dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidOok aardolie en bauxiet boosdoeners kwikvervuiling

Ook aardolie en bauxiet boosdoeners kwikvervuiling

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 mrt – Ook de winning van aardolie en bauxiet levert een flinke bijdrage aan de vervuiling van het milieu met ladingen kwik. Volgens de Ware Tijd is de grootste boosdoener niet de goudwinning, zoals tot nog toe werd aangenomen. Het meeste gevaar komt van de aluinaardefabriek te Paranam. En die draait al tientallen jaren.

Wanneer mensen het dus hebben over de ellendige gevolgen van de goudwinning, is dit maar een deel van het verhaal. “Op het moment dat je aan mijnbouw doet, wordt kwik gemobiliseerd”, zegt universiteitsdocent mijnbouwkunde Dennis Wip. Elke aanpak zou dus niet alleen maar op de goudwinning gericht mogen zijn. De hele sector moet onder de loep worden genomen met als uitkomst een totaal gerichte verbetering.

De bedrijfsprocessen bij de winning van aardolie, bauxiet en goud moeten dus worden aangepast. En dat snel en dringend. Tot nog toe werd vooral de kleinschalige goudexploitatie aangewezen als boosdoener. Honderden goudzoekers zouden waterbronnen en visbestanden vergiftigen met hun ongebreideld kwikgebruik. “Het komt niet alleen door de goudsector en methylkwik in vissen. Het grote probleem is dat kwik via de atmosfeer overal kan komen”, aldus Wip.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. Hier moet ik mijn bijdrage aan leveren!!!

  Mijnbouwkundige Lothar Boksteen moet ook zich geroepen voelen ook zijn mond open durven trekken en de Regering wijzen op de rotstreek van de bauxiet maatschappijen als Billiton en Suralco, die jarenlang de atmosfeer van de omgeving en ver daar buiten, grondwater milieu, flora en fauna milieu, hebben belast met hun enorme chemische troep om de bauxiet en andere grondstoffen vrij te krijgen. De vervuiling Ansich wordt gauw in de vergetelheid gedeponeerd; en niemand spreekt meer over de gevolgen die blijvend niet worden onderzocht!!! Het is liever te laat dan nooit, dat de deksel van geheimzinnigheid wordt opengerukt en dat de betrokken maatschappijen alsnog de aangerichte schade als een vette claim tegemoet zien en gedeponeerd krijgen op hun bureau. Die schadeclaim ontvangsten moeten wel gebruikt worden om die sectoren wederom milieu vriendelijk te maken dunkt mij!!!


  Maak melding
 2. Ik maak me al jaren zorgen over kwik, de gevolgen van sodium cyanide transporten en opslag. Ik trek mijn bek steeks open open over Radioactief Afval maar nieman anders durf hierover te praten. Deze is nog erger dan alles wat al gebeurt met kwit ect.
  Deze Radioactief afval komt met shepen in het geheim in Paramarbo, de MAS of Haven beheer weet niets ervan. Bij aankomst in het geheim gelost en weggevoerd om zeker te dumpen want wat anders kan je hiermee doen. Eens is gezegd dat het gedumpt wordt in Oost Suriname.
  Deze spul zal SU vergiftigen voor over 100,000 jaren en veel mensen zullen kanker krijgen hiervan. De rekening kommt zeker.
  Wie is hier verantwoordelijk, het moet mensen aan de top zijn die hier grof geld voor ontvangt voor het dumpen van deze afval in SU.
  Ik hoop dat mensen dit leest en in onderzoek gaan om deze praktijken te stoppen.
  Veel mensen zijn al benaderd maar men zijn bang dat de monddood of anders gemaakt zullen worden.
  Radioactief afval wordt gebracht maar nooit meer opgehaald. SU protesteert tegen Radioactief transporten maar laat de zeelfde transport naar haar havens komen in het geheim, hypocriet allemaal.
  Ik hoop dat de huizen die gebouwd wort dat deze niet komt op de afval hopen vroeg of laat zal het gebeuren.
  Wie weet komt deze afval ook in Ornamibo want er is geen controle na het lossen.

  Groetjes.


  Maak melding
 3. Alles voor de ontwikkeling. De ontwikkeling ontwikkelt zich nu zo dat mensen, planten en dieren dood gaan of verminkt raken. En het ontwikkelt zich voor onze ogen, die ontwikkeling.


  Maak melding
 4. @ Ronald Smith, jij schetst een heel verontrustend beeld over het radioactief afval dat in het geheim in Suriname gedumpt wordt. Als je echt over CONCRETE informatie beschikt, hoef je niet alleen in Suriname aan de bel te trekken, de omliggende landen zullen er ook last van ondervinden en zullen daarom heel graag een stokje ervoor willen steken, ik zou daarom zeggen; als je in Suriname geen gehoor denkt te vinden voor dit probleem, dan speel je gewoon de (concrete) informatie door aan Frans Guyana, Brazilië en Guyana.

  Wip moet ons even komen uitleggen waarom de Trio’s in het verre Binnenland meer van kwikvergiftiging te lijden hebben dan de mensen in de directe omgeving van Paranam. Hij zal waarschijnlijk niet met een aannemelijke verklaring kunnen komen, misschien(ik was er niet bij) heeft Wip onder de tafel een paar goudklompen gekregen van de goudmijnbouwbedrijven om de goudwinning niet als de grootste kwikvervuiler aan te merken. Bij de aluinaarde productie komen de kwikdampen onbedoeld vrij, bij de goudwinning wordt kwik eerst uit het buitenland geïmporteerd en ongecontroleerd overal in het Binnenland in het milieu gebracht, als het echt waar is dat de fabriek te Paranam kwik in het milieu brengt (wie ben ik om dat in twijfel te trekken?) dan moet het niet zo moeilijk zijn om het met een paar goede filters op de schoorsteen af te vangen. Waarom zegt Wip als deskundige dat niet? Ook het kwikgebruik bij de goudwinning kan makkelijk door een importverbod op kwik stopgezet worden, maar het lijkt erop dat Wip ervoor pleit dat toch maar niet te doen omdat er andere grotere kwikvervuilers in het land actief zijn, laten we vooral de ‘arme’ goudzoekers het leven niet zuur maken, door ze te dwingen om van reeds bestaande kwikvrije winningsmethoden gebruik te maken. Hoe moet Suriname vooruit komen met deskundigen als Wip, deskundigen die de meest voor de hand liggend oplossingen niet aan ons presenteren?


  Maak melding
 5. IK weet waarover ik praat en heb ook een geluidsfragment te overleggen. DWT heeft het ook, ik heb dat aangeleverd, maar doen ze wat aan???? NEEEEE
  Wie heeft de explosieven uit Iam gold gestolen(weggehaald) hhahahaha Er was een presentatie gegeven aan de Kabinet van de regering hierover en prompt daarna was het raak.
  Wil je mij benaderen voor meer ingormatie dan stuur mij een email. maar je moet iets doen ermee. SU is naar de vuilb=nisbak niets kan dat tegen houden


  Maak melding
 6. mr. santoki, girjasing, jogi, gayadien etc. waarome niets over het radioactief afval in u achtertuin. jammer eigenlijk want jullie weten alles hierover. zeker dat hjuloie veel geld hieraan verdienen om SU te vernietigen.


  Maak melding
 7. @ Ronald Smith,

  Maar dit is toch sinds het aantreden van de regering-Bouterse dagelijks aan de orde? En de vorige regering(en) hadden ook schellen voor de ogen. Ik snap de hele commotie niet. Iedereen met een beetje verstand ziet dat Suriname zichzelf naar de sodemieterij helpt. Met nadruk op EEN BEETJE VERSTAND, sabi?


  Maak melding
 8. Ronald Smith, je hoeft niet per se in Suriname aan de bel te trekken als dat over radioactief afval in Suriname waar is, zoals ik al zei, dat kun je ook bij de buurlanden van Suriname doen, wij mensen hebben de wereld in landen verdeeld maar de natuur houdt daar geen rekening mee, als de vissen, de vogels, de lucht en het water in Suriname radioactief besmet raken zal die besmetting niet bij de grenzen van Suriname stoppen. De kans dat onze buurlanden Suriname internationaal voor een of ander gerecht slepen is veel groter dan dat de Surinaamse beleidsmakers er iets aan gaan doen, vooral als zij er zelf financieel beter van worden. Eerlijk gezegd lijkt het me sterk dat niemand uit de regio daar iets van gemerkt heeft, toen de kernramp in Chernobiel plaatsgevonden had probeerden de Russen dat geheim te houden, binnen enkele uren wist men in West Europa dat er iets had plaatsgevonden en binnen een etmaal wist men dat in Amerika ook. Als Frankrijk radioactief afval door het Panama kanaal wil transporteren om in Azië verwerkt te worden, zijn alle landen van het Caraibisch gebied en Midden Amerika in rep en roer, waarom protesteren deze landen dan niet als Suriname, die in hun achtertuin ligt, kernafval voor langere tijd komt opslaan?
  Ik weet wel dat toen Bosje president was, hij kernafval wilde laten opslaan in de buurt van Apoera, dat ging gelukkig niet door en ik heb er daarna ook nooit meer iets van gehoord, totdat jij het weer aankaarte. Ik wil wat je aan ons voorleg niet belachelijk maken of zo iets, maar als het waar is dan kun je het toch gewoon hier op WKN met ons delen, waarom moet men eerst zijn email aan je openbaren? Mischien ben ik Santoki, Girjasing, Jogi of Gayadien en laat ik jouw informatie weer voor jaren in een la verdwijnen.


  Maak melding
 9. als het schadelijk voor volks gezonheid is en ook op natuurlijke basis”moet het verboden worden en moet materieele waarden geen belangrijk rol zijn,maar gezonheid van het volk en geen schade aan de natuur zijn.


  Maak melding
 10. De incubatieperiode heeft helaas zijn intrede reeds gedaan.Er is geen weg terug,het kwaad is reeds geschied.
  Het is nu met weemoed en deemoed wachten op de ongelukkigen,die zich over enkele tientallen jaren gespreid bij de volksgezondheidsdiensten zullen melden met geheimzinnige (lichamelijke) kwalen en klachten.
  Sommige infecties openbaren zich pas na/over heel lange perioden!


  Maak melding
 11. Henkes,
  Ik heb de Zaak Radioactief afval aangekaart maar de kranten wil niets aandoen. Ik heb zelf een geluidsfragment dat dit in het geheim gebeurt. En echt zelfs de Manager operations Haven beheer weet niets ervan, wordt in zijn gezicht gezegd dat hij niet veel weet.
  De schepen komen in het geheim als zogenaamd hulp schepen of militairen schepen lossen en verdwijnen.
  Suriname tesamen met det Carib gebeid protesteert maar Su is hypocriett . Milieu hoorde by ATM nu naar de Kan van de President, maanden zijn gepasseerd en geen vergadering meer over milieu. Dat Kabinet heeft alles in handen dus geedn controle meer. Ik vind het jammer maar zo is het leven.
  Babies in suriname worden al met defecten geboren, ziektes zoals kanker is er al and velen zullen nog volgen. Ik weet ook over een geval waar ieman stond boven Radioactief materiaal te werekn 6 uren perdag, onbeschermd en al. Haar eiren zijn al gebakken.

  Men in SU heeft weinig verstand van afval vooral Radioactief afval. Er is veel geld gemoeid met het opslaan ervan, dir land van afkomt wil niets meer van weten als het bij jou is.
  Radiactief material komen van en naar Paramaribo, mensen weet niet wat de gevaren zijn en zitten erop dag in dag uit hun lunch te eten.
  Geen training geen opleiding watsoever.

  Ik hoop dat een dag komt dat iemand echt dit zal gaan onderzoeken.
  Wat zal ook gebeiren is dat mensen zullen verdwijnen want je komt aan de inkomsten van de top. Eeen vrouw van de media heeft mij al gemaild dat zij moet denken aan her leven, zij is een moeder etc etc.
  Good luck SU I will always love you but I am afraid to be near you I hou van mijn gezondheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES