donderdag, december 7, 2023
HomeNieuws uit Suriname'Suriname land zonder planning en behoorlijk planbureau'

‘Suriname land zonder planning en behoorlijk planbureau’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 6 mrt – Suriname komt voor als land dat bestuurd wordt zonder deugdelijke planning en dito planbureau. Dit stelt hoogleraar Martin Schalkwijk van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Veel en vaak wordt er wel gesproken over visie en ‘vision’ 2020 en dan weer 2030. Maar daar blijft het bij. Wil Suriname het echt gaan maken in de moderne wereld, dan is een behoorlijk functionerend planbureau bittere noodzaak.

Het land beschikt wel over een instituut dat het moet doen, de stichting Planbureau Suriname. Maar of het er in de praktijk ook van komt? “Gebrek aan planning komt de kwaliteit van leven niet ten goede. Een overheid die een land wil besturen, heeft een sterk planbureau nodig. Dat we dat niet hebben, geeft aan wat voor regering we hebben”, zegt Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. Toch was het ooit anders. Het planbureau heeft steeds een belangrijke inbreng gehad bij alle grote projecten.

Nu wordt maar wat bedacht hier en daar en veel nattevingerwerk verricht. Op sociale vraagstukken als urbanisatie is er nauwelijks of geen afdoend antwoord. Wil er echt sprake zijn van visie en ontwikkeling, dan is specialisme onontbeerlijk. “Je hebt een planbureau nodig als centraal orgaan dat overheidsplannen bijhoudt en coördineert. De president probeert dat nu, maar zo’n taak moet puur technisch zijn. Het planbureau zou de denktank van de samenleving moeten zijn”, aldus Schalkwijk.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

53 REACTIES
 1. “Een overheid die een land wil besturen, heeft een sterk planbureau nodig. Dat we dat niet hebben, geeft aan wat voor regering we hebben”, zegt Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. Toch was het ooit anders. Het planbureau heeft steeds een belangrijke inbreng gehad bij alle grote projecten.”

  bovenstaande beweerd een professor. Het zou mooier zijn als hij ons ook kon vertellen bij welke grote projecten , het planbureau een belangrijke inbreng heeft gehad. Welke grote projecten heeft Suriname uitgevoerd toen front aan het bewind was. Was er Uberhaupt wel een planbureau.

  Wie A zegt moet ook B zeggen professor, ander lul je maar in de ruimte.


  Maak melding

 2. Helemaal mee eens.
  We lopen al 1,5 jaar van het kastje maar de muur en weer terug met een voor Suriname zeer interessant plan. Iedereen vindt het fantastisch en willen allemaal iets doen. Echter op het moment dat de punt gezet moet worden kunje weer van de muur naar het kastje gaan. Ondertussen wordt je plan geroofd door iedereen alleen begrijpen ze er niets van waardoor alles vastloopt en er niets gebeurt.

  Het plan bureau is vervangen door het “NATIONAAL INSTITUUT VOOR CLIENTISME”


  Maak melding

 3. Bouterse weet dat zelf ook alleen hij snapt niet hoe hij het kan aanpakken.
  Zie citaat Bouta hieronder gesproken tijdens de herdenking van zijn wrede daden in 1982.

  “Een heleboel mensen verwachten wonderen van ons. De sociale agenda staat hoog in het vaandel van deze regering. Het denken van armoedebestrijding naar welvaartsbevordering, daar gaan we hard aanwerken”, zei Bouterse op het Plein van de Revolutie. Aan de agenda wordt overigens al gewerkt.


  Maak melding

 4. Het werk aan diezelfde agenda is een project van minstens 20 jaar dat is de tijd die hij in gedachte heeft om President van Suriname te blijven.
  Dus snap ik ook waarom het onder zijn leiding nooit iets gaat worden en ons land alleen maar in verdere verval zal geraken.
  Zoals wel vaker zeg ik Bouta ga naar het bos en ga daar gebakken lucht verkopen wij hebben niks aan jou en je familie en vriendjes.


  Maak melding

 5. Bouta heeft evenals Somo en Brunswijk geen visie.
  Om een goede visie als president te hebben moet je op zijn minst een academicus zijn en geen van deze drie leiders hebben dat.
  Dus ze weten niet wat planning is. Wat in hun hoofd komt of voorgeschoteld wordt door de zogenaamde adviseurs die eveneens geen behoorlijke bagage hebben wordt uitgevoerd.


  Maak melding

 6. Wil er echt sprake zijn van visie en ontwikkeling, dan is specialisme onontbeerlijk. “Je hebt een planbureau nodig als centraal orgaan dat overheidsplannen bijhoudt en coördineert…

  Klopt als een bus….

  echter wordt specialitatie opzij gezet voor/door vriendjes politiek, kennis wordt verdreven en wordt plaats gemaakt voor kennissen, dus blijft het een utopie…


  Maak melding

 7. geachte heer schalkwijk,u hebt het over moderne wereld,dat vind ik denken naar vreemde manier van geintregeert denken dat niet in surinaamse samen leving past omdat het woordt,modern betekend,omzetten(transformeren)en heeft geen toekomstige waarden of opbouw voor suriname of een andere land in deze wereld”kijk maar om u heen in deze wereld dat zogenaamd modern is,met alle negatieve gevolgen van dien.
  U hebt het ook over een plan bureau”neen”geen plan bureau maar een plannen commissie die vanuit de overheid zou moeten bestaan die met vooruitzichten voor lange termijn tewerk zou moeten gaan inplaats van te zeggen naar modernisering dat geen wezenlijke vooruitgang voor de bevolking en land teweeg zou brengt.
  Urbanisatie is het onwikkelen van een eigen visie,dus,zonder zelf acceptatie kan er ook geen eigen visie tot stand gebracht worden of een eigen sociaal orde gerealiseerd worden en heeft niks met puur technish te maken maar heeft met het stabilieseren van het bevolking te maken,de president had daarop zijn mening gegeven maar het waren de andere partijen die geen gehoor daarop hebben gegeven.
  Het denktank van de samenleving moet het volk samen met de regering zijn en de regering de uitvoerder of opdracht gever naar de arbeider toe”zo kan er een sociaal concept ontstaan die ook natuur getrouw is.


  Maak melding

 8. De prof. bedoeld de luchtkastelen van didibrie. De regering moet snel aftreden en plaatsmaken voor een echte president. El commedante heeft allen verstand van moorden, drugs en het plegen van coupes. Het land komt zo niet verder.


  Maak melding

 9. @Sabidirie

  Het is jij die maar blijft LULLEN.

  Die baasje van je blijft maar plannen maken die niet meer bij te houden zijn .Bovendien stellen die plannen ook niks voor!En als je baasje beweerd dat hij geen toverstokje heeft moet hij maar gelijk stoppen met zijn sprookjes verhalen die een hele boel beloven in het fantasierijk!
  En die professor heeft gelijk!Wetende dat je baasje en zijn ndp ministers leeghoofden en amnesialijders zijnj heeft hij gelijk te zeggen dat de Planbureau geraadpleegd moet worden.
  En het is niet Venetaan die het volgende beloofd had zoals.;
  Kartonnen woningen,6,9 of 10 banen snelwegen,weg naar brazilie,verplaatsen van de Centrale markt,enz..enz…


  Maak melding

 10. “Suriname land zonder planning en behoorlijk planbureau”
  Wat verwacht je als de leiding van het land niet alleen uit analfabeten, maar ook uit veroordeelde drugsdealers, massamoordenaars, fraudeurs, verkrachters en gediplomeerde leugenaars bestaat.


  Maak melding

 11. Suriname moet hoe dan ook onder het Chinees bestuur komen. De superieure Chinezen hebben bewezen dat ze goed en strak kunnnen plannen en het planbureau zal hoe dan ook onder Chinees bestuur komen. Dan komt het land pas vooruit, inplaats van achteruit.


  Maak melding

 12. En SABIDIERI en SRA onze pleisterclowntjes en Gargamel zullen we voor de verandering maar overslaan, want zoals gewoonlijk is hun postings weer doorspekt van slapsticks, tromgeroffel, ontwikkelingszwakte en apenrotsgedrag!


  Maak melding

 13. Sra: daar gaan we weer:

  “Het denktank van de samenleving moet het volk samen met de regering zijn en de regering de uitvoerder of opdracht gever naar de arbeider toe”zo kan er een sociaal concept ontstaan die ook natuur getrouw is”

  WTF bedoelt deze Sra in godsnaam……..?


  Maak melding

 14. Sra: ,de president had daarop zijn mening gegeven maar het waren de andere partijen die geen gehoor daarop hebben gegeven.”

  Bouta”

  “Wie er geen verstand van heeft moet zijn mond houden”
  “Wie tegen de amnestie wet is, is een landverrader “


  Maak melding

 15. LIVE: Maar worden ook Tibetanen en Oeigoeren ingezet in het gebeuren, om heeft China voornoemde provincies tegen die tijd verlaten en de volken hun vrijheid gegeven?


  Maak melding

 16. HENK MOLENAAR:Ik heb het al vaker gezegd, wie SRa onze cliniclown wil begrijpen, zou eerst een tolk/vertaler abracadabra en koeterwaals en wartaal moeten zien te vinden.


  Maak melding

 17. =Kamper, je hebt groot gelijk, Bouterse kan wel heel goed luchtkastelen bouwen maar weet ze niet in daden om te brengen.

  =Aanhang van Bouterse, de manier van denken past precies bij die van Bouterse. Heel erg dom zonder een goed plan.

  =Wat Bouterse wel kan doen is het feit zich zelf amnestie te geven en een wet te maken zodat hij alleen als zijn vriend Chavez de baas is in eigen land.


  Maak melding

 18. Geven jullie dan een positief inbreng zonder persoonlijke aanvallen,naar mij ,bevolking van Su en naar de Su president.
  Want het enige wat jullie kennen is uitschelden,maar een wezenlijk inbreng is ver van jullie gebleken.


  Maak melding

 19. @Sra

  EEn wezenlijk inbreng van ons is dat deze criminele bouta,de pseudo ‘president’ van Suriname verdwijnen moet,al moet dat zijn in het hiernamaals,geeft niet ,hij moet weg!!
  Ook zijn Amnestie moet hem ontnomen worden want als het einde naderen zal voor hem zal zijn amnestie hem geen dienst kunnen bewijzen!
  Zijn handlangers moeten hem volgen of in de gevangenis of in het hiernamaals, Maar verdwijnen moeten ze!!


  Maak melding

 20. sra mi gudu;

  urbanisatie algemeen:

  trek naar grotere leefgemeenschappen, werk zoeken, en op jacht gaan naar “””de amerikaanse droom””” middels ARBEID!!!

  urbanisatie in Su-Land:

  hier zegt Leiders & Kapiteins…ga occuperen, OOK DAAR heb jij recht op, en gaat AMOFO jou helpen,..soso gratis tori!!!!

  ..en dus sra…man/vrouw maken 10 kinderen in het boesboes, komen naar Onverwacht, gaan occuperen, en wachten op een prefab van woning van 4 kamers!!

  waar gaan de overige kinderen dan onderdak krijgen??
  Hotel Santo??…

  🙂 Don’t ask what your country can do for you 🙂

  wat jij/jullie willen is met behoud van Pangi-Cultuur de moderne wereld veroveren 🙂


  Maak melding

 21. Dames en heren,lezen jullie wat ik bedoel.
  Zij zijn net als zombies die alleen maar bloed en mensen vlees lusten en hun verstand kwijt zijn geraakt.

  Zombies en jonk’s ik weet dat jullie geen surinamers zijn.


  Maak melding

 22. @Sra

  Mars, ga eerst de defenitie en verschil leren kennen tussen POSITIEF en NEGATIEF!
  En neem je kleine aanhang van 2 nietsnutten met je mee zoals he,he de hijger,en Bkb.
  Het schijnt dat zij ook even weinig weten zoals jij ,of mooier nog ze weten evenveel zoals jij!Dus Niet meer en niet minder dan jou!

  Whahahaaaaaa…….


  Maak melding

 23. sra: “Zij zijn net als zombies die alleen maar bloed en mensen vlees lusten en hun verstand kwijt zijn geraakt.

  Zombies en jonk’s ik weet dat jullie geen surinamers zijn.”

  Zolang de man met het meeste Surinaamse bloed aan zijn handen nog vrij rondloopt blijft kankergezwel Bouterse de echte economische en en morele ontwikkeling tegenhouden.


  Maak melding

 24. Sabidirie goed verwoord en het vervolg is dat je geen korte termijn geheugen moet hebben wat bepaalde Surinamers eigen is.Een professor die koeterwaals uit is norm in Suriname.Als je geen eigen visie hebt over hoe je leeft hoe wil je een plan maken.Een mens moet eerst een voorbeeld zijn in het gezin voor zijn kinderen en als je dat niet kan wat voor plan ga je maken.Ze stelen maar niet om het gezin voorspoed te brengen maar om pot te verteren.Wat voor plan zoeken jullie.


  Maak melding

 25. Ray
  Jij en jou aanhang staan voor lul.
  Over positief gesproken”heb jij naar jou posting gekeken,daar is niks positief aan.
  Ai baja ,ik lach jullie uit ,Hahahahahahahaha.
  Sra joe fara.
  Kom hooligans,wat hebben jullie nog te vermelden ?


  Maak melding

 26. Schalkwijk mag de pot op gaan mijn zijn bevindingen en mag zeggen wat is wil

  waar was Schalkwijk voor 1980?? waar was hij??

  toen had Schalkwijk zijn idee moeten brengen toen er niks gebeurde in Suriname , qua ontwikkeling, economie, sociaalzekerheid, ziekenfonds, ontwikkeling in binnen land, wegenbouw, bouwbeleid, laat die Schalkwijk Mars en stront eten hoor, als zijn buik vol is mag hij met mij aan tafel om er over te praten.

  weer een aanhang van NPS front die zijn hoogwaardigheid wil misbruiken om zwarte vlekken neer te zetten op onze witte doek.


  Maak melding

 27. En een ding moeten wij met zijn allen weten, net vergeten en delen.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  niet alle geleerden zijn geleerden.
  niet als je een 10 heb voor wiskunde wil zeggen dat je wiskundig bent.

  niet als je een 10 hebt voor rekenen wil zeggen dat je kan rekenen.!!!!!

  als wij goed om ons heen kijken zien wij dat de wereld al een gehele poos wordt geleidt, bestuurd en geregeerd door geleerden, (HBO, VWO, WO en universitaire luien.

  wat hebben ze allemaal van gebak vandaag? banken crises, wereldcrisissen.

  waren al deze geleerden echt zo goed?? hadden wij vandaag dan nog wel een crises??

  zo heb je een econoom die zegt 4+4= 8
  de andere zegt maar 2+6= ook 8
  een andere zeg maar 28-20= ook 8
  nog een andere zeg 80/10= ook wel 8
  een koppige zeg 2*4= ook 8

  conclusie, er zijn soms verschillende oplossingen mogelijk om tot een antwoord te komen en of resultaat.

  niet dus als je van de Anton de kom universiteit bent wil zeggen dat je gelijk hebt of dat wat jij zegt klopt en of dat je daadwerkelijk een geleerde bent.
  vaak zeggen ze shit, stront en nonsens.

  De wereld wordt al decennia geteisterd door deze zogenaamde geleerden.

  deze mensen maken we wereld kapot.
  dank zij de geleerden hebben wij nu een crises, ze weten het toch altijd beter.
  wou ik even kwijt.!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 28. Henk molenaar, ben jij helderziende om hier te komen bepalen wie of wel niet Surinaams.

  wie denk jij nou dat jij bent?
  ik vraag mij af als jij ook wel een sociaal en gelukkig leven leidt. aan zo hier te zien niet .

  jij bent dagelijks hier en hebt op elke reactie een antwoord. heb jij ook wel familie en vrienden??


  Maak melding

 29. Beste Hey woord van GOD

  Als jij weet dat ik dagelijks hier ben dan heb jij klaarblijkelijk oog geen sociaal leven en gelukkig leven…..

  duhhhhhhhh


  Maak melding

 30. Hey woord van GOD: “dank zij de geleerden hebben wij nu een crises, ze weten het toch altijd beter.
  wou ik even kwijt.!!!!!!!!!!!!!!!”

  Volg het advies van Hey woord van God: Verlaat de scholen en doe maar wat. Aan al die wijsheid heb je toch niets……


  Maak melding

 31. Waat geen plannen hahahahahahahaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!
  Natuurlijk zijn er plannen de aapachtigen met hoge opleidingen plannen alleen hoe het geld in de eigen zakken komt.

  Deze uit de op beerput geboren elmenten hebben ons land gewoon verziekt.

  Van Arron tot nu alleeen maar ellende. Eerst al ons bauxiet, op nu betalen voor onze eigen electriciteit, weggeven van goud voorraden, alleen maar kwik in ons schone water, grossieren met concessies.

  Ik denk dat het volk maar een kwart weet van wat er gebeurt.

  BAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 32. uriname op kapitaalmarkt op zoek naar US$ 500 miljoen
  06 Mar, 09:46
  Om de goudovereenkomsten met Surgold en Iamgold te financieren, gaat Suriname op de internationale kapitaalmarkt met een obligatielening van ruim US$ 500 miljoen. De overheid zal ook voor Staatsolie financiering zoeken voor geplande uitbreidingen.


  Maak melding

 33. @ Hey woord van GOD
  Had maar op woensdag 6 maart 2013 om 16:47 uur niets gezegd,want nu val je keihard door de mand!
  Wat een openbaring ….. sjeeeezus zeg …. dat een mens zóóó simpel van geest kon zijn had ik nooit voor mogelijk gehouden!


  Maak melding

 34. @sra, weet je wat er aan de hand is? Wat je nu om je heen zie en hoort reageer je ook daar op.Helaas ben jij niet de enige die dat doet en daarom het volgende.

  =Als je op de universiteit zit(hoeft niet perse) ben je verplicht aan onderzoek te doen voordat je een goed verslag kan weergeven met je eigen mening. Harde feiten zijn heel erg belangrijk. Zo is het ook met heel veel wat er op de wereld gebeurt en ook in Suriname.

  =Bouterse heeft een lange geschiedenis en velen van de mensen op deze forum weten daarom ook wat ze schrijven.
  =Als je echt wil weten wie Bouterse werkelijk is zou je zijn geschiedenis goed moeten bestuderen en je eigen mening moeten vormen. Je kan twee kanten op en dit heeft te maken met iemand eigen waarde en normen.

  =Ik heb geleerd de naam van de Here niet ijdel te gebruiken, dus zou ik het ook niet gebruiken.
  -Ik heb geleerd dat moorden slecht is en daarom zal ik het ook niet goed praten. Dus voor mij is Bouterse ook geen goed voorbeeld als leider.

  =Niet wanneer Surinamers zo kritisch zijn wil dat zeggen dat zij niet van hun land en volk houden, in tegendeel. Zij willen geen criminelen of moordenaars als een baas.


  Maak melding

 35. @ Alle Forumleden
  Waar is Paranam? Ik heb begrepen dat hij voor een conferenrie in Noord-Korea zit. Op de terugweg vliegt hij naar Caracas om Baas te vertegenwoordigen. Op anti-Baas artikelen reageert hij niet; wel op anti-Front artikelen.


  Maak melding

 36. Bouterse planning is allang binnen “amnestie” ,..de rest is gewoon bijzaak,..hier en daar lekker reizen,..de bevolking lekker maken met zoete praatjes zoals…wij zullen, we gaan,..we verwachten,..intussen lekker aan de kaviaar en de bacardi,..kadootjes weg geven hier en daar,.


  Maak melding

 37. Hey woord van… (de duivel)

  Ik heb je toch al verteld dat je moeder geen tijd aan jou wilde verspillen omdat aan haar was verteld dat ze een DiDiBri op de wereld zou zetten. En ook dat je vasder moest en zou…, dus hij deed wat hij niet mocht. En zie daar… jij was het resultaat. Nou, ik heb nog meer nieuws voor je: je penis en je brein zijn van het zelfde minuscule formaat. Daarom is je vrouw bij je weggegaan. Een man met een kleine penis die ook nog erg dom is was teveel voor haar. Tang boeng maar niet heus hoor Didibri


  Maak melding

 38. Schalkwijk is een roepende in de woestijn. De NDP is geen partij van plannen en zo ook de beleid van deze regering. Dat heeft een oorzaak.
  Om een plan te maken moet je een visie hebben, een idee, een richtsnoer waarlangs je beleid wil maken. Deze regering ontbeert dat. Daarnaast dien je een PLANBEAU te bemannen met plan en ontwikkelingseconomen, planologen, statistici, sociaal geografen, sociologen, wetgevingsjuristen, etc etc.
  Dat heeft men niet in huis althans niet die kwaliteit die ervoor vereist is. Als je mensen als Brunswijk en Somo in je regering hebt, dan heb je geen PLANBUREAU nodig. Dan ben je een zinkend schip.


  Maak melding

 39. Ira

  ik denk niet dat sra jou hierop gaat antwoorden(sra heeft geen universitaire opleiding”hij is veel meer dan dat).
  jij hebt geleerdt om de naam van jou heer niet ijdel te gebruiken,Ira,over welke heer heb jij het,dat zou ik graag willen weten.
  wat door de media bekend over bouterse bekend is gemaakt hoeft niet waar te zijn”als jij hem persoonlijk zou kennen en weten hoe hij is zou jou een realistishe beeld geven hoe hij echt is.
  Natuurlijk is moord geen goede zaak,maar als jij in een oorlog situatie zou verkeren en voor jou leven moet vechten omdat anderen het niet eens met jou is”zou zelf jij jou verdedigen om jou leven te beschermen.
  En dan over waarden en normen gesproken,kan jij voor mij uit splitsen wat jij onder waarden en normen bedoeld.

  ik had zin om op jou reactie te reageren omdat ik uit jou uitleg niet kan begrijpen wat jij duidelijk wil maken”geef een duidelijk mening want nu vind ik het nog duister”net alsof jij jou de woorden in de mond laat leggen die geen inhoud hebben en waarvan jij er zelf niks van snapt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES