‘Nederland moet mee betalen aan kosten slavernijmonument Suriname’

64

Volgens Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS), kan Nederland met het bijdragen in de kosten van het slavernijmonument in Suriname, iets terugbetalen van al het geld dat in de slaventijd verdiend is ten koste van de voorouders van de Surinamers.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname officieel werd afgeschaft. In Suriname is daarom door een particuliere stichting het initiatief genomen geld in te zamelen voor een Surinaams slavernijmonument en een nationaal instituut slavernijverleden.

De geraamde kosten hiervan zijn 1,5 miljoen euro. Dit bedrag moet opgebracht worden via donaties van het bedrijfsleven en particulieren, maar ook van de overheid in Nederland, vindt Biekman. Als Nederland echt in het reine wil komen met zijn slavernijverleden, zou de regering mee moeten betalen aan de kosten vindt zij.(Bron: Telegraaf.nl)

- Advertentie -

64 REACTIES

 1. Mw Biekman, mw Biekman……weer een nieuwe cause. Ninsee stampte je de grond in, het slavernijmomument hier is ook een met horten en stoten geopend…en opeens vind je dat Suriname niet zelf een eigen monument kan financieren. Ben jij niet een van die mensen die roepen dat ‘we have to free ourselves from mental slavery’? Wel dan kan Suriname en de Surinaamse regering best zelf het momument betalen hor, dat is pas echt freedom!

 2. Ik wil wel mijn bijdrage en finaciele steun geven om DDB achter slot en grendel te zetten voor zijn verraad aan Suriname.

 3. Nederland moet helemaal niets, ja dat is mijn mening, wat denkt die kerel Barryl B wel. Denkt ie zo financieel een slag te slaan, wat een sukkel, zielige man.

 4. Als Suriname zelfrespect heeft houden ze huin eigen broek op en betalen ze zelf hun slavernijmonument.
  Laat DDB en zijn 40 struikrovers maar over de brug komen, ze verdienen genoeg met hun criminele activiteiten.
  Het is hetzelfde als Ned aan de duitsers zou vragen om mee te betalen aan het bevrijdings monument.
  O, o, hoe zielig kan je zijn. “There is no dignity in them”

 5. dinsdag 26 maart 2013

  Internationale inzamelingsacties nationaal slavernij Monument: aan alle Surinamers i.h.b. zijne excellentie president Desiré Delano Bouterse, de First Lady Ingrid Bouterse-Waldring, de regering Bouterse-Ameerali, parlementariërs (oppositie & coalitie), kunstenaars, het bedrijfsleven, NGO´s, stichting 1 juli keti koti e.a. die Suriname een warm hart toedragen.

  Hierbij een aanvullende suggestie, aangaande het realiseren casu quo de totstandkoming van een machtig kolossaal nationaal (afschaffing slavernij) monument in Suriname ter nagedachtenis van 150 jaar afschaffing slavernij & onderdrukking ten tijde van het Hollandse kolonialisme/imperialisme in Suriname. En ter nagedachtenis van alle Surinaamse helden/verzetsstrijders c.q. martelaars.

  Zijne excellentie president Bouterse heeft het startsein hieromtrent al gegeven, tijdens zijn speech bij het Revo Monument bij de viering van (de Dag van Bevrijding en Vernieuwing) 33 jaar revolutie. President Bouterse heeft hierbij iedere Surinamer opgeroepen zijn steentje bij te dragen, hoe klein ook. Het laatste bericht hieromtrent was dat de benodigde slotsom ±1000000 srd bedroeg voor de kosten van het nationale afschaffing slavernij monument. Desalniettemin,vallen de kunstenaars onherroepelijk ook direct onder het mom van iedere Surinamer die hun solidaire artistieke bijdrage c.q. emotioneel betrokkenheid moeten leveren aan dit trotse nationale emotionele project. http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=6907

  Geen enkele vaderlandsgezinde, rechtgeaarde Surinaamse kunstenaar moet er aan denken om bij dit nationaal emotioneel project betrokken te zijn om met winstbejag er financieel beter van te worden. De Surinaamse (bedrijfsleven/politiek) burgers in het algemeen, zal zoals president Bouterse al heeft aangegeven op verschillende manieren participeren met inzamelingsacties voor het monument.

  Een ding moet primair heel duidelijk zijn in de Surinaamse samenleving, dat niemand op winstbejag uit moet zijn met name de kunstenaars, (overheid) instanties, NGO, bedrijfsleven e.a. die betrokken zullen zijn bij dit nationaal emotioneel historisch project. Er moet een monumenten Fonds opgericht worden waarin al het ingezamelde geld voor het nationaal (afschaffing slavernij) monument wordt gestort. Geld uit het nationaal Monumenten Fonds wordt beschikbaar gesteld als zijnde een dekkende financiële compensatie als buffer voor de onvoorziene noodzakelijke uitgaven c.q. de onderhoudskosten van het nationale monument.

  Als er Surinaamse kunstenaars of ondernemers zijn die denken om hieruit geld te kunnen spinnen om er beter van te worden is het niets meer dan bloedgeld verdienen over de ruggen van onze voorouders die met hevige pijnen, verminkingen, martelingen, verkrachtingen, bloed, zweet en tranen in gevangenschap onmenselijke, vernederende zware slaven dwangarbeid verplicht moesten verrichten zonder enige vorm van vergoeding/compensatie dan ook, tijdens de westerse Hollandse/Nederlandse, (VOC/WIC) etnocide, mensenhandel/slavenhandel, slavernij en kolonialisme.

  Er moet een oproep gedaan worden naar alle Surinaamse kunstenaars om belangeloos een ontwerp te maken van het emotioneel nationale (afschaffing slavernij) monument en het te presenteren. Het nationale monument zou door een kunstenaar of meerdere kunstenaars samen in een atelier belangeloos ontworpen en/of gemaakt kunnen worden.
  Dit nationaal sociaal emotioneel project moet tot stand komen, zoals de president eerder heeft aangegeven, door inzamelingsacties, benefiet concerten/optredens van Surinaamse artiesten, feestjes organiseren, vrijwilligerswerk en met kleurkaarten geld inzamelen. Alle actoren binnen de Surinaamse (gelederen) samenleving moeten hun krachten bundelen en een vuist maken o.a. kunstenaars, bedrijfsleven, politici, NGO´s, en een ieder die van enige nut/waarde kan zijn voor een vlotte samenwerking om het nationale (afschaffing slavernij) monument op 1 juli 2013 al klaar te hebben, dat de trots, solidariteit, eenheid en natievorming van de republiek Suriname moet bekrachtigen.

  Zoals president Bouterse tijdens zijn speech bij het Revo Monument bij de viering van (de Dag van Bevrijding en Vernieuwing) 33 jaar revolutie aangaf moet het nationaal monument een kolossale statige, machtige uitstraling hebben. Het nationaal monument zal ook primair expliciet symbolisch staan ter nagedachtenis van de Surinaamse helden/verzetsstrijders met de Afrikaanse Roots, Indiase Roots, Inheemse (Indiaanse) roots, Indonesische (Javaanse) roots, Chinese roots in de traumatische Surinaamse geschiedenis. Om hun moed, heldendaad, verzet, leed te herdenken & gedenken.

  Het afschaffing slavernij Nationaal monument (standbeeld) moet een statige machtig karakter weergeven. Het afschaffing slavernij Nationaal monument mag geen slappe/hangerige onderdanige, inferieure uitstraling hebben. Het afschaffing slavernij Nationaal monument moet trots, uithoudingsvermogen, incasseringscapaciteiten en kracht uitstralen. Onze voorouders behoorden tot krachtige, intelligente, trotse, beschaafde (krijgers) volkeren/mensen. Als je als nazaat van (loonslaven/onderdrukten/oorspronkelijke bewoner) slaven (verzetsstrijders/rebellen) naar het afschaffing slavernij monument zal kijken mag je niet weemoedig, treurig, somber of melancholiek worden.

  Het nationaal monument moet er zijn waar jongeren, ouderen e.a. naar toe gaan om het leed van de (gekoloniseerde inheemsen/indianen) tot loonslaaf/slaaf gemaakte te gedenken en tegelijkertijd er kracht uit putten. En met trots, geloof in eigen kunnen en visie de toekomst tegemoet treden.

  Stre de fstre, wi no sa frede! Sranan sa wini! Gado de wi fesi man!

  Roy Frits Lansdorf

 6. Landsdorf,hoeveel heb je al niet verdiend voor het napraten van de duivels die ten alle tijden ons geliefd land parasiteren en uitbuiten.
  Het weinige dat de arme paarse idioot nog heb willen ze ook nog hebben.

 7. Ik wil wel meebetalen als ook de 15 standrechtelijke ge-executeerde slachtoffers van 8 dec. 1982 herdacht worden en hun namen prominent op een plakaat bij het monument komen te staan evenals de vermoorde zwangere marronvrouwen en kinderen van moi wana.

 8. Nederland hoeft geen rooie duit mee te betalen aan dit slavernij monument. Als mensen monumenten willen oprichten is dat hun goed recht. Er zijn al genoeg slavernij monumenten. Persoonlijk vind ik het monument van Kwakoe al meer dan voldoende. Stop met die onzin en investeer je energie in andere belangrijkere zaken.

 9. En weer die begi begi mentaliteit. Ze gaan het nooit leren. In de eerste plaats Nederland moet niets.
  Laat Bouterse maar eerst z’n straf uitzitten in Nederland, daarna praten wel verder. Het moet toch niet gekker worden.

 10. Dit gaat om zelfrespect hebben je eigenwaarde als mens.
  Moet Nederland in het REINE komen of Biekman.
  Deze uitspraken laat zien dat de eigenwaarde er niet is.
  Wees trots op wat je bent en hebt zo niet zal je je leven lang zo blijven.

 11. desi delano bouterse heeft geld genoeg vraag hem om geld hij heeft goud geld poeder dus laat hem betaalen voor dat ding wat heb je er aan geef het geld gewoon aan de mensen die het nodig hebben in surinaame wat moet men met zo stom beeld niks heb je er aan

 12. @Roy Frits Lansdorf

  Namens de Surinaamse-Nederlanders, alias Landverraders, alias redimoesoes, alias Frontverraders, alias uitkeringstrekkers, wil ik een deal met jou maken.

  Wij zijn bereid om ons steentje bij te dragen in ruil voor de uitlevering van DD Bouterse.

  Name the place, date and the time.
  We are ready!

  namens
  de Surineds, Tjoennies & Beckers, landverraders, redimoesoes, Frontverraders, uitkeringstrekkers.

 13. “namens
  de Surineds, Tjoennies & Beckers, landverraders, redimoesoes, Frontverraders, uitkeringstrekkers.”

  Esmerald je vergeet de honden, kakkerlakken en ratten in je rijtje, ze zijn allemaal een pot nat. Jullie begoren tot het slijk der aarde, uitschot zijn jullie.

 14. Hebben de Surinamers nu nog steeds niet door dat ze internationaal voor schut staan met dit domme gewauwel?

  Nee dus want het houdt niet op.

 15. Wederom een staaltje van “bedelen en niet zelf eerst proberen het geld bij elkaar te harken”.
  Indien de grote dope handelaren even hoesten dan is er meer dan het benodigd bedrag op tafel te zien.
  Steeds weer de nakomelingen van de slaven die steeds weer teruggaan naar de slaafse periode en steeds weer bedelen, zoals nu in Suriname, en met een smoel van daar heb je me niets van.
  Steeds weer wijzen met een vinger in plaats van zelf de hand leggen op de borst.
  Ze zijn te lui om te werken en des te meer niet te beroerd om te bedelen en te stelen.

 16. En ‘dat is nou het verschil’ met onze president. De redie musu’s en landverraders blijven bedelen bij de Nederlandse overheid, onderwijl onze president Bouterse zegt van: hou je 16 miljoen euro’s maar want die hebben jullie harder nodig dan wij !!!!

  Wat een stelletje sukkels bij LPS en NINSEE !!!!!

 17. Ik snap niet waarom Nederland dan weer moet meebetalen? Waarom dan weer? Er zit genoeg geld in Suriname. Waar is het gevoel voor eigenwaarde?

 18. Afu Sensie mi gado wat is er met je gebeurt boi. Zoveel wrok en haat. Slecht voor je bloeddruk. Leid nergens toe.
  Je zet ons ndp ers voor schut. Ala sei den feyanti abi bakaman vraag mij af aan welke kant jij staat.

 19. @Afu Sensie, jou baas Bouters heeft geroepen dat Suriname Nederland niet nodig heeft, omdat Suriname alles zelfs kan doen.

  =Jou baas heeft een tweedeling in het land gebracht om te roepen “wie tegen mij is is een landverrader en een staatsvijand”.

  =Jou baas heeft de Surinamers in Nederland in de steek gelaten en hebben de Surinamers daarom ook geen ambassadeur meer.

  =WAAROM MOET ER NU BETAALD WORDEN VOOR EEN MONUMENT IN SURINAME???

 20. @Afu sensie

  “Esmerald je vergeet de honden, kakkerlakken en ratten in je rijtje, ze zijn allemaal een pot nat. Jullie begoren tot het slijk der aarde, uitschot zijn jullie.”

  En jullie lijden aan een onoverkomelijk minderwaardigheidscomplex.
  Niet in staat om een eigen mening te vormen, ondanks je opleiding, als een kuddedier achter een moordenaar, drugsdealer en landverrader lopen.

  Die man kent je niet eens, jij bent de zoveelste foetoeboi, die gebruikt wordt als een wegwerpartikel.
  Als er iets met die man gebeurt, ben je niets meer, je hele bestaan hangt af van 1 persoon, hoe achterlijk kun je niet zijn.

  Geen eigen initiatief, geen authenticiteit, geen stijl, gebrek aan zelfbewustzijn, lamgeslagen, onderdanig.
  Onderworpen aan het gezag van een moordenaar, niet in staat eigen beslissingen te nemen, etc. etc.

  Helaas moet ik constateren dat je een slaaf bent van bouterse.

 21. Milton Fleur: Terug onder je steen, paarse kakkerlak…

  Wanneer zijn die 18.000 woningen nu eens eindelijke klaar?

  Ik zie de Nederlanders al na de 2de wereldoorlog bij de Duitsers aankloppen of ze svp willen meebetalen aan het oorlogsmonument op de Dam in Amsterdam…

  Dan heb je toch helemaal geen eergevoel in je donder…….

 22. Waar is het feestje, hier is het feestje!

  Denk dat er geen euries meer over zijn na de huldiging!
  Helaas pindakaas…………

  “Massale mediabelangstelling voor inhuldiging

  Bijna 1100 journalisten hebben zich bij de Rijksvoorlichtingsdienst aangemeld om verslag te doen van het aftreden van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander als haar opvolger. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdag bekend.

  Daarbij komt nog het team van de NOS dat de festiviteiten op 30 april in beeld brengt. De verslaggevers zijn afkomstig uit binnen- en buitenland. ‘De beelden van Nederland op z’n best gaan die dag de hele wereld over’, constateerde Rutte.

  De premier zei verder dat heel veel mensen zich enthousiast inzetten om de dag van de troonswisseling tot een succes te maken. ‘Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen zo actief en zo enthousiast bezig zijn.’

  Limbo-jana heb je al een visum aangevraagd, NO WAKTI, whahahahahaaaa

 23. Wij mee betalen aan een monument?dacht het niet het is al erg genoeg dat we geen gratis grondstoffen weg kunnen halen en na dat we Suri zelfstandig hebben gemaakt is het er een grote rotzooi geworden,er is nog niet een bestuurder geweest die niet zijn zakken heeft gevuld,waarvan acte.

 24. Ik durf te wedden dat indien HOLLAND toch het geld geeft om een standbeeld neer te zetten op termijn SU WEER gaat bedelen om geld voor…ja ja u raadt het al…ONDERHOUD.

 25. Roy Frits Lansdorf,Bouterse heeft een zwakte, als het niet goed gaat en hij voelt dat hij met zijn rug tegen de muur staat doet hij uitspraken die nergens opslaan.

  =Toen het binnenland in Suriname onder water liep, heeft NEDERLAND WEL geholpen om geld in te zamelen voor de bewoners om deze te helpen.

 26. dit kan echt niet…dit kan echt niet…je hebt toch een beetje eergevoel…srananman… dit kan echt niet hoor!!!!

 27. @Ira
  Ik stond op het punt zwemvesten te sturen toen dacht ik, no mang, het is toch stank voor dank(jewel)

 28. Jammer dat Biekman gaat bedelen voor een slavernijmonument. Bouta strooit met honderden miljoenen euro’s en kan hij het monument van niet bekostigen. Weer bedelen bij de Nederlanders zoals altijd. Schaamteloos. Typisch Afrikaans.

 29. Nederland helpen betalen……liever niet…we moeten niet net zo een standbeeld krijgen als van Anton de Kom in de Bijlmer….Toch jongens

 30. nu ineens weer wel de noordzee nodig.
  Oprotten met die klagers en vragers en ga met dat geld liever de buschauffeurs uitbetalen. Stelletje randdebielen in die apentuin van baas.

 31. Als Roy Frits Lansdorf hier een CYNISCH stuk heeft geschreven… dán is het een GOED stuk!!

 32. Een president die voor zijn bedelpraktijken zijn achterban inzet ,vinden de geestelijk gehandicapten dat een nationale daad.

 33. Ja Berryl als nederland bijdraagt dan blijft er voor jou ook wat aan de strijkstok hangen. How low can you get

 34. Wij kunnen de eer ook aan ons SURINAMERS houden om het gewoon zelf te doen

  Vergeet niet de INHEEMSE waren de EERSTE SLAVEN daarna AFRIKANEN (AFRO SURI”S)

  Als het moet moet de vrijheids beeld eerst half INHEEMS en half AFRO SURI”S AAN ELKAAR VAST DAT HET EEN BEELD IS

  Laat Nederland betalen voor elk AFRO SURI zijn DNA te achter halen

  IN GOD WI TRUST !!!!! BLESSSS!!!

 35. Laat de negers betalen voor de gratis bootreis.
  Als ze blijven zeuren gewoon gratis terug naar Zimbabwe.

 36. ensdag 27 maart 2013 om 09:40 uur, door PAUL
  Laat Nederland betalen voor elk AFRO SURI zijn DNA te achter halen

  IN GOD WI TRUST !!!!! BLESSSS!!!
  ……………………………………………..
  @PAUL!

  Raadpleeg deze site voor uw GRATIS DNA.
  http://bukubooks.wordpress.com/swart/

  En natuurlijk (Swart in Nederland) aanklikken.
  *Swart zonder Z!

  Je komt automatisch (Quassie Stedman, 1796) tegen.
  Vermoedelijk is hij je voor vader geweest.

  En voordien werd de Slavernij ook nog verdedig door Jacobus Capitein.
  Zijn studie theologie rondde hij in 1742 af met een (thesis) waaruit volgens hem bleek dat de Slavernij niet in strijd was met de Christelijke leer.

  Dus vandaag hebben wij GRATIS (PAUL) z’n DNA kunnen achterhalen via Quassie.

  Reeds geruime tijd loopt een andere figuur te zeiken over het Gratis laten bouwen van een ‘Wintitempel’ in Amsterdam. Dit middels herstelbetaling.

  En nu komt het verhaal van mw. B. Biekman.
  Volgens Barryl Biekman, voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS), kan Nederland met het bijdragen in de kosten van het slavernijmonument in Suriname.

  Misschien kan ze op 30/04/2013 een beroep doen op de nieuwe Koning van Nederland.
  Want 150 jaar geleden bij de afschaffing van de Slavernij was ook Koning Willem Alexander III betrokken.

  Er is genoeg Geld & Goud in SU bij DADA & CO.
  Dus het kan volledig in SU. worden opgebracht.

 37. Met de inhuldiging van het standbeeld te Vondelpark heeft NL alle rechten afgekocht vwb de slavernij en de voorzitter van bovengenoemde artikel was destijds de mede-ondertekenaar dus kan ze nu geen aanspraak meer op maken. Eeen ondoordachte actie van haar net als met de onafhankelijkheid. SU zetten gauw hun handtekeningen zonder op de kleine letter/consequenties te letten.

 38. In 1975 heeft Nederland Suriname ‘bedacht’ met 3,5 MILJARD (gulden)…
  Waarin is dit geïnvesteerd, of liever: waar is dit gebleven()?!

  Trouwens, mevrouw Biekman is hier nog redelijk bescheiden t.o.v. Sandew Hira (Dew Baboeram); deze zit nog steeds op vele miljarden van Holland te broeden…

  En ‘last but not least’:

  “Wie betaald, bepaald!”
  (Benne benieuwd met welke tekst zo’n monument dán opgesierd wordt)!

 39. Waarom moet KBouta het volks vragen om financiele hulp ? Hij rooft miljoenen weg uit Suriname met z’n kornuiten. Onze pikin ingi boi kan toch best wel een paar miljoen missen voor een nationaal monument in surimaribo ?

 40. wat vroeger is gebeurd is gebeurd zoo wilde god het en dat gedoe over slaven moet op houden we leven in een modern tijd en mensen trouwen en hebben vrienden van alle
  ras op de wereld ook vind ik denken mensen wel aan de indianen de land suriname is van indianen en die klaag niet terwijl het hun land is heel zuidamerika en bouta heb gedaan wat die moest het was oorlog in suriname en klaar want alle landen in de wereld heb mensen vermoord in oorlog tijd en die mensen zijn nooit beoordeelt of dat andere landen zeggen die moet ook zen straf uit zitten dus laat bouta met rust want die man heb nu suriname mooi gemaakt en ook veel gedaan voor ouderen en ook zoo veel mensen willen terug naar suriname van uit nederland maar over slaven gedoe hou op kijk voor uit en blijf niet in het zelfde gedoe zitten en janken want we leven in jaar 2013 en ik heb alle soort vrienden en ook in mij familie zitten bakra hindustaan javaan moluks griool en beter dan dit gemix familie kan niet beter oke

 41. . Ik vind het best belangrijk dat mensen iets weten over dit onderwerp want het is hoe dan ook een stukje Nederlandse geschiedenis. Maar Nederland heeft weinig aandacht aan het onderwerp besteed.
  Er zijn weinig mensen in Nederland die weten wat er echt is gebeurd tijdens de slavernij. Zelfs in Suriname weten veel mensen niet wat er is gebeurd in die 250 jaar. Dat komt omdat men kennelijk niet graag herinnerd wil worden aan pijnlijke en traumatische gebeurtenissen. Dit geldt zowel voor Suriname als voor Nederland.Ik heb zelfs vernomen dat als je geschiedenis hebt gestudeerd op academisch niveau er nauwelijks aandacht aan de slavernij wordt besteed. Ik hoop dat de mensen die mijn scriptie lezen tot inzicht komen dat Nederland een grote ramp heeft veroorzaakt, en dat het nog steeds gevolgen heeft voor de hedendaagse Surinaamse maatschappij..

 42. En door wie is dat walgelijke revo-monument gefinancierd? Daar was blijkbaar wel geld voor. En van “het volk” hoef je niets te verwachten. Die hebben al moeite genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. De grootste schreeuwers hebben het minst te zeggen, dat blijkt nu maar weer.

 43. Kodjo mentor present, ik heb zwaar het vermoeden dat jij zoals zovelen, weer een boel loopt na te papegaaien, hoezoo, wordt dat stuk slavernij verleden niet in de geschiedenisboeken vermeldt. dan heb ik zeker andere geschiedenisboeken gehad op zowel het l.o. als later de H.B.S., in mijn reactie op het artikel over het bezoek van de Haitiaanse president aan Su verwijs ik niet voor niets naar de boeken van Onstott over het begin van de afschrikwekkende geschiedenis van het slavernijverleden.
  Maar wordt het niet eens tijd dat er meer aandacht besteed wordt aan de jongere geschiedenis van Suriname, Moiwana, de decembermoorden, de veroordeling van bouterse voor de cocainehandel etc. als daar eens wat vaker en meer op gewezen werd hadden de jongeren zich wat beter bedacht en niet op Bouterse gestemd. Op worden daar de ogen voor gesloten, stelletje dombo’s

 44. Het zou een goedkope stunt zijn als Nederland zich op deze manier er van af zou maken. Het slavernijverleden heeft mijns inziens hier nooit geleefd en zal dit na 150 jaar zeker ook niet doen. Bovendien valt niet alles met geld goed te maken. Laat de Surinamers zelf voor hun monument zorgen dan zullen zij het ook meer waarderen.

 45. Waarom een monument van 1,5 miljoen .Zonde want in no time staat het ondre de mieren en rommelOp zouten met die slavernij !

 46. Het zal wel aan mij liggen maar ik zie niet in waarom er nog een monument moet komen en waarom Nederland mee moet betalen,zij hebben geen opdracht gegeven.Kijk om je heen in Paramaribo,of kijk naar de buitenwijken de slavernij zit in ons we kunnen het nooit vergeten,het is nu tijd voor het heden.Duizenden Surinamers hebben nog nooit het beeld van Kwakoe gezien.Doe iets waar we allemaal wat aan hebben.Knap niet alleen de stad, maar ook de buiten wijken op.

 47. Suriname heeft al het mooiste monument voor de slavernij.
  Het historische gedeelte van de gehele binnenstad van Paramaribo is één groot prachtig monument. De wit groen geverfde houten historische panden met sierlijke rode bakstenen onderrand, het vroegere Oranjeplein, het Fort Zeelandia met het standbeeld van Koningin Wilhelmina (hoe wrang is het niet dat ook daar ter plekke de 15 slachtoffers van de bloedige Revo zijn vermoord), het bakstenen gebouw van Financien, het Presidentieel paleis, de straatnamen, de Waterkant met de platte brug en de Marinetrap, de Palmentuin enz enz. Een kleine greep uit onze monumentale rijkdom, gebouwd door slavenhanden.
  Een mooier monument kan ik mij niet voorstellen.
  Een nieuw monument hoeft voor mij dan ook niet.
  Geef het geld aan de mensen die dat nodig hebben.

  PS de rode bakstenen dienden ter verzwaring van de lege schepen op de terugweg omdat ze anders te licht zouden zijn voor de overtocht op zee.

 48. Nederland moet niks betalen, door de slaventijd leeft momenteel heel veel Surinaamers in de paradijs, anders waren ze nogsteed in Afrika tussen de Tutsi en Hutu’s.
  Alleen is het jammer dat de rechtstaat, waarvoor deze slaven hebben gevochten wordt door deze regering en hun aanhangers niet gewaardeerd. zoals de Amnestiewet.

 49. @Lea…

  Een oplossing voor een mogelijk monument is inderdaad gewoon de (historische) binnenstad!!
  Er kan niet vaak genoeg op gehamerd (of getimmerd, of geschilderd) worden, dat de Surinaamse overheden hun verantwoordelijkheid t.a.v. de stad moeten nemen…

 50. Wat hebben wij als nakomelingen van de slaven in bijkans 150 jaren gedaan dat wij niet in staat zijn om zelf de kosten te dragen? Het monument moet precies daar staan waar onze voorouders met heel veel bloed, zweet, tranen, leed en smart strijd hebben geleverd. Is er met onze buitengewoon hoog opgeleide crosfajas van hier en over zee geen plan te bedenken om zelf ons monument te bekostigen? Wanneer worden wij dan een keer volwassen?

 51. Zaterdag 30 maart 2013 om 14:54 uur, door glenn
  Nederland moet niks betalen, door de slaventijd leeft momenteel heel veel Surinaamers in de paradijs, anders waren ze nogsteed in Afrika tussen de Tutsi en Hutu’s.
  Alleen is het jammer dat de rechtstaat, waarvoor deze slaven hebben gevochten wordt door deze regering en hun aanhangers niet gewaardeerd. zoals de Amnestiewet.


  Jij hebt shit in je hoofd!

 52. PARAMAN: Hetgeen jij beweert dat Glenn in zijn hoofd heeft, zit bij jou niet alleen in je hoofd, maar in en op elk denkbaar lichaamsdeel van jou, van kop tot teen, binnenste buiten!!!

 53. Who cares
  PARAMAN: Hetgeen jij beweert dat Glenn in zijn hoofd heeft, zit bij jou niet alleen in je hoofd, maar in en op elk denkbaar lichaamsdeel van jou, van kop tot teen, binnenste buiten!!!


  Leuke tijding vorr jouw MPP!!!
  Who cares, noboby cares shchijtpijp!

 54. PARAMAN: You do care, want je reageert wel, en dat doe je omdat de waarheid hard bij je binnenkomt looser, ik weet nu ook waarom jullie paarse crimis onfris kijken , ruiken, en een stink heden en verleden hebben.
  En dat krijg je als je weigert het toilet door te spoelen, dan zitten de uitwerpselen uiteindelijk tot aan je plafond!!! have a nice day!!!!

 55. Ja suriname, laat nederland maar lekker voor alles betalen. Holland heeft geld zzat. Er wonen in nederland allemaal criminelen. En laat de hollanders maar voor alles betalen. goed zo suriname.

 56. beste mensen nederland moet niks betalen wat nederland of zen voor ouders in slaaf tijd had gedaan hebben ze al
  heel lang suriname geholpen met alles en ook nu nog help
  nederland met alles als ze hoor een land zit in probleem
  zoo als overstroming en veel meer dan gaan hul meteen daar naar toe en trouwens kijk goed dan zie je hoe veel
  gemix surinamers er nu niet zijn in holand en suriname
  en over crimineel beschuldig niet zoo maar holand of ander land kijk eerst goed naar suriname zelf wie zit op de troon met alle respek voor bouta maar een crimineel en moordenaar maar ik zeg dan ook niet surinamers zijn crimineels dus de opmerking dat nederland is crimineel slaat nergens op de regering in suriname kijk goed dan zie jet het verschil tussen crimineels en over geld niemand krijg wat en als er iemand wat moest krijgen dan waren het de indianen dit weet iedereen en toch hoor je de indianen nooit zeuren over dit hun heb recht om te zeggen heel zuidamerika heb hun recht maar hun zeg niks leef gewoon in vrede en niks dus je ben zielig een zielig man ga eerst de crimineels aan pakken in suriname en de regering oke tjauw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.