Groei energiebehoefte niet te rijmen met kunstmatig tarief

30

PARAMARIBO, 9 mrt – De toenemende behoefte aan energie is op geen enkele wijze te rijmen met de kunstmatig laag gehouden tarieven. Dit kwam naar voren tijdens het Energiemanagement en ISO 50001 seminar. Praten over toepassing van standaarden is maar een deel van het verhaal. Van al de doelen en idealen zal bitter weinig terecht komen als er geen omslag komt.

Niet alleen burgers, de consumenten dus, moeten anders gaan denken. Ook beleidsmakers moeten af zien te komen van decenniaoude inzichten. Peter Donk, inleider tijdens het seminar en functionaris bij energiebedrijf EBS, ziet deze inzichten als grondslag voor veel te lage verbruikstarieven. Zeven dollarcent per kilowattuur is veel te laag in vergelijking tot de regio. En dat al helemaal als gekeken wordt naar de kostprijs. Die ligt zo’n tweehonderd procent hoger.

Geen wonder dus dat maar bij mondjesmaat geïnvesteerd kan worden. Nieuwe aanlegprojecten, meer efficiëntie in het verbruik en milieuvriendelijker produceren. Het loopt allemaal vertraging op. En dat terwijl een hogere prijs – al was het deels – antwoord kan geven op de groeiende vraag. Hoe meer betaald moet worden, hoe zuiniger mensen zullen zijn, is de redenering. Dat kan het verbruik drukken. Donk vindt dat alle betrokken groepen een keus te maken hebben.

30 REACTIES

 1. Ik denk dat zij bij EBS anders moeten gaan denken en gedragen…..Wie heeft grote supermarkt of kledingzaak ..wie bouwt van hoek naar hoek…wie bouwt huis met zwembad, huis bijna een kasteel…ga daar jouw energie verbruik zoeken en geef de arme mensen gaan enkele schuld die gebruiken PL lampen straks LED verlichting….dieven van de arme dat zit in het hoofd…rotzooi !


  Maak melding

 2. Het is jammer dat de overheid de winsten van het land uit olie en goud niet investeert in het volk, maar onder vrienden verdeelt. Hierdoor is mijn genoodzaakt tal van zaken te subsidieren, zoals water(leiding), electriciteit, brandstof (bussen en boten). Als men meer kansen schept voor de Surinamer om zijn/haar geld op een eerlijk manier en op nivo te verdienen zullen ze in staat zijn om “de kostprijs” voor verleende diensten te betalen.
  Maar dan moet er in Suriname geïnvesteerd worden en het geld cq een behoorlijk deel van het geld moet in Su blijven, door middel van lonen en herinvesteringen.
  Vooralsnog wordt het geld het land uitgebracht door de investeerder en buitenlandse werknemers.


  Maak melding

 3. Ik denk dat deze regering/overheid zeker wel in de gaten heeft dat ze de subsidie op energie terug moet schroeven danwel opheffen want hoe lang houdt ze dit nog vol !

  Het binnenland wordt ge-elektrificeerd, de hoofdstad en overige steden dijen alsmaar uit, de mensen kopen veel meer elektronica, etc. etc. Ergo, de vraag naar energie stijgt exponentieel !

  Alleen weet de overheid ook dat de oppositie handenwrijvend zit te wachten op een soortgelijke maatregel, zodat ze het volk weer kunnen opruien en opjutten om deze regering naar huis te sturen.

  Maar ! Deze president Bouterse is een strateeg en weet exact wanneer hij actie moet en zal ondernemen, want het is evident dat je niet deze behoefte voor altijd kunt subsidieeren.


  Maak melding

 4. hij is idd een strateeg!!

  in het verkiezingsjaar gaat alles versnelt worden aangevangen/uitgevoerd, da gaat hij roepen daar op het plein;

  geen vijanden van mij…kijk wat ik voor jullie doe!

  hiep hiep morjon 🙂


  Maak melding

 5. Werk met trapsgewijze tarieven bijvoorbeeld tot 1000 kwu 10 cent per kw
  vanaf 1001 tot 2000 kwu 20 cent per kwu boven 2000 kwu 50 cent per kwu.
  De armen moeten geholpen worden maar de vraag is wat onder arm wordt verstaan.
  De mensen die niet willen werken zijn geen armen alhoewel ze iets/niets te eten hebben.
  Hoe toets je het inkomen van een persoon / gezin etc als er overal zwart wordt gewerkt?
  Zowaar een hels karwei. Wie heeft kennis en know how om dit op te pakken?


  Maak melding

 6. De techniek!

  Met grote versnelling doet de techniek de mensheid inhalen. Leven zonder techniek is vandaag de dag niet weg te denken. Techniek heeft vaak met energie te maken en techniek maakt de mens soms overbodig.

  De techniek heeft er voor gezorgd dat er wereldwijd 26 miljoen mensen zijn ontslagen van hun werk. Die zitten nu thuis en gebruiken thuis veel meer energie dan toen ze nog een baan hadden.

  Als we alle telefoonopladers in het stuwmeer gooien dan kan de energieprijs per kilowatuur omlaag.
  Techniek is niet tegen te houden, reden waarom de mens zich moet gaan aanpassen.

  Alleen al bij de verschillende banken in de wereld heeft de techniek aan 15 miljoen ontslagen gekost onder het mom van modernisereing. Maar met modernisering wordt ook veel meer opgewekte energie verbruikt terwijl de menselijke energie daalt.

  In Suriname wordt energie door de elite verbrast door dag en nachtverlichting op de schutting rondom hun woning. Verhoging van de energieprijs zal per inkomen moeten worden bekeken.


  Maak melding

 7. Hebben ze daar een seminar nodig om hier achter te komen.
  De nuts bedrijven in Suriname moeten geprivatiseerd worden dit is de enige oplossing om het land vooruit te helpen.De management die door de politiek wordt aangesteld zouden nooit in hun leven bij een normaal bedrijf aangesteld worden.Deze mensen zijn niet geschikt om leiding tegeven.Ze zitten daar alleen maar om te stelen .Zie de recentelijke aankoop wat er plaats heeft gevonden.Zo kan je nog een paar benoemen.Op materialen wordt gestolen en gunnen van opdrachten.Ze laten geen eigen lokale bedrijven binnen wat projecten aan gaan alles is wit.Kijk wie de hoofdaannemers zijn van de nuts bedrijven.


  Maak melding

 8. Men praat bij de EBS alleen over prijs verhoging. Misschien moet men ook gaan kijken naar saneringen binnen het bedrijf. Men betaalt westerse salarissen voor derde wereld qualiteits werk bij de direktie. En dat geld niet alleen bij de EBS maar ook bij andere parastatale bedrijven. Ik denk bij deze aan de SLM en SWM.


  Maak melding

 9. Dit is ook niet te rijmen….

  SRD 168.000 aan overwerk….wahhhhhhh

  Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft opdracht gegeven overuurvergoeding van in totaal SRD 168.848 te betalen aan Henry Seedorf, een van zijn beleidsadviseurs. NF-assembleelid Sheilendra Girjasing (VHP) heeft de indruk dat hier sprake is van bevoordeling en mogelijk corruptie. Girjasing heeft president Desi Bouterse schriftelijk om opheldering gevraagd.

  Een deskundige op het stuk van de overheidsadministratie en de Personeelswet zegt aan de ware Tijd dat hier mogelijk sprake is van een “ongebruikelijke” betaling. Bij Staatsbesluit van 31 mei 1976 is duidelijk vastgelegd welke categorie ambtenaren en landsdienaren in aanmerking komt voor overuurvergoeding. Beleidsadviseurs horen er niet bij. Indien van dit staatsbesluit wordt afgeweken, moeten de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën eerst toestemming geven. Het vooralsnog onduidelijk in hoeverre dit is gebeurd.


  Maak melding

 10. Ik blijf mij afvragen hoe Iwan Krolis zich voelt als de energie vraagstuk ter sprake komt.In zijn alwetendheid gaf hij een hydro centrale op voor een hoopje houtskool.En nu is zijn schoonzoon [Sew Atjon]in zijn voetsporen getreden.Die gaat over het grond gebied van Sur.vliegen om te zien waar het goud en andere mineralen groeien.

  De overheid moet maar alle subsidie afschaffen.Dan pas kunnen wij weten wie waar staat.Nu wordt er welvaart in stand gehouden die feitelijk niet bestaat.Pas als er noden ontstaan,gaat men werken en dat brengt pas geld binnen en kan er positieve ontwikkeling plaats vinden.Zolang de man bij HEANEN aan de Jodenbreestraat zijn kostje bij elkaar scharrelt,weten we niet of hij armoe lijdt of dat hij een rijkaard is.


  Maak melding

 11. Er zijn genoeg mogelijkheden en zelfs initiatieven om goedkopere en duurzame opwekking te realiseren. Het is helaas niet duidelijk welke invloeden of factoren dit tegenhouden. Zelfs voorstellen die geheel aansluiten bij het beleid van de president worden niet eens door de verantwoordelijken beoordeeld heb ik uit de eerste hand.

  Het is ergerlijk om vast te moeten stellen dat EBS/Staatsolie/Suralco elekriciteit produceren die 2 maal duurder is dan de verkoopprijs. Ofwel elke verkochte KWuur resulteert in een verlies van $ 0,07 / KWuur.

  De rekenmeesters zijn zelfs zo slim om zich te verplichten elektriciteit te leveren aan IAMGold of Newmont waar men op voorhand $ 0,03 / KWuur verlies leidt. Bij de enorme afname van dit soort ondernemen loopt dat verlies snel op tot $ 10.000.000/ jaar

  Elke rekenmeester kan dit uitleggen.


  Maak melding

 12. Mensen!! Controleer je bankafschriften aub!! er wordt vaker dubbel van je rekening bij automatische afschrijving afgehaald!! Je vertrouwt erop ,maar ze naaien je ter plekke!! Als je niet opkomt, dan is het een vergeten zaak!! Laat ze je contant de restitutie geven, want anders is het 10jaren plan voordat jij je geld terug krijgt!!! en wie weet? je krijgt nooit je centen terug!!


  Maak melding

 13. Men moet niet bij de gewone man klagen.
  winkels handelaren (vrieskisten) airco’s verlichting enz..enz…
  De meeste mensen hebben geen airco en gebruiken rond de 2 of 3 kilowatt per dag


  Maak melding

 14. Subsidie stopzetten!
  al jaren wacht men bij de ebs op verhoging v kilowatt per uur,maar als men daar zit,houd men eht aan==want ze willen in favor vallen bij de bevolking==

  ook moet men gaan bezuinigen bij de ebs


  Maak melding

 15. MILTON (Friedman)?! DÉ grote financieel expert & analyticus..??
  Sinds wanneer bent U óók Presidentieel beleidsmedewerker & influisteraar..?!


  Maak melding

 16. Ze moeten gewoon marktconforme prijzen in rekening brengen voor energiegebruik, en wie dat niet kan betalen heeft gewoon pech gehad. Verder moet men bij de EBS de corruptie en mismagement/inefficientie binnen eigen gelederen aanpakken, vooral omdat de EBS een monopoliepositie bezit.


  Maak melding

 17. Door de hoge wereldmarktprijs voor brandstoffen heeft men in een aantal landen besloten om de invoering van kernenergie te versnellen.De productiekosten voor energie kan men alleen met behulp van kernenergie op lange termijn laag houden.Het wordt dus tijd dat men in Suriname een beslissing neemt over het energievraagstuk


  Maak melding

 18. Zaterdag 9 maart 2013 om 09:57 uur, door Milton

  `Maar ! Deze president Bouterse is een strateeg en weet exact wanneer hij actie moet en zal ondernemen, want het is evident dat je niet deze behoefte voor altijd kunt subsidieeren`.

  Milton: hoe durf je het hier zo te stellen!!?? Dat de president een strateeg is??? Onderbouw je bewering. Maak ons ogen open? Maakt het duidelijk. Kom op!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 19. Indien de tarieven voor water en stroom verhoogd worden zal de regering met een sociale plan komen om de djoeka’s te ontzien. In Suriname leeft de staat om de djoeka’s gratis te voorzien van een schooltas tot een ministerspost. En wij Chinezen maar belasting betalen!


  Maak melding

 20. @ Yang Ka Chin
  Wat een disrespect en minacting naar de Marron gemeenschap toe. Wat een onzin en schofterige houding die jij etaleert op dit forum. Ik vraag mij af waarom racistische uitspraken als deze worden geaccepteerd. First of all, de marrons hebben via hun granmans reeds lang de bereidwilligheid getoond om voor hun brandstof te betalen. Het is de regering die deze ontwikkeling moedwillig achterhoudt. Second, hoeveel Chinezen dienen in het Nationaal Leger, bij de Politie, en bij de Brandweer? Thirdly, waarom treden Chinezen niet in het huwelijk met mensen die niet op hun lijken? Boy, wie kaatst moet de bal verwachten. Finally, vraag aan iemand die geletterd is wat het woord Djuka betekent, want dit woord heeft geen enkele relatie met de marrons.


  Maak melding

 21. YANG KA CHIN heeft gelijk. Hij/zij heeft misschien hetgeen hij/zij wil stellen misschien een beetje ongelukkig geformuleerd, maar waar het op neerkomt dat de binnenland bewoners inderdaad gratis brandstof krijegn van overheidswege, en dat botst met het gelijkheidsbeginsel.
  En waarom trouwen mensen vaak binnen hun eigen gemeenschap.
  Volgens mij is dat keuzevrijheid en het zelfbeschikkingsrecht binnen een democratie.
  En ja waarom zitten er geen Chinezen in het Nationaal leger, misschien omdat ze eigen baas willen zijn en de handel en andere vrije beroepen kiezen, en geen deel willen uitmaken van een Netionaal leger die geen enkel doel dient dan loosers, halve en hele analfabeten te accomoderen met overheidsbaantjes.
  En ik reken mijzelf tot de geletterden, maar weet niet wat Djuka betekent, de aanduiding is mij bekend, omdat het een woord is die met grote regelmaat gebezigd wordt door Surinamers in alle lagen van de bevolking, net zoals ze de Hindoestaanse beolkingsgroep aanduiden als Koelies, die heden ten dagen ook geen enkele relatie heeft tot de bedoelde groep.


  Maak melding

 22. @ RobG
  Kernenergie is onbetaalbaar als men eerlijk de kosten berekend. Men kan allicht niet de kosten bepalen aangezien niemand de kosten van het duizenden jaren bewaren en bewaken van radioactief afval bepalen of het slopen van de centrales, opwerkingsfabrieken, vervuiling etc.
  Alleen defensie van de VS besteed jaarlijks $ 4.000.000.000 aan het opruimen van kern ongelukjes. Denk eens aan Japan.

  Het rare is dat er duurzame en goedkope alternatieven zijn binnen Suriname.
  De voorstellen voor duurzame en goedkope oplossingen liggen bij de regering etc. De vraag is wanneer ze er wat mee gaan doen.

  Ik ben bang dat het aan de daadkracht ontbreekt om tot een oplossing te komen.


  Maak melding

 23. Jojo, het energievraagstuk in Suriname kan men mijn inziens voor een deel oplossen door toepassing van zonne-energie.Het moet mogelijk zijn om met een oppervlakte van twee voetbalvelden vol met zonnepanelen enkele honderden huizen van energie te voorzien.Alleen de begin investeringen liggen aan de hoge kant.


  Maak melding

 24. Deze regering gaat zich absoluut niet wagen aan lange termijn projecten.Omdat ze gewoon niet weten hoe ze moeten beginnen en waarheen te gaan.In hun laden liggen al voldoende suggesties voor stroom opwekking.Van vuilverbranding tot hydro centrale.
  Deze regering houdt zich graag bezig met gaten dichten in de straten,of een bosje laten kappen door de chinezen of een goudkorrel graven.Of als het kan een bankje verkopen.Verder reikt hun visie niet.Van geintregreerde dingen hebben ze nooit gehoord.


  Maak melding

 25. geen gelul maar gewoon de kostprijs + een paar cent om de ontwikkelingen en uitbreiding van het net te bekostigen,werk zat en arbeiders ook alleen blijven ze op hun luie kont zitten,beste mensen we hebben geen chinezen en brazilianen nodig alleen moeten een heleboel mensen een schop onder hun kont hebben en aan het werk gaan in plaats van hun hand op te houden.


  Maak melding

 26. @ Wijna 1
  EBS zal eerst alle schulden SRD 300.000.000 moeten aflossen aangezien alle leveringen onder de kostprijs als schulden aan Staatolie en de staat zijn geboekt.
  Het is kostprijs ($ 0.14) plus rente en aflossing schulden plus wat centen voor ontwikkeling.

  Er zijn mensen die kunnen produceren voor ongeveer $ 0.11/kilowattuur incl. ontwikkeling echter de staat geeft hun niet eens de gelegenheid hun verhaal uit te werken.


  Maak melding

 27. Jammer, dat er zo met een gevoelig onderwerp als de tarieven van de nutsbedrijven wordt omgegaan. Nuts bedrijven in ontwikkelingslanden worden meestal gecontroleerd door de staat. Echter blijkt dat de staat (politiek) niet de daadkracht heeft om er anders mee om te gaan.

  Bij de opmars van telecommunicatie in de jaren 80 zijn enkele landen er toe overgegaan hun telecom bedrijf te verkopen. Hoge tarieven werden toen in rekening gebracht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.