Conflict Diakonessenhuis op bord president

26

PARAMARIBO, 28 mrt – Het conflict tussen het management en de medisch specialisten van het Diakonessenhuis is bij president Desiré Bouterse beland. Dit heeft minister Michel Blokland van Volksgezondheid de specialisten meegedeeld. Bouterse laat zich zelf in met het al jaren slepende conflict. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid hooguit een bemiddelingspoging.

Van echt ingrijpen met het gezag van staatshoofd kan geen sprake zijn. Het Diakonessenhuis is een particuliere instelling. Het is ook waar het bestuur van het ziekenhuis vanuit gaat. “Ik denk niet dat de president zoveel instrumenten heeft om iets te doen. Hij kan wel een moreel beroep doen op de betrokkenen om weer met elkaar om de tafel te gaan”, zegt bestuursvoorzitter Marja Vos tegenover de Ware Tijd. Alleen al de onderlinge communicatie is verworden tot een ware uitdaging.

De specialisten weigeren al enkele weken patiënten te verwijzen voor opname. Deze protestactie tegen ‘arrogante bedrijfsvoering’ heeft uiteraard gevolgen voor dienstverlening en inkomsten. Hoewel het conflict al jaren voortsleept, hebben de specialisten zich niet eerder zo extreem opgesteld. “Ik vind het schokkend dat de specialisten het conflict uitvechten over de hoofden heen van weerloze patiënten”, zegt Vos. Bouterse krijgt er dus een hele kluif aan.

26 REACTIES

 1. Instellen van een Constitutionele Hof en een Waarheids Commissie liggen ook op het bordje van de president.
  Stel voor eerst de oude zaken op te pakken.


  Maak melding

 2. intussen is er geen sprake meer van een bord maar een hele grote dienblad..
  ik voorspel dat de dienblad gewoon weer in de kast verdwijnt zonder oplossing.


  Maak melding

 3. Bout moet de geit en de kool sparen?Is krabben achter de oren.Want tot nu heeft hij zelfs zijn vrienden niet gespaard en een hun enkeltje bezorgd.


  Maak melding

 4. De stelling dat de overheid en met name het ministerie van Volkgezondheid niet kan ingrijpen in deze delicate kwestie getuigt van het betreurenswaardig gebrek aan juridische kennis bij de bewindslieden. Het ministerie is kennelijk vergeten dat zij aan de Stichting Diakonessenziekenhuis een vergunning heeft verstrekt voor de medische dienstverlening. Aan deze vergunning zijn er voorwaarden verbonden die het recht van de patient op goede medische behandeling waarborgen. Deze waarborgen zijn ook vervat in de verdragen van de WHO waar ons land ook deel aan neemt. Nu daar de Stichting niet meer aan de voorwaarden voldoet (het in gevaar brengen van de volksgezondheid door een slepend conflict) dient de vergunning PER DIRECT te worden ingetrokken en zal het Ministerie een crisisteam dienen aan te installeren om orde op zaken te stellen.
  Dat is het en meer niet.

  Plato


  Maak melding

 5. Haal in elk geval geen artsen wier fouten hebben begaan en geen beroep meer mogen uitoefenen in de landen zelf, maar naar het buitenland zijn vertrokken zonder registratie!!


  Maak melding

 6. En dan zegt de pres.
  Mannen ik zie een bord spaghetti voor me waar ik het begin noch het eind zie. Mi no lostoe a san dis moro want mi no kan sjie pe mi moes star en pe a san eindig.


  Maak melding

 7. Denk niet dat Bouterserse de juiste persoon is deze problemen op te lossen, want heeft al moeite met de meest simpele problemen op te lossen, en Blokland heeft weer eens bewezen incapabel te zijn als minister van volksgezondheid, door problemen af te schuiven.


  Maak melding

 8. Het lijkt mij niet verstandig om het staatshoofd te betrekken als bemiddelaar bij een langlopend arbeidsconflict, gezien het afbreukrisico als de bemiddeling mislukt. Hiervoor had men beter een neutrale figuur kunnen aanwijzen of evt een kleine commissie.


  Maak melding

 9. Meneer Gajentaan, u heeft gelijk. Ik vraag me ook af of er geen onafhankelijke commissie ingesteld kan worden. Het Diakonessenhuis is per slot van rekening particulier. Het lijkt mij ook niet verstandig en zeker niet wenselijk dat de president zich hiermee gaat bemoeien, nog afgezien van het feit dat hij de competentie mist. In eerste instantie zou de minister van Volksgezondheid zich hierover hebben moeten buigen, maar blijkbaar was dit conflict voor hem ook een brug te ver. Hij had een onafhankelijke, neutrale commissie moeten instellen.


  Maak melding

 10. Hoelang is deze situatie gaande bij het Diakonessenhuis te Paramaribo?

  Volgens mij sedert 2007.
  Zie gerelateerde berichten.

  Diakonessenhuis in Suriname op intensive care.

  En nog steeds is het probleem niet opgelost.

  @Plato, Jan Gajentaan & blaka bakra.
  Ik ben het eens met jullie reacties.

  Dus wij wachten nu het vervolg af.

  Bezoekers aan SU.
  Voorlopig het Diakonessenhuis vermijden.


  Maak melding

 11. Zero tolerance oplosssing voor dit conflict:
  1. intrekking vergunning ziekenhuis
  2. Verzoek tot ontbinding statuten Stichting via het OM
  3. onmiddellijke non – aktiefstelling specialisten
  4. bestuur ondercuratele
  5. aanstelling crisisteam benoemt door de Minister van
  Volksgezondheid
  6. aantrekken van Cubanen om de meeste noodzakelijk
  medische hulp te verlenen.

  Of moeten er eersten doden vallen??????


  Maak melding

 12. Letten we wel even op mijne mensen? Nee, dit komt niet uit Holland, maar uit de USA:

  Verenigde Staten berispen Bouterse: ‘bewijs drugsgerelateerde misdaden’

  De Verenigde Staten laten zich kritisch uit over het antidrugsbeleid dat wordt gevoerd door de regering van Desi Bouterse, de president van Suriname. Er zou bewijs zijn van drugsgerelateerde corruptie tot op het hoogste niveau, moedwillige belemmering van justitie en politie bij onderzoek naar drugszaken en gebrekkige wetgeving.
  Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een recent, jaarlijks rapport waarin het de drugsproblematiek wereldwijd in kaart brengt. Het werd voor publicatie goedgekeurd door het Amerikaans Congres.

  RAPPORT WIJST OOK OP DRUGSVEROORDELINGEN BOUTERSE EN BRUNSWIJK
  Volgens de Amerikanen wordt vanuit Suriname op grote schaal drugs verscheept naar Europa, Afrika en – in mindere mate – de Verenigde Staten:

  “De regering-Bouterse heeft publiekelijk verklaard drugssmokkel te zullen aanpakken. Drugsgerelateerde corruptie, bureaucratie en gebrekkige wetgeving zorgen er echter voor dat drugssmokkelaars amper worden opgespoord en vervolgd.”
  In het rapport – waarin geen bewijzen voor de beschuldigingen worden aangedragen – wordt ook gewezen op de drugsveroordelingen van zowel president Bouterse als van coalitiegenoot Ronnie Brunswijk. Verder wordt de afwezigheid van zowel radarsystemen als een kustwacht aan de kaak gesteld:

  “De Verenigde Staten dringen er bij Suriname op aan om grote drugsorganisaties te ontmantelen en de internationale samenwerking te verbeteren.”
  OPPOSITIE: ZORGWEKKENDE ONTWIKKELING
  De oppositie ter plekke reageert alvast scherp. Oppositielid en voormalig justitieminister Chandrikapersad Santokhi verklaart tegenover Novum:

  “De ineffectieve bestrijding, slechte internationale samenwerking en corruptie zijn een heel zorgwekkende ontwikkeling. De afgelopen jaren werden wereldwijd grote drugsvangsten uit Suriname gedaan. We wachten nog steeds op de eerste arrestatie. Alleen de kleine bolletjesslikkers worden actief opgespoord”
  Dat Suriname onlangs besloot te participeren in een antidrugsprogramma van de Verenigde Naties, wordt door Amerika wel als een eerste positieve stap gezien. Ook de aanname van een nationaal antidrugsplan door het parlement en nieuwe wetten die het witwassen van geld moeten tegengaan, worden toegejuicht.

  Het kabinet van Desi Bouterse was niet bereikbaar voor commentaar. De ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo wil verder niet ingaan op de publicatie.


  Maak melding

 13. Winston ik heb je lief begin dus nu je mond tehouden,anders ding ZAka-zaka dies kier joe,want het is weer keer op keer bewezen dat de huidige Lebas niks tegen de buitenlander kan beginnen,mmmmaar ie zie jij als Surie ding kier joe voor dat je denkt.
  Ze kijken wel uit om iets tegen de Amerikanen te knorren.Kun je je nog heugen toen de afgetapte tape van Piet Wortel op straat lag hoe dat HANGBUIKZZZZWIJN (L)Bimbo en LACHIN tekeer zijn gegaan ieja mang want na ding bakra bing takie, welnu na ding Amerikanen takie dang mie wang sjie ding.En laten ze zich absoluut niet tegen je keren Heer Winston,want je bent zo dood en hebben we een mede strijder minder.Heer Winston tang bun and take care.En trouwens DiDiBrie o los a zaak na Diakones op me schoen.Mik a los ding torie foe ROGB op,want ook Kromosoeto maakt er een potje van.Any way moro nanga moro zien we dat ze geen niks kunnen.Ze kunnen ook niet regeren,want die dagoes kunnen niet vooruitzien.Enkel wang GROTE BEK ding abie.Odiiii
  Glenny.


  Maak melding

 14. Ik hore corruptie ik hore dief wil andere dieven stop pen. Dan wie is daar binnen nog te vertrouwen…wille ook niet aan afgesproken regels houden…dan hoe krijgen zij daar de boel aan het draaien…ik hore zelf iedereen heeft eigen zaken, winkels en praktijk + apotheek daar binnen….dan fa wo dou dan. WIE MOET WIJ NOG GELOVE.


  Maak melding

 15. Ik hore corruptie ik hore dief wil andere dieve stoppe. Da wie is daa binne nog te vertrouwe…wille ook niet aan afgesproke regels houde….…da hoe krijge zij daa de boel aan ’t draaie’….…ik hore zelf iedereen heeft eige zake, winkel en praktijk + apotheek daa binne….da fa wo dou dan. WIE MOET WIJ NOG GELOVE.


  Maak melding

 16. Nou, kijken wat eruit komt, eea op het bord van de Pres, ze komen er wel uit, veels te veel gebral, en gedoe, lukt wel, let maar op, kow no spang, na wang torie foe dape, gie deng soema dape.


  Maak melding

 17. Dit zegt opver de kwaliteiten van de Surinamers in Suriname, nul coma nul….

  Zijn zij geen eens in staat om onderling tot oplossingen te komen.

  Kinderachtige achterlijken,blijven achterlijk!


  Maak melding

 18. @ Koos
  Instellen van een Constitutionele Hof en een waarheidscommissie liggen ook op het bordje van de president.

  Constitutionele Hof en waarheidscommissie doen straks alles voor Bouterse, want de waarheid van deze regering is de waarheid van Bouterse.

  Bouta wil alleen zijn waarheden bekrachtigt zien worden, reden waarom hij allerlei commissie en een constitutionele hof wil.

  Wat een dom mens, eet onze president soms stront of heeft hij in zijn hoofd stront zitten?

  Hij beloofde toch corruptie met wortel en tak uit te roeien?. Hoe doe je dat dan en wanneer?

  Lijst met namen van corrupte honden in Suriname:

  Rechter Anandkoemar Charan, ex rechter nu een waardeloos corrupte advocaat Frank Truideman, advocaat Dharmindernath Moerahoe, notaris Soerdjbalie en ga zo maar door……..

  Van al deze mensen heb u persoonlijk klachten ontvangen omdat uw Hof nooit op klachten reageert. Nou wat heb u ertegen vernomen? Welke sancties heb u tot nog toe opgelegd?

  U bent slechts mensen aan het aanpakken die TEGEN U zijn. Wat een fantastische president voor haar land en volk.


  Maak melding

 19. Het betaamt een arts niet zich zo te gedragen zoals vele artsen zich gedragen.Dat je een titel hebt ben je niet meer dan een arbeider.Bij zwarten is het schering en in slag dat ze denken dat ze meer zijn.Kijk naar de intelligentsia van Suriname hoe ze zich opstellen ten opzichte van het volk.In wezen zijn ze niets qua kennis waar voor ze opgeleid zijn.Ze missen veel kennis dat nodig is om in hun werkveld goed te kunnen functioneren.
  Ze zijn zo onzeker dat witten hun met vertellen hoe ze het moeten doen.De organisatie structuur van die ziekenhuis ken ik niet maar het zullen zwarten zijn die de leiding hebben en de andere zwarte pikt dat niet omdat hij het beter weet.De honden mentaliteit spreekt.


  Maak melding

 20. In Nederland is het ook een groot probleem voor zwarten om leiding te geven aan witten.De witten kunnen het niet accepteren dat een zwarte hun meerdere is.Je moet van goede huize komen om hier wat te bereiken.


  Maak melding

 21. Wij Chinezen kunnen een ultramoderne ziekenhuis in Paramaribo opzetten. Dat ook nog goedkoper werkt. Maar dan moet de Surinaamse regering wel toestemming geven en wat bijdragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.