Deuren detailhandel Suriname vroeger dicht

25

PARAMARIBO, 5 mrt – De detailhandel gaat terug naar tijden van geregelde winkelsluiting. Hoewel nog steeds veel later dan pakweg twintig jaar terug, krijgt de verkoop een tijdlimiet. Het wordt voortaan elf uur ’s avonds. Zelfs het gewoontegetrouw verkopen via achterdeur of luikje mag binnenkort niet meer. De ‘Chinees’ is na elf uur niet meer thuis.

De bepaling komt van het ministerie van Justitie & Politie, waar de behoefte aan veiligheid als reden wordt opgegeven. Bij de Chinese sociale vereniging Kong Ngie Tong Sang kunnen ze er niet om treuren. “Als het van mij afhangt, mogen de winkels om negen uur al dicht. Maar er is besloten om het op elf uur te houden”, zegt clubvoorzitter Jozef Ling Nget Tet tegenover de Times of Suriname. Aangenomen wordt dat er na elf uur toch al niet veel meer te verkopen valt.

De ervaring leert dat overvallers vaker hun slag slaan in de late uurtjes. Er is dan weinig volk nog op de been. Ook winkeliersvereniging VvW is blij. “We willen ook voorkomen dat hangjongeren voor de winkels mensen lastig vallen en dat er alcohol wordt genuttigd. De burgerij heeft geklaagd en heeft er last van”, zegt VvW-bestuurslid Raymond Hasnoe. De politie wil ook vaker door buurten patrouilleren en optreden tegen winkeliers die de openingsregels negeren.

25 REACTIES

 1. Goede zaak die openingstijden aan banden te leggen. De vervolg stap moet ervoor zorgen dat in alle wijken, alle hanggroepen na 18:00 wordt verboden openbare verlichting te gebruiken voor kansspelen, vergadering en samenscholingsactiviteiten.


  Maak melding

 2. @tjauwa# je bent een rasechte REVO man. 18:00 uur verboden voor de hanggroepen.Back to 80’s again.
  Faciliteer ze de hanggroep met SOOS of sport.


  Maak melding

 3. Check Belfort voor mij,hij is zelf degene die moordend en ongestraft door de straten van Paramaribo gaat .Terug naar de jaren 80!Hier gaan we dan weer!


  Maak melding

 4. Dit zijn ordinaire dictatoriale praktijken. Niet de criminelen worden gestraft maar goedwillende ondernemers. De wereld op z’n kop. De politie moet maar eens haar werk goed doen. Daarvoor worden ze betaald. Nu schuiven ze problemen af op de MKB. Wat is de volgende move:

  – je mag niet op straat lopen met een mp3 speler
  – smartphones en tablets gelieve thuis laten
  – bij het afsluiten van je auto dienen de kofferbakken leeg te zijn
  – verboden om met goudenkettingen en ringen op straat te lopen
  – niet meer dan 500 srd bij de bank opnemen

  Dit is een verkeerde maatregel ! Bouterse wil gewoon grip hebben op de bevolking en de politie fungeert als Gestapo.


  Maak melding

 5. is geen slecht idee.

  het zou beter zijn als er opbouwende activiteiten georganiseer zouden worden zodat er minder geweld en roof plaats vinden.
  de politie zou gerichter moeten optreden en hang jongeren naar een van die activiteiten moeten doceren,”hoe meer geselecteerde activiteiten hoe minder geweld en roof.
  en als men thuis in huis zit,zou een bepaalde studie die gericht is op landelijke opbouw niet slecht zijn.
  het gaat erom hoe jij jou mensen in kennis van land eigen en zelf kennis opbouw voor een beter welvaart.


  Maak melding

 6. ik ben wel voor het idee dat klein,midden en groot bedrijven belasting moeten afdragen en niet de consument,omdat de consument werkt en inkoopen bij die bedrijven doet.
  en ja, de lonen mag wel hoger voor de werkers(arbeiders)


  Maak melding

 7. Koos de Suriname deskundige van de Nederlandse media, weet het altijd beter omdat hij wit is. Hij is een man die zijn deskundigheid heeft vergaard door wanhopige alleenstaande Surinaamse moeders in de maling te nemen met zijn goedkope praatjes.Koos je moederland Nederland, legt alles aan banden. Het wordt mensen straks helemaal onmogelijk gemaakt om geld naar de familie in het buitenland over te maken.Koos je moet je grote waffel houden. Je wordt in alles voorgetrokken in je moederland.


  Maak melding

 8. @Koosjer

  Hmmmmmmm…en die baasje van je jaagt kogels door de hoofden van ongewapende mannen die burgers zijn van Suriname,dan hoe dan?En hoe zit het met die Amnestie van je ‘ONSCHULDIGE’baasje?!
  Is amnestie te KOOP in Suriname misschien?!
  Heb jij ook amnestie?!


  Maak melding

 9. Koosjer, arme paarse sloeber. Je reactie is gestoeld op aannames en wanhoop.

  “Hij is een man die zijn deskundigheid heeft vergaard door wanhopige alleenstaande Surinaamse moeders in de maling te nemen met zijn goedkope praatjes”

  – Altijd nog beter dan op de uitkijk staan bij de kelderboxen in Amsterdam Bijlmer. Daar hebben jullie paarse sloebers patent op.

  “weet het altijd beter omdat hij wit is ”

  – Of ik wit, zwart, geel, bruin, of grijs ben, het gaat je geen malle moer aan.

  “Het wordt mensen straks helemaal onmogelijk gemaakt om geld naar de familie in het buitenland over te maken”

  – het ging toch zo geweldig in SU ? Geld overmaken is toch niet noodzakelijk meer.

  “Koos je moet je grote waffel houden”

  – Koos moet helemaal niets. Als ik een reactie wil geven dan doe ik dat gewoon.


  Maak melding

 10. 23.00 uur in plaats van 21:00 uur is ene kant acceptabel te noemen. Mja, je kan niet alles hebben wat men wilt. Rust en slaaptijden is ook goed voor de werkgevers.


  Maak melding

 11. Bij de Chinese sociale vereniging Kong Ngie Tong Sang kunnen ze er niet om treuren. “Als het van mij afhangt, mogen de winkels om negen uur al dicht. Maar er is besloten om het op elf uur te houden”, zegt clubvoorzitter Jozef Ling Nget Tet tegenover de Times of Suriname

  Wel vreemd….waarom kiest OMOE intussen niet zelf om zijn/haar winkel om 21:00 te sluiten…

  Veiligheid gaat boven alles..
  Het is de gierigheid die toesltaat by OMOE Snesie om zijn winkel tot heel laat open te stellen…


  Maak melding

 12. He,he, kunnen wij Chinezen ook nog eens vroeger naar bed. De djoeka’s en hangjongeren mogen gerust wakker blijven hoor.

  Zoals een Chinees gezegde zegt: wie om 23:00 uur nog gaapt, zeker dat hij om 07:00 uur nog slaapt.


  Maak melding

 13. Het zou goed zijn, dat er dan avondwinkels/supermarkten er bij komen. Opening vanaf 23.00 uur;sluiting 0.8.00 uur in de ochtend. Hierdoor is de klant in Paramaribo en omgeving goed verzekerd van producten op elke tijdstip van de dag/avond/nacht/ochtend. De klant is koning en zou de Surinaamse maatschappij, eigenaar/s en klant/en nog een dementie erbij hebben.Ook de toeleveringsbedrijven krijgen hierdoor extra werk en kunnen er meer mensen aan het werk komen.


  Maak melding

 14. dimensie i.p.v. demensie

  Dimensie =

  In het gewone spraakgebruik verstaan we onder de dimensies (van het Latijn: afmeting) van een voorwerp de parameters waarmee z’n vorm en afmetingen worden vastgelegd. Gewoonlijk zijn dat lengte, breedte en hoogte. In de wiskunde zijn de dimensies van een ruimte de parameters waarmee een element van die ruimte wordt beschreven. Onder de dimensie van die ruimte zelf verstaan we het aantal van die parameters.


  Maak melding

 15. @Passant,

  De nacht is voor de geesten en demonen (die hebben ook recht op leven om hun slechte karma uit te werken) en de dag is voor de mensen, dieren en planten.

  Waarom tegen de natuur in gaan? De nacht is om te rusten, niet om te werken. Tegenwoordig zijn zoveel mensen ziek omdat ze ’s nachts niet slapen en een voortdurende slaaptekort hebben. Bovendien dagen ze de geesten en demonen (’s nachts) uit en worden dan beinvloed of gehersenspoeld door hen.

  De oude Engelsen zeiden: early to bed and early to rise, makes a man healthy, wealthy and wise.

  De ochtendstond heeft goud in de mond. Voor de ochtendstond moet je dan ’s nachts wel liggen te snurken…


  Maak melding

 16. @Samundar
  Oh in Suriname heerst er geen paniek hoor over de LEBA JOEROE tijdstip.
  Want zie je bij ons slaapt de DUIVEL bouta als een roos!En sinds hij een bodyguard letterlijk op zijn lijf heeft staan,slaapt hij nog meer!!Zelfs al zou de stad in brand staan dan nog slaapt hij door en dat heeft de Duivel zelf gezegd hoor!!


  Maak melding

 17. @passant: In Nederland zijn de winkeltijden per 1 maart verruimd. Op zondag mogen alle gemeenten en dorpen hun winkels open zijn. Zelfs Utrecht mogen de winkels nu ook op zondag open. Dus ook vanaf 12:00 uur ’s middags tot 17:00 uur. In Amsterdam Centrum zijn de winkels bijna elke dag tot 22:00 of 24:00 open.

  Alleen in de gemeente Tilburg mogen de winkels niet op zondags open. Uitgezonderd horecagelegenheden.


  Maak melding

 18. Het is zeker een psychische aandoening om op elk berricht, hoe goed of het ook is, Dwangmatig te moeten reageren met dezelfde oude nietszeggende negatieve kreten.

  Misschien is er nog hulp, haasten jullie je voor het te laat is.


  Maak melding

 19. ” Live vanuit het Koude Nederland

  23.00 uur in plaats van 21:00 uur is ene kant acceptabel te noemen. Mja, je kan niet alles hebben wat men wilt. Rust en slaaptijden is ook goed voor de werkgevers.”

  Het zijn vrije ondernemers dus harde werkers die zelf willen uitmaken hoe ze hun rust en slaaptijden regelen.

  In de goudsector wil men toestaan dat er 12 uur wordt gewerkt, ik stel voor dat men daar kritisch naar kijk lijkt. 🙂


  Maak melding

 20. @Barnie: Ja vrije ondernemers hebben ook rust nodig en ze mogen zelf bepalen. Dit is ook mijn eigen mening. Wat wil je ermee zeggen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.