zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameIdee: Parlement uitbreiden met tien zetels voor eerlijker verdeling

Idee: Parlement uitbreiden met tien zetels voor eerlijker verdeling

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 feb – Het parlement moet uitbreiden. Dit zegt Lothar Boksteen, voorzitter van verkiezingsautoriteit CHS. Het al een en vijftig leden tellende parlement zou er nog minstens tien bij moeten krijgen. Pas dan kan een eerlijker verdeling van zetels bewerkstelligd worden. De verdeling zoals die nu is laat veel te wensen over. Maar nog meer parlementariërs?

Onder meer de politieke partij Doe is minder gelukkig met Boksteens redenering. Weliswaar wordt de ‘
‘onrechtvaardigheid’ onderschreven. Maar dat kan liever rechtgetrokken worden via herschikking en herverdeling over de districten. “De herschikking van zetels had al lang moeten plaatsvinden, aangezien Paramaribo en Wanica (met de grootste populaties, red.) ondergewaardeerd zijn, terwijl andere sterk overgewaardeerd zijn”, zegt Doe-parlementariër Carl Breeveld tegenover de Ware Tijd.

Uitbreiding ziet hij niet zitten. Het parlement lijkt nu al een topzwaar waterhoofd. Een vergelijking met omliggende landen met een veel grotere bevolking, leert dat het parlement juist kleiner moet. Op de scheve verdeling is vaker kritiek geleverd. Coronie met de kleinste bevolking bijvoorbeeld, heeft twee vertegenwoordigers. Paramaribo en Wanica zijn relatief minder goed vertegenwoordigd. “Hoe meer zetels er nationaal te verdelen zijn, hoe minder scheef de totale vertegenwoordiging per district”, redeneert Boksteen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

25 REACTIES
 1. Neen niks hiervan er mmmmoet geen bedrieger,zakkenvuller,bandiet en of boef meer bij Verander het huidig kiestelsel.Kort na de verkiezingen van 2010 toen DiDiBrie de leiding van het land in handen kreeg begon Parmesar hiermee.Maar dit was volgens mij een signaal aan de partners PL en AC om zich dan zo rustig mogelijk te houden,anders zou de ndp(22 of 23 zetels) heel snel met ’t Front(14) dit toch kunnen, regelen en net zo snel zou ’t gedaan kunnen zijn met hen wat,overigens nu toch blijkt. hahahahahaaaai a kies ding mooi.Somo no mang sikkie en Ronnie no mang bedreig no wang sma. Met zijn broer Leo haalt hij steeds weer bakzeil.Zie de kwestie Brunings presiident commissaris SLM en de RVC met daarin Leo Brunswijk,Ene Somohardjo en nog 2 anderen die niet met Brunings door een deur konden nou,nou wat blijkt ook hier DiDiBrie heeft de knoop doorgehakt ten voordele van YES jaaaa Brunings.Ook moest Ronnie toen van Dompig Commisie Goudsector deze broer Leo Brunswijk al uit ’t brokopondo gebied opsodemieteren.hahahaaaa fawaka Ronnie zwakte e tikkie joe ekte ekte.Mi gado deze zelfde Leo Brunswijk was ook de groteman bij de SLM,totdat Ronnie zijn steun gaf aan DiDiBrie en ABrahams donder ook hier Kleine Broetje van Ronnie op en weg was ingeneur Leo Brunswijk weer.Hahahaa.Famirie Who Cares Pasew,Ray,Cobie,Koos,Kamper.Henk Molenaar,Esmerald wang bigi odi.
  Glenny.


  Maak melding
 2. 500.000 mensen in Suriname. Niet meer dan een stsd als Amsterdam of Den Haag. En dan nog meer zetels? Tien minder en een betere verdeling lijkt me een betere suggestie. Maar ja, het gaat om pleintjespolitiek he, dus er zal wel weer hondstrouw vriendjes en vriendinnetjes geaccommodeerd moeten worden.


  Maak melding
 3. Suriname heeft maar 2 partijen nodig. Het land heeft weinig inwoners. Alleen maar geldverspilling. Het NDP is veruit de grootste gevolgd door VHP. Stel voor dat andere partijen zich aansluiten bij één van deze 2 partijen.


  Maak melding
 4. Heel simpel domboos!!! jullie hebben toch geen stront in je kop!! of toch wel??

  Gewoon in verhouding naar aantal koppen per district!!!
  een voorbeeld!! District wanica gtelt 25000 mensen dus 25 zetels( per 1000 inwoners 1 zetel vastleggen!!!)

  Para (alwaar Paraman woont zogenaamd)( die uitkering trekker uit Nederland)10000 mensen dus 25/25000 X 10000 is 10 zetels. Het rest aantal bij elkaar optellen en wie de meeste heeft gaat een zetel naar hen toe!! probleem opgelost toch?? allen je moet geen ego’s tuusen hebben zitten en zo, ja!! eruit knikkeren!!! of wegstemmen!!!


  Maak melding
 5. We kunnen al niet zo goed functioneren met 51 man,dan willen ze nog 25 ERBIJ?
  hoeveel spontane parlementariers zijn er?die opzoek gaat naar info,die met GOEDE wetsvoorstellen komen?

  ze kunnen alleen maar voor of tegenstemmen vanwege partijpolitiek!
  kom op jongens,we verwachten meer van jullie!


  Maak melding
 6. Nou, nou Savioen!!! ik eet in elk geval wel hoor, maar vreten moet je bij je eigen neer zetten!!!! Ga jij maar tussen de vretende idioten zitten! ik zeker niet!!

  Ik moet zeggen!! het is wel een gek idee!!!!!!


  Maak melding
 7. ik ben hier voorstaander van…yes man 10 “zetels” erbij, maar dan die met korte pootjes, en dan plaatsen op zanderij!!

  alhier kunnen zij dan al laagzittend een controle doen in onze *donkere tunnels* opdat wij schoon kunnen afreizen naar Ned, en hoeft de witte marechaussee niet telkens naar de oogarts voor de zoveelste BLACK-OUT 🙂

  Glenny Odi nanga gezondheid!


  Maak melding
 8. @ Gino ongelooflijk goed idee.Maar je vraag je ook af hoe die man op dit idee is gekomen. Hoe haalt Boksteen het in zijn hoofd?Nu al zie je hoe deze zaka-zakas ’t er met de pet naar gooien.Het kan niemand wat schelen.Iedereen doet maar zie Belfort kort geleden deze Leba verscheen gewoon niet in ’t parlement terwijl dat debat over zijn ministerie ging(verblijfsvergunningen debat)Meneer ging doodgemoedereerd naar de goudvelden in Brokopondo;het is toch wat met deze lebas.En dan zouden er meer bij moeten rot toch op man rode Baksteen. Odi baja
  Glenny


  Maak melding
 9. de ,,landelijk evenredigheids stelsel,,

  is het allerbeste voor het land en volk..

  dan kan iedereen landelijk iemand kiezen die hij/zij goed vind, goed ontwikkeld ,geschoold, kennis van zaken heeft, acceptabel is voor iedereen..

  dat is tenministe eerlijk..


  Maak melding
 10. beter is het hele zooi afschaffen want bouta en zijn rovers bende doet toch wat ze ook maar willen in en met het land zo lang bouta aan de macht is wordt eerst hij en zijn vriendjes er goed beter van dan mischien het land en iedereen die een voor stel doet voor wat dan ook die gaat eerst bij bouterse langs of het ok is en anders wordt er helemaal niks voor gestelt zo zit het in elkaar weg met bouta en de hele rotzooi nieuwfront for ever


  Maak melding
 11. Het zelfde resultaat kan ook gerealiseerd worden door binnen het huidige aantal her te verdelen en per district 1 zetel te reseveren en 41 zetels evenredig te verdelen.

  Deze keuze is een keuze van de minste weerstand. Wie kan hier nu tegen zijn. 10 meer baantjes.

  Echter als ik naar het interview met een meneer Panka op Pengel international voor de geest haal krijg ik de neiging te stellen halveer het parlement Aub zodat er geen plaats meer is voor zaalvulling en de partijen genoodzaakt zijn mensen te selecteren die meer dan 3 woorden met enige inhoud achter elkaar uit te spreken.

  Scheelt sterk in kosten, Scheelt in pensioenen en baantjes na de carrière in de DNA en voor al enorm veel dom gelul.


  Maak melding
 12. Para (alwaar Paraman woont zogenaamd)( die uitkering trekker uit Nederland)10000 mensen dus 25/25000 X 10000 is 10 zetels. Het rest aantal bij elkaar optellen en wie de meeste heeft gaat een zetel naar hen toe!! probleem opgelost toch?? allen je moet geen ego’s tuusen hebben zitten en zo, ja!! eruit knikkeren!!! of wegstemmen!!!

  Ik zal maar niet verklappen waar maandelijks voor gestort wordt jo MP jo!


  Maak melding
 13. Paraman
  Para (alwaar Paraman woont zogenaamd)( die uitkering trekker uit Nederland)10000 mensen dus 25/25000 X 10000 is 10 zetels. Het rest aantal bij elkaar optellen en wie de meeste heeft gaat een zetel naar hen toe!! probleem opgelost toch?? allen je moet geen ego’s tuusen hebben zitten en zo, ja!! eruit knikkeren!!! of wegstemmen!!!

  Ik zal maar niet verklappen waar maandelijks voor Paraman gestort wordt jo lage MP marwana beest jo!


  Maak melding
 14. Het hele Surinaamse Parlement moet hoe dan ook onder het Chineze bewind komen. Ze kunnen het parlement strak leiden.


  Maak melding
 15. Wat heb je nog aan meer stoelverwarmers???
  Beter zou zijn 2 grote partijen dat is meer dan genoeg voor zo een klein land qua bevolkingstelling.
  We weten immers heel goed dat bepaalde assemblee-leden vastgeplakt zitten met cetabever ook al zou deze stoel aan het plafond hangen dan zouden deze parlementirs(leugenaars) vastblijven zitten met hun kont vastgeplakt met zitten. Hoe meer van zulke lieden in het parlment hoe meer belastinggeld wordt verkwist.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES