vrijdag, juni 14, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDeelname aan City-Pier-City loop i.h.k.v. 140 jaar Hindostaanse immigratie

Deelname aan City-Pier-City loop i.h.k.v. 140 jaar Hindostaanse immigratie

-

Does Travel - naar Suriname

De City-Pier-City loop in Den Haag heeft dit jaar een primeur. Het Sarnámihuis,een erfgoedinstelling voor informatie over de Hindostaanse geschiedenis, taal en cultuur, heeft minimaal 140 sportievelingen weten te mobiliseren om deel te nemen aan dit grootse evenement. Dit allemaal in het kader van 140 jaar Hindostaanse immigratie op 5 juni 2013.

Dan is het precies 140 jaar geleden dat de eerste Hindostaanse (Brits-Indische) contractarbeiders voet aan wal zetten in Suriname. Om dit historische feit te herdenken heeft het Sarnámihuis een nationaal platform opgericht met als doel om gedurende het hele jaar aandacht te schenken aan de grote stap die de contractarbeiders hebben genomen ter verbetering van hun eigen levensomstandigheden. Nakomelingen van de contractarbeiders wonen nu in Suriname en Nederland. Zij zijn trots op hun voorouders: dankzij hun grote offers hebben Hindostanen zowel in Suriname als in Nederland een leven opgebouwd waar zij trots op mogen zijn. Met het wegcijferen van zichzelf en het eigen belang hebben zij hun kinderen en kleinkinderen de kansen geboden op een beter bestaan.

Het mobiliseren van de 140 sportievelingen voor de CPC-loop is een van de grotere activiteiten georganiseerd door het Nationale Platform 140 jaar Hindostaanse immigratie. De CPC-loop wordt dit jaar gehouden op zondag 10 maart. Start: Malieveld. Vermeldenswaard is dat ook senioren en leerlingen van 2 Haagse Hindoebasisscholen aan de CPC- loop zullen deelnemen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Jammer dat bij het woord Hindostanen direct gedacht wordt aan Hindu mensen en ik betwijfel het of dit toeval is. Hindostaans zijn is een cultuur aanduiding en geen geloof maar sommige mensen denken dat Hindostanen automatisch Hindus zijn.


  Maak melding
 2. Beste Mohammed,

  Zelf ben ik moslim, van Surinaams hindoestaanse komaf.
  Waarom lees je het bericht zo negatief. Natuurlijk bedoelen ze met hindoestaanse immigratie de migranten uit Zuidoost Azië en die bestonden uit hindoes en moslims. Ik kijk niet naar het woord hindoestaan, maar naar de persoon erachter.
  Bij Palestijnen denken de meesten ook direct aan moslims, maar weet je dat 40 procent van de Palestijnen christenen zijn?.

  Dus kijk naar de mens en niet naar het woord


  Maak melding
 3. Beste Mike,

  De juiste benaming voor semi-slaven uit Zuidoost Azië is HindOstanen niet HindOEstanen, daarmee word impliciet Hindoe’s aangeduid.

  Verder moet ik Mohammed Ozir tegenspreken, Hindostanen zijn in Suriname een etnische groep.
  Deze etnische groep zijn afstammelingen van contractarbeiders oftewel semi-slaven uit Brits-India (=Pakistan, India, Bangladesh en Myanmar).

  Het is echter wel een rariteit uiteraard dat moslims die afstammelingen zijn van contractarbeiders uit Zuidoost Azië nog steeds als hindoestanen worden aangeduid, dit is uiteraard een onjuiste aanduiding.
  Mohamedanen zou misschien meer op zijn plek zijn geweest.


  Maak melding
 4. Onzin reactie van ‘Koelie’. Het woord Hindoestaan of Hindoestanen stamt af uit de periode dat de eerst contract-arbeiders naar Suriname kwamen. Het was geen aanduiding voor een geloofsgroep, maar een aanduiding voor mensen die *afkomstig* waren uit *een gebied* dat men toen ‘Hindustan’ noemde(zo noemde men India vroeger).

  Dat gebied dat omvatte toen ook Pakistan. Die mensen die daar woonden konden dus zowel moslims als hindoes zijn. Toen ze naar Suriname werden gebracht als verkapte slaven noemde men ze Hindoestanen omdat ze uit Hindustan kwamen. Vandaar dat we ze vandaag de dag zo noemen.

  Een Hindoestaan kan dus Hindoe, Moslim, Christen of Atheïst zijn. Heeft niets met geloof te maken. dat het verwarrend is klopt. Maar de oplossing ‘HindOstanen’ slaat nergens op want het is een woord dat niet bestaat. btw ik ben Hindoestaan en moslim 😉


  Maak melding
 5. mijn broertje liep in 1982 al de cpc loop; wat zeuren jullie nou eigenlijk over; ga lopen en schrijf je in!!
  de duinen mars liep ik in 1981; waar waren jullie toen eigenlijk. zeik niet; ga laat je na kijken door de dokter als je te schelden hebt!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES