Behoefte Suriname aan gastarbeid door kortzichtigheid

118

PARAMARIBO, 28 mrt – Suriname staat op het punt op grote schaal arbeiders te importeren. Dat het zover kon komen, ligt vooral aan kortzichtigheid. Dit zegt Martin Schalkwijk, hoogleraar Sociale Verandering & Ontwikkeling. Opeenvolgende regeringen hebben verzuimd op tijd te zorgen voor opvang door onder meer studiemogelijkheden. De huidige regeerders maken daar geen uitzondering op. Suriname betaalt een duizelingwekkend hoge prijs.

Er is nu een waaier aan beroepen waar het barst van de vacatures. Het is het gevolg van gebrek aan beleid voor de lange termijn. “Dat is onze zwakte. We grijpen steeds naar het buitenland voor de oplossing van onze problemen”, zegt Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. Op verschillende momenten in de geschiedenis is dit ook gebleken. Naar gelang de behoefte, waren er importgolven van onder meer Guyanese en Haïtiaanse gastarbeiders.

Het blijkt dus een cyclus. Want het is weer zover. Binnenkort arriveren zo’n dertig artsen en verpleegkundigen uit Cuba. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid bekijkt nu ook een aanbod van verpleegkundigen uit de Filippijnen. Ook voor de bouw wordt al uitgekeken naar gastarbeid. Schalkwijk heeft de indruk dat Suriname’s ontwikkelingsvisie nooit is afgestemd op de eigen bevolkingspolitiek. “We hebben geen visie over wat onze kracht is en wat te doen om doelen te bereiken.”

118 REACTIES

 1. Plaats een oproep voor werk bij lanti,ga je zien hoeveel werklozen er zijn.40% die op bout hebben gestemd zijn mensen die alles gratis wilden en nog steeds wachten op een job bij lanti.


  Maak melding

 2. jij bent weer blijven zitten noh…

  weet je,..ga maar van school, want de MULO is niks voor jou!!!!

  en toen werd (en) zij politie/militair/douane 🙂


  Maak melding

 3. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan! En je eigen burgers naar de klote helpen!! niet kunnen opleiden!!
  Dom, dommer, de domste realisatie!!!Michel Blokland ga fietsen stelen!!


  Maak melding

 4. Trieste planning, statistieken en incompetente beleidsmakers. De mensen die nu werken gaan nu voor minder werken omdat de aanbod groter wordt. Nu kan de 3 SRD/uur minimumloon nog lager.


  Maak melding

 5. Studeren betekent investeren in jou toekomst.
  Aangezien in mijn geliefde land momenteel de wet van de sterkste geldt (OUDE WESTEN), moreel verval, bandeloosheid,moordenaars en verkrachters die vrijspel hebben, drugsdealer annex moordenaar als press, ziet de toekomst erg somber uit voor de jeugd. Zij die wel hebben gestudeerd moeten op kantoor meestal plaats vrijmaken voor kennissen van de press en of relaties die niet “geletterd”zijn.
  Zij die niet willen werken gaan op rooftocht zoals de wolf, immers dat loont.
  Zij die hardwerken worden beroofd, verkracht en vermoord.
  Wat doet de press ? Juist ja, hy is zich steeds aan het verrijken en laat zijn kont met regelmaat kussen door de min van politie, deze wordt immers ook beloond voor zijn nederige houding.


  Maak melding

 6. Regeren is vooruitkijken.
  Bouta en zijn reversbende zij inconsequent.
  Normaal bouw je van beneden naar boven, eerst een goede fundering.
  Ezel bouta bouwt van boven naar beneden.


  Maak melding

 7. Donderdag 28 maart 2013 om 14:05 uur, door GMAP

  Lachen of Huilen?

  MAAR KOMT DIT ALLES NIET UIT HET VERLEDEN…DAT MEN B.V. NIET WEET WAAR TE BEGINNEN.

  Zijn zij uit het verleden niet behoorlijk schuldig aan de toekomst.


  Maak melding

 8. Een oplossing zou ook kunnen zijn om het voor de Surinamers uit NL aantrekkelijk te maken om terug te laten keren naar “huis” maar wat doet Suriname : ze kleden die SurNeds uit via de belastingdienst en aan de andere kant halen ze onkruid binnen die hun zakken gaan vullen en het geld naar land van herkomst zullen sturen.

  Zet de gevangen in een leerwerk traject, geef ze het gevoel dat ze niet in de steek worden gelaten, ze verdienen ook nog eens wat en het werk wordt gedaan.

  Jongeren die de hele dag slenteren moeten een opleiding gaan volgen zodat ze tijd nuttig kunnen vullen en aan een baan kunnen komen.

  Zet van mij part een avondklok in voor probleem jongeren en zet ze aan het werk.

  Import is altijd duurder dan je eigen ding en wie zegt dat het kwaliteit beter is.

  Doktoren, artsen enz prima maar in de bouw enz kan heb je mensen zat hoor in SU die het ook zouden kunnen doen.

  Geef ze een perceel/huis en hou elke maand een vast bedrag in op hun salaris als aflossing, ik wil zien of ze niet serieus gaan zijn.

  Laat ze zeggen dat GEEN turken gaan importeren hoor dan heb je helemaal ellende.


  Maak melding

 9. hier op het kruispunt sta en roep ik de DADA;…de broekriem aanhalen en diaspora kom helpen!!!!

  en toen kwam de D I A S P O R A,

  ..nee nee niet uit de Noorzee,…maar een *zee* van mensen uit allerlei *bakkazee*,

  en werden wij *Onverwacht* geconfronteerd met Sunnypoint toestanden waar *Sophia elke Lust* weigert en wij dagelijks bidden op Latour *retour* naar O U D E – G L O R I E

  🙂


  Maak melding

 10. De economische bedrijvigheid in Suriname is enorm dankzij het beleid van de regering.Er ontstaan spanningen op de arbeidsmarkt omdat er een groot tekort is aan vakarbeiders.Het tekort is het gevolg van het mislukte beleid van de opeenvolgende NieuwFront regeringen.Who cares, Esmeralda, enz. weerhouden het volk om de kansen te grijpen om goed te verdienen.Maar het volk heeft de de aangangers van NieuwFront door.Het zijn verliezers.

  Verzonden met Samsung Mobile.


  Maak melding

 11. Over het verleden gesproken, zover ik me kan herinneren had je in de jaren 70 Guyanesen in Suriname als grootste groep gastarbeiders, na de jaren 80 hebben heel wat kader het land verlaten om de militaire dictatuur van bouta.
  Veel surinamers met kennis moesten vluchten voor hun leven, kijk wie die 15 slachtoffers waren op 8 december 1982.


  Maak melding

 12. Wacht effe

  Dit begrijp ik niet. In Nederland zijn er vele uit Suriname afkomstige mensen met een medisch achtergrond. Zijn zij niet competent genoeg om het werk te doen?
  Waarom mensen halen uit Cuba en Filipijnen? Is het soms een geld kwestie? Ik wil graag de reden weten waarom Surinamers in Nederland worden overgeslagen!!. Is het angst voor deze groep met hun westerse manier van aanpak? Dit is geen kritiek, ik stel alleen vragen. Graag een antwoord bitte!!!


  Maak melding

 13. @RobG, economische bedrijvigheid in Suriname is enorm dankzij het beleid van de regering ?? Graag 6 succes voorbeelden van deze regering. Ik kan ze niet bedenken.

  Wil je nog even aan herinneren dat Venetiaan bij zijn aantreden een lege schatkist had aangetroffen. Venetiaan had weinig middelen om te investeren in de economie. Hij kon alleen hervormen, bezuinigen en zaken doorschuiven. De IMF zat boven op Suriname. Dankzij de moed en daadkracht van Venetiaan staat Suriname er redelijk voor. Al hoe wel ik twijfel na het lezen van de laatste interviews met IMF Experts.

  3 jaar Bouterse

  – belofte verkiezingsprogramma 0,00
  – democratische rechtstaat verkeerd in terminale fase
  – massa immigratie
  – afsluiten van mega leningen = schulden

  Als je zo stelt dan heb ik lever Nieuw Front weer aan de macht. Valt mij overigens op dat jullie NDP-ers zo graag de successen van Bouterse propageren. Kom met voorbeelden want dan kunnen we een inhoudelijke discussie gaan voeren.


  Maak melding

 14. @RobG

  De economische bedrijvigheid in Suriname is enorm dankzij het beleid van de regering.Er ontstaan spanningen op de arbeidsmarkt omdat er een groot tekort is aan vakarbeiders.Het tekort is het gevolg van het mislukte beleid van de opeenvolgende NieuwFront regeringen.Who cares, Esmeralda, enz. weerhouden het volk om de kansen te grijpen om goed te verdienen.Maar het volk heeft de de aangangers van NieuwFront door.Het zijn verliezers.

  Wat een rare post. Schaam jij je niet dat je aangeeft dat het mislukte beleid is van Nieuw Front?
  Indien enige graantje van zelfrespect en toonbare ontwikkeling zou je eerder moeten zeggen “ok alle voorgaande regeringen Front of geen Front hebben bijgedragen een de mislukking. Maar vanaf nu trekken wij leering uit het voorgaande en gaan samen op pad om de grote miskleun / misvatting een positieve draai te geven”.
  Maar RobG weigert hierin mee te gaan en zoals altijd maar in de achterhoede verblijvend en schreeuwen “na deng mang en a no mi”.
  Stom dom stuk idioot. Je wordt toch altijd geleerd te handelen in de trant van “implementeer, controleer, evalueer en corrigeer” dit is een steeds terugkerende handeling.
  Robg ga maar lekker in het b os ergens in de buurt van Wonotobo schreeuwen want dan horen alleen de apen je gemauw.
  Sari tori


  Maak melding

 15. Ik heb eigenlijk nooit begrepen, waarom scholing niet wordt afgestemd op toekomstige vraag, op het arbeidsmarkt. Als je goed nadenkt zou dit gewoon de normaalste zaak van de wereld moeten zijn….

  Suriname kampt ook met wegvluchtende, goedopgeleide, medici, kadermensen, welk op een of ander manier niet echt tevreden is in SU….maak het aantrekkelijker voor ze om niet te hoeven gaan….

  In SU zou geen enkel kind het school mogen verlaten zonder doelgerichte vakopleiding met baangarantie. Het zijn juist de dropouts die voor de meeste maatschappelijk problemen zorgen. Je werkt of je zit op school….

  En inderdaad gevangenen laten werken, ook een vak leren om te integreren, en om de kans op recidive te verkleinen….

  Ik heb niks tegen het massaal importeren van kracht, maar er zijn zoveel werklozen die met een klein beetje hulp hetzelfde kan doen als waarvoor buitenlanders aangetrokken gaat worden…..SU mag ook best wel wat strenger optreden tegen luie mensen, de hopelozen die werken nog steeds als een vorm van slavernij zien…..


  Maak melding

 16. Baja ma al die edelhooggeleerden/geschoolden van suri afkomst willen nie in het bos werken, zijn ekte ekte foto sma, dang moet je wel importeren tok?


  Maak melding

 17. RobG, ben eigenlijk benieuwd hoe jij het kabinet Wijdenbosch en de Coupe kwalificeert. Daar hoor ik je dus nooit over. Je blijft de Front regeringen bashen zonder dat je verdiept hebt in de onderliggende stukken. Staat van het land, economie, voedsel schaarste, werkloosheid etc etc. Bouterse heeft bij zijn aantreden een goed gevulde staatskas aangetroffen dit in tegenstelling tot Venetiaan. Respect voor Venetiaan is op zijn plaats.


  Maak melding

 18. @GMAP

  broeder, de meesten liepen nog rond in hun blote hol met een hoepel…
  Nu doen ze alsof zij de tyd ook (volwassen) hebben meegemaakt…en praten de begaande misdrijven goed …


  Maak melding

 19. koos daar ben ik weer …koos zegt bouterse heeft geen visie .omdat rutte en zijn mannetjes visie hebben zitten jullie in die tront .koos ik heb jou al eerder gezegt joe na so so boto die blanken gaan jou er uit gooien .niet voor niets maken ze alles duurder dalijk jo ka .koos joe lik redimusu na uitkering foe rutte e sjatoe ding mang e kwiens joe .suriname is in opmars koos .ik ben van de werkende klasse kan ik van jou niet zeggen .blijf in olland jou soort is een schade post in olland ze zien jou liever gaan dan komen .in su is er geen plaats voor mensen als jou .trouwens je bent al verloren .die trein stopt niet onder paars .veel heel veel wordt herstelt wat front heeft veroorzaakt .2,5 jaar paars wij zijn tevreden ,niet front olland of die redimusus moeten tevreden zijn maar wij de echte surinamers .zorg dat jij tevreden bent met rutte .moro bezuinigingen e kong jo ka .djokoe strif joe no mang werie .voetsel banken schieten de grond uit in olland .werklozen noem maar op .koos ze willen mensen als zelfs niet als wachter in su moet je nagaan .gado mik vene gwe .
  bouta go go


  Maak melding

 20. een ekte sranang patriot trapt deze arbeiders het land uit. lilamusu bouta is geen ekte sranang mang. weg met die mang A man tya banti, ymp


  Maak melding

 21. Waku Waku,
  De geleerde Surinamers in Nederland willen zelf niet terug.!
  Ze hebben hun gezinnen en klein kinderen in Nederland,en dan ga je niet zomaar weg.
  Anderen laten hun kinderen hier achter en gaan naar Suriname.
  Je moet solliciteren als je naar toe wilt gaan want Suriname heeft Surinaamse kaders nodig.
  Men kan jou niet verplichten om in Suriname te komen werken.


  Maak melding

 22. Roy
  Brada Roy,die paarse idioten hebben de klokken horen luiden,maar ze weten niet waar de klepen hangt.
  Die revo kinderen zijn dom,korzichtig,achterlijk en ongeschoold.
  bouta heeft de pol pot methode toegepast in Suriname


  Maak melding

 23. Behoefte Suriname aan arbeid….

  persen persen persen,…jajajjaaaahhhh oohhhhh een zoon…mi gado feliciteer ju baja…de hoeveelste is deze???

  wel vroedvrouw…ik ben egt wel de tel kwijt,…maar 1 ding kan ik U verzekeren,

  HUN STEM IS 3 KEER WAARD

  🙂


  Maak melding

 24. @ Beste Koos,

  Rob G. heeft maar één grammofoonplaat, en die draait hij tot in den treure af. Een antwoord op je vragen heeft hij niet, want hij kan ze niet geven. Diverse posters hebben al gevraagd om concrete voorbeelden, maar Rob G. luistert naar zijn grammofoonplaat en draait hem opnieuw af. Dus een inhoudelijke discussie kun je wel vergeten.


  Maak melding

 25. Idd heel wat kader heeft het land verlaten in de 80-er jaren,zg politieke vluchtelingen,Maar is het niet zo dat Vene 15 jaar achter elkaar de macht had?Kon het zg kader niet teruggaan naar Suriname om hun land op te bouwen?
  Ze zouden gek zijn ,ze werden hier verwend ,haast niet gewerkt,door alle sociale voorzieningen hier.
  In de 50/60er jaren werden Turken,Marokkanen<italianen,Potigezen en Spanjaarden geronseld door de Nederlandse bedrijven om hiet te komen werken,onder erbarmelijke omstandigheden(huisvesting) en zie daar de economie bloeide.Waarom zou Suriname geen beroep mogen doen op gastarbeiders?Want het over grote deel van de potientele "arbeiders"zitten te wachten op lekkers van hun SurNed familie.
  Doe je ding Suriname,let niet op de hoog van de toren blazende Surneds op dit forum,een hoop commentaar ,maar geen haar op hun hoofd denkt om terug tekeren,want daar is het bikkel hard werken ,geen soos ,geen huisje boompje beestje sh.t.


  Maak melding

 26. @ Pero.

  Wat ben je toch een pathetisch mannetje. Altijd weer met het vingertje naar “Olland” wijzen. Nederland heeft niets met deze zaak te maken. We hebben het hier over de behoefte aan gastarbeiders in Suriname. En als je niet oppast hoef je straks zelf je cassave niet meer te telen, dan doet een Haitiaan of iemand anders het voor je. Kun je weer in je hangmat gaat liggen (of onder die steen waar je vandaan komt). De bottom line is dat door de kortzichtigheid van de regering het noodzakelijk blijkt arbeidskrachten uit het buitenland aan te trekken. Dat zou pas nodig moeten zijn als er in Suriname echt geen arbeiders meer zijn aan te trekken. Daar gaat het over en nergens anders.


  Maak melding

 27. hihihihihihihihi na so so vatoe mang dieng redimusu jullie praten alleen maar stront .heeft nederland geen polen in dienst ,roemenen die goedkoop daar in olland zijn gaan werken .trouwens jullie redimusus zijn niet in tel in olland laatstaan su .blijven jullie in olland mang wij willen geen lastposten .blijven jullie tot last in olland .deze gasten hebben het over werk ,jullie werken niet een uitkering geeft rutte en aan die uitkering wordt ook al geknibbelt .voetsel banken in een rijkland wat zijn ze diep gezonken .en het is deze zelfde rutte die zei dat su het gaat merken .denken jullie en blijven jullie koloniaal denken watra au vara oeng .ik herhaal het wederom voor jullie …bouta is de sterke man van su op dit moment alla san e go gransoetje .suriname neer halen gaat jullie niet lukken .wij hebben een pres die vertrouwen uitstraalt .voor jullie is die blanke die uitstraling maar hier hebben wij het voor het zeggen .heb vertrouwen in eigen kunnen en dat hebben wij .om vooruit te komen heb ik bouterse niet nodig ik ben niet afhankelijk van bouta maar ik hou van zijn denken en hij straalt vertrouwen uit .hij heeft de kans en ik pero gun hem die kans .te kauw njang a moesoe gie assie passie .die oude garde wil ik in ieder geval niet .dankzij dat anders denken staan er bruggen bestaat staats olie komt er een vierbaan weg zieken huis en worden de wegen verbreed waar je voet en fiets paden gaat hebben ,het zijn ontwikkelingen waar vorige regeringen geen bal hebben gedaan .die ollanders hebben ze dom gehouden en nu nemen die redimusus dat doem denken over ….ze kunnen niet anders ,wiens brood men eet diens woord deze redimusus spreken .en ik ben dan ook blij dat ze in olland zitten .crissis op crissis e tik ding .na so so stress.
  bouta go go go


  Maak melding

 28. AAAAAii Pero…indien de dappere Koos uw reactie goed begrepen heeft zal hij dan nu durvenzwemmen na Indonesie toe je kunt ver gaan in becritiseren maar er zijn grenzen.hopelijk durft hij ook zo gespierd te klepperen naar rutte,s dictatoriaal benaderende beslissingen naar het volk toe……ZIET HIJ NATUURLIJK NIETIN …DA,S DEMCRATIE TOCH!!!


  Maak melding

 29. PERO wil je zo vriendelijk zijn om voortaan een Nederlandse vertaling met je postings mee te sturen? Alvast bedankt, en voor nu laat ik je abracadadra, wartaal en koeterwaals voor wat het is…..


  Maak melding

 30. wees bewust wees allert en heb vertrouwen in wat deze regering doet .jou land ontvluchten en achteraf stom lullen …dat kunnen jullie zelf niet .die buitenlanders als surinamers antillianen marokanen turken ,die rutte buit jullie uit .met gesloten mond willen ze dat jullie vertrekken zie hoe ze alles duurder maken die redimusus moetn niet met smoesjes komen dat ze het goed hebben ze pienaren .


  Maak melding

 31. who care die nederlandse taal is voor pero niet belangrijk .het mooie van is …is dat je in olland bent en je hebt dan misschien nederlands geleert van die witte man ..dat koloniaal denken vanjou zet gecht geen zoden aan de dijk .ik kijk naar inhoud ik zie geen enkel inhoud wat je verkondigt .alleen poep .
  zoals bekent verkondigen jullie alleen maar praatjes achter die pc zonder inhoud .wat is jou beroep opleiding produktiviteit geen een van ze heb je .
  geniet van die beetje uitkering die rutte voor je stort straks is het niet meer .ik laat jullie over aan die blanke man die weet wel raad hoe hij jullie uitkering gaat stoppen en dat je van die voetselbank moet leven .trouwens a koroe e priet oeng voetoe no !!!hihihihihih tang in oeng manarie .

  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang ,herie linie te na dede pero sa vetie gei stranang .

  who kere nederland is een middel meer is het niet .


  Maak melding

 32. Een wijk met veel allochtonen vinden ze in NL een achterstandswijk, probleemwijk enz enz en SU haalt juist van alles binnen, belachelijk hoor!

  Ik dacht deze regering zal veel proberen te doen voor het volk, ja ze doen veel voor volkeren behalve die van hun.

  Van mij mogen ze naar huis want ze zeggen dat ze de puinhoop ( papierwerk ) opruimen van de vorige regering als dat al zo moeilijk is dan hoe gaan de toekomstige regeringen al het puinhoop die je het land binnen laat komen opruimen, dat is veel moeilijker dan papier hoor!

  NL heeft zelfs een re-migratie regel, je krijg geld mee als je het land verlaat, zo graag willen ze van die mensen afkomen en wat doet SU?? Die haalt juist mensen binnen, leren jullie niet van de fouten die oa NL heeft gemaakt?


  Maak melding

 33. Die grammafoonplaat van PER waar BLAKA BAKRA het over had, die zit wel boordevol krassen,en de slijtage is niet alleen vopelbaar maar ook prominent aanwezig.


  Maak melding

 34. Beste tweederangsburgers uit Wildersland, moeten jullie niet werken? De hele dag onzinnig leuteren levert aan het eind van de rit helemaal niets op. Stelletje debiele loosers.


  Maak melding

 35. HENK: O, dus het ligt niet aan mij?
  Ik heb al eerder om ondertiteling aan PERO ( het verdriet van WKN) gevraagd, maar schijnbaar is er geen tolk abracadabra, wartaal en koeterwaals voorhanden!


  Maak melding

 36. PIPI LANGKOUS uit Rimboeland neen, wij hoven niet te werken, jullie zijn ons werk, we zijn de hoeders van de demecratie in de beschaafde wereld!


  Maak melding

 37. 10 jaren onafgebroken aan de macht geweest, weet je hoeveel mensen je had kunnen opleiden in die 10 jaren?
  Maar het is nooit te laat!


  Maak melding

 38. Hmm voor 2010 was dit natuurlijk niet nodig want toen was Suriname een paradijs.

  Wat hebben Vene en die andere JOKERS nou hieraan gedaan?


  Maak melding

 39. De paarse kakkerlakken en rioolratten en zwerfhonden zijn uit hun stinkriolen en septictanks gekropen.
  Hun 7-even baantjes hebben ze voor deze week afgerond.gekropen


  Maak melding

 40. @@ Donderdag 28 maart 2013 om 14:01 uur, door koos
  Correctie Bouterse heeft geen visie

  @@ koos hoezo?? Hij heeft een visie!! na Datravisie!!!


  Maak melding

 41. ……SCANDE NOEM IK DIT.MIJN ZWAGER WAS LAATST IN SURINAME BEZIG MET ONDERHOUD EN VROEG ZICH AF,WAAR DE TIMMERLIEDEN EN METSELLAARS WAREN.ZE ZEIDEN DOOD LEUK ;HET REGENT WIJ KUNNEN NIET KOMEN.-OF ZIJ WAREN AANWEZIG MAAR VOERDEN BIJNA GEEN MOER UIT(dan heb ik het over de negers,die altijd het hards schreeuwen). ZELFS SURIES KLAGEN OVER DE VERVLOEKTE STOMME MENTALITEIT EN HUN OPLICHTERS HANDELINGEN…..DIE OUDE TIMMRE_MAN VAN TOEN IS VERDWENEN…..


  Maak melding

 42. Vakmanschap is meesterschap! Was in die tijd (1950,1960) in handen van De Creool!
  Vakkundig werk, met oog voor detail, hoge kwaliteit en esthetisch verantwoord, perfecte afwerking. Zo was het toen.
  Wie kent nog Meester Kleermaker Lodik? Meesterwerk!
  Schoenmaker Kempes? Meesterwerk!
  Aannemer Emanuelson? Vakkundig meesterwerk.
  De rij is nog veel langer…..

  Waar het fout ging:
  Toen de Aziaat kwam. Voor slechte kwaliteit en weinig geld (Rajah) verdreef hij de Creool van zijn positie als professionele vakman in de maatschappij.
  Daarmee begon de ondergang van het vakmanschap in SU dat voorheen in handen was van “die luie Creool” De Aziaat kocht het slechte spul bij de Aziaat maar ook de Creool kocht het slechte spul bij de Aziaat. Dat was het einde van het Creoolse vakmanschap.
  En het was ooit Meesterschap!!!
  Het is nooit meer goed gekomen.
  Import ???? Ik zet er mijn vraagtekens bij.


  Maak melding

 43. Suriname voor de Surinamers!! Arbeiders uit het buitenland is beslist niet nodig als je een programma op zet om eigen mensen aan te trekken. Helaas kan je met die paarse jokers, de meest anti-nationalistische groep in de Surinaamse historie, een invasie verwachten uit heel de wereld.


  Maak melding

 44. =Er zijn en er waren altijd buitenlanders die in Suriname zijn komen werken.

  =Het probleem van sommigen is het volgende::::in Suriname is de mentaliteit van velen een groot probleem, waarom?
  =Onderzoek heeft uitgewezen dat de Surinaamse volk gewoon een verwend volk is.
  =Tot heden ten dagen zie je hoe men gewoon niet wil gaan werken omdat men van klagen en zeuren houdt::::, het regent teveel, het werk is te zwaar, de afstand is te lang, heb geen zin in en ja, de familie onderhoudt mij waarom zou ik dan gaan werken???

  =Voor een kleine volk is het een schande, dit terwijl men tekort komt aan arbeiders. Pas als het te heet wordt gaat men schreeuwen,,de buitenlanders komen al dat werk pikken.

  =Het verwondert mij dan ook niet dat vele Surinaamse mannen en vrouwen ook NIET met hun eigen mensen een relatie willen aangaan.


  Maak melding

 45. Hoe en waarom is het in godsnaam mogelijk dat in een land met zo’n werkloosheid, werknemers uit het buitenland te halen, en om nu vorige regeringen de zwarte piet toe te schuiven, is wel heel kort door de bocht, meer om het onvermogen van de huidige regering te verbloemen.Volgens mij lopen er een heleboel paarse Surinamers met stijve nekken rond omdat ze steeds naar het achterom naar het verleden kijken en niet naar de toekomst


  Maak melding

 46. Letten we wel even op mijne mensen?

  De Verenigde Staten hebben een schokkende ontdekking gedaan: Suriname is corrupt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou bewijs hebben dat de drugsgerelateerde corruptie tot de top van het landsbestuur gaat. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport dat de wereldwijde drugshandel in kaart moet brengen.

  Vanuit de Zuid-Amerikaanse republiek wordt op grote schaal drugs getransporteerd naar Europa, Afrika en de VS, stellen de Amerikanen. “De regering-Bouterse heeft publiekelijk verklaard drugssmokkel te zullen aanpakken. Drugsgerelateerde corruptie, bureaucratie en gebrekkige wetgeving zorgen er echter voor dat drugssmokkelaars amper worden opgespoord en vervolgd.”

  Voor oppositielid Chandrikapersad Santokhi komt de openbaring niet als een verrassing. “De ineffectieve bestrijding, slechte internationale samenwerking en corruptie zijn een heel zorgwekkende ontwikkeling. De afgelopen jaren werden wereldwijd grote drugsvangsten uit Suriname gedaan. We wachten nog steeds op de eerste arrestatie. Alleen de kleine bolletjesslikkers worden actief opgespoord.”

  In het rapport worden echter geen concrete bewijzen aangedragen voor de corruptie. Evengoed wilde de regering Bouterse niet reageren op de bevindingen van de Amerikanen.


  Maak melding

 47. =Een stukje tekst van baas Bouterse. mensen die hem zo aanbidden:::::

  -Verenigde Staten berispen president Bouterse om drugsbeleid
  Thursday 28 March

  -De Verenigde Staten laten zich kritisch uit over het antidrugsbeleid dat wordt gevoerd door de regering van Desi Bouterse, de president van Suriname. Er zou bewijs zijn van drugsgerelateerde corruptie tot op het hoogste niveau, moedwillige belemmering van justitie en politie bij onderzoek naar drugszaken en gebrekkige wetgeving. Dat meldt nieuws.nl vandaag op haar website.

  -Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een recent, jaarlijks rapport waarin het de drugsproblematiek wereldwijd in kaart brengt. Het werd voor publicatie goedgekeurd door het Amerikaans Congres.


  Maak melding

 48. bouterse geen visie!!!!!..kijk de mensen die dat woord visie in de mond nemen .vraag waar ze zitten en vraag wat ze doen .het is makkelijk aan de zijlijn staan en van alles roepen.oeng dong moro sopo .al deze gasten zijn hun land ontvlucht voor de onafhankelijkheid en dachten een beter bestaan te hebben in olland terwijl vele van ze geen moer hebben en zijn in olland .het zijn juist de mensen die kansloos zijn kammensu af .
  ding dink dat ding au ply na ting gie oeng dja ,nooit.
  in olland kunnen deze redimusus hoog van de toren blazen ondertussen schijten ze van die economische crissis die rutte ze oplegt .ze spelen paniek voetbal .oeng dink dat we ply echte mang .
  jullie hebben geen enkele keus dan te pinaren in olland .deze redimusus doen alsof ze het beter hebben dan de echte surinamers de goeie nagesproken .
  in su hebben wij het beter dan vele redimusus .
  die kou ,die economische crissis, racisme, stress .
  voetsel banken werkloosheid ,dimmen jullie aub wij zien alles wat er in olland gebeurt .vandaar dat de surinamers die wat hebben gespaart hier grond komen kopen en een huisje bouwen .kan je niet zeggen van die redimusus die steeds af geven op su wetende dat ze geen moer hebben bereikt en maar roepen dat ze niet naar su willen liever olland .jullie kunnen niet komen ik herhaal oenoe na so so boto de mensen die steeds afgeven op su niets hebben jullie .drugs ,uitkering dat is jullie troots,die blake nederlanders gaan jullie met gsloten mond het land uit zetten door alles duur te maken wetende dat die buitenlanders nog dieper in die chit komen te staan .
  bouta go go go
  bouta go go –


  Maak melding

 49. Wij Surinamers hebben niets tegen buitenlanders zolang ze maar niet uit aardappelland komen. Onze diervriendelijkheid is daarvoor niet ver genoeg ontwikkeld.

  Bouta 4 ever and ever


  Maak melding

 50. Nee, dit komt niet uit Holland, mijne mensen, maar uit de USA:

  Verenigde Staten berispen Bouterse: ‘bewijs drugsgerelateerde misdaden’

  De Verenigde Staten laten zich kritisch uit over het antidrugsbeleid dat wordt gevoerd door de regering van Desi Bouterse, de president van Suriname. Er zou bewijs zijn van drugsgerelateerde corruptie tot op het hoogste niveau, moedwillige belemmering van justitie en politie bij onderzoek naar drugszaken en gebrekkige wetgeving.
  Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een recent, jaarlijks rapport waarin het de drugsproblematiek wereldwijd in kaart brengt. Het werd voor publicatie goedgekeurd door het Amerikaans Congres.

  RAPPORT WIJST OOK OP DRUGSVEROORDELINGEN BOUTERSE EN BRUNSWIJK
  Volgens de Amerikanen wordt vanuit Suriname op grote schaal drugs verscheept naar Europa, Afrika en – in mindere mate – de Verenigde Staten:

  “De regering-Bouterse heeft publiekelijk verklaard drugssmokkel te zullen aanpakken. Drugsgerelateerde corruptie, bureaucratie en gebrekkige wetgeving zorgen er echter voor dat drugssmokkelaars amper worden opgespoord en vervolgd.”
  In het rapport – waarin geen bewijzen voor de beschuldigingen worden aangedragen – wordt ook gewezen op de drugsveroordelingen van zowel president Bouterse als van coalitiegenoot Ronnie Brunswijk. Verder wordt de afwezigheid van zowel radarsystemen als een kustwacht aan de kaak gesteld:

  “De Verenigde Staten dringen er bij Suriname op aan om grote drugsorganisaties te ontmantelen en de internationale samenwerking te verbeteren.”
  OPPOSITIE: ZORGWEKKENDE ONTWIKKELING
  De oppositie ter plekke reageert alvast scherp. Oppositielid en voormalig justitieminister Chandrikapersad Santokhi verklaart tegenover Novum:

  “De ineffectieve bestrijding, slechte internationale samenwerking en corruptie zijn een heel zorgwekkende ontwikkeling. De afgelopen jaren werden wereldwijd grote drugsvangsten uit Suriname gedaan. We wachten nog steeds op de eerste arrestatie. Alleen de kleine bolletjesslikkers worden actief opgespoord”
  Dat Suriname onlangs besloot te participeren in een antidrugsprogramma van de Verenigde Naties, wordt door Amerika wel als een eerste positieve stap gezien. Ook de aanname van een nationaal antidrugsplan door het parlement en nieuwe wetten die het witwassen van geld moeten tegengaan, worden toegejuicht.

  Het kabinet van Desi Bouterse was niet bereikbaar voor commentaar. De ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo wil verder niet ingaan op de publicatie.

  LEES MEER OVER: CORRUPTIEDESI BOUTERSEDRUGSDRUGSSMOKKELSURINAMEVERENIGDE STATEN


  Maak melding

 51. die amerikanen kunnen zoveel zeggen.zijn ze betrouwbaar ,is ook nederland betrouwbaar .
  kom met omonstotelijke bewijzen dan kunnen wij verder praten …kom niet met geruchten of verdenkingen ,of kroongetuige .het zijn allemaal smoesjes en die kennen wij allemaal .er zijn voorbeelden zat .dus alles wat amerika zegt is just ,alles wat nederland zegt is juist .ik ben tegen drugs maar men moet niet met geruchten bazuinen het verleden heeft bewezen dat de geruchten niet klopten .
  het is goed dat bouterse niet op reageert .


  Maak melding

 52. hier is weer het bewijs dat men bouterse een oor aan win naaien .no no hij is de man en blijft onze president ook na 2015 ….deze meneer neemt alles klakkeloos aan maar niet een ieder is licht gelovig .
  die massa krijgen ze niet achter zich om bouterse dwars te zitten het volk weet wel beter .vieze spelletje kennen wij …ze liggen nog vers in het geheugen.oeng kang doe sang oeng wanie niets bereikt men puur opportunisme .


  Maak melding

 53. mie mang wat moet pero bewijzen …pero heeft niets te bewijzen jullie moeten met bewijzen komen die persoon te berechten .vele malen niet gelukt dus vinden jullie het de moeite waard om het nog eens te proberen .
  heb geloof in die witte bakra watra au vara oeng .toe sjoer oeng abie wang san foe takie .wedden dat bouterse nog sterker uit de bus komt bij de komende verkiezingen met al jullie leugens .


  Maak melding

 54. @Winston Hermelijn
  Zoon van de wolf zorgt ervoor mbv CTU dat alle directe concurrenten worden uitgeschakeld zodat zijn vader en consorten in alle rust verder kunnen dealen.


  Maak melding

 55. Pero , de Amerikanen zijn dom, de Nederlanders zijn dom. maar ondanks de economische recessie gaat het toch nog duidelijk beter dan in Suriname, wat ik erg vindt voor de goedwillende burgers, maar Bouterse en consorten en meelopers, die zijn slim, zo slim dat ze dombo’s als jij die nog niet eens een regel Nederlands foutloos op papier kunnen krijgen, een rad voor ogen draaien en superieur zijn in het graaien.
  Pero doe die oogkleppen eens af en kijk wat de rest van de wereld nu van die mooie meneer van jou vindt.


  Maak melding

 56. PERO kan zijn oogkleppen niet afzetten, want idealisme maakt blind, en dan is de leugen een natuurlijke bondgenoot.
  Daar komt nog bij dat onze PERO behoort tot een groep zwakzinnigen paarse lammetjes met de IQ van een Surinaamse zwerfhond uit de Goede verwachting, die zo mak is als een lammetje als je hem een stukje bot of droog brood toewerpt.


  Maak melding

 57. @@@ hans vraag niet wat je land voor je kan doen maar vraag wat jij voor je land kan betekenen .al die redimusus leven van een uitkering dus natuurlijk moet je die vraag op die manier stellen ….ik neem het jou niet kwalijk had ik verwacht …een teken dat jij je uitkering veilig wil stellen maar die uitkering brokkelt steeds verder af die rutte jullie geeft mie boy …heb eigen waarde hans zoek een baan zoals ik een baan heb en wat voor mijn land betekent.op dit moment is het in su tien overzes ik ben al opgestaan om mijn plicht te gaan vervullen …maar ik vraag mij af wat doe jij op dit moment .je ligt zeker nog onder die dekbed of deken van die blanke nederlander .je bent werkloos zoals vele anderen redimusus .rutte knibbelt aan die uitkering no .slaap lekker hans .
  deze hard werkende surinamer heeft het goed hans ik wacht niet op bouterse ik ben geen lanti mang ik steek de handen uit de mouwen laat dat goed door je dringen .
  sinds mijn president aan de macht is gaat het beter in su .de mensen in su die zeggen dat ze het slecht hebben willen niet werken en het zijn de fronters zoals je die redimusus hebt in olland die altijd een zonde bok zoeken omdat ze afhankelijk zijn en willen blijven van de staat .pero heeft niemand nodig pero heeft zijn handen nodig de rest komt vanzelf .werken daar begint het mee hans …wees trots op je zelf verneder je eigen niet voor die witte man .die witte man heeft zijn land opgebouwd en jij gaat profiteren.
  iets anders kan ik er niet van maken .die blanke man vernedert jou door te zegggen dat je terug moet naar je eigen land om het op te bouwen schaam jij je niet hans .ik zou mij vernedert voelen hoor!!! je mag dan 40 of 50 jaar in olland zijn je bent en blijft een buiten lander met een nederlands boekje hans .ik ben en blijf een surinamer hans .ik bouw mijn land op kan ik dat van jou zeggen !!!nee.joe na poorlai .
  ik vindt jullie echt zielig .ikga even op mijn kost grondje hans voor de zon gaat schijnen ,ik ga aan het werk later op de dag zit ik weer achter die pc go dink a torie voe ding wit mang sa mie takie .ik geef jullie een beetje eigen waarde jullie hebben dat niet die redimusus .heul niet met die witte man.
  bouta kraktie mie mang


  Maak melding

 58. PERO: Dus stel ik de vraag aan jou, Wanneer ga JIJ iets voor je land betekenen inplaats van achter je p.c. 8 -hoog in de G-buurt in de Bijlmer je onzinverhaaltjes de wereld in post?
  Zeg je flatje op, en je uitkering, koop een enkele reis PARBO en leef nog lang en gelukkig samen met de veroordeelde presje, drugsdealer en massamoordverdachte en analfabeet net als jij, en laat Olland voor wat het is.


  Maak melding

 59. Lea schrijft,
  Vakmanschap is meesterschap! Was in die tijd (1950,1960) in handen van De Creool!

  Toen kwam Pengel en ging men massaal in dienst bij de overheid tog!

  van Su tot de States, overal was de totale ambacht in handen van de zwarte man, immers, zij deden al het werk van landbouw/huizenbouw en noem maar op!!

  waar is het fout gegaan???

  was RAJAH ook in de States, of mss geen kennisoverdracht, zijn wij idd lui of houden wij sinds 1863 een lange vakantie ??? 🙂


  Maak melding

 60. Pero, broeder Who Cares raakt een open zenuw. Als je je zo verbonden voelt met Suriname waarom boek je dan geen enkele ticket naar SU ? Trek je terug uit de Noordzee kust.

  Jouw postings over Olland, Rutte, Blank, Wit, Voedselbank en Redimusus is algemeen bekend. Het een lang speelplaat vol krasjes en hij blijft maar haperen.


  Maak melding

 61. @Winston Hermelijn, de Amerikanen kunnen beweren dat de Surinaamse regering te weinig doet in haar anti drugsbeleid, maar ze weten ook goed dat grote drugsbaronnen zeer vindingrijk zijn. Ik ben van mening dat de Surinaamse regering het slim moet spelen.Laten de Amerikanen en de EU maar over de brug komen met heel veel geld.Op Curacao zijn er Amerikaanse AWACS vliegtuigen gestationeerd om vliegbewegingen van drugstransporten te monitoren.

  Suriname is een uitgestrekt land en in het land moeten verschillende radarunits opgesteld worden.Dit kost miljoenen dollars.Ook aan personeelskosten.Suriname heeft niet genieg lange afstand patrouille vliegtuigen.De Ameikanen mogen Suriname twee a drie stuks cadeau doen om het werk uit te voeren.De grote drugsbarons maken ook gebruik van onderzeeers om het koopwaar aan de man te brengen.De Ameriken moeten onderzeeboot bestrijdingsvaartuigen inzetten om de onderzeeers op te sporen.

  Suriname is niet rijk om aan al de wensen van de Amerikanen te voldoen.Ze zullen Suriname financieel moeten steunun. De EU mag mijn inziens Suriname ook steunen om de drugstransporten naar Europa tegen te gaan. Om de oversteek van Afrikanen naar Europa tegen te gaan heeft de EU, Marokko fregatten en patrouilleboten cadeau gedaan. Maar de EU weet dat Suriname geen grote drugsexporteur is.De enkele bolletjesslikkers die gepakt worden op Schiphol en Cayenne Rechambeau zijn niets in vergelijking met de grote aanvoer van drugs in Spaanse, Portugese, Franse(Marseille), Italliaanse, Griekse en Cypriotische havens van Europa. Suriname stelt echt niets voor in de drugshandel.Men kan Suriname wel goed gebruiken om politieke munt uit te slaan.


  Maak melding

 62. Ecuador wil regenwoud veilen aan Chinese oliebedrijven omdat het land ongeveer zeven miljard dollar in schuld is bij China.

  gaat ons niet overkomen tog…China Loves Su 🙂


  Maak melding

 63. winston hermelijn,wanneer ga je het EENS af leren om amerikanen te citeren de grootste spinners, drugsgeBKRS , illegale wapenhandelrs, en dronekillers op deze aarde,je moet eens een keertje verder kijken dan je pinokkio neus lang is.DENG redi musu het enige wat ik tegen jullie wil zeggen is REMEMBER THE HOLOCAUST PIER BANA A NO PIER BAKBA


  Maak melding

 64. TROTSE SURINAMER Ik zou geen traan laten als de States enkelen drones richting DDB en zijn 40 srtuikrovers zou loslaten. Opgeruimd staat netjes!!!!


  Maak melding

 65. Mijn advies aan de heer schalkwijk,de winter is nog niet afgelopen ga lekker door slapen.ALS je wilt praten over iets dat groter is dan jezelf,Ga eerst boeken van KISHORE MAHBUHANI lezen.


  Maak melding

 66. Wat een dom gedoe.

  wel beste regering, biedt je eigen ontwikkelde Surinamers die in het buitenland wonen, een markt conforme salaris, en zie zij komen echt terug om het land op te bouwen. Maar President Bouterse vertrouwt geen eens zijn schaduw.

  Een oud gezegde luidt niet voor niets:
  zo het waard is vertrouwt Bouterse zijn gasten.

  In iedere Surinamer ziet bouterse een spion, maar WAAAAAROM?


  Maak melding

 67. Pero hoe jij het in je hoofd haalt dat ik werkeloos zou zijn weet ik niet, maar het geeft wel aan hoe ernstig jou gedachtenwereld verstoort is, beginjaren zeventig na mijn militaire dienstplicht in Suriname, nog een aantal jaren bij Bruynzeel gewerkt, op dit moment in totaal meer dan 40 jaar gewerkt in diverse beroepen, een kennis van mij moest een paar jaar geleden voor staatsolie een training doen in Nl bij Esso, op mijn vraag hoe het hem bevallen was antwoorde hij wat ik vooral geleerd heb is op tijd komen en weet nu ook wat hard werken is, dus lul jij me nou niet over hard werken, tenzij je dat stomme ongefundeerde gezwets van jou als werken ziet


  Maak melding

 68. Straks hebben burgers van alle landen in de wereld een baantje in Suriname ,en wij surinamers,pfff…wij moeten bidden dat de internationale werkende gemeenschap in Suriname een aantal VOEDSELBANKEN voor ons gaan bouwen,waar wij gratis voedsel en kleding kunnen krijgen!
  Het moet toch niet zo erg worden dat wij onze handen moeten ophouden voor bv de chinezen uit china voor een aalmoes…??!!!!


  Maak melding

 69. Ray,wat is jou oplossing voor het tekort aanbarbeidskrachten in Suriname.Probeer je oplossing smart te formuleren. Geen emotionele priet-praat van het type Koos, enz.


  Maak melding

 70. ROBG:Solidariteitsdienaar van DDB en zijn 40 struikrovers,
  Een begin van de oplossing van het arbeidstekort in Surimaribo zou kunnen zijn dat je inplaats van hier op WKN je kranzinnig gewauwel loslaat en je opwerpt als Honorair Consul van Instanbul,JIJ je koffer pakt een enkele reis koopt richting PARBO en daar je handen uit de mouwen gaat steken.Velen blij, voornamelijk de Sociale dienst in je woonplaats, als je begrijpt wat ik bedoel, en DDB blij dat hij een solidariteitsdienaar erbij heeft MET FALENDE HERSENFUNKTIES net als de rest van het corrupt geboefte.Have a nice day!!!


  Maak melding

 71. @RobG
  Wat wordt aan de vreemde mensen met een vreemde nationaliteit beloofd dat men staat te springen om te komen werken in Suriname?!!
  Want eerlijk, dat weten de surinamers niet!!
  Kan het zelfde niet beloofd worden aan de surinamers zelf?!Want als de vreemden bereidt zijn te werken voor het beloofde zie ik niet in waarom de surinamers niet zouden willen werken wat aan de vreemden beloofd worden!
  En bovendien vraagt je baasje niks aan de surinamers zelf. Hij doet maar waaarin hij zin heeft. De volgende dag lezen wij in de kranten wie en vanwaar de arbeiders komen zal!!
  Je baasje is bezig de MODERNE SLAVERNIJ te introduceren in Suriname!!
  Hij haalt deze gasten voor een bordje eten en onderdak hier in ruil voor werken voor GRATIS!!Waar is hij van plan deze gasten te huisvesten!?
  Weet jij het?!Misschien kan je ons info geven dat ons tot nu toe onbekend is!!!


  Maak melding

 72. Wat een simplistische gedachten van die mensen die zich afvragen waarom de Diaspora de afgelopen 15jr niet is teruggekeerd.

  Moe wordt je ervan om het keer op keer uit te leggen.

  Helemaal eens met Sjang;
  je bent een egoïst als je nu terugkeert met je kids.
  Je bent een egoïst omdat jij wel hebt genoten van de beste voorzieningen en opleidingen en je kind het slechte aanbied als je terugkeert.
  Waarom zou jij dit je bloedeigen kindjes aandoen?
  Om de Surinamers, die gekozen hebben voor een moordenaar, degenen die ervoor gezorgd heeft, dat je huis en haard hebt moeten verlaten??????
  Moet je die crimineel nu ondersteunen, zodat hij zich strax, met schaamteloze trots op de borst kan slaan?
  Phoe,phoehoe dacht het niet……

  Voorbeelden te over van kader die vrijwillig terugkeert, maar nergens aan bod komt, ook dat nog!
  Bedrogen en niet geaccepteerd door je eigen landgenoten!

  Voor een stagiaire is het ’tha bom’, werken in su.
  De taal is geen probleem, heerlijk eten, zeven even werken en ook nog een koers van 1 op 4, oh ja en die leuke suri-mannetjes!
  Mooie levenservaring.
  Voor eeuwig dacht het niet!

  De Nederlanders die een business starten, ach ja, lukt het niet, dan keren ze lekker terug naar hun geboorteland, no problem, een leerrijke ervaring.

  De surineds kennen de klappen van de zweep, ze hebben reeds eerder het initiatief genomen om opnieuw te beginnen.
  De volgende stap mag geen experiment zijn, maar grondig doordacht.

  Amen!


  Maak melding

 73. @RobG
  De Amerikanen gaan op een andere manier aan drugsbestrijding doen.
  Laatst heeft de VS het Surinaamse leger $500.000,- geschonken.
  Leger blij!Suriname blij!Bouterse blij?????
  Als je begrijpt wat ik bedoel!


  Maak melding

 74. Eindelijk dat een Surinamer wakker wordt.
  Kijk wat jullie je kinderen aan doen geen werk geen opleiding geen toekomst.En wat leren jullie hun dat ze dom en lui zijn.Alles met een klein beetje kennis dat nodig is gaat naar de buitenlanders.Zet het minder waardigheidscomplex van je af.Zwart is mooi en is niet dom.Kijk naar die dominee naast Bouterse zijn ziel en lichaam is hij kwijt geraakt aan de duivel.
  Bouterse zoekt vergeving bij hem voor zijn zonden maar dat zal hij nooit krijgen.


  Maak melding

 75. Wij kunnen Suriname alle kennis en kunde leveren. In China zijn er veel hoogopgeleide (Engelssprekende) werklozen die graag naar Suriname komen. Waarom maakt de Surinaamse regering daar geen gebruik van?

  @Lea, je schuift de schuld af op de Aziaat, maar waarom was die Creoolse vakman niet innovatief? Of wilde hij tot in alle eeuwigheid doorgaan op dezelfde manier?
  Ook wij in China hebben de noodzaak van innovatie ingezien om enigszins te kunnen concurreren. Hoewel niet alle Chinese producten van de allerbeste kwaliteit zijn, verbetert de kwaliteit steeds meer.


  Maak melding

 76. Yang Ka Chin, Welk belang is er het meest mee gedient, dat van de chinese werklozen of van Suriname, ik geloof nl. dat er in Su genoeg capabele mensen rondlopen met goede opleidingen (o.a. in Nl. en Amerika) om aan de vraag te voldoen, alleen om onduidelijke redenen geen kans krijgen, Surname heeft notabene nog geen half miljoen mensen hoeveel hoog opgeleide mensen heb je dan nodig moeten er dan nog meer chinezen bijkomen?


  Maak melding

 77. @@@@who cares coos ….ik weet dat jullie geen keus hebben,als jullie zeggen dat ik in nederland woon of uitkering heb dat laat ik aan jullie over .
  wat mij pero op dit moment boeit is dat ik in suriname woon en werk …ik weet dat jullie geen vertrouwen hebben in eigen kunnen en dat jullie afhankelijk zullen zijn en blijven van deze olland .pero heeft het tien keer beter dan jullie daar durf ik op te wedden .
  als jullie in olland nou werken of niet intreseert mij niet maar ik verzeker jullie dat je niet aan mij tipt .
  die bla bla bla dat ik in de bijlmer woon is voor pero niet belangrijk .wat voor pero belangrijk is ….is dat ik mijn brood verdien zonder steun van bouterse of venetiaan …bouterse is suriname op de kaart aan het zetten en daar gaat het mij om .ik geniet elke dag van dat mooi weer het was werken op mijn kost grondje ik ben naar de kerk geweest op domburg ik vertel jullie wat ik vandaag heb gedaan omdat ik weet dat jullie heimwee hebben naar su en niet kunnen komen omdat jullie geen bal hebben bereikt .ik ben trots op suriname ik hou van suriname .mijn kinderen zijn surinamer geen nederlander mie mang.pero heeft geen grootspraak ik leef eenvoudig ik ben niet rijk maar ben gelukkig mie mang .ik ben twee keer in olland geweest olland is niet weggelegt voor iedere surinamer .mijn mensen zijn in su op twee broers na een in amerika een in nederland .komen jullie een kopje thee bij pero drinken dan kunnen wij praten wie weet kan ik jullie over halen een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van ons land .die mensen pinaren in nederland …doe niet alsof nederland geweldig is het is geen paradijs …die paradijs is suriname als je niet lui bent .jullie hebben geen eigen waarde en daarom lopen jullie met het idee dat anderen niet van hun land kunnen houden en in nederland zitten .die blanken bepalen jullie redimusus hun lot maar in su neem ik alles in eigen hand .komen jullie laat mij je leren wat aanpakken is .deze mensen hebben veel van vene front en daarom zijn ze afhankelijk van die witte man .klokslag 19.45 surinaamse tijd geeft ik jullie antwoord .ik leef als een vogel in mijn land voor jullie is het bitter koud vol stress .no broko sranang zakkan dat zal ik nooit doen .die blanke man is het niet waard .pero generaliseerd niet maar er zijn vele redimusus die denken su neer te halen.
  ze hebben geen zelf vertrouwen en denken dat de witte man hun god is die alles bepaald .niet voor ons in su .als jullie geen toekomst hebben of geen toekomst zien in su jou goed recht maar deze gasten denken dat anderen geen vaderlands liefde hebben .die blanke heeft nederland opgebouwd en daarom zijn ze trots op hun land .jullie kunnen niet trots zijn jullie pronken met andermans veren … die nederlandse paspoort .
  pero pronkt met die surinaamse paspoort .rutte e mik oeng ka dape a kouroe e kong bakka plus ding bezuiniging .tang in oeng manarie .


  Maak melding

 78. Pero. als ik een kopje thee met een patient wil drinken, kan ik dat ook wel bij Koninsjagt, een instelling voor geestelijk gehandicapten, bij die mensen komt meer zinnigs uit de mond dan die onzin die jij allemaal uit loopt te kramen, een prettige avond verder in het mooie Suriname


  Maak melding

 79. hans jou premier zit in de stront zoals jullie redimusus in die stront zitten met uitkeringen kou stress en werkloosheid .jij als buitenlander met een nederlands paspoort hebt het nog zwaarder dan die blanke nederlander .oppassen dat ze jullie niet automatisch eruit gooien .ze doen het stilletjes .
  je moet dimmen mie boi .zit lekker achter die kachel en kijk naar buiten wat er gebeurt .het enige wat je kan is bla bla bla .gebakken lucht .een kwartier geleden zagen wij wat er in nederland gebeurt wat die economie betreft .waar is jullie trots die ollander heeft trots ik als surinamer hebt trots waar is die van jou statenloos hihihihihihihih het enige wat jullie kunnen is bla bla bla .argumenten hebben ze niet so so boto kansloos in suriname .
  bouta kraktie mie mang .
  hans morgen weer een produktieve voor mij en voor suriname .je hebt geen spaarpot dus van een kale kip kan je niet plukken hans .

  su go go go


  Maak melding

 80. PERO: Voor iemand die niet in Ned. woont en er niets mee te maken wil hebben ben je wel zeer goed op de hoogte hoe het reilt en zeilt, en wie het wel of niet slecht heeft in Ned.
  Mag ik concluderen, neen, anders nog ik stel vast dat je nog steeds op je Bijlmerflatje 8-hoog zit, en hallucineert dat je in Suriname zit.
  Niet zo verwonderlijk want jullie paarse rioolratten en zwerfhonden die doen samen met je veroordeelde drugsdealer DDB niets anders dan luchtkastelen bouwen en fantasieverhalen de wereld in helpen.Holle vaten zoeken elkaar op.
  De beste manier om je toekomst je voorspellen, is om het zelf te creeren en daar zijn jullie paarse zwakzinnigen heel goed in, jullie liegen al als jullie ademhalen en voordat jullie je mond opendoen, en dan nog met een gladgestreken gezicht in de kerk zitten, bah! Maar God straft onmiddelijk!!
  Ga je soortgenoten maar blij maken met je labiele en gangster in the ghettoverhalen, wij trappen er niet je tromgeroffel, zoek hulp a.s.a.p.!!!!!!


  Maak melding

 81. “?Who cares hoe meer je Pero voert met woorden, hoe harder hij begint te schreeuwen, precies een brulaap uit het bos waar hij volgens mij ook thuis hoort, maar dat is weer zo zielig voor die apen, moeten ze hem aanhoren.


  Maak melding

 82. Pero,

  Ik ken maar een pero van vroeger en dat was de bijnaam van een man die Peroti heet. Hij woonde in een koude Bijlmerflat, maakte her en der kinderen, keek nooit naar ze om, betaalde nooit allimentatie, leefde van een uitkering, had zijn middelbare school diploma niet gehaald en hij was een grote voorstander van DiDiBri Bouta. Jij bent het noh? Dacht ik al.


  Maak melding

 83. 30 maart 2013

  Pero,Hans, Who Cares e.a., wordt niet persoonlijk en houd je a.u.b. aan het onderwerp.

  Ter zake,

  Een regering/overheid heeft tot taak de eigen bevolking eerst aan goede scholing en aan werk helpen.

  Een zich goed ontwikkelende maatschappij is er een die haar bevolking uiteindelijk werk garandeert.

  Wat wordt straks de feitelijke situatie in Suriname?

  Er komen meer gastarbeiders, in specifieke beroepen, naar Suriname toe. Dit houdt in, dat absoluut bekeken Surinamers geen of minder werk hebben of krijgen in deze beroepen.

  Martin Schalwijk heeft hierin gelijk.
  De regering van Suriname moet eerst proberen haar bevolking aan werk te helpen. Dit kan zij samen met het bedrijfsleven doen door buitenlandse trainers naar Suriname te halen, de Surinamers goed op te leiden in die specifieke beroepen en zo voor de eigen bevolking werk schept. In die tussentijd kunnen wel gastarbeiders naar Suriname komen om het gat tijdelijk op te vullen.

  Srika hamert altijd op scholing. Als bijvoorbeeld: er een tekort is aan landbouwers in Suriname. Waarom niet de mannen en vrouwen die in de gevangenissen zitten en van wie men al weet dat zij straks geen werk zullen hebben niet opleiden in een of ander tak van de landbouw, met daarbij wel een werkgarantie of zelfs een garantie op een stuk landbouwgrond.

  Srika heeft recent op dit forum al gezegd dat het beeld van scholing in Suriname te eenzijdig is, er ontstaat dus een tekort aan in bepaalde richtingen specifiek (goed)opgeleide Surinamers of dat Surinaamse studenten in het buitenland veelal niet gemotiveerd zijn of door de Surinaamse regering niet gemotiveerd worden snel terug te keren naar Suriname.
  Dit alles is ook wat Martin Schalkwijk bedoeld te zeggen met gebrek aan beleid op lange termijn.

  Jullie weten dat Srika veel belandstelling heeft voor de ontwikkelingsvisie van de politieke partij, de NDP.

  Srika moet echter hier constateren, met de feitelijke informatie van nu uit Suriname, dat de regering in Suriname, zeker dat gedeelte, de NDP, haar ontwikkelingsvisie t.a.v. garantie op werk voor de eigen bevolking verlaten heeft. En dit is jammer. Maar voor Srika is dit een feit en moet altijd objectief bekeken worden.Dit beeld is volgens Srika sinds begin 2000 aan de gang, maar nu zit de NDP in de regering en moet zeker beleid maken om voor die werkgarantie te zorgen.

  Srika hoopt op goed inhoudelijke reacties van zij, die op dit forum reageren.Ook uit de groene, gele, paarse hoek uit Suriname. Graag reageren!!!

  Nog een vrolijk Pasen toegewenst!!!
  Srika


  Maak melding

 84. Suriname

  Suriname was het eerste gebied in het Koninkrijk der Nederlanden waar een wettelijke leerplicht gold. De gouverneur van de kolonie Suriname, jhr. C.A. van Sypesteyn, voerde op 8 december 1876 een algemene leerplicht in voor kinderen van 7 tot 12 jaar

  🙂 tegenwoordig genieten onze kinderen hun educatie op de goudvelden want mama moet een gouden kies 🙂


  Maak melding

 85. ai boi bouta jij bent de hoop van suriname jij geeft ons het gevoel dat su op de goede weg is .jij geeft ons surinamers hoop ….hoop voor de zwakkeren hoop voor de jeugd ,als ik zie wat je op de scholen laat doen .de jeugd heeft de toekomst school maaltijden school klassen worden vergroot dat allemaal geeft hoop .wegen worden verbreed voor voet en fiets paden allemaal positief .een echte surinamer die staat achter ons president .wees trots en heb eigen waarde trots om je land te helpen opbouwen .suriname moet en zal vooruit gaan met de ndp .wij laten ons niet gek maken .wij verkopen ons land niet wij behouden ons identiteit van surinamer .wij laten ons de les niet voor lezem door redimusus of door de blanke man .vele redimusus hebben geen vertrouwen maar jij als echte surinamer moet jou mannetje kunnen staan .pero staat zijn mannetje ..het paradijs is suriname daar gaat het om .ze komen bij bosjes naar suriname sommiggen nkunnen alleen van dromen naar su terug te keren .
  ze spelen paniek voetbal wat er in nederland gebeurt .kou ,werkloosheid ,uitkeringen naar beneden voetsel banken .allemaal die redimusus die hier op mij reageren jullie kunnen niet terug heb ik al gezegt en ga ik elke keer blijven herhalen jullie hebben geen moer .het enige wat jullie doen is su proberen neer te halen …de realiteit is ..is dat jullie geen bal hebben die blanke man rekent met jullie af zie wat er gebeurt met die buitenlander met een nederlands paspoort .jullie hebben geen keus dan in die stront zitten en doen wat die rutte zegt .o mijn land suriname ik geniet van de zon het is behoorlijk warm maar ik geniet van je .die redimusus hebben een groot probleem ze hebben het koud maar hebben geen keus .rutte heeft ze in hun macht .
  bouta go go go


  Maak melding

 86. Kan ik ook geinporteerd worden wil al jaren in Suriname komen wonen. Wie geeft me de tip om daar te gaan op kosten van de Surinaamese overheid.


  Maak melding

 87. who cares hans en consorten zijn de mensen die geen hoop hebben .ze hebben geen hoop hun hoop is gevestigt op de blanke nederlander die zijn land heeft opgebouwd en waar deze kroeskoppen doen als of zij de echte blanke nederlanders zijn als je ze zo hoort opscheppen over olland .olland kent jullie niet olland kent die blanke nederlander olland kent geen marokaanse nederlander ,geen turkse nederlander ,geen surinaamse nederlander ,jullie zijn hard leers jullie zijn en blijven buitenlander tot de dood mie mang .als je mij voor nederlander of bijlmer wil uitmaken doet mij niets .voorlopig heb ik geen stress .
  vanmorgen vroeg had ik het druk mie mang op dit moment zit ik achter die pc mijn vatoe op jullie te nemen mo go rij wang toe taxi rit wie weet kunnen jullie een keertje met mij mee rijden op die bruggen die de ndp heeft gebouwd met ons belasting geld geen olland geld hoor .die vierbaan weg is onderweg ,die brug over de saramacca is binnen kort klaar hulde aan paars .
  ik ben die brug nog vandaag met mijn neefje gaan bezichtigen mie mang .de fronters en die redimusus zijn allemaal jaloers hihihihi jullie gaan ook over deze brug rijden van mijn belasting geld .oja hebben jullie al gezien wat er gebeurt aan de latour weg leiding noem maar op en straks ook charlesburg weg allemaal zijn ze bezig met rioleringen mie mang .school lokalen worden uitgebreidt .het is geen propaganda het is de realiteit .front heeft het nooit gekunt .olland heeft nooit een brug gebouwd .ik ben een trotse surinamer met al ons gebreken jullie hebben geen enkel trots.mensen die in su pinaren zijn lui durf ik hard op te zeggen .velen van die redimusus zitten op hun ballen in olland en geven af op su terwijl ze olland nooit hebben opgebouwd schaam jullie ,no chame en nog opscheppen voor olland dat daar alles beter is !!!!die ollander zegt ga je land opbouwen inplaats mijn uitkering pikken .
  ik geef die ollander groot gelijk .
  bouta go go go


  Maak melding

 88. Pero, evn een paar feiten, om aan te geven hoe ver jij er met jou ‘verstand’ er naast zit, 1, ruim zestig jaar geleden gewoon als blanke jongen geboren, 2, in ’72 als dienstplichtig militair in Suriname gediend, na het afzwaaien, gelijk bij Bruynzeel in dienst getreden voor twee jaar, toen al een perceel in Nickerie gekocht in de wetenschap dat ik op latere leeftijd toch wel weer naar Su zou terugkeren, om daar mijn oude dag te slijten, het geld dat ik Nl. verdiende en nog steeds geinvesteerd in een woning op dat Perceel, en dat ik over ca.3 jaar kan gebruiken om samen met mijn surinaamse vrouw, met vervroegd pensioen te gaan. ,dus vraag ik mij nu af wie de stomste is van ons twee jij die allemaal verkeerde conclusies met je warhoofd hebt getrokken of ik die straks van zij WAO in SU kan genieten


  Maak melding

 89. en wat denkt deze blanke hans dat jou olland het paradijs is dat iedere surinamer happig is om te komen wonen ….er zijn genoeg die in nederland waren en terug zijn gegaan .sommigen hier lopen op te scheppen hoe goed nederland is .het internet en de nieuwsberichten in suriname spreken boekdelen wat er daar gebeurt .de wereld is klein geworden .olland stelt geen bal voor …ik ben niet rijk maar heb wat ik wil om een normaal leven te leiden .ik leef niet in luxe of weelden maar streef naar een normaal bestaan en daar heb ik olland niet voor nodig zoals soortgenoten .zij kunnen niet in su leven omdat zij geen geloof hebben om wat te bereiken ze moeten het hebben van die blanke man maar pero heeft geen blanke man nodig om hem de weg te wijzen .pero is een veld werker die weet wat hij wil .het is geen grootspraak .
  suriname heeft veel te bieden maar sommigen die hier reageren op mijn argumenten zullen het niet kunnen zonder die blanke man olland hebben zij niet opgebouwd ze zijn die luxe tegen gekomen en su verlaten en nu gaan ze su afkammen ..bouterse bewijst olland dat wij zonder die ollanders kunnen en daar ben ik blij om .su heeft die potentie om hoger op te komen .wij het surinaamse volk bepalen wie president wordt niet die blanke nederlander of die redimusus .het lijkt wel als of de rollen nu omgekeert zijn als ik zie wat er in olland en europa gebeurt .de problemen blijven zich op stapenen en sommigen komen nog zeggen dat su niets is !!!!die paarse trein die dendert door .morgen ochtend ga ik naar de kerk ga straks slapen en daarna zien we wel .hoop en bid dat mijn president de juiste weg kiest ,zoals ik de juiste weg kies .geloven in eigen kunnen .
  bota go go go


  Maak melding

 90. HANS: Ik zou geen energie verspillen om ook maar iets over jezelf aan PERO uit te leggen of jezelf te verdedigen.
  Duidelijk is dat PERO net als de rest van de paarse debielen gestoord, dom , zwakzinnig zijn met de IQ van een Surinaamse zwerfhond.
  PERO heb ik allang in de smiezen dat hij een bedrieger is uit de Bijlmermeer, die 24/7 aan het hallucineren is dat hij op Tammenga in Suriname zit.
  Maar hij is door mij ontmaskert, overigens door zijn eigen tegenstrijdige postings.
  Hij heeft zich meermalen verraden en eigenlijk zou het programma opgelicht op hem afgestuurd moeten worden, en aan de schandpaal genageld te worden om daarna opgenomen te worden in een TBS kliniek om behandeld te worden voor zijn pathologische leugens.Ongeletterd en primitief.
  Hij is niet veel beter dan die kwakzalver een voodootovenaar Stevie Wonder Meye, die het een verkondigd en het andere doet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.