Surinamers werkloos in ‘verkeerde’ sectoren economie

59

PARAMARIBO, 7 mrt – Surinamers lijken werkloos te zijn in ‘verkeerde’ onderdelen van het economisch leven. Met een werklozenleger van zo’n veertigduizend op een bevolking van nog geen half miljoen, zou je denken dat elke baan welkom was. Niet dus. Surinamers blijken best kieskeurig. Een Filippijns uitzendbureau is bereid bij te springen.

De regering kreeg al een verzoek om Filippijnse staatsburgers toe te laten. Behoefte is er wel. “Momenteel hebben we een tekort in de bouwsector, de visserij en ook beveiliging. Er is voldoende werk”, zegt Steven Relyveld, topambtenaar op het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, tegenover de Times of Suriname. De regering zit met de handen in het haar. Er zijn op termijn duizenden arbeiders nodig voor grote civieltechnische projecten.

Ondanks een werkloosheidscijfer van ongeveer tien procent, zijn die krachten er gewoon niet. Formeel staan honderden personen te boek als werkloze. “Maar die willen allemaal een functie bij de overheid en dat kunnen we niet geven”, aldus Relyveld. Het blijft niet alleen bij kieskeurigheid wat het soort werk betreft. Ook de voorwaarden waaronder gewerkt moet worden, blijken mee te wegen. Voor Relyveld genoeg reden te concluderen dat het werkloosheidscijfer weinig te maken heeft met gebrek aan werk.

59 REACTIES

 1. Heel simpel, wie niet na 6 mnd het aangeboden werk wil werken verliest haar recht op uitkering en ouderdomspensioen. Schop onder hun reet moeten ze krijgen.


  Maak melding

 2. Ik word boos als ik dit lees:
  Waarom niet de overtollige ambtenaren omscholen en een baan aanbieden in die sectoren waar de vraag het grootst is? Die luilakken willen allemaal ambtenaar worden! Nou dan zeg ik Plato, als er niet genoeg krachten zijn, dan maar mensen uit het buitenland halen. Maar dan moeten die luie surinamers ook niet zeiken dat er weer buitenlanders hun ‘baan’ inpikken!

  Sorry, Plato is geirriteerd.


  Maak melding

 3. als er genoeg werk is,waarom moet jij dan buiten landers inhuren om in su te komen werken.
  zorg eerst dat jij het volk stumileert om ook ander werk te doen,zorg ervoor dat de lonenen verhoogd worden,dan zal jij zien dat er wel ander werk gedaan gaat worden.
  De surinamers in suriname willen wel werken als zij een redelijk goede loon zullen krijgen,dus,hier in geef ik u geen gelijk,”de vraag is wat doe jij voor het volk om in eigen land met hun arbeit te verdienen.
  de surinamers moeten in hun land werken en helpen opbouwen en niet een vreemde,”neem desnoods informatie over die aangelenheid,en zet het vlok van suriname op de eerste plaats en niet op de tweede of derde plaats,”als jij een top ambtenaar van technologische ontwikkeling en milieu ben dan zou jij ook over kennis moeten beschikken hoe jij die werkeloos probleem met eigen volk oplost.
  jou hele uitleg lijkt erop dat jij een systeem aanneemt die ook in europa aangepast wordt(NL),jij ziet toch wat voor effeckt het heeft”toch wil jij buitenlanders over laten halen om in su te werken;”niet doen,daar schieten wij niks mee op.


  Maak melding

 4. |Een ander probleem is dat de onderwijs en opleidingsinstituten producten afleveren die volgens het bedrijfsleven niet voldoen. Er is een gapend ‘gat’ tussen praktijk en theorie. De vraag naar gekwalificeerd kader zal nog meer toenemen. Voor de komende 10 jaar zal niet in die behoefte kunnen worden voorzien. Een van de oorzaken is dat de regering totaal GEEN beleid heeft op dit punt. Nada niente noppes!


  Maak melding

 5. Als de man met zijn gehossel zijn dagelijkse kost bij elkaar heeft gescharreld,gaat hij nooit een vaste baan aanvaarden.Of dan moet het bij lanti zijn.Zelf als ze in opleiding zijn om machines te bedienen vragen ze of het een lanti job is.
  En met de sociale zekerheid stelsel in aantocht,zullen de parkeer wachters en soortgelijke nog minder geneigd zijn
  een poot uit te steken.


  Maak melding

 6. Commend van de corpulente werkeloze suri-man!

  Al wrijvend over zijn dik buikie, neemt hij zijn pet af, veegt nog effe het zweet van zijn voorhoofd en zegt zuchtend:
  ” Ma dan laat die mense dat werk doen toch als ze wille, ik hoef niet ‘persee’, ik wacht wel.”

  Next no fout!
  I love su.
  Tide tamara we stre go moro fara………….


  Maak melding

 7. Ik ben vooralsnog tegen het stelsel van een minimum loon in Suriname, omdat anders de werknemers duur worden en vanwege deze zekerheid weinig zullen presteren.

  Vaak hoor je lieden (als het een bepaalde baan betreft) roepen; a moni no pai !
  Onderwijl ze nog geen één dag in die job hebben gewerkt en de baas absoluut niet weet wat hij aan zo iemand heeft !!

  De mensen moeten leren om een andere insteek te hebben voor wat betreft werk. Het probleem is dat men eerst aan het geld denkt en daarna de prestatie c.q. inspanning terwijl dit andersom moet zijn.

  Men zou het volgende in acht moeten nemen bij het leveren van arbeid:
  – probeer altijd van jou werk te houden
  – probeer altijd goed te zijn in hetgeen je doet

  Als je deze attitude aanneemt en gaat presteren komt het geld van zelf wel.
  Of ga je anders elders waar men wel waardering heeft voor jou prestaties en je daarvoor marktconform c.q. goed beloond.


  Maak melding

 8. Ik ben geen voorstander van Filipijnen en Chinezen laten halen om hier te komen werken. We hebben toch zoveel Nederlanders en Amerikanen met Surinaamse origine, die voorkeur moeten krijgen.


  Maak melding

 9. @Jacobus slaat de spijker op zijn kop. Wie ooit eens een bedrijf in het land heeft gerund weet wat voor problemen het met zich meebrengt om betrouwbare werkers te krjgen.

  Soms zie je ze dagen niet om ze daarna fluitend op het werk te zien komen alsof er niets is gebeurd.

  Ik ben ook daarom tegen het minimumloon en sociale uitkeringen. Iemand haalde aan om de overbodige ambtenaren in te zetten.
  Is absoluut een goede optie maar helaas niet in Suriname. Je krijgt de zogenaamde vakbonden meteen op je dak. Die denken dat ze God op aarde zijn. Goed voorbeeld is het conflict tussen de minister van Juspol en Gallant. Deze laatste heeft met alle ministers van justitie ruzie (Gilds, Santokhi, Misiedjan, Belfor)en toch blijft die man rustig op zijn post want hij is vakbondsman.

  De vakbeweging is een vloek voor Suriname.


  Maak melding

 10. Uitzendburo!

  Ik weet niet of er een uitzendburo is in Suriname dus vergeef meals ik het fout heb.
  Een uitzendburo registraart de kwaliteiten van werkzoekenden en controleert diploma’s en dergelijke.
  Op die manier kan een inschatting gemaakt worden wat er nodig is en in welke branche. Is dat simpel of is dat te moeilijk?
  Indien er prive geen uitzendburo is dan zal de overheid er voor een moeten zorgen die de arbeidsmarkt moet onderzoeken en bedienen.


  Maak melding

 11. Op de parkeerplaats van de Hermitagemall stoppen 2 bussen tussen de middag.
  Een groep van ongeveer 50 “Chinees” uitziende mannetjes stapt uit.
  Ze waren getint en nogal klein van stuk.
  Ik was nieuwsgierig en sprak er één aan. Where do you come from?
  We come from Vietnam. Working for Staatsolie.
  How much money do you earn? 1000 US dollar. 900 for family, 100 for me. Free living, free food, free medical care.
  How long will you stay? Two years.

  En meneer B maar schuimbelkkend roepen: a kondre e go vooruit! Niet in staat om zelfs zijn eigen mensen te motiveren om aan het werk te gaan. Geen greintje charisma, geen overtuigingskracht. Wat die twee punten betreft mag hij een voorbeeld aan zijn overleden vriend Chavez nemen.
  Sari tori!


  Maak melding

 12. Dit wat verteld wordt aan het volk is een grote leugen de ambtenaren en politiek doen het overkomen of het volk lui is maar dit is niet waar.Deze mensen hebben niets over voor hun eigen mensen.Als v.b. wil ik jullie dit aangeven.Bedrijf SURMAC [het zijn merendeels buitenlandse bedrijven ]die naar electromonteurs zoekt gaat naar de desbetreffende instanties en zegt ik kom niet aan die mensen en kan ze uit het buitenland halen.Zonder na te denken worden de vergunningen verstrekt.Als deze zwarten verstand zouden hebben of wat zouden willen betekenen voor het volk zouden ze het anders opgepakt hebben.Maar voor wat smeer geld verkopen ze hun moeder.Vele jongeren zouden deze vak geleerd kunnen hebben als ze de kans hadden gekregen om tijden het werken ook een opleiding te krijgen.Elke vooruitgang van het land wordt door deze mensen kapot gemaakt.
  Er zijn duizenden voorbeelden dat deze zwarten niet geschikt zijn om het land te besturen.Ze houden het volk dom en gaan hun gangetje.


  Maak melding

 13. Musk, wat dacht je van een banenpool geregisseerd door de overheid ? Uitgangspunt een VASTE BAAN !!
  Een systeem waarbij werknemers flexibel inzetbaar zijn. Per opdracht zal bekeken worden welke mensen ingezet zullen worden en welke scholing nodig is om de job goed te doen.

  Mensen die niet inzetbaar zijn kunnen als nog beroep doen op een uitkering op voorwaarde dat men vrijwilligerswerk gaat doen voor de samenleving. Dus de straten van Paramaribo schoonhouden, boodschappen doen voor ouderen, meer handen aan het bed, helpen in de gaar keukens etc etc

  Iedere uitkeringsgerechtigde is een potentiele arbeider. Daarbij zul je een onderscheid moeten maken tussen mensen die volledig inzetbaar, gedeeltelijk of 100% arbeidsongeschikt. Deze laatste categorie kun je afschrijven. Alleen de overheid heeft deze info tot haar beschikking.

  Ik zie alleen maar pluspunten.

  – minder uitkeringen
  – minder druk op overige sociale voorzieningen
  – vacatures worden sneller ingevuld
  – productiviteit neemt toe
  – minder hang jongeren

  Uitzendburo’s preken alleen voor eigen parochie. Die lui hebben discrimineren tot kunst verheven. SU telt 500.000 inwoners. De overheid kan dit prima regelen.


  Maak melding

 14. @Musk
  Neen Muskje in Suriname kennen wij geen uitzendbureua’s . Er wordt daaarom ook niet naar je diploma’s en dergelijke gevraagd. Sjeesjes Muskje, de beste posten zouden toch niet bemand worden door een bouta,brunsie ,somo en andere amnesialijders,als we wel een uitzendbureau in Suriname zouden hebben?
  Dan zou je wel verplicht zijn om je diploma’s en zo aan te kunnen tonen als bewijs dat je bekwaam bent voor die post.Maar zoals heden het geval is moet je alleen maar brunswijk heten ,een somo zijn en bouta en dan …ja dan is alles ‘goed’.


  Maak melding

 15. @ Radj: Ik ben geen voorstander van Filipijnen en Chinezen laten halen om hier te komen werken. We hebben toch zoveel Nederlanders en Amerikanen met Surinaamse origine, die voorkeur moeten krijgen.
  ——-
  Beste Radj,
  Vele van hen willen niet komen en als ze dat doen, willen ze dat met behoud van hun huidige salaris. (Onredelijk want de levensstandaard is hier lager).
  Als dat kon was elke Suri al teruggekeerd.
  Velen wachten op hun pensioen of op het vertrek van Bouta, om terug te keren. Deels begrijpelijk!


  Maak melding

 16. WTF: Een vrije dag voor Chaves!!!?????

  WTF Weer een zinloze vrije dag voor nationale rouw…

  Wat een gek!!

  Waar is het feest????

  De regering heeft voor vrijdag een Dag van Nationale Rouw afgekondigd in verband met het overlijden van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit donderdag bekendgemaakt.

  De vlag van Staatsgebouwen, schoolgebouwen en van de ter rede en aan de steiger liggende schepen zal op 8 maart om zes uur des voormiddag tot zonsondergang halfstok worden gehesen.


  Maak melding

 17. “Er zijn op termijn duizenden arbeiders nodig voor grote civieltechnische projecten.”

  Kunnen we deze op Monterboard binnenkort zien?

  Ik heb de opleidingen (mbo/hbo), 15 jaar werkervaring en zou best terug willen keren waar ik ben geboren om het land op te bouwen maar wel op zijn minst voor het zelfde wat ik hier verdien (en dat is zeker geen 1000$ p/m.)


  Maak melding

 18. @Surinamer in buitenland
  Die $ 1000 is NETTO.
  Hou jij echt meer dan $ 1000 dollar p.m. over na aftrek van huishuur of hypotheek, sociale lasten, belastingen, eten drinken, enz?
  Dan moet je rustig daar blijven, lijkt mij.


  Maak melding

 19. @Henk Molenaar

  Wat???!!!!!
  Een rouwdag voor Chavez!!!????

  WAAROM GEEN ROUWDAG VOOR DE 8DEC SLACHTOFFERS!!!!
  WAAROM GEEN ROUWDAG OP 25 FEB 1980!!!
  WAAROM GEEN ROUWDAG VOOR DE MOIWANA SLACHTOFFERS!!!!
  WAAROM GEEN ROUWDAG OP DE DAG DAT DE BOUTA AMNESTIE WERD AANGEKONDIGD!!??

  Komt er strakjes dan ook een rouwdag voor Sadam ,Gadfi,Azaad van Syrie,F.Castro,Bin Laden,Mubarak van Egypte ,of van China, strakjes bij??!!

  Vandaag is er geen ander land die nog praat over Chavez, en nu gaan de surinamers gedwee een rouwdag moeten meemaken!!???

  Mijn God ,dit is te erg,
  kon de rouwzitting niet gewoon plaats gevonden hebben op het NDP hoofdkantoor te Caracas,Venezuela
  ,of gewoon op het NDP hoofd kantoor in Suriname ,OCER!!
  Chavez is familie geweest van de NDP-ERS!!! EN NIET VAN GEHEEL SURINAME!!
  POTVERDOMME NOG AAN TOE!!


  Maak melding

 20. @Roy

  Dit is te erg!!
  Suriname wordt met de dag belachelijker gemaakt door BOUTA EN CO!!

  De wereld is blij dat nog een diktator minder is geworden en dat Venezuela een nieuw hoofdstuk mag beginnen zonder chavez,en in Suriname gaat bouta de surinamers dwingen om te rouwen!!

  Misschien doet hij dit met voorbedachte rade. Surinamers gaan toch niet om hem rouwen dus denkt hij dan doen de venezuelanen het maar!Ik rouw om chavez en Venezuela voor mij.

  Die mamamamaaapiieema van een bouta!!Walgelijk!!1


  Maak melding

 21. @Ray
  Broeder, ik snap het volk niet….die liggen nog te slapen…
  Het is straks weer feest na de zgn herdenking in OCER…gratis oud vreten en warme bier…


  Maak melding

 22. @Roy en Henk Molenaar

  Echt ,het gaat ook mijn verstand te boven hoe surinamers dit allemaal toelaten .Surinamers staan bekend in de wereld als een volk die slechts 1 of 2 uren nodig hebben of hooguit een dag of twee zorgen te maken over iets,want na het 3de uur of dag 3 zijn ze niet meer geintereseerd , en alles gaat terug naar het oude voor ze,het scheelt ze op den duur niet meer of ze gedwongen moeten gaan rouwen voor iemand die zij noooooit van hun leven gekend hebben of gezien hebben!
  Surinamers toch,waarom laten jullie je zo misbruiken!???


  Maak melding

 23. @Alleen
  Je vraagt je af wat de essentie is van de posting van ASDAF?!
  Heb je dan het filmpje niet bekeken nog!!
  Ga zien ,twee boeven caught in de act!!
  Het zijn jonge,gezonde mannen ,geen gehandicapten die je op dat filmpje ziet!!
  Het schijnt dat ze liever roven en in huizen inbreken dan te gaan werken!!Deze boeven zijn allang blij dat de chinezen uit china gehaald worden om te werken in Suriname en straks komen de filippijnen erbij!!
  Het enigste werk dat voor de boeven dan rest te doen is om in huizen in te breken en op rooftocht uit te gaan. En weet je wat het ergste is..ZE STELEN VAN MENSEN DIE HARD WERKEN EN VROEG IN DE MORGEN NAAR WERK GAAN OM HUN GEZIN TE ONDERHOUDEN!!
  En kijk die boeven ,ze zien er sterk ,gezond en niet ziek eruit!!
  Waarom worden zij niet aan het werk gezet in Suriname maar wel chinezen uit China!!!!????
  Kan je niet een beetje logisch nadenken ??!!!
  Gaan deze boeven ooit opgepakt worden!??
  Ze zijn toch geen KANSARME KANDIDATEN??!!


  Maak melding

 24. Letop dit is een excuus om toch nog wat chinezen o ver te late vliegen want surinamers willen het werk toch niet doen.
  Chinezen kijken niet of ze bij de overheid werken , als er maar geld in het laatje komt.
  Ik ben benieuwd.


  Maak melding

 25. @Koosjer

  Jij ziet spoken bij DAG!!
  Wat voor een economische welvaart heeft die leeghoofd,amnestie houder,moordenaar, landverrader,analfabeet voor Suriname gebracht?!!
  NIKS,MAAR DAN OOK NIKS!VERDOEMENIS EN BOUTA ZIJN TWEE BEGRIPPEN DIE HAND IN HAND SAMENGAAN MET ELKAAR!
  Wat hij wel doet is ons laten storten in een DIEPE dal VAN Duisternis in SNEL TEMPO!!


  Maak melding

 26. @Ok!
  “Kun je in Suriname ook een uitkering aanvragen??”

  Nee, alle andere keringen wel: terugkering, waterkering, verkering, bekering (bij Stevie Meye), omkering, wederkering, zijkering, verze- kering, MAAR UITKERING???…… Eh eh, dat kennen ze niet in SU.
  Uitzondering: Alleen als je assemblee lid bent, frauduleus en corrupt, en daarom geroyeerd wordt. Dan alleen krijg je een fikse uitkering, evenredig aan je salaris.


  Maak melding

 27. Via Apintie TV is een DUIDELIJK voorbeeld te zien hoe een ” Worthless kind of a Ni..er ” probeert om zijn BEWUST gekozen Werkloosheid om te zitten in klinkende munt door proberen in te breken in het huis van een Hardwerkende !!!!

  Toen ik de beelden zag schoot meteen het woord ” AMERIKA” mij te beginnen. Het land waar wapenbezit bij wet geregeld is. Een betwistbare wet trouwens,maar in dit geval zeker een goede uitkomst. Eerst alles op camera vaststellen als bewijs. Vervolgens de camera wegzetten en dan ….. TIME FOR ACTION . ” Go get me my SHUT GUN and smoke the Black Ass Nig..r ” . Worthless Piece of Crap !!!!!!!!

  Bueno, Chavéz para siempre !


  Maak melding

 28. HUGO LOCO CHAVEZ: Vrijwel overal in de beschaafde wereld is wapenbezit bij wet geregeld,in Nederland en ongeloofelijk maar zelf in Suriname.
  En met het aan zekerheid grenzende zekerheid zijn de inbrekers aanhangers van Drugsdealer, massamoordenaar en steeldief DDB.


  Maak melding

 29. Het gros van de Surinamers is erop gebrand om zéér snel en gemakkelijk hun zakken te spekken maar dan wel door weinig of helemaal géén inspanning aan de dag te leggen.
  Verder is het zo dat in Suriname bepaalde jobs als inferieur worden beschouwd. Uitspraken als ” te yu no wan leri yu sa go diki lanti skopoe” , of yu sa go wrokt a tap Fiji boto”
  Wat is daar mis mee als jij in de visserij ,Bouwsector of als stratenmaker werkt dus eerlijk je geld verdient ???
  In Surinamer is van Oudsher het achterlijke idee dat jij het pas gemaakt hebt in het leven als je een advocaat ( je wordt ermee overspoeld door in Suriname), arts, Ingenieur, Leerkracht (van velen is bijv de computerkennis en Algemene Ontwikkeling zoek) dus al het zgn ” inferieure” dat is Not Done.
  Je hoort vaak dat mensen iets gestudeerd hebben wat ze helemaal niet wilden maar het moest van de ouders. Men was liever schilder geworden in plaats van Hr-Manager.
  Elke eerlijke job die men doet of gekozen heeft om te doen zou even belangrijk beschouwd moeten worden en gestimuleerd door zowel ouders als de maatschappij.
  De overheid zou bijvoorbeeld de knelpuntbanen kunnen beginnen te promoten op scholen zodat kinderen ermee bekend raken.Ik noem maar wat.
  Tot slot, is het de beloning die een pijnpunt is in Suriname. Deze is dringend aan revisie toe als je het mij vraagt maar dat neemt niet weg dat men liever op z,n bed blijft liggen of doelloos door de binnenstap van Paramaribo loopt te slenteren ,flaneert in de Malls zonder 1 SRD op zak. Of nog walgelijker , de hand ophoudt bij een EURO Surinamer en bedelen om een AALMOES. Daar gaat je trots. Die wordt in één keer aan diggelen geslagen . ” ééh fa waka ? lib wan san gi mi nóh, want mi skeer jongu “. This is Disgusting !!!!

  Bueno, Chavéz para siempre.


  Maak melding

 30. 07 maart 2013

  Srika had op 07 september 2011 al aangegeven waar de schoen wringt in Suriname, betreffende werkloosheid(niet kunnen vinden van eigen Surinaamse arbeiders) en de snelle en hoogwaardige economische en technologische veranderingen bij de productie en export in/uit Suriname. In dit geval ging het hier om Staatsolie.

  Lees dit onderstaande artikel nogmaals!
  Ik hoop dat Henk Molenaar, Ray en Medusa dit nu eindelijk zullen begrijpen.

  Woensdag 7 september 2011 om 17:12 uur, door Srika

  Probeer toch tussen de bomen de gorilla te zien!!

  Staatsolie laat hiermee blijken dat de beoogde economische ontwikkeling in Suriname rechtevenredig verbonden is aan de technische ontwikkeling van de arbeidersklasse. En daarin zit een vacuum.

  Ik denk de leiding van Staatsolie in deze goed te kennen om hier te kunnen beweren dat zij altijd eerst op zoek gaan naar eigen Sranangmangs / -umas om een vacature te vullen.

  Staatsolie weet dat deze hoog technisch opgeleide mensen, voor een groot deel, niet in Suriname te vinden zijn en zal dus moeten uitkijken naar buitenlanders. Ik hoop dat Surineds hiervoor ook belangstelling tonen.

  Feit blijft, dat de richting van de sociaal-economische ontwikkeling van Suriname mede gedragen zal moeten worden door de behoefte aan hoog opgeleide (specifiek) technisch kader.

  De regering van Suriname zal deze stille boodschap van Staatsolie zeer ter harte moeten nemen.
  Srika

  In het actueel bericht van heden, donderdag 07 maart 2013, is te lezen dat Surinamers werkloos zijn in de verkeerde sectoren van de economie.
  In mijn ogen heeft Suriname bijvoorbeeld teveel aan juristen, economen, psychologen, administratieve krachten, maar een tekort aan bijvoorbeeld hoog opgeleide lassers,bouwvakkers, geologen, waterbouwkundigen enz.

  Suriname moet deze krachten dan vanuit het buitenland aantrekken. De wijsheid zou mijns inziens zijn om buitenlandse docenten, ook Surineds, aan te trekken om daar die kwalitatieve en hoogstaande opleidingen te verzorgen aan gemotiveerde Surinamers.Dit kost Suriname minder geld en op den duur kunnen die Surinamers het verzorgen van die opleidingen overnemen.

  Ray, Esmerald, Henk Molenaar en Medusa,Hoe denken jullie hierover? Laat mij dat toch weten. Aan de minpunten ben ik al lang gewend geraakt.
  Srika


  Maak melding

 31. @@ Koosjer kom je uit Congo of Somalië?? Ben je blind soms? Volgens mij bedoel je dat de welvaart in stroomversnelling is richting klote!! advies: laat je even nakijken!! wie weet dat het helpt!! Succes!!!!!


  Maak melding

 32. Kort samengevat komt het artikel erop neer dat er gebrek is aan arbeidskrachten in sectoren als visserij, bouw en beveiliging en dat Surinamers moeten beseffen dat ” ALA WROKO NA WROKO ! Je kan hoogopgeide mensen binnenhalen, maar het ” VUILE” werk, namelijk het werk op de werkvloer, het schoonhouden van de werkvloer, het willen vasthouden van een hamer, het willen schoonhouden van de vissersboot, het vinden van mensen voor het schoonmaken van vis, het willen uitvoeren van de zogenaamde ” Dirty Jobs” tegen een laag loon. Het besef dat het uitvoeren van “mindere banen” niet verkeerd is. Je kan wel een prachtig en technologisch hoogstaand bedrijf op zetten maar na sluitingstijd moeten de prullen, vloeren, toiletten, buro’s wel gereinigd worden. En daar heb je mensen nodig die het nut van dit soort werk inzien en de maatschappij kan daar een handje in helpen door de lonen alvast aantrekkelijk te maken in deze sectoren. Dus arbeiders in deze sectoren het gevoel geven dat ze belangrijk zijn voor het bedrijf. Gerenommeerde Japanse autobouwers pakken het slim aan door bijvoorbeeld IEDERÉÉN binnen het bedrijf bij het ontwerp van sommige nieuwe auto’s te betrekken. Zowel de tuinman, schoonmaker als de topmanager geeft zijn/haar idee over een ontwerp. Zo krijgt de tuinman het gevoel dat het ook ” zijn produkt en zijn bedrijf ” is en is deze trots op zijn werk binnen het bedrijf/sector

  Bueno, Chavéz para siempre.


  Maak melding

 33. je kunt zien dat de regering schijt heeft aan alle suris die buiten sme wonen werken leven..

  je kunt lullen wat je wil,maar in princiepe zijn de buitenlandse suris totaal niet welkom..

  deze regering is op en top een stel huigelaars bij elkaar..


  Maak melding

 34. @Srika

  Wat wil je ons wijs komen maken?!Dat bouta ,somo en brunsie de post verdiend hebben die zij bemachtigen heden?!Een ieder weet dat Bouta en co staan te trappelen om Staatsolie over te nemen. Dat hebben ze geprobeerd te doen door Boerenveen naar voren te schuiven en toen vond jij het prachtig. In naam van God ,Boerenveen is een veroordeelde drugshandelaar . Een medeplichtige op de moord van de 15 burgers van Suriname!
  Staatsolie moet advertenties plaatsen in de kranten als zij kader nodig hebben,en niet via -via aan mensen vragen om in dienst te treden bij hun!Plaats een advertentie in de krant met de nodige eisen en degenen die geschikt zijn voor de job,degenen met de juiste diploma’s en kunde op het vereiste gebied zullen zich aanmelden !
  Niemand hoeft uit het buitenland aangetrokken te worden voor een job in Suriname. Suriname heeft kader genoeg maar de tools ontbreken!Onze landbouw en vooral veeteelt staat op rand van sterven en wat doet bouta,hij vindt het niet erg dat de veeteelt sector zijn laatste adem zal uitblazen strakjes. Hij vindt het makkelijker om slachtvee te importeren dan de plaatselijke veeteelt sector een push te geven!.Een arme boer kan onmogenlijk 50-60 koeien kunnen kweken op eigen houtje. Er is geen stimulans voor ze!OM slachtvee te kunnen leveren op grote schaal heb je kapitaal nodig,een koe die gebruikt zal worden voor consumptie moet ook goed verzorgd worden en alleen gras als voer gebruiken daar krijg je geen vette koeien van en ook niet sappig vlees.Ook in de bouwsector gaan alle jobs richting China en de surinaamse ondernemers worden niet eens gevraagd om het job te doen?!Dan komt bouta met het excuus dat de surinaamse bouwbedrijven niet geschikt zijn !En wat gaat de chinese bouwbedrijven voor ons neerzetten in opdracht van je baasje?!Juist ja kartonnen woningen!!!


  Maak melding

 35. @Srika

  Je baasje kiest persoonlijk liever voor een vreemdeling dan een surinamer. Ramdin met al zijn ervaring en vereisten moest zij n job bij de OAS opofferen omdat je baasje liever voor een vreemdeling uit Guyana kiest. En nu gaat Suriname rouwen over een vreemdeling,en gedwee ook!


  Maak melding

 36. 07 maart 2013

  Beste Ray,

  In mijn reactie praat ik niet over Bouta/Somo of Brunsie.Ik praat gericht over tekorten aan hoog opgeleid technisch kader in Suriname en als afgeleide heb ik Staatsolie gebruikt.

  Ik vermoed dat jij mijn reactie niet kundig kan lezen noch begrijpen. En door het inbrengen van je eigen agressieve verbeelding, jij vermoedelijk geestelijk erg verward aandoet.

  Het erge in deze is, dat je zelf niet begrijpt wat je schrijft.Je komt heel warrig over, niet te praten van een onkunde in argumentatie en tegenargumentatie. Als je het goed vindt, wil ik je in de toekomst hierin bijstaan. Je doet mij denken aan de vroegere DU !!

  Beschouw mijn reactie als een zorgelijke constatering.

  Geef mij maar gerust die 16 minpunten.
  Srika


  Maak melding

 37. @ WHO CARES !!!!

  Discussiëren met individuen op het net is niet meer mijn ding, maar hier nog het volgende; ik geloof niet dat je achterlijk bent maar wel dat jij beschikt over een grote mate van geveinsde naïeviteit. Het duidelijke verschil tussen Amerika, Suriname en jou ” Paradijs op aarde” (Nederland)in deze is het volgende; In eerstgenoemde kan ik als burger een GUN SHOP binnenstappen en een Firearm aanschaffen om mij te beschermen vanwege het RECHt op het BEZIT en DRAGEN van wapens. Waar in Godsnaam is het mogelijk om in Suriname en in jou ” Paradijs” een zaak binnen te stappen om een wapen te kopen voor je eigen bescherming ????? Only in Amerika, the greatest country on earth !!!!!
  Waar, ter wereld wordt een inbreker in de watten gelegd nadat hij je huis heeft geplunderd ? In, Nederland.
  Waar, ter wereld mag je een inbreker met géén poot of vogelveertje aanraken nadat deze je woning is binnengedrongen ? Waar ter wereld moet je eerst de inbreker een bak koffie aanbieden en vragen of hij wil zitten wachten totdat jij de Politie alarmeert om hem te komen arresteren…….. . U raadt het al dames en heren……..
  Nederland natuurlijk, the greatest SHITHOLE on earth !
  Jij ,mister ” WHO CARES” ,kent als ijverige betweter en Allesweter ,natuurlijk het geval van die campinghouder daar in jou land, die een inbreker een klap voor z’n Hasses verkocht met een zaklantaarn en daarvoor de bak indraaide omdat de dief hem had aangeklaagd voor mishandeling. De omgekeerde wereld dus. The greatest SHITHOLE on earth !
  In Amerika, en dat is het verschil tussen dit land en de rest die jij noemde, was de kans gering dat de inbreker uit het filmpje van Radio Apintie, het had kunnen na vertellen.
  In dit specifieke geval zeg ik…… Amerika ! The greatest country on earth. ” When you enter my property UNINVITED I own the RIGHT to protect my self . That means, i own the right to blow your head off, right away, Buddy ” .

  Bueno, Chavéz para siempre.


  Maak melding

 38. SURINAMERS ZIJN LUI; er komt geen pakket meer; begin je handen uit je mouw te steken, en niet denken van hoe je baby powder naar nederland wilt vervoeren met slm en klm, want ze wachten je met smart op schiphol!!!


  Maak melding

 39. HUGO LOCO CHAVEZ:Lees mn posting nogmaals!
  In alle beschaafde landen ter wereld is wapenbezit bij wet geregeld. punt uit basta!
  Bij wet wordt bepaald wie wel of niet een wapenvergunning krijgt.
  Ook in de V.S. is dat per staat geregeld.
  Als een HUGO LOCO CHAVEZ een wapenwinkel in de v.s. binnenstapt en de verkoper ziet dat Hugo een beetje Loco is, zou de verkoper geen wapen aan Loco locoChavez moeten verkopen.
  Dat dat soms wel gebeurt is een andere zaak.
  So get your priority straight or forever hold your peace!!
  En je mag van Holland vinden wat je wil, je hoeft er niet te wonen of er te komen, niemand zit op een Loco loco te wachten.
  En onze rechters spreken recht en daar hoef je het niet eens mee te zijn,WHO CARES!!! Ik ken rechters die in bepaalde landen geen recht kunnen of mogen spreken omdat de verdachten zichzelf amnestie verlenen en de rechters met de dood bedreigd worden.
  En tenslotte dit nog: Voor iemand die Nederland een Shithole vind, ben je wel heel erg goed op de hoogte van wat er reilt en zeilt in die shithole!
  Kan het misschien zijn dat je gewoon in een van de prachtwijken in die shithole zit te koekeloeren op radio en t.v. en op de ned. sites wat er om je heen gebeurt? En ik wens je veel succes met je Chavez para siempre , ik zou zeggen ga ernaast liggen!!!


  Maak melding

 40. Zolang ze geen beroep doen op de belastingbetaler. Hiermee bedoel ik de werklozen in Suriname is hun eigen pakje aan om werkloos te blijven.

  Mooi is het om een legioen Chineze arbeiders naar Suriname te halen om het werk te doen. Er komen in totaal 5 miljoen Chineze families naar Suriname.


  Maak melding

 41. LIVE: Dan eis ik dat 75% van de 5 miljoen chineze families bestaat uit Tibetanen en Oiegoeren, uit de bezette Chineze provincies Tibet en Xinjiang….


  Maak melding

 42. @Live

  Je bent voortdurend bezig om China te promoten.
  Maar wist je dat ze in China nauwelijks hun eigen ‘broek’ kunnen ophouden.
  China mag dan op nr 2 staan, maar er heersen ontiegelijk grote contrasten in dat land.

  Afgelopen week is er in China een conferentie gestart om te discussiëren over een algehele gezondheidszorg en sociale zekerheden voor die miljoenen chinezen.
  Ondertussen wordt er op het plein hevig gedemonstreerd door arbeiders die openlijk worden gediscrimineerd omdat ze uit een dorp komen. Ondanks het feit dat ze langer dan 20jr in de ‘grote stad’ werken. Zelfs hun kinderen zijn niet welkom.
  Nou ik heb ze gezien, ik zie geen verschil, allen spleetoogies.

  Die chinezen die jij wenst binnen te halen zullen nooit meer vertrekken, want anywhere in the world is better.

  Laat ze rustig waar ze zijn..


  Maak melding

 43. Ik moet niks van de chinezen,..uhmm,.ja behalve hun,..moksi meti, tjaumin, fatjong,.etc. …zelf die platte billen vrouwen mogen ze houden.


  Maak melding

 44. @ Smit en WHO CARES

  The Dude called ” WHO CARES ” doesn,t get it and Will NEVER get it. That,s for sure.
  The WEIRDO (WHO CARES) is FUlLL OF HIMSELF, so don’t worry about the Creep**

  ** A CREEP ( WHO CARES) = a MALE that a FEMALE is NOT INTERESTED in ! Oeeh that hurts !!!
  ” WHO CARES”, je wordt A CREEP that no fu..ing body CARES ABOUT, wanneer jij maandelijks het vloeistof ” AGUA DE LUNA ” gretig tot je neemt. Het rode gevaar namelijk. Welk smerig hollandsgerecht eet je erbij ?? Stamppot Andijvie, boerenkool met worst , Haché of Rode kool met Appelmoes ?

  In de Surinaamse volksmond heet je drankje ” A Watra fu a moeng Duku ” ! Ga zo door but don’t mess with ” Hugo Chavéz” !

  Bueno, Chavéz para siempre.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.