‘Langer talmen met probleem zelfdoding Brokopondo niet verantwoord’

28

PARAMARIBO, 4 mrt – Langer talmen met het probleem van zelfdoding onder jongeren is niet verantwoord. Dit zegt districtscommissaris Ivonne Pinas van Brokopondo. Het district wordt al geruime tijd geplaagd door opeenvolgende gevallen. Hoewel een direct verband niet met zekerheid is aan te wijzen, is een directe aanpak geboden. Op lokaal niveau worden de eerste maatregelen getroffen.

Met plaatselijke traditionele stamleiders zal overleg worden gepleegd. Pinas zegt in het STVS-journaal dat het de direct verantwoordelijken betreft binnen de plaatselijke gemeenschappen. De laatste jaren is een terugval te bemerken in het ontzag voor en het gezag van deze leiders. “Het is niet meer als vroeger”, zegt Pinas. Maar ook de jongeren, vooral het mannelijke deel, staat voor allerlei uitdagingen. Die kan niet iedereen even goed aan.

“Soms ligt het aan drugs gebruik. In sommige gevallen zegt een stervende, dit is niet wat ik wilde. Maar het is dan te laat”, zegt Pinas. Ze wil meer voorlichting zoals die vooral in Paramaribo beschikbaar is en professionele hulpverlening. Parlementariër Diana Pokie (A Combinatie/Bep) wijt het probleem ook aan drugsgebruik. Vooral xtc zou populair zijn onder jongeren. Ook het grote aantal eenoudergezinnen met beperkt toezicht leidt tot afwijkende gedrag.

28 REACTIES

 1. Dit verschijnsel, evenals vele anderen, die nu wordt waargenomen bestaat al langer dan vandaag. Het enige verschil met vroeger is dat het nu bekend wordt gemaakt en er nu wel aandacht aan wordt gegeven. het is bijzonder jammer en daar wordt je als mens verdrietig van dat mensen zich van het leven beroven, mensen in de bloei van hun leven. Vele oorzaken kunnen worden genoemd maar niemand zal het ooit te weten komen want vaak genoeg kom je niet achter de waarheid.
  Eerder signaleren lukt moeilijk omdat het gesloten karakter van de er heerst bij de meeste personen en dus is eerder hulp geven, zover dit mogelijk is, van familie en overheden vaak te laat.
  Gebruikmaken van ervaring van gezinnen / personen die dit vreselijk proces hebben ondergaan moet eerste prioriteit hebben om zodoende hulp acties te ondernemen in welke zin dan ook. De overheid moet leidend hierin functioneren


  Maak melding

 2. Wonnie,
  Begin alvast op lokaal niveau een radio station op te zetten, die zich primair toelegt op het motiveren en voorlichten van jongeren. E.e.a. t.a.v. van de mogelijkheden en uiteraard ook de onmogelijkheden, die er zijn om een bestaan op te bouwen. Scholing, scholing en nog maals scholing! Drugs pasi na las pasi.
  Lang leve de NPS, die deze mensen op zo korte afstand van Paramaribo, systematisch in de lure heeft gelegd!


  Maak melding

 3. Scholing,scholing en nogmaals scholing! Drugs na las pasi.Lang leve de NPS, die deze mensen op korte afstand van Paramaribo systematich in de lure heeft gelegd!
  Dames en heren dit schrijft paraman, een figuur die de man adoreer die voor drugshandel is veroordeeld, de man die het binnenland van Suriname heeft vernietigd met een wrede oorlog.Suriname wordt geregeerd door figuren met een zeer slechte attitude en dat heeft zijn weerslag op de totale samenleving.De zoon van de president die ook zo slechte voorbeeld is, Ronny Brunswijk idem dito.
  32 jaar bouterse heeft ervoor gezorgd dat er een totale verloedering gaande is in Suriname, sommige zien het als vooruitgang,ik zie het als achteruitgang, en een land in die verkeerd in de morele staat van ontbinding.


  Maak melding

 4. Het probleem is simpel: sinds de burgeroorlog in 1987 zijn de stammenstructeren in het binnenland vernietigd. Het traditionele gezag van de ‘gaang man’ is vernietigd en heeft plaatsgemaakt voor een veroordeelde bankrover en rebel die Brunswijk heet. In de loop der jaren hebben de Marrons geen enkele rolmode meer gekend. Ze spiegelen zich aan de stoere houding van Brunswijk die hen niet te bieden heeft. Dromen vallen in duigen en de toekomst is onzeker. Maatschappelijke carrier is er niet omdat de stedelijke gebieden propvol zijn. Men ervaart een uitzichtloze situatie. Gevolg: zelfmoord.

  Meer is het niet!

  Plato.


  Maak melding

 5. @ Paraman,

  Als je regeringsleider samen met zijn vriendjes de indruk wekken dat drugsgebruik en -smokkel niet er is, zullen de jongeren zich ten volle aan overgeven.
  Hoe zo NPS?? Leg uit!
  Onder Vene hadden we een minister van Justpol alias Sheriff. Desi en zijn maatjes hadden het toen veel moeilijker dat onder de onbekwame Belfort.


  Maak melding

 6. Nog erger, als je kijkt naar de regering, welke bestaat uit moordenaars, drugsdealers, verkrachters, illegale wapenhandelaren, grootgronddieven, corruptie etc..etc…. vind je het vreemd dat er zoveel zelfmoorden zijn.

  Dat zijn tegenwoordig de grootste voorbeelden van de Surinaamse jeugd….


  Maak melding

 7. Paraman, je legt een link tussen de NPS en het drugsgebruik onder jongeren. Graag een gefundeerde uitleg hierover. Het demoniseren van de NPS neemt onder de paarse aanhang belachelijke vormen.


  Maak melding

 8. Scholing scholing en nogmaals scholing schettert onze PARAMAN de boefjesknuffelaar, en idiote charlatan!
  Paraman het is een nobel streven om scholing te promoten,maar wanneer ga jij iets aan je eigen scholing en algemene ontwikkeling doen, met als hoofdvakken, moraal en ethiek??? Ik wacht……


  Maak melding

 9. Drugs pasi na las passi schettert ook onze PARAMAN.
  PARAMAN heb je dat ook aan je Pres wannabee en veroordeelde drugsdealer en en 40 struikrovers verteld?


  Maak melding

 10. De overheid moet geen tijd en geld in dit probleem stoppen die voorbehouden is aan de mensen in de binnenlanden. Deze mensen hebben hun eigen geneeswijze en dat prevaleert boven de hulp van de overheid. De belastingbetaler zit er ook niet om te springen.


  Maak melding

 11. GMAP Koos en nog een paar anderen hier lullen alleen stont.

  wat weten jullie over suriname. als je niet weet wat te zeggen, houden jullie dan je smoel dicht en ga werk zoeken.

  Drugs was al jaren in suriname en was bekend is suriname.
  voor Boutsere dus voor 1980.
  cocaïne was al bekend in suriname in je jaren 60, 70 en jaren 80.

  maar cocaïne werd toen alleen onder elite( rijke Surinamers ) gebruikt.

  dat waren mensen witte( Portugese) en (boeroe) van Surinaamse afkomst.

  er werden tijdens kaarten wedstrijden, double party’s flink gebruik gemaakt van de cocaïne en de polities wist er van maar die deden niks.

  vandaag is de dat de cocaïne in overvloed is en ook jongeren in de lage klassen, (arme Surinamers zou ik zeggen gebruikt maken van dit spul.

  Het nieuwe fenomeen is dat nu die blanken die daar zogenaamd stage lopen en werken ook nu die shit wat ze in Europa gebruiken nu ook mee nemen naar Zuid-Amerika waar onder Suriname. ze nemen van alles mee, xtc, pillen, GHB noem maar op.

  als je op Suriname aankomt op het vliegveld worden geen visitaties uitgevoerd. zo kan iedereen door lopen met hun shit het land binnen.

  Suriname moet zowel uitgaande als binnengaande goederen en mensen controleren.

  zo kunnen ze dozen van die troep Suriname binnen komen.

  dus dit heeft niks met bouterse te maken.


  Maak melding

 12. Amen.
  Het zijn weer de blanken die schuldig zijn aan de toenemende drugs probleem in Suriname,nog even krijgen die blanke ook schuld voor de velle zon in Suriname.
  Luister no idioot dat je bent, Farc zijn geen blanken, die drugsvliegtuig van de jaren 8o die lande in het binnenland werden niet door blanken bestuurd,Dino Bouterse is niet voor niets teruggeroepen uit brazilie raadpleeg tv globo, E.Boerenveen, DD.Bouterse, R brunswijk allemaal drugsveroordeelde criminelen die het voor het zeggen hebben in Suriname.
  Bouterse en zijn bende zijn schuldig aan de gigantische drugs probleem waar suriname mee zit.
  Zolang deze feiten blijven ontkennen zal niet goed komen met Suriname, ons land wordt nu gegijzeld door de drugs maffia, kijk hoeveel duizende kilo uit Suriname tot nu is onderschept in nog geen 3 jaar.


  Maak melding

 13. @Het woord van GOD, je schrijft dat drug al heel lang bestaat en vooral de rijken dat gebruikten.

  =Voor de rijken was het voor zelf gebruik en verkochten het niet aan de arme bevolking die helemaal GEEN geld hadden.

  =Zie de documentaire waar Bouterse zijn drugs heeft opgeslagen. Vandaag op de dag kunnen Bouterse en zoon de drugs niet kwijt en verspreiden dat onder de arme bevolking in het binnenland.

  =Bouterse heeft het volk verpest.

  =Vreemd genoeg dat alles wat slecht is de blanke /witte man die gedaan heeft.
  =Een ieder is zelfs verantwoordelijk voor zijn en gedrag en toekomst.

  =De overheid is verantwoordelijk om het land en volk te besturen en vrij te maken van bepaalde ellende.

  =Bouterse en al die ex militairen van hem waren allen bezig met drugs en het binnenland heeft er onder geleden. Ik heb bewijsstukken maar zal geen namen noemen.

  =Op de dag van vandaag zijn het niet 90% van de witte mannen die gepakt worden met drugs.


  Maak melding

 14. ray,gmap
  gekke dwergen,jullie zijn nog steeds niet van het Bouterse syndroom af.
  nederland is de grootste xtc land in deze wereld,kijk maar naar die house evenementen en naar de studenten die het in overvloed gebruiken,en nu de surinaamse jongeren ermee besmetten.
  als jullie zouden zeggen dat het controlle op de lucht haven van suriname scherper moet worden”zou ik jullie nog gelijk geven,maar nu slaan jullie de spijker weer mis.


  Maak melding

 15. HET WOORD VAN GOD: Ik dacht dat je niet meer op dit forum zou komen, en je zou toch actie ondernemen tegen WKN?
  Hoever ben je met je acties ,en waarom ben je nu toch weer op dit forum te vinden.
  Ben je een AWARIE DOMRIE en een TWO MOFFO GUN OFZO?


  Maak melding

 16. DRAI STONG: “nederland is de grootste xtc land in deze wereld”

  Schijnbaar heb jij heel wat van die xtc pillen door je strot geduwd, want je doet niets anders dan raaskallen en hallucineren, zit je toevallig op die school in Wageningen, Suriname?


  Maak melding

 17. who cares

  niet voor niets heeft sra jou een junky genoemd,nu begrijp ik hem helemaal.
  wat jij zelf doet beschuldig jij een ander ervan,hahahahahahaha


  Maak melding

 18. @Drai stong

  Met jou zullen we eens een keertje discussieren als je niet Stone bent.Heden ben je nog onder de invloed van de xct tabletten!

  En SRA,die is de grootste junkie hier. Hij is ook een leverancier en distributeur en handelt samen met je baasje in verdovende middelen!


  Maak melding

 19. Als we vooruit willen, dan moeten we terug en die kostbare waarden herontdekken,dat alle realiteit berust op morele funderingen en dat realiteit geestelijke controle behoeft.
  Maartin Luther King.
  @drai stong en de man de die gods naam hier op een misselijke manier misbruikt.
  neem dit tot je door.


  Maak melding

 20. Het probleem van de marrons in Brokopondo heeft zijn roots in de NPS. Ze hebben de boslandbewoners altijd gebruikt en vervolgens misbruikt.Ook de familie van GMAP heeft zich hieraan schuldig gemaakt.


  Maak melding

 21. XTC komt uit het westen hoe komen de pessimisten aan de verkeerde informatie maak je niet belachelijk door zomaar beschuldigingen op iemand te plaatsen

  Als op Zanderij honderd % controle komt zullen julie zelf achter komen wie de boos doener is NEDERLANDERS en als er een bedrijf is van XTC in SU is DAN is een westerse de directuur


  Maak melding

 22. ,,,,,,wonny wonny wonny laat je email bericht snel lezen ik weet niet waar ik je zoeken moet
  hier in suriname paramaribo laat het snel lezen
  kom ik lees snel je email bericht terug wonny
  ja kom ik weet dat je voorheen woonde ergens bij of vlak bij een bank er stond ook een auto en als het goed is heb je 2 kinderen ja ja ja die wonny zoek ik dus wonny laat snel terug lezen van je je email bericht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.