Meer zelfmoordslachtoffers dan verkeersdoden in Suriname

25

PARAMARIBO, 4 apr – In Suriname is het aantal personen dat zichzelf het leven beneemt, groter dan het aantal verkeersdoden. Dit stelt Tobias Graafsma, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het zich jaarlijks manifesterende verschil baart zorgen. Het aantal zelfmoorden blijkt de laatste jaren ook steevast boven de honderd uit te komen. Een nationale aanpak van het fenomeen zelfmoord is niet langer uit te stellen.

Op zijn minst is er behoefte aan een nationaal plan van aanpak. Apart opererende organisaties die zich inzetten tegen zelfmoord, moeten nauw samenwerken. “We willen de neuzen in dezelfde richting krijgen en samen nadenken over een nationale aanpak”, zegt Graafsma tegenover de Ware Tijd. de universiteit organiseert alvast een symposium, in samenwerking met de Internationale Associatie voor Preventie van Suïcide, IASP.

Ook organisaties uit het Caribisch gebied zijn uitgenodigd. De bedoeling is vooral informatie uitwisselen. Suriname heeft behoefte aan een protocol gerichte hulpverlening. Het symposium zou de bouwstenen kunnen helpen vormen. Ook is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Volgens officiële cijfers was er een voorlopige piek in 2008, toen honderd en acht en veertig zelfmoorden geregistreerd werden. In 2010 waren het er elf minder en in 2011 stokte de meter op honderd en zeven en twintig.

25 REACTIES

 1. Precies zoals de Hartstichting (bijvoorbeeld) voorlichting geeft aan de gemeenschap hoe een hartinfarct te herkennen is, wat de symptomen zijn en hoe te handelen, zo zou men ook aan de gemeenschap moeten leren welk soort signalen iemand afgeeft die suïcidale neigingen heeft.
  Iemand die in psychische nood verkeert geeft signalen af aan zijn omgeving. Als de omgeving getraind is in het herkennen van die signalen dan zou men tijdig kunnen ingrijpen door aan de bel te trekken en aandacht te vragen voor de nood van die persoon.
  Een beetje aandacht, een lief woord, een beetje begrip kan soms al voldoende zijn om iemand ervan te weerhouden zo’n daad te plegen.
  Voor mensen met een psychiatrische- of een neurologische aandoening geldt dit natuurlijk niet.


  Maak melding

 2. Zeer triest natuurlijk, psychische problemen, geen professionele begeleiding (geen kader en geld) maken ook dat deze mensen geen zicht meer hebben op het leven.
  Daarnaast ook mensen die geen uitweg hebben om rond te komen en het ook niet meer zien zitten..

  Mensen die psychisch hulp nodig hebben worden “weggestopt” van de samenleving, ook uit schaamte wat zeer triest is..

  God heeft mijn geliefde land verlaten., broederschap en verdraagzaamheid hebben plaatsgemaakt voor hebzuchtig -en schaamteloosheid..


  Maak melding

 3. Ja als je onder een regiem als van DDB moet leven, bevolkt door drugsdealers massamoordenaars verkrachters pedofielen, fraudeurs landjepikkers analfabeten en gediplomeerde leugenaars kan ik me indenken dat je de hand aan jezelf slaat.
  Alleen de paarse kuddedieren en het paars klootjesvolk die in de maat lopen van hun staatsdebielen die overleven en hebben ook nog de kans om bagger op dit forum te spuien.
  Met hun 7-evgen baantjes lukt dat moeiteloos.


  Maak melding

 4. Volgens officiële cijfers was er een voorlopige piek in 2008, toen honderd en acht en veertig zelfmoorden geregistreerd werden. In 2010 waren het er elf minder en in 2011 stokte de meter op honderd en zeven en twintig.

  BEHOORLIJK VEEL MAAR DE VRAAG IS HOE KOMT HET DAT DE CIJFERS NU PAS BEKEND WORDEN GEMAAKT.


  Maak melding

 5. Roy.
  Brother, je had het niet beter kunnen verwoorden.
  Het is echt triest wat er in ons geliefde land gebeurd.
  Ze voelen zich te groot om hulp uit Nederland te vragen omdat die crimineel zijn belangen boven lands belang heeft geplaatst.


  Maak melding

 6. In zulk een kleine samenleving vallen dit soort van zaken wel op ja,in Ned is het elke dag raak, alleen lees je het niet in de media. Jammer voor Suriname en dit is moeilijk te voorkomen, mensen beslissen vaak op het laatste moment. Heel bizar.


  Maak melding

 7. als je in zo’n land woont is er geen hoop en uitweg meer. Ik zou wel een aantal forumleden willen adviseren om het voorbeeld te volgen.


  Maak melding

 8. @@ Henk ik snap je wel, maar het is te hoor!!! Is het niet beter te zeggen dat zij moeten verdwijnen en niet meer verschijnen? Tot dus ver zie ik ze niet staan boven deze rij, wie je bedoelt allemaal!!


  Maak melding

 9. Alleen moordenaars, rovers en corruptelingen en analfabeten kunnen in dit land overleven, waar mensenrechten geschonden worden, en waar een schijndemocratie aanwezig is.


  Maak melding

 10. Het is ongelooflijk en onvoorstelbaar hoe enkele forumleden ELK ONDERWERP weer terug weten te brengen naar DDB EN ZIJN BOEVENBENDE. Het is alsof hun leven beheerst wordt door deze man. Het lijkt wel een vorm van aanbidding.
  Alsof er niets anders bestaat voor hen.
  HALLOOOOOO….
  SURINAME IS GELUKKIG MEER, VEEL MEER DAN EEN CORRUPTE REGERING.
  Schelden helpt niets en stop met die man zoveel aandacht te geven! Hij verdient het niet.


  Maak melding

 11. Hoezoo, weer een duur wetenschappelijk onderzoek, iedereen met een dosis gezond verstand kan wel de belangrijkste redenen /oorzaken van zelfmoord bedenken.
  Elk jaar dat wij onze vakantie (minimaal 4 wkn.) in Suriname, vinden er wel 2 zelfmoorden plaats in de vrij directe omgeving van ons vakantie adres nabij Nw. Nickerie (heeft Nickerie niet het hoogste zelfmoordcijfer van de hele wereld?,) in de meeste gevallen in de relationele sfeer, ouders die om religieuze reden bezwaar hebben tegen relaties van hun kinderen, in combinatie met overmatig alcohol gebruik, en zo kan ik nog wel even doorgaan,
  Volgens mij zal er eerst een cultuurverandering plaats moeten vinden, voordat er daar wat veranderd, er is daar een mooie taak weggelegd voor de progressievere Pandits


  Maak melding

 12. Apra, volgens mij waren die cijfers al wel bekent , ook dat Suriname op de wereldranglijst op een heel hoge plaats staat en Nickerie als nr. 1 vermeldt stond, een paar jaar geleden heb ik dat tijdens in ons verblijf in Su. in of De Ware Tijd of De Times gelezen.


  Maak melding

 13. HOOLIGANS, niets doen, sla de hand niet aan jezelf, het komt allemaal ooit wel goed. Op deze site willen we jullie echt niet missen. Dat jullie HOOLIGANS levenslang hier op de site hebben, vinden wij sneu.

  Desondanks hebben wij amokmakers zien genezen van diepe zondige haat en wrok. Dus HOOLIGANS geef het niet op. We vinden de vicieuze cirkel waarin jullie zich in bevinden heel erg.

  We blijven uitzien naar jullie verslaafde verhaaltjes.

  We benne benieuwd!


  Maak melding

 14. Je hebt helemaal gelijk Lea, op elk artikel of onderwerp wordt door steeds weer dezelfde personen, (voor of tegenstanders van het paarse regime), uit obsessie of frustatie op elkaar in te hakken en hun ongenoegen kenbaar te maken, maar gaan wel elke keer tot vervelens toe behoorlijk off-topic.


  Maak melding

 15. Precies!
  Zie het item over de kunstenares Maria Sibylla Merian, waarvan ter gelegenheid van haar geboortedag de Nederlandse Google-pagina één dag aangepast was…
  Personen als Henk Molenaar c.s. ‘prijzen zichzelf uit de markt’ door hier direct “Bouterse & zijn kliek” aan te verbinden.

  Daarom zijn waarschijnlijk deze berichten door de moderator van Waterkant.net verwijdert (mooi zo!).
  (Ondanks dat die van mij daarbij óók verdween: …is niet erg).
  Bij deze!!


  Maak melding

 16. Het is iedere keer weer raak met bla bla bla bla taal van sommige gasten op dit forum.
  Zou verstandiger zijn als men zich eerst af zou vragen wat de redenen achter de zelfmoordacties zouden kunnen zijn , immers eerst de diagnose stellen en dan de medicijnen toedienen.


  Maak melding

 17. Goede scholing, werkgelegenheid, toekomstperspectieven, sociale bouwgrond, sociale koop/huurwoning aanbieden…..

  Ik kan me goed voorstellen dat sommige jongeren geen toekomst meer zien en zich van het leven beroven….Welk doorsnee jongere in SU kan nog een huis van 30000 euro bouwen en een kavel kopen van 20000 euro……..

  En zeker niet als je massaal uit het buitenland mensen laat komen om te werken….Hoe zit het met onze jongeren, hebben hun het recht niet om een vak of baan te hebben, al dan niet wettelijk verplicht……waardoor hun kansen om verder te leven ook worden vergroot…..


  Maak melding

 18. Hoera!!!!
  Tot nu toe zijn er geen racistische opmerkingen verschenen,maar weggelaten!
  Ik mis die t.o.v. van het onlangs verschenen bericht over “een oudergezinnen”.
  Eh ….. hoe zou dat komen?


  Maak melding

 19. @hans
  Nee,maar die ontstane bevreemdheid kan jij je toch wel voorstellen!Het valt nu zó op!
  Ik ben bezig zoetjes aan af te bouwen op dit forum,maar deze stilte bevreemdt mij ten zeerste en geeft mij tegelijkertijd a/d/ andere kant toch weer even moed hoor!


  Maak melding

 20. HET KWAAD ZAL ZICHZELF ALTIJD VERNIETIGEN.

  Is een kwestie van tijd!

  Zelfs oplichter en andere criminelen maken graag een einde aan hun levens als ze hun verdiende loon krijgen.

  Ga aub door met het kwaad te vernietigen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.