Inheemsen en Marrons krijgen eigen goudader

26

PARAMARIBO, 25 mrt – Inheemse en Maroongemeenschappen krijgen binnenkort eigen gebieden waar naar goud mag worden gemijnd. Volgens minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimte Ordening Grond & Bosbeheer, gaat het om speciale afgebakende gebieden. Voorkomen moet worden onder andere dat de leefgebieden van deze gemeenschappen nog langer worden bedreigd.

Door de toename van het mijnen naar goud de afgelopen jaren, komt milieuvernietiging er steeds vaker voor. Een goed voorbeeld is het natuurpark Brownsberg, dat dicht bij een aantal Marrongemeenschappen staat. Het natuurpark is lelijk verminkt door goudwinning, illegale wel te verstaan. “We willen community gold mining concessies uitgeven”, zegt Kromosoeto tegenover de Ware Tijd. Als model gelden de generaties oude gemeenschappelijke houtkapvergunningen.

Volgens dit model mogen alle leden van de gemeenschap hout kappen in nabijgelegen bosgebieden. Het idee van gemeenschappelijke goudwinning wordt samen met het Wereld Natuurfonds, WWF, uitgewerkt. Ook de gemeenschappen zelf worden betrokken bij de uitvoering. De gemeenschappen rond Brownsberg zeggen geen moeite te hebben met de natuurbescherming. Wel moet de centrale overheid helpen zoeken naar alternatieven.

26 REACTIES

 1. Hahahaaaaaa….
  Hai boi Kromosoeto,waar mogen de stadsbewoners straks gaan graven naar goud?!

  De ‘goudmijnen ‘ in Suriname behoren niet alleen de NDPers,de marrons of andere inheemse bevolkingsgroepen toe maar ook ALLE surinamers die zich buiten deze gebieden bevinden,dus het behoort ook aan de stadsbewoners toe en de anderen in overige distrikten!!


  Maak melding

 2. Te idioot voor woorden ! De Surinaamse bodenschatten behoren tot het volk. Het is van iedereen. Stel je voor dat rijst alleen toebehoort aan de hindoestanen of de casave aan de creolen. Dit is puur zelfverrijking.


  Maak melding

 3. BALA’S EN BALARINA’S,
  wordt het geen tijd dat we de weg bij stoepen veer barricaderen?Tenslotte wordt er daar olie gewonnen en hebben jullie ook recht op een oliebron.Bala’s,ik verhuis naar Saramacca en wordt olie sjeik.Niets kan mij meer tegen houden.Saamacca ‘here i come’.


  Maak melding

 4. HEEL GOED VAN DEZE MINISTER , DEZE MAN IS ECHT EEN MAN VAN HET VOLK ..
  ALS JE IN DE STAD WOONT , DAN GA JE BIJ ABRABROKI GRAVEN OF BIJ LAND VAN DIJK.
  OF WEG NAAR ZEE,, ER ZIJN GENOEG PLEKKEN VOOR STEDELINGEN OM TE GRAVEN.

  DEZE MENSEN WONEN AL EEUWEN IN HET BINNENLAND.. ALS ZIJ NIET DAARTOE GEVLUCHT WAREN, HAD SURINAME MISSCHIEN OOK DAT STUKJE LAND KWIJT GERAAKT AAN FRANSGUYANA EN BRAZILIE , NET ALS TIGRI ….JULLIE STEDELINGEN HEBBEN ALTIJ EEN GROTE BEK..


  Maak melding

 5. Inheemsen en Marrons krijgen eigen goudader, Javanen Pinda planten en werken in de sectoren als a kan hari, Hindoestanen de rijst en landbouw, de Chinezen als winkeliers en de gelden naar China versturen, De Creolen in olie( Coronie) en minister Ginmardo Kromosoeto als pooier!!


  Maak melding

 6. Deze Javaan! jawel Javaan moet oprotten!! Hij creëert apartheid in SU!! een ieder heeft recht op een stukje van de vruchten van de SU’s Bodem!!


  Maak melding

 7. Ik citeer: 1. “We willen community gold mining consessies uitgeven”‘.

  2. Als model gelden de generaties oude gemeenschappelijke houtkapvergunningen.

  3. Volgens dit model mogen alle leden van de gemeenschap hout kappen in nabijgelegen bosgebieden.

  Mijn eerste vraag is:”Moet ik van de generalisatie uitgaan of moet ik vragen welke Inheemse en Marron groepen bedoeld worden?”

  Zal bijvoorbeeld Galibie ook ergens gebieden krijgen voor de eigen goudwinning?

  Uit ervaring, mijn tijd ervaring opdoen en onderzoek bij LBB, is mij diudelijk gebleken dat de gemeenschappelijke HKV’s de dorpsgemeenschappen meer kwaad dan goeds hebben gebracht.

  Het geld van de verkochte boomstammen kwam nauwelijks terecht bij de dorpsbewoners zelf. Een slimme of vaak de dorpsleiding ging dan met het geld vandoor of werd gezegd dat er minder boomstammen gekapt zijn of dat de afnemer minder boomstammen heeft willen afnemen en de rest nog in het bos ligt om te rotten.

  Dan was het dan LBB die dan de boomstronken moest gaan tellen om de waarheid boven water te krijgen.

  Met goud draait het om kleine goudkorrels, die makkelijk kunnen ‘verdwijnen’ en dan doorverkocht worden aan de grotere jongens.

  Een paar sluwe jongens, tegenwoordig de vrouw niet te vergeten, zullen hiervan rijk worden en zullen gebruikt worden als de werkpaarden voor ongecontroleerde natuurvernietiging en onbewuste splijtzwammen van de eigen dorpsgemeenschappen.

  Ja, iedereen gaat dan een stuk binnen dat gebied claimen en als zelfstandige verder werken. Vaak dan met derden van buiten hun gemeenschap. De cohesie in die gemeenschap valt dan weg, er is dan onderling spanning en ruzie en waar twee kijven gaat de slimme derde met het goud vandoor. Politieke correctheid, want het is dan zelf de schuld van de Inheemsen of Marrons die niet kunnen werken aan hun eigen economische ontwikkeling.

  Maar voor Srika begint ontwikkeling altijd met gerichte scholing. En dat gedeelte mis ik hier.

  Of bedoeld die minister dat uiteindelijk het model van MUSA / Berdaja (periode 1992-1996) gevolgd zal worden?

  Mijn tweede vraag is dus:”Is dit voorstel van de minister realistisch voor de dorpsbewoners, als collectief?”
  Srika


  Maak melding

 8. Wat is hier fout aan? Als de concessie gegeven was aan Canadezen zou niemand er bezwaar tegen maken. Als de Inheemsen en de Marrons een bepaald percentage van het gewonnen goud, zoals het hoort, als belasting afdragen aan de staat, profiteert de hele Surinaamse samenleving van hun economische activiteiten. Net zoals niet elke Surinamer persoonlijk rijst moet planten om er voordeel aan te hebben dat er in Suriname rijst verbouwd wordt, hoeft niet elke Surinamer een concessie te krijgen om goud te gaan winnen in het binnenland, laten de mensen die al in het binnenland wonen als eersten in aanmerking komen om een concessie te krijgen, een alternatief zou kunnen zijn dat niet zij maar stedelingen een concessie krijgen en dat de binnenlandbewoners noodgedwongen naar de stad verhuizen, waar ze door gebrek aan adequate werkgelegenheid voor hen, alleen maar overlast zullen veroorzaken. De mensen die nu schreeuwen dat ze geen concessies moeten krijgen zullen de eersten zijn die hen dan zullen willen opsluiten in de gevangenis of zullen roepen dat ze maar weer naar het bos moeten verhuizen.


  Maak melding

 9. Inheemse en Marrongemeenschappen krijgen binnenkort eigen gebieden waar naar goud mag worden gemijnd. Volgens minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimte Ordening Grond & Bosbeheer, gaat het om speciale afgebakende gebieden.
  Dit afgebakend gebied, beter bekend als Paramaribo en omstreken, waar vele goudaders lopen wordt het wingebied van de Marrongemeenschappen.
  Enkele werktuigen zijn: vuistvuurwapen, jachtgeweer met afgezaagde loop, bandenwipper, messen en houwers. Meegenomen zijn de handlangers die als afleidingsmiddel dienen.
  Het goud ligt letterlijk voor het grijpen, wel met de nodige risico’s.


  Maak melding

 10. Gelukkig wonen al deze krankzinnigen in olland. Het is nooit goed met Suriname, maar ze hebben veeltijd over voor hun negatieve propaganda tegen Surinamers in Suriname. Oen no bemoei..Suriname is voor de echte Surinamers en niet voor de hagenaar of amsterdammers.


  Maak melding

 11. MARWINA: Wij zullen ons overal tegenaan bemoeien wanneer het ons uitkomt, als je het nou leuk vind of niet.
  En de echte Suriamers die zitten vrijwel allemaal 90% in de diaspora.
  En wedden dat als de Europeesche of Amerikaanse grenzen opengesteld worden voor Suris dab ben jij de eerste die het land verlaat!


  Maak melding

 12. marwina “Gelukkig wonen al deze krankzinnigen in olland”

  “Suriname is voor de echte Surinamers en niet voor de hagenaar of amsterdammers.

  En echte Surinamers zijn zeker paars?


  Maak melding

 13. @@ Sjoeriname probeer eens achter de reactie te komen wat daar verscholen zit!! dat kun je niet, want daar is er wel een beetje verstand voor nodig! en als er geen hersenen zijn, kun je ook geen verstand gebruiken. Maar wat zeg je tegen een Ezel!!! Je laat je wel kennen ja!!


  Maak melding

 14. Dit is weer zo’n bericht om de Surinaamse regering belachelijk te maken.
  WK zou zich moeten schamen, 2 jaar geleden kwamen jullie ook met het bericht dat men van plan was om trams in Suriname te laten rijden.
  In geen enkel ander media kan men het bovenstaande bericht lezen of beluisteren.
  Voor zover ik weet is het zo dat in elk land met een grondwet, bodemschatten en andere rijkdommen het desbetreffende land toebehoren.
  En zeker ook zo in Suriname!


  Maak melding

 15. @Who cares,
  Heb jij het dan ook elders vernomen?
  Laat dan a.u.b weten waar. Op school hebben ze mij geleerd, Niet alles geloven wat je leest.


  Maak melding

 16. Als het voor de marrons zijn, moeten ze ook in het bos gaan wonen en niet in Paramaribo.
  Word het tenminste veiliger in de stad. Geen geroof en verkrachtingen meer, geen zwervers meer. Dus marrons go back Where you belang. In THE bushes


  Maak melding

 17. Als de marrons toch richting bush bush gaan, hoop ik dat ze die Indiaan alias labiele pistolen paultje die zich pres noemt ook maar gelijk meenemen, en zn uzi inruilen voor pijl en boog!!!


  Maak melding

 18. Nu nog mooier, de meeste stadsgelovigen discrimineren de lichtgelovige bosjesmensen. Hier ben ik het deels mee eens, want niet alleen de bosbewoners maar ook de stadsgelovigen moeten “bon voyage et long retour (=ga heen en kom nooit meer terug!”)

  En zoals ik begrijp uit de opmerkingen hiero mogen de inheemsen zeker creperen, achtergesteld en achterlijk blijven. Oftewel, ze mogen op het houtje blijven bijten, van visvangst leven, een stukje grond beplanten en kids voortbrengen die zoals gewoonlijk per ongeluk zijn voortgekomen door het zoetsappige niets doen in de hangmat.

  Dus dat leven is uitgestippeld voor de goedgelovige inheemsen, ze moeten slaaf blijven tot bam! Het is algemeen bekend dat de huidige Surinaamse generatie erger is dan hun voorouders die met de zweep gedwongen werden om het godsgeloof der blanke meerderheid tot zich te nemen en om hun soortgenoten te kwellen. En tegenwoordig is dit beeld verergert doch niet door de zweep, maar door de menselijke hebzucht, egoïsme en religieuze planmatigheid.

  Maar mijn Natuurlijke planmatigheid verschilt hemelsbreed van de religieuze planmatigheid, daar ik vind dat alle kwaadaardige gelovige Suri’s een pak rammel verdienen met de zweep zoals hun voorouders hebben ondergaan in de tijd waarin negerslavinnen alleen maar aan blanke mannen toebehoorden, de Javaanse vrouwen gewillig waren in alles wat hun meesters verlangden en de Hindoestaanse vrouwen door hun man gedwongen werden om ook hieraan meet te doen voor het verkrijgen van allerlei voordelen o.a. gratis grondbezit etc..

  En daarom wil ik graag de zweep bedienen tegen, en ik zou jullie goedgelovige dwazen een ferme pai-pai geven dat God en de engelen medelijden zullen krijgen en meteen beslissen om alvast voor alle door mij aangepakte gelovigen een plaatsje in de Hemel c.q. Walhalla te reserveren. Zij die onder mijn handen terechtkomen zullen zeker duizenden doden sterven voordat de dood uit barmhartigheid om de hoek komt kijken en ze toch maar meeneemt, ze moeten de pijn voelen die hun voorouders onder dwang moesten ondergaan en allemaal in naam van God via zijn helpers. Wees goudeerlijk, want het is niet alles goud dat er blinkt. Satan en Omnia zijn één en dezelfde. En het mooiste van alles is, dat ik alles écht meen!

  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.