Privatisering publieke banken krijgt vastere vorm

13

PARAMARIBO, 6 mrt – De overheid doet haar aandelen in twee handelsbanken via de effectenbeurs van de hand. Volgens een bericht van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, betreft het de Hakrinbank en de Landbouwbank. De staat heeft in beide banken een meerderheidsaandeel. De verkoop komt dus neer op privatisering. Ook de aandelen van Staatsolie bij de Hakrinbank worden verkocht per openbare procedure.

De aandelen worden aan Surinamers verkocht als onderdeel van een plan tot ‘democratisering van staatsaandelen.’ De bedoeling is simpelweg Surinamers echte activa in handen te geven waaraan als belegging verdiend kan worden. “Door de aandelen van de banken naar de markt te brengen, kunnen spaargelden op de lokale markt worden omgezet in beleggingen van particulieren in echte activa. Hiermee worden Surinamers meer spaar- én beleggingsgezind”, stelt CBvS.

Ook wordt de ontwikkeling van de lokale kapitaalmarkt bevorderd. “Dit besluit is reeds in een schrijven aan de directie en de raden van commissarissen van deze banken bekend gemaakt. Er heeft reeds een eerste oriënterend gesprek plaatsgevonden tussen deze banken en de monetaire autoriteiten.” De financiële positie en het ondernemingsmodel worden nog geëvalueerd als basis voor een ‘transparant en competitief verkoopproces.’

13 REACTIES

 1. De publieke banken in Suriname kan beter door de supertrotse Chinezen geprivatiseerd worden. Chinezen zijn goede topbankiers. Dus laat dit over aan de Chineze bankiers.


  Maak melding

 2. Let the fun begin!!!!!!!! Stelen, witwassen, malversaties en andere criminaliteit allemaal door La Famiglia, Bouterse &friends and Son…..
  Het wordt alleen slechter in Suriname, en wie dat niet ziet, ai a sma dat breni’ bun breni….


  Maak melding

 3. Liberalisering van de markt heeft alleen zin als er voldoende concurrentie is.
  Nutsbedrijven mogen nooit geprivatiseerd worden. Ook de zwakkeren moeten toegang krijgen tot de voorzieningen. In nld komt men terug op privatisering. Ik zou zeggen trek conclusies.


  Maak melding

 4. Reeds in 2000 werd er een onderzoek ingezet naar de gevolgen van privatisering en samenwerking – fusie van de 4 overheidsbanken (Landbouwbank, Postbank, VCB, Hakrinbank). Door politieke inmenging ie hiervan niets terecht gekomen. Denk maar aan 4 directie teams en 4 RVC teams die vervangen moesten worden door 1 directie en 1 RVC die transparant onpartijdig en betrouwbaar zou moeten opereren. No mang dat was teveel gevraagd en nog steeds.
  Dus is dit een eerste aanzet tot een Peyton Place Story met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 5. Dit is wederom een stap in de goede richting van deze regering !
  Het mes snijdt in dit geval aan beide kanten want de staat toucheert c.q. genereert inkomsten, en de Surinamers krijgen nu de kans om aandelen in hun eigen bedrijven te kopen.

  Het goede in deze is dat elke Surinamer de mogelijkheid heeft om te investeren in deze staatsbedrijven en tzt er zelf beter van te worden.

  Echter zal hierdoor de macht van de politieke partijen binnen deze bedrijven afnemen en tzt geheel verdampen.
  Ergo, de politieke partijen zullen not amused zijn en starkjes ook stampij maken.

  Andersom is het ook de kans voor lieden met ‘officieus geld’ om deze via aandelen (overnight) legaal te maken.

  Dit laatste maakt niets uit want geld is geld en zo zijn de Westerse landen groot en kapitaalkrachtig geworden.


  Maak melding

 6. @Milton
  Echter zal hierdoor de macht van de politieke partijen binnen deze bedrijven afnemen en tzt geheel verdampen.

  BOi Milton,
  Of domheid is aanwezig of onnozelheid viert hoogtij.
  Bedenk dat je als politici en public ter verantwoording wordt geroepen en ook door mede politci maar zeer zeker door de journalisten.
  eenmaal als particulier / NV / Stichting die geld, wel of niet witgewassen. in de aandelen steken hun gang kunnen gaan om de staatsbezittigen te verkwanselen door invloed van stemrecht etc. Benoem je vriend als directeur en als Predident Commissaris en je het de hele potnat onder controle want de RVC benoemt en controleert de Directie en de Directie neemt personeel aan op kritische posities.

  Milton, of je kan niet diep en drie mensionaal kijken en denken of je bent één van de vrienden van de toekomstige grootaandeelhouder c.q. DGA.

  Sranang opgepast dit is nu het moment van verkwanselen wat in al die jaren zorgvuldig is opgebouwd. Het volk mag zijn invloed hierop (zover die er is natuurloijk) niet verliezen


  Maak melding

 7. @ kolo kolo, laat mij maar dom en onnozel zijn of niet diep c.q. ‘drie mensionaal’ kunnen kijken en denken ???

  Ik zal zeker enkele aandelen van deze bedrijven kopen als het zo ver is, en mezelf dan met trots aandeelhouder noemen !

  Wat ga jij doen kolo kolo met jou ‘drie mensionale’ gedachte ???

  Of zijn c.q. gaan jou gedachten toch niet zo diep !


  Maak melding

 8. Gevaar!

  Nu moet u uitkijken. Het gevaar ligt op de loer. Een klein beetje bankier die grote risico’s gaat nemen met geld van anderen ligt in het verschiet. Kijk uit!


  Maak melding

 9. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out much. I’m hoping to
  provide one thing back and aid others such as you aided me.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.