vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBewoners Tamanredjo winnen eerste slag om grond

Bewoners Tamanredjo winnen eerste slag om grond

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 mrt – Een groep bewoners van Tamanredjo, in Commewijne, heeft het kortgeding om hun gronden gewonnen. “We hebben gewonnen, maar er is nog veel werk aan de winkel”, zegt Ann Sadi, voorzitter van de belangengroep Tamanredjo. Het is nog niet duidelijk wat de tegenpartij, grootgrondbezitter Ben Olmberg, gaat doen. Maar van politici, ‘regering en oppositie’, wordt wel verwacht dat die nu eindelijk de handen uit de mouwen steken.

En ook nog de koe bij de horens vatten. “Je hoort zoveel van mensen die hier plantages hadden, of liever gezegd, geroofd hebben in de koloniale tijd. Nu heb je mensen de zich erfgenaam noemen, grond komen claimen. Dit is niet alleen in Tamanredjo zo, maar overal in Suriname”, zegt Sadi. Ook in onder meer Para staan vooral buitenlanders/erfgenamen in de rij met claims. Voor de politiek zou Tamanredjo minstens een eyeopener moeten zijn.

Surinamers zouden niet langer aan hun lot, of aan de genade van een groepje, overgelaten mogen worden. “Laat er nu eindelijk eens een wet komen, waarbij alle gronden die toen in handen waren van mensen die grond hadden geroofd, terug komen bij de staat. Laat dit niemand meer overkomen”, aldus Sadi. Olmberg eist het vertrek van zeker tweehonderd gezinnen. Hun grond zou deel uit maken van de oude plantage Ma Retraite, waar hij in 2006 eigenaar van werd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
  1. Als Olmberg kan aantonen dat hij de rechtmatige eigenaar is moet hij het gevecht voortzetten!
    Als de huidige’ eigenaren ‘samen met Sadi niet kunnen aantonen dat zij de eigenaren zijn van betwistte gronden moeten ze maar opruimen en wegwezen!

    Ik denk eerder dat Sadi met politiek bezig is en hulp heeft van politieke vrienden!!
    Er zijn gevallen bekend in Suriname waarbij rechtmatige eigenaren jarenlang om hun erfgoed een gevecht leveren in de rechtzaal, die hun middels fraude ,bedrog, ontnomen zijn geworden door anderen.
    Sadi moet mensen kennen binnen de politiek ,dat alles zo fijn tjes verloopt voor haar roept twijfels op!!


    Maak melding
  2. Ik denk dat je het bericht even beter moet gaan lezen en misschien beter,…. je erin moet gaan verdiepen. Om zonder goed te lezen een oordeel vellen maakt nu niet echt een sterke indruk.

    Deze kwestie is een lakmoesproef. Het kan gevolgen hebben voor vele zgn grootgrondbezitters.

    Wat jij aanhaalt, namelijk dat rechtmatige eigenaren jarenlang moeten procederen omdat anderen de grond middels fraude, etc hebben verkregen, daarvan wordt dus Olmberg beschuldigt. Maar ja, als je een bepaalde focus hebt maak je klaarblijkelijk andere observaties.

    Ik hoop dat deze zaak een begin is om de uitwassen, want dat zijn het, op grondzaken eindelijk eens aan te pakken. Die wantoestanden duren al decennia en eigenlijk kennen we in Suriname helaas bijna niets anders.

    Zelfs van ver voor de onafhankelijkheid bestaan dit soort zaken. Tijd dat er eindelijk iets aan gedaan wordt.


    Maak melding
  3. @Pasensie

    Als je zaken wil blijven bekijken vanuit het slaven verleden kom je geen 1 centimeter verder!En een ieder die beweerd eigenaar te zijn moeten hun documenten kunnen aantonen waaruit zou kunnen blijkenvan..ja die man heeft gelijk!
    Morgen kan ik voor jou bij de deur staan en eisen dat jou grond mijn bezit is. Dan wil ik zien of je het slaven periode gaat toepassen hier!!


    Maak melding
  4. =Ook al zou meneer Ben Olmberg gelijk krijgen, dan zou ik als rechter wel eisen dat een ieder een behoorlijk schadevergoeding ontvangt voor het feit dat de grond schoon is gebleven.

    =Waar was Ben Olmberg al die jaren toen er alleen maar bos aanwezig was en het nooit heeft onderhouden???

    =Ben ook benieuwd hoe het verder gaat lopen, omdat Olmberg zegt dat hij de zaak niet heeft verloren, terwijl de bewoners wel vinden dat zij gewonnen hebben.

    =Als Olmberg wint zit er niets anders op dan verhuizen, omdat het illegaal is.


    Maak melding
  5. Het gaat erom dat gronden die door kolonialisten geëigend zijn ,aan de regering wordt over gedragen om een eerlijke toekenning naar het Su volk wordt toegekend.
    Nageslacht van die kolonialisten hebben geen recht of verliezen hun door onrechtmatig verkregen gronden en zijn verplicht die gronden aan de staat over te dragen.
    De meeste dorpen met een NL naam zijn daar een voorbeeld van”een naamsbekendheid verandering van bepaalde gebieden of plekken zou ook plaats moeten vinden,omdat het geheel niet meer onder kolonisatie in verdeeltheid wordt gebracht maar onder 1 wordings beleid, samen gebracht moet worden.


    Maak melding
  6. Gezien de oppervlakte van Suriname en het aantal inwoners is het niet te begrijpen dat er land te kort is.
    Hoe is dit mogelijk.Vraag het Venetiaan hij heeft de oplossing en waarom het zo is kan hij je ook vertellen.

    Volk van Suriname wordt wakker en maak korte metten met de schurken die hun moeder verkopen.


    Maak melding
  7. Uiteindelijk zou de nieuwe (huidige) regering: “voor eens & altijd de Grondrechten-kwestie regelen, en dan vervolgens de Goud-ordening”!
    Tot nu toe… juist ja!!

    Herinnert iemand zich deze nog?!:
    Die fake (grondrechten) bijeenkomst eind 2010, waarbij ‘Bevel/Pres’ door Ricardo Pané (voorzitter van de VIDS) smalend betiteld werd als: “pikin ingi boi”???


    Maak melding
  8. Soms lijkt het net alsof er een hebzuchtige grondsteel wedstrijd aan het plaatsvinden is in SU. Zoveel mensen claimen honderduizenden hectares grond of hebben die reeds al op hun naam laten zetten door curruptie…..
    Wat moet een mens met zoveel grond en hebzucht, je ben met niks gekomen en met niks zal je ook heengaan….

    Het moet niet zo zijn dat sommige niets hebben en sommige bezitten half SU….

    De enigste manier volgens mij om mensen te demotiveren om verder grond te stelen, is het heffen van onroerengoedbelasting, hoe meer je heb hoe meer je moet dokken…..bijv. 1000 srd per hectare per jaar…


    Maak melding
  9. @Paagal
    Wat ga je vandaag eten?
    Stront met Chutney?
    Gister had je stront met slagroom op het menu,hè?
    Geef je ook nog wat aan Hans,je holmaat!


    Maak melding
  10. Holmaat, nou dat gaat me een beetje te ver, voor iemand die ik niet ken, maar geloof dat ik hem liever tot mijn kennissen reken dan jou, hou houd er in ieder geval normale denkbeelden op na in tegenstelling tot jou die als hij geen gelijk krijgt er een ordinaire scheldpartij van maakt. wat betreft die grondkwestie, toen de paars partij in de oppositie zat, protesteerden ze terecht tegen gronduitgiftes, waar o., de heren Somo en Karaya een dubieuze rol inspeelden, ik kan me ook nog het circus herinneren in de assemble waar ook de “heren” Brunswijk en Doekhie een rol inspeelden, wat gebeurt er nu hetzelfde, maar met een ander scenario, hoe denk je dat Mangli het allemaal speelt in Nickerie


    Maak melding
  11. Waarom hebben die mensen in Tamanredjo niet uitgezocht of dat grond wel iemand toebehoorde toen zij zich erop gingen vestigen? Ze wisten wel dat het niet van hun was, maar ze wilden niet uitzoeken van wie het wel was en of het wel van iemand was. En na decennia claimt men dan dat land. Zo hoort het toch niet?


    Maak melding
  12. Inderdaad, alle percelen/grond terug naar de Indianen en alle andere bevolkingsgroepen terug naar hun land van herkomst……(cynisch bedoeld overigens voor de niet snel denkende lezer…..)

    Hoe ver gaan we terug in de beredenatie wie de percelen/grond toekomt? Terug geven aan de staat staat gelijk aan ‘geven aan de vriendjes van Bouta zodat zij nog rijker kunnen worden en de Surinaamse GEMEENSCHAP nog armer…….

    Lieve mensen, achter elke beslissing van onze Staat, schuilt een EIGENBELANG…….

    Oproep aan al onze Surinamers…..Denk vooruit en niet telkens terugvallen in dezelfde discussie waar we nooit en te nimmer uitkomen……


    Maak melding
  13. @ ray,

    Behalve dat je slecht kunt lezen, begrijp je maar weinig.

    Waar heb ik iets over slavernij geschreven? Waarom haal je dat aan? Je denkt in een koker man..

    Olmberg heeft volgens de niet kunnen aantonen rechtmatige eigenaar te zijn. De stukken moeten nog worden onderzocht op rechtsgeldigheid.

    Mijn punt is dat er mensen zijn geweest, nu en ook in het verleden die door hun positie, connecties op een of andere manier aan grond konden komen. Dat daarbij gemanipuleerd werd met papieren en soms ronduit gefraudeerd is evident.

    Het zijn steevast stukken grond die de staat toebehoren en of boedels van families die allodiale rechten bezitten.

    Omdat deze boedels en gronden niet vaak gebruikt worden of omdat de families, niet actief zijn geweest in het beschermen van die gronden, zijn er verschillende mensen vandoor gegaan met de eigendomspapieren van die gronden. Veel van die papieren zijn ook nog eens vervalst.

    Er zijn daar legio voorbeelden van. De eigendomspapieren worden dan verhandelt aan mensen als deze Olmberg en die schrijven de vruchtgebruikers dan aan om de grond te verlaten.

    DAAR heb ik het over!

    Deze zaak is daarom zo belangrijk omdat het een precedent kan scheppen voor al die andere zaken. In Saramacca, Para en Coronie zouden mensen (families) die allodiale eigendommen bezitten op het puntje van hun stoel moeten zitten

    Ik weet dat mijn posting voor jou niet begrijpelijk zal zijn maar als mens moet ik toch een poging wagen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES