Tentoonstelling over kroeshaar i.h.k.v. herdenking Slavernijverleden

16

Gesponsord door Cabaretier en Televisiepresentator, Jorgen Raymann, komt de grootste collectie kroeshaar portretten deze zomer naar Nederland, in het kader van de Herdenking Slavernijverleden. De tentoonstelling heeft als doel het dogma “slecht haar” te aan te kaarten. Dit overgebleven gedachtegoed uit de slaventijd mist namelijk zelfs in de hedendaagse maatschappij haar uitwerking niet.

150 jaar na afschaffing van de slavernij zijn kroeshaar kapels nog steeds geen geaccepteerd fenomeen en hebben vrouwen uit de Diaspora disproportioneel te kampen met onstellende haarproblemen. “ Slecht Haar Ontworteld” is speciaal samengesteld om dit diepgewortelde onderwerp bespreekbaar te maken door juist de schoonheid van kroeshaar te belichten. De expositie bestaat uit portrettten die een waar spectrum van spectacutlair mooie kroeshaar kapsels tonen.

De kleurrijke portretten die voor het eerst te zien zijn geweest in de prestigieuze Casa Frela Gallery in Manhattan, New York, zijn genomen door Sociaal Entrepreneur Mireille Liong-A-Kong. Sinds de publicatie van het allereerste boek over kroeshaar, geeft de pioneer al meer dan 10 jaar advies: hoe kroeshaar te verzorgen, hoe kapsels te maken en vooral: hoe trots te zijn op kroeshaar. Als eigenaar van de toonaangevende websites going-natural.com en kroeshaar.com begon Liong met het fotograferen van kroeshaar kapsels in de zomer van 2004, toen ze overweldigd raakte door de prachtige haardrachten die argeloos rondliepen op het jaarlijkse BAM Festival in Brooklyn, New York.

Met de kroeshaar fotocollectie die inmiddels meer dan 1000 portretten telt, hoopt ze niet alleen de schoonheid van kroeshaar te uit te dragen maar vooral het gevoel dat de kapsels in haar losmaakten over te brengen op een publiek dat ze bekijkt.

16 REACTIES

 1. Maar dit is allemaal mattie-dinge…mw Kroeshaar is mattie met de mensen van de orga en met meneer Raijman….wanneer krijgen mensen een kans die echt iets doen?


  Maak melding

 2. Nou ik vind het gaaf ! Idd laten er 1000 portretten komen en iedereen die altijd zeurt en kletst over zijn kroeze haar Ga er naar toe ….. ik verheug mij er al op want ook ik ben van mening dat dit heel apart en bijzonder haar is >>BIJZONDER<< idd iets om trots op te zijn. WEES dat dan ook !!!


  Maak melding

 3. Forummers, Odi odi.

  @pasew, fawaka mang? Is alles in orde na zo’n rustige koude Paasdagen?

  Wel ik heb ook 2 Masaï vriendinnen uit Kenia en Tanzania.
  Ik mag ze ook regelmatig kortwieken voor de fotograaf.

  Maar misschien komt onze Lieve tante Es met een (Angela Davis) model op de TV.


  Maak melding

 4. Ma dang waarom straiten ze hyn haar en dang waarom dragen ze pruiken en dang waarom zie je ze met vlechten (kijk naar de zussen William die nooit de baan opkomen met hun kroeshaar).
  Is het proberen van “ik wil laten zien dat ik kroeshaar heb en het mooi vind”. Probeer met je vingers door je haren te gaan. Lukt je mooi niet.
  Ieder zijn ding maar los van alles “kroeshaar kan soms ook mooi zijn maar niet de rasta model”


  Maak melding

 5. Kroeshaar, je moet er echt van houden om het onvoorwaardelijk te kunnen waarderen want het roep toch een bepaalde associatie op, namelijk ” de slavery look” !!!

  In een jubileum uitzending van Orprah Winfrey was ééns Chris Rock, een beroemde amerikaanse komiek, te gast. Een foto van OPRAH als 9-jarig meisje met zwaar kroeshaar en in 2 stijve vlechtjes gekamd (in de vijftiger jaren stijl) passeeerde toen de revue. Het publiek begon gelijk te gniffelen bij het zien van de foto en Chris Rock deed metéén een schepje bovenop met de opmerking; ” Oooooh my GOD OPRAH !!! YOU LOOKED LIKE A SLAVE !!!”
  Hilariteit ten top daar in de studio. De opmerking was komisch bedoeld maar dat beeld bestaat gewoon. Zo simpel is dat.

  Vroeger had men in SURMARBO een prachtige benaming voor zulk type haar ,namelijk; ” Olois’ Veer ” (klokken veertjes )

  Bra, Chavéz önskar dig en trevlig dag !


  Maak melding

 6. Ik heb @Hugo Chavéz zijn reactie gelezen.
  Het verhaal klopt als een bus!

  En vele Surinaamse zwarte vrouwen (schoonheden) kunnen er ook over praten.

  Denk even nog aan die oude hete (Press Kam)!
  En natuurlijk had je die (Vuurpot) ijzeren pot voor gloeiend houtskool nodig.
  ……………………………………………..
  Raadpleeg de volgende site over Madam Cj Walker.
  Revolutie van Kroeshaar.

  http://sheabutter.punt.nl/content/2005/09/madam-cj-walker-revolutie-van-kroeshaar#gsc.tab=0

  En kijk ook naar onze oudjes in Nederland via:
  http://www.maxmaaktmogelijk.nl. van 04/12/2009
  Noraly Beyer fotografeert Surinaamse ouderen.


  Maak melding

 7. Dames van Afro origine, puur natuurlijk is prachtig. de “big chop” is tegenwoordig “in” bij de afro vrouwen in amerika. En in nederland komt het ook opzetten.Het staat natuurlijk en je kan er alle kanten mee op.Geen wave of nep krullen: veel te duur in aanschaf en onderhoud. Bij niet op tijd wassen gaat het meuren. Nee, ik adviseer alle wave- en pruikdragende afro vrouwen om de big chop te laten doen.Associatie met het slaven verleden? De big chop is de manier om af te rekenen met complexen uit de slaventijd en je afro haardracht ten toon te spreiden.Na deze “losmaking”, want het is een proces,van het verleden is het de beurt aan de koto’s die destijds zijn ontworpen door de slaven meeesteressen om het mooi donker lichaam van de afro vrouwen te onttrekken aan de geilzucht van hun witte mannen.De afrikaanse klederdrachten zijn prachtig en staan de donkere vrouw zonder dat hun mooi figuur bespottelijk worden gemaakt. Laat ook dit los en free you srefi foe an wit mang strafoe.


  Maak melding

 8. De zwarte vrouw verkeert wereldwijd in een identiteitscrisis, met als gevolg het dragen van pruiken en het bleken van de huid. Free yourself from mental slavery (Bob Marley)!


  Maak melding

 9. Kroeshaar of geen kroeshaar, ik geloof haast dat het meer met onvrede van het uiterlijk te maken, wel eens een vrouw meegemaakt die echt tevreden is met haar uiterlijk, als ze krullen hebben willen ze sluik haar, hebben ze sluik haar willen ze krullen, blanke vrouwen, gaan in de zon liggen om bruin te worden, donkere vrouwen willen een lichte huid, ga zo maar door. Ook speelt de mode mee, eind jaren zestig in de soul periode, liep een groot gedeelte van de jeugd zwart of wit met een afrokapsel rond.
  Kroeshaar associeren met de slavernij, geloof ik niet zo in


  Maak melding

 10. Beste Hans ik ook niet. In Suriname is er daarbij een rijke traditie van haren vlechten. Afrokammen gemaakt door Saramaccaners enzo….Steeds weer hameren op wat we moeten zijn, wie we moeten zijn…steeds weer drammen om mensen te transformeren in een beeld dat allang tot het verleden behoort. Surinamers zijn we, en daar gelden andere dingen. Geld vergooien om een mevrouw te pluggen, haar website en wat allemaal niet meer. Ondertussen ziet het haar van het grootste rolmodel Michelle Obama eruit als een zwarte sluike kap, compleet met ponny, draagt Oprah een weave van 10k en is de keratin treatment the hottest thing since sliced bread.


  Maak melding

 11. =Ik heb gewacht om te reageren, omdat @savieon altijd zeurt dat de witte man de zwarte onder druk zetten en dat de zwarte niet tevreden zijn met zich zelfs en nooit een kans krijgen.

  =Nou de zwarte doen iets leuks en hoop dat zij trots mogen zijn op zich zelfs.

  =Ik ben trots op jullie en ga ervoor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.