Sleutelen aan raffinaderij Staatsolie mag beginnen

25

PARAMARIBO, 25 mrt – Staatsolie mag een begin maken met het echte uitbreiden van de raffinaderij te Tout Lui Faut. De ‘ruggengraat’ uit Europa wordt nu binnengehaald. Het gaat om ruim vierduizend ton aan materiaal voor het transporteren van olie naar en van de raffinaderij. Daar gaat nogal wat tijd en geld in zitten.

Het materiaal is uit Trinidad per schip gehaald. Vanaf de haven is het dan per ponton overvaren naar Tout Lui Fui verder de Suriname rivier op. Het schip moet binnen twee weken weer naar Trinidad om het volgende deel van de lading op te halen. Het kan dan ruim veertig dagen duren eer alle materialen zijn afgevoerd. “We willen ze zo snel mogelijk weg hebben, omdat het veertig duizend dollar per dag kost”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk tegenover de Ware Tijd.

Intussen wordt een ander deel van de raffinaderij uit India gehaald. Het betreft het ‘hart’, waar de ruwe olie uit Saramacca verfijnd wordt tot diesel en gasoline. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen vindt de hele ontwikkeling rond de raffinaderij hoopgevend. “Dit is heel belangrijk voor Suriname, vooral omdat we tachtig procent van onze brandstofbehoefte zelf zullen kunnen voorzien.”

25 REACTIES

 1. =Is het nu niet verstandig om naar een ander alternatief uit te kijken, dit omdat onderzoekers hebben aangegeven dat de olie ooit op gaat. Zie ook de goudprijzen die vroeg of laat kunnen gaan dalen.

  =Dubai weet dit en is daarom ook begonnen met investeringen in de huizenmarkt.

  =Op korte termijn denken is vroeg of laat vragen om problemen.

  -Europa, India en Trinidad, de vraag is wat het allemaal kost.


  Maak melding

 2. Sra, je gaat toch niet zeggen dat dit een succes is van de regering Bouterse ? Staatsolie was al winstgevend in de tijd van de Front Regering. Dat staats olie nu gaat uitbreiden is een logische gevolg.
  Ik heb gevraagd om 6 concrete succes voorbeelden van deze regering ? Zaken die Bouterse eigenhandig voor elkaar heeft gekregen. zaken die Bouterse heeft beloofd. Geen erfenissen van Front etc.. Suriname wacht nog steeds op die tractoren uit Iran en de bevolking uit Equatoriaal Guinea lusten ook wel een glaasje water uit Suriname. (om maar iets te noemen)
  De lippendienst van deze regering draait overuren.


  Maak melding

 3. koos
  nogmaals kom in su en zie het met eigen ogen.

  jij zegt dat staats olie winst gevend was tijdens front regeer periode”is dat echt zo”oke,als het zo was,waar zijn dan de opbrengsten naar toe,waarom is su in die periode niet vooruit gegaan,kan jij dat even duidelijk maken.
  deze regering onderneemt stappen die het vorige regering verboden werd.


  Maak melding

 4. redimusus

  de regering van suriname staat niet op jullie reacties te wachten,omdat zij al weten wat voor negatief gepraat jullie uiten en geen visie van opbouwend argementen kunnen uiten.
  dus kletsen jullie maar verder en blijf in jullie rottigheid stinken en rotten’aan jullie gepraat hebben wij niks aan”,


  Maak melding

 5. Sra, winsten van staats olie in de tijden van Front was niets anders dan het faillissement met Suriname te compenseren. Wijdenbosch (NDP) had het land geruïneerd achtergelaten. Om leningen in het buitenland los te krijgen moest de Front Regering economische hervormingen doorvoeren. Met andere woorden impopulaire maatregelen treffen om de schatkist weer op orde te krijgen. Credit ratings van Suriname werden 4 jaar geleden opgewaardeerd en Suriname kreeg lof van het IMF. Venetiaan heeft geregeerd met beperkte middelen. Bouterse sluit lening op lening af met als onderpand bodemschatten. Lekker slim … Schulden worden zo doorgeschoven naar volgende generaties en de IMF heeft Suriname recent gewaarschuwd. De bevolking gaat jaren bloeden voor deze schulden en de Venezolanen en Chinezen komen straks goud ophalen in Suriname omdat men de schulden niet afbetaald. Bouterse is een populist die het volk voor de gek houdt.


  Maak melding

 6. koos
  jij probeert jou standpunt te verdediggen,maar jij weet zelf dat jij nu aan het liegen bent,en dat zal bij jou en ray en consoorten altijd zo blijven.


  Maak melding

 7. Beste Koos: je bent een discussie aan het voeren met iemand ( Sra) die met de verstandelijke vermogens van een 9-jarige ook nog is gehersenspoeld door zijn Paarse Meesters…


  Maak melding

 8. henk molenaar

  het was eerst 2 jaar en nu binnen enkele muniten 9 jaar,wil jij zeggen dat mijn verstandelijk vermogen in die paar muniten toegenomenis,wauw.


  Maak melding

 9. Henk Molenaar, je hebt gelijk. Maar goed, sra krijgt kansen genoeg om zijn LIJDER te verdedigen. Die 6 voorbeelden krijgen we waarschijnlijk nooit van hem. Dit bewijst alleen zijn ongelijkheid. Waarom ze Bouterse steunen, ik begrijp het niet.
  Tegen verkiezingstijd veranderen ze wel van kleur. Bouterse staat dan met lege handen en stappen ze over naar de winnaars. Of je blij moet zijn is vraag 2.


  Maak melding

 10. Sra, je stelt dat ik aan het liegen ben. Had ook niets anders van je verwacht. Wat is de verkiezingsprogramma van Bouterse dan ? hum … Waaruit blijkt dat ik dan lieg. Geef concrete voorbeelden. Als het te benauwd wordt roepen jullie NDP-ers dat het allemaal leugens zijn.

  Als je geen voorbeelden kunt aanhalen kun je beter maar zwijgen. En als je helemaal een grote vent bent geef je mij gelijk. Kijk dan dwing je respect af.
  We volgen je al een tijdje op WK maar je argumenten rammelen aan alle kanten.


  Maak melding

 11. Sra geen probleem, wanneer in Nederland het economisch nog slechter begint te gaan, zullen Koos en Henk molen ook in de rij staan voor pakketten uit Su HAHAHAHAH. we zullen zo een pakketje voor ze klaar maken, je weet toc die dingen die ze de slaven vroeger te eten gaven. zoutevis met cassave ))))))


  Maak melding

 12. Beste Cliff:

  wat er ook gebeurt:

  In Nederland hebben we prima onderwijs, uitstekende gezondheids voorzieningen, prima infrastructuur, gerespeceteerde politieke leiders ( zonder strafblad) prima openbaar vervoer, onafhenelijke rechtsspraak en hoogopgeleide inwoners. kritische vrije pers, een beroeps die niet voor 70 procent nutteloze ambtenaar is…..

  Allemaal zaken die Suriname NIET heeft: kansloze paarse pauper.


  Maak melding

 13. @Koos…

  …was het niet zo dat Eddy Dharap ontslagen werd; en Staatsolie verkocht moest worden??
  Dat dit het megalomaan- (= moeilijk woord; let op het deeltje ‘MEGA’) -denken van Wijdenbosch moest financieren??
  Om een ‘brug naar het volk te slaan’??

  Jammer voor hen: want in een kleine (bijvoorbeeld Afrikaanse) republiek, zouden dit soort types en groot-denkers NIET opvallen…


  Maak melding

 14. CLIFF: Wanneer Nederland het economisch slecht krijgt is daar de EU die klaar staat om orde op zaken te stellen, zoals Cyprus nu uit de brand is geholpen.
  Als het in Sur. economisch slechter gaat, wie gaat er dan bijspringen? Chavez is de pijp uit, en Obiang daar hoeven jullie niet op te rekenen.
  En hou je pakketen maar geef ze maar mee aan de NDP loosers en dan zullen we zien of ze door de 100% controle komen.
  We doen niet mee aan duistere praktijken dat laten we aan je pres en zijn 40 rovers over!


  Maak melding

 15. Allemaal mooi en waar dat de olie straks op is, maar zolang het nog gewonnen kan worden uit de Surinaamse bodem en er nog vraag naar is, lijkt het me een goed idee om het tot een hoogwaardiger eindproduct te raffineren, daardoor worden enkele Surinamers aan een zinvolle baan geholpen en kan de rest van Suriname hopelijk een beetje goedkoper tanken dan nu het geval is. Het getuigt slechts van gezond verstand dat Suriname ertoe overgaat zijn grondstoffen tot hoogwaardiger eindproducten te verwerken.


  Maak melding

 16. Sorry hoor gasten, ik heb genoten van jullie reacties. Om te zien hoe verwachtbaar de reacties zijn en biased. Jullie zijn een poppenkast op dit forum, net een soort anti-Surinaams comedie festijn. HAHAHAHAH ok check deze: en dan wachten de volgende reacties: SURINAME IS ER BETER DAN NEDERLAND AAN TOE!


  Maak melding

 17. cliff,jij hebt gelijk, thanks

  koos,hier op water kant net hebben wij jou door,jij en jou consoorten,jij wil graag weten hoe het in su gaat en welke onwikkelingen er plaats vinden.
  als jij zo benieuwd ben,vind ik,dat jij in su moet zijn om dat zelf met eigen ogen te zien”dan kan jij zelf jou conclusie trekken’inplaats dat te doen ,zit jij achter een computer mijn land,surinameen, regering en bevolking uit te schelden”jonge klets maar raak,straks gaat jij wensen dat jij in su was,maar dan gaat het te laat zijn,niet vergeten


  Maak melding

 18. Cliff als je zegt Su is er beter dan Ned aan toe.
  Dan zeg IK WWWWWAT……………jij bent een KOE.
  Waka joe pasi foe joe.
  NDP…………Dommie.
  Als je precies weet wat de reacties zullen zijm,waarom lok je die dan uit EZEL?De wereld zal op je spugen.De wereld weet ook dat de tegenstaanders van die zaka-zaka en DiDiBrie ploeg van jou het helemaal juist heeft als ze kritiek hebben en of leveren op deze MiEka combinatie.
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.