‘Meeste psychiatrische stoornissen bij Surinamers’

220

In de laatste week van februari stonden diverse Nederlandse radio en tv-programma’s in het teken van de waanzin. Van een simpele verstandsverbijstering tot de roes van hallucinerende middelen. Van creatieve waanzin tot verwoestende gekte.

Het NTR programma ‘De Halve Maan’ besteedde daarom aandacht aan psychiatrische stoornissen onder Surinaamse Nederlanders. Uit onderzoek blijkt dat Surinamers in Nederland de meeste psychiatrische stoornissen melden. De onderzoeker Joop de Jong, hoogleraar culturele en internationale psychiatrie en Juanita Slijngard(FOTO) vertrouwenspersoon waren uitgenodigd om hierover te praten.

Bekijk de aflevering hieronder:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

220 REACTIES

 1. Oud nieuws: Het ultieme bewijs daarvan op dit forum zijn
  o.a. SRA,Paraman,ROBG,anna_z,Milton,Duuh,! en de rest van the grhetto crwe.


  Maak melding

 2. Hahaha waar slaat dat nou weer op? er zijn gnoeg allochtonen die hier in Nederland wonen en van hun land houden. Dus @who cares dat is echt een stomme opmerking!!! Ik ben een geboren Surinamer, ik leef in Nederland (werk en studie) maar ik hou van mijn land ja. Maakt dat mij een profiteur? nee. Stomme Surinamers elk land kent eenheid , alleen wij niet echt triest….


  Maak melding

 3. vroeger had men altijd een oplossing voor tal van problemen nl….een tjeplattie!!

  Wiep-Ding, en zij/wij groeiden decent op, en iedereen werd met U aangesproken!!


  Maak melding

 4. die viese vlees en rotzooi eten worden mensen gek van. rotzooi !
  we moeten snel terug.
  Ik geef die racisten zoals Who cares gelijk. We moeten allemaal weggaan van hier.


  Maak melding

 5. GayMAP ik waarschuw nog een keer, denk aan je hoofd…de hersenen….want ik weet jij leeft in nog een wereld van uit zich zelve(eigen titel) wraak te willen nemen


  Maak melding

 6. Zaterdag 2 maart 2013 om 12:06 uur, door OengSaWini

  Er moeten meer bonumangs in Nederland geplaatst worden.
  …===========.deze gasten zijn zeer brutale smerige oplichter….en erop uit je dochter of vrouw te pakken….dus yu law kaba……. zij kunnen niet eens voor zichzelve zorgen…dus dan is het oplichten geblazen.


  Maak melding

 7. deze stoornissen bij oa de surinamers spelen al tig jaren. Het wordt nu pas openbaar gemaakt. Nu pas durft men hierover te praten. ach ja, liever te laat dan nooit.


  Maak melding

 8. Who cares
  Oud nieuws: Het ultieme bewijs daarvan op dit forum zijn
  o.a. SRA,Paraman,ROBG,anna_z,Milton,Duuh,! en de rest van the grhetto crwe

  Jou moerskont niet meegerekend??? Met mij kun je zowel met bestek- als blootshands aan tafel hoor. You just say it!


  Maak melding

 9. oh yee,…ik weet/ken de oorzaak, althans naar ik vermoed!!!!

  door eeuwen gebruik van *nekoe* eerst door de Indianen en later door de Marrons heeft de visconsumptie ook zijn weerslag op de overige bevolking!!!

  wat’s kebeurd; onze zaad- en eicel zijn al eeuwen verslaafd/versuft, en straks met kwik erbij zijn wij ook lichtgevende gekken

  🙂


  Maak melding

 10. joop de jong voor eeuwen hebben jullie bevolkings groepen vernietigd omdat jullie die groep van mensen nooit begrepen hebben.
  hoe kan jij die het surinaamse gemeenschap die jij nooit gewaardeert en begrepen hebt komen zeggen over wat jij spuchiatrishe stoornissen noemt en een oordeel daarover uiten.
  wat jij aan het doen ben is het surinaamse gemeenschap in nederland een mes onder het keel te leggen en geen rechtvaardig mening of uitleg weergeeft.
  kijk hier in nederland B,V een christelijk land als nederland zou homo huwelijk niet toe moeten laten,maar wordt wel getolleleerd en door kerken gezegend,priesters die kleine jongens verkrachten,pedovielen organisaties,en dan spreek jij over psychiatrishe stoornissen,neen u bent nu niet oprecht bezig.
  het zou moeten zijn door ontwetendheid van hun(surinamers)geschiedenis die wij verborgen hebben is er een psygishe verwaring onder hen de surinamers ontstaan die alleen te genezen is als zij terug naar hun land zouden gaan en de juiste onvervalste geschiedenis achtergrond van ons(nerdeland)terug zouden krijgen.


  Maak melding

 11. Sra: : spuchiatrishe stoornissen” “psygishe verwaring”
  “,pedovielen” ” getolleleerd” “een mes onder het keel te leggen”

  Ook duidelijk iemand met een probleem….


  Maak melding

 12. joop de jong het is ook bekend dat er op deze forum nederlanders die zich als surinamers voordoen een psygish probleem hebben door zich met zaken te bemoeien die hen niks aangaat en psygishe verwarring tot stand proberen te bewerken.
  er zijn natuurlijk ook enkele ned surinamers die een woord willen zeggen zonder weet van het werkelijke gebeuren in suriname,”op deze forum is het duidelijk wie die mensen zijn,namelijk mensen die steeds het eene afkraken ook al is er over opbouw van een doel beschreven zij blijven maar in hun negatieve psygoshe volhouden en denken dat zij het surinaamse bevolking in suriname en ook in nederland een dienst bewijzen en niet wetend hoe belachelijk zij hun zelf opstellen.
  als mijn woorden te hoog voor u is gegrepen zal ik u in mijn schrijven uitleggen over welke groep ik het hier hebt,namelijk het groep dat geen vooruitgang voor suriname in vooruitzicht hebben.
  ik mag dan toch aan nemen dat u niet bij die groep hoort of heb ik mij hierin vergist.


  Maak melding

 13. henk molenaar

  ik kan ook aanwijzen waar jij een heleboel typ fouten hebt gemaakt.
  maar daar gaat het niet om ,”het gaat erom dat jij en jou cornuiten het begrepen hebben.


  Maak melding

 14. =Allereerst wil ik zeggen dat ik het een heel interessante opname vind en hoop ook dat velen gebruik van zullen maken om hulp te gaan zoeken.

  =Het klopt precies wat er vertelt is over de culturen.
  -Ik zou zeggen zie maar waarom het niet goed gaat in de Surinaamse politiek.

  =Sommigen willen geen hulp vragen, omdat zij bang zijn dat men achter de ware feiten zal komen wie ze eigenlijk echt zijn.
  -Pas als men het gevoel krijgt dat de geestelijke toestand naar boven zal komen wil men zelfmoord plegen. Dit omdat de buiten wereld niets mag zien van het lijden.

  @GMAP, je hebt gelijk…Sommige Surinamers leven in twee werelden.

  =Mensen die dit programma toch weer gaan afkraken moeten heel voorzichtig zijn met hun zelfs.


  Maak melding

 15. Sra, je tekst is voor meer dan 50procent juist. ook je nederlands is voor meer dan 50procent juist. Ook inhoudelijk is je tekst 99 procent juist.

  Henk Molenaar, wil je niet begrijpen. hij heeft dus een probleem.


  Maak melding

 16. Het zou goed zijn dat dit gespecificeerd werd weergegeven naar etniciteit, opleiding, werk,leefsituatie/gezin, een ouder gezin, man, vrouw,tieners, steden waar deze Surinamers voorkomen, provincies, culturele verschillen, aanpassen in Nederland, eerste, tweede, derde, vierde, vijfde generatie surinamers in Nederland, drugsgebruik, enz onder deze Surineds.

  Hopelijk dat men ook gesproken heeft over de oorzaken en de juiste oplossing voor deze groep Surinamers kan aangeven/vinden.

  Deze arme surinamers hebben wel hulp nodig.


  Maak melding

 17. =Mensen toch, wat heeft meneer de Jong nou gedaan en waarom wordt er weer gepraat over al het negatieve?

  =Ik kan persoonlijk zeggen dat het inderdaad zo is wat er gezegd is.
  =Waarom wordt de Surinaamse vrouw met haar deskundigheid niet aangepakt??

  =Al die kinderen die tot vandaag en nog steeds in Suriname seksueel misbruikt worden hebben hulp nodig. Ook ander natuurlijk.

  =In Nederland heeft een ieder die problemen heeft recht op hulp en die krijgen zij ook.
  =In Suriname is dat geval anders of niet, en zie hoe al die Surinamers in Nederland wonen met hun ellende die ze toen hebben meegenomen.


  Maak melding

 18. Ira
  maar natuurlijk vind jij die opname intresant,dat verwondert mij niet.
  jij hebt al duidelijk gemaakt waar jij voor staat,en om eelijk te zijn vind ik dat een hoogmoedig gedracht waar jij denk dat jij boven iedereen staat”en dat is nu juist wat ik bedoel,jij voelt jou niet gelijk aan jou mede mens maar juist machtig en meer dan jou mede mens.
  ira,het zou beter zijn als jij jou zelf goed onder de loep zou nemen om in te kunnen zien dat wat jij doet en uitlegt geen wezenlijke inhoud of vooruitgang te boeken heeft maar juist een tot gevangenschap lijden naar het psygishe,mentale gedracht van surinamers,en natuurlijk het culturele aspect van de surinamers drastish veranderen voor een compleet verwarings gedrag dat tot psygische problemen kan lijden.


  Maak melding

 19. Sra,
  Jij haalt dingen door elkaar mi boi.
  Kritiek hebben op de beleidsbepalers Suriname is naar mijn mening normaal.
  Kritiek hebben op die crminele schurken in Suriname moet je los zien van de geestelijke problemen van onze broers en zuster hier in Nederland.
  Heimwee is ook iets waar veel Surinamers mee zitten, ik heb hier dit land geleerd om te praten over je problemen met een goede vriend of vriendin, iemand die vertrouwd, dat kan ook helpen. wij Surinamers durven soms niet te praten over wat ons dwarst zit, zelfs over ziektes die ieder mens kan krijgen doen wij geheimzinnig.


  Maak melding

 20. -Lieve sra, mijn ouders hebben mij geleerd om voorruit te kijken en hard te studeren voor een beter toekomst.

  =Ik voel mij helemaal niet machtig, maar moet niets van al het negatieve. Ook sta ik er voor open als iemand mij op mijn fouten zou wijzen, wel moet het opbouwen zijn en men zal met harde feite moeten komen.

  =Ik heb alle culturen om me heen dus weet ik ook waarover ik praat.


  Maak melding

 21. PARAMAN: Waar komt mijn moerskont vandaan dan ?????
  Ik hoor het graag.
  En ik was vergeten in mijn posting van 10.28u onze LUKE te vermelden. Bij deze!

  SRA de CLINI CLOWN: HENK MOLENAAR maakt net als elk ander op dit forum nij incluis inderdaad typefouten.
  SRA de fouten die jij maakt zijn geen typefouten maar TAALFOUTEN. Dat is het verschil…


  Maak melding

 22. Ira
  als jij alle cuturen om jou heen hebt is het ook een teken dat jij die culturen moet laten en accepteren in hun waarden en hoe zij zijn.
  en als jij in een cultuur wil intregeren dan zou jij de tijd moeten nemen om het te begrijpen en accepteren.
  doe dat dan.


  Maak melding

 23. who cares

  dat jij een verslaafde bent heb ik al begrepen,en dat jij het verschil tussen taal en typ fouten niet uit elkaar kan halen is nu duidelijk.


  Maak melding

 24. Nu weet men genoeg, dat de Nederlandse belastingbetalers is een keer stop zegt. Er gaat teveel subsidie geld ernaar toe. We zeggen Subsidiestop voor zulke behandelingen. Pleeg je als nog een delict, levenslange opsluiting. Alleen op water en brood.


  Maak melding

 25. sra mi pepa,

  wat jij doet is landgenoten een status geven alsof wij behoren tot de vergane super Atlantische ras , terwijl wij binnen 33 jaar zijn verworden tot een slappe bananen industrie in Su 🙂


  Maak melding

 26. gaymap
  zie jij dan in wat voor probleem jij verkeert en hoe jij jou probleem moet oplossen.
  van de meeste mensen op deze forum is mij opgevallen dat jij een grote psygishe en mentale probleem hebt.
  jonge doe er wat aan,”anders gaat jij jou zelf nog een ernstige psygishe aandoening op de hals leggen


  Maak melding

 27. SRA: Als je wil integreren moet je vooral op je flatje zes hoog achter in de Bijlmer blijven zitten achter je p.c. abracadabra uitkraaien en koeterwaals op papier zetten.

  Sra Je hebt het verkeerd begrepen ik ben degene die en de methadon verstrekt en jij en de andere TBS clienten zoals Paraman Pasensie Luke ROBG Milton Duuh ! en de rest van de bordeline patienten.


  Maak melding

 28. pasew

  wat is jou originele oorsprong”uit welke gebiet van afrika komen jou voorouders vandaan en wat zijn zij geweest en wat waren zij.
  als jij mij dat niet kan uitleggen is het verstandig jou schrijven naar mij te beeindigen en geen onzin te schrijven.


  Maak melding

 29. who cares

  ik weet dat toekennen van jou probleem hard is en ontkennen een toevlucht is.
  maar geef niet hoor ik begrijp jou situatie,jij hoef jou niet te schamen,”beterschap en word clean.


  Maak melding

 30. redimusus
  jullie zijn geen partij voormij,”daarom heb ik besloten om vandaag niet meer met jullie te schrijven.
  ik wens jullie een gezegend dag,,daaaag.


  Maak melding

 31. kom kind ik ga jou leren normen & waarden!

  is goed mama…maar wat ik wil is een bigi brasa op vaderdag,…WAAR IS HIJ???

  wat zegt U mama…U weet het niet??????

  ,,en daarom mama heb ik spiegiese-klachten en zijn er tegenwoordig zoveel bonuman om geld uit te kloppen uit jou toch al lege portemonnee

  🙂


  Maak melding

 32. SRA: Opgeruimd staat netjes. Ook jij blijft volhouden dat je in Su woont.
  Lees je posting van zat 13.41u terug: “KIJK HIER IN NED”.
  SRA de Clini Clown de bent voor de zoveelste keer gigantisch door de mand gevallen, en voor vandaag sla je op de vlucht.
  Maar bij je eerstvolgende bezoek op dit forum zal ik het een en ander weer in herinnering brengen.
  De groeten op het Bijlmerplein/Ganzenhoef…..


  Maak melding

 33. En SRA de Clini clown, we zijn inderdaad geen partij voor jou, je bent te laag aan de grond en ontwikkelingszwak.
  Daar staan wij van ABB ( Anti Bouterse Brigade) ver boven……


  Maak melding

 34. Ben een Nedsuri, nu een jaar geremigreerd uit NL.
  Niet voor de regering maar voor SU, mijn geliefd land.

  Wat maakt het verschil?
  Hier in SU voel ik me geaccepteerd.
  In NL werd ik getolereerd.

  Ik doe het hier met minder, veel minder, maar ben wel een heel stuk gelukkiger.
  Hier hoef ik er niets voor te doen om erbij te horen, ik hoef me nergens te bewijzen.
  Dat geeft rust!
  Mijn lief Suriname, ik verlaat jou nooit meer!


  Maak melding

 35. WAN BON: Gefeliciteerd, nog vele gelukkige jaren in je geliefd land.
  Maar wat moeten wij met die info?
  Ik denk dat ook hier in Nedland er blije mensen zullen zijn die blij zijn dat jij blij bent in Surimaribo. But WHO CARES..


  Maak melding

 36. sra,
  Men zegt wie veel te zeggen heeft moet ook veel verantwoorden.
  JIJ weet zelf niet waar je het over hebt, je bent verstrikt geraakt in jou eigen zwart witte doemscenario.
  Ik voel mij prima hier in dit land, ik kan vanuit nederland naar heel wat landen in de wereld gaan, andere culturen leren kennen, ik mijn zelf een plek gegeven hier in dit land en dat doet mij goed.
  eens in de twee jaar bezoek Suriname voor een maand vindt ik meer als genoeg
  overal waar je gaat wonen zal je jou moeten inpassen.
  .


  Maak melding

 37. Wan Bon…wij zijn lotgenoten
  Zit nu al meer dan twee jaar in Su….heb een prachtige baan bij een groot Surinaams bedrijf en gatverd….. wat voelt het goed in dit land.
  weg van alle pracht en praal en terug naar de natuur
  nooit meer haast want de bus wacht gewoon op je.nooit laat want hier maken de kippen je al vroeg wakker en ik ben stukken gezonder geworden
  Suriname is materieel arm maar rijk aan geluk.


  Maak melding

 38. Who cares,

  Het gaat in mijn posting over acceptatie en tolerantie. Dat is de clue.
  Daar zit voor mij het verschil tussen wonen in SU en in NL.

  Als je ergens niet geaccepteerd wordt kun je eraan ten onder gaan.
  Een allochtoon ben je en zal je eeuwig blijven in NL. Ook je kinderen en kleinkinderen.
  Dat is geen gedachtengang maar een hard feit.
  Als je daarmee kunt leven is er verder niet zoveel aan de hand. Ikzelf en velen met mij konden en kunnen het niet en zijn geremigreerd.
  Tegen je zin in blijven wonen in een land waar je niet geaccepteerd wordt maar getolereerd, zou een oorzaak kunnen vormen van een psychische stoornis.

  Het gaat niet over mijn persoon, dat is bijzaak. Ik kan nl niet voor anderen spreken.
  But I care!


  Maak melding

 39. @Wan bon: het gaat niet of allochtoon bent. Het gaat of je je wilt participeren in de samenleving. Willen werken en werken en niet je hand ophouden als je kan werken. Ook of je je houdt aan de Nederlandse normen en waarden en je je gedraagt in deze maatschappij en ook geen mensen lastig vallen. Vooral het aanpassen.


  Maak melding

 40. Eigenlijk is het een wonder dat niet ALLE Surinamers, die lang in Nederland wonen, uiteindelijk gek worden, het is een bekend verschijnsel dat psychiaters, die lang tussen idioten verkeren, op den duur ook gek worden.


  Maak melding

 41. WAN BON: So menie wiewierie: Participatie participatie participatie!Zoals Live aangaf ,en als je het gevoel van ontheemd zijn opzij kan zetten dan ben je overal thuis. Sommige dingen zitten ook tussen de oren.
  Maar uiteindelijk : Home is where the heart is, en als dat nou in Su Tokio London of Amsterdam is, so be it!!


  Maak melding

 42. Wan bon,
  Met behoudt van…..geremigreerd?
  Ik ben het volledig eens met Live uit Koude Nederland.
  Ook in Suriname zal Wan bon zich moeten aanpassen.


  Maak melding

 43. @Live uit het Koude Nederland,

  Je naam is te lang!

  En je begrijpt mij niet goed. Hardwerkend, participerend, geïntegreerd, getolereerd maar ……..niet geaccepteerd.
  Jij bent nog steeds een allochtoon!


  Maak melding

 44. Wat ook een bekend verschijnsel is, is dat als je in een land woont omringd door drugsdealers, massamoordenaars,fraudeurs steeltuig en steeldieven, dat je labiel en apatisch word en dus ook psychische hulp nodig hebt,en ook dat gedrag van fraudeurs steeldieven en massamoordenaars en drugsgerelateerde criminaliteit gaat vertonen.


  Maak melding

 45. @GMAP:
  Aanpassen gaat een stuk makkelijker als je je geaccepteerd voelt.
  Verder valt het aanpassen reuze mee als je hier in SU geboren en getogen bent.
  PS ik heb in NL nooit en te nimmer mijn hand hoeven op houden. Heb er altijd hard gewerkt.

  @WHO CARES:
  Het zat bij mij niet tussen de oren maar zo mooi als jij het zegt: home is where the heart is.


  Maak melding

 46. GMAP: Ik wilde dat onderwerp niet aansnijden, maar het is bekend dat de meesten die geremigreed zijn “met behoud van” aan de zijlijn de hand die hen voedt af zitten te kraken.


  Maak melding

 47. @ Who cares

  Beste Forum bezoeker nu begrijp een ieder waarom Who cares zo reageert hij wordt beïnvloed door zijn omgeving en kan dus geen eigen mening vormen .

  tot slot reageren op onbenul is waste of time

  Who care je bent een gepasseerd station


  Maak melding

 48. @ Wan bon,
  Ik spreek voor mijn zelf, ik voel mij geen Hollander, ik ben een geboren Surinamer die zich goed weet in te passen binnen deze samenleving, ik verwacht ook niet dat alle Hollanders mijn moeten accepteren.
  De grondwet van nederland accepteerd mij wel en wat wilders of anders denkenden er van vinden moeten ze zelf weten.
  Ik ken verhalen van surinamers die in hun eigen land zijn gedicrimineerd en nu terug zijn in nederland, moet ik dan zeggen dat alle sirinamers discrimineren.
  Het ergste is wanneer in jou eigen geboorte land wordt gediscrmineerd, wat ik heel erg vond bij aankomst in suriname is dat ik de rij moest staan van buitenlanders


  Maak melding

 49. Psychiatrische stoornissen onder Surinamers is eigenlijk makkelijk te verklaren. Verschillende bevolkingsgroepen met al hun zogenaamde cultuur c.q. religies.

  Cultuur en religie vermengd met geestenverering is het grootste probleem van Surinamers. Trouwens is en was ook het geval in het land van herkomst. Eeuwenlang occultisme is een vloek die doorgaat in generaties.

  De nakomeligen betalen de prijs. Armoede en een valse economische vooruitgang. Ieder persoon of een land die zich bezig houdt met geestenverering/oproeping zal de prijs vroeg of laat betalen.


  Maak melding

 50. @ Who cares

  welk station
  het station waarin je leeft
  – een land dat in de historie bekend staat als grove mense schendingen die
  nooit zijn berecht ( INDONESIË, ZUID AFRIKA , SURINAME)
  – een land die andere landen heeft berooft decennia lang van hun rijkdommen
  – die dossier voor 60 jaar stoppen in frezer
  – een land waar drugs word verkocht in Coffie shop ( drug dealers )
  – een land waar de grootste bouw fraude ooit heeft plaats gevonden
  – een land die wereld burgers ( Surinamers op schiphol ) Discrimineert

  Een land waarin jij wordt beïnvloed lees je eigen commentaar hier onder

  Zaterdag 2 maart 2013 om 16:16 uur, door Who cares

  Wat ook een bekend verschijnsel is, is dat als je in een land woont omringd door drugsdealers, massamoordenaars,fraudeurs steeltuig en steeldieven, dat je labiel en apatisch word en dus ook psychische hulp nodig hebt,en ook dat gedrag van fraudeurs steeldieven en massamoordenaars en drugsgerelateerde criminaliteit gaat vertonen.


  Maak melding

 51. @Wan bon: Dat je als allochtoon niet geacepteerd wordt ligt toch merendeel aan jezelf. Het woord allochtoon in Nederland wordt meer als slachtoffer gebruikt. Jammer.


  Maak melding

 52. HENKES: MIJN reactie is naar aanleiding van jou posting, en ik durf ALLES!!!!!Maar ik val niemand aan ik dien ze van repliek als je onzin uitkramen!


  Maak melding

 53. HERMAN S: Ik dacht dat ik een gepasserd station was.

  Of kan je het toch niet laten omdat ik je trigger?
  En moet ik nu serieus ingaan op dat krankzinnig gewauwel van je?
  -Idonesia en Zuid Afrika zijn grote handelspartners van Nederland, die hebben hun verleden achter zich kunnen laten en zich verzoend met het heden.
  -Het dossier die opgeborgen is kan door je DDB de couppleger die er zelf ook bij was verklaard worden daar is Ned. niet vooor nodig, maar w.s. heeft je massmoordenaar iets te verbergen en houd hij de kaken stijf op elkaar
  -De coffeeshops zijn legaal door de verttegenwoordegers van onze eerste en tweede kamer aangenomen, net zoals de amnestiewet van je maffiabaasje is aangenomen, welliswaar tegen alle nationale en internationale wetten in.
  -Over Fraude in Surimaribo door wetgevers regeringsleiders, assembleeleden,rechters, advokaten, burgers in overheidsdienst met aan kop je DDB en zijn 40 rovers zal ik het voor het gemak maar niet hebben anders zit ik morgen nog achter mn laptop, en ik ga straks gezellig stappen dus ik pas!
  -Als die wereldburgers en je DDB (veroordeelde drugsbarron) morgen met hun handel in narcotica stoppen ,is er op Schiphol ook geen 100% controle meer,wat als het mij betreft opgevoerd mag worden naar 1000% NU!
  NEEN Herman S. ga jij maar lekker ergens anders in Surimaribo bij de ongeschoolden, maffioso ,steeldieven en moordenaars je onzin praatjes verkopen, hier op dit forum heb je op wat NDP-kuddedieren en paars gepeupel na geen klandizie. Asjeblieft dank je wel graag gedaan and Get a life.


  Maak melding

 54. @LIVE:
  Wan bon: Dat je als allochtoon niet geacepteerd wordt ligt toch merendeel aan jezelf.

  Dan begrijpen wij mekaar niet goed. Acceptatie gebeurt toch door de andere partij, door NL?
  Je kunt het toch niet afdwingen?

  “Het woord allochtoon in Nederland wordt meer als slachtoffer gebruikt. Jammer.”

  Dit woord hebben niet wij, Suri’s bedacht. Het is een uitvinding van de Hollanders om een “wij en zij maatschappij” te creëren. Denk aan de Apartheid in Z Afrika, was ook een NL uitvinding.

  Let wel, ik geef niet af op NL, enkel om af te geven. Ik heb daar heel lang gewoond en gewerkt en mijn verblijf daar, zal mij geen windeieren leggen voor mijn oude dag, dus ben ik dankbaar.
  Maar ik ben en blijf kritisch aan beide kanten van de oceaan. SU heeft ook zijn ellende!

  In deze topic gaat het er over, dat het grootste aantal psychiatrische patiënten onder de migranten Surinaams is. Dat vind ik ernstig en daarom reageer ik.


  Maak melding

 55. @Wan bon
  Wordt je in Nederland niet geaccepteerd omdat je een allochtoon bent?En vind je dat een hard feit?
  Waar ter wereld ben jij geen allochtoon?
  Denk jij dat jij geen allochtoon bent in het land waar je naar toe bent geëmigreerd?


  Maak melding

 56. WAN BON: Wat is je probleem, je bet toch weg en weg is weg jouw probleem is opgelost je bent gelukkig houden zo!
  Je hoeft niet in Holland te wonen dus dont worry be happy…… or forever hold your peace…..


  Maak melding

 57. @Wan bon: Sorry volgens mij heb ik hier met een oude heer en of mevrouw te maken.

  Dan spreek ik bij deze wel U aan.

  Mijn vraag aan u is. Hoe is het dan zo gekomen? Komt het doordat merendeel die in de jaren’70 naar Nederland kwamen nooit hebben gewerkt? Ik weet dat onder Surinamers vooral Creolen aan de drugs zaten en verslaafd zijn. Waarom gingen ze drugs gebruiken? Weten ze de gevolgen van drugs gebruik en wat de consequenties zijn voor hun kinderen ?

  Had men niet een beter mentaliteitshouding aan kunnen nemen? Bijvoorbeeld door te werken en of een eigen onderneming beginnen?

  Ik zal graag antwoord op u vraag willen hebben.


  Maak melding

 58. LIVE:Ik mag niet generaliseren, maar je hebt een punt.
  velen zaten met hun neus in de poeder , maar een groot gedeelte zat en zit in de bijstand, werken ho maar, en het zijn die lui die op hun 65e om het hardst schreeuwen dat ze een AOW gat hebben en vinden dat ze recht hebben op volledige AOW omdat Su een kolonie was en dat ze gediskrimineert worden.


  Maak melding

 59. @henkes
  Naar Nederland komen en uit je neus zitten vreten,
  je handen aan het eind van de maand ophouden zal je windeieren in deze maatschappij leggen!
  Studeren moet je!!!!!!
  Werken moet je en je daardoor dienstbaar maken aan de maatschappij!!Dat is goed voor jouw gevoel van eigenwaarde!!!
  Surinamers die lang in Nederland wonen en gek zijn geworden hebben daar geen rekening mee gehouden, hadden Nederland en zichzelf niet(s)(veel) te bieden.
  Het is dus dan geen wonder!!


  Maak melding

 60. De reacties van onder andere who cares bevestigen wat hier aan de orde is alleen maar. Het is inderdaad niet normaal om op 8.000 kilometers van huis te moeten leven in een uitermate stressige samenleving, waarvan nota bene beweerd wordt dat er geen discriminatie heerst. Yu fetre musu lusu.


  Maak melding

 61. @ medusa: nee,ik ben nergens ter wereld een allochtoon. Het is een Nederlands begrip! Alleen in NL dus.

  @who cares: als mij wat gevraagd wordt (in dit geval door Live) wil ik daar antwoord op geven. Je kunt ook gewoon mijn postings overslaan. Je hoeft ze niet te lezen.

  @Live: ik ben geen heer en al helemaal niet een oude. Wat heeft jou op dat idee gebracht?
  En wat zou het uitmaken als ik een oude heer was?
  Mijn oude dag is nog ver weg. Ik moet hier in Su nog hard werken voor mijn levensonderhoud maar daar heb ik voor gekozen.


  Maak melding

 62. WAN BON:Ik reageer waanner ik wil en op wat ik wil.
  Ik begrijp dat de de vrije meningsuiting en vrije pers ontgroeid bent als je in Surimaribo woont, maar dit is een Ned. site die handelt over Suri zaken, en dus valt onder het Ned/Europees recht. Dus vrijheid van meningsuitting.


  Maak melding

 63. Een paar opmerkingen dan stop ik deze discussie.
  Wan bon, je hebt hier gewoond maar volgens mij heb in jou eigen wereld geleeft.
  Als zie ik hoe Hollanders, kerken en andere organisatie hun best doen om uitgeprocedeerde asielzoekers te helpen dan vind ik dat Wan bon deze hollanders te kort doet.
  Wat doen wij met Surinamers in Suriname met geestelijke problemen, de velen Ptss patienten? die worden tijdens de ACP -EU conferentie verstopt.
  Wan bon als ik het niet naar mijn hebt waar dan ook dan vertrek ik.
  Niets is goed in Nederland, maar jullie houden het wel jaren lang vol in het oohw zo slechte Holland.


  Maak melding

 64. Who cares, dat dacht ik al, waarom noemde je mijn naam niet direct, dan had ik je de vraag niet hoeven stellen. Who cares, jij bent vast een Surinamer die al heel lang in Nederland woont, jij bent waarschijnlijk zelfs een Surinaamse psychiater die alleen bakra patiënten heeft. Jij hebt daardoor in het kwadraat klappen van de molen gekregen, dat gaat niet in je koude kleren zitten, al suggereert je naam het tegenovergestelde, al doe je nog zo hard je best, je kunt het niet verborgen houden dat er in de loop van de tijd steekjes los zijn komen te zitten. Who cares, misschien is het nog niet te laat voor je, kom snel naar Suriname terug, met de drugsdealers en ander tuig hoef je niet in aanraking te komen als je dat niet wil, ze maken maar een klein deel uit van de Surinaamse bevolking, in Nederland heb je echter te maken met het gros van de bakra’s die je bij tij en ontij shit kunnen vertellen omdat ze denken dat Nederland van hen is en je als Surinamer altijd als een indringer beschouwen, hoe erg je ook je best doet om te integreren. Als je je dat als Surinamer aantrekt, kun je er gek van worden, als je het ontkent, dan ben je al gek en is er niet veel meer aan te doen.

  MEDUSA, ik ben het helemaal met je eens dat je als Surinamer, die naar Nederland gaat, gebruik moet maken van de mogelijkheden die dat land biedt om te studeren. Waar ik me steeds over verbaas is dat er zoveel Surinamers die dat ook daadwerkelijk gedaan hebben, in Nederland blijven hangen, als je te lang in een voor jou vreemde samenleving blijft wonen is de kans aanwezig dat je gek wordt. Dat overkomt niet alleen Surinamers in Nederland, maar ook Nederlanders die naar Australië of de V.S. zijn gemigreerd en dachten dat ze Nederland en het Nederlands vergeten waren, die beginnen in het bejaardenhuis waar ze hun laatste dagen doorbrengen, plotseling weer Nederlands te spreken en ze draaien helemaal door vanwege heimwee. Ik zou daarom alle Surinamers die niet per se in Nederland moeten blijven, aanraden om naar Suriname terug te komen, je bent dan wel minder rijk in geld uitgedrukt, maar de kans dat je gek wordt is ook veel kleiner.


  Maak melding

 65. HENKES:Ik woon best wel lang in Ned. maar kom niet uit Surimaribo, dus hoef ik ook niet terug naar Surimaribo.Maar toch bedankt voor de uitnodiging.
  En ik ben geen psychiater, maar heb wel stage gelopen in een TBS kliniek vandaar dat sommige borderliners op dit forum voor mij herkenbaar zijn.
  En die bakras hoeven niet te denken dat Ned. van hen is, want Nederland IS van hen, net zo goed als dat Suriname van de Surinamers is.En HENKES ik heb nooit hoeven te integreren want ik ben al geintegreerd, ik BEN de integratie.


  Maak melding

 66. @Wan bon
  Jij zegt:”nee,ik ben nergens ter wereld een allochtoon”.

  Volgens mij schort er wat aan jouw algemene ontwikkeling.
  Weet jij dan niet dat allochtoon betekent:-
  “van elders aangevoerd.”

  Dus in Nederland ben je (ook)een allochtoon geweest en in Suriname ben je dat ook,tenzij je van rasechte Indiaanse komaf bent.
  Indianen zijn de autochtonen van Suriname.
  Zo staat dit al sinds de 50-er jaren in de Surinaamse geschiedenis boeken geschreven.

  Autochtoon betekent:
  “de oorspronkelijke bevolking uitmakend.”

  Verder zeg je:”Het is een Nederlands begrip! Alleen in NL dus”.

  Hiermee sla je alweer een ongelofelijke blunder!!!
  De begrippen allochtoon en autochtoon komen uit het
  Oudgrieks en die respectievelijk letterlijk:
  1.”uit een ander gebied of van een andere grond” en 2.”uit hetzelfde gebied of van de zelfde grond” betekenen.

  Deze begrippen zijn dus geen nieuwe woorden(zoals vele ongeletterden beweren) maar bestaan sinds ’s mensenheugenis en hebben juist op/om sociaal ethisch wetenschappelijke en verzachtende gronden/redenen het toen al even besmette woord “immigrant” in leven vervangen.

  Vertel dit maar verder aan al die domme mensen die de term allochtoon maar een Nederlandse vinding noemen!


  Maak melding

 67. WHO CARES:
  “WAN BON:Ik reageer waanner ik wil en op wat ik wil.
  Ik begrijp dat de de vrije meningsuiting en vrije pers ontgroeid bent als je in Surimaribo woont, maar dit is een Ned. site die handelt over Suri zaken, en dus valt onder het Ned/Europees recht. Dus vrijheid van meningsuitting.”

  Wat een overspannen reactie zeg, who cares!
  Het was alleen maar een suggestie van mij hoor!
  Houd het hoofd koel hoor en denk aan je hart!


  Maak melding

 68. @henkes
  Jij zegt:”Waar ik me steeds over verbaas is dat er zoveel Surinamers die dat ook daadwerkelijk gedaan hebben, in Nederland blijven hangen, als je te lang in een voor jou vreemde samenleving blijft wonen is de kans aanwezig dat je gek wordt”.

  Dit vind ik ONZIN!

  1.Hoe verklaar je dan het feit dat er psychische patiënten in Suriname rondlopen terwijl die geen vreemde samenleving voor ze is?

  2.Hoe verklaar je dan het feit dat er (relatief en misschien zelfs ook nog absoluut)meer geestesgestoorde mensen in Suriname dan in Nederland rondlopen,ondanks het feit dat ze niet in een voor hen vreemde samenleving wonen?


  Maak melding

 69. @MEDUSA:
  Gezien de tijd die je nodig had om te antwoorden, heb jij weer eens je algemene ontwikkeling kunnen uitbreiden. Fijn voor je en aardig dat je dat met alle forumleden hebt willen delen.
  De term Allochtoon wordt alleen in NL gebezigd, niet in SU en de rest van de wereld!
  Dus ben ik alleen voor de Hollander een allochtoon als ik daar woon.
  Gelukkig!
  By the way, het Nederlands is doorspekt van leenwoorden uit het oud Grieks.


  Maak melding

 70. @ henkes

  Who cares is aan de betere hand na mijn reactie gepasseerd station waarin hij leeft . alleen moet hij nog een stap maken om zijn grenzen te verleggen

  uit zijn reacties onderstreep hij het volgende

  En moet ik nu serieus ingaan op dat van je?
  -Idonesia en Zuid Afrika zijn grote handelspartners
  van Nederland, die hebben hun verleden achter zich kunnen laten en zich verzoend met het heden.

  Dus ook voor Suriname ligt verzoening voor de hand
  inmiddels al gebeurt alleen wordt het nog ontkent door Who cares.

  – De coffeeshops zijn legaal door de verttegenwoordegers van onze eerste en tweede kamer aangenomen, net zoals de amnestiewet van je

  hij bevestig dus de legaliteit van de amnestiewet

  Dus als je hem vraagt terug te komen anders wordt hij gek zal hem niet goed doen .

  Maar ja hij is aan de betere hand dat is belangrijk


  Maak melding

 71. WANG BON:In Suriname wordt het woord allochtoon niet gebezigd.
  Kan wel kloppen,daar worden de termen koelie jampanesie snesie djuka gebezigd ,en maken ze elkaar uit voor rotte vis!


  Maak melding

 72. HERMAN S Verzoening met Suriname is vooralsnog niet aan de orde.
  Anders dan in Zuid Afrika en Indonesia heeft Surimaribo n.l. een veroordeelde drugsdealer en massamoordverdachte de leiding. in eerder genoemde landen niet al zijn die ook niet helemaal perfect, maar waar wel!
  En je amnestiewet is alleen legaal in NDP kringen,volgens zowel de Surinaamse grondwet als in het Internationaal recht is die illegaal.
  En ik begrijp dat je leest wat je lezen wil, want de vader is de wens van de gedachte.
  En het zal mij inderdaad niet goed doen om onder dictatuur en censuur en een criminele regering te leven, want daarvoor ben ik een te uitgesproken persoonlijkheid.
  En hoewel ik niet bepaald bang ben uitgevallen, wil ik niet het risico lopen op de vlucht te worden doorgeschoten, of een onverklaarbaar ongeluk te krijgen en ergens in een van de Suri stinkriolen met overvloed aan petflessen gevonden te worden!!!


  Maak melding

 73. @WANG BON:In Suriname wordt het woord allochtoon niet gebezigd.
  Kan wel kloppen,daar worden de termen koelie jampanesie snesie djuka gebezigd ,en maken ze elkaar uit voor rotte vis!
  ——-
  MAAAAAAARRRRR…… Niemand is hier een Allochtoon.
  Het is hier niet “wij en zij”

  PS verlies het het onderwerp niet uit het oog!
  Zeg daar eens iets over! Inhoudelijk graag!


  Maak melding

 74. @Wan bon
  Wat heeft uitbreiding van mijn algemene ontwikkeling nou te maken met de termen “allochtoon en autochtoon” en de tijd die ik aan een reactie besteed.

  Indien je op een goede Surinaamse lagere school hebt gezeten heb je al in het prille begin (4de klas) kennis met deze termen gemaakt!
  De 1ste regel hoofdstuk 1 van het Surinaamse geschiedenisboek deel 1 (Dahlbergh 1957) van de lagere school,begon (begint)met de zin:-
  “De Indianen zijn de autochtone bewoners van Suriname d.w.z. ….. enz!”
  Misschien is dat goed voor jouw algemene ontwikkeling,maar ieder koe van zondag hoort dit te weten!Dus hoe zo uitbreiding????

  De term allochtoon wordt alleen in Nederland gebezigd maar in Suriname gebruikt men de term INHEEMS.
  Dat ben je niet omdat jouw (voor)ouders “import” zijn!
  Je bent niet alleen voor de Hollander een allochtoon ook t.o.v. de Indianen (de inheemsen) op het gehele Zuid Amerikaanse continent behoor jij tot de allochtonen (uitheemsen) indien je er woont.
  En zo zien ze jouw ook!
  (Denk aan de nationale dag der INHEEMSEN;die is niet voor jouw en mij bestemd hoor,maar alleen voor de Indianen!Wel mogen we mee feesten).

  De Amerikanen noemen de Indianen native citizens of native americans.
  De Engelsen spreken op hun beurt van “etnic minority”.
  En zo zullen alle landen hun benamingen hebben voor wat import is.

  B.t.w. niet alleen het Nederlands is doorspekt met woorden uit het Grieks maar alle Europese talen!


  Maak melding

 75. @Who cares
  Ja je hebt nog erbij gelijk ook.
  Daar heb ik niet eens aan gedacht!
  De begrippen allochtoon en autochtoon zijn gebezigd vanuit een wetenschappelijk perspectief i.t.t. de termen koelie jampanesie snesie djuka!
  Die hebben hun oorsprong in het plebs!!!!!!
  Maar daar maken we ons op dit forum niet druk over,hè.
  Dit is nou een typisch voorbeeld van “selectieve perceptie” in optima forma! 😳
  Wat hypocriet van die gasten aan de Atlantische Oceaan zeg!


  Maak melding

 76. @Wan bon
  MAAAAAAARRRRR…… Niemand is hier een Allochtoon.
  Het is hier niet “wij en zij”

  Oooooh??
  Inheemsen?
  Wie zijn dat?
  Wij of zij?


  Maak melding

 77. @ Who cares

  Goed geprobeerd maar je slaat de plank volledig mis

  Soeharto was nog aan de macht toen Politiek den Haag dreigde met stopzetting ontwikkeling hulp Ik hoor nog heel duidelijk hoe President Soeharto met zijn Volk in een koor zegt hou je Geld ik heb het niet nodig toen was Soeharto meer dan 30 jaar aan de macht . Indonesië had Nederland niet meer nodig en behoorde tot de Aziatische tijgers ( opkomende economieën ) van het oosten samen met Maleisië en zuid Korea . Nederland moest een toon lager zingen en moest ook slikken dat moorden in Indonesië een binnenlandse aangelegenheid was.

  Afrika Nelson Mandela wordt met rode loper en met groot respect ontvangen in Nederland . Maar hij wordt niet gevraagd om de apartheid, genocide, moorden op grote schaal van de toen nog levende apartheid presidenten Frederik de Klerk ( afstammeling Nederlander) te berechten

  Wat een selectieve gedachte gang

  En Surinamers moeten maar onderling door vechten zoals de oorlog die Brunswijk moest voeren en gefinancierd door Politiek Den haag .

  Er is al verzoening in Suriname wij hebben dat van Politiek Den Haag niet nodig . alsook de ontwikkelingshulp niet dat is al een feit.

  Tot slot er word nu al meer geïmporteerd uit Nederland en niet omgekeerd .

  pakketten uit Suriname naar Nederland is meer dan
  uit Nederland.

  Time will tell


  Maak melding

 78. Deze topic gaat over meeste psychiatrische stoornissen bij Surinamers. Op nummer 2 zal wel de Marokkanen staan. Wie heeft hier een bronvermelding?


  Maak melding

 79. @MEDUSA: De begrippen allochtoon en autochtoon komen uit het
  Oudgrieks en die respectievelijk letterlijk:
  1.”uit een ander gebied of van een andere grond” en 2.”uit hetzelfde gebied of van de zelfde grond” betekenen.

  Jouw kinderen, Medusa, indien je ze hebt, zijn in NL geboren, niet in een ander gebied of van een andere grond. Toch zijn en blijven ze hun hele leven lang Allochtoon en ook hun kinderen zullen dat etiket opgeplakt krijgen. Reken maar….

  En dat maakt het verschil!

  En ja in Su ben ik voor NEDERLANDSE begrippen, een Allochtoon!
  Dahlberg 1957? was Su nog rijksdeel van NL.
  Dus…. Nederlandse terminologie! Natuurlijk!

  Je laatste opmerking is echt overbodig! Je kan het niet laten hè.
  Jammer dat je de disccussie niet zonder emoties kan voeren.


  Maak melding

 80. @Herman S

  bout zei het al dat als 40 pakketten uit Ned. komen dan gaan er 90 naar Ned.Soms bevatten de pakketten uit Sur. zelfs motorfietsen.


  Maak melding

 81. JACOBUS: Maar 89 van die pakketten uir Su bevatten het spul waar DDB en zijn 40 struikrovers in grossieren!
  En inderdaad ook motorfietsen groenten hout etc.


  Maak melding

 82. HERMAN S: Als je Het niet erg vind laat ik je onzinpostings voor wat ze zijn.Ik laat ze achter op een Station en wel een gepasserd station, want ik ga gezellig stappen en je zoekt het maar uit met die criminele bende, NDP dwaallichten en volidioten van je in de bananarepubliek /suribabwe.
  Je Idealisme maakt je totaal blind, en dan is de leugen je natuurlijke bondgenoot.Mit wissen und wissentlich!!!!


  Maak melding

 83. @ Who cares

  Geen commentaar ( of niet reageren ) omdat je niks kan weerleggen bedoel je .
  niets is ook iets alleen moet je het kunnen bevatten.

  we zijn 6 uren verder nadat je zou stappen maar je bent er nog geniet ze .

  einde citaat


  Maak melding

 84. Wat moet ik met die onzin, elke dag als ik over straat ga, zie ik alleen maar van die witte mensen, die echt
  geflipt zijn, boi, me taigie, maar goed het zal allemaal wel.


  Maak melding

 85. @Wan bon
  Wat heeft mijn laatste opmerking al weer met emoties te maken!
  Jij maakte een opmerking over Griekse leenwoorden in het Nederlands en ik over Griekse leenwoorden in alle talen.
  En wat dan nog meer???
  Mag dat niet???

  WAT KAN IK NIET LATEN!!!!
  KEN JE MIJ?
  HEBBEN WE AL EENS MET ELKAAR GEDISCUSSIEERD?

  JULLIE ZULLEN ALTIJD WAT OP DE NEDERLANDSE BENAMINGEN VINDEN.
  VREEMDELING WAS NIET GOED.
  BUITENLANDER WAS NIET GOED.
  GASTARBEIDER WAS NIET GOED.
  ZWARTE WAS NIET GOED.
  ALLOCHTOON IS NIET GOED.
  wanneer wordt er dan een goede term gevonden?

  Verder:
  Geen bezwaar dat mijn kinderen hun hele leven lang allochtoon blijven en ook t.a.v. mijn (achter-achter)kinderen niet.

  In Suriname ben je niet alleen naar Nederlandse maar naar universele begrippen een allochtoon!
  (want je bent niet inheems;je bent import;van oorsprong komen je voorouders elders dan op de grond waar je momenteel woont vandaan).

  En dit laatste-
  Dahlberg 1957? was Su nog rijksdeel van NL.
  Dus…. Nederlandse terminologie! Natuurlijk!

  vind ik gewoon een nergens opslaande en domme opmerking!
  Dahlberg was een rasechte Surinamer en kon zich natuurlijk niet van het Spaans,Turks Berbers in Suriname bedienen maar simpelweg van het Nederlands en wilde gewoon aangeven dat zij de eerst aangetroffenen op Zuidamerikaanse bodem waren.
  En in de wetenschap gebruikt men termen om ellenlange zinnen te vermijden;vandaar de voortreffelijk uit het Grieks geleende toegepaste term,autochtoon!


  Maak melding

 86. “Meeste psychiatrische stoornissen bij Surinamers” in Nederland.

  W.o. Live uit het Koude Nederland.

  Want deze ziet de gehele dag in zijn/haar dromen ARME CHINEZEN naar Suriname vertrekken.

  U dient nu echt geholpen te worden door de bekende BaasWaterval voor het te laat is.


  Maak melding

 87. @MEDUSA:

  Jippie de jere! 🙂 🙂 🙂

  (BW) heeft ook een Chinese assistent.

  Een neushoorn is een zoogdier en een bedreigde diersoort. Dit komt vooral omdat de neushoorn gebruikt word voor het maken van medicijnen in China.

  En een beetje poeder van de ‘hoorn’ wordt ook toegevoegd bij zo’n Swit Sopie voor (Live in het Koude Nederland). 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 88. Who cares, we verschillen van mening wat betreft het claimen van een land als te zijn van een bepaalde groep, ik ben van mening dat Nederland niet het eigendom is van een bepaalde groep. Blanke Nederlanders denken dat Nederland hun eigendom is en andere mensen, vooral als ze niet blank zijn, al zijn ze in dat land geboren en getogen, blijven ze zien als vreemdelingen, die er eigenlijk niet in thuishoren. Je zegt niet in Suriname geboren te zijn (het land heet Suriname met de hoofdstad Paramaribo en geen Surinamibo, ben je te achterlijk om dat te kunnen onthouden?), zijn je ouders wel afkomstig uit Suriname en hebben ze een beetje meer pigment dan de blanke Nederlanders? Zo ja, dan mag jij je wel geïntegreerd voelen, de meeste blanke Nederlanders, die jou niet persoonlijk kennen, gaan er zonder meer van uit dat je NIET geïntegreerd bent en dat je maar zo snel mogelijk moet oprotten naar je ‘eigen land’.
  Ik vind overigens ook niet dat Suriname van de Surinamers is, ik weet niet eens wie nou wel Surinamer is en wie niet, iedereen die zich normaal opstelt en gedraagt, mag van mij in Suriname komen wonen, of het nu om Chinezen, Haitianen , Brazilianen of bakra’s gaat, ik heb dat land niet gemaakt, ik zal ze daarom nooit zeggen dat ze naar hun eigen land moeten oprotten, alleen maar om het feit dat ik ze als zodanig kan herkennen.


  Maak melding

 89. misschien maakt suriname niet zoveel reclame voor hulporganisatie;s die mensen in nederland allerlei psychise ziektes aanpraten om hun pillen en zogenaamde therapie te kunnen verkopen. aan mensen die het gewoon ff moeilijk hebben met emoties tegenslagen en het leven. Misschien is het in suriname nog normaal dat je naar elkaar luistert en elkaar helpt zonder meteen te roepen je hebt dit en dat en je moet in therapie. Ik weet niet hoe het in suriname gaat. maar hier in nederland word je al psychisch verklaard en genoemd op het moment dat je verkouden bent. Dat word de burger erin gestampt om maar zoveel mogelijk “psychiaters” rijk te maken. 75% van de kinderen in nederland heeft al een officiele stempel. terwijl dit toch echt Normale kinderen zijn. Dit is allemaal geldklopperij, zoals de kerk vroeger riep BEZETEN en voor veel geld een exorsisme deed. zo is de medische wereld ook bezig.
  Sterkte aan alle mensen die het moeilijk hebben.
  groetjes van iemand die surinaamse mensen met respect behandeld en toch door het leven gaat als; bakra tata blanda slavendrijver witkop kaaskop bleekscheet enz… maar net als de niet rasisten onder u zal ik me niet van dat soort zielige mensen aantrekken. moeten jullie ook niet doen, rasisme is iet van alle tijden en van alle rassen, denken dat iedere hollander jou ziet als een “allochtoon'” is ook rasisme.
  Een schonere wereld begint met je eigen stoep. Wij niet rasisten(in alle kleuren en maten) zullen het nooit winnen van die haatdragende personen. blijf zelf schoon van zulks gedrag en alles komt goed 😉


  Maak melding

 90. even een reaktie op de opmerking van medusa die schreeuwt ” ZWARTE WAS NIET GOED. ALLOCHTOON IS NIET GOED.wanneer wordt er dan een goede term gevonden? ”

  mijn reaktie;
  mevrouw medusa
  wat denkt u van het woord MENS ???
  of staat u zo hoog in de pyramide dat wij mensen onderverdeeld moeten worden in een door u en een 1 of andere griek bedachte term.
  Volgens de grieken betekende het woord democratie ook, adelen en hogeren mochten hun mening geven en vrouwen en slaven stonden buiten.
  dus zo geweldig trots hoef je niet te zijn op die griekse termen


  Maak melding

 91. HERMAN S Ik begrijp dat in bejaarde kringen waar jij vertoeft het stappen om 16.00u n.m. ofzo begint om op tijd om 22.00u ofzo weer de krakende hersenen te ruste te leggen.
  In mijn kringen begint het stappen na middernacht tot in de vroege uurtjes nu dus.
  En ik laat je abracadabra en krankzinnig gewauwel nog steeds voor wat het is. Sometimes the best answer, is no answer at all. einde citaat!!!


  Maak melding

 92. HENKES:We verschillen helemaal niet van mening wie nou wel of niet eigenaar is van welk land dan ook.
  Ik heb gezegd wat ik gezegd heb, en daar moet je het mee doen. Wat jij vind van welk land in wiens eigendom is zou mij verder aan mn r**t roesten.Ik weet wat mijn eigendom is.
  In ben inderdaad niet in SURIMARIBO geboren, overigens ook niet in Nederland, want je zit naar antwoorden te hengelen dus help ik je een eindje op weg.
  En als jew wilt weten waar ik geboren ben hoef je het alleen maar te vragen.
  En mn ouwelui hou die maar buiten deze discussie, want ze weten w.s. niet van het bestaan van eenj site die waterkant heet, ze hebben n.l. interessantere bezigheden.Maar ook hun geboorteplaats mag je naar vragen al het je zo boeit!
  En ik weet niet op je het weet , maar ik ken ook Suris die blank zijn met blauwe ogen, die niet opvallen in de Europeesche samenleving, maar ja die wonen w.s. niet bij jou in de Surinaamse krachtwijken a la Tammenga Goede verwachting en weet ik het allemaal.
  En je stelling van iedereen mag in Surimaribo wonen klopt van geen kanten.
  Breek me de bek niet open.
  Er zijn Suris die generaties in Su wonen en elke dag uitgemaakt worden voor koelie japanesie djukas snesie blaka man, die elkaar allemaal uitmaken voor rotte vis.
  Dus HENKES die dooddoenners van jou, daar trap ik niet in, Nu niet Never nooit niet.
  En nu enkele uurtjes slapen en straks gezond weer op, het was gezellig stappen in Holland Landje aan de Noordzee, en daarom hou ik van Holland. Niet jaloers worden!Groeten aan je Topregeringsjunta met cosmetisch democtratie!!!


  Maak melding

 93. MISTERX: Sinds wanneer benm jij “pshychisch verklaard”?
  Is het is uit je jeugd, of is dat recentelijk gebeurd?
  En hoe rijk is je psychiater geworden?
  En MEDUSA heeft gelijk punt uit en Basta!!


  Maak melding

 94. Keep your friends close, but keep your enemies closer.
  Ik ben het voor de volle 100% eens met Who cares, 2 maart om 21-34 uur.
  Sommige Surinamers zijn hypocriet, neem paraman bijvoorbeeld, die schreeft laatst nog dat als Santokhi president van Suriname zou worden een raciale oorlog zou uibreken in Suriname . als ik hier op WKN leest hoe die marrons ervan langs krijgen, en hoe er wordt gesproken over rassen in Suriname dan schaam ik mij als Surinamer. het is een illusie om te denken dat alles koek en ei is in Suriname,mensen zijn mensen overal in de wereld.
  Zalige mijn oma zou zeggen, kawka dre na loktu, ma a nati na inisei.


  Maak melding

 95. Bij Surinamers is het taboe om een psychiater te consulteren. Volgens de deskundigen lijden veel Surinamers aan allerlei psychische aandoeningen die zich trachte te verdoezelen hetzij door bescherming te zoeken bij de eigen groep of het bezoeken van een alternatief geneesheer (boenoe man). Zo valt het mij ook op dat de kwestie op de MULO school te Wagingen waar kinderen in trance raken, wellicht te maken kan hebben met schrizofenie. Maar wat zie je gebeuren?
  Ouders zoeken allerlei buiten natuurlijke verklaringen en de overheid gaat daarin mee. I.p.v. de kinderen aan een grondig psychiatrisch onderzoek te onderwerpen worden allerlei ‘zielejagers’ ingeschakeld die als een kind in een snoepwinkel hun rituelen uitvoeren. Slechte zaak.


  Maak melding

 96. de gezamelijke verklaring van de priesters daar te wageningen is: sensatie-zucht!

  die oude/trouwe tjeplatie zou ook hier wonderen verrichten 🙂


  Maak melding

 97. De oorzaak hiervan ligt aan de opvoeding en niet aan enige stoornis dat aan gepraat wordt door derden.Surinamers hebben niet meer of minderstoornissen dan andere volkeren.Surinamers gebruiken dit voorwendsel om niet te hoeven te gaan solliciteren of werken.Een arts vertelde mij dat er Surinamers waren die voor genezing naar Suriname wilden omdat de geneesheer medicijnman hem/haar kon genezen.Mijn inziens is dit meer een vakantie waar de Surinamer op zoek was en niet werken.De halve maan moet zich meer bezig houden met haar achterlijke achter baan dan de Surinamers.De Surinamers worden misbruikt.Zie de A.O.W. kwestie.We trokken met de halve maan op dit kon gewoon niet.Wij zijn altijd Nederlanders geweest en de halve maan niet.


  Maak melding

 98. Onze opvoeding en de opvoeding die wij onze kinderen geven laat te wensen over.Wij maken hun tot zwakke mensen die geen zelfrespect hebben voor het eigen ik.
  Een kind opvoeden is het mooiste wat je kan overkomen.
  Je hebt een ziel bij je die je moet vormen tot een goed mens.Voed hem/haar op met haar innerlijke kracht en niet met al die joden rotzooi.Onze innerlijke kracht is onontbeerlijk om een zelfverzekerd leven te leiden.Wij moeten naar onze roots en van daar uit de kracht putten voor onze zelfverzekerdheid.Heb je die dan kan geen andere je doen wankelen.JIJ BENT GOD JIJ BENT HET LIGT EN NIET ANDERS.


  Maak melding

 99. Ik vind het niet vreemd! Surinamers zijn een geschift volk en die van hier willen Surinaamser dan Surinaams zijn, dus ook 2 keer zo gek! Komt door al die hwbi’s en het constant slachtoffer spelen! De waarheid is hard, maar un law echt!


  Maak melding

 100. @GMAP
  Broeder, fawakka…
  Wij wijzen graag de vinger (alle vingers) naar die bakra’s dat ze DISCRIMINEREN maar wij blijven ook niet achter…
  we zien die prienta in de ogen van die bakra’s maar die kankantriestam in onze eigen ogen zie we niet of willen we niet zien….
  Elk mens is een rascist…


  Maak melding

 101. Ti yu e zuku yu za fini….meestal gaat men de dingen zelf zoeken..als het op cultuur komt….het blijft en maakt ziek….daarom nooit no go zuku rotzooi…i no go man djarin met als gevolg yu fuck yu egi famiri op fu libi wan lo hebi na baka….daarom nooit nu go zuku sani na sma…dus bonuman of lukuman..din man e poti moro hebi gi yu…puru law gi yu….plus din e bloot yu letterlijk en figurlijk…jij gaat pinaren en gek worden.


  Maak melding

 102. @SAVIOEN zondag 3 maart 11.21u:De Nederlandse AOW pesioenen hebben niets en dan ook niets te maken met het wel of geen Nederlander zijn.
  De Pensioenopbouw is gekoppeld aan de woonduur in Ned.
  Of je nou Turk Suri of Maroc of Autochtooon bent, iedereen die legaal in Ned verblijft bouwt AOW pensioen op.
  Nederlanders die buiten Ned verblijven bouwen ook geen AOW pensioen op tenzij ze premie storten, en dat geldt ook voor de Suris van voor 1975.
  De Surinaamse overheid heeft een zorgplicht voor zijn burgers en hadden dit of voor de onafhankelijkheid ,of bij de onafhankelijkheidsonderhandelingen in de toescheidingsovereenkomst moeten regelen.
  Ons Caribisch Nederland heeft in 1960 de AOW pesioen voor zijn burgers ingevoerd.Daar had Suriname een voornbeeld aan kunnen nemen.
  En die Suris die voor de onafhankelijkheid in 1975 naar Ned zijn verkast hadden hun AOW gat zelf kunnen regelen door of bedrijfspensioen op te bouwen of de AOW gat af te kopen.Einde cursus Sociale verzekeringen. Dus Savioen laat je eerst voorlichten voordat je iets roept..


  Maak melding

 103. Who cares, ik heb het je al eens eerder gezegd; je gedraagt je als een hond die zijn territorium afbakent, dat paaltje waar hij op gepist heeft is van hem en een andere hond moet durven om daar ook op te komen plassen, die mag dan meteen oprotten naar zijn ‘eigen land’.
  Who cares, ik ken genoeg Surinamers met blond haar en blauwe ogen (Buru’s) die voor geen cent in Nederland wilden blijven wonen na hun studie in dat land.
  Het interesseert me niet waar jij en je hele familie geboren zijn, ik wil je alleen maar duidelijk maken dat als jij een ‘bruine hond’ (naar analogie van het bovenstaande) bent tussen de ‘witte honden’ in Nederland, je kunt denken dat je geïntegreerd bent omdat je gestudeerd hebt, je uit de naad werkt en een mooi huis en een mooie auto gekocht hebt, maar die witten willen dat je zo snel mogelijk oprot omdat je van ‘hun land’ profiteert. Vraag het maar aan iedere jonge Surinamer die in een mooie auto rondrijdt in Nederland, hoe vaak hij niet door de politie is lastiggevallen. Als je qua uiterlijk niet verschilt van de gemiddelde witte Nederlander, dan heb je geen recht van praten als het om een probleem gaat waar je op je uiterlijk beoordeeld wordt. Ik heb, toen ik in Nederland woonde, Duitse vrienden gehad, die mochten meestal ook oprotten van de Nederlanders als ze er achter kwamen dat ze Duitsers waren, maar als ze hun mond niet opendeden konden ze gewoon doorgaan voor Nederlanders en hadden ze nergens last van en dat gold vooral voor hun kinderen die in Nederland geboren zijn, een kind uit bruine ouders blijft altijd een buitenlander in Nederland, die bij het minste en geringste naar zijn hoofd geslingerd krijgt dat hij naar zijn ‘eigen land’ moet oprotten. Voor mensen zonder olifanten huid of een bord voor hun kop kan dat makkelijk tot psychische problemen leiden.


  Maak melding

 104. HA die Henkes:Ik ken ook genoeg blanke Suris, burus joden, Portugezen, blond haar blauwe ogen roomwit, die zolang in Ned wonen dat zij bijna vergeten zijn waar ze vandaan komen.
  En jawel je zit wel te vissen naar mijn afkomst, geeft niet je hoeft je niet te schamen! Vraag het gewoon!!Inplaats van allerlei aannames en suggesties te poneren terwijl jij mij niet kent.
  En ja ik heb gestudeerd, en ben hartstikke geintegreerd, en weet waar ik vandaan kom en waar in naartoe ga.
  Ik kom uit een volledig gezin, want ik heb een Moederland en een Vaderland.
  Mijn Moederland daar kom ik vandaan.
  En Nederland is mijn Vaderland,daar draag ik de achternaam van en dat is het Nederlanderschap.
  Ik ken geen gevoel van ontheemd zijn, ik ken mijn identiteit, en aan identiteit hangt altijd een prijskaartje, maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.En ook ik heb Duitse vrienden en die zijn hartstikke welkom in Ned. tussen de Nederlanders, hoewel ik de gevoelens van de oorlogsoverlevenden begrijp jegens de Duitsers, net zoals ik de nabestaanden van de genocide begrijp die je DDB heeft aangericht op 8 dec. 1982 en in Moi Wana.Dat jij dat inlevingsvermogen niet hebt, zegt alles en dan ook alles over jou.Duitsland is de grootse handelspartner van Ned. en Duitsland toeristenbestemming bij uitstek voor de Nederlanders.
  En ik ken hele volksmassas Suri jongeren maroc en overige allochtonen die nooit aangehouden worden door de Politie, dus je kritiek is zuur, vreugdeloos en gaat gebukt onder gebrek aan realiteitszin.En over bruine en witte honden gesproken hoe is het eigenlijk met die Suri zwerfhonden op de suri wegen en in de Nationale assemblee hebben ze al geprotesteerd tegen het niet voordragen van Albert Ramdin?, of zijn ze zoals altijd weer afwezig geen qourum omdat ze het te druk hebben met hun zakken te vullen? Ik ga een lekkere Hollandse groentesoep naar binnen werken, home made en wens je een hele fijne zondag and spread the word!!!
  Ga jij maar lekker heulen met moordenaars van je familie als het je zou overkomen.Maar ik denk dat je dan wel anders piept, when the shoe is on the other foot!!!


  Maak melding

 105. HENK MOLENAAR: Ik probeer die jongen op het goede spoor te brengen, zo ben ik dan ook weer ondanks hij mij voor een hond uitmaakt,terwijl de enige echte honden in Ocer zitten en hun kuddedieren overal te vinden zijn ook op dit forum. maar geeft niet het probleem is w.s. terug te voeren naar zn jeugd, of mislukt verblijf in Europa.
  Het leven in twee werelden gaat ook niet in je koude kleren zitten, en soms is remigratie ook niet het antwoord.


  Maak melding

 106. @misterx
  mevrouw medusa?????
  Heeft iemand jou op dit forum verteld dat ik een man/vrouw ben?
  Jij bent geen voorstander van een onderverdeling van de mens,maar je noemt mij zo voorbarig als je bent wel mevrouw?Noem mij maar MENS!!!
  (Je bent dus bij uitstek een grote brok “principiele tegenspraak”)!
  Zou je mij dan liever ook niet willen betitelen als “geachte lid” of MENS i.p.v. mij naar geslacht onder te verdelen?

  De wetenschap komt er niet onderuit mensen,dieren, planten en dingen onder te verdelen.
  Eenvoudig weg om de dingen beter te begrijpen en te benoemen.(Dit heeft geen ene moer te maken met negatieve discriminatie).

  Blijf jij alles maar MENS noemen en zie hoever je komt!
  Indien je een “beetje opleiding” hebt gevolgd zul je dat merken.
  Maar ik blijf bij de benamingen:-
  1.(westerse) AUTOCHTOON voor blanken uit Nederland, 2.westerse ALLOCHTOON voor blanken maar niet afkomstig uit Nederland en
  3.niet-westerse ALLOCHTOON voor niet blanken in Nederland.
  Geen vlekje aan en een prima onderscheid naar afkomst!


  Maak melding

 107. @Savioen

  Heel opmerkelijk wat u zegt: kunt u mij het verband uitleggen tussen de surinaamse opvoeding en het in trance raken van kinderen op de MULO school Wageningen?

  Groet

  Plato


  Maak melding

 108. De aanleiding van bovenstaande reacties is het artikel meeste psychiatrische stoornissen etc., Henkes volgens mij ben jij daar het ultieme voorbeeld van, met je eenzijdige kant op het leven in Nederland en de manier hoe er met allochtonen omgegaan wordt, jij haalt de duitsers erbij, laat ik nu als half nederlander/half duitser zeggen “zum kotsen” en ruim twintig jaar getrouwd met een surinaamse, hoe je behandelt wilt worden ligt voor het grootste gedeelte aan je zelf en aan je houding, in het leven, en het maakt geen moer uit of dat nu als witte is in Suriname of als gekleurd mens in Suriname, man kijk eens naar jezelf en probeer er eens achter te komen waar nu echt die gefrusteerdheid vandaan komt, sterkte daarmee want dat heb je echt nodig en een beetje positievere kijk op de wereld om je heen.


  Maak melding

 109. HENKES: Gaat mij binnekort vertellen of het iets is uit zn jeugd,wat hem dwarszit, zn mislukte Europeesche avontuur, of apathie als gevolg van langdurig verblijf onder dictatoriale regimes, de druk van massamoordenaars en veroordeelde drugsdealers om je heen, kan vaak overslaan in ernstige vormen van het borderline syndroom.
  Snelle hulp is geboden! Mijn advies en een plan van aanpak met hulp van bevriende psychiaters en psychologen en traumadeskundigen staat klaar. Internetdoktoren doen ook wonderen.


  Maak melding

 110. Geen wonder dat dit forum door hun als een dagelijkse therapie wordt gezien en gebruikt.
  Hun geliefde Holland maakt ze met de dag gekker.


  Maak melding

 111. Henk Molenaar, als je vindt dat ik een probleem heb en je legt niet uit wat dat probleem is, dan kun je net zo goed je mond houden, je helpt me met je opmerking niet van dat probleem af, als dat tenminste je bedoeling was met die opmerking. Als dat niet je bedoeling was, wat gaat het je dan aan dat ik een probleem heb, ik voel me momenteel kiplekker met mijn eventuele probleem(en).

  Who cares, ik heb je niet uitgemaakt voor een hond, lees maar na, ik heb je gedrag vergeleken met dat van een hond, en voortbordurend op die opmerking sprak ik over ‘bruine hond’ tussen aanhalingstekens d.w.z. dat je niet echt een hond bent, als jij jezelf als hond ziet, kan ik er niets aan doen, daar moet je zelf aan gaan werken om dat probleem op te lossen.

  Ik wil helemaal niet weten wat je achtergrond is en waar je geboren bent en dat je uit een volledig gezin komt, jij hebt daar niets aan bijgedragen. Dat je vader en je moeder je tijdens de zuiverste liefdesrelatie ooit hebben verwekt, daar had jij niets mee te maken, voor hetzelfde geld had je vader je moeder verkracht, of haar betaald om een nummertje te mogen maken en jij was ongewild het product daarvan. Je moet je niet beter voelen dan anderen, die niet in een volledig gezin geboren zijn, jij en die anderen hebben dat niet in de hand gehad, net zo goed als jij niet hebt kunnen bepalen in welk land je geboren bent. Jij verwijt mij ervan dat ik zomaar dingen over jou aanneem, terwijl je hetzelfde doet naar mij toe, je gaat er zonder meer van uit dat ik de handelingen van Bouterse goed keur en dat ik een aanhanger van hem ben, terwijl dat helemaal niet zo is, als ik alleen mocht bepalen, was Bouterse nooit president van Suriname geworden. Ik heb het nu echter niet over Bouterse, ik heb het over de vele Surinamers die gek worden in Nederland. Dat ik als Surinamer van mening ben dat het beter voor hun psychische gezondheid zou zijn als ze in Suriname in plaats van in Nederland kwamen wonen, is mijn goed recht. Als Who cares en Henk Molenaar, als niet Surinamers, het daar niet mee eens zijn dan mogen jullie dat van mij, maar wie zijn jullie om hierover, als niet Surinamers, met mij van mening te verschillen, jullie zijn toch geen Surinamers, jullie kunnen niet weten hoe een Surinamer zich in een bepaalde situatie voelt? Ik weet ook niet hoe een Nederlander zich voelt wanneer hij het Wilhelmus hoort klinken of wanneer hij Alexander en Maxima tegenkomt, mij, als Surinamer, zegt dat helemaal/totaal/volkomen NIETS en dan ook NIETS.


  Maak melding

 112. Behalve Baas Waterval kan ook Steve Meyer geconsulteerd worden.Hij heelt en geneest allerlei ziekten.Ook kan hij je ontdoen van je knagend geweten.Dat alles tegen één tiende van je salaris.


  Maak melding

 113. JACOBUS: Noch baas Waterval noch Stevie Wonder Meye hebben met name DDB en zijn 40 struikrovers van hun knagend geweten af kunnen helpen.
  Daar hadden ze een illegale Amnestiewet voor nodig.
  Dus ook Henkes zal niet veel baat bij hen hebben.


  Maak melding

 114. HENKES: Je bent van mening van het voor geboren Suris en hun psychische gesteldheid beter zou zijn als ze in Surimaribo wonen,
  En Wie is HENKES om dat uit te maken?
  Ook Surinamers buiten de Suri grenzen hebben het zelfbeschikkingsrecht en daar gaat niemand anders over dan de Surinamers zelf.Ook jij als Suri weet niet wat goed is waar Suris wel of niet besluiten te wonen.
  Henk Molenaar heeft gelijk je hebt dus een probleem, daar was ook ik al achter.
  En mijn gedrag is vergelijkbaar met dat van een hond.
  Ik geloof, eigenlijk weet ik zeker dat je in de war bent en mij verward met die zwerfhonden en rioolratten die de leiding hebben in Surimaribo.
  En lees mijn stukje over een volledig gezin nogmaals, van voren naar achteren en van boven naar beneden, want je begrijpt er weer helemaal niets van.Dag Henkes en een goede week!


  Maak melding

 115. Ze houden zo veel van Nederland maar zitten elke dag te kijken wat Suriname en de Surinamers wel of niet doen.Sommigen zijn niet eens Surinamer of ex-surinamer maar zitten wel elke dag hier rotzooi op te schrijven.
  Ik zou echt mijn kostbare tijd niet verdoen om op een of andere site van Nederland of belgie te gaan debateren met mensen terwijl ik er niet woon of ben geboren.Ik woon in Suriname en ben er geboren en zal me daarom aangesproken voelen als er over mijn land gesproken wordt en ik zal ook reageren,daar heb ik alle recht toe en zo ook de ex Surinamers die er geboren zijn maar om op een africaanse site te gaan debateren met mensen uit Afrika……naaaaadaaaaaa


  Maak melding

 116. “ik zou echt mijn tijd niet verdoenom op een of andere site van Nederland of Belgie gaan debateren met mensen terwijl ik er niet woon of ben geboren” Aldus BRYAN.

  Bryan wat voor site denk je dat dit is? of ben je niet zo snugger dat je het niet door hebt?


  Maak melding

 117. 03 maart 2013

  Hallo Henk Molenaar, Esmerald, Ray (vroeger was er ook nog een DU),

  Herkennem jullie je zelve in het onderzoek van Joop de Jong? En had ik een aantal maanden terug niet aan jullie al verteld dat redelijk veel Surineds met psychische problemen rondlopen en te vinden zijn in Erasmus en Portugaal. En was jullie reactie niet dat ik maar verhalen aan het verzinnen was? Nu hebben jullie de waarheid!!

  Ik wil toch het resultaat van dit onderzoek nuancerend benaderen.

  Ik vraag mij af hoe groot de populatie bij dit onderzoek geweest is en of het resultaat absoluut of percentueel vergeleken is met de rest van de bevolking van Nederland. Dat de Surinamers in Nederland de meeste psychiatrische stoornissen melden betwijf ik. Zeker in absolute zin. Ik zou graag het gehele onderzoek willen lezen.

  Maar dat Surineds hier in Nederland met psychische klachten kampen is duidelijk. Dit probleem en de neerslag daarvan op de Surineds is erg complex en kan lopen van simpele maar structurele huiselijke omstandigheden, vanaf de jeugperiode, via sociale, maatschappelijke, economische en culturele gedragseigenschappen naar fysiologische afwijkingen/tekortkomingen binnen het lichaam.

  Ik wil het even houden bij jonge Surineds, zeker in Rotterdam e.o.
  Een aantal maanden terug zat ik ergens in Rotterdam op een school voor VO, voor een observatie. In de docentenkamer hoorde ik een aantal leerkrachten praten over een leerling die zijn derde schorsing zal krijgen en nu naar Time-out gestuurd zal worden of eventueel afschrijving. Zij bespraken ook het gedrag van deze leerling.
  Kwam steeds laat op school,was altijd slaperig, kreeg vaak woede uitbarstingen, ook tegen docenten, onhandelbaar. Ook thuis ontstonden die woede uitbarstingen. Deze leerling was niet te ‘handelen’.

  Ik besprak het gehoorde met een van de docenten, Surinaamse, en die kon mij nog vertellen dat die leerling al twee jaren op de school zit en het gedrag steeds erger wordt en dat de moeder van deze leerling, Surined, echt niet weet wat met deze jongen aan de hand is en zelf nog een kleine fanodu gedaan heeft.Die vader heeft een andere vrouw en de moeder denkt dat het daardoor komt.

  Later op de dag had ik een gesprek met de directeur van die school en zijdelings kwam ik even terug op het onderwerp van de geschorste leerling.Uiteindelijk vroeg ik de directeur of het mogelijk was om in bijzijn van een van de docenten een kort gesprek met deze leerling te hebben, daar deze leerling mij wel interesseerde. Met veel moeite stemde de directeur in en ik sprak met deze leerling en stelde hem een aantal vragen over zijn fysiologie, waarop hij alleen ja of neen moest antwoorden.

  Hierna ging ik terug naar de directeur en zei dat ik geen arts ben, maar het vermoeden heb wat met deze leerling echt aan de hand is. Ik zei dat vermoedelijk deze leerling een erge tekort heeft aan vitamine D en vermoedelijk depressies krijgt en soms zelf een manie.

  Om een lang verhaal kort te maken, werd de maatschappelijk werkster erbij gehaald, werd contact gemaakt met de moeder en werd die leerling diepgaand bij de dokter onderzocht. Hij bleek werkelijk een ernstige tekort aan vitamine D te hebben. Hij heeft hiervoor medicatie gehad en moest zich ook melden bij SpyQ, voor een behandeling met licht.

  Van de directeur heb ik vernomen dat die leerling het nu prima doet en dat hij nooit geweten had dat bij een tekort aan vitamine D het gedrag van mensen zo beinvloed kon worden. Ik zei hem nog dat ik denk dat ongeveer 70 procent van alle allochtonen en hun kinderen, die vanuit een zonnig land gekomen zijn, aan een tekort aan vitamine D lijden en medici niet gericht hieraan onderzoek doen bij deze jongeren. Zeker in de periode van oktober t/m februari.

  Wat zal het resultaat zijn als bij jonge Surineds, die vaak gedragsproblemen vertonen, in een vroeg stadium een tekort aan vitamine D wordt geconstateerd en behandeld wordt?

  Wat heb ik hiermee willen zeggen?

  Medusa, jij mag hierop verder antwoorden.
  Srika


  Maak melding

 118. Welke bevolkingsgroepen van Surianaamse afkomst lijdt het meest onder psychiatrische stoornissen? Er werd in de tekst nergens in vermeld.


  Maak melding

 119. Het komt doordat velen willen terug, maar onderdrukt door de nederlandese regering/wetten en regels!1

  Een paar voorbeelden!! Je krijgt ongeveer € 450,– om weg te mogen, maar dan wel je paspoort inleveren!!
  Mensen wier niet kunnen werken, mogen niet meer dan twee maanden denk ik! voor langere periode is er toestemnming voor nodig! van de gepensioeneerden wordt ook heel veel gekort!! Su wilt ook een graantje van deze groeperingen pikken. Dus al met al spelen heel veel dingen een rol en dat maakt hen gek denk ik!!!
  Ze varen op een gegeven moment tussen wal en schip!!!


  Maak melding

 120. Diverse radio en tv-programma’s in het “schandvlek ” aan de Noordzee stonden in het teken van de WAANZIN….
  Hier volgen enkelen hedendaagse voorbeelden uit het “Sodom en Gomorra” (Nederland) ten noorden van Bélgica, die voor acute waanzin zorgen;

  500.000 werklozen(gelijk a/h aantal inwoners van SurMarbo).Dagelijks neemt dit aantal toe.

  Appartementen,Villa’s, Huizen, Studio’s,kortom de gehele reutemeteut onder de naam Vastgoed, ligt op z’n gat. Woningen zijn haast NIETS meer waard dus raak men ze zelfs aan de straatstenen niet kwijt.

  Verkoop van een woning is ALTIJD met verlies.

  Flinke KORTING op het welverdiende Persioen.

  Bejaarden worden financieel uitgekleed (ze laten de bejaarde leeuw in z’n hempie staan…lol

  Een nieuwe termijn van Belastingverhoging is reeds aangekondigd terwijl met een leeuwendeel van het belastinggeld, een door WANBELEID failliete bank is op gekocht door de staat.

  Medewerkers in de Zorg moeten gewoon hard en zelfs nog harder werken ZONDER maar 1 eurocent verhoging op het salaris, terwijl de prijzen in het dagelijks leven stijgen.

  Vlees Importeurs en grote Supermarkt ketens in Nederland de klanten BELAZEREN waar ze erbij staan door goedkope PAADENVLEES afkomstig van schurftachtige zigeunerpaarden uit armzalig ROEMENIË in maaltijden te verwerken en deze te verkopen als dure RUNDVLEES. Ik dacht dat deze MALAFIDE praktijken slechts voorkwamen in landen die door anderen minachtend, “bananenrepublieken” worden genoemd. Niet waar ?????

  Tot slot, op korte termijn zal er géén sprake zijn van een positieve wending in het onheil al wil men doen geloven dat het wel het geval zal zijn in het jaar 2015. De Suri’s hoeven zich niet minderwaardig te voelen want het aantal gestoorde autochtonen ,dus lotgenoten,neemt dagelijks toe en bereikt binnenkort een KOOKPUNT !!!!!! ( opstanden a lá Spanje, Portugal, Griekenland zullen mij niet verbazen)

  Bueno, saludos de Chavéz


  Maak melding

 121. hans, ‘mit der halb Deutschen Kopf’, nu moet je niet gaan overdrijven en beweren dat als iemand gediscrimineerd wordt hij dat altijd over zichzelf heeft afgeroepen, de Joden in het Duitsland van Hitler, wilden volgens jou dus zelf zo behandeld worden? Ik dacht altijd dat er onder de Joden weldenkende mensen zaten, maar door jouw bijdrage weet ik nu dat ze vooral een achterlijk volk zijn, ze hebben namelijk zelf gewild dat de Duitsers ze in concentratiekampen stopten vergasten en verbrandden. Als je goed gelezen had, was je er achter gekomen dat ik het over mijn Duitse vrienden had (niets ‘zum kotsen’ dus). Voordat je weer gaat kotsen, er lopen nog steeds genoeg Duitser met de ideeën van Hitler rond, maar dat wil niet zeggen dat ik in alle Duitsers of half Duitsers een Hitler zie.


  Maak melding

 122. Who Cares ….nou zo snugger ben jij ook niet he…..boven op de site staat Suriname,Surinamers en Surinaamse zaken op internet en als je me posting beter had gelezen zou je het hebben begrepen.


  Maak melding

 123. Who cares; je stress baka anga ding acceptgiro’s of zit je achter de geraniums weg te gaan zitten kwijnen.anga magere pensioenetje,… Vandaag hutspot met plakjes magere rookworst! Sranang stressvrij leven en werken,..mao fringie mi oekoe tikie en geniet anga mi djogo aaiii


  Maak melding

 124. Aldus onze HUGO LOCO CHAVEZ!

  BRYANH: Feit is dat dit een Nederlandse site is punt!!!

  DJOGO: Neem nog een Djogo, want dronken en stoned ben je toch al, dus meer onzin dan dat kan je toch niet uitkramen.


  Maak melding

 125. @djogo,
  Zatra bakkana mi be de na ini a swampu bakka Princie pranasie, brada if yu sjie san den Walapa nanga Pataka é doe, mi e bar yu!
  Mi diepvries span echte echte, toch wan fu deng lawman fu Holland wan taigi mi dat angri e kir mi!
  Terwijl mi dé zeker dat a no mang du dati ini wan fu gracht of singel in Holland.


  Maak melding

 126. 04 maart 2013

  Beste Medusa,

  Ik wacht op een reactie. Henk Molenaar, Ray en Esmerald mogen je hierbij steunen. Ga inhoudelijk in op mijn eerdere reactie.

  Als ik een aantal reacties op dit forum, betreffende bedoeld onderwerp, lees, dan is het begrijpelijk waarom professor Joop de Jong zijn bevindingen zo staaft.

  En Henk Molenaar, meer minpunten geven. Dat hoort bij de spychische reactie en beinvloeding. Een goede therapie.
  Srika


  Maak melding

 127. Het is duidelijk dat de hersencellen van HUGO LOCO CHAVEZ door medicatie niet meer optimaal funktioneren.
  Overigens funktioneerden die hersencellen voor de medicatie ook al niet optimaal.Dus nemen we zn posting voor kennisgeving aan.


  Maak melding

 128. Who cares, naar aanleiding van wat ik antwoordde op hans zijn bijdrage schreef je: HENKES: Onze Hans heeft gewoon gelijk, dus stop met die onzinpostings.

  Who Cares, onze hans heeft nog niet gereageerd op hetgeen ik geschreven heb, alweer weet jij hoe anderen zullen reageren, misschien vindt hans het helemaal geen onzin. Uit jouw reactie begrijp ik dat je vindt dat de Joden het aan zichzelf te wijten hadden dat Hitler ze vermoord heeft. Zeg gewoon wat jij zelf van mijn opmerking vindt en verschuil je niet achter onze hans.


  Maak melding

 129. HENKES: Lees de posting van Hans van zondag 15.50u nogmaals en je reactie daarop.
  Naar aanleiding daarvan zeg ik HANS HEEFT GELIJK.
  En laat de joden erbuiten, want ik heb Hans er niet op kunnen betrappen dat hij naar hen verwijst jij ziet achter elke boom een dief.Nogmaals Hans heeft gelijk BASTA!


  Maak melding

 130. Misvatting,
  Lange tijd gingen huisartsen er van ui dat vitamine D tekort alleen maar bij donkere mensen of mensen die een boerka dragen voorkomt.Dit is een misvating die nog steeds is onder zorgverleners. Moderne onderzoeken laten zien dat ongeveer 50% van de nederlanders een vitamine D tekort hebben dit zijn echt niet alleen donkere mensen of boerka dragers.
  Ga naar youtube en zoek Abraham Hoffer, voor iedereen met depressies aan te raden.


  Maak melding

 131. who cares
  jij kan jou eigen woorden niet gebruiken omdat jij geen weet hebt over mijn lekker suriname,daarom gebruik jij woorden van BV,sra en andere rechtgearde surinamers en zoek jij steun bij jou konsoorten.
  rot toch op,nep surinamer waar bemoei jij jou mee.


  Maak melding

 132. Al die suri’s daar in holland, ze hebben een perceel hier in su gekocht, sommige hebben al huis geouwd. Huis staat te wachten…
  Intussen komen ze elk jaar, soms 2 keer naar su op vakantie. Voelt als ontsnapt uit de Bijlmerbajes. Ze komen rondrijden met grote wagens, mooie kleren en zonnebrillen en tip tip want in holland kunnen ze dat niet. Ze kopen elke dag eten bij sarina, effe anders, roline, muntje enz PARADIJS voor ze voor 3 of 4 weken. ze moeten wel een jaar ofv twee sparen om een ticket te kopen.
  Ze breken hun hoofd hoe ze hier zouden kunnen blijven wonen in dezelfde weelde met behoud van hun salaris, uitkering of zo. Kan niet.
  Ze dromen van elke vrijdag na je werk doorrijden naar Repo of Colakreek, White beach of bergendal. Ze dromen om hun erf te kunnen harken en de kippetjes te voeren. Ze dromen van die leguana die over hun erf wandelt, ze dromen over de groente die op je erf groeit en onbespoten is. Ze dromen van alle ramen open gooien en de wind door je huis laten waaien, de hele hele dag door, ze dromen van de zon die voor niets opkomt ala ala dey foe soso.
  Ze dromen en dromen en moeten wachten tot ze 67 zijn….. Potie, gevangen in een ijskoude gouden kooi. Hele dag achter glas en tussen muren tjèè, tjèeè, sari…en wat doen ze uit frustratie? ze zitten dag en nacht op WKN af te geven op de suri’s uit pure jaloezie dat zij daar zitten en wij hier. Frustratie, stoornis, afgeven op anderen omdat je zelf gevangen zit in een wit land waar ze je elke dag uitkotsen, braak…. Braaaak, braak, spuug spuug spuug
  Je mag hier blijven, denken de witten omdat de wet dat zegt maar liever was je gister opgedonderd zwart gespuis, jullie vervuilen Holland zo denkt de witte man over jullie.
  Hij ziet jullie liever gaan dan komen. Al werk je je uit de naad. Hij zal je blijven loeren om je weg te werken…. Omdat ze je daar niet willen. Toch blijf je en zit je maar je gal uit te spugen op anderen om je frustraties van de dag af te reageren. Wacht maar, crisis komt dichterbij…
  En nu,
  Net zoveel rode minnetjes als er komen, net zoveel surineds van WKN voelen zich aangesproken. En veel dat er zijn.Kom maar op! pajongwaaiers van Molenaartje.


  Maak melding

 133. lea niet mee eens tot nu toe genieten wij suri ned maar jullie surinamers daar krijg elke dag nog telefoon stuur voor me liever in ned waar ik verzekerd ben dan su waar de dokter je verkeerd behandeld en uren zitten in zo een viese onhiegiene ruimte en de bedden wauw verschrikkelijk vergeet niet dat het de suri zijn in ned amerika overal die jullie te eten houden wees dankbaar want su leent alleen maar jou achterkleinkinderen mogen dat gaan betalen en ik hoeft geen eigen huis waar de buren te luidrichting zijn en overral verstopping riolering je kan niet fatsoenlijk lopen of auto rijd je plat of je breek je been stoppen en dan nog die rovers die de heledag roepen mammie wisselen werede gewoon su is echt niet vakantie houden want je komt en je moet je familie toch nog onderhouden terwijl als de su naar nederland komen wat een kosten ben je aan ze kwijt en toch zijn ze nog ondankbaar grtjes


  Maak melding

 134. Beste Wendy de volgende keer als je komt moet je een beter appartement huren, je mag ook bij mij logeren.
  Vervelend dat je jouw familie moet onderhouden als je met vakantie ben maar dat is familiegebonden, geloof ik.


  Maak melding

 135. @Lea

  Teveel xtc tabletten ingeslikt voor vandaag zeker?!
  Arme LEA ,ik hoop dat je droom uitkomt ,je kan alvast naar Suriname komen ,je smacht ernaar!!


  Maak melding

 136. Beste Ray,
  Mijn droom is al uitgekomen mi boi. Ik woon al lang en breed in mijn paradijs op aarde. Sterkte met de aflossing van je perceel van 300 m2.
  Mij XTC is verse schone frisse zuivere lucht want ik woon en werk buiten de vieze stad met allerlei uitlaatgassen.
  En wendy, je bent welkom, ray jij ook!


  Maak melding

 137. @MEDUSA:

  Maar ik blijf bij de benamingen:-
  1.(westerse) AUTOCHTOON voor blanken uit Nederland, 2.westerse ALLOCHTOON voor blanken maar niet afkomstig uit Nederland en
  3.niet-westerse ALLOCHTOON voor niet blanken in Nederland.


  Maak melding

 138. @Lea

  Enne ja….wie is je god op aarde dan?!Ik bedoel wie is je god in Suriname dan. Want praat je over een paradijs dan kan je god toch niet weglaten?
  Is je god in het ‘paradijs ‘ Suriname bij toeval de paarse god bouta!?
  Hmmmmmmmm…..zielig hoor,in je paradijs moet je het maar doen met de grootste crimineel van Suriname bouta!!
  Wonen jullie naast mekaar misschien?!
  Ben je een ndp minister misschien want zij allen vinden dat ‘alles goed gaat met Suriname”.
  Woon je in Djakarta?Is Somo je buurman?!
  Ga een beetje afkickjen okay,die xct tabletten bezorgt je hallucinaties!Schijnparadijs in je dromen!


  Maak melding

 139. LEA is de moeder van de jongelui die in Wageningen,Nickerie die aan schizofrenie lijden en aan het hallucineren zijn geslagen.Zo moeder zo kinderen.
  Het zit in de genen.tijd voor een wassie en daarna een bezoek aan Stevie Wonder Meye. Niet dat het zal helpen, maar het staatsziekenfonds vergoed geen psychiaters en psychologen aan mensen als LEA met een on en minvermogenkaart.


  Maak melding

 140. LIVE: Thank U very much!! Daar heeft LEA niets van terug!!!
  Enne… wanneer bied je een verzetje aan de getregde Tibetanen en Oiegoeren? Ze hebben het net als LEA hard nodig.


  Maak melding

 141. @MEDUSA:
  Allochtoon: ” uit een ander gebied of van een andere grond.”
  Autochtoon: ” uit hetzelfde gebied of van dezelfde grond”
  ——-
  @ MEDUSA:
  Maar ik blijf bij de benamingen:-
  1.(westerse) AUTOCHTOON voor blanken uit Nederland, 2.westerse ALLOCHTOON voor blanken maar niet afkomstig uit Nederland en
  3.niet-westerse ALLOCHTOON voor niet blanken in Nederland.

  Blijf???
  Je in een dubbele S bocht wringen zal je bedoelen, net als die Hollander, om het begrip toch te rechtvaardigen. Westers, niet Westers, blank, niet blank, wel afkomstig, niet afkomstig…je ziet door al die benamingen de echte allochtoon niet meer. De hokjes zijn niet meer te tellen.

  Geen BEZWAAR? dat ook je kinderen en kleinkinderen allochtoon heten?? Je hebt geen andere keus, VROUW MEDUSA!

  (Dan moeten jij en je man maar niet dezelfde naam nemen. Niet zo slim)
  En nu maar lekker op los schelden. Bar’ puru! (Gaat u maar lekker af……)


  Maak melding

 142. Wat jaloezie allemaal niet kan losmaken daar in het koude kikkerland!
  Spuug maar lekker je frustraties hier uit… Het lucht op misschien…
  Spuug maar raak!
  En Who Cares? Lukt het je niet op eigen krachten te reageren? Meevaren op de inhoudloze comments van anderen? Och arm!


  Maak melding

 143. @Wan bon
  Kan het me schelen of ik allochtoon of autochtoon, inheems of uitheems ben!Waar ben jij het niet???
  In jouw eigen land ben je niet INHEEMS!JOE A NO INGIE
  a wiensie joe bing sa wang de wang!
  Ik (noch jij) heb(t) een andere keus!Dat bepaal jij niet!!!
  Jij wordt in hokjes verdeeld en daar moet jij het meedoen!BASTA!!

  P.S.
  Mijn kinderen HETEN geen ALLOCHTOON maar ZIJN ALLOCHTOON!
  Ik NEEM geen naam ,maar kan de naam hoogstens mee KRIJGEN!
  VERDER NIKS MIS MEE!


  Maak melding

 144. LEA: Ik begrijp dat je in trance bent en je het allemaal niet zo helder ziet.
  Maar als je uit trance bent, lees dan mijn commentaar van heden 4 maart 2013 15.59u.
  Meld je snel aan bij het P.C.S, misschien krijg je gratis hulp.


  Maak melding

 145. nou familie gebonden klopt maar jaar in en jaar uit familie onderhouden waneer gaan ze zelf verdienen nee ze bouwen op ons su in nederland zodra ze weten dat je komt gelijk moet je vanalles mee brengen vind niet erg maar wat ik wel erg vind dat ze nooit geen gas hebben olie of een beker frisdrank eeuwig koop je en dan als je gekocht schrik je want dehele dorp komt uit lopen de stad waar je familie woont je mag van geluk spreken dat je toch een beetje krijg om te drinken wake up lea appartement hoeft ik niet want heb ouderlijke huis alleen jammer ik ben allergisch voor muskieten ben al 6maanden terug zit nog steeds onder bulten en zweertjes en echt op gelopen in su dus ik zeg niet nooit nooit maar zal niet zo gauw terugkeren heb geld want ik werk maar ik kan niet tegen de vuilligheid enz


  Maak melding

 146. Waarom toch steeds dat gescheld van sommige Suri-suri’s op de Suri-neds? Wij wonen en werken hier en gaan op vakantie naar Frankrijk, naar de USA en soms naar Suriname omdat we daar geboren zijn en familie hebben. En het is fijn in Suriname, maar dat is het in Thailand en in Portugal ook en ook zelfs in Nederland. Hier werken we hard, maar hebben wij het goed en worden we tot nu toe keurig behandeld en leveren onze bijdrage aan dit land. Maar nog belangrijker is dat onze kinderen hun eigen toekomst kunnen bepalen met de vele mogelijkheden en de goede scholing hier. En als ze het niet in Nederland kunnen vinden, dan gaan ze verder kijken in Europa, want dat hele werelddeel is voor hen geopend. Mijn neefje studeert in Milaan, mijn dochter werkt in Brussel. Suriname is voor hen een het land van opa en oma, maar hun focus ligt er niet. Ook die van ons niet meer eerlijk gezegd. We sturen onze pakketjes, maken ons portie geld over naar de familie en komen eens per 5 jaar terug voor vakantie en denken met weemoed terug aan onze jeugd in dit mooie land. Maar gaan wonen in ons geboorteland? Nee, die tijd is voorbij en hoe mooi het land ook is, de wereld is groter dan Suriname.


  Maak melding

 147. @ MEDUSA:
  Ben ik niet INHEEMS? maar dan wel AUTOCHTOON in Su.
  Hier geboren, dus van dezelfde grond als de Indiaan ben ik ( zie definitie uit het oud Grieks)
  En hoe weet jij zo zeker dat ik niet Indiaans ben of Indiaans bloed heb?
  Dat kan jij toch niet weten?

  Je nickname “MEDUSA” heb je toch niet GEKREGEN, die heb je genomen dacht ik en die wordt ook door je man gebruikt. Dat heb je zelf verteld. Dat geeft verwarring.


  Maak melding

 148. @Winston Hermelijn
  Waarom toch steeds dat gescheld van sommige Suri-suri’s op de Suri-neds?
  —–
  En omgekeerd, Winston? Dat gaat net zo hard. Ik begrijp er ook helemaal niets van.
  Discussiëren betekent voor sommigen ruzie maken, pesten, treiteren, kleineren, blaffen en schelden.
  Heel jammer, dat sommigen hun standpunten niet hard kunnen maken zonder zich te laten leiden door lage emoties. En jammer dat sommigen geen standpunten hebben maar uit verveling anderen gaan treiteren en tergen. Het is aan beide kanten hetzelfde. Jammer!
  Je kunt zoveel leren van elkaar, door (wederzijds) respect te tonen voor elke mening. Dat schijnt heel moeilijk te zijn voor een deel van de mensen.


  Maak melding

 149. Beste Wan Bon, ik begrijp het ook niet, maar terugschelden zal ik niet doen trots daar best wel eens reden voor is. Ook ik heb meerdere keren grote ondankbaarheid meegemaakt van onze landgenoten en familieleden overzee. Dit overkwam ons toen wij hele ladingen opstuurden. Het was niet gauw goed, men wilde iets beters en vooral duurders want in Ptata wonen de miljonairs. Ik heb het naast me neergelegd en we beperken ons nu tot onze directe familie zoals mijn moeder, schoonmoeder, zwager en schoonzus. Laatst heeft president Bouterse laten weten dat de pakketten tegenwoordig van Suriname naar Nederland komen, ik heb ze hier helaas nog niet gezien.
  Odi, Winston


  Maak melding

 150. @Who cares
  LEA is de moeder van de jongelui die in Wageningen,Nickerie die aan schizofrenie lijden en aan het hallucineren zijn geslagen.Zo moeder zo kinderen.

  En WHO CARES is de vader, daarom heet hij WHO CARES.
  Hij weet t niet maar die kinderen wel, ik heb ze verteld.
  Zo vader, zo kinderen.


  Maak melding

 151. LEA: Foute diagnose.
  De vader kan ik niet zijn want ik woon niet in Suriname.
  En Wageningen ken ik alleen maar in de Provincie Gelderland.
  Vertel de kinderen de waarheid dat je niet weet wie hun vader is, want je zeven kinderen zijn van 8 verschillende vaders.
  Helaas geen kinderbijslag en allimentatie in euros van Who cares.
  Probeer het bij Paraman Sra Milton ofzo.
  Veel hoef je van hen niet te verwachten want ze hebben geen verantwoordelijkheidsgevoel, wat ze wel hebben is een uitkering, but WHO CARES!


  Maak melding

 152. 04 maart 2013

  Ik zie dat noch Medusa, Henk Molenaar, Ray inhoudelijk durven te reageren.

  Nog iets anders: Het vorig jaar had ik het over toenemende armoede onder de Surineds, zeker ook in Rotterdam en Den Haag.

  Was het niet Medusa die dat nonsens noemde en Esmerald die nog luidkeels schreeuwde dat ze in haar eigen omgeving geen armoede ziet?

  Een ander oorzaak van het doen ontstaan van psychische problemen is armoede.

  Vandaag was armoede in Nederland, en wel onder Surineds, op het NOS journaal van 18.00U te zien.
  Willen jullie nog ontkennen dat armoede onder de Surineds niet toeneemt in Nederland?

  Henk Molenaar woont in het besproken gebied van bedoelde NOS journaal, Rijswijk / Den Haag, en ziet de armoede en ziet de psychische problemen

  Henkie mi matie, in plaats van de regering in Suriname te blijven uitschelden raad ik je aan liever aandacht te besteden aan armoede in je eigen woonomgeving en dit ook op dit forum te bespreken.

  Ik, Srika, heb dit al vaker gedaan voor Rotterdam. Wij moeten niet de andere kant uitkijken als het gaat om armoede onder onze Surineds. Ik vind dat wij verplicht zijn te helpen. Al is het maar het bespreken hiervan op dit Forum.

  Henk Molenaar, Ray, Medusa, Esmerald e.a., Srika wacht op reactie. Geef geen reactie wanneer dit onderwerp dreigt te verlopen. Want dan vind ik het laf!!!

  Hoeveel minpunten is dit waard?
  Srika

  Henk, je moet je leren onthechten van Bouterse en je liever dienstbaar maken voor je medemens in Rijswijk en Den Haag.


  Maak melding

 153. Ik merk ook niets van armoede om me heen.
  En ja op het NOS journaal was er een item over armoede van 500 kinderen die niet naar zwemles kunnen.
  Armoede in Ned is relatief.
  Het ontbreken van een flatscreen of zwemles is geen armoede. Honger lijden,geen dak boven je hoofd, geen zorgverzekering dat noem ik armoede.


  Maak melding

 154. @ door Who cares:
  “Ik merk ook niets van armoede om me heen.”
  ———
  Hoe kan je iets van armoede merken als je de hele godganselijke dag in een hokje zit achter je pc om mensen belachelijk te maken en te beledigen op WKN?
  Eigenlijk is dát echte armoede, je zit er midden in en daarom zie je het niet, suffie.


  Maak melding

 155. LEA: Je hebt gelijk Sur./Ant mannen hebben over het algemeen geen verantwoordelijkheidsgevoel en vertonen vluchtgedrag.
  De meesten lopen hun pik achterna. Maar daar weet jhij alles van 7 kinderen 8 vaders dus je bent ervaringsdeskundige.


  Maak melding

 156. “Hoe kan je iets van armoede merken als je de hele godganse dag in een hokje zit achter je pc”
  LEA omdat achter de p.c. zitten misschien mn werk ,of een onderdeel daarvan is wat geld oplevert en dat ik daarom niets van armoede merk.
  Ook kan het zijn dat ik nooit in achterstandswijken kom bevolkt door types als jij.


  Maak melding

 157. Ja, ja, who cares, je commentaren op WKN leveren je geld op, het zal wel.
  Je bent er de hele dag en nacht op. Hoe kan je daar ook bij werken?

  En wie zegt je dat ik in een achterstandswijk woon en 7 kinderen van 8 mannen heb? Dat heb je zelf verzonnen. Je eigen belevings- of fantasiewereld misschien.
  Jij MÁÁKT mij tot een type. Jouw type misschien?
  En maar blijven beledigen! Ga lekker je gang hoor, het helpt je waarschijnlijk om je beter te voelen.


  Maak melding

 158. Henkes, die reactie van bevestigt wat ik in mijn eerdere stukje heb geschreven, er is gewoon wat ernstigs met jou denken en je kijk op de wereld om je heen aan de hand, je haalt er zaken bij die ik niet eens genoemd hebt, en waar ik een totaal andere mening op na houd dan jij in je gefrusteerdheid vermoedt


  Maak melding

 159. Beste Hans, als je zegt dat uit wat ik naar voren gebracht heb blijkt dat ik gefrustreerd ben en dat daaruit ook blijkt dat ik een verwrongen kijk op de wereld en met name de Nederlandse maatschappij heb, zegt dat mij, zonder onderbouwing van jou kant, net zo veel als wanneer je gezegd zou hebben dat ik het allemaal heel briljant gezien heb, het zegt me allemaal niets als je het niet aantoont/onderbouwt met goede argumenten.

  Jij zei letterlijk: “hoe je behandelt wilt worden ligt voor het grootste gedeelte aan je zelf en aan je houding, in het leven”.

  Aan de hand van jouw opmerking vroeg ik je of de Joden het dan aan zichzelf te danken hadden dat ze zo behandeld zijn door Hitler en zijn aanhang. Ik zie niet in waarom ik de Duitsers en de Joden niet bij de discussie kan betrekken, het gaat toch ook in dit geval om mensen en intermenselijke relaties?
  Als je eerlijk was zou je toegeven dat dit niet het geval was , de meeste Joden waren onschuldige slachtoffers, die zo’n behandeling niet verdiend hadden (als je het niet zegt kan ik niet weten hoe je erover denkt). Mijn kijk op de wereld is dat sommige mensen andere mensen om de meest idiote redenen, zonder dat de slachtoffers daar aanleiding toe gegeven of iets eraan kunnen doen, gaan discrimeneren, uitschelden, haten en zelfs vermoorden. Ik weet ook wel dat als je je als een Tokkie gedraagt (of je wit, bruin of zwart bent), je medemens het niet prettig zal vinden om met je om te gaan en terecht zal proberen je te ontwijken, maar het komt daarnaast ook vaak voor dat je als ‘vreemdeling’/allochtoon vaak onterecht een stempel opgedrukt krijgt en men je aan de hand van dat stempel gaat discrimineren. Het zou te ver voeren om hier de talloze voorbeelden, die ik in Nederland heb meegemaakt, aan te halen. Het enige punt dat ik met mijn opmerkingen wilde maken is dat allochtonen vaak onterecht de schuld, dat ze gediscrimineerd worden, in de schoenen geschoven krijgen. Dat mijn houding, naar Nederlanders toe, normaal menselijk was toen ik in Nederland woonde, mag blijken dat al mijn Nederlandse buren, die mij hebben leren kennen, het jammer vonden dat ik vertrok, een buurvrouw zei in haar naïviteit zelf: “buurman, jammer dat u weggaat, ik zou het niet erg vinden als er na u weer een Surinamer hier zou komen wonen, maar het moet zeker geen Turk zijn”, ze dacht me met deze opmerking te complimenteren, maar dat deed ze niet en hieruit bleek ook dat ze niet realistisch was, ze kon namelijk als volgende buurman een Tokkie Surinamer treffen en misschien was haar toekomstige Turkse buurman ook een normaal mens.

  Als uit de opmerkingen van mij zou blijken dat ik een verwrongen kijk op de wereld heb en gefrustreerd ben, dan is dat maar zo, mijn mening over dit onderwerp zal ik na jouw opmerking niet veranderen.


  Maak melding

 160. HENKES: Natuurlijk ga jij je mening niet veranderen want je bent een eigenwijs mannetje.
  En de joden waren onschuildige slachtoffers, klopt en dat waren de 15 slachtoffers van 8 dec. 82 en de zwangere vrouwen en kinderen van Moi Wana ook.


  Maak melding

 161. Who cares, ik vond en vind wat er met de slachtoffers van 8 december en de mensen van Moiwana gebeurd is even erg als wat er met de Joden in Duitsland is gebeurd (er waren overigens genoeg Nederlanders die de Duitsers daar graag bij hielpen) , in al deze gevallen ging het om onschuldige mensen, die zo’n behandeling niet verdiend hebben. Waarom moet jij, om je gelijk te halen, altijd doen alsof ik wat er in Suriname gebeurd niet erg vind? Als mensen in Suriname oneerlijk behandeld worden vind ik dat in tegenstelling tot wat jij blijkbaar vindt, even erg als wanneer er mensen in Nederland oneerlijk behandeld worden. Als het Nederland betreft, dan ontken je dat in alle toonaarden, Nederlanders doen in jouw ogen nooit iets dat niet door de beugel kan. Wel beste Who cares, ik zal proberen je uit die mooie droom van te wekken; ook in jouw feilloze Nederland heb je misdadigers van het kaliber Hitler rondlopen en niet alleen in Suriname en Duitsland, ontken dat maar eens als het niet waar is, zonder Suriname of Bouterse er met de haren bij te slepen graag.


  Maak melding

 162. @Henkes

  Waarom probeer jij bouta altijd goed te praten ?!
  Als Hitler miljoenen joden heeft vermoord wil je hiermee zeggen dat het geen kwaad betekent dat bouta 15 burgers in Suriname heeft kapot geschoten?!en dat wel op een inwoners aantal van nog geen 500 000 zielen ?!!
  En in Nedereland noch duitsland lopen er criminelen rond als een kaliber van bouta. Geen van ze hebben amnestie,alleen je baasje vormt een uitzondering. Hij is een plastic gangstertje,en NIETS meer!!


  Maak melding

 163. HENKES: De misdadigers van het kaliber Hitler ( overdrijven is ook een vak apart!) worden vervolgd en in de bak gegooid, in Suriname geven ze zichzelf amnestie, en dat is het verschil, en dat is mijn antwoord en daar moet je het mee doen.


  Maak melding

 164. Henkes, jij moet me toch eens vertellen hoe het komt dat mijn hindoestaanse vrouw, door haar werk, in de thuiszorg bij vrnl. blanke mensen, mijn zchoonfamilie hier, de neef van mijn vrouw, die een cafe heeft, met een klantenkring die bestaat met zowat alle etnische groeperingen in Nederland, waar iedereen op een hele normale manier met elkaar omgaat, mijn vriend (creools) die gevangenisbewaker is,een directe collega (javaans), kennissen die een warung bezitten, geen negatieve ervaringen hebben met de witten zoals jij dat formuleerd. De in mijn ogen behoorlijke gefrusteerdheid van jou lijkt mij voor te komen uit een totaal verkeerde grondhouding, alles wat wit is deugt niet en dat ook ventileerd waardoor je reacties krijgt die jou niet aanstaan, misschien dat in jou geval therapeutische hulp wekt, sterkte


  Maak melding

 165. Who Cares en Ray, jullie zijn te stom om door te hebben dat ik GEEN AANHANGER van Bouterse ben. Who cares, ik vroeg je toch een antwoord te geven zonder Bouterse er met de haren bij te slepen maar dat kon je niet, jij kunt mij alleen tegenspreken door mij eerst in de schoenen te schuiven dat ik Bouterse verdedig (wat niet het geval is) en dat ik daarom geen recht van spreken heb, als ik mistanden in Nederland of Duitsland aanstip.

  Hans, jij lijkt me wel een redelijk mens waar men op een normale manier mee van gedachten kan wisselen. Jij begrijpt me verkeerd, ik ben het met je eens dat je als mens in welke samenleving dan ook, je je normaal, volgens de geldende regels moet gedragen, wil je niet in problemen komen. Het verschijnsel discriminatie heeft vaak geen rationele grondslag, je kunt als mens gediscrimineerd worden zonder dat het je schuld is. Ik wil eigenlijk niet over mijn familiesamenstelling praten, want het gaat mij er niet om of mijn familieleden blank, bruin, zwart, groen of geel zijn, in mijn Surinaamse familie heb ik alle schakeringen van de regenboog en ik mag de meeste familieleden van mij wel, het zijn over het algemeen normale mensen, de een mag ik meer dan de ander, maar dat is normaal, ik heb dat ook met mijn eigen broers en zusters, ik hou echter niet meer van het ene lid omdat het toevallig om een hindoestaan, een javaan, een creool of een europeaan gaat, als ik je niet zo mag dan is dat vanwege je eigen gedrag en houding, ik vind het dus normaal dat je als mens niet iedereen evenveel mag (het lijkt me onmogelijk dat je van iedereen even veel kan houden), ik heb zoals je al begrepen zult hebben, net als jij, ook hindoestaanse familieleden, ik hoor vaker zeggen dat hindoestanen geen last van discriminatie hebben in Nederland (Anil Ramdas o.a. beweerde dat eens tijdens een programma), dat is een leugen, een hindoestaans vrouwelijk familielid van mij (een heel lief vrouwtje om te zien, die aan de Universiteit studeerde) is een paar keer, onterecht in de winkel, apart geroepen omdat men haar tassen wilde doorzoeken omdat men dacht dat ze gestolen had, toen bleek dat ze niets gestolen had, bood de leiding van de Bijenkorf haar de mogelijkheid om via een achterdeur de zaak te verlaten, ze heeft ze gevraagd of ze gek waren, ze had immers niets gedaan waar ze zich voor hoefde te schamen. Datzelfde vrouwtje is, in de tijd van de treinkaping door Molukkers, uitgescholden in de bus omdat men haar voor een Molukker aanzag (toen ik in Nederland woonde zag de gemiddelde Nederlander het verschil niet tussen een creool, hindoestaan, javaan of molukker ze waren in hun ogen allemaal zwart, misschien is het nu verandert maar toen was het beslist zo). Hans het kan best zo zijn dat je familieleden niet vaak last van discriminatie ondervinden in Nederland, maar je kunt me niet wijsmaken dat ze er NOOIT mee te maken gehad hebben. Toen ik in Nederland woonde had ik er ook niet veel mee te maken, maar de weinige keren dat ik er wel mee geconfronteerd werd, waren voor mij genoeg om uit dat land te vertrekken op het moment dat ik mijn studie had afgerond. In Suriname is het ook geen paradijs, maar ik voel me als MENS in Suriname prettiger dan ik me in Nederland voelde, al het geld van Nederland was voor mij niet genoeg om mij mijn hele leven in Nederland te laten doorbrengen. Ik heb nog steeds heel goede vrienden in Nederland en Duitsland zitten, de Duitsers zijn zelf ‘familie’ van ons geworden, mijn kinderen noemen de oma van dat gezin Oma Mutti (wij noemden hen Vati en Mutti, Vati is jammer genoeg al overleden) mijn vrouw is peetmoeder van een van de kleinkinderen van Mutti en Vati, een dochter en schoonzoon van Vati en Muti hebben drie weken in ons huis in Suriname gelogeerd en we skypen nog regelmatig met elkaar, ik heb prettigere ervaringen met Duitsers dan met Nederlanders, maar ik zal me niet vergissen om te gaan beweren dat ALLE Duitsers niet discrimineren en dat ik in Duitsland als Surinamer niet gediscrimineerd zal worden als ik me maar netjes gedraag. Hans, zelf als je je als allochtoon voorbeeldig gedraagt, je studeert, je werkt, je verdient veel geld, dan nog kun je in Nederland de afgunst van Nederlanders opwekken, die je eigenlijk de nek om willen draaien omdat je ‘hun baantjes, ‘hun huizen’, een van ‘hun vrouwen of mannen’ hebt ingepikt omdat zij toevallig geen baan, geen huis of partner hebben, je hoeft je helemaal niet te misdragen of negatief op te stellen, dat sommigen een hekel aan je hebben en je allerlei onzin naar de kop gaan slingeren (in het gunstigste geval).


  Maak melding

 166. Woensdag 6 maart 2013 om 20:53 uur, door henkes

  Beste Henkes;

  In Suriname is er ook discriminatie.En mis gunning en jaloezie.Zelfs in de beste families komt het voor.Ook in mijn familie. Het dagdagelijks leven is in Suriname ook niet zo ideaal.

  Wij wonen en werken in Nederland lang genoeg, om te weten, dat hier,ook niet alles super geweldig er aan toe gaat.Overal heb je wat.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 167. HENKES: Zie je nou wel dat je eigenwijs bent!
  En ik sleep DDB nergens met de haren bij, want hij heeft helemaal geen haar op zn hoofd. Hersenen heeft hij overigens ook niet.Lees de posting van Hans en Lalbhadoer een paar keer van links naar rechts en van boven naar beneden and have a nice day….
  En p.s. er zijn geen misstanden in ons kikkerlandje en Duitsland, ze zijn 2 paradijsjes. ( smile!!!)


  Maak melding

 168. R.Lalbhadoer, ik ben het helemaal eens met wat je in je laatste bijdrage stelt, ik heb overigens nergens beweerd dat er in Suriname geen misstanden voorkomen, ook heb ik nergens beweerd dat het leven in Suriname in alle opzichten ideaal is. Who cares valt me echter aan als ik zeg dat het leven in Nederland (en Duitsland) voor allochtonen vaak geen pretje is omdat ze , zonder dat ze er iets aan kunnen doen of dat het hun schuld is, gediscrimineerd worden. Kijk maar naar de zogenaamd grappige opmerking van Who cares:

  “En p.s. er zijn geen misstanden in ons kikkerlandje en Duitsland, ze zijn 2 paradijsjes. ( smile!!!)”.

  Nu doet Who cares alsof zijn laatste opmerking een grapje is maar zijn hele voorgaande betoog komt erop neer dat je als Surinamer het niet in je hoofd moet halen om kritiek te hebben op iets dat in de Nederlandse samenleving misschien niet helemaal in orde is en je mag al helemaal de moed niet hebben om te zeggen dat je liever in Suriname dan in Nederland wil wonen, dan ben je in zijn ogen meteen gefrustreerd en ben je een persoon die door zijn onaangepast gedrag het voor zichzelf onmogelijk gemaakt heeft om in Nederland te blijven wonen en als laatste is je kijk op de wereld volgens hem verwrongen.
  Suriname mag dan ook geen paradijs zijn (verre van dat), maar ik wil met geheel mijn hart liever wonen in Suriname dan in het kikkerland-paradijsje van Who cares.


  Maak melding

 169. HENKES: Maar resumerend heb ik uiteindelijk toch gelijk, en Lalbhadoer ook evenals Ray!
  En ik blijf erbij diskriminatie zit vaak tussen de oren, mensen zien vaak achter elke Hollandse boom een dief. Beroepsallochtonen noem ik dat soort figuren
  En dat je eigenwijs bent wist ik al, maar humor heb je ook al niet, je bent gewoon een chagerijn.
  Maar dat gezegd hebbende denk ik dat je geen slecht mens bent. Alleen wat onnozel.
  En het spijt me als ik je ten onrechte heb beticht Bautist en boefjesknuffelaar te zijn, alhoewel ik je nog steeds niet geloof!
  But have a nice day and keep up the good work!!


  Maak melding

 170. Who cares, het is toch wel goed dat ik met jou van gedachten wissel, door jou weet ik nu dat er geen ENKELE bakra of zelfs geen enkele persoon in de wereld is die allochtonen/andere mensen discrimineert en dat alle allochtonen, wat zeg ik, niet alleen allochtonen, maar alle mensen die gediscrimineerd worden beelden zich dat in (volgens jou zit het slechts tussen hun oren), ze zijn allemaal hartstikke gek. Door jou weet ik nu ook hoe we het vervelende probleem van discriminatie de wereld uit kunnen helpen; de mensen die gediscrimineerd worden, of ze nu blank, zwart of groen zijn, moeten gewoon gaan denken dat ze NIET gediscrimineerd worden, dan is de mensheid verlost van dat probleem. Who cares, volgens jou ben ik onnozel (dat kan waar zijn, ik ben maar een eenvoudig mens), maar gezien jouw manier van redeneren ben jij volgens mij de oprichter, de onbetwiste leider voor het leven van het simplistisch verbond.


  Maak melding

 171. HENKES: Ik heb gepost diskriminatie zit vaak tussen de oren. Lees het maar na in mn posting van 7 maart 2013 08.13u.
  Jij maakt er weer iets anders van.
  En ja ik ben de onbetwiste leider van het simplistisch verbond en jij bent erelid.Binnenkort stop ik ermee, ik ga mensen begeleiden die problemen hebben met integreren en zich gediskrimineert voelen, en ik zal jou voordragen als mijn opvolger.Have a nice day, Soso lobi!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.