Rudie Kagie met boek ‘Bikkel’ naar Suriname

13

Eind april zal Rudie Kagie, auteur van het boek Bikkel, teruggaan naar Suriname. Hij zal daar geïnterviewd worden door verschillende televisie- en radioprogramma’s. Bovendien zal boekhandel Eftee in Paramaribo een signeersessie organiseren.

Eerder werd het boek Bikkel al beoordeeld door de Volkskrant met vier sterren. Ook werd Rudie Kagie zijn roman al besproken in het Parool, Trouw en Vrij Nederland. De belevenissen van Rudie Kagie in Suriname zijn eind april te lezen zijn in het Hollands Dagboek in NRC Handelsblad.

Over het boek:
De illustere Surinaamse militair Fred Ormskerk (1923-1980), bijgenaamd Bikkel, woonde na zijn pensionering korte tijd in Nederland. Hij kon niet aarden en wilde terug, vooral nadat Bouterse en zijn kameraden hun `sergeantencoup’ hadden gepleegd. `Ik ben een god voor die jongens,’ zei Ormskerk in een interview. Toen hij opdook in zijn geboorteland, wekte dat argwaan bij het militair gezag. Wat kwam hij precies doen? De oud-adjudant werd opgepakt en in de kazerne zo hardhandig verhoord dat hij het niet overleefde.

Rudie Kagie (1950) is redacteur van Vrij Nederland. Hij werkte in 1980 als dagbladcorrespondent in Paramaribo, totdat hij werd opgepakt vanwege vragen die hij de militairen had gesteld over de dood van Ormskerk. Lees hier meer over het boek Bikkel.

13 REACTIES

 1. n februari 1980 vond in Suriname de Sergeantencoup onder leiding van Desi Bouterse plaats. Volgens de toenmalige machthebbers zou Ormskerk op 30 april van dat jaar voornemens zijn een tegencoup te plegen.

  In het dorp Albina werd hij gevangengenomen. Hij werd tijdens zijn verhoor op 1 mei geslagen tot hij een bekentenis had afgelegd. De volgende ochtend werd hij dood in zijn cel aangetroffen, waarna het regime van Suriname meldde dat Ormskerk was omgekomen bij een vluchtpoging.

  Van een feitelijke couppoging is later niets gebleken. Volgens bronnen binnen het legerapparaat was de oud-adjudant Ormskerk met zijn staat van dienst de enige die de militairen weer binnen de kazernes kon krijgen.

  Door de Surinaamse ziekenhuisarts Albert Vrede die als patholoog-anatoom optrad werd een hersenoedeem als gevolg van inwerking van stomp geweld geconstateerd.

  Het stoffelijk overschot werd naar Nederland overgebracht, waar het op 19 mei opnieuw werd onderzocht, nu door dr. Jan Zeldenrust.

  Deze constateerde onderhuidse bloeduitstortingen en diverse versplinterde ribben. Ormskerk was Nederlands staatsburger, maar het Kabinet- Van Agt reageerde zeer omzichtig. In zijn antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA-kamerleden Ineke Haas-Berger, Jan Pronk en Max van der Stoel verzweeg minister van Justitie Job de Ruiter het door Vrede geconstateerde hersenoedeem en meldde hij slechts dat door Zeldenrust de doodsoorzaak niet definitief kon worden vastgesteld omdat deze nog op het sectierapport van Vrede wacht


  Maak melding

 2. `Ik ben een god voor die jongens,’ zei Ormskerk in een interview. Toen hij opdook in zijn geboorteland, wekte dat argwaan bij het militair gezag. Wat kwam hij precies doen?

  HIJ VERTELDE OP TV VOOR VERTREK VIA FRANCE GUYANA HIER IN HOLLAND DAT HIJ DE MILITAIREN WEER HET KAMPEMENT IN ZOU JAGEN OF ZELFS SCHOPPEN.


  Maak melding

 3. Nou ja het zal allemaal wel, Ruud Kagie is geen onbekende wat Suriname betreft, wat die Ormskerk betreft heb ik nooit begrepen wat die man bezielde om na die coup in 80 naar Suriname te gaan, en vooral in die dagen, het heetst van de strijd, ja, en dan gebeuren er dingen, die in zijn nadeel hebben uitgepakt, de klok draai je niet meer terug, het zij zo. Trouwens die naam bikkel was toch ook toebedeeld
  aan die W Hawker, of heb ik het verkeerd, hou me ten goede mensen.


  Maak melding

 4. Dit boek zou als verplichte literatuur op de Surinaamse scholen moeten worden gesteld. Dat geldt ook voor het boek van Theo Para, ´de schreeuw van Bastion Veere´.


  Maak melding

 5. @Apra: “…ik was niet daar”.
  Natuurlijk (hopelijk) niet… ook niet op het Fort 8/9 december 1982, of bij Moiwana 29 november 1986, of in Apura 19 februari 1990!!
  Dus jouw opmerking over het (dood)martelen van Fred Ormskerk raakt kant noch wal, dus overbodig…

  @Ferdinand Hossenbux…
  …het is juist dat ook Wilfried Hawker de bijnaam ‘Bikkel’ droeg, maar deze is gebruikelijk in vooral bepaalde legerkringen: ‘bikkelen’.
  Fred Ormskerk werd door zijn collega’s (waaronder enkele van zijn latere moordenaars) óók ‘Oom Fred’, ‘Taaie’ en ‘Ormoe’ genoemd.


  Maak melding

 6. @Plato heeft een juist punt wat betreft ‘Bastion Veere’ en ‘Bikkel’: om deze als verplichte literatuur te stellen!
  Daarbij wil ik van de gelegenheid gebruik maken om nog enkele -zeker voor scholieren- belangrijke publicaties aan te bevelen:

  * SPOREN ZOEKEN (Een boek over twintig jaar Suriname vanaf 1975); Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, 1996.
  * …DIE REVOLUTIE NIET BEGREPEN!…; Cynthia Mc Leod, 2005.
  * GESPREKKEN AAN DE WATERKANT (Suriname 2000): Walter Lotens, 2000.
  * OMKIJKEN NAAR EEN ‘REVOLUTIE’ (Surinaamse intellectuelen onder militairen); Walter Lotens, 2004.
  * DE TOEKOMST VAN ONS VERLEDEN (Democratie, etniciteit en politieke machtsvorming in Suriname); Jules Sedney, 1997.

  Goed lezen, bespreken, analyseren, (zo mogelijk ook thuis) navragen en concluderen!
  Dán pas komt een onderbouwende (jeugd)kies-gerechtigheid c.q. -participatie in beeld.

  P.s. Nog even over het boek ‘BIKKEL’…
  Voor de ‘vraagtekens’: kijk achterin op pagina 211 en er is wat meer duidelijk.


  Maak melding

 7. @Beste ‘Engel’
  Tijdens een recent onderhoud met studenten van het IOL studierichting geschiedenis, viel het mij op dat geen van de door u opgesomde literatuur als verplicht is gesteld. Wel opmerkelijk omdat de toekomstige leraren geschiedenis wel degelijk wetenschappelijke kennis dienen te hebben over de periode 1975 – tot heden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.