goudindustrie opzetten en het geleidelijk opbouwen.

  Als het goud dat in de bodem zit is het van Suriname en als het uit de bodem komt, moet het ook van Suriname blijven en zijn. Suriname moet niet letten op hoeveel geld deze ondernemingen in Suriname investeren en van onder de indruk raken. Suriname moet nagaan wat de waarde van het goud/bodemschatten is/zijn/ Kijken naar de actuele prijs van goud op de goudbeurs van London vraag en aanbod, en uitgaan dit is ons waarde, vooral als er een economische wereldcrisis is. Goud is een metaal dat haar waarde nooit verliest, dus waar maken de Surinamers zich druk om?

  Suriname/rs zal/zullen zelf zijn goud moeten gaan winnen als ze echt een beter leven, welvaart en welzijn willen hebben en niet op anderen rekenen, niet op de multinationals als IAMGOLD en NEWMONT, Alcoa enz gaan wachten.

  Het interesseert de multinationals-hun dochterondernemingen, bankiers, accountants-grote accountancy kantoren-economen, advocaten die in dienst van hen zijn, multimiljonairs die belangen bij hen hebben geen biet, hoe het gesteld is met de welzijn en welvaart van Surinamers of armen waar ook ter wereld of de belangen van de westerse wereld, Wat telt is hun eigenbelang van een heel, hele kleine groep mensen.

  Zie hoe geldstromen/structuren lopen over de wereld en hoe multinationals en hun dochterondernemingen, accountantskantoren, bankiers, advocaten enz via allerlei constructies , via belastingparadijzen belastingen ontduiken en de boel belazeren en zichzelf verrijken.
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333415

  Ook dit is interessant om te bekijken.
  http://vimeo.com/44881472

  Vertrouwen op eigen kunnen! Als Staatsolie Suriname het kan, waarom kunnen wij ons eigen goud niet zelf mijnen? Surinamers zijn niet in 2013 actief in goudwinning. Jaag Newmont en Iamgold uit Suriname weg. Dat zal Suriname/ de Surinamers welvaart en welzijn brengen. wie op IAMGOLD en NeWMONT wacht voor welvaart en welzijn, gaat wachten totdat die een ons weegt, let op mijn woorden. De armoede in Suriname of waar ook in de wereld interesseert een multinational geen biet of geloof jij dat?

  Wat telt zijn de bankrekeningen van een heel piep kleine groep mensen/uitbuiters, schatrijke mensen in Monaco, Zwitserland en de wereld.

  vertrouwen op eigen kunnen


  Maak melding

 30. vrijdag, 05 april 2013 12:37

  PARAMARIBO – De minister van Openbare Werken Ramon Abrahams heeft aan ruim USD 100 miljoen onderhandse gunningen gedaan. Dit zegt VHP parlementariër Mahinder Jogi, terwijl hij de copieën van de resoluties van de gunningen toont. Zeventien van de gunningen hebben betrekking op het ministerie van Openbare Werken, terwijl dat een betrekking heeft op het ministerie van …
  Houdt het dan nooit op????

  De eigen NDP vrienden worden prima beloond

  Ruim $ 100 miljoen onderhandse gunninging’

  Landbouw Veeteelt en Visserij. Jogi zegt niet te snappen waarom de gunningen zijn gedaan aan een of twee aanemers en nota bene voor exorbitante bedragen. Hij zegt dat hij in DNA de regering zal confronteren met de onderhandse gunningen.


  Maak melding

 31. Roddeltje:
  Ze zeggen in SU dat Brampie een nier heeft afgestaan aan Desi.
  Dat is de reden waarom Brampie kan doen en laten…..
  Roddel….daar zit meestal een klein waarheidje in……Ssssssttt niet doorvertellen aub.


  Maak melding

 32. “Vijfhonderd duizend hectare land waar het bedrijf Surgold beslag op zal leggen”.

  Als ik de geologische kaart van Suriname bijpak en de
  ‘greenbelt formaties’ opzoek, dan wordt het voor mij steeds duidelijker dat de informatie van neef krikie srika, dat het vraagstuk over de rechten van de gronden in het binnenland van Suriname geen prioriteit heeft, op waarheid berust.

  In de greenbelt formaties, bewezen rijk aan goud te zijn,liggen ook veel dorpen van Inheemsen en Marrons.
  Zullen die dorpen nog straks blijven bestaan en krijgen wij dan in het binnenland een landverhuizing(richting Paramaribo)?

  Waar zijn nu de stemmen van de inheemse leiders?
  Slapen zij van de wodka of zijn ze nu bezig te snoepen van een Birmese of Russische goudk(l)ontjes?
  Srika


  Maak melding

 33. Erger nog, Jacobus, Bouta heeft zaadcellen gedoneerd aan Brampie in ruil voor de nier, want Brampie had niets meer.
  Daarom lijken de kinderen van Brampie zoveel op DDB…….roddel, roddel, roddel 🙂 🙂 🙂
  Laat dit tussen ons blijven ……..sssstttt…….anders word ik misschien opgepakt.


  Maak melding

 34. Voor de mensen die hier op deze site dagelijks de tijd nemen om hier te lezen wat anderen typen en vervolgens bullshit praten over suriname, Henkmolenaar is er een van, heb je nog een gezien en een vrouw thuis??

  jezus men, jij bent cker een zielige eenzame fronter die ingehuurd is om hier dagelijks te reageren samen met een paar anderen zodat het moet lijken alsof de meerderheid tegen de huidige regering is, integendeel

  ik zie vaak reactie maar heb geen zin om te reageren, omdat de meeste hier leeghoofd hebben en dat zullen jullie blijven tot dat die slijm van die anansie tee jullie lijmen.

  gezeik allemaal, kom met je foto in beeld dan zijn jullie echte mannen.

  ik had even zin om dit te uiten, dus dat wou ik kwijt.

  en zo lang de NPD, maakt niet uit wie de leider is, blijven ze het gedachten goed van de partij in leven.


  Maak melding

 35. nemen jullie een voorbeeld aan de Nederlandse politiek.
  ze kunnen wel verdeeld zijn hoe het land bestuurd moet worden en welke richting het op moet en hoe of wat met alles.

  maar puntje bij paaltje als het om lands belang gaat hebben ze allemaal een lijn , vuist en schouder aan schouders zonder gezeik en gevloekt maken ze wel een mooie toekomst van. van links tot rechts, midden en elke partij, maar nee, daar moet Suriname nog veel van leren want dat zijn ze niet gewenst en waren ze niet gewent.

  want de oude gaarde, NPS en VHP waren tot ’80 vuur en olie van elkaar,en dan zal altijd blijven bij die partijen, ondanks ze in de front zitten, in achter kamer hekelen ze zicht zelf, als Bouterse er niet was,, wat was het vandaag van suriname geworden??

  niemand staat er bij stil, hoe suriname nu er uit zou zien met de rassen politiek van voor 80


  Maak melding

 36. Geachte @Ohroe soe 2013,

  Het is niet aan mij om u de les te willen lezen of de maat willen afnemen, maar kent uw pappenheimers. Want zo eensgezind zijn ze niet in de Nederlandse politiek. Dat er in Suriname dagelijks een ware tsunami aan rotzooi pitjil, roti, bami, nasi en gron njang politiek daarginds over de massa wordt gestrooid, daar ben ik het wel helemaal met u eens ja. Maar ook de Nederlandse politiek, heeft haar hete aardappel, zuurkool met spek zijde, vooral als de miljarden toenemen, heb je altijd een groepje die stiekem daarvan wat afsnoept. Neem nou de FES, Fonds Economische Structuurversterking, die hebben alle jaren voor 2008 de scepter gezwaaid, over de te besteden miljarden, waarbij noch de eerste, noch de tweede kamer en de ministerraad wat in de melk te brokkelen hadden, Gelukkig is dat met de nieuwe Ruimte Ordening wetgeving veranderd. Dus hemel die Nederlandse Politiek niet zo op, want die is weerbarstiger dan u denkt.


  Maak melding

 37. @ohroe soe 2013,…Bouterse heeft publiekelijk gezegd dat men zijn regering kritisch moeten volgen toch? Wel,..wat is het probleem?
  Vind jij dat Bouterse het goed doet, ondanks alle corruptie schandalen de afgelopen tijd? Vind jij dat Bouterse het goed doet ondanks de verhoogde criminaliteit in Suriname de afgelopen tijd?
  Dat jij nog het vertrouwen in heb, dat is jouw keuze.
  Gelukkig zijn er anderen die er anders over denken en vinden dat Bouterse nu naar huis moet, omdat hij en zijn regering een ware puinhoop van Suriname hebben gemaakt!


  Maak melding

 38. En volgens ohroe soe is er hedendaags geen rassen politiek. Wel ohroe soe bai wang tra bril da ye tek wan loekoe en kom dan terug met jou verhaal.


  Maak melding

 39. Het wordt met de dag gekker:

  nu blijkt dat Surgold immuun is voor aangerichte schade mits het niet het gevolg is van grof nalatig handelen.
  Suriname moet binnen 30 dagen haar miljoenen in brengen. Dat is voor zo’n vermogen wel heel erg snel.
  Surgold heeft rechten ment betrekking tot exploratie rechten die de mijnbouwwet met een factor 50 overtreffen. Het gevolg hiervan is een enorme informele goudzoektocht buiten alle boeken om en afdrachten van de kleine mijnbouwers naar Surgold en niet naar de staat.
  Elektriciteit voor weggeefprijs.
  Stijgende kosten dus minder winst omdat men zwaardere arbeidsvoorwaarden oplegt.
  Arbitrage in London (vijandig juridisch systeem voor Suriname).
  Geen ontbindende voorwaarden voor Suriname
  Wel rechten voor Surgold om exploitatie te vertragen (inkomsten voor Suriname te reduceren).
  Geen basis voor onteigening.
  Management fee voor Newmont
  35 jaar verlies van soevereiniteit en dan nog veel te veel betalen voor een minderheids aandeel en toestaan dat Surgold de exploratie kosten inbrengt.

  Er is zometeen geen eigen vet meer over om in gebakken te worden. Men is al geheel verbrand voor dat er iets gebeurt is.

  Deze goudenbergen worden een nachtmerrie en dat ondanks 3 jaar extra onderhandelen.


  Maak melding

 40. 06 april 2013

  Beste venetiaan en Ohroe soe 2013,

  Srika heeft jullie posting gelezen en wil zeker op die van @venetiaan inhoudelijk reageren.

  Srika begrijpt heel goed dat het de Surinamers in Suriname zijn die hun situatie het best aanvoelen en begrijpen en zelf hiervoor naar alternatieve oplossingen moeten zoeken. Maar externe positieve ‘critical friends’ moet ook mogelijk blijven.

  Een van de hoofdtaken van een regering, in samenwerking met het bedrijfsleven, is het scheppen van werk voor de bevolking en garantie, naar omstandigheden, op een redelijk inkomen.

  Terecht moet Suriname en de Surinamers aldaar durven te investeren.Gericht inversteren in de economische ontwikkeling brengt altijd risico’s met zich mee, maar blijft toch altijd de moeite waard. En dat durft de regering in Suriname nu wel te doen.

  Dat Suriname vol met grondstoffen zit is internationaal reeds lang bekend, maar zolang het in de grond blijft zitten zijn deze grondstoffen van geen betekenis voor de daadwerkelijke economische ontwikkeling van Suriname en haar bevolking.

  Dat goud nu in overvloed gevonden wordt in Suriname, mag mijns inziens niet betekenen dat de regering van Suriname ondoordacht en blind met derden overeenkomsten aangaat, dit t.a.v. de goudwinning en de voorwaarden daarvan.

  Srika stuit op in de conceptovereenkomst met Surgold op 4 punten van aandacht.

  1. In hoeverre zijn de dorpen en omwonende betrokken bij advies of informatie over bedoelde overeenkomst met Surgold en hebben zij ergens formeel hun mening kunnen geven?

  2. Area of Interest.
  Punt 1 kan hierin ook vervat worden. Echter vraagt Srika zich hier af of de regering van Suriname
  Surgold niet het duivelse recht formeel toekent om mee te mogen beslissen over andere ontwikkelingsmogelijkheden binnen bedoelde gebieden zelf.
  Een voorbeeld: Stel dat er in bedoelde gebieden in diepere lagen cassiteriet(zit cobalt in)of een andere mineraal van economische waarde, wordt aangetroffen en een andere partij toont bij de Surinaamse regering interesse. Dan is de vraag wie volgens de goudovereenkomst de uiteindelijke juridische bevoegdheid of recht heeft hierover voor de andere partij te beslissen.Ik vind dat de Surinaamse regering hierin tekort zal schieten. Hierover moet toch dieper nagedacht worden.

  3. 12-urige werkdag

  Voorstel: Biedt 9 uren met een redelijk salaris aan en daarbij 3 uren overwerk per dag. Ik denk dat dit zeker de werkmotivatie van die arbeiders in die goudsector zal stimuleren. Ook de internationale arbeidsorganisaties zullen zich hierin kunnen vinden.

  4. Srika ziet de internationale prijs van goud niet verder stijgen.Maar het zal ook niet meer het niveau van 2008 bereiken. Dus er kan toch met een redelijke winst geproduceerd worden.

  Maar als de Surinaamse regering een stijging van de goudprijs nu wel ziet zitten,is dit voor Srika bedenkelijk.

  @Venetiaan en Ohroe soe 2013,
  Srika denkt hiermede inhoudelijk een bijdrage te hebben geleverd op jullie posting.
  Srika


  Maak melding

 41. geachte heer, mevr. Srika,

  Na uw posting te hebben gelezen, zie ik dat wij echter op een lijn zitten wat betreft deze overeenkomsten. Uw mening deel ik dat enkele puntjes op de I`s gezet dienen te worden. Afgezien van deze schoonheidsfoutjes in deze overeenkomsten zie ik, evenals het parlement de noodzakelijkheid van deze in, dat deze overeenkomsten deuren opent die anders nooit en te nimmer voor deze jonge democratische republiek Suriname open zouden gaan.

  Ik deel uw mening dat er over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden inhoudelijk en adequaat onderhandeld dient te worden, opdat onze arbeiders een goed, fatsoenlijk leefmilieu voor hun gezin kunnen hebben.

  Uw posting, uw bijdrage en visie in dezen is vlijm scherp.
  Hopende dat u uw bijdrage en analyses omtrent de actuele maatschappelijke, sociale en economische actualiteiten blijft geven.

  groet Venetiaan.


  Maak melding

 42. Geache, @Dagoebalsingh

  1000 maal mee eens. Maar ja het voetvolk moet ook niet de wijsheid in pacht hebben verkeerd te stemmen!!! Eigen reserves in eigen beheer levert meer op, dan afwachten wat ervoor terugkrijgt. Liever een vogel in de hand, dan tien in de lucht. Dus liever alles in een hand, dan afhankelijk te zijn van Amerikaanse en Canadese dollars. Weg die deal dus!!! Als iemand zo dom is om zulk deal te laten doorgaan, dan verdient die een beroepskogel vanuit het volk!!!


  Maak melding

 43. Surinamers kunnen niet eens hun eigen goud delven …..wat een schande !

  Voor alles hebben jullie hulp van buiten nodig….Zielig hoor !!


  Maak melding

 44. O ja …….Surinamers hebben genoeg goud in sieraden om de hele staatsschuld van het land af te betalen.

  Al die surinamers die de afgelopen decennia goud hebben lopen delven hebben hun winst niet gespaard en in materiaal geinvesteerd, maar ze hebben het uitgegeven aan hoerenloperij, drank, meerdere vrouwen hebben en dat soort dingen.

  Dat is de reden dat Suriname meer dan 30 jaar na zijn oprichting geen moderne goudwinning heeft… en niet van de WELKE REGERING dan ook.


  Maak melding

 45. straks is er niks meer over dan is het afgelopen wat wil je doen dan stelletje sukkels. verkoop net zo goed het land aan de hoogste bieder. en dan verhuizen jullie allemaal wel toch en dan kunnen ze de boel leeg halen en er een beer put van maken toch .en wat laten jullie voor de toekomst achter .niks!!!!!!!!!!!!
  losersssssssssss!!!!!!!!!! en dat moeten zich Surinamers noemen stelletje haaien en drugs dealers want iets anders kunnen jullie niet bekrompen figuren en als een idioot als r. brunswijk pres. wordt dan vergeet het maar.mooi land maar straks niet meer, eerst wilde ik er naar toe ,maar nou hoeft het niet meer want het is het toch niets meer waard. met vriendelijke groeten ferdy powel.


  Maak melding

 46. En zij durven nog steeds te zingen: Mie Kondre Troe, Mie Loby You………………wat blijkt in de praktijk?

  Houden zij van het Land????? Vul het maar aan……..

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 47. @Parbo,

  Het is door dit soort zaken dat India het handvest voor de mensenrechten niet heeft ondertekent.
  Want vertel nou, hoeveel respect toont de Amerikaanse goudhandel voor de rechten van de Surinaamse mens? Alles leeg roven en een vervuild land met allerlei ziektes achterlaten na 35 jaar. En 500.000 hectare aan grond achterlaten dat nergens meer voor geschikt is. En het Handvest van de Mensenrechten laat dit soort zaken allemaal toe en erger zelfs: als je het hebt ondertekend en je protesteert ertegen, zoals Suriname zou moeten doen, of eist schadevergoeding, dan kun je zelfs strafbaar gesteld worden. Mooi he, die Handvest?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.