Toename aantal nierpatiënten in Suriname zorgelijk

48

PARAMARIBO, 8 mrt – Het aantal nierpatiënten in Suriname neemt zorgelijke vormen aan. Volgens het Nationaal Nierdialyse centrum, NNC, bedraagt de stijging zo’n dertig procent. Dit is des te meer zorgelijk omdat de toename is geregistreerd in ruim anderhalf jaar tijd. In het district Nickerie is de situatie al helemaal alarmerend.

Hoewel al lang bekend is dat vooral hypertensie en diabetes er relatief meer voorkomen, zijn de cijfers best verontrustend. Recent doorspitten van de dossiers van dertienhonderd patiënten wees uit dat ruim een dertig procent diabetes heeft. “Dat geeft aan dat het een heel groot probleem is in Nickerie”, zegt NNC-directeur Glenn Uiterloo tegenover de Ware Tijd. Het is ook te merken aan de toename van het aantal patiënten die regelmatig een nierdialyse of spoeling behoeven.

Van de bijna vierhonderd dialysepatiënten in Suriname, wonen ruim dertig in Nickerie. Met name Hindostanen hebben veel te lijden van diabetes en hypertensie. Dit is ook te merken onder de dialysegroep. Het blijkt dat zich twee keer zoveel mannen als vrouwen melden voor dialyse. Uiterloo vindt dit opmerkelijk, omdat op informatiesessies juist veel meer vrouwen te zien zijn. Preventie is meer dan ooit belangrijk, ook vanwege de stijgende kosten van de zorg.

48 REACTIES

 1. In Nickerie zijn ze swieti mofo!! goed pittig gekruid Doks/ Agoe/ Dia/ he/ bush metie etc. en de palm/ black kan niet vergeten worden!! Kan dat een oorzaak zijn??


  Maak melding

 2. Wiep Ding, je raakt de spijker op z’n kop.. echter de gros van de bevolking leeft ongezond. Politie agenten zijn ook zwaarlijving. Sommige mensen eten 3x pd warm, bami, bbr, doksa, dhaal etc etc Nergens voor nodig.
  In combi met drank gaat dit je op termijn nekken. Ook DDB loopt met een dikke pens rond. Maar zijn liefde gaat door de neus.


  Maak melding

 3. @Wiep-Ding
  Niet alleen maar in het rijstdistrict hoor….
  je vergeet die Kwie Kwie in massala…

  Hindoestanen vormen inderdaad een groot risico factor…genetisch bepaald ?? icm eenzijdig voedsel ??
  eventueel overmatig alcohol gebruik (ramtahal)..??


  Maak melding

 4. maak vandaag pompoen, doe maar ook kouseband met aardappel, en weet je wat, doe er ook wat amsoy met warangvisie bij!!
  vergeet niet te maken roti met gele erwten, en dan mag je vandaag slachten die doksa daar achter in de ren!!

  🙂 BEST WEL EEN RIJKE MAAL HOOR Hmmmmmmm 🙂

  Baba & Mai dagelijks zwoegend op het land hadden hier geen last van, hun (klein)kinderen houden deze traditie in ere door vretend & luierend te genieten van Bollywood!!!


  Maak melding

 5. maar er is goed nieuws!!!

  thans op de locale radiozenders hoor ik de Pandiets ook roepen tot ,,wees bewust, eet bewust”

  ook op de jaarlijkse Milan is hier veel aandacht voor!!

  Humor,..een zeer bekend Bollywood lied;

  jis ke bibi moti oes ka bi bera naam hai, palank pe lotade gadde ka kya kaam hai!

  🙂 jij hebt tog geen matras nodig als jou *dikke* vrouw een natuurlijke vering is 🙂


  Maak melding

 6. Ik wilde niemand pijn doen hoor wat ik net daar boven heb neergezet!! Maar het zij zo.

  Nickerianen!! Mijn excusen hoor!! Maar het is over het algemeen bedoeld!
  Ik ben ook een lekkerbek.

  @@ Roy, destijds had Baba en Maai niet zo breed!! Misschien eens in de twee weken vlees. Vis was gezond, dus bijna elke dag met groente! Sopie bij als er gasten thuis kwamen en dagelijks 1 shot s’avonds voor het slapen gaan!! maar je had wel enkelen die bijna hele vat opzoog!!

  @ Koos je bent heel warm!!


  Maak melding

 7. Van alleen veel suiker eten krijg je niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. De alvleesklier maakt niet meer genoeg insuline. Of het lichaam reageert niet meer op insuline. Waarom dat gebeurt, weten we nog niet precies. Er is veel onderzoek gedaan naar suiker, en daaruit blijkt dat je van suiker eten op zich geen diabetes krijgt. Toch is het beter om niet veel te snoepen. Want in snoep zitten meestal meer vetten en calorieën. Daarvan word je dik, en daar kun je wel diabetes type 2 door krijgen. Meer weten over wie meer kans heeft op diabetes? Bekijk de gratis informatiebrochure.

  Zware diabetes / een beetje diabetes

  Je hebt diabetes of je hebt het niet. Net als een beetje zwanger zijn: dat kan ook niet! Maar ieder mens met diabetes is anders, met een eigen behandeling op maat. Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag insuline spuiten omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. Mensen met diabetes type 2 hebben nog wel insuline, maar te weinig of het lichaam reageert niet meer goed op de insuline. Zij krijgen meestal tabletten zodat de alvleesklier meer insuline maakt, of zodat hun lichaam weer beter reageert op insuline. Meer weten over diabetes? Vraag de gratis informatiebrochure aan!

  Mensen met diabetes mogen geen suiker

  Het is een fabeltje dat mensen met diabetes geen suiker mogen. Het lichaam maakt ook bloedsuiker van ander eten. Dus daarvoor maakt het niet uit. Want ook een beker melk, een boterham met kaas of een aardappel worden deels omgezet in suiker. Het is daarom niet nodig om suikervrije producten te kopen. Iemand met diabetes mag wel suiker, maar liefst wel met mate. De persoon kan dan zelf uitmaken waar hij de suiker uit haalt. Wilt u meer weten over gezond eten met diabetes? Vraag de gratis informatiebrochure aan!

  Alleen oude mensen krijgen diabetes

  Nee, steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. Vooral diabetes type 2, die samenhangt met te weinig bewegen en overgewicht. Er zijn in Amerika zelfs al kleuters die diabetes type 2 hebben! Maar ook steeds meer kinderen en jongeren krijgen diabetes type 1. Wetenschappers onderzoeken hoe dat komt.

  Diabetes is besmettelijk

  Je kunt niet door contact met iemand anders diabetes krijgen. Diabetes is geen infectieziekte die door bacteriën, virussen of lichamelijk contact kan worden overgedragen. Ook niet via borstvoeding. Diabetes is een ’technisch’ probleem van het lichaam dat door oorzaken binnen het eigen lichaam ontstaat.

  Je kunt van diabetes genezen

  Nee, diabetes is nu nog niet te genezen. Het dichtst in de buurt van genezing komt transplantatie van de alvleesklier of de cellen die insuline maken, bij mensen met diabetes type 1. Maar dat is een zware ingreep met ook daarna de nodige risico’s. Daarom gebeurt het nog alleen bij mensen die ernstig ziek zijn door diabetes en die ook al een niertransplantatie hebben gehad.

  Soms kan iemand met diabetes type 2 wel met afvallen en gezond leven de bloedsuiker verlagen. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen diabetes meer heeft. Er zijn filmpjes op internet waarbij mensen 30 dagen rauw voedsel eten en dan zogenaamd genezen zijn van diabetes. Omdat ze geen medicijnen meer nodig hebben. Dat is een misverstand. Die mensen eten een maand nauwelijks koolhydraten. Daardoor komt er weinig bloedsuiker in het bloed, en heb je dus minder medicijnen nodig. Maar het is een eenzijdige manier van eten waarbij je stoffen te kort komt, en die bijna niemand volhoudt.

  Iemand met diabetes is ziekelijk

  Nee, iemand met diabetes die goed behandeld wordt en geen ernstige diabetescomplicaties heeft, kan gewoon fit door het leven. Je bent niet opeens een ‘zwak’ persoon omdat je diabetes hebt. Ook heb je dezelfde kans op verkoudheid en griep als iedereen. Maar áls je met diabetes een virusinfectie zoals een griep hebt, kan dat wel heel vervelend zijn voor het onder controle houden van de bloedsuiker. Infecties kunnen net als emoties en stress de bloedsuikerspiegel uit balans brengen. Daarnaast heeft het lichaam door diabetes vaak meer moeite om een infectie te overwinnen. Daarom krijgen mensen met diabetes het advies om een griepprik te halen

  Wiep Ding
  als je nog meer fabeltjes heb te vermelden over hoe en waarom van diabetes kan je ze hier voor ons zetten ,okay,dan kunnen we deze vrijdag afsluiten met een hartelijke lach!!


  Maak melding

 8. Broeder Ray, even een kleine aanvulling op je verhaal. Niet onbelangrijk lijkt mij. Ook eea te nuanceren..

  Hoe erfelijk is diabetis type 1 ?

  Erfelijkheid speelt bij diabetes type 1 maar een kleine rol, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het komt erop neer dat van de honderd kinderen die een ouder hebben met diabetes type 1, er drie het ook krijgen. Als dat gebeurt, is het niet alleen door die erfelijke factoren.

  Hoe erfelijk is diabetis type 2 ?

  Erfelijkheid speelt bij diabetes type 2 een grote rol. Dit gebeurt via een omweg: je erft niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te kunnen krijgen. Als diabetes type 2 in uw familie voorkomt, hebt u een grotere kans om het ook te krijgen.

  Ray los daarvan een goed verhaal en een goed punt !

  Mensen, we moeten wat zuiniger zijn op onze lichaam.
  De gemiddelde Suri is een koolhydraten junk. Eet doordeweeks sober, minder vlees, meer vis, meer groente/fruit en minder vet. Hoeft echt niet meer te kosten. Doe je boodschappen op de markt. En ga voor al lekker sporten. Doe ik ook, gemiddeld 4x per week.

  Weekend komt eraan, ik heb mijn flesje Leffe wel verdiend. Het leven moet ook geen straf zijn.


  Maak melding

 9. Het zit in de genen van de Hindoestanen. Deze mensen hebben niet het zelfde lichaam bouw als een Afrikaan of Europeaan.De aderen zijn fijntjes en dat heeft te maken dat het geen vlees eters zijn.Hun voorvaderen hebben geen of heel weinig vlees gegeten waardoor het lichaam zich aangepast heeft.Door het hedendaagse wijze van eten is de oorzaak van deze ellende.Ook is stress een oorzaak van suikerziekte.Nickerianen wacht niet op Bouterse[Paramaribo]betaal geen belastingen aan Paramaribo en gebruik het geld om je eigen onderdanen daar te helpen.Somo en Brunsie zijn er voor Paramaribo geef dit door aan Uiterloo.


  Maak melding

 10. Het probleem in Suriname is dat er geen bekwame voorlichters zijn die je kunnen adviseren hoe je maaltijden aan te passen aan je dieet. Geef de dokter je mee dat je een diabeet bent is het netals of je de doodstraf tegen jou heb horen uitspreken.Het is alsof de patient dan geen zin meer heeft om te leven aangezien hij automatisch aanneemt dat hij gauw sterven zal vanwege zijn diabetische gesteldheid!
  De doktoren nemen niet eens de moeite om de patienten wat voorlichting te geven ,ze schrijven medicijnen uit en klaar is hij met je!
  Teveel medicamenten innemen kan je nier ook beschadigen.

  Ik sta nog steeds versteld van het feit hoe surinamers met hun eigen versie kunnen komen hoe je diabeet kan worden,

  Een diabeet kan je op latere leeftijd worden ,ondanks je gezond eetpatroon
  Het kan genetisch zijn ,als een je ouders het heeft is de kans groot dat ook jij een diabeet kan zijn straks of later.
  Bij een zwangerschap kan je ook diabetisch worden omdat je hormonen dan door verschillende stages gaan,meestal raak je de diabetes bij een zwangerschap kwijt na de baby geboren wordt,maar ook zijn anderen die voor hun leven lang diabeet blijven ,iets dat ze overhouden van hun zwangerschap!
  Bij een bloedtransfusie kan je ook diabetes oplopen als het bloed die in je lichaam wordt gebracht komt van een diabetes patient en waarvan het bloed niet is gecheckt voor ziektes!

  Jezus Christus toch,
  waarom wordt diabetes in Suriname heden nog gezien door sommigen als TABOE!!
  Overal in de wereld zijn er patienten die deze ziekte met zich meedragen en ook heel oud worden ermee.Ze leiden een normaal leven als elk ander gezond mens!


  Maak melding

 11. @Koos
  Broeder Koos,
  Als je mijn broeders kwaad wilt maken moet je vooral niet aangeven dat ze door de weeks sober moeten eten of MINDER vlees moeten eten….
  Alles wat met minder te maken heeft levert ruzie op …
  minder geld levert problemen
  minder vrouwen levert problemen
  minder alcohol levert problemen
  minder eten levert problemen (wordt je mager van)


  Maak melding

 12. @Koos

  In Suriname worden de patienten geen voorlichtingen gegeven over hoe hun ziekten en kwalen onder controle te houden!Sporten is ook een hulpmiddel om diabeet onder controle te houden. Wanneer de dokter bv zegt je moet aan sport doen dan denkt de patient dat hij gewichten moet heffen,marathon loop moet doen,acrobatische handelingen moet gaan plegen etc…
  Een goede manier van sporten is gewoon …LOPEN. Loop voor een goed 30 minuten ,niet wandelen ,maar een beetje met snelheid .Je moet zweten je hartritme moet een beetje omhoog gaan dan pas heb je aan een oefening gedaan. Ren desnoods een paar rondkjes om je huis. Dat helpt ook.

  En neen Koos,als jij je eetgewoonten onder controle houd en aan sport doet hoef je echt niet diabetes als een straf te zien.Ik ken mensen die een diabeet zijn op jonge leeftijd en heden 80 plussers zijn !


  Maak melding

 13. Roy, je raakt een punt. 5 jaar geleden ben ik begonnen met matigen en sporten. Weeg ruim 30 kg lichter. Iemand met (licht) overgewicht kan ik dit zeker aanbevelen. Als mijn broeders kwaad willen worden “so be it”. Overgewicht kost de gemeenschap veel geld. Zorgkosten in nld rijzen de pan uit.

  Savioen, wil je reactie toch op een aantal punten nuanceren. Wereldwijd krijgen steeds meer mensen diabetes. Deze toename wordt vaak in één adem genoemd met het dikker worden van de mensen in verstedelijkte gebieden. Als je hierbij de BMI als maat neemt, dan heeft meer dan de helft overgewicht.

  De BMI (Body Mass Index) is een index voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Het geeft een indicatie van het gezondheidsrisico. Bij een BMI boven de 25 spreekt men van overgewicht. Met de BMI als uitgangspunt is 70% van de Creolen te zwaar, 64% van de Hindoestanen en 52% van de autochtone Nederlanders.
  Bij creolen spelen hart en vaatziektes een rol.


  Maak melding

 14. 🙂 wat staat er zoal op de grafsteen 🙂

  Jan Steen…hij werd 90 jaar
  Mahinder ..werd 58
  Adoysi…nog nader te bepalen, wij wachten op de teraardebestelling

  🙂


  Maak melding

 15. Hallo Savioen

  Alle bevolkingsgroepen hebben hun eigen gentische afwijkingen als stempel waaraan ze sterven,als de hindostanen sterven aan suikerziekten ,sterven de afrikanen bij de gros aan HIV/AIDS.

  Wat ik hinderlijk vindt is dat men in Suriname altijd een punt vindt om grapjes te maken over de verschillende ziekten onder de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname.

  Er zijn bv ook suikerpatienten die nooit van hun leven gerookt noch alcohol in zich genomen hebben!En toch zijn ze diabeten voor het leven!!


  Maak melding

 16. @Koos
  Broeder Koos, ook motivatie om te sporten speelt een grote rol, de wil/drive moet er zijn….(dicipline)
  De vader van een kennis van mij was meer dan 100 jaar oud voordat hy stierf, hy had alles gedaan wat GOD verboden had…


  Maak melding

 17. terwijl wij hier op dit moment *proberen langer* te leven, zijn er wereldwijd 10 duizenden overleden, sommigen gezond/anderen weer ziek, en weer anderen door geweld!!


  Maak melding

 18. Roy, indien je het sporten voor een langere periode weet vol te houden dan zal er een gedragsverandering plaatsvinden waardoor het sporten net zo gewoon wordt als het daags tandenpoetsen. Het is jammer dat veel mensen het bijltje bij neer gooien.

  Veel mensen starten ook enthousiast en gaan daardoor te ver, wat veel spierpijn oplevert en dat kan zeer demotiverend werken. Raadpleeg eventueel een bewegingsdeskundige voordat je intensief gaat bewegen. Als je tijdens of na afloop van bewegen pijn voelt, neem dan eerst rust en ga over op lichtere oefeningen. Lichamelijke activiteit hoeft niet intensief te zijn om gunstige gezondheidseffecten te bewerkstelligen.

  Zoals broeder Ray al aan gaf, 30 min. wandelen is ook goed. En ja je hebt altijd uitzondering. Mensen die alles doen wat god verboden heeft en toch een respectabele leeftijd weten te halen. Helaas is dit niet iedereen gegeven. Een bezoek aan de huisarts kan vooraf geen kwaad. Een doorverwijzing naar een diëtist is ook nuttig. Volgens mij wordt dit nog steeds vergoed in de basispakket.


  Maak melding

 19. DIt is maar het begin.
  Doodsoorzak nummer 1 zal worden hart en diabetes.
  IN su is er een ongezonde manier van eten ontstaan met namee de chine se restaurants die een helee hoop kruiden gebruiken die niet bestemd zijn voor de surinamers.
  Er wordt weinig gesport en alle frisdranken bevatten zoveel suiker dat mesnen dit niet beseffen hoe gevaarlijk het is.
  IK denk niet dat su op deze terugvalvoorbereidt is.\
  A tang so


  Maak melding

 20. Beste Kolibri, en dit alles ontstaat door vraatzucht.
  Overgewicht is doodszaak nr 1 wereldwijd. Hartziektes en diabetes is het gevolg daarvan.

  Het opzetten van sport faciliteiten lijkt mij en prioriteit in SU. Het bestrijd overgewicht maar het houdt ook jongeren van de straat.


  Maak melding

 21. @Koos
  Broeder Koos, volledig mee eens dat sporten heel goed is..het nadeel is dat als je altyd intensief hebt gesport je ook heel snel aankomt indien je stopt met het sporten.


  Maak melding

 22. Inderdaad Pasew, de hindoestanen van vroeger hadden hier geen last van. Die mensen werkten hard en nog eens hard op het land. Vooral lichamelijk waren deze mensen, arbeid aan het verrichten.En als deze mensen pittig en bovendien lekker vet aten was dat nog eens verdiend. Want alles werd weer verbrand door het harde werken op het land.

  Maar tegenwoordig willen de hindoestanen lekker vet blijven eten. Maar niet hard werken. Dus geen lichamelijk arbeid verrichten. En dat gaat niet samen.

  Dan zijn dit de gevolgen.


  Maak melding

 23. Bron van allerlei ziektes is depressie. Niet lekker zitten in je vel, in je lichaam. Depressie is een fuck ziekte. DEPRESSIE is de oorzaak en het gevolg is vraatzucht, roken, zuipen, drugs, enz.

  Met sporten moet je niet denken aftevallen. maar je lekker voelen in je lichaam. En als je lekker voelt in je lichaam wordt je bewuster van wat je in je mond stopt. Trouwens je wordt bewuster is vele opzichten.


  Maak melding

 24. @Ray
  Jij zegt:”Alle bevolkingsgroepen hebben hun eigen gentische afwijkingen als stempel waaraan ze sterven,
  1.als de hindostanen sterven aan suikerziekten ,
  2.sterven de afrikanen bij de gros aan HIV/AIDS”.

  Hier op heb ik 2 opmerkingen.
  1.Suikerziekte is een genetische afwijking en is niet besmettelijk!(Je wordt ermee geboren;VERERVING).
  HIV/AIDS is NIET genetisch maar wel besmettelijk!!
  (Je wordt er niet mee geboren,maar kan het van een ander krijgen:BESMETTING).

  2.De vergelijking India met Afrika is oneerlijk en slaat als een tang op een varken.
  India is een land en Afrika een werelddeel!


  Maak melding

 25. @kolibrie
  hahahawhuahuahuahwhuahwuawua!
  In grote lijnen … hahahaha …. en toch juist!
  In grote lijnen ben ik zwanger ….. whuahuahuahuahua!
  In grote lijnen ben ik geslaagd ……. ……hahahawhuahuahuahwhuahwuawuawhuahuahuahuahua!


  Maak melding

 26. @r Who cares
  Zou je denken hè als je die stommiteiten allemaal leest die zich op dit forum voordoen!
  Maar het gaat gelukkig heel goed.
  Kan me best verkmaken hieró!
  Thanks,voor je bezorgdheid anyhow!!!


  Maak melding

 27. @Medusa

  Medusa luister,
  als beweerd wordt dat de hindostanen de drager zijn van 1 bepaalde ziekte,dan bedoel ik dat Afrikanen en andere bevolkingsgroepen ook le lijden hebben met een ogf ander ziekte die bekend is binnen die groep. Ik heb die hiv/aids gewoon als een vb aangehaald omdat ik wilde zeggen dat ook afrikanen hun leefgewoonten moeten verbeteren.Omdat zij het grootste risico groep zijn voor het oplopen van HIV virus. Jezus Medusa,soms krijgen wij hier echt niet de tijd om alles tot in de puntjes uit te leggen,maar je bent toch in staat om een beetje logisch na te denken Medusa??!!

  In bovenstaande reakties wordt duidelijk aangegeven dat suikerziekte geen besmettelijke ziekte is maar iets dat te maken heeft met de genen en je lichaamsgesteldheid.

  JE leef -en eetgewoonten moet je aanpassen en aan sport doen ingeval van diabeet zijn !


  Maak melding

 28. Ik weet zeker dat Suriname ook dit te boven komt.Met goede voorlichting en de nodige medische kennis zal dat best lukken.Zelf heb ik als verpleegkundige in s,Lands Hospitaal gewerkt.Suriname heeft uitstekende internisten
  die uitstekend werk verrichten.Ook het nieuwe dialyse centrum is een voorbeeld van de uitstekende zorg waar menig land zich een voorbeeld aan kan nemen.Dat alles is te danken aan onze President Desi Delano Bouterse die de gezondheidszorg met al zijn energie sterk heeft verbetert en verder heeft uit gebouwd.


  Maak melding

 29. @Cornelia
  Nietwaar!
  Bouta heeft zijn huisdokter in Cuba!
  Des te meer reden dus te geloven dat het met de medische zorg slecht is geregeld in Suriname!
  Anders zouden bouta en abrahams niet voor een behandeling naar Cuba vliegen maar zich laten behandelen in Suriname en door de surinaamse dokters!
  En neen hoor het is niet bouta die zorgt voor de medische zorg in Suriname,dat hebben wij voor een grote deel te danken aan buitenlandse specialisten en donoren!


  Maak melding

 30. Toename aantal “nierpatiënten” in Suriname zorgelijk!

  Niet alleen “nierpatiënten”.

  Ook is er een toename van “reumapatiënten” en andere “gewrichtsaandoeningen” in Suriname.

  Gisteren zijn n.l. een aantal Reumaspecialisten van het AMC naar SU vertrokken voor ongeveer een week.
  Volgens info. gaan naar het AZ en ook naar Berg en Dal.


  Maak melding

 31. Ray, HIV/AIDS heeft niets met de erfelijke aanleg van bepaalde bevolkingsgroepen te maken, het heeft vooral te maken met onverantwoordelijk/onvoorzichtig seksueel gedrag en dit gedrag treffen we in alle landen en onder alle bevolkingsgroepen aan, in India (het moederland van de Hindoestanen) is het daarmee, gezien de laatst bekend geworden gevallen van verkrachting van vrouwen en de welig tierende prostitutie, ook niet zo goed gesteld, evenals in Afrika (het moederland van de Creolen) waarvan al eerder bekend was dat men het daar ook niet zo nauw neemt met de seksuele moraal. Als je ziekten, die bij Hindoestanen en Creolen een erfelijke oorsprong hebben, wilt vergelijken, dan moet je geen HIV/AIDS opnemen in het rijtje.


  Maak melding

 32. Cornelia, Bouterse kan wat hij beloofd heeft niet waarmaken (duizende huizen, diepzeehaven, snelweg naar Brazilië, brug over de Corantijn enz.), dan heeft hij volgens jou ervoor gezorgd dat de medische zorg in twee en een half jaar tijd op het huidige niveau gekomen is en zelfs verbeterd is in Suriname. Ik hoop voor jou dat hij in ieder geval de psychiatrische gezondheidszorg in de resterende tijd verbetert, want jij hebt echt super psychiaters nodig om je van je waandenkbeelden en dagdromen te verlossen.


  Maak melding

 33. @kolibrie
  Nee,er is nog geen plaats voor mij in het bejaarden te huis!IN GROTE LIJNEN ben ik niet dementerend!
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 34. @Henkes

  Ik heb het over het losbandige leven die geleid wordt.
  Mocht het eten van masala en doks en drinken van alcohol diabetes veroorzaken dan kan het losbandige levn zoals bij de afrikanen bv ook zorgen voor hiv/aids en de verspreising daarvan. Want in praktijk blijkt dat vele afrikanen meerdere partners hebben !
  En iedere koe van zondag weet dat aids geen erfelijke ziekte is!Die loop je op als je meerdere sekspartners heb en erop los naait zonder voorbehoedsmiddelen, een ongelukkige bloedtransfusie die een patient ondergaat met het bloed eerder besmet met deze virus,of door het spuiten van verdovende middelen met naaldjes die besmet waren eerder!


  Maak melding

 35. Maar een vergelijking van AIDS/HIV met suikerziekte in relatie tot Afrika/India is zo net scheef als de Scheve toren van Pisa!Maar enfin ….. !


  Maak melding

 36. Ray, denk je dat alle Hindoestanen zich, als het op seks aankomt, als Sita en Ram gedragen (die bleven trouw aan elkaar toen ze jarenlang van elkaar gescheiden waren) en denk je dat losbandigheid alleen onder Afrikanen voorkomt? Vaak is het zo dat de mensen die het hardst roepen dat ze zedig zijn en anderen te vuur en te zwaard willen bestrijden vanwege hun immoreel gedrag, zich zelf aan dat immorele gedrag schuldig maken, het meest recente voorbeeld zagen we bij de Britse kardinaal die niet mag meedoen met het kiezen van de nieuwe paus, deze kardinaal, die van de kansel verkondigde dat homoseksualiteit het meest verderfelijke is waar een mens zich mee bezig kan houden, heeft zelf jarenlang een homovriendje gehad. En wat denk je van de katholieke priesters die het vooral op kleine jongetjes gemunt hadden?

  Ray, ik neem aan dat je een hindoestaan bent en je het beste voorhebt met hindoestanen, die ook maar gewone mensen zijn met alle fouten en goede eigenschappen die andere mensen ook hebben, wel, Ray je doet de hindoestanen geen goed, door ze een vals gevoel van veiligheid ten aanzien van AIDS/ HIV aan te praten, door jouw praatjes kunnen hindoestanen namelijk makkelijk gaan denken dat zij geen last zullen hebben van AIDS/HIV, terwijl ze een hoer bezoeken (of wil je beweren dat er geen hindoestanen zijn die hoeren bezoeken?) of met een hindoestaan(se) vreemd gaan, kunnen ze nog steeds denken dat ‘wij hindoestanen’ zo iets niet doen, dat doen alleen negers en voor dat je het weet hebben ook zij HIV onder de leden. Ik weet niet of je het al gehoord hebt, maar in Azië (o.a. India) en Rusland groeit op dit moment het aantal HIV besmettingen even hard of zelfs harder dan in Afrika.


  Maak melding

 37. nou Henkes, die tijd van Sita en Ram is bij de hindoestanen voltooid verledentijd. passee. De hindoestanden, zijn op en top krassie. op en top.


  Maak melding

 38. Gratis KPMG-advies van Tedje (kost echt geen Euro 400.000,-): elke dag 2 eetlepels gestampte asperges zijn goed voor de nieren en blaas. Gratis advies en dat ook nog van de zeer (leer)gierige KPMG!!


  Maak melding

 39. @Koos,

  Sport is nergens goed voor. Weet je hoeveel lichaamsdelen jaarlijks kapot gaan door sport? Vraag het maar na in een ziekenhuis.
  Alle ellende ontstaat door overdaad: we stoppen teveel in ons lichaam, die het (overbodige) dan probeert te verwerken door ziektes aan te maken. Sport doet daar niks aan af. Dagelijks lekker in eigen tempo een uur relaxed wandelen doet veel meer wonderen dan sport omdat wandelen en slenteren als plezierig wordt ervaren en sport vaak niet: je hebt een tegenstander nodig!!!! die lou klein wil krijgen…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.