Argwaan troef bij verkoop aandelen staatsbanken

35

PARAMARIBO, 10 mrt – De aangekondigde verkoop van staatsaandelen in de Hakrinbank (een en vijftig procent) en de Landbouwbank (honderd procent) belooft heel wat voeten in de aarde te hebben. Niet alleen in bankierskringen wordt verrast gereageerd. Ook parlementariërs voelen zich ‘overrompeld’ en leggen nogal wat argwaan aan de dag. De meest priemende vraag is aan wie de aandelen verkocht zullen worden.

Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname doen nogal geheimzinnig. De twee monetaire autoriteiten volstonden met een gemeenschappelijk persbericht. Toegezegd wordt onder meer dat de verkoop ‘transparant’ zal geschieden en dat alleen aan Surinamers verkocht zal worden. Ook wordt gefilosofeerd dat Surinamers op deze manier gestimuleerd zullen worden tot spaarzaamheid. Geen van beide autoriteiten wil in details treden tegenover journalisten.

De argwaan is al te merken geweest aan reacties van parlementariërs. “Privatisering moet, maar welke voorwaarden zijn hieraan verbonden? Bovendien heb ik gehoord dat er Surinaamse spelers zijn. Wie in Suriname kan bedragen van driehonderd miljoen dollar investeren in de banken?”, zegt Harish Monorath (Mega Combinatie/NS) tegenover De West. Het voornemen heeft meer weg van nattevingerwerk. Dat kan nooit goed uitpakken, met alle gevolgen voor de economie.

35 REACTIES

 1. …en God ,laat het niet zover komen!
  WIJ WILLEN STRAKJES GEEN NDP BANK IN SURINAME HEBBEN,OF DE FARC BANK,OF DE BANK VAN AFRIKA,OF EL BANCO VENEZUELA,DE BRAZILIAANSE BANK ,DE CASTRO BANK FROM CUBA,GUYANA BANK,HAITI BANK…

  HELP……….


  Maak melding

 2. ZOVEELSTE bewijs dat deze regering incompetent is.
  Europa en Nederland komen terug op privatiseren en de Surinamers hebben iets gevonden om begrotingstekorten terug te schroeven. Jawel mensen, het geheim is PRIVATISEREN. Ik zeg gewoon doen. En om te beginnen de nutsvoorzieningen. Hoeveel nutsaanbieders zijn actief in SU ? uhmmmm .. Aanbieders hebben straks een vrijbrief om hun prijzen te verhogen en de bevolking kan straks aan de bedelstaf. Deze regering lijdt aan grootheidswaanzin.

  Overigens moet deze regering nog eens 480 miljoen US Dollar op tafel leggen om mee te mogen met de gouddeal. Voornemen was om staats obligaties uit te geven. Welke gek gaat investeren in Surinaamse Staats olbligaties. Overigens heeft de Surinaamse Munteenheid de Junkstatus. Je moet maar een gek hiervoor vinden.

  Ben benieuwd naar de paarse reacties.


  Maak melding

 3. die front kudde dieren doen er alles om deze regering te dwarsbomen. ze gaan baas niets kunnen maken. het land is op de goede weg en baas heeft alles onder controle. zo lang er niets bewezen wordt van deze tories gaat er niets gebeuren. het volk staat achter deze president. redimusus kunnen dat ook beter doen of anders mondje dicht.


  Maak melding

 4. Vreemd dat uitgerekend de Centrale Bank ook onder een hoedje speeld met de overheid. Verkoop van aandelen onder deze omstandigheden is alleen om monetaire redenen onverantwoord. De minister van Justitie dient een verklaring af te leggen.
  Plato vermoedt dat de staatskas nagenoeg LEEG is en men op deze wijze tracht aan te vullen.


  Maak melding

 5. @Bigie Kill

  Ter verduidelijking’

  Het volk van Suriname bestaat niet alleen uit NDPers!!!
  99% bestaat uit niet NDPers!!

  De ndpers kan je vinden achter gesloten deuren,altijd schuiltje aan het spelen met de rest van het surinaamse volk,en bovendien kan je ze op je vingers tellen ,eentje steekt boven alles uit en dat komt door zijn amnestie in een moordzaak op 15 ongewapende burgers van Suriname!!En het zijn leden van de ndp familie die de meeste amnestie hebben …namenlijk de team van vader en zoon…bouta en Meriba!!


  Maak melding

 6. Bouterse lult zichzelf tegen. Hij vindt Chavez een voorbeeld van het socialistische beleid. Ik heb Chavez nooit kunnen betrappen op privatiseren. Sterker nog, private bedrijven werden juist genationaliseerd.

  Misschien kan een NDP stemmer / aanhanger hier antwoord op geven. Want ik kan hier niets van maken.


  Maak melding

 7. Ik heb al eerder gezegd,dat deze regering althans de kruisdragers ,,alles wat hét land bezit tegen sluitings tijd mei 2014 leeg geroofd is..

  zelfs kruimels zullen niet over blijven,al veeg je de hele stad bij elkaar niks zal je meer vinden wat van de staat sme is..

  de grenzen bestaan niet meer, bouta heeft alle grenzen open gesteld en weg gegeven aan de buren..

  alle grondstoffen zijn in handen van buitenlanders ..

  pasop, binnen kort de hele vliegveld met grond en al zanderij in handen komt of al is van enige ndp ér..

  en dit allemaal om de bakras niks te gunnen..


  Maak melding

 8. De privatisering moet door gezet worden en wij moeten vertrouwen hebben in onze eigen kunnen.Wij wantrouwen elkander en denken dat wij niet in staat zijn om zonder onze meester te functioneren.Het is heel jammer dat onze eigenwaarde zo naar beneden is gehaald dat wij het ook geloven dat wij niet in staat zijn iets goeds te presteren.De witten hebben jullie werkelijk gestript, geestelijk en lichamelijk.De witte zijn niet de intelligentste volk wat jullie denken.
  De basis van kennis is niet door het Europese ras uit gevonden.Ze hebben het van andere volkeren.Niet de Grieken wat ze jullie wijsmaken met hun geschiedschrijving.Zelfs hun heilige boeken zijn duplicaten van verhalen van andere volkeren.
  Neem een voorbeeld van de jood die de kabala heeft geschreven alles van andere volkeren gestolen en beweren dat Gabriel verschenen was om het hem
  te vertellen.Waarom deze verhalen mijn volk krijg je waarde terug en waardeer je eigen mensen.Heb vertrouwen in hun.


  Maak melding

 9. Gruwel!

  Een week geleden heb ik U gewaarschuwd bij het vorige bericht hierover. Het is GRUWELtijd omdat het zo snel mogelijk mis kan gaan.
  Aankopen met dollars in een bank die SRD hoort te leveren? Waar kan je met je SRD terecht? Als je je geld wil verspelen dan kan je er op ingaan. Maar zeg later niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.


  Maak melding

 10. =Dit is inderdaad schreeuwen om HEILP. leert deze regering niet wat er om zich heen gebeurt??

  =Pas maar op omdat straks de zakken van de regering alleen gevuld worden.

  =Een stelletje domme ongeschoolde oenen zitten te bepalen wat er met Suriname moet gebeuren. Het land wordt gewoon VERKOCHT.

  @Koos, je hebt groot gelijk.

  @Bigie Kill, ik ben geen NDPér en het land gaat niet vooruit omdat Bouterse aan de macht is. DOE JE HUISWERK GOED.
  =Ik zal NOOIT voor een moordenaar stemmen, omdat ik mijn principe heb.


  Maak melding

 11. @ Plato,

  Je vermoeden berust op waarheid. Als tante Adelien een duik in de staatskas neemt, stoot ze met een geweldige knal haar kop aan de bodem. Er is geen andere reden te bedenken dan dat de regering dringend om geld verlegen zit, en dat dit een mogelijkheid is om te portemonnee weer te spekken. Vergeet bovendien niet dat het grote geld bij de criminele schurken zit, en het daar ook vandaan zal moeten komen. Welke andere Surinamer is in staat om zoveel geld op tafel te leggen?

  Do I have to say more?


  Maak melding

 12. “Het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname doen nogal geheimzinnig”.

  Dat kan twee redenen hebben: 1. het woord transparantie komt niet in hun woordenboek voor en 2. en de meest voor de hand liggende reden: ze weten absoluut niet wat ze aan het doen zijn en wat de consequenties zullen zijn.


  Maak melding

 13. De dictatuur van de meerderheid!
  Deze regering legt geen enkele verantwoording af van haar daden en besluiten. Is dit de nieuwe democratie die men in Suriname voert???


  Maak melding

 14. =Binnenkort wordt in Suriname tv kanaal 2 van de staat, omdat Bouterse het zo graag wilt hebben. langzamerhand maar zeker gaat Bouterse de kant van Venezuela op.

  =Op deze kanaal zullen alle voorstanders van de NDP”ers gehersenspoeld worden, dit betekent dan heftige discussies. 90% van de informatie zal NIET op waarheid berusten.

  -Bankzaken
  -Goudzaken
  -Hoe geld verdeeld zal worden
  -Staatseigendommen eigen maken ect ect ect.

  =Bouterse in Suriname heeft men jou woorden letterlijk herhaald en deze zijn::::::”na gong put mie, en na gong o puri mie baka”….

  =Ik ga voor de rust en hoop niet dat het erg wordt.


  Maak melding

 15. Alle aandelen in Suriname moet hoe dan ook in handen komen van de superieure Chinezen. Deze kunnen goed met aandelen omgaan.


  Maak melding

 16. Bouta betekent einde Suriname.

  Deze banken worden verkocht aan chinezen voor die prefab huizen. die weer leningen gaan verstrekken aan chinezen en hun helpen hun geld terug naar china te sturen.


  Maak melding

 17. off-topic / speciaal voor de paarse redimusus / criticasters van Olland !

  11 maart 2013

  Nederlandse bedrijven hebben voor 2,2 miljard euro aan orders gekregen bij de exploitatie van een nieuw gasveld voor de westkust van Australië. Kredietverzekeraar Atradius meldt dat de financiëring voor de Nederlandse deelname rond is.

  De Nederlandse bedrijven helpen gas voor de kust bij Darwin naar boven halen. Het gaat onder meer om bouwbedrijf BAM, baggeraar Boskalis, waterbouwer Van Oord, bodemonderzoeker Fugro en detacheerder Brunel.

  Fukushima

  Het hele project heeft een waarde van 32 miljard euro. Het gewonnen gas gaat naar Japan. Dat land wil na de ramp met de kerncentrale van Fukushima snel overstappen op andere energiebronnen in plaats van kernenergie.

  Ook bij andere projecten in Australië werken Nederlandse bedrijven mee. Het vloeibare aardgas (liquid natural gas, afgekort lng) wordt niet alleen bij Australië gewonnen. Qatar is de grootste exporteur, daarna volgen Maleisië en Indonesië.


  Maak melding

 18. savieon

  dat is het,wij/zij het van oorsprong afrikaan’s met haren als wol,door negatieve invloeden van vreemden die wij als vrienden geacepteert hadden hebben wij meer van die vreemden genomen en ons zelf achter gesteld”nu in deze tijd is die zelf acceptatie in eigen kunnen,vertrouwen ver weg te zoeken”vandaar die blindheid van een bepaalde groep van onze zoort mensen.


  Maak melding

 19. En het samenraapsel(Koos,Who cares,Jack Russel,Gmap,Ray,enz,enz)noemde Bouterse een persoon die Suriname tot een socialistisch land wil maken.We hebben bij deze lieden dus te maken met een intellectueel probleem. Het zijn primitieve aanhangers van het NieuwFront. Ze schreeuwen maar wat om op te vallen maar bij hen is de inhoud leeg, empty, nada, nothing.

  Als socialis, zoals ze Bouterse willen bestempelen, ga je toch geen staatsbedrijven afstoten en staatsaandelen privatiseren zoals de aandelen van de Hakrim Bank en Staatsolie. Chavez deed het tegenovergestelde.Hij nationaliseerde diverse gerote bedrijven zoals olie-raffinaderijen, banken, verzekeringsmaatschappijen,enz.

  Ik neem dat bij deze lieden van het NieuwFront onwetendheid een rol speelt. Onwetendheid kan je bestrijden door scholing te volgen bij de NDP. Ze kunnen dus altijd nog sympathisant en lid worden van de NDP.


  Maak melding

 20. ROBG: Scholing bij de NDP betekent brainwashen indoctrinatie, hoe het beste sluw ijdel en corrupt te zijn, en training hoe het hardst als viswijven te scheeuwen op de berm in Ocer, dus ik bedank!!
  En de rest van je onzinposting laat ik voor wat het is. A waste of time!


  Maak melding

 21. RobG, blijkt maar weer dat de NDP Bruine Bonen politiek indruk op jouw heeft gemaakt. Was het niet Bouterse die zei dat Chavez een voorbeeld voor de regio was.

  CITAAT BOUTRESE: President Desiré Bouterse ziet zijn overleden Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez als de president die het ‘socialisme van de eenentwintigste eeuw’ invoerde.

  RobG, wil je beweren dat Bouterse geen Socialist is ? Het is een Salon Socialist die Suriname 35 jaar in zijn greep houdt.

  Privatiseren staat haaks op de Chaves gedachtegoed. De man draait straks spontaan om in zijn glazenkist. Of ga je nu beweren dat Chavez geen bezwaar had tegen privatiseren, dus is dit een vrijbrief voor Bouterse.

  RobG, jullie NDP-ers hebben patent op onwetendheid. Zelfs met bijscholing gaan jullie het niet redden. Het voeren van een discussie met oud mytylschool leerlingen zet geen zode aan de dijk zet. Jammer…


  Maak melding

 22. @robg, dacht je echt dat die front kudde lid zou kunnen worden van de Ndp? hahaha, hoe positief je ook bent ingesteld, met sommige gasten zal het nooit lukken.kijk het probleem van de gasten ((Koos,Who cares,Jack Russel,Gmap,Ray,enz,enz) is dat ze haast allemaal in nl wonen en dus kun je zeggen dat ze nergens thuis horen, geen moederland dus. het zal heel frustrerend voor ze werken gezien hun negatieve reacties op alles wat over Su gaat. let it be man, ze hebben al genoeg leed door de onzekerheden daar en ook nog door het feit dat ze worden gedissed in nl als in Su. En dan nog de kou 🙂 Ach ja, hun ouders of zij zelf zijn gevlucht, landveraders genoemd door het surinaamse volk, net als de redi mussus van toen.
  Iedereen erkent dat het SUPER gaat met Su olv Bouta.
  THEY JUST CANT STAND IT

  een vriendelijke groet man


  Maak melding

 23. ik heb met ze te doen man, voor de grap, lees hun reacties, een en al negatief. kunnen zulke gasten gelukkig zijn? hahahaha, indd, NEEN.
  CHECK BV DE REACTIES VAN die ene die zich koos noemt, een verbitterde ouwe man.


  Maak melding

 24. @ Aturi
  Wat u negatieve reacties noemt kan wel eens realisme zijn. U gaat vaak voorbij aan bloot gelegde tegenstrijdigheden of wel verschil tussen woorden en daden.

  Wist u dat Chinezen nu al per jaar $ 100.000.000 aan export van Surinaams goud verdienen zonder dat er iets afgedragen wordt en niemand er een stokje voorsteekt.

  Wist u dat Brunswijk binnen 6 maanden na de start van deze regering 7.000 ha goudconcessies in de schoot geworpen kreeg.

  Weet u dat deze regering initiatieven waarmee het binnen 18 maanden `$ 12.000.000 / jaar kan verdienen oplopend naar $ 100.000.000/ jaar laat liggen omdat er geen direct verdienmodel in zit voor de beslissers. Helaas betalen Europeanen pas na geleverde prestaties de bakshish en nooit vooraf. Echter voor Surinaamse politici (oude en nieuwe regering gelijk) is het; $ 1.000.000 nu in de hand is meer dan over 2 jaar jaarlijks $ 2.000.000. Nu is zeker wellicht besta ik over 2 jaar niet meer of mag ik dan niet meer meedelen.

  Aturi
  Helaas is het laatste de praktijk van zowel de oude als de huidige regering.
  Er is een gezegd het maakt niet uit of je door de hond of de kat gebeten wordt, het doet pijn.

  wat u negatief noemt kan een ander realisme noemen.


  Maak melding

 25. @Aturai

  misschien kan Aturai ons vertellen wie Karel Bouterse is en wat hij in de goudvelden te zoeken heeft.Tenminste 1 [eén] dode heeft hij op zijn geweten.Z.g. als Mozart man.Hij schoot de gouddelver dood te Maripaston en verwondde een ander.


  Maak melding

 26. De vernietiging wat deze regering te weeg brengt met al hun daden zal voelbaar blijven voor de jeugd en de generatie die nog zal komen.
  Wat voor toekomst is te verwachten voor onze kinderen en kleinkinderen ??????
  Het leed wat deze regering te weeg brengt zal ook deze leiders van NDP hun hele leven achtervolgen zowel voor hun en hun generatie.
  Ja, ze zijn gekozen door het volk van Suriname.
  Suriname wordt leeg geroofd door deze politieke partij en zijn leden. God zij met ons Suriname.


  Maak melding

 27. Aan de amateuristische handelswijze van de regering kan niet ontkomen worden omdat ze niet academisch geschoold zijn en daardoor kader missen om beleid te voeren.Hierdoor kennen zij geen beroepsethiek en alleen instincten zorgen dat zij zich kunnen handhaven.Men zou wel beleid kunnen voeren, maar dan moet men zich met expertise omringen, maar ja met expertise komt ook visie en onafhankelijke meningen mee en dat botst . Vooral als je niet meer weet waar het over gaat. Dus gewoon verder regeren net boven het niveau van: “Hap Snap en Ad Hock” met de onwelriekende lucht van een straatvechter en zijn handjeklap!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.