Parlemenstvoorzitter Suriname: ‘Vooruitgang landen anders meten’

56

PARAMARIBO, 25 mrt – Het is hoog tijd dat internationaal andere indicatoren gaan gelden voor sociaaleconomische vooruitgang. Dit stelt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. De huidige focus op alleen maar welvaart en economische groei, moet dringend worden verlegd. Anders worden verkeerd conclusies getrokken, waar vooral de landen in ontwikkeling van te lijden krijgen.

Het kan dus gebeuren dat landen geweldige cijfers neerzetten. Maar die groei zit voornamelijk bij het bankwezen en bedrijven. “De groei komt de samenleving niet geheel te geode”, zegt Simons. Zij heeft daarom recent nog gepleit bij de Inter Parlementaire Unie. Die zou meer druk moeten uitoefenen op internationale organisaties om meer waarachtige indicatoren te hanteren.

Pas dan zal een goed en betrouwbaar oordeel mogelijk zijn. Voortgangsindicatoren zouden meer voorrang moeten krijgen dan nu alleen maar de economische.“Als we echt willen beginnen met het verkennen van mogelijkheden tot verandering, zullen we moeten beginnen de prestaties van onze economie te beoordelen met behulp van verschillende indicatoren. Het is belangrijk de sociaaleconomische stand van zaken in landen anders te meten”, aldus Simons.

56 REACTIES

 1. Parlementsvoorzitter Jennifer Simons lijdt aan selectieve geheugen. Waarom economische vooruitgang anders meten ? Omdat het je toevallig niet goed uitkomt ? Suriname heeft de afgelopen 3 jaar asociaal veel geleend en natuurlijk heeft dit effect gehad op credit ratings. Zelf de IMF heeft Suriname recent gewaarschuwd. Mevrouw Simons moet niet een grote broek aan doen, gewoon goed luisteren naar de experts van de IMF. Door onbesuisde acties van deze regering zit Suriname nu met de gebakken peren.


  Maak melding

 2. Deze Simons heeft een berg boter op haar kop door te stellen dat er Internationaal andere indicatoren moeten gaan gelden, terwijl dit zelfde mens heeft meegewerk met het zo snel mogelijk tot stand komen van een omstreden amnestiewet die Internationaal tegen alle regels indruisden, hoe geloofwaardig kom je dan wel over.


  Maak melding

 3. ja, ik maak me inderdaad zorgen over het leengedrag van suriname. laatst nog een bedrag van 13,8 miljoen dollar tegen 4,5% rente. de hoeveelste lening is deze sedert het aantreden van deze regering? wanneer zij na de verkiezingen mogen blijven en pas daarna opstappen, dan is de schatkist leeg, maar wel met schulden. wanneer zij na deze verkiezingen opstappen, dan is de schatkist leeg en dan wordt de komende regering verweten dat zij er niets van bakken.


  Maak melding

 4. Het kan niet anders. Je moet wel een uitzichtloos en zielig leventje hebben om op elke puf uit Su zo negatief te reageren.

  Een normaal mens zit echt niet dag in dag uit, elke seconde te loeren naar berichten uit Su.

  Een normaal functionerende burger heeft andere bezigheden dan alleen het internet.


  Maak melding

 5. Erg jammer dat Jenny Simons zo denkt, international mag niet bemoeien in SU maar nu is het wel goed als een internationaal indicator moet komen.
  Zij is eenzijdig een een NDP er en zal me niet verbazen als later uitkomt dat zij ook een zakkenvuller is. Haar brood is goed geboterd met bloed van de bevolking die later de rekening krijgt.

  Ik vind dat de hele regering de bak in moet maar als je een president heeft die een mordenaar is en zijn zoon hoofd CTU let wel hij ook een krimineel, zijn adviseurs zijn krmineelen wat kan je verwachten van deze mensen. Change hebben ze wel gebracht, change naar de verdommenis.

  Su wordt naar de dood geholpen dankzij deze regering.


  Maak melding

 6. ook met zoveel geld inkas,zit de hele boeven bende met zijn handen in het haar..

  kan geen kant op,omdanks alle ministeries hele lantie apparaat in eigen begheer en toch uitzicht loos..

  die grootste boef moordenaar schuilt overal weg en zegd niks,komt niet in het parlement zijn verantwoording afleggen is constant dronken duizilig..

  hoe nu verder, 2015 is nog ver weg,nu bedanken en weg lopen is wel een optie..


  Maak melding

 7. Pongosaqoui

  Deze waterkant kampeerders hebben een heel succesvol leven als je ze mag geloven.

  Zo succesvol dat ze dag en nacht, weekenden, kerstdagen, oud en nieuw jaar dagen, pasen, idel-fitre, kortom 365 dagen per jaar op waterkant zitten. Geen vakantie, geen rust, ze hebben niets en nogmaals niets.

  Wat ze wel hebben hebben is een beperkte woordenschat, desondanks zullen ze wel vinden dat ze normaal zijn, vergis je niet.


  Maak melding

 8. @Koos u hebt gelijk

  Simons is bezig een eigen economische wetenschap en de daarbij behorende kaders te ontwikkelen. Hoe dat zou moeten worden ingevuld, laat ze in het midden. Dit is een echte `paarse indiote aktie`. Zo is het bekend dat deze regering haar eigen interpretatie wil geven aan mensenrechten, welvaart, en welzijn. Het zal al gauw blijken dat de internationele gemeenschap met gefronste webkbrauwen zal luisteren naar deze `solo aktie` van deze Simons.


  Maak melding

 9. Afu Sensie,

  Ik gun ze hun kampeerlocatie van harte. Van mij mogen ze hier de rest van hun zielig leventje kamperen. Graag zelf.

  Het houd ze van de straat waar ze mensen niet lastig kunnen vallen. Je weet het maar nooit met dit soort gasten als je begrijpt wat ik bedoel.


  Maak melding

 10. Aldus AFU Sensie het verdriet van WKN.

  Juf Jenny is een draaikonttotaal ongeloofwaardig, die nu opeens vind dat de Internationale gemeenschap andere normen moet laten gelden als het om de sociaal economische vooruitgang gaat.

  Als het om de Amnestie wet of de veroordeelde drugsdealer en massamoordenaar gaat, moet de Internationale gemeenschap zich er niet mee bemoeien.
  Nou Juf Jenny, jij en de rest van de staatsdebielen hebben nul komma nul in de melk te brokkelen als het om de Internationale Gemeenschap gaat, dus hou je bezig met deanti corruptiewet die de weg naar de assemblee nog steeds niet kan vinden!


  Maak melding

 11. Pongosaqoui

  Ik gun het ze inderdaad ook van harte, ze verdienen het dubbel en dwars. Je zal als zinnig mens zo’n leven moeten lijden.


  Maak melding

 12. who cares, ik weet het wel, jij laffe front hond weet het beter, beter dan elke Surinamer toch.

  Op waterkant.net voel je je verheven boven de Surinamer met je dom geklets, in werkelijkheid ben jij een miezerig minderwaardig hoopje mens.


  Maak melding

 13. En toen was daar ook onze opperspook Pongo huppelepup met zijn primitieve reacties!

  The definition of stupid is knowing the truth, seeiing the truth, but still believe his own lies!!!


  Maak melding

 14. who cares het miezerig minderwaardig hoopje mens, zoekt nu naar betekenis van woorden. Ook al wist je het zou je niets mee aan kunnen, jou geestesgesteldheid laat bepaalde zaken nou eenmaal niet toe.

  who cares je bent nou eenmaal een ZIEK DING.


  Maak melding

 15. “De groei zit voornamelijk bij banken en bedrijven…”
  Tóch knap dat mevrouw Simons nu eens góed over de grens kijkt: CYPRUS..??

  Het staat al héél lang vast, dat ‘Suriname’ veel te weinig presteert/produceert.
  Alleen bauxiet, hout, goud is te zwaar voor ‘de kurk’.
  Vooral ook omdat die laatste(n) zich in een schimmige wereld ophouden!


  Maak melding

 16. =Er staat letterlijk:::: “De groei komt de samenleving niet geheel ten goede”, zegt Simons.
  -Weet deze vrouw wel waarover zij het echt heeft?

  =Ik zou zeggen, begin al dat geld die zonder toestemming van de DNA die baas heeft verduisterd te gaan achterhalen.
  =Begin een salaris minder te betalen aan Alibux, omdat dit schandalig is.
  =Begin transparanter te worden naar de samenleving.
  =Begin naar al die gratis gronden te kijken die men krijgt, terwijl de ander jaren op een stukje grond wacht.

  =Jenny Simons, sorry maar je bent keihard een van hen.

  =Mijn vraag of Jenny haar man nog in dienst is op het postkantoor, omdat hij fraude had gepleegd. Alles in de doofpot////

  =DEZE REGERING IS EEN SLECHTE VOORBEELD VOOR DE JEUGD=


  Maak melding

 17. Afu Sensie,

  Het zijn toch aparte figuren die kampeerders. Eentje heeft het alleen over amnestie in alles wat hij schrijft. Als je het bijvoorbeeld hebt zeg maar het mooie weer heeft hij het over amnestie. Ik denk dat hij heel lang op het woord heeft geoefend en ervan droomt.

  Een andere noemt iedereen dom totdat hij zelf toegaf niet veel scholing te hebben gehad.

  Weer een ander is een pure racist maar heeft relatie met een donkere vrouw uit pure wanhoop omdat de blanke vrouwen hem niet lusten.

  Weer ander woont haar hele leven in NL maar weet precies hoe het aan toe gaat in Su. Als je haar dan een specifieke vraag stelt geeft ze niet thuis.

  Af en toe pik ik eentje eruit en geef ik een pakslaag. Maar over het algemeen neem echt mijn kiek op die gasten.

  Soso lafoe


  Maak melding

 18. @lex, Deze regering heeft al een aantal leningen afgesloten dus zal de rente 20% of meer worden.

  =Deze regering is niet transparant, dus ben ik bang dat zij een enorme schuld achterlaten voor de volgende groep.

  =De volgende groep zal dan weer schulden moeten gaan aflossen en niets kunnen betekenen voor het land en volk.

  =Wat een herhaling zeg=


  Maak melding

 19. En wat vind PONGO van zichzelf?
  Dat hij een opperspook NDP dwaalliicht en vol-idioot is dat weten we al!
  Maar wat vind Pongo van zichzelf?


  Maak melding

 20. blaka bakra : Bravo!!!!, geef ze van katoen, maar wees een beetje simpel anders begrijpen ze het niet, want ze zijn afgestudeerd aan de Prass Osso Universiteit met als hoofdvak weetnietskunde, en zijn volwaardig lid van het simplistisch verbond!!!


  Maak melding

 21. Ira, who cares en de rest van het gepeupel, ik heb medelijden met jullie.

  Jullie zijn duidelijk zwakbegaafd en verstandelijk gehandicapt, zelfs de domste mongooltje is vele malen slimmer dan jullie soort. Op zich niet zo erg, maar die grote gore domme bek van jullie vind ik zo aanmatigend, zo schaamteloos zijn jullie.

  Jullie zijn eigenlijk een schande en last voor de mensheid, ik neem het jullie soort echt kwalijk dat jullie elke dag weer zuurstof zitten te ademen. Jullie zouden op rantsoen moeten, een zuurstof fles voor de rest van je leven, op=op.


  Maak melding

 22. blaka ka ga dan die inhoudelijke discussie voeren met je kleinkinderen, die arme schapen die waarschijnlijk nog niet eens kunnen lezen of schrijven, anders kan het niet.

  Je moet trouwens oppassen dat je de vraag krijg, Opa waarom ben je zo dom??

  Bespaar ons hier je dom en achterlijk geklets. Aan een minderwaardig ding ‘who cares’ hebben we genoeg.


  Maak melding

 23. AFU SENSIE: Heb jij jezelf wel nuttig gemaakt vandaag in de Sociale werkplaats?
  En wist je dat sneeuw wit is, steenkool zwart, en Bouterse een drugsdealer en massamoordenaar?


  Maak melding

 24. De vraag Afu Sensie waarom ben je zo dom, net als SRA en Pongo is vaak langsgeko0men, en het antwoord is: Hij kan het niet helpen.
  Ze zijn dom geboren, en hebben tijdens hun leven nooit wat bijgeleerd!!1


  Maak melding

 25. AFU: Duizendmaal dank voor de lovende woorden.
  Klinkt als muziek in mn oren.
  Altijd goed zulke opmerkingen te horen uit de mond van een zwakzinnig en dom geboren good for nothing die tijdens zn leven nooit wat heeft bijgeleerd.
  Ze maar ja tegen een gek zei mn grootje altijd!!!!


  Maak melding

 26. @Afu Sensie, ik heb een vader en moeder gekend en ben met heel veel liefde, respect en discipline opgevoed. -Beiden hebben hard gewerkt en hun kinderen goed verzorgt.

  =Ik heb al mijn diploma’s op zak en leeft lekker en hoef op mijn oude dagen ook op niemand te rekenen. Vooral ook niet van deze regering Bouterse.


  Maak melding

 27. Ira laat me met rust. Ik ben echt niet geinteresseerd in je levensverhaal, want jullie fronters liegen als de pest. Jullie leven in permanente strijd met de waarheid en realiteit. Persoonlijk denk ik dat jullie gestoord zijn.


  Maak melding

 28. IRA: Iemand die aan een zeer ernstige vorm van het Stockholmsyndroom lijdt moet je gedosseerd benaderenj , want anders worden ze nerveus, want de waarheid kan hard bij hen binnenkomen!


  Maak melding

 29. Een ding heeft Simons wel gelijk: de groei komt de samenleving niet ten goede.
  Maar daarvoor hoeft men geen andere indicatoren te creeren. Simons kent het verschil niet tussen ‘groei’ en ‘ontwikkeling’. In de economische wetten moet er eerst sprake zijn van groei en is het aan de overheid om daarna de ontwikkeling (rechtvaardige verdeling van de schaarse goederen) tot stand te brengen. Dat kan middels het innen van belastingen en sociaal-economische wetgeving. Dat eerste economie van het 1e jaar VWO!!!

  En Simons hoort dat te weten!


  Maak melding

 30. @Afu Sensi,

  Ik heb laatst een boekje gekocht. Het heette: “Honderd jaar Surinaamse humor”. Het bestond uit slechts één bladzijde…

  Maar om humor te begrijpen heb je intellect nodig.


  Maak melding

 31. @ Who Cares,

  Het valt me op dat sommigen (ik noem geen namen, want die zijn jou wel bekend), op geen enkele manier een zinnige reactie hebben gegeven op het eigenlijke bericht. Ze draaien rond als een drol in een pispot, halen alles en iedereen erbij, schelden en beledigen omdat ze geen antwoord kunnen geven! Zo typische low life Surinamer! Al schijt Bouta een drol op de rand van hun bord, dan zullen ze nog zeggen dat het lekker is. Ze worden niet gehinderd door enig niveau cq. intelligentie, dus ik ga er niet verder op in, als je het niet erg vindt.


  Maak melding

 32. blaka bakra: Ben het volkomen met je eens.
  Ze maken zich onsterfelijk belachelijk.
  Maar soms is idealisme blind, en dan is de leugen een natuurlijke bondgenoot.


  Maak melding

 33. Tje potie, zo aandoenlijk hoe die front honden bijelkaar uithuilen. Ze zijn zo zielig en triest.

  Waterkant is echt leuk geworden mang, ik geniet van die al zinnige reacties.


  Maak melding

 34. Tje potie, zo aandoenelijk hoe Sabidieri zijn maffiamaatjes en ndp dwaallichten en volidioten te hulp schiet omdat ze het zelf niet aankunnen.
  Maar de aangerukte versterking maakt totaal geen indruk!


  Maak melding

 35. Brief aan Simons

  Beste Jennifer,

  Volgens het boek van Arnold Heertje heb je geleerd wat het verschil is tussen ‘groei’ en ‘ontwikkeling’. Je weet ook dat de overheid zich moet inspannen om te profiteren van de groei. De instrumenten waarover zij beschikt zijn u ook bekend. Zo is het u bekend dat de WMV (wet minimumloon) een belangrijke wetsvoorstel is teneinde de ‘mofina wan’s’ enigszins tegemoet te komen. De arbeidersklasse profiteert niet van de economische groei. Reden te meer om dit wetvoorstel tot wet in formele zin te verheffen. Ik moet wel constateren dat u niet echt warm loopt voor dit wetsvoorstel. Als u dit wetsvoorstel door de DNA krijgt dan komt u geloofwaardig over. Anderzijds zal uw poging om nieuwe indicatoren te ontwikkelen uitlopen op een farce. En dat wil ik u besparen.

  Plato


  Maak melding

 36. koos en consorten zitten jullie in je strot bij rutte mang .lekker daar zitten en bleren zoals rutte had geblert dat su het gaat voelen .su is in opmars su met bouterse aan de leiding heeft de touwtjes strak in handen .het is geen grootspraak maar su met paars aan de leiding verzet bergen .vijftien jaar stil staan onder front deviezen van 600 miljoen oppotten dat was vene ,na gado mik vene gwe .einde tijdperk front betekent nu vooruitgang voor de natie .wie in nederland zit moet dimmen .wil je praten kom in su praten .maakt voor mij niets uit als je fronter of ndper bent in su moeten jullie komen lullen .
  van je uitkering die rutte jullie geeft kunnen die gasten nauwlijke rond komen en maar op afstand afgeven over su .kom naar su en zie hoe er bergen worden verzet .vene weet nog geen eens wat voetpaden en fietspaden zijn laatstaan geld uit geven om de riolen te dichten en voet paden van ze te maken .als ik die redimusus in olland moet horen opscheppen over front dan vraag ik mij af …weten deze gasten wat vooruitgang is .kom en neem een kijkje wat paars doet in ons mooie suriname .aanpakken is het sleutel woord niet in olland zitten en poep lullen koos molenaar en consorten .


  Maak melding

 37. Het recht van juf Jenny is altijd krom.Al gaat Glenn het meten of al gaat Naomi het meten.Gebruiken ze Engelse maten of decimalen.Uitslag gaat altijd het zelfde zijn als je een volk hebt die liever alles gratis wil en werken voor buitenlanders laten.En die nemen dan de groei mee naar hun moederland.


  Maak melding

 38. @Afu Sensie, wees een dja dja man of vrouw en schrijf maar eens op wat NIET klopt dat ik geschreven heb.

  =Graag jou reactie wat WEL waar is wat deze regering doet.


  Maak melding

 39. =Er wordt maar geklaagd dat de Fronters zeuren, maar lees het volgende bericht.

  @Afu Sensie, Bouterse gaat Haitianen over laten komen om in de landbouw te werken. Hoe zit het dan met onze eigen mensen???????

  -Suriname en Haïti hebben een intentieverklaring getekend op verschillende gebieden. De agrarische sector neemt hierin een belangrijke positie in. De presidenten Desi Bouterse en Michel Martelly zijn bijzonder enthousiast over de resultaten die geboekt zijn. De landen kunnen volgens hen veel voor elkaar betekenen. Zo kunnen seizoenarbeiders aangetrokken worden die in de landbouw kunnen worden ingezet. Haïti heeft een werkloosheid van 70%.


  Maak melding

 40. prima zaak,…laat komen deze werkloze haitianen, het zijn immers harde werkers!!!

  maar dan een ruilhandel, latour/abra-broki/ramgoelam/papatam enz richting haiti

  🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.