Parlement legt universiteitsbestuur op de pijnbank

20

PARAMARIBO, 1 mrt – Het parlement wil een rechtstreekse confrontatie met het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Volgens de Times of Suriname is het universiteitsbestuur uitgenodigd voor een hoorzitting over onder meer wrijvingen met studenten. Het groeiend aantal rechtszaken tegen de universiteit wordt onder meer aangemerkt als aanleiding. Voor parlementariërs duidt dit vooral op mismanagement.

Ook nationale ontwikkelingen op het gebied van hogere opleidingen baren zorgen. “Dat er overal particuliere instellingen verrijzen, is een teken dat de universiteit niet goed functioneert. De universiteit moet op de operatietafel en dringend ook”, zegt parlementariër Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP). Hij weet van ten minste één student rechten die een rechtszaak overweegt. Het afstuderen zou haar onmogelijk worden gemaakt.

Ook is er het geval van drie studenten aan de medische faculteit. Die waren afgeschreven, maar moesten van de rechter weer toegelaten worden. Het universiteitsbestuur negeert het vonnis. De studenten hebben het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten. Zij moesten testen afleggen die voor anderen niet hoeven. De drie doorstonden de testen, maar werden toch afgeschreven. Onlangs zijn leden van faculteitsbestuur Maatschappijwetenschappen bedankt, wat ook politieke deining teweeg bracht.

20 REACTIES

 1. Wat de Surinaamse bovenlaag mist is wijsheid, nederigheid en werken voor de gemeenschap.Overal is dit te zien.Een universitaire opleiding maakt je nog geen wijs mens.Wat ik persoonlijk ervaren heb is dat ze ervaring en kennis missen maar denken dat ze god zijn.
  De universiteit is onontbeerlijk voor de Surinaamse bevolking om verder te komen.Samenwerking met de overheid,bedrijfsleven en andere universiteiten is een noodzaak.Maar de heren zijn meer met hun zwarte ego bezig dan het land vooruit te helpen.


  Maak melding

 2. Vishnudath blijft een dorps onderwijzer.Deze man deugd van geen kant.Hij moet juist blij zijn dat er andere Instituten zijn die ons kader mede kunnen vormen[opleiden].Sinds de verandering van de naam in ADEK is het toch een names en faces geworden.Is zo maar een ophef van deze man maakt want het is toch zijn partijleden die daar de lakens uitdelen.


  Maak melding

 3. als er een afbraak van het vroegere koloniale leermethode in proces is gezet is het nodig om een ander richting van lesmateriaal dat voor het land en bevolking ten voordele moet lijden.
  niet een europese manier van zogenaamde universele les methode,maar een nationale leer programma dat op voordelen moet lijden en niet”zoals ons geleerd is,namelijk mentale en geestelijk onderdrukking en uitbuiting,maar een eigen opgezette programma dat op universitaire hoogte voor ontwikkeling in ons gemeenschap tot uitbrijding van een vrije inbreng van algemeene kennis moet aanbrengen.
  de leeraren die hun les materiaal niet op die basis naar de leerlingen kan over brengen of een toets of examen niet tot voltooing kunnen afronden en ook de leerlingen niet bij kunnen staan in hun leer proces,moeten plaats maken voor hen die er wel de tijd voor nemen om het tot een volwaardige voltoing af te ronden.
  die kennis en wijheid is al reeds in suriname aanwezig,wel moet men de juiste personen daarvoor instaleren.
  daarom is het ook nodig dat,voordat men een docent of docente die taak laat uit oefenen,een proef zou moeten afleggen om te zien als zij/hij capabel genoeg is om het tot een succes te laten verlopen(er is wel kennis nodig van het vroegere gechiedenis om het les materiaal uit te kunnen bouwen).


  Maak melding

 4. In bovenstaande artikel komen 2 woorden voor : management en politiek. Beide woorden zijn onderdelen van specifieke studierichtingen binnen de universiteit.
  Vanuit wetenschappelijke oogpunt gezien is management en politiek mooie gebieden om te bestuderen en kennis ven te nemen (theoretische kant). Als nu blijkt dat binnen de unversiteit zelf, de management scheef is en politieke beïnvloeding de boventoon voeren die het doel van de universiteiet teniet doet, dan is ingrijpen noodzakelijk (praktische kant). Zij die moeten afstuderen dienen zolang te wachten op de beschikbaarheid van docenten en andere faciliteiten dat voor anderen, die nog moeten beginnen met hun studie, worden ontmoedigd. Zolang men het beleid binnen de universiteit niet wordt doorgelicht en zaken op orde stelt als het nodig is zal het NOOIT die nivo kunnen bereiken zoals het ZOU moeten zijn.

  En La Sombra Del Arbol

  Hojot


  Maak melding

 5. Zoals altijd geldt ook hier een vriendjes politiek die de regel is. Het is geen uitzondering mensen, dit is overal aanwezig. In het ziekenhuis, overheidsbedrijven, EBS, SWM, banken en alle particuliere bedrijven van groot tot klein.
  In Suriname geldt 1 regel±
  Je moet een grote baka mang hebben en veel kruiwagens en hoe rijker je bent hoe beter want overal wilt men tjoekoe krijgen.
  Definitie van tjoekoe in Suriname is± In geld of in iets dat in geld gemeten – gewogen kan worden. Dus een gestrekt lichaam op bed/auto/gras is een tjoekoe die in geld te meten is de ene man/vrouw is duurder/goedkoper dan de ander hetgeen afhangt van de kwaliteit van de gever. Een auto van 1 jaar oud met alles erop en eraan is duurder dan een auto van dezelfde klasse die 10 jaar oud is.
  Joe graboe sa mi e bedoel toch.
  Dus hoe hoger op de ladder en hoe zwaarder je zak met geld des te meer je lukt in Suriname.
  Stelletje corrupte lingen.


  Maak melding

 6. men moet wel rekening houden dat politiek een europese leermethode is om alles controleerbaar in de hand te houden om machts uitbrijding te verwezenlijken en te behouden.
  het is in het verleden ook zo geweest”men hecht nog teveel waarde aan het politeik stelsel dat eigenlijk geen vooruitgang in ons(suriname)belijd teweeg zal brengen dan allen maar verdeeldheid en tegenstrijdigheden.
  men moet in kunnen zien dat politiek niet ons concept van opbouwen is maar juist een afbraak van onze welzijn.”daarom is het nodig een sociaal concept aan te wenden dat juist eendracht onder ons(surinaamse bevolking)kan bewerkstelliggen.
  bij een socaal concept dat in ballans met eventueel de natuurlijke wetten in harmonie gezet kan/zal worden zal er minder of geen opstakel zich voordoen die wij niet aan zouden kunnen”maar dan moet men wel die wetten ook begrijpen en toe kunnen passen.


  Maak melding

 7. @Savioen
  Ik heb niets toe te voegen aan je opmerking. De heren en dames in Suriname denken dat ze de wijsheid in pact hebben. Zelfs Amerikaanse universiteiten werken nauw samen met Europese en Zuidamerikaanse instellingen. Ik heb in 1992 geluk gehad dat mijn Surinaamse diploma’s werden geaccepteerd in Amerika, maar ik weet niet hoe het vandaag zit. Een Surinaamse PH.D,MS, of BA moet met een goed management plan gelijk kunnen staan met een buitenlandse opleiding. However, met de politieke bonzen aan de top van onze universiteit, en met het slecht beurzenbeleid, kan dat niet. Sorry!


  Maak melding

 8. sra: “ls er een afbraak van het vroegere koloniale leermethode in proces is gezet is het nodig om een ander richting van lesmateriaal dat voor het land en bevolking ten voordele moet lijden”

  Beste Sra: word je nu niet ontzettend moe van dat koloniale gezeik?


  Maak melding

 9. En nu komt het vervelende van dit verhaal:
  Door afgunst en het grote verschil tussen rijk en arm in Suriname zal eendaags de zaak escaleren tussen de Surinamer en de Surined. Want in Suriname is er sprake van een slechte economische verdeling van rijkdom (zie het minimum loon) waardoor een strei libie alleen kan als je geld in de pocket hebt, welnu daar ontbreekt het vele Surinamers aan en dus willen ze alle nieuwe snufjes (Ipad, Tablet, telefoon etc) dan zullen ze moeten stelen.
  En daar gaat het escaleren want die vele remigrerende Surineds tja euro en dan heb dus de djaroesoe en dang kan je het e.e.a. verwachten en stijging van tjoekoes etc.


  Maak melding

 10. Nee Who cares: Er komen in Paramaribo een hele mooie zakenwijk, een wijk vol wolkenkrabbers, een nieuwe universiteit complex en campussen voor studenten en een paar mooie flats worden neergezet voor professoren en medewerkers van de Universiteit. Ook wordt er snelwegen aangelegd rond de Universiteit. Dus heel Paramaribo’s snelwegen en andere kleine wegen worden geasfalteerd.


  Maak melding

 11. Ik ben het volkomen eens met Theo Visnudatt.De universiteit voldoet niet aan haar maatschappelijke taak om wetenschappelijke kennis te vergaren en door te geven in het belang van het economische of maatschappelijke nut.Ik ben daarom van mening dat de ADEK zich had moeten transformeren tot een ondernemende universiteit.Dit is nog steeds mogelijk. Maar een ding moet duidelijk zijn.Het is een mythe om te beweren dat een universiteit in alle vrijheid zelf moet bepalen hoe ze haar taak invullen.Het is de taak van de regering Bouterse om de ADEK om te vormen tot een ondernemende universiteit, een universiteit die zonder barrieres toegankelijk moet zijn voor iedere student die aan de kwalificaties voldoet.


  Maak melding

 12. Laten die parlementariërs maar eerst naar zichzelf en hun eigen functioneren kijken voordat ze anderen de les gaan lezen. Want Surinaamse parlementariërs zijn een stel onbetrouwbare en corrupte zakkenvullers die veelal ook nog eens incompetent zijn. Ik weet zeker dat bij een vergelijking tussen de wantoestanden bij ADEK en de wantoestanden bij het parlemet die vergelijking zou uitvallen in het nadeel v.h. parlement.


  Maak melding

 13. wat bullshit lullen sommige hier over universiteit.
  wat heeft onze universiteit te maken met chinezen en in handen kom van chinezen.

  hebben jullie (de Geenen die shit lullen ) verstand van zaken.

  Suriname heeft een probleem dat allang bestaat.
  eenmaal op een gezeten , nooit meer van dat stoel verdreven.

  als mijn in Suriname een maal een post en of functie bekleed, wil men nooit meer van die functie af zelf als men niet goed functioneert.

  vroeger werden functies en benoemingen op alle fronten door politieke partijen gedaan.

  er word nooit gekeken naar het functioneren en of beleid van die benoemingen.
  ze bleven hangen tot dat ze oud werden en tot de dood, pas dan werd er voor vervanging gezorgd.

  Suriname moet af van deze werkwijze en over gaan tot een heel nieuwe bestuur zoals het in Nederland aan toe gaat al voorbeeld INHOLLAND.

  Suriname telt genoeg capabele mensen met hoofdakte titels en hoog opgeleide mannen en vrouwen met onderwijs achtergronden die de hele kut bestuur die nu jaren lang een soort macht positie heeft deze te doorbreken.

  het nog grote probleem is, dat Suriname maar 1 universiteit telt en er is geen concurrentie waar het bestuur zich gemachtigd voelt als of de universiteit van hun is.

  IK denk ook wel dat er politiek spel afspeelt binnen het bestuur jegens de studenten.

  ik denk als men weet dat je een bepaald politieke kleur hebt, men je niet de kans wil geven om je afstudeert fase te laten afronden.


  Maak melding

 14. ik snap het niet

  ja er is heel veel mis met onze universiteit,

  maar als de politiek niet bemoeit met de universitiet zou het beter zijn
  en ook deze regering maakt zich schuldig hieraan
  als je gasten als vaseur daar zet,die zijn handen al ovol heeft van ebs(en hij kan het niet eens goed draaien)
  wat verwacht je dan?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.