dinsdag, december 5, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse Inheemsen in Nederland maken vuist

Surinaamse Inheemsen in Nederland maken vuist

-

Does Travel & Cadushi Tours

Diverse organisaties van Surinaamse inheemsen in Nederland trekken voortaan gezamenlijk op om hun belangen veilig te stellen. Zij willen hun unieke cultuur bewaren en meer aandacht vragen voor knelpunten bij hun participatie in de Nederlandse samenleving. Zo zal er ondermeer op of rondom de internationale dag der Inheemsen (9 augustus) een jaarlijks evenement worden georganiseerd dat hun meerwaarde voor de Nederlandse samenleving in haar geheel moet manifesteren. Dat is de belangrijke uitkomst van een ‘Gran Krutu’ die dit weekend in Amsterdam plaatsvond.

Surinaamse inheemsen zijn (de nazaten van) de oorspronkelijke bewoners van het grondgebied dat vanaf de 17e eeuw tot laat in de 19e eeuw door Nederland is ingepikt voor economische doeleinden. Zij waren de eerste slachtoffers van kolonisatie en de eerste slaven in hun eigen ‘huis’. Op het moment spelen de Surinaamse inheemsen totaal geen rol op hoogtijdagen wanneer er wordt stilgestaan bij zaken die verband houden met de kolonisatie van Suriname. De verenigde vergadering van Surinaamse Inheemsen in Nederland – ‘Gran Krutu’ – wil verandering hierin aanbrengen. Daartoe staan er diverse acties op stapel.

Surinaamse Inheemsen in Nederland maken vuist

‘Gran Krutu’ heeft zich uitgesproken voor ondersteuning van de verschillende deelnemers aan het netwerk platform. Zo ook de stichting WEYU in de organisatie van de voorgenomen jaarlijkse activiteit op of rondom de Internationale dag der Inheemsen. Hiervoor worden zoveel mogelijk eigen netwerken en middelen ingezet. Voor de uitstraling en betrokkenheid van de rest van de Nederlandse gemeenschap zal de organisatie echter ook bij diverse fondsen aankloppen voor ondersteuning. Niet in de laatste plaats bij overheden – dan wel door hen gedelegeerde organisaties – die over fondsen beschikken om dit soort activiteiten mogelijk te helpen maken.

Sinds het opjagen van de inheemsen uit de ex-kolonie Suriname zijn er meer dan 15.000 – hoofdzakelijk Arowakken en Caraïben – woonachtig in Nederland. Verspreid over verschillende steden hebben zij zich traditiegetrouw georganiseerd in voornamelijk sociaal culturele organisaties. Sinds kort ook in media organisaties. In de afgelopen jaren hebben deze organisaties zich veelal zelfredzaam opgesteld en zijn daarom ook niet vaak te vinden in de analen van overheidsinstellingen. Ze maken nauwelijks deel uit van het nieuws en de algemene berichtgeving. Door hun onzichtbaarheid in de publieke opinie is er weinig bekend over het bestaan, het welzijn en dus het lot van Surinaamse inheemsen in Nederland. Hierdoor komen ze niet zelden in de verdrukking en opereren slechts in de schaduw van andere Nederlands-Surinaamse etnische groepen. Daarentegen vertegenwoordigen deze parels een kracht en rijkdom op diverse gebieden waarmee de Nederlandse samenleving haar voordeel kan doen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

83 REACTIES
 1. maar,ik heb nu een boek genaamd’als ik het vertaal’ZWARTE BESCHAVING’daar in kan ik uitmaken dat de eerste mensen in het zuid-amerikaans en caribisch gebiet mensen uit afrika waren”zij waren donker van huid kleur en hadden haar als wol maar zwart van kleur.

  en verder staat;
  in de 17oo bc(voor christus)werdt afrika aangevallen door de europeaanen,aziaten,arabieren,vandaar er nog tegenwoordig die drie groepen het voor het zeggen hebben in bepaalde gebieden in afrika.

  in die periode(17 bc) is er een groep richting zuid-amerika doorgetrokken,omdat de scheiding van de aarde niet zo actief was, was het mogelijk door land bruggen naar andere gebieden,het eerste groep was in het zuiden van een land in het zuiden van amerika genaamd Surinam,en hebben het via het gebiet dat tegen woordig ivoorkust wordt genoemd berijkt.
  een andere groep dat zich zelf in het cariabische gebiet gevestig had was een groep uit het westen van afrika”de almecs of olmecs genaamd.
  het groep dat zich als eerst in het zuiden van surinam gevestigd had hadden die gebiet user-ra(kracht van god of kracht van god aanwezig)genoemd.

  later toen slavernij door de paus(rhooms khatoliek)goed gekeurd werdt,werden mensen uit afrika onvoerd en onvrijwillig als slaven naar de kust gebieden van die ingenomen plaatsen in het cariabische(zuid-amerikaans)gelegen gebiet.
  het tweede groep dat door europeanen naar het zuid-amerikaans gebiet verscheept werden waren aziaten van oorsprong, maar, die veld werk niet aan konden, en werden vervangen door donkere afrikaanse vrouwen en mannen die tot slaven arbeid gedwongen werden.

  dus suriname heet geen suriname,maar………

  er staat achterin het boek vermeld;dit Is History Zonder Fabel,Zonder Mythe,Zonder fictie of Fabel.


  Maak melding

 2. @%…en dus gelooft men alles wat men leest, blijkbaar…de zwarten waren de eerste bewoners in zuid amerika? hahaha…enne…:) als er stond dat de auteur God zelf was had je dat ook geloofd? 🙂 🙂 hai baja, humans..


  Maak melding

 3. aturai

  neen hoor,het waren zwarte onderzoekers die de oorsprongen van zwarte geschiedenis voor meer dan 30 jaren hebben studeert en erachter gekomen zijn dat die ras van mensen alleen uit afrikaans oorsprong zijn geweest,’in die tijd bestond de naam IN-DIAAN nog niet,’later werdt het Inheems.

  jij gelooft toch ook alles wat jij van jou blanke leeraren geleerd hebt.
  en het ergere ervan is dat jij niet onderzocht hebt wat jij van hen geleerd hebt,maar het blindelings geloof en aangenomen hebt voor waarheid.


  Maak melding

 4. Beste%, hoe weet jij nu wat ik wel en niet geloof? enne…volgens mij weet elke koe dat in-diaan een verkeerde benaming is 🙂 mn dochter van 3 weet dat ook. 🙂
  maaruh…heb jij dan onderzocht wat die ‘zwarte’ onderzoekers van meer dan 30 jaar terug hebben onderzocht wel waar is? hoe heb je dat gedaan dan? no mek mie lafoe mi mati…think about it…if u can 🙂


  Maak melding

 5. aturai

  i have think about it”and it’s true.

  als jij niet weet wat het woordt indiaan(in-diaan) betekend mag jij het gerust vragen.
  Er zijn twee kanten aan elke verhaal(his-story) jij kent zijn kant van het verhaal die hij zo gemaakt heeft.
  ik ken ook de andere kant van het verhaal(the treut)die ons niet geleerd is maar die wel de waarheid blijk te zijn.

  denk jij dat jou slave master de waarheid gaat vertellen over zijn handelingen naar jou voorouders en nu naar het zwarte volk algemeen’vergeet het maar'(hij verdraaid het liever, om jou in zijn greep te blijven houden).
  geloof jij maar wat jij wil,en ik geloof wat ik wil als het maar de waarheid is,en die waarheid is hard voor een heleboel die ermee geconfronteert worden.
  ik heb mijn manier van onderzoeken en hoe ik dat doe is mijn geheim als de waarheid maar geopenbaar wordt.


  Maak melding

 6. btw, in je eerste artikel schrijf je dat negers werden ontvoerd? door wie %? 🙂 ja, indd, ook dat weet je, door negers zelf, en dan werden hun eigen mensen doorverkocht aan de blanken als slaaf. als je dingen verteld vertel geen halve waarheden, en zeker geen hele leugens


  Maak melding

 7. aturai
  Is jou ooit verteld hoe die ontvoerde mensen voordat zij door de aziaten,arabieren,europeanen ontvoerd werden waren,hoe hun levens stijl geweest is,als er slaven arbeid voorkwam,als er tiener zwangerschap voorkwam,als er vrouwen werden mishandeld of dat er een man of vrouw er was die homo was”ik weet zeker dat jij dat niet weet/wist.
  in jou uitleg geef jij naar mijn inzicht aan dat jij die stukje geschiedenis niet ken,gaat zelf een onderzoek instellen om achter de waarheid te komen.


  Maak melding

 8. @Aturai

  Whahahaaaaaaaa…hahahaaaaaaaa….
  Je bent grappig,maar je hebt tegelijkertijd 100% gelijk!

  Ik geloof dat die *% een nieuwe uit de duim gezogen geschiedenis wil gaan schrijven.
  Wie gaat nou een neger willen ontvoeren en waarvoor dan?!


  Maak melding

 9. auturai

  zie jij nog niet wat ik bedoel dan,dit wat jij van mij leest komt toch vreemd over;en weet jij waarom”omdat jij die andere kant van het berhaal niet ken.
  het is klein gedeelte van mijn voorouders geschiedenis’het hoef niet belangrijk voor jou te zijn’maar voor mij, wang kem-seti,(zwarte mens of afro-surinamer is het wel belangrijk.


  Maak melding

 10. =I ben heel trots dat de indianen nu opkomen voor hun zelfs. De indianen zijn de eerste en de oudste bewoners van Suriname die ook zoveel ellende hebben meegemaakt als het gaat om het verwoesten van hun dorp, verkrachtingen, mishandelingen, vermoorden en gebruikt werden als slaven.

  =Dit betekent dat de indianen vanaf hun geboorte altijd in de bossen hebben gewoond.

  =later in de geschiedenis zijn toen stadscreolen gevlucht naar het binnenland en vandaag worden zij boslandcreolen genoemd.

  =De vraag is nu van wie eigenlijk het bos is waar de indianen en creolen wonen.

  =Asabea wil 300 km grond in de lengte als in de breedte voor de Saramaccaners alleen, maar waar blijven de andere stammen dan??/

  =indianen ga zo door== Hoop op vrede voor een ieder.


  Maak melding

 11. ray

  het is in het verleden gebeurt en het gebeurt nog steeds.

  als het zo niet was/is wat jij zegt”zouden er geen zwarte mensen in europa leven”maar in afrika.


  Maak melding

 12. ira

  jij leeft ook in een leugen

  de inheemsen zijn als tweede naar su geinporteert en waren niet de eerste of oorspronkelijke bewoners van su”dat waren de user-ra(spreek uit;oeser-ra)zwarte mensen die nooit slaven zijn geweest,’er zijn bewijzen.


  Maak melding

 13. ira

  het gaat mij niet om de inheemsen,maar om de waarheid die voor eeuwen verborgen is geweest,
  natuurlijk horen de inheemsen er ook bij,maar zij zijn niet de oorspronkelijke bewoners van suriname(user-ra).
  ik weet dat het axepteren van die stukje waarheid moeilijk te begrijpen is,omdat het vanaf klein’s afaan geleerd is en als waarheid aangenomen is.


  Maak melding

 14. @*%

  Ga de geschiedenis niet verdraaien okay en je eigen tintje eraan geven!
  De zwarte mensen werden geronseld en naar verschillende werelddelen gebracht voor het doen aan slavenarbeid.

  Ontvoeren wil zeggen dat je iemand tegen zijn wil of onder schot meeneemt met de bedoeling LOSGELD voor strakjes te eisen!

  En ik kan je verzekeren dat de meeste negers die elder in de wereld behalve Afrika wonen ,heel blij zijn .
  Zie vb Obama ,als hij in Afrika zou wonen zou Amerika tot op deze dag geen zwarte president gekend hebben .,Nu moet je niet komen vertellen dat de familie van Obama in KENYA niet trots op hem is!Ze zijn zo trots als een pauw en ik ben ook heet trots op ze!Ze denken vooruit en zijn niet blijven steken ergens in de geschiedenis!Jij moet je echt gaan aanpassen aan de geschiedenis,okay!


  Maak melding

 15. @*%
  ‘als jij niet weet wat het woordt indiaan(in-diaan) betekend mag jij het gerust vragen.”

  Kerel luister noh; zelf heb ik meerdere malen in Diaan gespeeld en dat vonden de ouders van Diaan zelf ook wel leuk.

  @Ray
  ‘Wie gaat nou een neger willen ontvoeren en waarvoor dan?!’

  Dat doet men vanwege de negerszweet, de alom bekende parfum die alleen door zeer kapitaalkrachtigen kan worden gekocht. En ja; negerszweet is nou eenmaal zeeeeeer zeldzaam.


  Maak melding

 16. ray

  en volgens jou moet niemand een neger.
  en ontvoeren met of zonder geweld is onvoeren,dus hoe jij het ook keren wli ,het blijft onvoeren.
  als obama zich niet aan bepaalde afspraken houd,is het met hem afgelopen,en zijn familie in kenya hebben het goed,maar hoe gaat het zelf in heel kenya,weet jij dat ook.
  en dat zwarte mensen hun eigen mensen verkocht hebben is een groot verzinsel”wat ik zeg kan ik bewijzen, zonder vervalsin,ik kan nog meer schrijven,daar heb ik geen zijn in,’en zeker niet met mensen die een leugen voor waarheid zien en in hun leugen blijven volhouden.


  Maak melding

 17. misjiekaba

  niet die in diaan bedoel ik maar het woordt in-diaan.

  ik heb ook vaak in diaan gespeeld.

  jij weet toch van die engelsen toen zij onze voorouders in het su bos zagen en ons black indian gingen noemen.


  Maak melding

 18. neen hoor,ik werk niet in opdracht van sra en hij is ook niet mijn baas,en als hij op vakantie is weet ik niet.

  de reden waarom ik hem bedankt hebt is niet voor jou van belang.


  Maak melding

 19. @*%

  Je gaat een neger toch niet ontvoeren zodat hij dit met jou en je huis kan doen?!!
  http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=6974#bloxtop

  Jij leeft in ontkenning!
  Obama wordt door niemand bedreigd ,hij is de democratisch gekozen amerikaanse president volgens wet en boek en regels!
  Hij begeeft zich vrij rond van de ene naar de andere plaats en dat ook zonder Amnestie!
  Hij heeft een heel hoge scholing genoten,en is terecht daarom de juiste man op de juiste plek!


  Maak melding

 20. *%

  Dan please,het forum hier moet je dan liever niet gebruiken voor persoonlijke doeleinden!
  Daarvoor heb je toch het dino website,of sra phone no of email adres?!
  hier hebben wij het over algemene dingen okay,en niet iets persoonlijk!
  En als je een reaktie plaats moet je ook tegenreakties verwachten.En als je niet wil dat op je persoonlijke boodschapjes gereageerd wordt dan moet je tussen haakjes erbij zetten”niet reageren..persoonlijk berichtje…of niet reageren berichtje alleen bestemd voor geadresseerde!!

  Waarom maak jij het zo moeilijk voor jezelve?!!


  Maak melding

 21. ray

  ik heb niet geschreven dat obama bedrijgd wordt,als jij de grondwet van amerika ken en weet wat voor afspraken worden gemaakt en het begrijpt wat het voor een president inhoud zal jij anders reageren.
  Trouwes heb jij die beelden van het nieuws van vandaag gezien ;in rotterdam heeft gisteren een man zijn vrouw dood geschoten en daarna geprobeerd zelmoord te plegen,ik kan nog doorgaan maar doe dat niet”dus wat wil jij met die beelden uit su kenbaar maken.


  Maak melding

 22. ray jij hebt erom gevraagd,niet ik,’jij hebt persoonlijke opmerkingen over the heer sra geuit ,niet ik.
  kan jij jou mening onderbouwen,ray,denk van niet.


  Maak melding

 23. Broeders van mij jullie hebben geen fondsen van anderen nodig om je eigenwaarde terug te vinden.Er zijn heel veel mogelijkheden in het land dat jullie achtergesteldheid qua kennis,geld cultuur enz. weg kan werken.Tracht wat mensen te vinden die jullie wakker kan maken en de mogelijkheden die er zijn te ontplooien.
  Jullie cultuur is een vrij hoge cultuur en dit moeten jullie terug vinden.Vergeet niet wat de witten met jullie gedaan heeft.Stop met het aanbidden van hun god dit maakt jullie kapot.Jullie komen uit het ras van RA en dit is het licht.


  Maak melding

 24. @Ray, dank je wel. Als het goed is zijn de indianen inderdaad de eerste en oudste bewoners van heel
  Zuid – Midden en Noord-Amerika. Dit zie je trouwens ook, omdat zij overheersen.


  Maak melding

 25. @*%

  Natuurlijk moet Obama zich aan regels houden daarom heeft hij ook een eed afgelegd. In de amerikaanse grondwet zullen zaken zoals deze staan;
  -Een moordenaar kan in geen geval benoemd worden tot president!
  -Een president kan nooit iemand met amnestie zijn .
  -Een president kan het leven van zijn medemensen nooit ontnemen.
  -het doel van president zijn betekent niet dat je 1x24uur aan het reizen bent.Absoluut niet.
  -een president mag niet op eigen houdje aan de grondwet gaan sleutelen vanwege eigen belang met strafontloping als resultaat!

  Wat een verschil met de president van Amerika en de pseudo ‘president’ van Suriname de moordenaar bouta!
  Als Obama de juiste man op de juiste plek is ,kan je gerust zeggen dan Bouta de verkeerde man [misdadiger] is op de verkeerde plaats!!
  Hij hoort in de gevangenis thuis!

  Ps

  Jij voelde je op je teentjes getrapt toen ik vroeg hoe het ging met SRA!!
  Misschien wilde je versterking vragen aan hem?!!
  HMMMMMmmmm…een man heeft vrouw doodgeschoten in NEDERLAND?!!Laat het aan de nederlandse justitiele autoriteiten over ,zij gaan de zaak wel onderzoeken!

  OH ,en in Suriname krijg je de criminele aktiviteiten in woord en beeld te zien.
  En deze zijn de zogenaamde zwarten die gegijzeld worden volgens jou!!?


  Maak melding

 26. @Savioen en *%

  Beginnen jullie tweetjes de zwarten alvast te leren dat ze niet mogen inbreken bij anderen thuis en met hun poten moeten afblijven van andermans goed!Zie bewijs video baantje boven!
  En O, ja ze slapen niet ze weten hoe hun ogen wijd gesperd te houden en welke huis ze moeten roven in de morgenuren!


  Maak melding

 27. *% Het is geen MUGGEZIFTEN, maar MUGGENZIFTEN!!!
  (Leer eerst eens fatsoenlijk spellen & typen, voordat je ONZIN gaat verkondigen)!!
  (Ditzelfde MISBAKSEL/FABEL over Afrika/Olmecs e.d. probeerde je vorige week hier ook al ergens te slijten…).

  En @ira:
  Indien jij ’n échte Suri bent moet je weten, dat de z.g.n. stads-creool van jou het in z’n broek doet!!
  (Wanneer die in het Echte Bos komt; in ieder geval…)
  De Bosland-creool c.q. Marron heeft ‘alleen maar’ een tussen-stapje op de plantage gemaakt, en die vervolgens (soms)door z’n Inheemse Broeder wegwijs gemaakt werd in het Surinaamsche…

  Die laatsten moeten dus wéér het ONDERSPIT DELVEN door de reacties op dit bericht!!!


  Maak melding

 28. Behalve Engel is er verder geen geval van gezond,geschoold, onderricht, verstand dat reactie geeft op dit artikel…WAT EEN SCHANDE!!!!!!DIEPTRIEST!!!! Geen wonder dat de “laatsten” (in reactie hierboven) zich zwijgzaam opstellen want die willen niet geassocieerd worden met de rest van het Surinaamse volk.Maar ga gerust door, want terwijl jullie zo achterlijk bezig zijn, gaan wij nu vooral GERICHT verder.


  Maak melding

 29. De Inheemsen zijn de eerste bewoners van Zuid-Amerika en werden als slaaf gebruik op eigen bodem in Suriname die zijn later vervangen door Afrikanen deze twee volken moeten een vrijheids beeld om hun voorouders te kunnen herdenken en in vrede te laten rusten

  Om te zien dat de na bestanden diep bedroeft zijn en nog steeds pijn leden wat het westen allemaal voor sadistische martelingen gewoon onmenselijk hebben gedaan met de Inheemse en later de Afrikanen alleen omdat zij een beter leven en economische doel einde

  De mensheid bestaat niet bij die conkistas


  Maak melding

 30. @wijna 1
  kon je al die NL’s destijds dan niet Suriname uitsturen! Enige oorzaak van al deze culturele misvattingen liggen enkel bij het verhandelen en misbruiken van mens en natuur!
  Kun je dan ter voorkomen dat de natuur straks ook zijn grond van jou terugeist, alvast alles teruggeven! Zo niet, niet zeuren dat de natuur dan maar in eigen gebied had moeten blijven!
  Nadenken voordat je kletst is vereist als als je menswaardig over wilt komen, vergelijk jouw antwoord op het moment met dierlijk gedrag! Sorry…


  Maak melding

 31. @ wijna 1
  Ik ben het niet met je eens. Ik vind dat er niets mis mee is om je eigen cultuur/religie (toch belangrijke onderdelen v.d. eigen identiteit) te willen behouden en uit te dragen mits het niet strijdig is met de NLse wet en de belangrijkste NLse culturele normen. Zolang die organisaties maar op eigen kracht gaan functioneren en niet aan het NLse subsidieinfuus gaan hangen mogen die inheemse organisaties voor mijn part maar gerust hun gang gaan. Bovendien zijn die inheemsen, in tegenstelling tot een andere bevolkingsgroep waar de NLse samenleving heel wat last van heeft o.a. m.b.t. criminaliteit en overlast, er niet op uit om NL te koloniseren. Dat is ook een belangrijk pluspunt voor ze.


  Maak melding

 32. 11 maart 2013

  Mensen maak je niet bewust, ze worden zelf wel eens bewust.

  Srika feliciteert de Kran Krutu met het kunnen verenigen van de Inheemse organisaties in Nederland en vertrouwt op de wijsheid die geschonken zal worden door Tamoesi.
  Srika


  Maak melding

 33. 11 maart 2013

  @*%,

  Of jij probeert met je reacties ook de trol uit te hangen of leef jij in een dwaling van quasi-wetenschap.

  Tegenwoordig kan men m.b.v. dna-onderzoek geografisch het leefgebied van de voorouders zeer goed bepalen.

  Daar ik onder de Inheemsen van Noord-, Midden-,en Zuidamerika een soortgelijk onderzoek niet ben tegengekomen, althans niet een onderzoek dat de Inheemsen de laatste 30.000 jaar koppelt aan Afrika, stel ik voor dat jij uit eigen middelen een aantal pure Inheemsen benadert voor zo een dna-onderzoek. Je kan misschien hierdoor jou stelling bevestigen. Maar dat de eerste mensachtigen in het oosten van Afrika ontstaan zijn, is een feit.
  Srika


  Maak melding

 34. Het is een schande dat men een kwetsbare groep als concurrent uitzoekt.
  De zwarte mens doet er goed aan om te onderzoeken of de zwarte mens een schrift had of niet en welke de functie is,dan wel was,over Timboektoe.
  Heeft Afrika wel wetenschap beoefend en zo ja welke?
  Dat zijn toch interessante dingen,dan zich met fabels bezig te houden.
  Wij blanken danken ons schrift aan de Libanezen,onze wetenschap aan de Grieken,Egyptenaren en Babyloniërs.
  Dat zou de Afrikaanse mens toch sieren om er achter te komen wie en wat hij is,dan zich bezig te houden met fabels.
  Ik kan ook bewijzen dat de afrikaanse mens niet in Afrika thuis hoort maar in Calidonië,want Afrika is voor 80% hamitisch of te wel semi-kaukasions.

  Groeten van iemand die echt geschrokken is van de fabels.


  Maak melding

 35. Jammer, eindelijk treden de Surinaamse inheemsen, die in Nederland wonen, voor het voetlicht en men gaat hier op het forum meteen discussiëren over Afrikanen, Olmeken, Semi-Kaukasions ( wanneer is een ras semi? Bij semi kampioen kan ik me iets voorstellen) en weet ik welke groepen allemaal meer, een grappenmaker beweerde doodleuk dat de Afrikaanse mens (wie is de Afrikaanse mens, moet je tot een bepaald ras behoren of moet je in Afrika geboren zijn?) niet in Afrika thuishoort, waar dan wel, vraag ik me af, misschien hoort de Afrikaanse mens thuis op Mars of op de maan? Waarom rekent men in sommige gevallen de Egyptenaren bij Europa en niet bij Afrika, Egypte ligt voor 100% in het werelddeel Afrika, iemand vroeg zich hier af of Afrikanen wel een eigen schrift hadden en zegt dan direct erbij dat de Europeanen hun schrift afkomstig is uit Libanon en de Europese wetenschap gedeeltelijk uit Egypte, een Afrikaans land, afkomstig is. Denk je dat de Egyptenaren geen contact hadden met de rest van Afrika en niets van de andere Afrikanen hebben overgenomen? Op die manier kun je alle praatjes in jouw eigen straatje laten passen en kun je alle verworvenheden van de mensheid als geheel, claimen als te zijn voortgebracht door je eigen groep en de bijdrage van andere groepen ontkennen, niet de Chinezen hebben dan het kompas, het buskruit, de boekdrukkunst enz. uitgevonden, niet de Afrikanen in Tanzania waren de eersten die staal produceerden, niet de Maya’s ontwikkelden hun eigen wiskunde en hun eigen kalender, India heeft alles wat de moeite waard is niet zelf voortgebracht, dat werd allemaal gedaan door de blanken of zelfs door buitenaardse wezens en dat is natuurlijk grote ONZIN, de kennis die er onder de mensheid aanwezig is is niet de eigendom van een bepaalde groep en je hoeft niet alles zelf uit te vinden om er gebruik van te mogen maken, als dat het geval was, zouden we hier met z’n allen geen gebruik van de computers, waar we nu achter zitten, mogen maken, de kennis, uit alle uithoeken van de wereld afkomstig, heeft uiteindelijk geleid tot de ontwikkeling van de huidige computers.

  Overigens is het wetenschappelijk bewezen door middel van DNA onderzoek (geen fabeltje of onzin verhaal dus) dat alle huidige mensen (de soort homo sapiens) die nu op aarde voorkomen, hun oorsprong hebben in Afrika, op die manier bekeken kunnen we ons allemaal, waar we ook mogen wonen, of wat onze uiterlijke raskenmerken ook mogen zijn, Afrikanen noemen.


  Maak melding

 36. Hallo!!!Pas op met het gebruik van de term “inheemsen!”
  Het zijn toch gewoon mensen ….. ahum!
  We mochten de term allochtoon ook al niet gebruiken!!
  Zo zie je maar weer dat het allemaal flauwekul is!
  Allochtoon mag niet meer maar inheems mag wel!

  Redactie.
  Waarom staat in de kop van dit artikel het woord “inheemsen” met een hoofdletter geschreven?
  Kunt u mij dat even uitleggen?


  Maak melding

 37. Lieve dames, geachte heren,

  Kan iemand mij uitleggen waarover al deze postings eigenlijk gaan?

  Het onderwerp was: Surinaamse inheemsen in Nederland maken vuist.

  Of zijn (buiten Henkes dan) jullie bezig de wereldgeschiedenis van tientallen eeuwen te herschrijven?


  Maak melding

 38. Medusa, het is jammer dat men geen goede vervanging heeft kunnen bedenken voor het foutieve woord Indianen, Roodhuid, naar analogie van Zwarten (Blacks) en Witten (Whites) (deze namen kloppen ook niet),zou goed zijn als het waar was dat ‘Indianen’ een rode huid hebben, maar deze mensen zijn net als de meeste mensen gewoon bruin (de een wat bruiner dan de ander). Inheemsen is gewoon een synoniem voor autochtonen, dat woord zou in dit geval echter voor verwarring zorgen, er zouden veel lezers denken dat het dan om bakra’s gaat. Bakra’s zijn/denken de inheemsen/autochtonen van Nederland te zijn, het is echter waarschijnlijk dat de inheemsen/autochtonen van Nederland de intussen uitgestorven Neanderthalers zijn.


  Maak melding

 39. Beste Medusa,
  Hou nou eens op met dat gemekker en gezeur over taalfouten bij de postings op WKN.
  Het gaat over de INHOUD en daaraan zijn taal- en spellingsfouten ONDERGESCHIKT!
  De redactie van WKN irriteert zich dagelijks aan dit eindeloze geleuter van jou.


  Maak melding

 40. @”%:

  Weet je wat je met dat boek moet doen waar je het over hebt? In de open haard kieperen. Google even het woord “indiaan” en lees de (lijvige) verhandeling op Wikipedia. Ik denk dat je daar meer aan hebt dan je nu verkondigt.


  Maak melding

 41. @ Redactie
  Ik heb het niet over de postings deze ene keer:Het gaat over de kop van het artikel.
  De jeugd leest uw berichten ook,redactie en ik dacht dat er voor iedere dagblad een opvoedende taak is weggelegd!! Het gaat over de kop van dit artikel!

  Zie verder:Maandag 11 maart 2013 om 16:31 uur, door Engel!
  Wat is uw commentaar daarop?Dat mag wel????


  Maak melding

 42. @ henkes.
  De mens maakt het zichzelf gewoon moeilijk!
  Ik wil een weddenschap met je aan,dat zelfs de benaming afro(african) american straks een negatieve lading over zich heen krijgt!
  Neem dit van mij aan,het gaat niet om het begrip op zich,maar om de GEVOELSWAARDE van het woord!
  Het was eerst vreemdeling,dan gastarbeider, buitenlander,zwarte,medelander,nu allochtoon (wordt afgeschaft,mag officieel niet meer worden gebruikt)….. welk woord volgt er hierna?
  Weet je er een?Ik ben benieuwd!
  Het woord neger mag niet,negerzoen mag niet,Zwarte Piet mag niet …. men blijft aan de gang;ik word er zo zoetjes aan,doodziek van.
  Over alles is er een smet ….. hoe komt het?
  En wie vindt dat?Waarom vindt men dat?
  Ik denk dat de mens maar moet veranderen en niet het woord!!


  Maak melding

 43. @Ray
  Moeten alleen de zwarten geleerd worden van andermans spullen af te blijven of moet dat aan alle dieven geleerd worden??
  Als ik zo naar in de branding van apintie kijk zie ik niet alleen zwarte dieven en Bankrovers hoor!


  Maak melding

 44. @svenska
  Jij zegt :”De zwarte mens doet er goed aan om te onderzoeken of de zwarte mens een schrift had of niet en welke de functie is,dan wel was,over Timboektoe”.

  Wat een opmerking!!!Schandalig gewoon!
  Wat een blunder sla je toch met deze retorische vragen.
  Ik kan duidelijk aan je merken,dat jij de tentoonstelling “THE BLACK FARAOHS” (Kingdom of the Nile) gehouden van 1oktober – 1 februari 1998 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam niet hebt bezocht!
  Daar werden al deze retorische vragen uit de doeken gedaan!
  Maar je hebt nog een kans;ik raad je aan om naar Soedan te vliegen en een bezoek te brengen aan het Musuem van de Oudheid in Karthoum (de hoofdstad)!
  Verder verklap ik niets!

  Verdiep je daarbij
  in de prehistorie van de Soedan (6000jaar geleden),
  in de eerste koninkrijken,
  in het oude en midden rijk,
  in het koninkrijk Kerma,
  in Nubië,
  in de weergave van de Nubiëwrs in de Egyptische kunst,
  in Napata en de Koesjitische dynastie,
  in het koninkrijk Meroë
  in de MEROÏTISCHE TAAL EN HAAR GESCHRIFT******* 😳
  in het goud en het panhteon van Meroë,
  in het Meroïtische keramiek.
  Over de laat Meroïtische cultuur en ARCHITECTUUR*****
  over Meroë en het HELLENISME 😳 (= Na de val van Alexander de Grote openbaarde de Griekse beschaving zich in Europa,Azië en AFRIKA :oops:)!
  Wat denk dat de Grieken in Afrika zochten??????????

  Met plaatsvervangende schaamte moet ik je helaas verwijzen naar werken van verschillende enkele van de HONDERDEN archeologen die in Soedan heel veel opgravingen hebben verricht
  z.a. Monnet,Bradbury,J.Bruce,Bietak,Arkell en je zal
  je ogen niet geloven!!!EN HET ZIJN GEEN FABELS!!!

  Verder zeg je :”Wij blanken danken ons schrift aan de Libanezen,onze wetenschap aan de Grieken,Egyptenaren en Babyloniërs”.

  Waar denk je dat zij die voorkennis vandaan hebben gehaald?
  Zomaar vanuit de lucht komen vallen zeker?????
  WAT JAMMER DAT JIJ DIE TENTOONSTELLING GEMIST HEBT!OEF!!


  Maak melding

 45. Vanwege één van de besluiten door de hierboven vermelde ‘Gran Krutu’ van afgelopen weekeinde, zou een vertegenwoordiger van De Verenigde Vergadering van Surinaamse Inheemsen in Nederland contact met mij kunnen opnemen:
  engelweijs@hotmail.com

  Als voorbeeld: het (foto)verslag van de (on-officiële) vlag-wisseling in het dorp Bigi Poika; twee weken vóór de (officiële) onafhankelijkheid van Suriname in 1975!
  (Deze -in feite illegale- ceremonie werd uitgevoerd door een groep Nederlandse militairen/TRISSERS o.b.v. de laatste Co-Tris kolonel M. Woerlee, die deze vraag uit de inheemse dorpen rond Zanderij met graagte voldeed).
  Mannen uit bijvoorbeeld bovengenoemde Bigi Poika, en ook Matta, Hollandse kamp of Cabenda-dorp hadden toen (als ‘burgerpersoneel’) jarenlang de Hollandse Jantjes ‘opgevangen’, klaar-gestoomd voor de Jungle-training of wegwijs gemaakt in het binnenland.

  P.s. Het feestje van de Onafhankelijkheid van 25 november 1975 vond uiteraard alleen in de stad plaats…


  Maak melding

 46. @who cares
  Paagal helemaal mee eens en veel van die IMPORT moet zonodig maar weer eens geexporteerd worden

  Oeioeioeioei who cares!
  Dat hebben we al bijna 70 jaar achter ons gelaten!
  Mensen exporteren omdat ze jou niet aanstaan!
  Weet je het nog ……?


  Maak melding

 47. MEDUSA: Vanaf 1980 heeft er een spontane zelf-export van je landgenoten plaatsgevonden omdat ze niet op de vlucht doodgeschoten wilden worden….. remember! En ik denk dat die heel wat meer zijn dan 70 jaar geleden.


  Maak melding

 48. Forummers, Odi odi.

  Wat een enorme discussie over bovengenoemd artikel.

  Surinaamse (autochtonen)Inheemsen in Nederland maken vuist.

  En groot gelijk hebben ze.
  Ze werden nimmer als volwaardige burgers in Suriname aangezien.
  En hun nakomelingen (nieuwe generatie) pikken dit al geruime tijd niet meer.

  Misschien kan de organisatie ook steun zoeken via http://www.indianeninbrasil.nl
  Er is veel info. op de site.
  Ook m.b.t. een tentoonstelling die gehouden wordt.

  En wij blijven nog even op het Zuid-Amerikaans continent m.b.t. de (Inheemsen) (Indianen).
  Zie http://www.wanttoknow.nl (stof tot nadenken)!
  Vooral wat er gaande is in ons (binnenland) Suriname.
  ……………………………………………….
  Inboorling
  Een autochtone bewoner van een niet-westers land.

  En tot slot:
  Kan ik een (originele) Fries ook als (inboorling) beschouwen?


  Maak melding

 49. @who cares
  Twee misverstanden uit de weg ruimen.
  1.Zeventig jaar geleden vond een dictator dat Joden hem niet aanstonden!
  2.Die verbanning was alles behalve spontaan i.t.t. de verbanning die jij bedoelt!
  Dus mensen exporteren …. oef!


  Maak melding

 50. MEDUSA:De discussie gaat over Suriname,de zelfverkozen ballingen uit Suriname, en degenen die de grens of het vliegveld van Suriname niet gehaald hebben omdat ze op de vlucht zijn doodgeschoten.
  En je kan van alles en nog wat erbij halen, maar dat is een zwaktebod.


  Maak melding

 51. @who cares.
  Bij mij ging het om deze door jou zelf aangehaalde zin:”Paagal helemaal mee eens en veel van die IMPORT moet zonodig maar weer eens geexporteerd worden!”…

  Dat zijn niet mijn woorden who cares.
  En dat kunnen we helaas niet beperken tot Suriname alleen.Van de geschiedenis moet je immers leren.
  Als ik mensen hoor praten over “het exporteren van anderen” doet het mij terug denken aan Chełmno,Bełżec Treblinka,Sobibór,Maly,Trostenets,Majdane,Auschwitz
  en Palestina!Als je begrijpt wat ik bedoel!


  Maak melding

 52. @Who cares
  Of jij!
  “veel van die IMPORT moet zonodig maar weer eens geexporteerd worden”!

  Het is juist een van die dingen waar tegen wij op dit forum strijden who cares!!!!
  En jij vervalt er prompt in!


  Maak melding

 53. Who cares, ik zal me, net als jij vaak doet, ook mengen in de discussie en zonder uitleg roepen: Who Cares, Medusa heeft gelijk, jij bent helemaal fout, Medusa heeft een heel goed punt en hij mag de Joden die door Hitler, met behulp van Nederlandse NSB’ers op transport naar Duitsland zijn gezet met een kaartje enkele reis op zak, erbij halen (we hebben het over mensen). Overigens ben ik benieuwd te weten wat jij, Who Cares, ervan vindt dat Idi Amin de Indiërs, die al generaties lang in Oeganda woonden, uit dat land heeft weggejaagd, wat vindt je ervan dat Mugabe in Zimbabwe de blanken in dat land het leven zo zuur maakt dat ze vertrekken uit dat land? wil je de Surinaamse inheemsen die nu in Nederland wonen ook uit Nederland wegjagen en ze gedwongen terugsturen naar ‘hun’ land Suriname, nadat je natuurlijk de andere Surinamers uit Suriname gegooid hebt? Voor alle duidelijkheid; ik ben het er niet mee eens dat Idi Amin en Mugabe zo omgingen/omgaan met hun medemensen die al generaties lang in ‘hun land’ wonen en er vaak zelfs in geboren zijn. Hiermee moet het je ook duidelijk zijn hoe ik erover denk dat jij alle andere Surinamers, behalve de inheemsen, graag uit Suriname zou zien vertrekken. Who cares, wanneer zal het eindelijk tot je doordringen dat moderne mensen de hele wereld als hun woongebied mogen beschouwen, alleen mensen met de primitieve inborst van een holbewoner willen delen van de wereld als hun eigen territorium afbakenen, voor zichzelf en hun eigen stamgenoten en iemand anders moet het durven om in ‘hun land’ te komen wonen.


  Maak melding

 54. HENKES: Ook voor jou geldt MET uitleg:
  Sneeuw is wit, water is nat,steenkool is zwart, Surinaamse politici zijn corrupt en onze HENKES die roept maar wat.
  Uitleg: Henkes je denkt toch niet dat ik reageer op je onzin en fantasieverhalen en beschuldigingen die jij en Medusa, omdat jullie schijnbaar niet kunnen lezen mij uitlatingen in de schoenen probeert te schuiven?
  Dat je geen slimme snuiter bent, had ik allang door,dus ik snap dat je het niet kan helpen.Ik zou zeggen veel succes met je woordvandalisme, en intussen plak ik op jou de bananenlogo!!!! have a nice day!QUE MALA ERES!!!!


  Maak melding

 55. Who cares, je geeft geen antwoord op CONCRETE vragen, die ik je stelde aan de hand van wat jij naar voren gebracht hebt, je kunt niet zinnig antwoorden of je ‘dokt’ gewoon. Je plakt een bananenlogo op mij, dat doet me totaal niets want ik zou niet weten wat dat is, met jouw apenreverentiekader kan jij blijkbaar slechts in termen van bananen denken, als een ezel zijn oren plat legt snap ik als mens, die zich niet in ezellogica heeft verdiept, ook niet wat zo’n beest bedoelt, probeer je daarom, als je mij een logo wilt opplakken dat mij kan kwetsen, te bewegen op het denkniveau van de mens en blijf niet steken op het denkniveau van een Chimpansee.


  Maak melding

 56. HENKES: Je snapt er ook niets van he? Mijn conclusie dat je niet zo snugger bent klopt dus als een bus.
  Ik ga het nogmaals uitleggen: Je vragen zijn retorisch, ik ga er dus niet op in, en de vraag stellen is hem beantwoorden.
  Je brengt de discussie van Suriname naar Zimbabwe, Duitsland en weet ik wat al niet meer, en probeert mij meningen toe te dichten die niet de mijnen zijn, maar je doet je best maar ik voel mij niet geroepen om mij te verdedigen tegenover wie dan ook.
  En dokken HENKES doe ik alleen maar als ik mijn portemonee opentrek! En Chimpansees ken in nog uit de dierentuin en Ezels uit een vorig leven tijdens een bezoek aan ons Caribisch eiland Bonaire waar die in het wild leven. Maar Dole en Chiquita bananen ken ik als de beste, dus krijg je van mij een combinatielogo van die twee opgeplakt, en daar moet je het mee doen! Have a nice day!!!


  Maak melding

 57. MENSEN EXPORTEREN,ZEG JE NIET EN DOE JE OOK NIET!
  Is het nou uit Suriname,Duitsland,Israël,Oeganda maakt geen ene moer uit!
  EXPORTEREN IS EXPORTEREN,PUNT UIT!!!
  BRAVO HENKES!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 58. MEDUSA: Ik begrijp dat je HENKES te hulp schiet omdat hij het niet alleen af kan, maar indruk maak je niet, want ik heb gelijk basta!!!!


  Maak melding

 59. Who cares, nu blijkt maar weer dat je alleen iets hebt tegen Surinamers, Joden in Duitsland, Indiërs in Oeganda, blanken in Zimbabwe mogen van jou in die landen blijven, alle Surinamers behalve de inheemsen wil je Suriname uitgooien. Als je zo’n hekel hebt aan Surinamers, waarom kom je dan zo vaak op WKN, misschien heb je het niet door maar de meeste mensen die WKN bezoeken zijn Surinamers. Doe alle Surinamers, inclusief de inheemsen en jezelf een groot plezier en blijf voortaan gewoon weg van WKN.


  Maak melding

 60. Nog steeds worden Surinamers gediscrimineerd.Mijn vriendin mag hoog uit drie maanden naar haar geboortegrond Suriname.Intussen heb ik al bijna alle politieke partijen in Nederland hier op aangesproken.Tot nu toe alleen maar vage en vooral er om heen draaien.Het is goed dat deze mensen zich organiseren en vooral hun cultuur aan hun kinderen en Nederlanders door geven.Immers nederland heeft zich nog steeds niet formeel hun spijt betuigd het geen ze deze mensen hebben aan gedaan gedurende de koliniale tijd.
  Het is te hopen dat straks de nieuwe koning van Nederland dit zal doen.De hersenloze die nu de dienst uit maken in Nederland zouden dit als eerste moeten doen.En mensen die reeds land de zeventig gepasseerd zijn minstens een half jaar in hun geboorte land Suriname moeten verblijven zonder problemen te krijgen met het svb.Ik hoop dat de Surinaamse gemeenschap de gelederen sluit en opkomt voor hun rechten.


  Maak melding

 61. who cares
  als het je niks kan schelen,ben je dus ook niet gemotiveerd een zinnige bijdrage te leveren aan de discussie.dan maar dwarsliggen?


  Maak melding

 62. Ik zie weer een heleboel zinlose reacies wij de donkere mensen de indianen wisten niet wat stelen was we wonen samen in een dorp en niemand heeft een slot op de deur we leven vrij en in harmonie met elkaar toen de witte man kwam hebben we die ontvangen met open armen want we zijn een gastvrij en vredelievend volk de witte man heeft ons bepaalde dagen geobserveerd en gekeken naar ons doen en laten en op de 4de a 5de dag gaven ze ons hun leer een boek genaamd de bijbel en daarmee leerden ze ons hoe we zouden moeten bidden (met gesloten armen waardoor je niks kan ontvangen als je vraagt) daarbij moesten onze ogen ook dicht en toen we onze ogen open deden was ons land weg dat is de eerste roof die is gepleegd door de witte man hun hebben ons geleerd hoe je moet stelen voor dat alle zieke mensen hier reageren prober zelf logisch en realistisch na te denken als je dat kan voor je wil reageren en wijs dan niet steeds naar iets anders schuil niet achter andere dingens wil je praten kom met feiten ken je je roots niet dan ken je jezelf blijkbaar n og niet en mag je je schamen in een hoekje elke keer je eigen land maar neerhalen gaat nergens over no psa joe mofo want jo pai foe ing (weet wat je zegt met je mond wat het gaat je tegenwerken) een discussie hoort leerzaam en opbouwend te zijn maar ik zie hier alleen dat we elkaar neerhalen is jammer we zijn meer dan dat ik weet dat willy lynch ook veel heeft verpest waarom we elkaar niet mogen maar wiens fa if joe sab joe srefi if joe sab joe kondre da joe sab dat joe na wan kankantri mi dat mi lob deng sma foe mi mi lob mi kondre ma te now deng dong wang e mek moni control deng moni na deng basi oen arki mi boeng no mek moni mek joe joe moes mek moni en te joe e mek a moni joe e mek a kondre OPO KONDRE MANG OEN OPO SRANANG GRONG E KARI OENGGGGG


  Maak melding

 63. Ach ja , daar gaan weer.
  Hitler, de slavernij, joden alles wordt door sommigen erbij gehaald die helemaal niets met het onderwerp te maken heeft. ai mi gado.
  @ junior, tot de jaren 70 waren er geen enkele dieven eiser voor ramen en deuren in Suriname.
  De binnenlandse broeders en zuster hebben altijd vredig naast elkaar gewoond pas na die misdadige coup van bouterse is Suriname in een stroomversnelling van moreel verval terecht gekomen.
  Hier in Nederland mag iedereen zijn wie hij of zij is, als je maar rekening houdt met wet en recht.


  Maak melding

 64. @Gmap pangpang
  Zoals je reageert lijk je op een kortzichtig dwergje die niet veel van de wereld gezien heeft en het leven blijkbaar ook neit kent maar wel alles klakkeloos aanneemt wat hem in de schoenen geschoven word ga bij je zelf na als jij bouta was je bent de slimste in het leger met een hoofdcommandant van nederland boven jou die je zegt als jij daar en daar operreert kan je het land overnemen ik met me logische denkwijze weet dat ik me zonden die ik op dat moment bega kan omdraaien me doe ogri foe tjaar wan boeng dus en het was kiezen of delen je doet het en je leeft of je gaat dood en de rest gaat ook dood wat zou jij doen als mens jij bent 1 van de eerste die je eigen volk zou verkopen omdat je niet stevig in je schoenen staat daar integen staat bouta sterk en bewijst hij dat hij het land vooruit helpt ma wat doe jij voor je land elke wet die komt volg je je ziet niet dat ze je aan het onderdrukken zijn ze duwen je steeds in een hoekje ma jij houdt blijkbaar van de moderne slavernij niet erg waarschijnlijk heb je ook alleen achter het net als je zo geweldig bent en graag wil reageren zorg ervoor dat je realistisch nadenkt en logisch op dit moment doe jij dat niet je komt met verhalen die andere vertellen kom origineel volg niet blind de menigte of de media ma erken je zelf wie je bent en wat je doet jij kan dat niet daarom wijs je nog steeds naar een ander en je ander gedeelte gaat niet om dievenijzer en die shit het gaat opm wat er nu nog steeds gebeurt in het binneland enzo wonen ze nog steeds met deuren open naast elkaar als ze in de stad komen vinden ze het erg wat ze zijn omdat ze het niet gewend zijn als je niks weet zeg niks is het beste je lijkt alleen dommer mischien ben je het gewoon en kan je niet helpen maar als je duidelijk had gelezen wat ik getypt had had je het begrepen je handen jeukte je wilde laatste woord hebben dus vandaar dat je een shit typte 3 kwart van de huizen in suriname heeft geen dievenijzer die rijke buurten zelfs hebben geen dievenijzer hun hekwerk alleen bestaat uit ijzer maarja je weet niks als jij een surinamer bent zou ik me gaan schamen en diep ook je hebt dan te veel witte kut gegeten dat je gehersenspoeld bent of je bent wit en bent gebruikt door een donkere en het doet je pijn dat je nu iedereen onder een kam scheert maarja ff op je andere reactie reageren hopen dat je dat ook zal begrijpen want snugger lijk je me niet echt FF OP IETS DAT EJZELF GEZEGD HEBT MAAR SNAP HET ZELF NIET BLIJKBAAR (Hier in Nederland mag iedereen zijn wie hij of zij is, als je maar rekening houdt met wet en recht.) DUS MET ANDERE WOORDEN BEPAALD DE RECHT WIE JE MAG ZIJN WAT JE LIMIET IS HOEVER JE MAG GAAN EN WAT JE KAN DOEN WIE IS HIER SNUGGER? JE BENT VEEL SLIMMER ALS JE JE MOND HOUDT


  Maak melding

 65. Ik vind wie in suriname geboren is dan is het je land
  met alle respek voor de indianen wat ze nu willen maar
  met dit moesten ze al eerder gekomen zijn en niet nu jammer voor de indianen want wie in suriname geboren is
  dan is het ook de land van die persoon zoo als ik ben in
  suriname geboren dus het is ook mij land en de wereld is
  voor iedereen alleen mensen hebben zen eigen wetten gezet
  op de wereld van hier moet je verblijf voor hebben en ga
  zoo maar door maar ook dit moeten we aan nemen wel zou ik
  erg goed vinden dat ook de indianen in de regering komen te zitten en dat de bevolking eenheid krijgen en
  dat suriname steeds een beter land word en mooi kleurrijk hebben we al want wij allemaal in nederland willen graag terug naar ons land suriname velen zijn al terug maar ook mij terug keer kom snel groeten aan iedereen dit is mijn mening


  Maak melding

 66. WIE HELPT???? WAAR KOMT HET WOORD NEGER VANDAAN? STAMT HET AF VAN DE RIVIER DE NIGER OF VAN NEGERIA OF VAN DE ROEPNAAM VAN DE AFRIKAANSE KONING N,GER ? IK WIL HIER NIEMAND MEE BELEDIGEN ,MAAR ER IS ZOVEEL HEISA HIEROVER ONTSTAAN IN NEDERLAND TERWIJL MEN IN SURINAME DENKT: HET ZAL MIJ EEN WORST WEZEN EN MOETEN DAN AL DE TYPISCH SURINAAMSE LIEDJES EN VASTGEROESTE WOORDEN WAAR HET WOORD NEGER,ZONDER BIJBEDOELINGEN OPEENS GAAN VERANDEREN., HET KAN SOMS HEEL VERWARREND ZIJN.


  Maak melding

 67. Het grote probleem van de Indianen is dat zij elkaar niet lusten. Ik verwijs naar de eeuwige strijd tussen de Arrowakken en de Caraiben. Jammer, want zij zouden net als de marrons ook politiek van betekenis kunnen zijn voor Suriname. Ik wil de Indianen een heel belangrijk advies geven, Begraaf de strijdbijl. Ga op politiek gebied samenwerken, zoek een paar goede politieke leiders en zie het resultaat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES