dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieWerktijden heet hangijzer in ‘goudovereenkomsten’

Werktijden heet hangijzer in ‘goudovereenkomsten’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 apr – De voor Surinaamse begrippen lange werkdagen bij Iamgold worden tegen het licht gehouden. Het parlement stelt de werkdag van twaalf uren achtereen, aan de kaak. Bij de behandeling van de principeovereenkomsten over toekomstige mijnactiviteiten, zal daar aandacht aan worden besteed. Zowel in de coalitie als de oppositie zijn er bezwaren.

De lange werktijden zijn al enkele jaren een doorn in het oog van de vakbeweging. Maar ook in politieke krijgen wordt er over gemopperd. Volgens André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) zal worden voorgesteld de tijden naar Surinaamse maten om te buigen. Ook de praktijk bij Iamgold om werknemers twee weken lang binnen te houden, wordt in het parlement besproken. Misiekaba vindt dat gezinnen worden ontwricht als een ouder te lang weg blijft van huis.

De bespreking is met een dag uitgesteld. Coalitie en oppositie bereikten pas na uren debatteren overeenstemming over de spreektijden. De vergadering achter gesloten deuren kon ook niet op tijd begonnen. Er waren niet genoeg coalitieleden binnen voor het bereiken van quorum. De overeenkomsten zijn eind vorig jaar bereikt. Regering en coalitie verwachten een vlotte behandeling met uiteindelijk positief resultaat.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
 1. Zoals altijd “Er waren niet genoeg coalitieleden binnen voor het bereiken van quorum” zo een belangrijk punt op de agenda.
  Zelfs een amateur voetbalvereniging zijn de onbezoldigde bestuursleden serieuzer bezig om belangrijke beslissingen voor de club te nemen waardoor het bestuur nagenoeg altijd voltallig is om te beslissen.
  De goed bezoldigde regering (lees coalitie) laat dit vaak na te doen waardoor je het gevoel krijgt dat ze het niet serieus nemen met de belangen van Suriname die zo broodnodig zijn om het op de rails te krijgen.
  wat een stelletje opgef..te niets ontziende kakkerl….en die meer weg hebben van “ik vreet me lekker rond en de rest mag aan magere Henkie denken”


  Maak melding
 2. De belangrijkste bijeenkomst van het jaar, waarschijnlijk beslissend voor de economische toekomst van Suriname en er zijn niet voldoende parlementsleden aanwezig van de coalitie !!!!!!

  Het gebeurt echt!!!!!

  Wat een stel amateurs en zakkenvullers.

  I love Su….but i love myself much more!!!!


  Maak melding
 3. !!!!!!:95% van de waarachtige Surinamers wonen buiten de Surinaamse grenzen.
  De Suris in Suriname die denken dat ze waarachtige Surinamers zijn,die noemen we Surinamers wannabee, met het motto I LOVE SU< BUT I LOVE MYSELF MORE!!!!!!


  Maak melding
 4. who cares

  iiiiiiiiiiiiiiiiiiii,een waarachtige surinamer woont in su,maakt de dingen mee van su,werkt in su,praat in su,navelstreng is begraven in su,is niet onder infloed van een vreemde volk gedachtengang,is vrij in zijn land(su),”iiiiiiiiiiiiiiiiii,en weet je wat, altijd zon,iiiiiiiidaaaaaag,iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


  Maak melding
 5. henk moooooooolenaar

  waarom bemoei jij jou met surinaamse binnenlandse zaken,’is het nieuwsgierigheid of is het om te proberen om de surinamer voor lul en als dom over te laten komen.


  Maak melding
 6. Sra, wij geven onze mening hier op deze forum. Iedereen mag dit doen. Lang leve de Cyber vrijheid !

  “de surinamer voor lul en als dom over te laten komen”??

  Een groot gedeelte van het volk is toch dom. Waarom hijsen ze anders een massa moordenaar op de troon ?


  Maak melding
 7. Echt een poppenkast daar in dat land!

  Geen quorum bij de coalitie voor zo’n belangrijke vergadering.
  Dat getuigd van een gebrek aan respect voor het volk. Jullie zijn door het Volk geplaatst om het volksbelang te dienen.

  Gisteren gelezen in Dagblad suri, dat mevrouwtje de voorzitter gisteren afwezig was, omdat ze vrolijk een andere conferentie bijwoonde. Iets met rechten van de vrouwen.
  Wat schets mijn verbazing, dagblad suri heeft dat stukkie vandaag verwijderd.
  Censuur baja.

  De mensen in suri zijn vaak genoeg, niet of nauwelijks bekend met de laatste ontwikkelingen in het land.
  Het blijkt dat de surineds eerder op de hoogste zijn van de laatste perikelen. Uitgezonderd de suri-wkn’ers.

  Daarom is het altijd goed om je contacten te voeden met het laatste nieuws en de berichtgeving op de voet te volgen!


  Maak melding
 8. @srs

  Hai baja sra ,waarom ben jij zo dom??!!!!
  In Suriname zullen straks de werkende mensen alle andere nationaliteiten van de wereld zijn behalve de surinamers,met de complimenten van je baasje!
  Je baasje laat ze halen[gastarbeiders] en houdt de surinamers voor LUI EN DOM!!!


  Maak melding
 9. Een 12-urige werkdag hoeft niet per se onredelijk te zijn, mits dat niet voor meer dan enkele dagen (maximaal 3)achtereen geldt en er een redelijk uurloon tegenover staat. Dan praten we over een uurloon van …. SRD, voor geleverde diensten, het langdurig wegblijven uit het gezin met de mogelijke gevolgen daarvan, het ontberen van vrije tijd om deel te nemen aan de rest van het maatschappelijk leven, etc. Het contract met Iamgold houdt al uitbuiting van de samenleving in: vele miljoenen worden verdiend en geëxporteerd, arbeiders krijgen niet wat ze verdienen. Iamgold beschouwt haar aanwezigheid in Suriname als een gunst. Het omgekeerde is echter waar. Daar moet meer tegenover staan.


  Maak melding
 10. who cares

  !!!!!!:95% van de waarachtige Surinamers wonen buiten de Surinaamse grenzen.
  De Suris in Suriname die denken dat ze waarachtige Surinamers zijn,die noemen we Surinamers wannabee, met het motto I LOVE SU< BUT I LOVE MYSELF MORE!!!!!!
  en dan noem jij ze "waarachtige surinams"?????? nou dat zijn mij mensen die van hun land houden.ik zal je zeggen dat een vriend iemand is die ergens anders had moeten zijn en toch bij jou is om jou te ondersteunen in alle moeilijke omstandigheden, dat is een vriend want die had ergens anders willen zijn. zijn jullie in het buitenland dat???????? ik denk van niet


  Maak melding
 11. Het is vrij normaal dat op moeilijk bereikbare installaties of werklocatie heel andere, minder sociale, werkregimes gehanteerd worden. Op offshore platforms (van pool tot tropen, op schepen, etc.) wordt 12 uur per dag gewerkt (er is toch weinig leukers te doen).
  Ik heb Britse collega’s gehad die 23 weken op (Karg island in Iran) zaten en 3 weken thuis hadden. Een eigen contract was 23 weken op (Saoedi) 3 weken rest en releave in Athene en niet eens naar huis voor een US onderneming. Aan den lijve ervaren wat het is om 14 weken (7 dagen 10 uur/dag) en 3 weken af in de Omaanse woestijn (42 graden in de schaduw) te werken (toen voor minder dan een Surinaamse operator van IAM gold nu verdiend).

  De werkomstandigheden worden redelijk gecompenseerd. Geen van de operators zal z’n IAM gold baan opgeven voor een sociaal stadsbaantje. Men heeft immers de keuze om iets anders te gaan doen.
  Bij Newmont staat men zometeen in de rij voor een baan 12 uur per dag en 14 dagen op en 7 dagen af.

  Gezeur in de marge of een afleidingsmanoevre meer is het niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES