zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDokter Sophie Redmond lezing in Amsterdam

Dokter Sophie Redmond lezing in Amsterdam

-

Does Travel - naar Suriname

Radio Double7fm en Vereniging Ons Suriname organiseren op zondag 17 maart 2013 voor de eerste keer de dokter Sophie Redmond lezing. Dr. Joyce Sylvester, waarnemend burgemeester van Naarden en eerste kamerlid zal spreken over de ‘inspiratie van Sophie Redmond’. Ook is er de vertoning van ‘Een dikke zwarte vrouw als ik’ (1987), het gedramatiseerde levensverhaal van Sophie waarin Gerda Havertong Sophie Redmond speelt. Tot slot is er een interview met schrijfster/theatermaker Thea Doelwijt.

‘Datra’Sophie Redmond (1907-1955) was een veelzijdige vrouw. Ze wilde arts worden en moest tal van gradaties van discriminatie en achterstelling in het koloniale Suriname overwinnen. In 1935 studeerde ze af als eerste Afro-Surinaamse vrouw van de Geneeskundige School in Paramaribo. Ze speelde viool,en was een voorvechtster van waardering en behoud van Surinaamse taal en cultuur. Zo droeg zij zelf met trots de koto, de dracht van Afro-Surinaamse vrouwen, en organiseerde kotomisishows. Ze schreef toneelstukken en acteerde ook zelf.

Haar krachtige engagement met de volksklasse en haar overtuiging dat cultuur een belangrijke rol kan spelen in het bewustwordingsproces zijn bekend. Haar vriendschap met J.G.A. Koenders, de grote voorvechter van het Sranan en de Afro-Surinaamse cultuur, versterkte bij haar de opvatting dat het Sranan gebruikt moest worden om de volksklasse te bereiken. Toneelstukken schreef ze daarom in het Sranan. Bekende stukken van haar zijn o.a. “Misi Jana e go na stembus” en “Grontapoe na asi tere”. Het waren overtuigende en daardoor vaak aanklagende schilderingen van volksgebruiken en volksmisbruiken, van sociale toestanden bij werken, wonen en leven op de erven.

Zondag 17 maart 2013
Van 15:00 – 18:00 uur
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19a
1093 SK Amsterdam
(gratis parkeren)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

4 REACTIES
  1. @Marina:

    Ik ook. En niet ver verwijderd van haar woonadres, waar ze woonachtig was met haar echtgenoot wijlen dhr. Monkau.
    (Denk aan het Jeugdcentrum)


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES