Regering Suriname neigt naar ratificatie EPA

20

PARAMARIBO, 2 apr – Het heeft er veel van dat Suriname overgaat tot ratificatie van het verdrag voor economisch partnerschap met de Europese Unie, EPA. Minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie is sowieso geen tegenstander, de kritiek in het parlement ten spijt. Suriname doet er goed aan EPA ‘zakelijk’ te benaderen.

Een juridische kijk is weliswaar logisch, maar niet wenselijk. “We zijn nog in discussie met elkaar en we hebben nog geen standpunt bepaald. Maar we moeten de EPA zien als een zakelijke handelsovereenkomst, die we dan ook heel zakelijk moeten benaderen. En dan is er sprake van voor- en nadelen en dus van geven en nemen”, zegt Sapoen tegenover de Ware Tijd. Niet ratificeren in elk geval gevolgen hebben voor de Surinaamse economie.

De EPA is een verdrag dat de EU sluit met de voormalige koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en het Stille Oceaangebied. Onder meer krijgen producten uit deze landen een voorkeursbehandeling op de EU-markt. Critici hebben bezwaar tegen de wederkerigheid wat betreft het afschaffen van importheffingen. Suriname zou daar van te lijden kunnen krijgen. Sapoen vindt dat ook gelet moet worden op de voordelen van het goedkoper afzetten in de EU.

20 REACTIES

 1. Neen,wij moeten hen niet benaderen”zij moeten ons benaderen en naar onze voorwaarden handelen.
  hoe kan jij als onafhankelijk land jou weer voor de gek laten houden of dat jij het weer toestaat dat een ex kolonisator jou nogeens de regel laat voorlezen”als jij dat zou doen ,laat jij merken dat jij jou onderdrukker nog nodig hebt en weer in slavernij vervalt”dus.niet doen”laten zij ons benaderen en zich aan onze spelregels houden,anders,geen zaken”er zijn genoeg landen in de wereld en niet europa alleen.
  doe niet net alsof europa de enige land in de wereld is”wij moeten juist los van hen zijn”zij daar’wij hier in su”derest doet er verlopig niet toe.


  Maak melding

 2. Aldus onze econoom Drs. Prof. SRA… bla bla bla….

  De slavernij troefkaart wordt weer eens gespeeld.

  “zij moeten ons benaderen en naar onze voorwaarden handelen” ?

  SRA, als één handelsblok beschouwd heeft de EU een bruto binnenlands product van gemiddeld 18,14 biljoen dollar per jaar. Dat is 30% van het wereldtotaal. Daarmee is de EU de grootste economie ter wereld. Het is eveneens de grootste exporteur ter wereld en de op een na grootste importeur.

  Wie is Suriname ? een stip op deze aardbol. Wel of niet zaken doen met Suriname …de EU ligt daar niet wakker van.

  Het bedrijven van Anti Koloniale politiek is voor 99,9% gedoemd om te mislukken. Wanneer gaat dit door botte hersenen doordringen. SU heeft de EU nodig om te groeien.


  Maak melding

 3. koos

  eu haald die producten van de arme landen”zonder die arme landen zouden zij zich zelf niet zo verhogen in financieel waarden,econimische waarden.
  het berdijven ven hun politiek maakt dat de wereld in een neerdalende toestand verkeer met vrees voor oorlog.
  heb jij ook daarnaar gekeken?

  su heeft eu niet nodig om te groeien”wij denken niet als blanken,maar als vrije mensen die volgens een natuurlijk concept leven(overlevering van onze voorouders)of zal dat een belemmering voor het europese politiek en economie hebben?BEN JIJ BANG DAARVOOR”DAT WIJ JULLIE NIET NODIG HEBBEN, EN ER OOK BEWUST VAN WORDEN.


  Maak melding

 4. Sra, kunst is om niet alles te benaderen als een bedreiging. Zie dit als een kans. Producten uit Suriname krijgen in de EU meer aandacht. Producten kunnen goedkoper gezet worden. Vraag neemt toe = dus meer volume. Toekomst zal moeten uitwijzen hoe dit voor SU gaat uitpakken. Je verschuilen achter slavernij is laf en onnodig. Dat is verkleinen van je eigen speelveld.


  Maak melding

 5. Geen elk zwart land heeft profijt van samenwerking met witten.Het is nooit geweest en zal ook nooit komen.
  Er zijn heel veel voorbeelden hier van.Kijk bij de onafhankelijkheid van Suriname.De witten wisten dat de zwarten geen verstand hebben om een land te besturen.Ze werden afgescheept met een zak met geld en ego.De zwarten waren in de hemel.Jammer maar dit is zo.
  Nu naar de Handel en Industrie.Alle deuren waren is voor Suriname dicht gegooid wat betreft de handels betrekkingen.Als je verstand hebt dan begrijp je direct alles.Voor Israel die geen Europees land is zijn alle deuren van Europa open maar voor de zwarten niet.Maar de zwarten zien dit niet in.De zwarten zitten op hun almoes te wachten die ze ontwikkelingshulp noemen[bedelen uit peuteren zoals de zwarten het zo mooi zeggen].Industrieele projecten wat wordt hiermede bedoeld de zwarte heeft geen kaas van gegeten en alles zoals eerder aangegeven wordt aan de witte gegeven. Zo wil de witte het ook hebben er mag geen kennis bij de zwarte zijn en de zwarte geloofd nog dat hij dom is.De EU houdt niet van jullie hoe graag je dat wilt hebben


  Maak melding

 6. @ koos je hebt gelijk als je zegt dat eu een voorsprong op die landen qua economische ontwikkelingen maar je geeft niet aan dat over rug van de arme mensen en oneerlijke handel hun voorsprong wil behouden


  Maak melding

 7. Zie wat er plaats vindt in Suriname alle projecten zijn in handen van buitenlanders .Dit is wat de witten willen.
  Aan een Surinamer wordt niets gegund.De EU wil de greep op de zwarten niet verliezen maar dit ziet de zwarte niet.


  Maak melding

 8. @Savioen, noem een land op de wereld waar er GEEN blanken wonen en alleen ZWARTEN wonen zoals jij altijd schrijft.
  =Je schrijft ook dat aan de Surinamers niets wordt gegund, dat klopt helemaal NIET. Ken de geschiedenis a.u.b.

  =Ik had gedacht dat Suriname de EU niets meer zou vragen. Waar blijft Lackin met zijn grote mond nu?????


  Maak melding

 9. @nuradin

  De EU is een wereldorganisatie die zelf ook de criminele regeringen van de armste landen in de wereld bijstand verleend!!Dit doen ze omdat zijn aan de bevolking van deze landen denkt en Suriname hoort ook in dit rijtje thuis!Ze absoluut geen bouta ,brunsie en somo ,de 3 ,musketiers,die de maagjes vullen van hun paarse aanhang met hun waardeloze praatjes!!
  De EU heeft zijn regels en voorwaarden en als jij je niet kan houden aan dezen dan donder je gewoon op,de Eu houdt geen kogel tussen je slapen…dat laten wij aan je baasje over!


  Maak melding

 10. Eigenlijk is reageren op @Sra onmogelijk, tóch maar dan:

  “…volgens overlevering van onze voorouders…”

  Hoewel ik veel respect heb voor deze belevingswereld( ), komt het vrij onverantwoord over, om géén rekening te houden met de kinderen/kindskinderen/de toekomst…
  (Deze gigantische omissie in de politiek breekt Suriname op)!


  Maak melding

 11. @ ray wat bedoel je met wij dus nu ben je geen rechtgeaarde Surinamer meer maar cocksuccer europeaan wat jij denk dat europa de heilige samaritan is dat ze gratis arme landen helpt sweet dream scumbag wan agoe e tan wan agoe je mist civilisatie god molen maal langzaam maar zeker en je bevestigt zelf nu dat europa criminele regeringen helpt voor eigengewin je vreet in je eigen uitwerpsel nu


  Maak melding

 12. Vooral goed becijferen wat de toekomstige handelsvolumes zullen zijn. Hoe groot is de verwachte Su export naar de EU, tegenover de eventuele importen vanuit de EU. Het moet een win-win situatie zijn. Ook moet men rekening houden met de eventuele barriéres die er opgeworpen kunnen worden om export naar EU tegen te houden zoals wij dat in het verleden wel vaker hebben gezien, denk bv aan kwaliteit eisen enz. Export naar Su vanuit de EU zal nl. wel altijd mogelijk zijn.


  Maak melding

 13. Nuradin, economisch succes valt en staat met kwalitatieve goede bestuurders / leiders. Dat de EU over rug van de arme mensen en oneerlijke handel bedrijft vind ik nog al overdreven. Je kan het ook omdraaien, de EU bezit genoeg onderhandelings-vaardigheden om het maximale voor burgers uit te halen.

  De gouddeal met Newmont en Lamgold is daar een voorbeeld van. Het is niet de EU die haar handtekening onder dit gedrocht van een contract heeft gezet, maar Desi Delano Bouterse. Een contract waar experts al van gezegd hebben dat dit op langer termijn verliesgevend is.


  Maak melding

 14. @koos je kan gelijk hebben dat de gouddeals niet goud niet goed voor Suriname zijn maar daar gaat het niet om want bij jou zijn deze deals gedrocht omdat het niet met Europa getekend zijn zo lang Europa uitbuit is het hun onderhandelingstechniek maar voor andere landen vindt jij een slechte deal voor Suriname nou moet jij nu het omdraaien dat Newmont en Lamgold de dezelfde onderhandelingstechniek van Europa hanteert


  Maak melding

 15. @koos Europa heeft niks aan bestuurders die voor hun volk kiest in arme landen je moet je hun economische belangen dienen dan de rest en dat je weet BV Griekenland Cyprus Spanje Italie ze zijn allemaal zogenaamd geciviliseerde en goed bestuurders hoeveel keren zijn de Nederlanders binnen 10jaren naar de stembus gegaan kijk naar Italie ze zijn allemaal in EU als onderling het zo slecht gaat in EU crisis op crisis dan moet het ergens gehaald worden zodat dat het weer goed gaat in de EU en nog iets je weet dat de handelsbalans tussen Europa met deze landen heel ver vanaf elkaar ligt en Europa wil het zo houden.


  Maak melding

 16. Nuradin, laten wij de situatie van Suriname sec bekijken. Elk gezin in Suriname heeft nu (anno 2013) een eigen vervoer (personenauto); bijna elk gezin in Suriname is aangesloten op het waterleiding- en electriciteitsnet; bijna elke burger heeft een mobiele telefoon in Suriname. In Suriname zien wij geen mensen die van de honger sterven of op straat slapen (ik praat niet over enkele drugsverslaafden). In Suriname heeft elke burger toegang tot de medische zorg (ongeveer 160.000 on- en minvermogen kaarten zijn uitgereikt). Het onderwijs is in Suriname gratis (het inschrijfgeld in vergelijking met andere landen is te verwaarlozen). Deze enkele indicatoren geven duidelijk aan dat Suriname de afgelopen jaren grote sprongen voorwaarts gemaakt heeft en niet gerekend KAN WORDEN tot een Derde Wereldland / een arm land. Probleem van Suriname is dat men in de overgangsfase zit. Het bedelmentaliteit moet er uit gesloopt worden. Met de juiste leiders kan Suriname nog grotere stappen.


  Maak melding

 17. Koos
  Ik heb het niet over bedreiging,maar,zelfstandigheid ”als wij de suri’s onze eigen handels voorwaarden dat op voordeel voor su is gebaseerd,onze politike stelsel dat door de europeanen is gemaakt,heeft geen voordeel voor su,,ook niet in vrijheid,’maar ook niet in educatie,of handhavingen van land en volks belang.
  Als wij onze kenmerk van onafhankelijk daarop niet kunnen realiseren,zullen wij altijd afhankelijk zijn van wat een vreemde ons oplecht te doen of denken,als wij echt vrij zijn dan moet dat zich ook in ons handelen of ook in educatieve form kunnen weerleggen”en ‘dat’ met een duidelijk boodschap”Wij Zijn Een Onafhankelijk Land Met OnzeHandels En Politieke Kenmerken/Wetten”Ben jij Daarmee Niet Eens,,zoek dan een ander handels of politie collega.
  Koos,,dit is een klein voorbeeld hoe een onafhankelijk land als su zich tegenover eu/nl zou moeten opstellen”dan bedoel ik niet vijandig,maar zelfbewuster.


  Maak melding

 18. @koos als je specifiek over Suriname hebt en je argument klopt dan zijn wij toch eens dat Suriname onderhandelingspositie nu verstrekt is dan 10jaren geleden wat het niet makkelijker maakt voor EU en bijkomend probleem dat de huidige regering in dit geval ruziet met Nederland omdat een persoonlijke vete tussen Bouterse en Ned DUS conclusie je bent eens dat Suriname zijn eigenweg probeer te vinden internationaal en wat de levensstandaard nog verbetert moet worden maar bestuurlijk niveau moet de corruptie en nepotisme aangepakt worden want die was in front en nu duidelijker door de kiessysteem van Suriname. Er zijn ook maatregel die nu worden getroffen dat ik goed vind zoals dat de waarde van de goederen door een buitenlandse bedrijf worden vast gesteld in het buitenland voordat ze in Suriname aankomen zodat de staat Suriname meer accijnzen kan innen op importgoederen eigenlijk moet het niet zo zijn met corruptie vrije Douane en goede expertise moet gewoon dat in Suriname plaatsvinden zonde voor het geld dat aan een Zwisterse bedrijf moet worden overgemaakt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.