Rem op goudprijs drukt optimisme regering niet

27

PARAMARIBO, 28 mrt – De prijs van goud op de wereldmarkt neigt de laatste weken minder hard te stijgen. Hier en daar is er zelfs een dalende trend waar te nemen. Maar deze bewegingen drukken geenszins het optimisme over de principeovereenkomsten met multinationals. Het zijn en blijven goede deals, meent minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen.

Het bedingen van een groter aandeel in investering en winst was en is een uitstekend principe. Een kwestie dus van hoe je ernaar kijkt.”Met dit edelmetaal gaat het om het verschil tussen kostprijs en wat ermee verdiend kan worden. In Suriname zijn we kennelijk gewend geraakt dat de prijs dagelijks hard stijgt. En als dat niet meer gebeurt, wordt er geschreeuwd. Maar kijk naar het verschil tussen de productiekosten en marktprijs. We praten over iets zeer goeds”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd.

Waar het nu op aankomt is te zorgen voor duurzaamheid. Suriname heeft behoefte aan investeringsmogelijkheden. Anders blijven winsten uitstromen en zal pessimisme troef blijven. “Men moet beseffen dat een heleboel Caribische landen niet hebben wat wij rijk zijn. Men ziet op tegen Suriname. En hier zitten we onszelf te kleineren, de mogelijkheden te ontzeggen, onszelf te onderschatten en tegen elkaar te vechten”, aldus Hok.

27 REACTIES

 1. De paarse kliek hebben kilo’s boter op hun hoofd. De afgesloten contracten zullen verliesgevend zijn. Begint al dat de staat bijna een half miljard moet investeren en de daarbij behorende stroomvoorzieningen zijn te laag ingeschat. De zgn blanke samenwerkingspartners lachen zich kapot.


  Maak melding

 2. De goudprijs gaat op dit moment idd als een jojo maar we hebben altijd nog olie en hout als export middelen !

  Verder gloort er hoop aan de horizon want gezien de algemene situatie in de wereld zullen velen (ook de rijke Russen die heel veel geld in Cyprus zijn kwijtgeraakt) nu gaan beleggen in edelmetalen (ipv cash op de bank of in aandelen/obligaties) !

  Op dit moment is een ieder in Europe bang dat Slovenie (net als Cyprus) financieel onderuit gaat, en houdt een ieder z’n adem in wat komen zal !

  En let wel, zo’n implosie van het financieel systeem zou in elk Europees land kunnen gebeuren, dus ook in Nederland !

  In Suriname kennen wij de klappen van de zweep en hebben we in de afgelopen 30 jaar geleerd hoe het niet moet !

  In Nederland zijn de politici helemaal de weg kwijt en weet niemand hoe uit deze economische malaise te geraken ! Het enige middel dat men kent en toepast is bezuinigen.

  Maar dit kun je niet al te lang toepassen en zal spoedig haar tol eisen !

  Holland, jullie zijn gewaarschuwd !


  Maak melding

 3. MILTON FLEUR: Ook in Ned. kennen we de klappen van de zweep.
  Twee oorlogen en een watersnoodramp voorbij zien komen, en zijn met onze niet lullen maar poetsen mentaliteit groter en beter uitgekomen.
  Ook deze recessie daar zullen we groter uitkomen!


  Maak melding

 4. Milton Fleur,

  In Suriname kennen wij de klappen van de zweep en hebben we in de afgelopen 30 jaar geleerd hoe het niet moet !

  En toch blijf je Bouterse steunen. Dit rijmt niet met je allemaal op wkn verkondigd. Je spreekt jezelf tegen.


  Maak melding

 5. Tsja, Minister Hok, je kunt nog zo rijk zijn, maar als je niet de juiste skills bezit, om met deze rijkdom om te gaan, dan stelt die hele rijkdom niets voor.

  Genoeg voorbeelden van mensen die miljoenen hebben gewonnen en binnen een jaar straatarm zijn.

  Er wordt flink met geld gesmeten in dat land.
  Niemand denkt aan de dag van morgen, aan de toekomst van de suri-kinderen.
  Investeren is bijna een vies woord.
  Waar is die dure governor van de centrale bank gebleven, doodse stilte aan die kant.
  Is hij nog in suri, of zit hij hoog en droog in de VS om te genieten van die 80.000 dollar per maand.


  Maak melding

 6. Ik blijf er bij dat het een foute samenwerking is.Het goud zit in de grond en loopt niet weg.Wij hoeven geen enkel bedrijf te betalen in goud en dollars om het goud boven te krijgen en dan een aalmoes te ontvangen.We kunnen enkele djoeka’s uitsturen voor het op doen van graaf kennis en hun het werk laten doen.Hun ras genoten houden dan hun mond wel.Want het zijn toch hun broeders die aan het graven zijn.


  Maak melding

 7. Jim moet terug z’n Hok in. Deze man blèrt maar wat de ruimte in. Deze gouddeal kost de belastingbetaler alleen maar geld. Deze deal is een prestige project van Didibrie en hij wil de hele wereld laten zien dat hij een kundige zakenman is.


  Maak melding

 8. @minister Jim Hok,
  Men ziet op tegen Suriname. En hier zitten we onszelf te kleineren, de mogelijkheden te ontzeggen, onszelf te onderschatten en tegen elkaar te vechten”, aldus Hok.

  Had natuurlijk moeten zijn;
  Men ziet op tegen Suriname. want hier zitten we onszelf te verrijken als zgn belangenbehartigers van Suriname, de mogelijkheden voor gewone burgers te ontzeggen, onszelf te overschatten en tegen de anti corruptie te vechten”, aldus Hok.

  Natuurlijk houd de stijging van de goud prijs een keer op, helaas hebben we lieden in de regering zitten die dit niet of kunnen snappen.


  Maak melding

 9. De schommelingen in de goudprijs moet je voor lief nemen omdat de prijs nog altijd vele malen hoger ligt dan het begin punt.In de economie spreekt van de periode t-1 en t+1. Het zou je reinste vorm van defaitisme zijn om nu al de hoop op te geven vooral als men voorspelt heeft dat deze crises wel 10 jaar kan duren.Esmeralda, Who cares en anderen, jullie missen een visie.Synoniem voor de aangang van het NieuwFront.Waar is jullie economische inzicht?


  Maak melding

 10. We praten over iets zeer goeds, volgens de korte termijn visie van Hok, maar waar hij niet over praat is de duizenden kilo,s kwik die in het millieu terecht komen, en die uit eindelijk zullen leiden tot de ondergang van alle inheemsen in het binnenland, en een tekort aan schoon drinkwater voor de hele bevolking.


  Maak melding

 11. Letten we wel even op mijne mensen?

  De Verenigde Staten hebben een schokkende ontdekking gedaan: Suriname is corrupt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou bewijs hebben dat de drugsgerelateerde corruptie tot de top van het landsbestuur gaat. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport dat de wereldwijde drugshandel in kaart moet brengen.

  Vanuit de Zuid-Amerikaanse republiek wordt op grote schaal drugs getransporteerd naar Europa, Afrika en de VS, stellen de Amerikanen. “De regering-Bouterse heeft publiekelijk verklaard drugssmokkel te zullen aanpakken. Drugsgerelateerde corruptie, bureaucratie en gebrekkige wetgeving zorgen er echter voor dat drugssmokkelaars amper worden opgespoord en vervolgd.”

  Voor oppositielid Chandrikapersad Santokhi komt de openbaring niet als een verrassing. “De ineffectieve bestrijding, slechte internationale samenwerking en corruptie zijn een heel zorgwekkende ontwikkeling. De afgelopen jaren werden wereldwijd grote drugsvangsten uit Suriname gedaan. We wachten nog steeds op de eerste arrestatie. Alleen de kleine bolletjesslikkers worden actief opgespoord.”

  In het rapport worden echter geen concrete bewijzen aangedragen voor de corruptie. Evengoed wilde de regering Bouterse niet reageren op de bevindingen van de Amerikanen.


  Maak melding

 12. Nee, dit komt niet uit Holland, mijne mensen, maar uit de USA:

  Verenigde Staten berispen Bouterse: ‘bewijs drugsgerelateerde misdaden’

  De Verenigde Staten laten zich kritisch uit over het antidrugsbeleid dat wordt gevoerd door de regering van Desi Bouterse, de president van Suriname. Er zou bewijs zijn van drugsgerelateerde corruptie tot op het hoogste niveau, moedwillige belemmering van justitie en politie bij onderzoek naar drugszaken en gebrekkige wetgeving.
  Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een recent, jaarlijks rapport waarin het de drugsproblematiek wereldwijd in kaart brengt. Het werd voor publicatie goedgekeurd door het Amerikaans Congres.

  RAPPORT WIJST OOK OP DRUGSVEROORDELINGEN BOUTERSE EN BRUNSWIJK
  Volgens de Amerikanen wordt vanuit Suriname op grote schaal drugs verscheept naar Europa, Afrika en – in mindere mate – de Verenigde Staten:

  “De regering-Bouterse heeft publiekelijk verklaard drugssmokkel te zullen aanpakken. Drugsgerelateerde corruptie, bureaucratie en gebrekkige wetgeving zorgen er echter voor dat drugssmokkelaars amper worden opgespoord en vervolgd.”
  In het rapport – waarin geen bewijzen voor de beschuldigingen worden aangedragen – wordt ook gewezen op de drugsveroordelingen van zowel president Bouterse als van coalitiegenoot Ronnie Brunswijk. Verder wordt de afwezigheid van zowel radarsystemen als een kustwacht aan de kaak gesteld:

  “De Verenigde Staten dringen er bij Suriname op aan om grote drugsorganisaties te ontmantelen en de internationale samenwerking te verbeteren.”
  OPPOSITIE: ZORGWEKKENDE ONTWIKKELING
  De oppositie ter plekke reageert alvast scherp. Oppositielid en voormalig justitieminister Chandrikapersad Santokhi verklaart tegenover Novum:

  “De ineffectieve bestrijding, slechte internationale samenwerking en corruptie zijn een heel zorgwekkende ontwikkeling. De afgelopen jaren werden wereldwijd grote drugsvangsten uit Suriname gedaan. We wachten nog steeds op de eerste arrestatie. Alleen de kleine bolletjesslikkers worden actief opgespoord”
  Dat Suriname onlangs besloot te participeren in een antidrugsprogramma van de Verenigde Naties, wordt door Amerika wel als een eerste positieve stap gezien. Ook de aanname van een nationaal antidrugsplan door het parlement en nieuwe wetten die het witwassen van geld moeten tegengaan, worden toegejuicht.

  Het kabinet van Desi Bouterse was niet bereikbaar voor commentaar. De ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo wil verder niet ingaan op de publicatie.


  Maak melding

 13. Zolang als de recessie blijft voortduren, hoeft niemand zich zorgen te maken over de goudprijs. Wel moet de inflatie onder controle gehouden worden, door de tering naar de nering te zetten. De opbrengsten uit de mijnbouwsector moeten geïnvesteerd worden in duurzame productie. Het vermogen van alle Surinamers om eendrachtig met elkaar samen te werken zal bepalend zijn voor de toekomst van dit mooi en jeugdig land. Opo kondreman, nu opo!


  Maak melding

 14. “Met dit edelmetaal gaat het om het verschil tussen kostprijs en wat ermee verdiend kan worden.”

  En die kostprijs wordt zo laag mogelijk gehouden door onvoldoende rekening te houden met de verwoestende effecten op de natuur.
  Want alles voor de winst….


  Maak melding

 15. Een ieder die in Bouta ooit geloofde of nog geloven, zal zien dat ik gelijk heb. Het stuurloos schip zal op zeer korte termijn kopje onder gaan. Immer, zij hebben hun beloftes jegens hun land en volk op drijfzand gebaseerd.

  Wat gebeurt er als het gaat regenen?, precies….het zand spoelt weg en het luchtkasteel stort in!


  Maak melding

 16. @Blaka Rowsu

  je bedoelt met kondre mang waarschijnlijk de chinees?Want intussen heeft hij de winkel verlaten en de hand geslagen aan de BATE en wint goud als een porknokker.Aan Dompig hebben ze een goede leidsman.


  Maak melding

 17. Suriname heeft investering behoefte.Wat voor investering is een zwarte instaat te doen.Kunnen de hersenen een plan maken.Wat zal het worden een vandaag planning want morgen zien we het weer.Venetiaan help met de planning.
  Stagiaires invoeren wat een mooi gezicht eigen kinderen naar Santa Boma.


  Maak melding

 18. Suriname moet geen goud verkopen, maar kopen. In de toekomst zal m.n. de lucht- en ruimtevaart en de electronica-industrie schreeuwen om goud. Dan kun je het duur verkopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.