Tweede poging om decemberproces stop te zetten

92

PARAMARIBO, 2 apr – Advocaat Irwin Kanhai onderneemt een tweede poging om het strafproces rond de Decembermoorden stop te zetten. Namens oud-militair Ernst Gefferie is een verzoek ingediend bij de krijgsraad. Vanwege de amnestiewet zouden er geen gronden meer zijn voor voortzetting.

De amnestiewet die de krijgsraad deed besluiten het proces op te schorten, zal een blok aan het been blijven. Ook al zou een Constitutioneel Hof worden ingesteld, dan zou dat geen soelaas bieden. De vervolging wil het toetsen van de amnestiewet juist overlaten aan het hof. Kanhai vindt niet dat het hof die bevoegdheid heeft. Het hof mag niet komen aan wetten die voor haar instelling tot stand kwamen. “Anders wordt het een chaos”, zegt Kanhai tegenover de Ware Tijd.

Volgens zijn theorie kunnen dus alleen nieuwe wetten getoetst worden. Hoewel de grondwet de instelling van het Constitutioneel Hof voorschrijft, is het er nooit van gekomen. Een eerdere poging van Kanhai om het proces definitief stil te leggen, liep spaak. Hij had namens drie cliënten gevraagd om stopzetting, maar de krijgsraad reageerde negatief. In zijn nieuwe verzoek zijn ook de grond voor afwijzing meegenomen.


92 REACTIES

 1. NIETS STOPZETTEN !! We gaan door tot het bittere eind.
  Recht zal zegenvieren. Onze 15 broers, ooms en vaders broeders hebben daar recht op.


  Maak melding

 2. @ Koos

  what about al die onschuldige slachtoffers in Moiwana? Of al die anderen die zijn vermoord?

  Recht voor 1 recht voor allen. Je vervolgt voor al die moorden of je vervolgt niet.
  In Argentinie vervolgen ze toch ook niet voor een paar.
  Niemand is meer of minder dan de ander.


  Maak melding

 3. Wat een viezerd! (letterlijk & figuurlijk)

  Kanhaai je probeert maar een eind weg, je doet je best maar. Het 8 dec. proces eindigt alleen maar, nadat er gerechtigheid heeft plaatsgevonden, in de vorm van een volmondige bekentenis van de hoofdverdachte bouterse.

  Begin je opdrachtgever op te voeden, leg hem uit dat hij zijn kop in de rechtszaal moet tonen, zo hoort het in een democratische staat.

  Trouwens het is Kanhai in opdracht van…. bouterse, die opnieuw een poging doet om het proces stop te zetten.

  Mijn koptekst:
  “Bouterse, de van moord en drugs -verdachte president van Suriname, doet wederom een poging om zijn straf te ontlopen!!!!


  Maak melding

 4. @Aboikoni,

  Die slachtoffers hebben zakken met geld ontvangen volgens de nieuwsberichten.
  Geld genoeg om verhaal te halen voor het vergieten van hun nabestaanden! pleeg een coupe of zo! Niemand houd jullie tegen hoor…

  Ik heb mijn twijfels of ze dit van plan zijn, want ze hebben in grote getale op de beide veroorzakers van de moiwanna-oorlog gestemd.

  Eeuwig dat gezeik over andere landen en moiwanna.
  Dit gaat om de, op 8 december, vermoorde notabelen van Suriname, KLAAR!!!!!!!!

  Los je eigen sores op.


  Maak melding

 5. @Nuradin, het bloedbad van Rawagede is een zwarte blz van onze vaderlandse geschiedenis. Natuurlijk ben ik daar niet trots op. Ieder fatsoenlijk mens keurt dit af. De Nederlandse Staat bleef op het standpunt staan dat de zaak in 1966 was afgerond met de toen gesloten financiële overeenkomst tussen Nederland en Indonesië. Nederland betuigde spijt en stelde 850.000 gulden aan ontwikkelingshulp voor Rawagade beschikbaar. Nadien zijn met de nabestaanden aanvullende financiële afspraken gemaakt.

  Nabestaanden van de dec. moorden hebben 0,0 gekregen, laat staan dat Bouterse spijt heeft betuigd. Wezenlijk verschil met Indonesië.

  @Aboikoni, mee eens, maar als forumlid Esmerald gelijk heeft hebben de nabestaanden hun rechten verspeeld en zullen ze op eigen kracht hun gelijk moeten halen. En als de Marrons in grote getalen op het NDP hebben gestemd dan houd het helemaal op.


  Maak melding

 6. De Moiwana overlevers hebben ook nog huisjes gehad.Maar verkiezen toch maar in de stad te blijven of bij de Fransen.Velen zijn intussen frans burger geworden.En de Moiwana huizen zijn overgelaten aan houtluizen.


  Maak melding

 7. De slachtoffers hebben vals gegokt.Ze dachten dat een buitenlandse interventiemacht onder aanvoering van Nederland hen te hulp zou komen.Ze gokten en hebben verloren.That’s the game en niet anders.


  Maak melding

 8. Stopzetten deze hele 8 december poppenkast want het zet geen zoden aan de dijk. Niets en niemand zal ooit berecht worden. het speelkwartier is over voor front en de nabestaanden, die zich als hypokrieten gedragen. neem nou de reacties van Esmerald of die minkukel koos. Dat deze idioten het woordje recht in hun met diaree gevulde bek durven nemen is een regelrechte schande voor de mensheid.

  Eeuwig het gezeik over moiwana volgens Esmerald, ik zeg eeuwig het gezeik over 8 december, eigen schuld dikke bult, de notabelen wilden coupen en werden zelfs gecouped. Wie met vuur speelt, moet niet bang zijn gebrand te worden. Klaar.


  Maak melding

 9. Het klinkt gek maar als u weet hoe recht en wet werkt dan heeft Kanhai tot dus ver gelijk.
  Maar de rechter zal hem zeker geen gelijk geven in eerste instantie.
  Maar bij het Hof dat nu nog geboren moet worden die is laat (bij wet staat duidelijk)als ik er nog niet ben heb ik geen kracht….komt erop neer, deze rechter mag geen uitspraak doen en het hof komt stappen tekort.
  Het hof zal en moet duidelijk terug wijzen.
  Recht en wet zit technisch vrij moeilijk in elkaar.
  Voor mij is duidelijk het hof komt te laat.
  Maar nog erger het hele proces zat buiten de wet…omdat het proces niet liep volgens ons bekende rechts vervolging.


  Maak melding

 10. Waarom voert Steve Meye geen anti-propaganda tegen deze Kanhai, want hij lijkt wel de Satan himself. Hij blijft maar klappen uitdelen naar de arme nabestaanden. Kijk naar een foto man die man. Echt een duivelsgezicht heeft hij.


  Maak melding

 11. Die kanhai mag van alles proberen,niets en niemand zal deze strafzaak stop zetten!!!
  Het einde voor bouta en zijn poppetjes nadert vandaar dat kanhai en het paarse volk in een staat van WANHOOP verkeert!!!

  GODS MOLEN MAALT LANGZAAM MAAR ZEKER!!!!
  Nog eventjes en dan is het THE END FOR BOUTA!!


  Maak melding

 12. @powerpoint.

  Laat me raaien, versie windows xp….

  Je schaamt je niet hé, met je verkeerd gegokt.
  Gelukkig, heeft Nederland niet ingegrepen, want het zou een bloedbad worden.
  Niettemin moesten ze de VS met man & macht tegen houden, nog effe en het was niet bij die 15 gebleven.


  Maak melding

 13. =Er staat letterlijk::::
  Het hof mag niet komen aan wetten die voor haar instelling tot stand kwamen. “Anders wordt het een chaos”, zegt Kanhai tegenover de Ware Tijd.

  =Kanhai moet zich heel diep schamen wat hij zegt. Bouterse mag WEL zijn eigen amnestie aannemen en bemoeien met de wetten en regels.

  =Bouterse heeft zelfs een chaos in het land gecreëerd dus zou ik zeggen tegen Kanhai, alleen in Suriname kan je bezig zijn met die poppenkast van jou.

  =Bouterse doet alles om buiten de gevangenis te blijven.

  @Jacobus, je hebt groot gelijk om aan te geven dat Suriname een banabah republiek is.

  =Aanhang, NIET Nederland heeft die trekker overgehaald om die 15 personen te vermoorden, maar je eigen baas Bouterse. Nederland heeft hiermee NIETS te maken dus graag geen vergelijkingen maken.


  Maak melding

 14. @Afu sensie.

  brul maar lekker verder.

  Er wordt geen enkel proces stopgezet,
  Nu niet, nooit niet.
  Eerst gerechtigheid.

  Btw, waarom ben je zo bang?
  Als die man ‘onschuldig’ is zoals jullie paarse debielen beweren, dan is er niets aan de hand.
  Maar…….omdat je weet dat hij boter op zijn kop heeft, kan je het niet nalaten om op een hysterische wijze je gelijk te behalen.
  Bang dat jij je dubieuze inkomsten misloopt…..jochie!

  En als die kanhai klets, dan laten we ene paar koeien los, dat zal hem leren!


  Maak melding

 15. Ook als er mensen gegokt en hebben verloren vind ik dat die zzzzakakakazaka DiDiBrie voor alle feiten/zaken waar hij voor verantwoordelijk wordt gehouden berecht MMMOET worden klaar punt uit.Bijna of precies een jaar geleden kwam de grote LAFBEK Lafing ons vertellen dat hij de amerikanen had uitgelegd dat er een waarheidscommissie zou komen bla bla bla om de zaak verder te onderzoeken.En dat deze commissie al dat onderzoek van Boxel zou meenemen in hun onderzoek hahahaaaiii mie gado wat een reshuffffeling.Dus alles wat al eerder was onderzocht zou weer onderzocht worden DiDiBrie en Co aarkie no notie no o mang helpie joe in disie haha.No wang symphatisant op dit forum,no wang protesterende alleenstaande moeder met een hongerige maag zonderhuis en een kindje op de arm,no wang scherpschutter,no wang inlichtingendienst,no joe geestelijke 6000srd boef van’t volk,no wang mama Dini ondro no wang bong.DiDiBrie joe klarie k’ba na dies mie e bedoel als ik zeg DiDiBrie gaat zichzelf opsluiten.A sorie k’ba(haha NPS kreten)ie bing wang trong leider foe Su welnu tikdja go verantwoortoe sang ding 15 onschuldige sma bing doe joe zakazaka joe.De rest van de familie op dit forum forseer je maar niet om de NDP mislukkelingen,NDP dommie,NDPsatans,NDPgespuis uit teleggen hoe of wat ze zullen het niet snappen .een ding speelt en telt nu en dat ding DiDiBrie basie o sroto now Halllleluja A men.Zo spreken ze toch in die kerk van ze.Oeng sabie dat jullie met je leider geen kant uit kunnen.Now mie blaka en mie breetie.A proces no mag foe stop.Wat moet en mag na stop a DiDiBrie in de bak.Dan leert hij ook van homo’s houden.Dan leert hij ook dat homo’s ook maar gewoon mensen zijn, want die zullen hem dan wegwijs maken in de bak,samen met deze gewone mensen zal hij ’t moeten doen.Je weet zelfs dat het lieve jongens zijn if joe no klets ding.Je kunt altijd iets van ze leren.Wat een vreugde zou je denken,maar na soso fa mie e duimen dat aDiDiBrie sroto wiens wang dey. hahahaaaaiii.ooodiii.
  Glenny


  Maak melding

 16. Het gaat nu om de afslachten van onze landgenoten op 8 december 1982 door die crimineel en massamoordenaar die president mag spelen in Suriname.
  De schuldigen mogen nooit hun straf ontlopen, anders zijn we bezig een generatie op te voeden zonder respect voor het recht.


  Maak melding

 17. Ongeacht welke politieke kleur je hebt, als je moeder of vader is vermoord, wil je gerechtigheid. De daders moeten daarvoor verantwoording voor afleggen op wat voor manier dan ook.
  Ik merk bij enkele commentaren hierboven dat er vaak een tegenvoorbeeld van onrecht elders in de wereld wordt aangehaald ter verklaring van 8 december of moiwana 86.
  Elk onrecht moet betreden worden , dus ook de decembermoorden en moiwana en de rest.

  Degene die voor t stopzetten van het proces zijn…stel jezelf deze vraag: als je moeder was vermoord door deze daders.. zou je dan ook voor stopzetting zijn?

  Kortom..er is geen reden te bedenken om een moord goed te praten.

  Het feit dat er sprake is van amnestie ,betekent eigenlijk een schuldbekentenis.
  Het feit dat Kanhai moeite doet om dit proces stop te zetten , is in feite weer een schuldbekentenis van de daders. Als je innocent bent , heb je niks te vrezen.

  Ongeacht aan welke kant je staat , laat het recht zijn beloop gaan.

  Ik weet ook dat er mensen zijn die,ondanks overtuigend bewijs, altijd zullen blijven ontkennen dat de verdachten , de daders zijn.


  Maak melding

 18. Soms moet jij anderen toch begrijpen als men iets zegt.
  Vele reacties zijn meer emotioneel laat zeggen illusies.
  Men moet leren zaken inhoudelijk te bekijken en daarop reageren.
  Dan kunnen anderen iets behoorlijks leren, maar wat ik nu zie op site Waterkant is ver beneden peil.


  Maak melding

 19. zo lang bouterse speelt dat hij de president van het land is zal ten eerste proberen het verleden te wissen twee zijn zakken vullen 3 zijn vriendjes berijken 4 net doen als of 5 door gaan met het land leeg roofen 6 als dat allemaal mis gaat dan gaat hij weer schieten


  Maak melding

 20. In 2015 zal democratisch Suriname wederom een kans krijgen om antwoord te geven of zij voor gerechtigheid staat. De hoofdverdachte zal tot die tijd velen in gelegenheid te stellen om aan te schuiven aan de Staatsruif.


  Maak melding

 21. Hoeveel pogingen zal deze zwerver nog nodig hebben, om die moordenaars buiten schot te houden; de druk wordt hem zeker teveel nu hij met allerlei onnozele argumenten komt, terwijl de kern van deze moordzaak is die omstreden amnestiewet, waarover niets gezegd wordt door deze zwerver, dat deze wet zich heeft ingemengd in een lopende strafzaak, en bovendien Internationaal totaal geen draagvlak heeft.
  Hij vergeet 1 ding, dat mocht het komen tot een stopzetting door deze laffe rechters, er in ieder geval nog Internationaal ingegrepen kan worden.


  Maak melding

 22. Suriname is een onderontwikkeld land waar ongeschoolde criminelen de macht hebben.
  In iedere beschaafd democratisch land waren de mensen de straat opgegaan, maar in Suriname kijkt men verdoofd hoe onze rechtssysteem wordt verkracht door moordenaars en drugscriminelen.
  De Natuur zal ons een hand moeten helpen om ons land te verschonen van deze misdadigers.


  Maak melding

 23. GAMPY jij behoort ook tot de schuldigen had jij je met de ontwikkeling van het land bezig gehouden i.p.v coup na coup dan zat jij nu daar in Su…en dan had jij niet te hoeven vluchten


  Maak melding

 24. Men onderneemt dingen en als zij mislukken gaat men zielig lopen doen…nu heb jij spijt en wraak zucht overgehouden….ma fu san idi yu no bar yu brada.


  Maak melding

 25. @ Esmeralda

  Een schadevergoeding is niet hetzelfde als een misdaad bestraffen. Moiwana, de moord op Bikkel, Hawker en iedereen die in die periode is vermoord horen gewoon gerechtigheid te krijgen en niet alleen een deel. Dan zal ik de eerste zijn die zeg weg met de amnestie en dat Bouta zich gewoon moet verantwoorden.

  Maar die term vooraanstaande Surinamers, dit, dat is storend. We zijn allemaal Surinamers.
  Neem nou Somohardjo. Heden ten dage kan bijna niemand hem uitstaan. Maar als hij in Suriname was gebleven toendertijd was hij waarschijnlijk ook omgebracht en vandaag de dag geprezen ipv verafschuwt.
  Wat maakt de decembermoorden nou meer dan al die anderen moorden?


  Maak melding

 26. Tweede poging om decemberproces stop te zetten

  Wat???? Irwin Kanhai you é lawkaba!!!! Alles gaat gewoon door!!!! Het recht moet zijn beloop krijgen. Basta!!!

  Parliament should let the legal process run its course and allow the Court to reach a proper decision.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 27. Bouterse doet alles om zijn straf te ontlopen. Heeft hij toch wat te verbergen??
  Ik zeg,…maak de beerput open man,..de waarheid maakt vrij!


  Maak melding

 28. Ik ben 100% eens met de Advocaat I.K.
  C.H bestaat niet.
  Al komt er een C.H, maar het is al te laat.
  NL was hoofd verdachte en is nog steeds, omdat ze die geheime dossier van 1982 niet openbaar wil maken.
  Daarom moet de straf proces onmiddellijk stop gezet worden.


  Maak melding

 29. Kandhai weet bliksems goed dat de Krijgsraad zijn verzoek zal afwijzen. Het is dus pure geldklopperij van deze Kandhai. Een advocaat die willens en wetens een juridische aktie onderneemt waarvan onomstotelijk vaststaat dat die ‘schipbreuk’ zal lijden, handelt klachtwaardig. Kandhai besteelt zijn clienten door een verzoek in te dienen terwijl hij weet altans behoort te weten dat zulks geen enkel soelaas biedt.


  Maak melding

 30. Aboikoni sorry maar je doet je naam geen eer aan.Joe lala bah joe e smerie; soso dong.Zie wat je er allemaal bij haalt Hawker,Somo,Moiwana dit geeft aan dat je niks weet.Hoe oud ben je? 12jr oud of ben je zooooooo dom gebleven? hahahaaai pas op want Esje o mishandel joe met feiten.Esje a no wang NDP sympathisant/aanhanger haar hoofd is niet leeg.T.a.v. dat coupe na coupsverhaal vergeet niet dat na elke actie er altijd weer een reactie volgt.Waarom kon en mocht in Febr.80 die coupe gepleegd worden en daarna niet meer? Aboikoni lijkt veel meer op aboi dommie.Hierna mag je roepen wat je wilt mi no o jere en mie no o zie.En sabie nomo dat velen van ons je maar gewoon een vies stuk rauw ruikende vlees vinden zonder geest.Daaaaag.
  Glenny.


  Maak melding

 31. Dat deze zwerver ooit advocaat is geworden. Deze man noem ik met recht een topcrimineel die in strijd met zijn belofte als advocaat handelt. Misselijk wordt ik van dit soort mensen. Die amnestie werd is NIET erkend en is in strijd met de internationale verdragen. Immers, dat een zoveel moordenaar drugscrimineel president kan worden is 1 ding. Maar dat deze man ook zijn eigen regels maakt om hemzelf vrij te pleiten…..hier zakt mijn broek van af.

  Kanhai wil dat alle rechtsprekende macht lam wordt gelegd en een inhoudelijk beoordeling overlaten aan een nog op te richten Constitutioneel Hof……. wel domme meloot KANHAI, u weet toch ook donders goed wat de afspraken zijn die u met Bouterse gemaakt hebt?
  Bouterse en u weten dat er waarschijnlijk nimmer een Constitutioneel Hof gaat komen!

  U weet dan toch als advocaat dat u fout bezig bent of niet????????????. Beste rechtsgeleerden: het proces had nooit moeten stoppen en moest gewoon verder worden behandeld. Immers, Suriname had geen Constitutioneel Hof. Dus was dit niet een voor de hand liggende oplossing. Waarom een amnestiewet toepassen en de toetsing overlaten aan een instantie dat nog niet bestaat……?

  Bovenstaande bewijst dat niemand durft om echt zijn/haar mond open te doen. Heeft Suriname nog goede rechtsgeleerden? Wat doet de PG van Suriname?. Dit is namelijk het openlijk zand strooien in de ogen van uw eigen en het internationale volk.

  Waar zijn we mee bezig?. Waarom moet Bouterse altijd zijn zin doordrukken?. Alles en iedereen moet maar wijken voor deze man, want hij heerst!

  Ik hoop dat u met de nieuwe verkiezingen erachter zult komen dat u geen keus was voor uw kiezers, maar een vergissing!


  Maak melding

 32. Eey Irwin…als die stier van jou een 2e poging ging wagen en jou eens flink op de hoorns zou nemen, da trakteer ik dat beest op een heilige koe 🙂


  Maak melding

 33. Ik kan hierover kort zijn.
  Het 8 decemberproces kan en mag niet worden stopgezet, nu niet nooit niet, wat de staatsdebielen en massamoordverdachten en hun zwakzinnige en schorriemorrie en laffe borderliners achterban ook zeggen of doen.
  We zullen de verdachten achtervolgen en vervolgen tot in hun graf, en ze worden desnoods op een brancard of ziekenhuisbed de rechtzaal ingesleurd punt uit. Ik heb gezegd and have a nice day!!!


  Maak melding

 34. @ Genn Pengel

  Dus ook jij kan mij geen antwoord geven waarom de Decembermoorden belangerijker zijn dan al die andere moorden.

  Ben niet voor het stopzetten van het decembermoorden proces maar wel tegen het ongestraft blijven van de andere moorden zoals de moorden op kinderen.


  Maak melding

 35. “Het recht moet zijn beloop hebben”

  “Het recht zal zegevieren”

  “Suriname is een rechtstaat”

  Hopelijk gelden deze slogans ook als mr Kanhai het recht aan zijn zijde heeft vooral met betrekking tot de jurisdictie van het CH.


  Maak melding

 36. wat een gewetenloze schurk is die kananananan hiaiaia toch,hij houd zijn klanten gewoon voor de gek,en die maar betalen ,zogenaamd werkt hij eraan.
  jammer jammer jammer


  Maak melding

 37. @aboikoni,
  De moorden van 8 december zijn niet belangrijker dan de andere. Dat maak jij er van. De slachtoffers van 8 dec. waren vooraanstaande BEKENDE Surinamers.
  Daarom krijgen ze meer aandacht van de media en lijkt het alsof ze belangrijker zijn.
  De andere vermoorde mensen zijn onbekenden maar dat maakt ze niet minder belangrijk.


  Maak melding

 38. @Paraman, kijk zo kennen we jullie tokkie volk weer..

  KOOS: Wacht maar geduldig af voor wie dat eind bitter zal zijn. Misschien begint die film van voren af aan! Reken maar

  Mocht Bouterse in zijn botte hersenen halen om weer de wapens op te pakken, dan zal de VS hem castreren. En hij weet dat. En daarom gaat DDB de hoofdrol in die film van je niet opeisen. Hij haalt niet eens de volle 90 minuten.


  Maak melding

 39. Deze Mr Kanhai heeft alleen oog op juridisch getouwtrek in het voordeel van zijn client(zijn taak,betaald goed)Als jurist is hij goed.Maar hij is ook mens met emotie en verdriet.Hij kan ook kiezen om het niet te doen(verdedigen).Doet hij om de centjes?Denk aan de slachtoffers!Zijn ze minderwaard dan de verdachten?


  Maak melding

 40. Zo, daar gaan we weer, het theater is weer geopend, en we zitten inmiddels in april, nou kijken hoe dit gedoe zich gaat ontwikkelen, geen ene moer schieten ze ermee op dus.Het gehele apparaat dat justitie heet is een zooitje, vingertjes naar mekaar toe van wat doe jij, moet ik, of wachten we nog even, wacht nog even jongens, zo tegen nov kraai dan wat uit, 8 dec staat dan op de stoep, een stilte, en dang we go baka.
  Ai laf torie boi.


  Maak melding

 41. Zo ontzettend voorspelbaar……

  Graag commentaat van Paraman, Hehe en Milton Fleur

  De regering kampt momenteel met serieuze betalingsproblemen.

  Een aantal voorgenomen beleidsmaatregelen dreigt niet uitgevoerd te kunnen worden als niet snel een oplossing wordt gevonden. Sommige ministers beginnen zelfs al in paniek te raken, omdat zaken op hun departementen zouden kunnen vastlopen.

  De geldnood is zo ernstig dat de raad van ministers dit vraagstuk dinsdag tijdens de reguliere raadvergadering heeft besproken. Bewindslieden kregen een zwijgverbod opgelegd door vicepresident Robert Ameerali. Tijdens de ontmoeting is naar voren gekomen dat momenteel diverse modellen worden bestudeerd hoe de regering uit de penibele situatie kan raken.

  Oppositieleden zijn van oordeel dat deze situatie zich al vanaf eind vorig jaar voordoet, maar de regering nu kennelijk boven het hoofd begint te groeien. Voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, John van Coblijn, wijt de problemen aan het volgens hem buitensporig uitgavenbeleid van de regering. De regering leeft volgens hem op te grote voet en om elk wissewasje wordt een groot feest gebouwd wat de staat alleen maar geld kost.


  Maak melding

 42. @Henk Molenaar, dit regime leeft graag op de pof. Het kan maar niet op. Nieuwe auto’s schilderijen, vliegreisjes, computers, huisvesting, omkoping, dames van plezier, grond, etc etc … Daarnaast worden iedere maand (lening) overeenkomsten gesloten met financiële consequenties voor de belastingbetaler met als onderpand olie en grondstoffen. Dit gedoe zat er al aan te komen. Jaren 80/90 situaties. Trieste zaak, hopelijk is dit een eye opener voor 2015. Dankzij Bouterse heeft Jos Steeman Shipping straks weer werk. Pakketten business gaat weer boomen.


  Maak melding

 43. Suriname staat aan de rand van de afgrond.

  Waar blijven Sra, RobG, Sabidirie, Afu Sensie, Paul, Paraman, Milton Fleur, Pero, Sempa en al die andere paarse paupers met hun reacties. Zgn patriotten.

  Jullie zijn allemaal kunstenaar in het recht praten van DDB z’n daden. Ben benieuwd welke excuses jullie nu weer hebben.


  Maak melding

 44. @aboikonie,

  Beste aboikonie,
  Niemand is beter dan een ander, dat klopt. Dat neemt niet weg dat het hier gaat om 15 vooraanstaande burgers, noem ze maar bekende suri’s, rolemodels, die zijn vermoord, jij je zin.

  Mijn punt is dat dit item gaat over de strafzaak van de 8 dec moorden. We hebben genoeg andere items over Moiwana.
  Een beetje googelen op wkn, zoek maar op ‘betaling Moiwana’, dan krijg je het volgende te zien:

  – nabestaanden Moiwana overwegen nieuwe klacht
  – Meeste nabestaanden Moiwana geen Surinamer meer
  – Nabestaanden Moiwana boos op Surinaamse regering
  – Deel nabestaanden Moiwana-slachting overgeslagen
  – Suriname moet tempo Moiwana-vonnis opvoeren
  – Nabestaanden Moiwana hameren op strafproces
  etc etc.

  Dus doe mij aub een lol met je quasi- verontwaardiging.
  Men is wel degelijk bezig met de Moiwana-moorden, meer nog dan met de 8 dec moorden.

  Bovendien, waarom hebben ze de schadevergoeding geaccepteerd en geen strafvervolging geëist?
  Op dit punt hebt je gelijk, ik zou het geld niet aannemen,maar
  gerechtigheid afdwingen.
  Wat ik ook walgelijk vind, is dat de vertegenwoordigers van deze mensen, hebben gestemd voor de amnestiewet. Dit was juist een kans om voorgoed af te rekenen met de Hoofddader!!!!!


  Maak melding

 45. PARAMARIBO – De Nederlanders waren de meest wrede slavenmeesters ter wereld. Dat stelde schrijfster Cynthia McLeod vrijdagavond, bij de opening van het Nederlandse Boekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam. ‘Opstandige slaven werden levend verbrand of in een vat met spijkers door de straten gerold.’, aldus McLeod, die was uitgenodigd om te spreken over ..
  deze ‘zwarte bladzijde’ in de Nederlandse geschiedenis: ‘Bij weglopen, diefstal of opstandigheid werden neus en oren afgesneden, de achillespees doorgesneden, benen afgezet, men werd aan een vleeshaak door de ribben opgehangen, over het hele lichaam met gloeiende tangen bewerkt of zelfs levend verbrand.’
  Het was voor het eerst dat een Surinaamse auteur optrad tijdens het Boekenbal, het feest dat jaarlijks wordt georganiseerd om de nationale Boekenweek in te luiden. Het thema was dit jaar ‘Gouden tijden, Zwarte bladzijden’. McLeod sprak over de geschiedenis van Suriname als Nederlandse kolonie, en de vele misdaden die de Nederlanders pleegden tegen zwarte slaven.
  Het boek ‘Hoe duur was de suiker?’ van McLeod, nog altijd één van de best verkochte Surinaamse boeken aller tijden, wordt overigens momenteel verfilmd. Het boek, dat een inzicht geeft in de koloniale geschiedenis van Suriname en de slavernij, is de basis geweest voor een scenario dat is geschreven door de Nederlandse regisseur Jean van de Velde. Begin maart zijn de opnames begonnen. Er zal ook een speciale filmeditie worden uitgebracht.


  Maak melding

 46. Beste Benito:
  We hebben het hier als topic over het december proces en dan komen types zoals hij met het bekende Slavernij Rookgordijn..

  Het is een schande om de slavernijtroefkaart uit te spelen als het over de decembermoorden gaat.

  Je bent te walgelijk voor woorden.


  Maak melding

 47. Ik lees hierboven, Suriname staat aan de rand van de afgrond, welke afgrond dan, dit is nieuw voor mij, gisteren had ik nog contact met mensen overzee, mij niets bekend hoor.vreemd.


  Maak melding

 48. @F.Hossenbux

  …en ja dan hebben wij ook nog mensen zoals jij….altijd eerst willen ZIEN EN DAN GELOVEN!!
  Dan is het al te laat Jongen ,echt laat!!
  Dan zit je al diep in de afgrond en als je eenmaal daarzit dan pas zal je beseffen over welke afgrond gesproken werd!!


  Maak melding

 49. @Benito.

  Heel goed dat mevr. McCloud de wantoestanden van 300jr geleden in het openbaar mag verduidelijken.
  Dat kan en mag in Nederland, een echte democratie.

  In Suriname is het verboden om over de wantoestanden van je huidige pres, te praten of te schrijven.
  Hele stukken uit de geschiedenis zijn verboden materiaal. Speciale troepen in het leven geroepen om andersdenkenden te bespioneren. Overbodige kosten mijn inziens.

  Das nou het verschil!


  Maak melding

 50. Schrijven over wreedheden en wantoestanden in een land gebeurt meestal als het voorbij is. Dan komen de tongen los, is de angst weggeëbd en heeft men weer moed en lef om te schrijven, praten, over het verleden.
  Die tijd komt nog, dat men uitgebreid zal schrijven over de wreedheden en wandaden van de huidige Pres, nu, maar ook over de jaren 80.
  Zullen er dan ook mensen zijn die dezelfde dooddoener gaan gebruiken? Mensen die zullen roepen zodra er iets over de coup of de moorden gezegd wordt: ” de Bouterse troefkaart” of “Revolutie troefkaart” of “decembermoordentroefkaart” wordt weer tevoorschijn gehaald??. Hopelijk niet, want het is de GROOTSTE DOODDOENER aller tijden om steeds weer te roepen als het om de slavernij gaat: de slavernijtroefkaart wordt weer tevoorschijn gehaald. Dom, irritant, kinderachtig en oneerlijk!
  Doet me denken aan een kind dat zijn vingers in de oren stopt als het iets niet wil horen.


  Maak melding

 51. @Ferdinand Hossenbux, departementen kunnen niet eens brandstof bekostigen voor auto’s. Dan heb je een probleem, zo niet een groot probleem.


  Maak melding

 52. Lea, als je iedere discussie met de slavernijtroefkaart wil beslechten dan is iedere discussie bij voorbaat zinloos. De bouterse aanhangers gebruiken de gruwelheden uit het verleden om de misdaden van hun leider goed te praten. Ze plegen aanranding op de intelligentie en geschiedenis van de surinamers.


  Maak melding

 53. Basmati,

  Als je iedere discussie met de Boutersetroefkaart wil beslechten dan is iedere discussie bijvoorbaat zinloos. De tegenstaanders van Bouterse plegen een aanranding op de intelligentie en geschiedenis van de Surinamers door steeds de Boutersetroefkaart aan te halen want Suriname is meer dan Bouterse.

  Wat vind je hiervan????


  Maak melding

 54. Overgenomen:
  “Uit een zogenoemd ‘beperkt openbaar’ rapport waar Altijd Wat de hand op wist te leggen, blijkt dat de Nederlandse Staat op de hoogte was van het feit dat er in de periode 1946-1947 massa-executies hebben plaatsgevonden in Nederlands-Indië. De Nederlandse autoriteiten hebben toegestaan dat mensen zonder enige vorm van proces geëxecuteerd zouden worden.
  Verslaggever Piet de Blaauw heropent dit zwarte hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis en werpt licht op de verontrustende vraag: hoe is het mogelijk dat er jarenlang niemand is veroordeeld voor de oorlogsmisdaden van Nederlandse troepen?
  Kapitein Westerling is jarenlang het symbool geweest van de wandaden in Nederlands-Indie. Op Zuid-Celebes (nu Zuid-Sulawesi geheten) wordt hij als commandant verantwoordelijk gehouden voor de executie van 3000 mensen. Veteraan Herman van Goedhem is een van de laatste nog levende commando’s die onder Westerling diende.”


  Maak melding

 55. Overgenomen:
  “”Familie eist schade bloedbad Zuid-Sulawesi .
  Tien nabestaanden stellen de Nederlandse Staat aansprakelijk voor de moord op hun echtgenoten en vaders in 1947 op het Indonesische eiland Zuid-Sulawesi. De slachtoffers vragen financiële compensatie, maar willen „bovenal excuses voor en erkenning van het leed”.
  Advocaat Liesbeth Zegveld heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken daarover per brief op de hoogte gesteld. Dat heeft ze maandag aan het ANP laten weten. „De stichting die de belangen van de slachtoffers op Zuid-Sulawesi behartigt, wil met de Staat een oplossing vinden voor alle misdrijven die daar zijn begaan”, aldus Zegveld.
  Kapitein Raymond Westerling kreeg de opdracht op Zuid-Sulawesi het Nederlandse gezag te herstellen. Daarbij zouden Nederlandse militairen op grote schaal executies hebben uitgevoerd. In een tv-programma vertelden twee militairen die deel uitmaakten van het Depot Speciale Troepen, dat ze misdaden hebben begaan tegen de bevolking.
  Volgens Zegveld stelde een speciale commissie in 1954 vast dat Nederlandse militairen de misdrijven begingen op Zuid-Sulawesi. „De autoriteiten kozen de weg van een buitenwettelijke berechting en executie, die op zichzelf volstrekt onwettig was. Ook concluderen de onderzoekers dat kapitein Westerling vrijwel ongecontroleerd zijn gang heeft kunnen gaan”, aldus Zegveld. Zij meent dat de hoogste autoriteiten in Nederland dat hebben toegestaan.
  Het Openbaar Ministerie liet half april nog weten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de vermeende misdrijven, omdat ze al in de jaren ’70 zijn verjaard. Er zijn nooit militairen vervolgd voor de bloedbaden. „De Nederlandse Staat heeft nooit excuses aangeboden of compensatie betaald aan de nabestaanden”, aldus Zegveld.
  De advocaat boekte in een soortgelijke zaak succes. Negen nabestaanden van het bloedbad in Rawagedeh in Indonesië in 1947 kregen een schadevergoeding van 20.000 euro per persoon. Ook bood de Nederlandse Staat bijna 65 jaar na dato excuses aan.””


  Maak melding

 56. vraag het op de markt, dan hoor je het juiste verhaal: BOUTA is geen moordenaar. Ze liegen voor hem. Ze zijn jaloers omdat Bouta zoveel heeft bereikt…… Waar zeuren we toch over. arktlieden etc spreken de waarheid…en ze stemmen allemaal op BOUTA, en hun kinderen zeggen: WE MOETEN HERT VERLEDEN VERGETEN…. (behalve het slavernijverleden, dat mag je niet vergeten


  Maak melding

 57. Maak je borst maar nat. Er zullen meerdere pogingen komen totdat deze paskwil van de hand van een stel buitenproprtionele moordenaars(binnenlandse oorlog) van het toneel verdwijnt!


  Maak melding

 58. Benito heeft helemaal gelijk als hij bepaalde zeer onfrisse zaken die door Nederland zijn uitgespookt onder de aandachtbrengt, waar Nl wel zijn excuses voor aangeboden heeft en een financieele vergoeding verstrekt heeft, zoals hij zelf aanhaalt, maar is dit om de aandacht af te leiden waar het om het artikel omging?, om onder het proces uit te komen, wie zonder zonde is werpe de eerste steen, het draait hier wel om een grote lafbek met een heel grote mond, die vertegenwoordigt door Kanhai onder zijn verantwoordelijkheid voor zijn wandaden probeert uit te komen, wat denk je meneer Benito, dat de meeste lezers van dit forum net zo stom zijn als de NDP aanhang en in dit soort afleidingsmanoeuvres trappen, dacht het niet


  Maak melding

 59. Kan wel van praten want ben er zeker en weet het dat de Familie Kanhai indertijd onderdak heeft verschaft aan heer bouterse tijdens de zovelen anti coup geruchten indertijd.Bij familie Kanhai zijn bergplaats waar hij nachten doorbracht en dus deze heer Ganhao of K is een produckt van Rovers eb moordenaars zonen en nakomelingen.Wiens brood men eet ,diens taal men spreekt en ooknog als extra beloningen Geld,ggronden en de zovele onrechtmatig verktijgen van bloedgeld en zweet van het arme bevolking,terwijl roven doorgaat en HOEZEEEEE


  Maak melding

 60. Woensdag 3 april 2013 om 10:26 uur, door Henk Molenaar
  Zo ontzettend voorspelbaar……

  Graag commentaat van Paraman, Hehe en Milton Fleur

  De regering kampt momenteel met serieuze betalingsproblemen.

  Een aantal voorgenomen beleidsmaatregelen dreigt niet uitgevoerd te kunnen worden als niet snel een oplossing wordt gevonden. Sommige ministers beginnen zelfs al in paniek te raken, omdat zaken op hun departementen zouden kunnen vastlopen.

  De geldnood is zo ernstig dat de raad van ministers dit vraagstuk dinsdag tijdens de reguliere raadvergadering heeft besproken. Bewindslieden kregen een zwijgverbod opgelegd door vicepresident Robert Ameerali. Tijdens de ontmoeting is naar voren gekomen dat momenteel diverse modellen worden bestudeerd hoe de regering uit de penibele situatie kan raken.

  Oppositieleden zijn van oordeel dat deze situatie zich al vanaf eind vorig jaar voordoet, maar de regering nu kennelijk boven het hoofd begint te groeien. Voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, John van Coblijn, wijt de problemen aan het volgens hem buitensporig uitgavenbeleid van de regering. De regering leeft volgens hem op te grote voet en om elk wissewasje wordt een groot feest gebouwd wat de staat alleen maar geld kost.

  Je zeurt uit je vette keel. Rare patjakker!


  Maak melding

 61. Woensdag 3 april 2013 om 10:26 uur, door Henk Molenaar
  Zo ontzettend voorspelbaar……

  Graag commentaat van Paraman, Hehe en Milton Fleur

  De regering kampt momenteel met serieuze betalingsproblemen.

  Molenaar,
  Wendt je voor uitleg tot jou auwe T.Mrrrrrrrrrrrrr!


  Maak melding

 62. Kanhai moet zich maar koest houden, waarschijnlijk wordt hij niet eens betaald voor zijn diensten aan basja bobo en zijn mede amnestie genieters.


  Maak melding

 63. Aldus PARAMAN onze parakorantiebakker met zijn debiele relativeringsvermogen en zieligheidsfactor 10, en een IQ van een Paraanse zwerfhond!!!


  Maak melding

 64. Paraman:

  Suriname is dankzij Bouterse al moreel naar de kloten. Laat het maat aan hem over om Suriname ook economisch en financieel naar de afgrond te leiden.

  Bouterse heeft in de jaren 80 en 90 al bewezen daarin gespecialiseerd te zijn.


  Maak melding

 65. vootdat bouterse aan de macht gekomen is ,was het land en bevolking naar de klote geholpen door de vorige politieke partijen die het kont gat van hun NL meesters achternaa liepen voor een beetje aalmoes uit eigen land.
  bedelen voor rijkdommen dat uit eigen land verworven werd door NL,en terug verkocht werd naar ons door NL,’en als wij een eigen bedrijf in eigen land wilden opzetten,dan moest dat ook volgens NL regels.

  wij onze regels”jij jouw regels”als jij de mijne niet respecteert”zal ik van jouw ook niet respecteren.


  Maak melding

 66. En nu loopt en NDP en DDB en zijn 40 struikrovers de Chinese Chop Choi konten achterna en likken met gulzige lange halen alsof hun leven ervan af hangt voor leningen en aalmoezen die de chinezen hen toewerpen natuurlijk met tegenprestaties.


  Maak melding

 67. Overgenomen:
  Nederland gewezen op schending mensenrechten02-06- 2012
  Terwijl Nederlandse politici en diplomaten volop bezig zijn geweest en nog bezig zijn om Suriname internationaal in het diskrediet te brengen en schade te berokkenen, is de voormalige kolonisator laatst zelf onderwerp geweest van kritiek over de schending van mensenrechten in eigen land. Daarover zwijgen deze politici en diplomaten het liefst. Twee dagen terug besprak de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties de mensenrechtensituatie in Nederland. Dit gebeurde tijdens de zogenaamde Universal Periodic Review (UPR), ook wel bekend als het ‘mensenrechtenexamen’. Wat heeft de internationale gemeenschap besloten met betrekking tot het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Tijdens de UPR werd Nederland vertegenwoordigd door minister Spies van Binnenlandse Zaken. Liefst 41 landen stelden kritische vragen over de mensenrechtensituatie. De landen deden ook aanbevelingen over de beleving van de mensenrechten in Nederland. Het blijkt dat het land dat zo hard staat te schreeuwen om Suriname, zelf behoorlijk fout zit als het gaat om de naleving van de mensenrechten. Niet vreemd eigenlijk als gekeken wordt naar de achtergrond van dit koloniserend land en de politieke ontwikkelingen in dit land zelf. Een van de grootste bezwaarpunten heeft gelegen bij de vreemdelingendetentie. Met name Europese landen als Zweden en Griekenland en voorts Brazilië en Ecuador spraken Nederland aan op de manier waarop de vreemdelingendetentie is geregeld. Vreemdelingen behoren wereldwijd tot de meest kwetsbare minderheidsgroepen in een land. Zij staan bloot aan onderdrukking, uitbuiting en exploitatie. De verklaring van de Nederlandse minister is geweest dat de vreemdelingendetentie in Nederland alleen gebruikt wordt als “laatste redmiddel”. Amnesty International merkt echter op dat uit opeenvolgende rapporten van de organisatie blijkt dat vreemdelingendetentie eerder regel dan uitzondering is. De regering van Zweden deed een oproep aan Nederland om het aantal mensen in detentie terug te dringen en alternatieven voor detentie te zoeken. Amnesty International hoopt dat Nederland de aanbevelingen van Zweden ten aanzien van het terugdringen van het aantal mensen in detentie en het inzetten van alternatieven voor detentie overneemt. Een heleboel landen drongen verder erop aan dat Nederland discriminatie en intolerantie steviger aanpakt. Het antwoord van Nederland daarop was dat het land een actieplan klaar heeft. Daarmee erkende de minister dus dat er een serieus probleem bestaat over discriminatie en intolerantie. Amnesty International merkt daarover op dat hoewel er op het terrein van discriminatie wel een beleidsstuk bestaat, er geen sprake is van een concreet actieplan met een tijdspad, concrete doelstellingen en afspraken over evaluatie. Discriminatie van etnische minderheden en migranten was tijdens de UPR zorgpunt nummer een van tientallen landen.

  Nederland voedt geen jeugd op met waarden over tolerantie. Het is slecht gesteld met de mensenrechteneducatie. Het land werd daarom gewezen op het ontbreken van volwaardige mensenrechteneducatie op scholen. Volgens de landen in de UPR is het op jonge leeftijd scholen van kinderen op het gebied van mensenrechten essentieel. In Nederland heeft mensenrechteneducatie volgens Amnesty een vrijblijvend karakter. En dat pas niet voor een land dat verklaart de mensenrechten zo hoog in zijn vaandel te houden.


  Maak melding

 68. redimusus

  vorige regerings partijen waren letterlijk/figuurlijk NL kontelikkers,zij waren zodanig onder infloed van NL dat zij geen toekomst visie konden samen stellen”een toekomst visie voor zelf opbouw,eigen sociale,maatschappelijk,educatieve,landelijk,bevolkings optimalisatie konden verwezenlijken.
  wat heeft dat voor ons door al die jaren opgeleverd”niets”nu is deze nieuwe regering,die het achter gebleven rommel in moet duiken en dingen op eigen manier in werking moet stellen en ook herstellen.
  er worde verwacht dat het in korte tijd zal geschieden voor een groot landelijk,maatschappelijk,of economisch verandering plaats zal vinden zonder er rekening mee te houden dat het processen zijn die inwerking gesteld moet worden en dat de bevolking een grootgedeelte daarvan is.

  mijn mening


  Maak melding

 69. Forummers, Odi odi.

  N.a.v. bovengenoemd artikel blijf ik ook nog even op het Zuid-Amerikaans continent.
  En dan heb ik het toevallig over Argentinië.

  Het zelfde hadden ze toen ook gedaan met een zogenaamde AMNESTIEWET.
  Maar gelukkig dat oud-president Néstor Kirchner dat terug heeft kunnen draaien op een democratisch manier.
  Jammer genoeg dat hij op 26/10/2010 kwam te overlijden.

  Néstor Kirchners regering had als speerpunt de verbetering van de mensenrechten: schuldigen aan schending van de mensenrechten tijdens de dictatuur konden alsnog vervolgd worden en het congres en later het hooggerechtshof draaiden twee amnestiewetten uit de jaren tachtig en pardonregelingen uit de jaren negentig terug.

  En om je geheugen een beetje op te frissen hoe het toen ging tijdens de Militaire Dictatuur in Argentinië, verwijs graag naar een uitzending van woensdag 03/04/2013. Ongeveer 1.uur 35 min.

  De Dwaze Oma’s van Argentinië (Holland Doc.):
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen 1335485
  …………………………………………….

  En niemand ontloopt zijn STRAF.
  Ook alle schuldigen (BEJAARD) gingen voor langere tijd achter slot & grendel.

  Kijk zelf en trek je eigen conclusie in deze!

  Dus het zal ook mogelijk moeten zijn in SWITIE SRANAN.


  Maak melding

 70. @sra gaat hier -opnieuw- dik in de fout…

  …want eind 2010 was een forse delegatie o.l.v. Henk “Herrie” Herrenberg ‘op missie’ in China!!


  Maak melding

 71. Waterkant(moderator)
  Graag zou ik willen weten, hoe het komt, dat wanneer ik op een thumbs up klik, (ik klik ALTIJD alleen maar thumbs up) ik een tegenovergestelde resultaat krijg?!

  Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt! Het feit dat dat kan plaatsvinden stoort mij enorm!
  Dat men kan reageren op de zelf geplaatste reactie en dan weer niet, boeit mij niet want ik reageer NOOIT op een door mijzelf geplaatste reactie!

  Het is géén fout in het systeem denk ik omdat het niet altijd gebeurd.


  Maak melding

 72. thimbs m/z thumbs who cares.

  Feit is dat velen van ons meer wijsheid in hun duim hebben, dan jij ooit in je hele vette poep lijf zal hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.