Suriname en Haïti ondersteunen elkaars rijstindustrie

52

PARAMARIBO, 26 mrt – Suriname en Haïti gaan elkaar ondersteunen in de ontwikkeling van de rijstindustrie. Aan het einde van het bezoek van het Haïtiaanse staatshoofd Michel Martelly is een principeovereenkomst gesloten. Afgesproken is dat Surinaamse experts binnenkort Port-au-Prince bezoeken.

Er zal een rijstfabriek worden opgezet. “Wij gaan Suriname helpen met onze arbeidskrachten”, zei Martelly aan het eind van zijn drie- in plaats van tweedaags bezoek. Haïtiaanse arbeiders worden beschikbaar gesteld voor de Surinaamse rijstbouw. Het tekort in de sector kan zo enigszins worden opgevangen. Nu al zijn honderden Haïtianen in onder meer de bananenindustrie te werk gesteld. Ook het onderlinge personenverkeer wordt beter geregeld.

Voor de Haïtianen die nu in Suriname wonen, wordt een regeling getroffen. Het verblijf van hen die illegaal verblijven, wordt geformaliseerd. Martelly dankte Suriname en president Desiré Bouterse voor hun gastvrijheid. “U bent een geweldig mens”, zei hij tegen Bouterse die aanzat tijdens een persconferentie. Binnenkort wordt een definitieve overeenkomst gesloten voor nauwere samenwerking in onder meer landbouw.


52 REACTIES

 1. Suriname wil gastarbeiders uit Haiti…

  Brazilianen, Chinezen en Haitinanen….

  Willen de Surinamers nog wel werken of aast iedereen op een lekker baantje als spookambtenaar….

  PARAMARIBO – De ministers van Buitenlandse Zaken van Suriname en Haïti gaan een samenwerkingsplan uitwerken om Haïtiaanse gastarbeiders naar Suriname te halen. Die zullen te werk gesteld worden in de rijstbouw. Dat heeft president Michel Martelly van Haïti maandagmiddag tijdens een persconferentie op Zanderij gezegd.

  Haïti heeft een enorm arbeidspotentieel en Suriname kan daar goed gebruik van maken, terwijl zijn landgenoten die geen werk hebben, hier nuttig kunnen worden ingezet, deelde Martelly mee. Zijn land heeft een werkloosheidscijfer van 70 procent.


  Maak melding

 2. Suriname kan zijn eigen rijstindustrie niet op orde krijgen, het is al jaren hommeles daar in Nickerie.
  Inderdaad, de lamme leid de blinde.


  Maak melding

 3. PARAMARIBO, 20 mei 2012 – Cuba gaat Suriname helpen bij het moderniseren en upgraden van de landbouw. Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veelteelt & Visserij, LVV, heeft in Havanna, Cuba, een **principeovereenkomst getekend** met zijn Cubaanse collega Gustavo Rodriguez Rollero. Volgens LVV zal onder meer **gespecialiseerde deskundigheid** beschikbaar worden gesteld.

  Aan het einde van het bezoek van het Haïtiaanse staatshoofd Michel Martelly is een **principeovereenkomst gesloten**. Afgesproken is dat *Surinaamse experts binnenkort* Port-au-Prince bezoeken

  🙂 in principe vraag ik om hulp, want ikke niet meer begrijpen 🙂


  Maak melding

 4. Suriname in de uitverkoop. Eerst de Brazilianen, de Chinezen en nu de Haïtianen nemen Suriname geleidelijk over. Alle vooroordelen over Surinamers worden nog eens bevestigd. Ze zijn lui. In sommige sectoren zijn de personeel tekorten bizar groot. Iedere Surinamer wil ambtenaar worden. Vindt je het gek dat het land over wordt genomen door immigranten.

  Martelly : U bent een geweldig mens”, zei hij tegen Bouterse die aanzat tijdens een persconferentie.

  Heeft iemand een teiltje ?


  Maak melding

 5. Over een poosje zullen we lezen en huiveren over de ellendige staat waarin Suriname echt verkeerd. Het geld wordt met bakken voor onzin over de balk gegooid. Er wordt met vele landen een contract afgesloten, gereisd etc. veel besproken maar het blijft bij woorden.
  Het wordt tijd voor daden.
  Met het binnenhalen van Haitianen kunnen de jongeren straks de kans op een baan vergeten. Wordt de discussie over het minimumloon de nek omgedraaid? Aangezien die arme Haitianen met minder genoegen zullen nemen.
  Meneer D.D.B. heeft schijt aan dit alles, zolang hij maar zijn waanideeën kan presenteren.

  Waar blijven de echte investeerders en landen die Suriname vooruit kunnen helpen.

  De NDP-ers acteren nog minder dan de chinezen in het Volksrepubliek China; in Su is het feesten, ja knikken en zich naar boven likken lijkt het wel. 🙂


  Maak melding

 6. Dat Zwarten niet in staat zijn een huishouding draaiende te houden, een gezin te verzorgen en kinderen opvoeden wordt hier duidelijk aangegeven.
  Hoe verwacht je dat ze een land kunnen besturen als je de bovenstaande niet in staat bent.


  Maak melding

 7. Iedere Surinaame Patriot keurt dit af. Het land is oa opgebouwd door onze ouders, de inheemsen, de Javanen, de hindoestanen, de creolen etc etc.. Suriname is van ons en voor de rest moeten ze met hun poten afblijven van het land.


  Maak melding

 8. Pasew, broeder helemaal die torkoes vergeten. Binnenkort kunnen we lachmajun en doner kebab eten in Paramaribo en lopen onze vrouwen in boerka’s bij. 🙂
  365 dg carnaval in Paramaribo. Beetje overdreven vind je niet ?

  Dada is bezig met uitbreiding van etnische conflicten.
  De lokale ijzerwinkels gaan goede zaken doen. Mark my words.

  2 geloven op 1 kussen daar slaapt de duivel tussen. (zegt men)


  Maak melding

 9. 🙂 Koos wij zijn opweg naar een saaie boel 🙂

  Minirokjes kunnen verboden worden in Zuid-Korea door een controversiële nieuwe wet die vanaf deze week van kracht is. Die bepaalt dat wie zich op openbare plaatsen te veel blootgeeft een boete van ongeveer 35 euro riskeert.


  Maak melding

 10. Pasew, recent liep dada op birkenstocks. Voor mij staat daar zweepslagen op 🙂

  Maar goed we zijn hard op weg Saudie Arabië te overtreffen. Straks geen internet, radio en tv meer. Dat is haram. 5x pd je voeten wassen and say prayers into Mekka.

  De rode ster in de Surinaamse vlag kan straks vervangen worden voor een halve groene maan of een hamer met een sikkel. Dit laatste zal niet zo snel gebeuren aangezien Surinamers niet van werken houden.

  Een Surinaamse PVV variant is zo slecht nog niet.


  Maak melding

 11. Haïti ligt op een vruchtbaar eiland dat rijk is aan delfstoffen, maar toch is het land straatarm. Veel mensen hebben er nauwelijks te eten. Vijfentwintig jaar geleden werd er op Haïti nog voldoende rijst verbouwd om het hele land te voeden. Nadat president Aristide in 1991 eerst werd verkozen en na minder dan 8 maanden weer werd afgezet, kwam het land in handen van een militaire junta onder leiding van Raoul Cédras, die een bijzonder gewelddadig beleid voerde. Na interventie van de Verenigde Staten en enkele andere landen (met steun vanuit de Verenigde Naties) kwam Aristide in 1994 weer aan de macht, maar hij moest daarvoor wel concessies doen aan de Wereldbank en het IMF. Een daarvan was dat Haïti zonder invoerrechten alle producten uit de VS moest toelaten.

  In de VS wordt de landbouw gesubsidieerd. De boeren krijgen er vaak tot 40% subsidie op hun producten. Een hoeveelheid rijst die anders een dollar zou kosten, kunnen ze daarom verkopen voor 60 cent. De reeds verarmde bevolking van Haïti kon nu kiezen tussen goedkope Amerikaanse rijst en de rijst van het eiland zelf, die veel duurder was. Het resultaat was dat de boeren op Haïti hun producten niet meer konden verkopen. Ze hielden er mee op en trokken naar de stad, waar ze armoede leden in de sloppenwijken. In 2008 werd Haïti niet alleen getroffen door een reeks van vier zware orkanen, maar op de wereldmarkt stegen de voedselprijzen tot een voorheen ongekende hoogte. De Amerikaanse rijst werd daardoor duurder, de arme bevolking kon dit niet betalen en de eigen rijstproductie bestond niet meer.

  Deze vicieuze cirkel ontstaat door de globalisering en de ideologie van de vrije markt economie. Daarmee zou alles beter worden. Niet alleen Haïti is daar het slachtoffer van, maar ook Jamaica en talloze andere landen in de Derde Wereld gaan kapot aan deze gedwongen politiek van “vrije handel”. Toch gaat men er bij het IMF, dat grote leningen verstrekte aan Haïti en talloze andere arme landen, nog steeds van uit dat de vrije markt (of de hand van God) deze landen wel zal redden van de armoede.

  Nu Haïti door de aardbeving is getroffen is, kunnen de VS het land stilzwijgend bezetten onder het mom van hulpverlening. Haïti is echter al vele jaren geen onafhankelijk land, maar een Amerikaans protectoraat, dat slechts in dienst staat van de Amerikaanse belangen.

  In 2008 reisde een team van Al Jazeera naar Haïti, om een reportage te maken over de voedselcrisis. Deze werd pas onlangs gemonteerd en uitgezonden. Duidelijk blijkt dat Haïti weliswaar wordt getroffen door natuurrampen, maar eigenlijk het slachtoffer is van een structureel probleem.


  Maak melding

 12. Basmatie als jij en die andere ezels de hele dag op waterkant.net vertoeven met jullie dom geklets, zijn wij genoodzaakt mensen te importeren die het werk willen doen.

  We hebben jullie inmiddels opgegeven en kijken allang verder.


  Maak melding

 13. AFU SENSIE: En die varkenstal, daar weet jij alles van, dat is namelijk je voormalige woonplaats, die je nu verruild hebt voor de Suri stinkriolen en septictanks waar jij en de rest van de paarse kakkerlakken en zwerfhonden huizen.


  Maak melding

 14. De regering kan alleen steun en hulp verwachten van landen die zelf nadrukkelijk op steun uit zijn. De vraag is waar Suriname het geld en de kennis vandaan haalt om Haïti bij te staan. Inderdaad is het “de lamme leidt de blinde”.


  Maak melding

 15. Het is wel heel erg triest te zien hoe je je best doet who cares. Het zal nooit lukken, als volwaardig mens zal ik nooit herkennen. Zelfs de straathonden behandel ik met meer respect.


  Maak melding

 16. PARAMARIBO–Suriname zal in de toekomst gebruik maken van seizoenarbeiders uit Haïti. Dat is afgesproken tussen president Michel Joseph Martelly van Haïti en staatshoofd Desi Bouterse. Haïti sukkelt met zijn economie. En er is sprake van een werkloosheid van circa 70 procent. President Bouterse is bereid een helpende hand te bieden door seizoenarbeiders te rekruteren voor de bananenoogst.

  En hoe denkt men de werkeloosheid te bestrijden die zijn weerga niet kent.
  jaja 3 srd per uur ahum das goed man voor de rijke mensen in Suriname want een Sranang mang werkt niet voor 3 srd per uur hij gaat dan liever op rooftocht en koopt de kans zich te bevredigen bij de vrouwelijke slachtoffers dus een toetje hé.
  Zowaar zovele VRAAGTEKENS.


  Maak melding

 17. AFU SENSIE: Jij straathonden met respect behandelen?
  Dat kan helemaal AFU Sani Sensie want je hebt geen respect, dus kan je een straathond, je soortgenoten dus nooit met respect behandelen of geven.
  Humor heb je in elk geval wel! respect pffffff!!!


  Maak melding

 18. Afu Sensie, ik hoef niet zo nodig Suriname op te opbouwen. De meeste Surineds niet. Jij hokt toch met Anna_Z ergens op 6 hoog in de Bijlmer. Waarom gaan jullie niet Bouterse dan helpen. Ik hoor jouw niets anders zeggen dat het domme geklets is. Trek je terug uit de Noord Zee kust. Feit is dat jij de successen van jouw megalomane LIJDER niet eens kan onderbouwen. Niet met concrete voorbeelden en niet cijfermatig. De zgn redimusus worden dan uitgemaakt voor leugenaars. Eeuwig excuses.

  Bouterse is niet genoodzaakt om mensen te importeren.
  Hij moet beter beleid uitzetten. Iedere surinamer wil maar al te graag ambtenaar worden. Het land telt 500.000 inw met bijna 40.000 ambtenaren. 12% van de surinamer is ambtenaar ? Bizar

  Heel simpel, fors bezuinigen op de overheid.
  Wie zich niet wil laten omscholen en vervangende arbeid wil accepteren krijgt geen uitkering. Een uitkering is alleen voor noodgevallen.

  Kijk dat heet een land besturen. Dit zijn geen populaire maatregelen, maar Bouterse schijt voor z’n electoraat. Meer is het niet. Het is pappe en nat houden. Er is genoeg werk in Suriname.


  Maak melding

 19. AFU SANIE SENSIE:Ik begrijp dat je een straathond verkiest boven niets.
  Ik kies ervoor om NIETS te verkiezen boven een straathond,vooral als het gaat om Surinaamse zwerfhonden waar jij en de rest van de paarse meute toe behoort.


  Maak melding

 20. Afu Sensie, kijk zo kennen we je weer. Je ware paarse aard komt weer naar boven. Ga lekker ergens anders Dr Jekyll and Mr Hyde spelen, pannekoek. Op mij maakt het totaal geen indruk. Print dit uit en hang het boven je nest. Heb je tenminste voer om met je wederhelft Anna_Z te filosoferen, uitgaande dat je intellect dit kan handelen. Zelfs daar twijfel ik over.


  Maak melding

 21. koos en who cares dat jullie mensonwaardige en minderwaardige wezens zijn is overduidelijk, daarom worden jullie ook zo door mij behandeld. That’s it. Comprende


  Maak melding

 22. Afu Sensie, mensonwaardig en minderwaardige wezens ??

  WAN WANG HIEP HIEP HOEREE, het fascistische NDP heeft haar eigen Goebels in huis en hij heeft Afu Sensie !! Deze zwarte basja kan zo comedy capers in.


  Maak melding

 23. =Ik wacht nog steeds op een antwoord.

  @Afu Sensie, Bouterse gaat Haitianen over laten komen om in de landbouw te werken. Hoe zit het dan met onze eigen mensen???????

  -Suriname en Haïti hebben een intentieverklaring getekend op verschillende gebieden. De agrarische sector neemt hierin een belangrijke positie in. De presidenten Desi Bouterse en Michel Martelly zijn bijzonder enthousiast over de resultaten die geboekt zijn. De landen kunnen volgens hen veel voor elkaar betekenen. Zo kunnen seizoenarbeiders aangetrokken worden die in de landbouw kunnen worden ingezet. Haïti heeft een werkloosheid van 70%.


  Maak melding

 24. @Tedje, wanneer mensen GOED geschoold zijn, ervaring hebben op allerlei gebieden en stevig in hun schoenen gaan staan, zul je nooit dergelijke problemen krijgen.

  =Zie Afrika, Syrië, Equatoriaal Guinea (Bouterse vriend) en nog vele landen waar men alleen aan zich zelfs denkt en ook alleen de familie rijk wil worden.

  =Bij deze zou ik zeggen weg met Bouterse zijn regering en zet goed geschoolde mensen met ervaring die van land en volk houden en WEL achter hun volk staan om het land voorruit te brengen. Ook mensen die nationaal en internationaal op de hoogte zijn van alles en nog wat.

  ===Vergeet niet dat onder Bouterse en Wijdenbosch staatsolie twee keer een verlies heeft geleden en de tweede keer ging het om een bedrag van 3,2 miljoen dollars.
  =Dat het nu goed gaat met staatsolie is het de vraag, komt het door …..,deze zitten pas net nog geen 3 jaar en het is een puinhoop met resuffeling.


  Maak melding

 25. Dankzij de NDP begint het weer hoopgevend uit te zien voor de landbouw in Suriname. De Haitianen schromen er niet voor om zware arbeid te verrichten. Ze willen ook graag in de landbouw werken en ook kennis en ervaring opdoen in Suriname. Laten we hopen dat Surinaamse investeerders meer gaan investeren in de rijstbouw,de rietteelt, de citrusteelt, de sojateelt,de bloementeelt, en de fruitteelt.


  Maak melding

 26. Deze twee bespottelijke presidenten hebben zich de afgelopen dagen, tegoed gedaan aan alles wat God verboden heeft.
  Ze hebben het zo bont gemaakt, dat die martelly niet bij machte was om te vertrekken.

  Helemaal het lazarus op brokobaka op kosten van de staat.
  Schaamteloze idioten.

  Er komt helemaal niets terecht van die zogenaamde deal, er is helemaal geen deal.
  Stelletje patsjakkers.


  Maak melding

 27. RobG: Onze betaalde NDP propagandist:

  “Dankzij de NDP begint het weer hoopgevend uit te zien voor de landbouw in Suriname”

  In drie jaar dus NIETS bereikt. Geen beleid, geen investeerders, geen productie.

  “De Haitianen schromen er niet voor om zware arbeid te verrichten.”

  De Surinamers dus blijkbaar wel en bevestigen het

  oordeel dat Bouterse over ze uitspraak: “Surinamers zijn aartslui”

  Ze willen ook graag in de landbouw werken en ook kennis en ervaring opdoen in Suriname.”

  Ze hebben ervaring in het werkloos zijn

  “Laten we hopen dat Surinaamse investeerders meer gaan investeren in de rijstbouw,de rietteelt, de citrusteelt, de sojateelt,de bloementeelt, en de fruitteelt.”

  Dat is de goede uitdrukking: Laten we het HOPEN….

  RobG: wat ben je toch een kansloze paarse pauper


  Maak melding

 28. De kolder in de rijst polder show van basja bobo gaat voort. Guyanezen, Chinezen, Brasjo’s, Haitianen, vorig week back n neck met indo’s. Oh ja dat zijn de mensen die voor de minimumloon van 3 SRD per uur gaan werken.
  De surinaamse hulp voor rijst in Haiti lijkt meet op de grap van de eeuw. Lousiana en Texas zijn dichterbij Haiti en die weten van rijst weten nog en van efficiency.


  Maak melding

 29. @ Henk Molenaar
  “Laten we hopen dat Surinaamse investeerders meer gaan investeren in de rijstbouw,de rietteelt, de citrusteelt, de sojateelt,de bloementeelt, en de fruitteelt.”

  Ze hebben reeds geïnvesteerd in de fruitteelt door de ziekte die er heerst in de fruitteelt “krasi bana ziekte” te onderzoeken doch niet hebben kunnen bestrijden gezien de vele verkrachtingen en incest gebeuren. hahahaha neem dit niet al te letterlijk.
  ik wil alleen maar aangeven dat er in deze sector geen enkele stimulans wordt uitgegeven door de overheid. Maar als het aankomt om doekoe te maken door corrupt te handelen dan wordt er wel gevraagd de handen uit de mouwen te steken.
  een hopeloze kreet dus.


  Maak melding

 30. Henk Molenaar,ik zie dat de NDP het voor elkaar gaat krijgen.Ik ben geen visionair maar ik zie het gebeuren. In Suriname is er land in overvloed.Net als in Rusland en in de Oekraine zie ik voor me eindeloze velden vol met bloeiende zonnebloemen voor de productie van zonnebloemolie.Daarnaast zie ik ook ontelbare velden vol met rozen,dahlia’s,chrysanten,paloeloes,enz.Op deze velden zie ik allemaal Haitianen werken en de eigenaren van de bedrijven zijn Surinmers,Nederlanders,Belgen en Haitianen.Bouterse is goed bezig.


  Maak melding

 31. @ Rob G.,

  Je denkt al net zo in luchtkastelen als je baas. Ben je wel eens in Rusland en Oekraine geweest? Nou dan. Ik zou er nog niet dood gevonden willen worden! Als een Surinamer nog niet eens een tomaat kan verbouwen met een omvang van meer dan 3 centimeter, hoe wil jij dat hersenspinsel van je dan realiseren? Slap NDP-geklets!


  Maak melding

 32. Blaka bakra, misschien is een bezoek aan Rusland en de Oekraine een Wijdenbosch brug te ver voor jou.Die brug was droom en werd werkelijkheid.Autisten kunnen hiermee niet overweg.


  Maak melding

 33. @ Rob G.

  Een droom die het faillissement van Suriname en het einde van Wijdenbosch betekende. Zo zullen de dromen van je baas ook eindigen. En ik ken autisten die over meer intelligentie beschikken dan jij. Overigens heb je al opgezocht waar Oekraine ligt?


  Maak melding

 34. @Blaka bakra, Wil je me zeggen dat een brug van 35 miljoen het faillissement tot gevolg had.IK DENK HET ECHT NIET. Er was meer aan de hand hoor!!!!!!!!!!!!Nederland heeft zwaar ingezet om Suriname totaal te isoleren. Dat kon in die tijd wel, maar nu is dat verleden tijd.


  Maak melding

 35. Welja, en toen trok onze ndp looser voor de verandering de troefkaart:Suriname is slachtoffer van Nederland.
  De slavernijkaart ligt ook al startklaar om het eigen falen te maskeren!


  Maak melding

 36. Who cares, natuurlijk is het je geboren recht om het niet een s met me te zijn.Ik blijf bij mijn standpunt dat er meer aan de hand was. EN ONTKEN DIT NIET!!!!!!!!1


  Maak melding

 37. @ Rob G.

  Ik denk dat je je beter moet (laten) informeren. De Bosjebrug is rechtstreeks uit de staatskas betaald, ondanks het feit dat het geld er niet was! Staatsolie en Billiton hebben bouwer Ballast-Nedam rechtstreeks betaald. omdat Wijdenbosch weigerde een langlopende lening of leningen aan te gaan. De brug heeft Suriname derhalve op de rand van de afgrond gebracht. Niemand weet exact hoeveel de brug gekost heeft, maar de schattingen lopen uiteen van 260 a 300 miljoen gulden. Voor het bedrag dat jij noemt bouw je nog geen aanlegsteiger. Dus eerst goed informeren, voordat je domme postings plaatst.


  Maak melding

 38. @blaka bakra, ook jij weet niet wat de brug heeft gekost.Niemand weet het.Er zijn zoveel schattingen.Mijn bedrag is ook een schatting.Venetiaan kon een extreme hoge schatting goed voor zijn politieke comeback gebruiken.


  Maak melding

 39. @Blaka Brada ze hebben zoveel te kutten over PRESIDENT VENETIAAN ma na drape hersen de,want samen met Hildenberg en Telting hadden ze bedacht dat ook Suralconiers een soortextra heffing (solidariteitsheffing) naast hun normale belasting moesten betalen.Wie meer dan 1.000.000.verdiende bij de Suralco.En deze arbeiders hebben deze belasting in zo’n 2 1/2 – 3jaar betaald en so Su pai a brokie af.En met deze move/set kun je zien dat PRESIDENT VENETIAAN de enige is die dit land zonder geld kan leiden en goed besturen.Overigens zag je dat met de bouw van deze bruggen er heel veel is gestolen oeng sabie dat a verrrrrader(zoals DiDiBrie hem noemde voor de verkiezingen van 2005) Wij(l)enbosch foefoeroe ominnie monie toe.Ding zaka-zaka foefoerBEEST disie.Ik weet nogsteeds niet hoe dat Su volk deze honden en deze DiDiBrie aan de macht heeft kunnen helpen,maar goed het zal niet lang meer duren mijn part voor 2015,anders gewoon in 2015 want velen zijn teleurgesteld in deze str..tbakken.Je hoeft niet ver te zoeken onder hun aanhang hmmmmm,want ding e barie echte echte.So Blaka Brada odi en wie e tang zaka gie ding.Who Cares mag ik ze Parias noemen om de zwerfhonden niet te beledigen?Hahahahahaaaaiiiii.Odiii
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.