dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenEntertainmentFeestzaal SunClub in R'dam wordt bedreigd met sluiting

Feestzaal SunClub in R’dam wordt bedreigd met sluiting

Does Travel & Cadushi Tours

-

De vooral onder Surinaamse Rotterdammers bekende feestzaal ‘SunClub’ in Rotterdam wordt na 35 jaar bedreigd met sluiting. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. De gemeente Rotterdam heeft per 1 februari jl. de grondhuur opgezegd van de stichting ‘Wi Makandra’ die de zaal aan de Schuttevaerweg in de Spaanse Polder exploiteert.

Volgens de krant vindt de gemeente het pand in de huidige staat niet passen in de plannen om de Spaanse polder te vernieuwen. Ze stelde voor om een projectontwikkelaar een nieuw pand te laten bouwen, zodat Wi Makandra de ruimte kan huren. Geld om te huren heeft de stichting echter niet omdat zij de hypotheek op het huidige pand nog betaald. Vandaar dat zij zelf een partner zochten om samen de zaal te bouwen.

Maar volgens de advocaat van de stichting, zou de gemeente achter hun rug om afspraken met deze partner hebben gemaakt om de feestzaal zelf te bouwen. Wi Makandra kon de ruimte dan huren. De advocaat noemt dit gedrag van de gemeente onbehoorlijk en het bestuur heeft hierover een online petitie gestart.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

46 REACTIES
 1. Dan maar met z’n allen de hele Gemeentehuis inhuren! en de gemeentehuis laten verhuizen naar de Persoonshaven alwaar Hunter and Douglass al jaren vrij en leeg staat langs het water(mooi uitzicht)!!!


  Maak melding

 2. Ik ga een hele tijd niet meer,..te veel harde kippen!! Trouwens van een ene Sonja krijg ik nog 25 euro,..ze had geld nodig voor beltegoed,..Sonja als je dit leest je weet wie,..


  Maak melding

 3. ach ja, dit is een genetisch surinaams probleem,kijk
  wat er over is gebleven van al die surinaamse orgas Trefcentrum in Rotterdam.
  alles is door zelfverrijking dicht , op wi masanga na.
  Radio stations die dicht gaan.


  Maak melding

 4. Zalencentrum Gandhi gesloten
  Zalen- en partycentrum Gandhi aan de Galvanistraat in Rotterdam moet voor een jaar dicht. Dat heeft burgemeester Opstelten besloten.

  Aanleiding is een schietpartij eind oktober vorig jaar. Uit onderzoek is gebleken dat de exploitant van Gandhi niet zelf het beheer voerde. Hij liet de bedrijfsvoering over aan iemand die niet op de vergunning stond. Ook werden afspraken over de beveiliging niet nagekomen.

  Op nieuwjaarsochtend is bij een ander partycentrum aan de Galvanistraat, De Hooiberg, nog een man ernstig gewond geraakt. In april kwam daar een 32-jarige man uit Almere om het leven, eveneens bij een schietpartij.


  Maak melding

 5. Niemand heeft voordeel bij deze nagetieve opmerkingen. De overheid meet met twee maten, want als het om een autochtone instelling gaat wordt er niet op deze wijze gehandeld. Rotterdam voert dezer dagen een geheel onvriendelijk migrantenbeleid. Sunclub heeft de afgelopen jaren inderdaad negatief in het nieuws gstaan, maar in vele gevallen was het onterecht de schuld toe te schrijven aan de organisatie. De steek- en schietpartijen die zich voordeden gebeuden allemaal op straat en in alle gevallen door bezoekers. Als Surinaamse gemeenschap moeten wij de hand in eigen boezem steken, want als we dit gebouw kwijtraken is het ook einde oefening voor feestvierders. Het college van de stad Rotterdam zal zij bij het ontwikkelen van tekomstige plannen geen rekening houden met de wensen van de Surinaamse gemeenschap in Rotterdam. Hoewel ikzelf geen frequente bezoeker ben van Sunclub vind ik dat wij hiertegen in het geweer moeten komen. We moeten laten zien dat er behoefte is aan zalen als Sunclub.


  Maak melding

 6. @pasew, Odi odi.

  Fawaka mang?
  Je bent vroeg bezig.
  En wie sloot uiteindelijk de ’tent’?

  Zondag 10 maart 2013 om 10:53 uur, door pasew

  Zalencentrum Gandhi gesloten
  Zalen- en partycentrum Gandhi aan de Galvanistraat in Rotterdam moet voor een jaar dicht. Dat heeft burgemeester Opstelten besloten.

  pasew, nog even een bakje koffie!
  Dan krijgen wij automatisch Burgemeester Aboutaleb.


  Maak melding

 7. Fer Odi,

  deze Gandhi tori is uit 2006, en bijkans elke maand was het raak daar, Aboutaleb zet het beleid voort, omdat wij Su gauw de Django neiging hebben!!

  onze “zalen” worden nu ge-chained 🙂


  Maak melding

 8. @GMAP
  Het trefcentrum Wie Masanga te Rotterdam is binnenkort aan de beurt!
  Ben ooit op een schitterende zaterdagmiddag een biertje wezen pakken met wat vakantiegangers uit Curaçao!
  (Ik wilde ze met trots een Surinaamse kong makandra laten meemaken)!
  Nou,ik heb het geweten hoor!

  Dat was een ongelooflijke bende!
  Je kon alvast niet door de hoofdingang,maar door de nooduitgang naar binnen/buiten.
  Wij werden al bij de ingang onaangenaam verwelkomd door een combinatie penetrerende geuren van uitlaatgassen uit de keuken,geuren van allerlei verdovende middelen en een hoop door elkaar schreeuwende menigte mensen (meer gokkende mannen en 3 of 4 verveeld uit hun oog kijkende vrouwen!!!).

  De toiletten waren erg smerig (de vloeren zaten onder water,lekkende kranen).Wij konden/wilden nergens gaan zitten omdat ik vreesde mijn kleding onderweg bij de stomerij achter te moeten laten anders door mijn huisgenoten thuis de toegang te worden ontzegd!Erg!!!!

  Ik herkende het eens zo mooie en nette trefcentrum, waar ik jaren terug als piep kleine jongen met mijn vader kwam,niet meer terug,helaas!
  Op de vraag of er wel een bestuur aanwezig was en of de bezoekers(zich ook groen ergerend aan de situatie)deze chaotische toestand wel pikten,werd gelaten geantwoord dat alle leden van het bestuur op dat moment met vakantie in Suriname zaten (bezig met de bouw van hun eigen kastelen).

  Dus einde van dit bestaan zal waarschijnlijk niet al te lang meer op zich laten wachten,vrees ik!
  Een bezoeker zei het zo treffend:”De molen van de Gemeente Rotterdam maalt langzaam,maar zeker”!
  Dat denk ik ook!


  Maak melding

 9. MEDUSA mi gudu,

  wij “”kankeren”” op Omoe snesi in Su, maar mi gado…onze buurthuizen/sportaccomodatie en zalen????

  door de jaren heen hebben *wij* ons verrijkt met subsidie, Hygiene echter,…..no mang…..

  varkens zijn wij van noordzee tot zeedijk 🙂


  Maak melding

 10. @MEDUSA & pasew:

  Wat een verschil met:

  De Koning Party & Events (Amsterdam-Isolatorweg) omgeving Sloterdijk.
  En in handen van………..!!!

  Maar indien het (onzichtbare) Bestuur nog wat ‘geld’ over heeft, kunnen ze eventueel een bod uitbrengen op een ‘Moskee’ in Rotterdam.
  Ze kunnen (sra-JUDESKA) in z’n (DJELLABA) gebruiken bij zo’n onderhandeling.

  Odi odi.


  Maak melding

 11. LIVE: Neen dit is een ander zaaltje in Delft ofzo, maar die wordt ook met sluiting bedreigd door de muziekpolitie wegens het overtreden van de danswet.Overtreding: verkeerde danspasjes bij herhaling!


  Maak melding

 12. Zie de reacties van de Hufters van de Surinaamse gemeenschap in Holland, de Molenaartjes, pasewtjes, Medusatjes, GMAPtjes enz enz…, altijd kritiek hebben op alles van Surinamers zowel in Holland als in Suriname.
  Wat is jullie bijdrage aan de Surinaamse gemeenschap daar in Holland?
  Kwakoe festival, kritiek!
  Suriname wil betere relatie met Turkije, kritiek!
  Feestzaal SunClub bedreigd met sluiting, kritiek!
  Jullie gunnen Surinamers niks en dan ook niks, jullie zouden ze zelfs de buitenlucht die ze dagelijks vrij mogen inademen van onze liever heer ontnemen, als jullie bij machte waren.
  @Medusa, waarom heb je je vakantiegasten toen niet meegenomen naar een van die schitterende en super schone tenten op de Lijnbaan,Stadhuisplein, Westblaak, of de Coolsingel? Je weet dat je daar met de nek wordt aangekeken toch!
  Altijd zeuren over Surinamers en toch tussen ze gaan! Holland gaat jullie leren!


  Maak melding

 13. @ Gronman,

  Ik denk dat je een paar zaken uit het oog verliest. Veel feestzalen, festivals en andere activiteiten waarbij Surinamers in Nederland betrokken zijn, hebben door mismanagement hun activiteiten moeten staken. Ik ben al een hele tijd niet meer in Nederland geweest, maar ik kan me uit die tijd herinneren dat Surinaamse feestzalen nou niet bepaald uitblonken door hygiëne, gastvrijheid en service. Maar dit terzijde. Het is veelal zo dat de stichtingsbesturen van deze gelegenheden niet wensen te investeren in modernisering, want dat kost geld. En zoals je zelf weet gaat het alleen om geld verdienen, en niet om uit te geven. En als er in een bepaald structuur- of bestemmingsplan gewezen wordt op onvolkomenheden en er wordt niet op gereageerd, dan zal de overheid ingrijpen. Over manier waarop kun je discussiëren.
  Het stichtingsbestuur van Wi Makandra heeft een online petitie geplaatst, waarin (toch weer) gewezen wordt op het feit dat sluiting niet gepast is in het kader van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Dit zal binnen de Surinaamse gemeenschap misschien gevoelig liggen, maar bij de Rotterdamse overheid zeker niet. Jammer, maar helaas. En ik scheer absoluut de Surinaamse uitgaansgelegenheden niet over één kam, maar de meesten kunnen de terecht kritiek niet doorstaan.


  Maak melding

 14. @Gronman
  Jij lult op een slappe manier alweer uit je gore chauvinistische nek!
  Ik kom genoeg op plaatsen waarbij de Surinaamse gelegenheden qua netheid en hygiëne zeker een puntje aan kunnen zuigen,ja!!
  De geringe omvang van jouw referentiekader blokkeert je het verschil in te zien.
  Je evenaart ze in smerigheid,dus zal je de bende natuurlijk ook met verve verdedigen!Kan niet anders!!
  Deze minderwaardige houding verklaart meteen het (discriminatoire)vooroordeel waarom jij je poot niet durft te trappen in die schitterende en super schone tenten op de Lijnbaan,het Stadhuisplein,de Westblaak of de Coolsingel!
  Blijf maar wegrotten in jouw Surinaamse trefcentra;
  ze zullen je ver brengen.

  Verder maak ik zelf uit waar ik mijn gasten naar toe breng!Of wil jij dat ook nog gaan bepalen??


  Maak melding

 15. @blaka bakra
  Bravo!!!
  Maar kijk uit (niet dat het je wat moet schelen)maar je wordt straks uitgemaakt voor Uncle Tom, landverrader, staatsgevaarlijk,redi moesoe etc.omdat jij je niet als zachte heelmeester hebt opgesteld!
  Alles uit Suriname en door Surinamers moet kritiekloos gebeuren!


  Maak melding

 16. @ Medusa,

  Bedankt voor je adhesiebetuiging, maar ik woon al heel lang in Suriname, dus ik ken mijn pappenheimers. Xenofobie is een ziekte waar veel Surinamers aan lijden.

  In de rimboe mag alles, maar in de “betonnen rimboe” van de westerse wereld gelden andere regels. Daar zijn we het met z’n allen natuurlijk al lang over eens.


  Maak melding

 17. Voor alle duidelijkheid, Ik woon en werk gelukkig sinds 1998 weer in Suriname.
  Ik heb me als vrijwilliger altijd ingezet voor de lokale Surinaamse voetbalvereniging in mijn toenmalige woonplaats.
  Het gaat om de bijdrage die je als mens levert aan de samenleving, aan de kant staan en kritiek leveren is altijd makkelijk.
  Schelden is een duidelijk teken van zwakte, dus dat zegt al genoeg!


  Maak melding

 18. @ Gronman,

  Bravo! Dit commentaar is al heel wat milder. Overigens hoeft kritiek niet altijd negatief te zijn. Er bestaat ook zoiets als positieve kritiek. Het is maar hoe je het beleeft en hoe je het voelt. En vooral: wat doe je ermee.


  Maak melding

 19. @Gronman
  Jij woont en werkt al bijna 15 jaar in Suriname waar lul jij dan over?
  Laat de Surinamers het in Nederland toch zelf over hun varkens hok uitvechten?
  Het lijkt wel,alsof Suriname het centrum van het universum is waar alles en iedereen zich maar er omheen hoort te draaien.
  En jij hoort beter te weten daar jij enkele jaren in het buitenland genesteld bent geweest!En toch!
  Het gaat niet goed met geen enkele sociale en culturele Surinaamse instelling en daar mag kritiek op geleverd worden en niet met de mantel der liefde bedekken pseudo Sranangmang!


  Maak melding

 20. Iedereen heeft schulf aan de sluiting behalve de mensen van de Sunclub zelf…..

  Slaverij, verdeel en heerstechniek….Allw troeven worden uitgespeeld.

  Ook ik heb Surinaamse schoonfamilie die al 30 jaar in de USA wonen een keer meegenomen naar deze club voor een gezellige avond

  Ze weigerde om naar binnen te gaan. Het leek wel een pooierfeest. Gillende en ruziemakende mensen, er werd openlijk gedeald en ik was als blanke duidelijk niet welkom. Dreigende sfeer, weedlucht tot in de wijde omgeving……

  Wij
  ALLE SYMPATHISANTEN/GEBRUIKERS VAN DE SUNCLUB
  constateren

  Na afspraken gemaakt te hebben met de gemeente
  inz. het ontwikkelen van een nw. partycentrum i.s.m. een partner, blijkt dat de gemeente bewust dit voornemen boycot!
  Dit heeft geresulteerd in de opzegging van de grondhuur per 1/2 jl.
  Deze actie getuigt wederom dat de verdeel- en heerscultuur nog steeds actueel is. In het kader van de 150 jaar afschaffing slavernij is het respectloos van de gemeente om zo’n locatie met sluiting te dreigen!


  Maak melding

 21. Mensen komen jullie eens kijken bij eye on events in mijdfecht.
  Dan kunnen jullie zien hoe daar de organisatie is en het publiek echt tof .
  Van alles komt er en iedreen gedraagt zicht daar.
  Kom maar eens kijken.
  Je kunt ook de website raadplegen van eye on events


  Maak melding

 22. LIVE:Neen ook dit is de verkeerde zaal, maar met dezelfde overtredingen.
  Maar de muziekpolitie zal deze keer volstaan met een waarschuwing!


  Maak melding

 23. Kijk eens goed dat het wel de SunClub is of het zal worden. Als je het filmpje bekijkt en heel goed luistert naar het geluidsfragment. Dan hoor je iets heel moois.


  Maak melding

 24. Ja mensen, we weten het beter, maar er zijn bepaalde zalen waar je echt niet naar binnen durft te gaan. Zo heb ik een keer meegemaakt dat men de hoofdingang blokkeert en als je vraagt mag ik even langs, kijken ze alsof ze je van een ander planeet komt. Zoals je weet zijn Surinamers, antillianen een beetje licht ontvlambaar zijn.
  Was een keer gaan dansen kom van dansen terug is mijn plaats bezet, en occupant zat rustig een jointje te draaien zonder naar mij te kijken. Dacht bij mezelf weet je wat, laat die man met zijn intelligentie van een schoenmaat rustig zitten. Hij heeft kan het niet helpen vanwege zijn je weet wel……


  Maak melding

 25. Het sluiten van Sun Club, zal mij werkelijk een worst wezen. Enkele jaren geleden hebben we, er nog voor gestreden dat ze open mochten blijven.
  Wat was het uiteindelijke resultaat, door deze stichting werd de prijs dusdanig opgedreven, waardoor het onbetaalbaar is geworden, voor die gewone surined burger.
  Jammer dat hetgeen de broers Verweij hebben opgezet, niet voortgezet kan worden. Het zij zo.
  We zullen overstappen naar die Turk en/of Marokaan, of geen feest geven!


  Maak melding

 26. Ik vind jullie allemaal een stelletje onbenullen. Vroeger bestond er nog zoiets als solidariteit binnen de gemeenschap. Ik stel vast dat het nu vervlogen is. Ofschoon ik niet tot het publiek van Sunclub behoor maak ik mij daar toch druk over. Ik merk op dat alle migrantenvoorzieningen zondermeer worden afgebouwd, maar op dit dit forum schijnt het besef niet door te dringen. Het is alsof jullie heel lang niet buiten zijn geweest en alles wat er gebeurt langs jullie voorbij gaat.


  Maak melding

 27. Beste mensen, Allereerst bedankt voor jullie reactie; in welke aard dan ook. Verder willen wij jullie even met de neus op de volgende feiten drukken.
  1. de dreigende sluiting heeft niets te maken met mismanagement.
  2. deze locatie bevindt zich al vanaf 1974 aan de Schuttevaerweg en het management is sindsdien in handen geweest van Surinamers; dus geen twijfel over haar bestaansrecht! LET WEL, DE STICHTING IS EIGENARESSE VAN DE OPSTALLEN EN HEEFT VANAF DE START ZONDER SUBSIDIE GEEXPLOITEERD; (TOCH VOORBEELDIG HE)!
  3. Het toenmalig bestuur had in 1999 plannen en financieringsmogelijkheid nieuwbouw te realiseren! Maar kreeg toentertijd een negatief advies van de gemeente wegens revitaliseringplannen voor die omgeving!
  Wat nu speelt tussen de gemeente en de exploitant (stichting) is:
  -Dat de revitalisering nu eminent is, de grond en omgeving super lucratief is,er een college
  besluit ligt dat zegt dat Wi Makandra(SunClub) als enige club in die omgeving nieuwbouw mag
  realiseren.
  -Dat de ambtenaar(projectleider) een eigen agenda heeft, nm een eigen projectontwikkelaar inschakelen en zodoende de plannen dwarsboomt.
  -Dat de zaak onder de aandacht is gebracht en geagendeerd bij de gem.raad/gem.ombudsman
  en de politieke partijen.
  Maar nogmaals Gran tangi, stre de f’stre…….oen ni fridi en de laatste optie is nog steeds zoals we
  In Su zouden zeggen “De groene tafel”(voor de bounties “krutubakra/rechtsgang”.
  Thea Cairo


  Maak melding

 28. Beste ‘SunClubZij zo”,
  Als voorzitter van de Stichting Societeit SunClub,voormalige exploitant voel ik mij geroepen te
  reageren op uw stelling.
  Wij(gebr.Verwey) hebben inderdaad de club opgebouwd dankzij de support van o.a de Surinaamse- en Kaapverdiaanse gemeenschap/doelgroep
  U gebruikt het woord opdrijven (de prijs) maar zou het meer hebben over de verhoging van de prijs
  vanwege factoren als; 300% verhoging van de grondhuur door de gemeente, de plicht tot het inhuren van minimaal 4 portiers/beveiligers en 1 parkeerwachter per evenement, de aflossing etc,etc.
  En ik weet uit ervaring dat een beveiliger minimaal 30 euro per uur excl btw kost( en dan X 9 uur)…..tel uit je winst.
  Verder nog de extra bouwkundige voorzieningen die de overheid in het kader van de veiligheid eiste.
  De huidige exploitant(Wi Makandra) zag zich genoodzaakt deze verhoging door te berekenen,
  derhalve kwalificeer ik deze substantiële verhoging als zeer legitiem .
  Dit bestuur verdient m.i. integendeel een compliment, gezien de moeilijke start en de vele obstakels die de gemeente in de vorm van voorwaarden tot op heden opwerpt.En voor degenen die beweren dat de Sunclub gesloten is,zeg ik hierbij dat dit niet het geval is.
  Ro Verwey
  Voorzitter Stichting Sociëteit SunClub


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES