maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCertificering legt Surinaamse houtbedrijven windeieren

Certificering legt Surinaamse houtbedrijven windeieren

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 mrt – Surinaamse ondernemers gaan het certificeren van bedrijfsprocessen en producten steeds meer zien als tijd- en geld verlies. Met name in de houtverwerking zijn de ervaringen maar matig. Keurmerken als van de internationale Forestry Stewardship Council blijken opeens niets waard. De EU komt met strengere regelgeving en Surinaams hout dreigt buiten de boot te vallen.

Het deel van de nationale productie dat richting Europa gaat, zal waarschijnlijk niet meer toegelaten worden. Het gaat dan vooral om de Nederlandse markt. Toch is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in allerlei certificering. Daar is juist vanuit vooral Europese hoek op aangedrongen. “Die certificaten zijn alleen maar een manier voor consultants om geld aan ons te verdienen”, zegt Alexander Gesser van het Platform Houtsector tegenover de Ware Tijd.

Die consultants komen veelal uit het buitenland. De Surinaamse wetgeving is toch wel behoorlijk streng. Dat is al decennia het geval, ook op aangeven van Nederlandse bosbouwkundigen. Om bescherming van de Surinaamse bosvoorraden te garanderen, is ook een aparte bosautoriteit opgericht. Nederland kan dus niet met goed recht beweren de Surinaamse situatie niet te kennen. “Het meeste hout dat Nederland nu doorvoert, is fout hout. Men wil landen beledigen door spitsvondigheden”, aldus Gesser.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. eu/nedland wanneer houden jullie op om jullie zin te willen door drukken,op alles wat van su is willen jullie de hoogste zeggenschap uit oefenen.
  nederland heeft jaren van su houd geprofiteerd,er werden gebieden in het bos kaal geplukt om het nedlandse bouw programma in stand te houden.
  nu dat er een ander regeer beleid het voor het zeggen heeft en eu nog nederland niet meer de gelegenheid hebben om het su bos kaal te plukken komen zij met hun handels politiek gebaar.
  wat mij betreft;hoeft er geen houd richting europa geexporteert te worden,er zijn andere landen die het harder nodig hebben.

  mister;Gesser,u hebt gelijk,die certificaten zijn inderdaat een manier om geld op ons te verdienen,”zij denken dat zij ons nog met hun handels techniek ons kunnen belaseren en blind maken,”laat u niet voor de gek houden want op deze manier hebben zij eeuwen onze voorouders verblind en ook uitgebuit.
  sterkte.


  Maak melding
 2. @ Sra
  Ga eerst aub na waar Forest Stewardship Councle (FSC) voor staat en lees dan nog eens terug wat u op schrijft.
  FSC is er niet voor Europa of Nederland het is er voor de hele wereld. Het is een organisatie die in geordende markten (zoals in Europa) wil voorkomen dat hout dat middels kaalslag gekapt is verhandeld kan worden. Dat lukt een beetje want er is nog heel wat fraude mogelijk. Vooral via China waar men alles verwerkt.

  FSC op hoofdlijnen houdt in dat in een concessie per ha 0,5 m3 hout/ha / jaar gekapt mag worden of wel 1 maal 30 m3 en daarna 60 jaar rust voor herstel. Ook moet men zodanig kappen dat de verschillende lagen in het bos/ jungle niet zodanig vernietigd worden dat de zon tot op de grond kan komen.

  Wat heeft dat met macht over en profiteren van Surinaamshout te maken. Bruijnzeel was ooit groot. Toen het nog functioneerde was het een nationaal bedrijf en bouwde in suriname en omgeving woningen. Het bedrijf is in suriname gebleven en vernietigd door Suriname niet door Nederland.

  Een slimme Surinaamse hout exploitant (FSC gecertificeerd) heeft mij geleerd dat het meer en deel van de huidige houtconcessies als gevolg van verminking en roofbouw door Surinaamse ondernemers niet meer te certificeren is. Niet Nederland of Europa verzieken het maar de SURINAMERS.
  Ken de feiten voor dat u gaat oreren over macht, onmacht en misbruik. Het zijn de Surinamers die van alles kapot maken van de wegen tot het Bos en die het water verziek met Kwik.


  Maak melding
 3. JOJO: Dat snapt SRA de Clini Clown toch allemaal niet, dat is voor hem te hoog gegrepen, hij heeft ook alleen maar 3 klassen basisschool gehad, dus hij kletst maar wat, hij is een van de napraters van DDB en zijn 40 rovers.


  Maak melding
 4. Meneer Gesser lijkt mij één die zijn post zeker niet opent, want dan moet hij zijn administratie bijwerken en dat is teveel gevraagd.

  De wetgeving voor de houtverwerking mag dan wel streng zijn, als de wetten en afspraken niet worden uitgevoerd en er verder geen controle of bewaking is van de kwaliteit, de zgn. Kwaliteitszorg dan vervalt de certificatie.
  Meneer Gesser snapt niet dat de certificatie er is, om onze natuur te beschermen. Hij wil op los kappen, zonder te registreren en te bewaken volgens de geldende internationale voorschriften. Ongeschikt!!
  Luiheid, onkunde en willekeur zijn aan de macht in SU.


  Maak melding
 5. =Dit is een klein stukje tekst over de certificering van het bos::::
  =Het gaat niet alleen om Suriname…

  -Tijdens het symposium ontstond een felle discussie over de noodzaak van FSC-certificering (Forest Stewardship Council) voor Surinaamse houtbedrijven. Volgens vriend en vijand is er in Suriname al heel lang sprake van een duurzaam systeem van houtkap, vergelijkbaar met de FSC-eisen. Zo mogen alleen bomen met een diameter van 30 centimeter of meer gekapt worden waardoor jonge bomen de kans te groeien. SBB controleert dit streng.

  Toch stellen steeds meer landen het FSC-keurmerk verplicht, tot frustratie van sommige aanwezigen. „Het zijn de ontwikkelde landen die de wetten rondom certificering maken om onze ontwikkeling tegen te gaan”, aldus een geïrriteerde bezoeker.

  Op dit moment hebben in Suriname twee bedrijven het internationale houtkeurmerk. De Greenheart Group uit Hongkong, een van de grootste houtbedrijven in Suriname, is bezig met het certificeringsproces.


  Maak melding
 6. @ Ira
  Greenheart heeft het certificaat van Suma Lumber van de heer E B’veen gehuurd.

  Handhaving en zelfdiscipline is in Suriname een groot probleem.

  directeur Jules van SBB beantwoord de mail niet eens laat staan dat deze ruimte heeft voor Handhaving als partijen als Greenheart of andere bosexploitanten als SUMA, etc. iets willen.

  Het is ook vrij logisch dat men stammen kleiner dan 300 mm laat staan. Er blijft na verzagen bijna niet veel over.
  Een dergelijk systeem heeft niets met FSC normen op de kopers markt te maken. In Nederland eisen overheden in bestekken en inkoopvoorwaarden FSC certificaten om er een beetje zeker van te zijn dat het hout niet door kaalkap/ roofbosbouw geproduceerd is. Aan een plank of houten deel is zelden af te leiden hoe dik de stam was waar deze uitgezagd is.

  Suriname produceert de laatste jaren voor export alleen maar Rondhout.
  Een vriend die een heel grote partij bewerkt hout wilde kopen heeft puultjes gezetten om deze partij op een enigszins legale en verantwoorde partij te kunnen exporteren en te kunnen importeren.

  Alleen Greenheart heeft de capaciteit om hout FSC te exporteren de rest is allemaal te klein en de overheid heeft niet de mogelijkheden dit te verbeteren of te fasciliteren.


  Maak melding
 7. hillywood
  jij hebt toch begrepen wat ik bedoel.
  het gaat erom dat mister Gesser het niet meer toelaat det ned/euro met hun certificaten aan komt draven om rijk van suriname te worden.
  het is nu afgelopen,niet meer.


  Maak melding
 8. @ SRA

  “het gaat erom dat mister Gesser het niet meer toelaat det ned/euro met hun certificaten aan komt draven om rijk van suriname te worden”.

  Een voorname, intelligente Surinaamse hout exploitant heeft mij het volgende geleerd”

  1) je hoeft heen hersenchirurg te zijn om te kunnen uit rekenen dat ons bosbouwmodel niet doelmatig is en nooit tegen concurrerende prijzen kan leveren.
  2) de enige optie om hier in volume hout te kunnen kopen is als rondhout op de kade ($150/m3).
  3) Helaas hebben wij niet meer de infrastructuur en de investeringscapaciteit om op een doelmatige wijze hout te verwerken.
  4) Waarom zouden wij investeren aangezien de locale markt de ondoelmatigheid (50% duurder dan in Europa) voor lief neemt. Een Surinamer betaald meer voor zijn Surinaamse gezaagde hout dan een Europeaan (woorden van een succesvolle concessiehouder).
  5) Mijn collega’s hebben hun concessies zo verminkt dat deze nooit meer gecertificeerd kunnen worden.

  Europa heeft (te laat geef ik toe) geleerd dat men iets moet doen om het kaal kappen van waardevolle natuur (de longen van de aarde) voor commercieel gewin moet voorkomen.

  Enige Surinamers (ze kunnen weinig anders) en de Chinezen gaan met korte termijn denken en het snelle gewin door met het verminken van hun Bos. Verwijt aub Europa en Nederland (geheel geen factor van belang) rijk worden van Suriname.

  ken uw cijfers. Even uit het hoofd Suriname kapt per jaar ongeveer 350.000 m3 rondhout waarvan nu ongeveer 100.000 m3 geëxporteerd wordt. Aangezien het niet FSC gecertificeerd is moet het voor dumpprijzen naar China ($ 150/m3). De Chinezen genereren de waarde uit het Surinaamse hout. Via Chinese producten komt het wellicht terecht in Europa.
  FSC is niet alleen voor Europa het wordt een Wereld standaard. Indien Suriname niet mee doet en door gaat dan kan het alleen maar slechter gaan met de houthandel.

  Voor deze handel komt kan een Europese specialist weinig moeite doen en hij wordt er zeker niet rijk van.

  Sra. het begint op te vallen dat veel Surinamers al een uur praten voor dat zij beginnen met nadenken.


  Maak melding
 9. eu en NL is eeuwen zo geweest, bevolkings groepen ophitsen,leugens te zaaien. Nu dat het niet meer lukt komen ze met regels,Als een A bom zou hebben zou op NL gooien.Nl is altijd tegen geweest landen die ontwikklen gelijk regels maken.NOu dan doen wij geen zaken met EU en NL dan met China,India en andere opkomede landen.NL zit al 13 jaar in de crisses het BBP groeit niet meer,7% werklozen,Eu /NL wordt een 3e werld land straks.Ze lenen zelf geld nu van de Arabieren. Kijk de sponsoren van Eu voetballen. NL/Eu lopen met de gedachten van overheersing van 400 jaar gelden.Over 20 is the end of welvaart van NL en Eu.
  Cariscom moet samen met BRIC landen eigen regels en weten maken.NL durft zijn Grootte mond niet open te doen tegen China,andere landen.VS heeft ook al gezegd eu is niks voor ons meer…focus on Azia…
  HEt is Typische NL en arrogatie houden…daarom worden ook uit gelacheen door de Belgen Fransen en Duitser…hahaha……..


  Maak melding
 10. JACK: Heb je vannacht visite gehad van je grote broer JACK DANIELS met in zijn gezelschap WITTIE Houston en BOBBY BROWN?
  Ik zou zeggen ga je roes uitslapen misschien dat je na een lange slaap weer bij je positieven bent, en weer helder kan denken.


  Maak melding
 11. @ Jack.
  FSC is geen Nederlandse uitvinding het is een wereldwijd gedragen ontwikkeling.

  Nederland is het land dat met de hoogste bestedingen aan ontwikkelingshulp (wereldkampioen). Dan vergeten we even dat Nederlandse particulieren (incl. deze bakra en heel veel redimoessoes) middels overmakingen, vakanties, zakelijke initiatieven, pakketten, etc. ruim 10% van de Surinaamse economie in stand houden. De $ 180.000.000 aan overmakingen komen overeen met 2 maandsalarissen van alle werkende Surinamers in Suriname.

  Jack jij bent zo iemand die in zijn eigen bord schijt. Jij bent iemand die in de hand bijt die hem voedt. dat is niet slim.
  Nederland is de 17de economie ter wereld en is per hoofd van de bevolking op Noorwegen, Luxemburg, Zwitserland en Singapore het rijkst. De crisis zit tussen de oren omdat het nu iets minder gaat. Als de crisis bij ons druppelt, resulteert dat elders in tropische regen stromen.

  Voordat u met A bommen begint te stoeien even na denken want zonder Nederlandse hulp was Suriname al enige keren van de honger om gekomen. Zonder Nederlandse hulp overleeft Suriname zal het in de nabije toekomst nog moeilijk worden.

  Lees aub de feiten. Bijvoorbeeld Anton de Kom en kom er achter dat het saldo van alle uitbuiting (hoe fout het ook geweest is) in het voordeel van Suriname is.
  Kom aub niet met slaven trauma’s aan als er geen Afrikanen hun donkere broeders en zusters verkocht hadden, hadden de Hollanders ze nooit kunnen kopen en verhandelen en mishandelen (het laatste is ironie).

  Dan tot slot de opgehemelde vrienden zoals de BRICS. volg de actualiteit en ervaar dat 3 (Brazilië, Rusland & zuid afrika) landen zijn die hun natuurlijke hulpbronnen uitnutten/uitputten en dat India en China hun zeer grote massa’s als slaven inzetten.
  Onderzoek de Chinese handels moraal en ervaar dat Suriname uitgezogen zal worden en daarna uitgespuwd zal worden. Kijk maar even terug naar de periode Wijdenbosch en de aanleiding voor het vonnis van het inter amerikaanse hof voor de rechten van de Mens Suriname / Saramakka uit 2007 en 2008. Zelfs met beperkte omvang wisten zij het binnenland in die tijd aardig te ontwrichten.

  Verdiep u aub. in de noodzaak van FSC certificaten en de redenen waarom de Surinaamse bosbouwrovers het niet leuk vinden dat de FSC certificaten nu noodzakelijk zijn voor hun handel. Weet dat Surinamers hun eigen concessies vernield hebben voor snel gewin. Het gevolg is dat men nu geheel in de handen valt van de Chinese broeders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES