Parlement baalt van sukkelende universiteit Suriname

69

PARAMARIBO, 27 feb – De crisis op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, moet zo snel mogelijk opgelost worden. Dit stellen parlementariërs. “Het heeft al lang genoeg geduurd”, zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Simons maakt zich druk om haar ‘alma mater’, waar onlangs een compleet faculteitsbestuur naar huis werd gestuurd. De problemen met het afstuderen komen daar ook nog bij.

Het gaat om honderden die op een of andere manier al jaren sukkelen met hun studie. Het universiteitsbestuur heeft al een keer met afschrijven gedreigd en dat blijft in de lucht hangen. “Het is niet iets van vandaag. We denken dat er een oplossing moet komen, voordat we volgend jaar weer horen van studenten die zullen worden afgeschreven. En dat terwijl ze vaak niet kunnen afstuderen door toedoen van de universiteit zelf”, zei Simons in het parlement.

De regering en vooral het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling zal eens eindelijk kordaat moeten optreden. Andere parlementariërs willen een behoorlijk plan zien, compleet met oplossingen en schema’s. “We willen een directe aanpak van de vele zaken die misgaan”, zegt Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP). Volgens oppositielid Guno Castelen speelt er zelfs een opvangprobleem. “Studenten springen door het raam om colleges te volgen.”

69 REACTIES

 1. Tijdens de zogenaamde revolutie werd de Universiteit omgedoopt tot een ‘ontwikkelingsuniversiteit’en kreeg geheel ten onrechte de naam Adek ( Anton de Kom). Het rendement van deze Universiteit is sindsdien schrikbarend laaf gebleven. De gemeenschap heeft niets aan deze instelling omdat de kwaliteit van het onderwijs relatief laag is en het slagingspercentage beneden verwachting. De oorzaak moet gezocht worden in de sterke politieke invloed die de militairen uitoefenden tijdens de fundamentele veranderingen die werden doorgevoerd. De universiteit was niet onafhankelijk zodat de wetenschappelijke kwaliteit gering was. Lekie (nu wijlen) heeft gestreden tegen de politieke invloed van de revolutionairen. Dat heeft hij met de dood moeten bekopen op 8 december 1992.

  Plato


  Maak melding

 2. EN maar schreeuwen dat het goed gaat met su!
  WAar zijn de mensen die opkomen voor de toekomst van su.
  AAnkloppen bij bouta heeft geen zin, want die is liever bezig met de chinezen en de caricom, kortom weer een van de laatste universiteiten gaat ten onder.
  HEt land gaat langzaam ten onder.
  A tang so


  Maak melding

 3. @Tedje, goede vraag.

  Deze graad is relatief laag. Een voorbeeld: iemand die afgestudeerd is van de Adek (studierichting Rechten) wordt in NL als niet volwaardig aangezien. Om aansluiting te vinden moet men geheel opnieuw beginnen, dus zonder vrijstelling. In Suriname zelf wordt door het bedrijfsleven geklaagd dat afgestudeerden essentiele zaken missen zodat tijd en geld moet worden besteed om deze mensen op niveau te krijgen. Zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Oorzaken: svp mij vorig betoog lezen!


  Maak melding

 4. “Studenten springen door het raam om colleges te volgen.”

  is dit een spreekwoord of moet ik dit letterlijk opvatten, en indien zo…dan diefijzer plaatsen 🙂


  Maak melding

 5. De naam van de technolische faculteit moet zijn: Jan Ernst Matzeliger Faculteit, een persoon die in Suriname geboren is en de uitvinder is geweest van de schoenmachine. Dankzij zijn uitvinding werd schoenen maken een massaproductie, goedkoper en konden duizenden gewone mensen schoenen kopen en dragen.
  Een naam die deze faculteit ook op de wereldkaart zet.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Ernst_Matzeliger

  Een goede naam van de Medische Faculteit zou kunnen zijn:
  dokter Quassie Medische Faculteit kwassie was de uitvinder van Kwassibita, dat over de hele wereld bekend is in de medische wereld en kan Suriname ook op de wereldkaart zetten.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Quassie_van_Timotibo

  http://www.google.nl/search?q=kwasibita&hl=nl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zsYtUeqfOIrT0QWpt4DwCA&sqi=2&ved=0CDUQsAQ&biw=1066&bih=777

  Maar het zou ook Dokter Sohia Redmond Medische Faculteit kunnen heten.

  De naam Anton de Kom kan gehandhaafd blijven de sociale en maatschappelijke Studies

  Triest dat er veel mis is op de ADEKUS. Stellen jullie toch orde op zaken.

  Zij die lang over hun studie doen, moeten rekening houden met de jongere(n) generatie/s. Er moet een vlotte doorstroming zijn. De tijd blijft niet stil staan en wachten op degenen die sukkelen. Er zijn heel veel uitdagingen die de su-maatschappij en haar bevolking moeten aangaan om een betere ontwikkeling en leven te hebben. Suriname heeft goed opgeleide mensen hiervoor nodig, die nationaal en internationaal mee moeten doen.

  Maak een plan van aanpak met deskundigen en pas deze toe, wie weg moet, moet weg voor de jongeren.

  Succes toegewenst


  Maak melding

 6. Tijdens de jaren 80 hebben de militairen de faculteit der sociale en agogische wetenschappen gesloten. Volgens hen was deze studierichting niet relevant voor Suriname. Echter bleek dat de militairen bang waren voor het intellectuele verzet van wetensschappers van deze faculteit. De faculteit der rechtsgeleerdheid was ook doelwit van de revolutionairen. Kijken we naar de geschiedenis van het onderwijs in Suriname, kan worden gezegd dat de NDP (Lees: revo) nooit bereid is geweest daadwerkelijk te investeren in het wetenschappelijk onderwijs. Naar verwachting zullen ze dat ook nu niet doen. Dus laten we de ADEK maar sluiten!


  Maak melding

 7. Parlement baalt van sukkelende Universiteit Suriname.
  Het Surinaamse Parlement bestaat voor 99,9% uit sukkels, de als enig doel hebben zichzelf te verrijken.


  Maak melding

 8. Het is ronduit schandalig dat studenten hun studie niet kunnen afronden door wan prestatie van het universiteitsbestuur. een familielid van mij is al drie jaar bezig om af te studeren, steeds wordt hij weggestuurd omdat b.v. een docent geen zin heeft om met hem aan tafel te zitten om zijn scriptie te bespreken. een ander keer als hij zich meldt op de universiteit blijkt de docent afwezig te zijn. Hoe willen zij goede afgestudeerden afleveren aan de maatschappij met dit soort praktijken? mw Simons heeft groot gelijk dat er nu eindelijk iets moet gebeuren. De studenten zijn lang genoeg de dupe geweest.


  Maak melding

 9. Kolibrie, je hebt het goed verwoord. Het moge duidelijk zijn dat de huidige regering de onrust bij de verschillende beroepsbevolking niet weg kan nemen.

  – onderwijzers dreigen met staking
  – crisis faculteitsbestuur
  – crisis in de zorgsector / chirurgen weigeren operaties
  – journalisten staken om censuur

  Ik ben geen fan van Bouterse, maar deze wantoestanden moeten snel de kop worden ingedrukt. De zwakkeren in de samenleving worden hier de dupe van. Het wordt tijd dat Bouterse zijn oor ten luister gaat leggen bij de vakbonden. Hij zal consensus moeten vinden met de beroepsbevolking anders voorspel ik dat er straks mensen met hooivorken de straat op gaan (met alle gevolgen van dien).


  Maak melding

 10. De studenten die welvaart moeten brengen in het Land zijn min of meer de opvolgers van de Surinaamse regering als het zo door gaat moeten wij vreemden indienst nemen en dan blijven wij Suri’s onderdruk


  Maak melding

 11. Pasew, jezus man … het is wel triest gesteld. In eens moeten we ook elkaars nickname in de gaten houden.

  Je bent scherp / had ook niets anders van je verwacht


  Maak melding

 12. Ten tijde van het militaire bewind na de coup van 25 februari 1980 vonden studenten en docentenprotesten plaats tegen het regime en tegen het toenmalige universiteitbestuur dat sterk op de hand was van bouterse c.s In december 1982 werd de universitiet voor bijna tien maanden gesloten.
  Bouterse is bezig heel suriname te onderwerpen, als bouterse A zegt moet heel Suriname A zeggen, als hij vindt dat iedereen de Suriname rivier in moet springen dan moet dat. Suriname heeft zijn eigen Kim jong un.


  Maak melding

 13. waarom een heleboel van ons(suri’s) ons zelf niet kennen,maar de lering van vreemden importeren,en ons zelf steeds achter stellen is omdat wij geen kennis van ons oorspronkelijke geschiedenis kennen en steeds ons zelf door kennis van vreemden besrijden.

  Geschiedenis is een klok dat mensen gebruikt voor hun politieke en culturele tijd en dag,het is ook een compas dat mensen gebruiken om hun zelf te kunnen vinden op het map van mensen geografie,.geschiedenis is zegt de mensen waar zij waren,wat zij waren,wat zij geweest zijn,meest belangrijkste is dat geschiedenis verteld de mens waar zij naar toe moeten,wat zij nog moeten worden,’het relatie van de geschiedenis naar de mensen is het zelfde van een moeder naar haar kind.

  als wij een concept van zelf ontwikkeling uit studie van ons verleden in deze tijd kunnen ontwikkelen en aanpassen zal het algemeene leermethode en kennis op een betere manier voor ons tot goede ontwikkeling zorgen.


  Maak melding

 14. Ik had gemerkt toen ik in Suriname was, dat het hele onderwijs systeem daar een zooitje is, heel jammer, en zie maar hoe ze dat gaan oplossen. Op hoog en laag niveau is het een bende.


  Maak melding

 15. @Paul

  Oh ja,waren bv Somo en brunsie,bouta en Lackin ook studenten geweest van de ADEK?!!
  En o,jee alsof je het niet opgenerkt had,alle jobs die door surinamers gedaan zouden moeten worden,worden heden gedaan door de chinezen!!
  Het zal ons niet verbazen als we straks ministers krijgen voor de post van bv minister van buitenlandse zaken van Suriname uit China de heer LEE!

  Alle mensen die daadwerkelijk gestudeerd hebben worden overgeslagen en sukkels als brunsie,bouta ,somo geven mekaar de hoogste posten,gewoon omdat ze niet naar school hoefden te gaan ,laatstaan de universiteit!


  Maak melding

 16. @Gmap

  Hahahahaaa…straks plakt bouta nog een titel op zijn borst,dat die van Hooggeleerde van de ADEK of amateur’PROF’ van de adek!
  Whahhahahaaaa….
  En alhoewel de leerlingen somo,brunsie en jenny de universiteit noooooit van binnen zullen zien of gezien zullen hebben krijgen ze de certificaat van ‘CUM LAUDE’ GESLAAGD van nep,amateur ‘prof’ bouta.
  Hahahahaaaaa


  Maak melding

 17. ten tijde van, de jaren ’80 etc etec welke prestiueze universiteit hebben jullie wel een graad van Plato tedje en gmap??????? ik dacht geen dud lul niet over onze universiteit, want velen zijn hier afgegstudeerd hebbn zich verder bekwaam in het buitenland. dan hu kun je kletsen uit je nek????? kom het beter dun als jullie die graad wel bezitten om als hoogleraar te functioneren op universiteiten.


  Maak melding

 18. @Draai stong

  Wil je positieve ontwikkelingen hebben in Suriname dan moet je eerst ervoor zorgen dat de huidige criminele ndp regering naar huis wordt gejaagd en de meeste van de ndp ministers voor altijd achter slot en grendel geplaatst worden zoals zij het verdienen!
  Suriname doet heden zaken met alleen maar de armste landen ter wereld. !
  Hoe gaan ze mekaar kunnen helpen en waarmee!!?


  Maak melding

 19. Ray

  @Gmap

  Hahahahaaa…straks plakt bouta nog een titel op zijn borst,dat die van Hooggeleerde van de ADEK of amateur’PROF’ van de adek!
  Whahhahahaaaa….
  En alhoewel de leerlingen somo,brunsie en jenny de universiteit noooooit van binnen zullen zien of gezien zullen hebben krijgen ze de certificaat van ‘CUM LAUDE’ GESLAAGD van nep,amateur ‘prof’ bouta.
  Hahahahaaaaa
  lees wat een gek schrijft. mevr simons is arts en die komt zeker van een universiteit. misschien heb jij niet eens een middelbare diploma haahah dat is lachen geblazaen.


  Maak melding

 20. @Alleen

  Simons is arts!!??
  Waarom is ze dan in de regering van Suriname!!?
  Waarom niet gewoon ARTS,WANT DAT HEEFT SURINAME NODIG!!
  Ze is arts , kennis van landregeren heeft zij NIET ,en dat heeft zij vele malen tentoongesteld!!
  Ze blijft maar de zijde kiezen van de moordenaar!
  Zonde van haar studie als Arts.Zonde!!Ze moet zich bezighouden met een job waarvoor zij afgestudeerd is!
  Je kan een dierenarts toch niet als judge toelaten om een schoonheids wedstrijd onder de vrouwen te beoordelen!!??
  Als ze minister wil zijn dan moet ze haar studie gaan aanpassen!!


  Maak melding

 21. =Daarom vertrekken de meeste intellectuelen naar het buitenland om verder te studeren en voor een beter bestaan.

  =Wie blijf er over dan over om het land te regeren??

  =Wat gebeurt er als alles in Suriname onder gewaardeerd wordt????hoop het niet.

  =Politiek in Suriname SHAME ON YOU


  Maak melding

 22. Een ding zijn we er met elkaar overeens: In Suriname maak je meer kans als je kennissen hebt dan ‘kennis’. Velen hebben via via een baan verkregen maar hebben niet de vereiste kennis. Wat voor zin heeft het dan een wetenschappelijk instituut als de ADEK overeind te houden??? Verloren geld!


  Maak melding

 23. RAY: Dr. Simons dacht ik stap in de regering, want die lijd een een chronische ziekte, ze wilde haar geneeskunsten ten toon spreiden, maar toen is ze zelf besmet geworden en ligt zelf aan het infuus in de assemblee.


  Maak melding

 24. @plato zegt:

  ‘Velen hebben via via een baan verkregen maar hebben niet de vereiste kennis.’

  You are right!
  Bij ons worden dat soort gevallen bij sollicitaties gecategoriseerd onder “Benen wijd”.


  Maak melding

 25. Beste alleen,
  Ik respecteer iedere Surinamer die mijn geboorteland waardig,integer,eerlijk en voorbeeldig vertegenwoordigen.
  Ik hebt geen respect voor een arts die samenwetkt met een massamoordenaar.
  Ik hoop dat je tevrden bent met mijn antwoord??
  Martin luther king,Gandi,Nelson mandela,moeder teresa, Marcus Garvey zijn mensen die ik bewonder en respecteer


  Maak melding

 26. Het is best wel bewonderenswaardig dat sommigen onder de reaguurders de kunst verstaan werkelijk elk onderwerp terug te brengen tot hun oude en bekende stokpaardje.

  Alles maar dan ook alles in deze mensen hun leven is en wordt bepaald door de huidige president van Suriname.

  Er is maar een dimensie in deze mensen hun leven dat verder beperkt is. Er zit in de hersens aldaar verder geen enkele ontwikkeling. Het is als een vastgelopen naald op een oude platenspeler.

  Maar oké. On topic. Het is betreurenswaardig dat er wat de ADEK betreft geen vooruitgang wordt geboekt. Het lijkt me allemaal niet zo moeilijk trouwens.

  Of de overheid zich op dit moment en welke mate ermee moet bemoeien is de vraag. Daarvoor weten we denk ik nog niet genoeg om een afgewogen oordeel te kunnen vellen.

  Het gaat lijkt mij niet om de doelstelling van de ADEK maar meer over het management en de implementatie van beleid. Innovatie, samenwerkingsverbanden. Zorgen dat de ADEK een goede (betere) reputatie krijgt en dat het curriculum internationaal beter erkend wordt.

  Die inspanningen zullen in eerste instantie van binnenuit moeten komen en wellicht is het goed om extern advies in te willigen en of door een goede samenwerking met een gerespecteerd internationaal instituut het algemene niveau op de ADEK op te krikken.

  Met een beetje goede wil, creativiteit is er al veel te doen. Alle (gereputeerde)internationaal erkende onderwijsinstellingen hebben samenwerkingsverbanden, dus lijkt mij dat de ADEK daar ook op kan gaan richten.

  Kennisuitwisseling is essentieel.
  Ik ben benieuwd welke oplossingen, anders dan dat de regering op moet stappen bepaalde mensen hier zullen aandragen.

  Ik weet dat het ijdele hoop is omdat hun vocabulaire geen andere woorden heeft dan DDB. Ik vind dat trouwens best wel iets hebben. Het is een interessant fenomeen.


  Maak melding

 27. Wan Pasensi uma na gudu uma.
  Meneer of mevrouw pasensie, er kleven prablemen aan bouterse als jij dat niet wil of kan inzien dan heb je een probleem. de zelfde problemem die zich nu voordoen hebben wij in de jaren 80 en 90 al gehad, opo yu ai brada, herhalen van zetten. bouterse weet niet anders, en hij kan ook niet anders, de revolutie gaat toch gewoon door?? of zie ik het verkeerd?


  Maak melding

 28. @who cares en Gmap

  Als Jenny een arts is vraag ik mij ook af waarom ze de Amnesia patienten binnen de regering waarvan ook zij zelf ZOMAAR deel van uit maakt, niet kan helpen. Jezus Christus,als arts moet ze toch de symptonen bij deze amnesia lijders,die berucht staan als de amnesialijders van Boxel, herkend hebben?
  Ze zou een recept voor deze patienten kunnen opschrijven of gewoon voor verdere bahandeling in de hoedanigheid van arts ,in LPI laten opnemen. Nu zit ze precies midden tussen hun,dokter en patient,en beiden denken dat ze een land kunnen regeren…LAMME LIJDT DE BLINDE..!!1.


  Maak melding

 29. gmap,

  je verhaal is niet een klacht tegen Bouterse maar een sneer naar iedereen in Suriname en alle Surinamers. dat is mijn probleem. Als mensen jouw zienswijze niet delen zijn ze achterlijke runderen, en weet ik niet welke kwalificaties jij en je kornuiten nog meer hanteren.

  Je woont en werkt niet in Suriname maar alles wat daar gebeurt, zelfs hoe snel het gras groeit koppel jij aan een man.

  Zelfs het dopje van je tandpasta dat je verliest wordt aan die man gekoppeld. dat wil zeggen dat je geen hoge pet op hebt van de Surinamers in het algemeen en die in Suriname in het bijzonder.

  Processen in de maatschappij die kan je niet aan een man ophangen. Individuen kunnen invloed hebben maar dit wat jij doet is belachelijk.

  Er is altijd een oorzaak en een gevolg en als je naar zaken kijkt en alleen maar de gevolgen in kaart brengt en niet naar de oorzaken kijkt dan zal je alleen maar symptomen bestrijden.

  Verder is alles duaal, ook een man als Bouterse heeft twee kanten, net als jij gmap. Was jij niet bereid om een kogel of erger te gebruiken omdat je ergens voor stond?

  Wat maakt je dan anders? Had jij de gelegenheid gehad dan had jij die genomen!

  Ik denk dat jij als je zoals je zelf beweerd democraat bent, democratische processen niet selectief kunt veroordelen. Als er zaken zijn waar jij en je mensen het niet mee eens zijn dan hebben jullie genoeg tijd en mogelijkheden (gehad) om veranderingen aan te brengen.

  Suriname is ene democratie, wat jij er ook van mag vinden en de mensen gaan op democratische wijze om met de zaken in Suriname.

  Als daadwerkelijk deze regering slecht is voor het land dan zal deze regering een termijn zitten en krijgen jij en je kornuiten weer de kans om zaken te doen. Zo werkt het spelletje, niet anders.

  terug naar de topic. heb je een bijdrage n.a.v. mijn suggesties? laten we inhoudelijk praten over de ADEK en als je zo nodig wil praten over de president van Suriname, moeten jullie daarvoor aparte topics openen. Dit wordt een beetje vervelend. Alle serieuze onderwerpen maken jullie dood met je eentonige off topic klagenzang.

  Jammer want een objectieve lezer zal jullie helemaal niet serieus nemen. geen enkele onderbouwde stellingen, argumenten die een onderwerp verrijken.
  Niets, alleen maar gal.

  Sari tori. Zoveel negativiteit in je lichaam zal je op den duur ziek maken.


  Maak melding

 30. 1. Crisis duurt al heel lang, niemand pakt het aan
  2. Een compleet faculteitsbestuur is naar huis gestuurd
  3. Er zijn problemen met het afstuderen door toedoen van de universiteit
  4. Universiteit wil het probleem oplossen door uitschrijving van studenten
  5. Er is een opvangprobleem: studenten springen door het raam

  Analyse is al gemaakt. Nu is de politiek aan de beurt.


  Maak melding

 31. Ray, jenny had beter euthansie op de amnestie patienten kunnen toepassen. Hadden we deze discussie kunnen besparen en had ze een standbeeld gekregen.
  Maar goed kennelijk is ze in haar noppen met haar coke dealertje ddb.


  Maak melding

 32. =Er zitten mensen in de politiek die helemaal geen kennis hebben van binnen – en buitenland en maar schreeuwen dat het goed gaat. Hoe staat het met hun niveau?

  Lees even het volgende:::::: GRATIS VERBLIJFSVERGUNNING zonder kennis

  PARAMARIBO – Hoewel de fractie van Nieuw Front (NF) de vergadering verlaten had, heeft De Nationale Assemblee dinsdagmiddag met algemene stemmen (26) de naturalisatie van tweehonderd personen tot Surinamer goedgekeurd.

  De NF-fractie voelde zich beledigd omdat minister Belfort van Justitie en Politie niet bij de vergadering aanwezig was. “We worden als parlement geschoffeerd als een minister bij de behandeling van belangrijke wetten zonder bericht buiten de stad verblijft”, zei fractievoorzitter Guno Castelen. “Als de minister in het land is, moet hij hier zijn.”

  Toen voorzitter Jennifer Simons daarop het woord aan minister Stanley Betterson gaf, die zijn collega Belfort verving, verliet de NF-fractie de zaal. “We gaan volgende week met de regering overleggen over het immigratiebeleid”, vertelde Ruth Wijdenbosch aan dWT Online. “We vinden dat er eisen moeten worden gesteld aan de immigranten. We vinden dat ze de Surinaamse cultuur moeten kennen, het volkslied en een paar wetten.”

  De nieuwe Surinamers zijn afkomstig uit Guyana (112), China (62), Haïti (19), Libanon (3), Jamaica (2), de Dominicaanse Republiek (1) en het Verenigd Koninkrijk (1) .


  Maak melding

 33. @Pasensie,
  Zoveel geduld als jij voor die moordenaar schijnt te hebben ,hebben anderen niet!Ook ik niet!
  Moeten wij als Surinamers zitten wachten op een wonder die uit de hemel zal vallen en die ons zal bevrijden van deze moordenaar?!Neen ,die stap moeten wij zelf ondernemen!
  Wat heb je aan een universiteit wanneer je als afgestudeerde bv als econoom overgeslagen wordt en de job onder je neus op een dienblaadje gepresenteerd wordt aan onze kleuter leerling van de eeuw Brunswijk,of de uien en tjekre tjekre handelaar Somo ,de antieke javaan?!
  Herhinner jij je misschien waarom deze man met nihile opleiding minister is geworden!?Misschien kan je ons dat even uitleggen!Of je wordt minister met de verkeerde diploma op zaak,je bent arts zoals bv Simons ,en je gaat je bezig houden met het regeren van het land en dan nog erbij neem je het telkens op voor een moordenaar?!
  De verkeerde vrouw op de verkeerde plaats ,dus!!Deze Simons is nieteens in staat de patienten met wie ze de hele dag in de dna zit te herkennen!!
  Dan heb je Ramdin nog,de man die alle papieren in zak heeft maar door Bouta en Lackin niet worden voorgedragen om een belangrijke post bij de OAS te vervullen!Voor jou zal het zeker een goed ding zijn om van een ongeschoolde moordenaar te horen dat jij niet geschikt bent voor een job!VOOR ONS IS HET HELEMAAL NIET GOED MAAR FOUT!!
  En dan heb je de moordenaar met amnestie die denkt dat hij geschikt is om pseudo’presidentje ‘ te spelen.

  En ja alles dat fout gaat in Suriname vanaf 25feb 1980 is de schuld van je baasje!
  van couppleging tot decembermoorden,van verraad bij de verkiezingen in 2010 tot Amnestie[zijn amnestie]
  van Kogelbrieven tot fake bommeldingen tot het opzetten van kartonnenhuisjes,
  Alles ,alles is de schuld van je Baasje!!


  Maak melding

 34. @Koos

  Geen wonder dat mevrouwtje Simmons haar werk als arts niet wil doen.
  Spelen voor minister of voorzitter levert haar een heleboel voordelen op!Stel je voor,zij aan zij en naast elkaar zitten met de serial killer van Suriname…wat een eer moet dat zijn denkt simons!!Bah!


  Maak melding

 35. Aah…de Sekteleider weet wie hij terug moet betalen. Dus wordt er flink gestookt in de intellectuele wereld.
  De universiteitswereld heeft alttijd gewaarschuwd tegen militarisme en dictatoriaal bewind.En gelijk hebben ze gehad
  En nu:
  Het democratisch denken wordt eerst in een val gelokt en dan gekooid.
  De surinaamse journalist kent dit uit eigen ervaring al.


  Maak melding

 36. Beste pasensie,
  Ik ben een vurige voorstander van een echte parlementaire democratie.
  Ga maar onderzoeken wat dat betekend een echte parlementaire democratie.
  A.U.B


  Maak melding

 37. @ Who cares
  “Parlement baalt van sukkelende Universiteit Suriname.
  Het Surinaamse Parlement bestaat voor 99,9% uit sukkels, de als enig doel hebben zichzelf te verrijken.”

  Je hebt GROOT GELIJK. Surinaamse parlementariers zijn zelf een stel corrupte sukkels dus ze moeten hun mond dichthouden als het gaat om misstanden bij andere instellingen.


  Maak melding

 38. Gmap, je woorden spreken je acties tegen.

  Je bent niet consequent. Dat heb ik in mijn vorige post al aangegeven. Je gaat daar wijselijk niet op in. Net zoals ik je nog niet heb kunnen betrappen op een inhoudelijke reactie. En ik volg dit forum nu al een tijdje.

  Who cares, geeft met die nickname eigenlijk al aan wat men van haar/zijn bijdragen moet vinden.

  Ik vind het van een simpele geest getuigen als mensen reageren en opmerken dat er dingen WEL goed gaan in Suriname. ALs mensen zaken anders willen benoemen dan een aantal vaste gasten hier op dit forum, wordt men direct een etiket opgeplakt.

  Als je dus een bepaalde mening niet deelt,, dan noemen dit soort mensen die zich vurige voorstanders vinden van een democratie je op zijn mildst een simpele ziel.

  Mij bekruipt dan het gevoel dat sommigen de klok hebben horen luiden maar totaal geen idee hebben waar de klepel hangt.

  Argumenten en on topic zijn niet relevant voor deze mensen. Jammer want het moedigt mensen nu niet echt uit om deel te nemen aan een zinvolle discussie. Dit is in principe ook geweld,…..zinloos geweld ook nog eens.

  De redelijkheid wordt hier de nek omgedraaid.


  Maak melding

 39. Suriname heeft nauwelijks geld om zijn gat te krabben, maar we moeten hebben:
  1. Een eigen leger.
  2. Een eigen luchtvaartmaatschappij.
  3. Een ambassade in elke uithoek van de wereld, in landen waar we nauwelijks iets te zoeken hebben.
  4. En een eigen universiteit.
  En als het met geen van deze instituten goed gaat, zijn we o zo verbaasd. Laat men beginnen met overbodige zaken als een eigen leger en ambassades in Frankrijk en Equatoriaal Guinee op te doeken, verder moeten we de SLM alleen commerciële vluchten laten uitvoeren en niet voor de show onze president op zijn snoepreisjes rondbrengen, al of niet samen met zijn Guyanese gast, alsof het om Air Force One van Obama gaat, dan hebben we misschien genoeg geld over om een goed draaiende universiteit er op na te houden.


  Maak melding

 40. PASENSIE: Schijnbaar heb ik een gevoelige snaar geraakt, want je geeft aan dat mijn nick alles zegt over wat je vind over mijn postings, maar je reageert er wel op, dus ook JIJ bent niet consequient, je spreekt jezelf tegen.but WHO CARES!!! het paats stemvee en de ndp-kuddedieren daarvan weten we allen dat ze en inconsequent zijn, labiel, apatisch dus niet seriues te nemen.


  Maak melding

 41. who cares,

  Ik ben niet gewend om in one liners te denken en te communiceren. Ik denk liever goed na en kom liever met een goede argumentering.Dat komt een discussie ten goede lijkt me.

  De meeste mensen leren op de lagere school lezen. Ook leren ze begrijpend lezen, al moet ik constateren dat niet een ieder daarin slaagt.

  Ik kan je helaas niet tegemoetkomen in je verzoek om one liners. Misschien is het een mogelijkheid dat anderen mijn post aan je voorlezen en het even uitleggen in hapklare brokken. So bun jip en janneke taal.

  Lukt dat niet dan zul je toch echt naar een ander forum moeten want het niveau kan als het om zaken gerelateerd aan Suriname gaat, echt niet nog lager. Trouwens dat is mede dankzij figuren als jij.

  Zoals je zult hebben opgemerkt ( al betwijfel ik dat) onderbouw ik mijn meningen. Een geoefende lezer kan vrij snel de kern eruit halen hoor.

  Oefenen zou ik zeggen,…. maar aan de andere kant…..who cares?


  Maak melding

 42. PASENSIE: Sommigen, en dat begrijp ik hebben heel veel woorden en uitleg nodig om iets te kunnen begrijpen.
  Sommigen zijn ook heel lang van stof om een punt te kunnen maken.
  En ja de meeste mensen leren op de lagere school lezen, anderen pas op latere leeftijd op het volwassen onderwijs, sommigen kunnen helemaal niet lezen, verschil moet er wezen.Erg snugger van je dat je dat doorhebt.
  En als je het niet erg vind, maak ik zelf wel uit welke foras ik bezoek en welke niet, voor censuur moet je in Surimaribo of Noord Korea zijn.
  En ik ben erg flexibel, ik pas me aan aan het niveau van de lui om mij heen,ik kan mijn niveau naar boven of naar beneden bijstellen.In jou geval doe ik echter geen moeite want je postings boeien mij niet.But Who cares!


  Maak melding

 43. Het belangrijkste is het neerzetten van een nieuwe Universiteit met internationale allure. Ook het neerzetten van een HBO is heel belangrijk. Ook het bouwen van een studentencampus is een wens van veel ouders en studenten zelf.

  Wat niet mag ontbreken zijn studentenflats. Binnen 5 jaar zijn deze plannen gerealiseerd.
  Surinaamse bevolking wilt dit en krijgen dit.


  Maak melding

 44. @ pasensie,
  luister brada,een parlement die amnestie verleend aan een verdachte van meervoudig moord, die nooit is verschenen in de rechtzaal is voor geen parlement maar en stelletje jaknikkers.
  jij bent aanbidder van een medogenloze massamoordenaar, hou je mond over democratie want in iedere beschaafde parlementaire democratie was bouterse en zijn kliek al achter de tralie.
  hoe is het mogelijk om met de aanbidders van Hitler,bouterse, Stalin,Idi Amin een gezonde discussie te voeren? probeer eerst misdaad tegen de menselijkheid af te keuren dan pas kan je met mij een gezonde en eerlijke discussie voeren .
  Wat krom is kan je niet recht praten.
  Suriname is geen parlemantaire democratie.Suriname is een boutacratie die op de berm beleefd word.


  Maak melding

 45. gmop,

  Je haalt zaken door elkaar om je punt te maken. Dat werkt niet. Moet je dus niet doen.

  Verder heb je een aantal aannames die ik telkens weer in je postings lees. Ik aanbid niets en niemand. Verder ben ik tegen misdaden en heel consequent ook hoor. Ik keur die ook af. Dat is nu niet het onderwerp. Ik zou dan ook kunnen gaan uitweiden over andere mogendheden die buiten het parlement om en zonder enige rechtsgang eigen burgers elimineren.

  En dat is in dit geval nog eens een Nobel vredes prijs winnaar! Maar dat doet niet ter zake, is irrelevant. Ja de wereld is soms heel krom, dat ben ik met je eens.

  Verder zou ik graag een onderbouwing van je hebben waarom Suriname geen democratie is. en of die situatie volgens jou eerder wel zo was. Zo ja, van wanneer tot wanneer?

  Maar eigenlijk zou ik in deze topic liever met je praten over oplossingen voor de ADEK en hoe wij allemaal als rechtgeaarde Surinamers en Suriname lovers een positieve bijdrage zouden kunnen leveren. Heel pragmatisch en direct.

  Daar heeft de president volgens mij niets mee te maken. Het gaat dan om al die rechtgeaarde Surinamers. Of vind je dat alles stil moet blijven staan en desnoods kan aftakelen?

  Wat schieten studenten op de Adek nu op met jouw verwijten aan de president en je scheldkanonnades?

  Dat geldt trouwens voor meer onderwerpen war ik merk dat je nooit met oplossingen komt maar blijft steken in verwijten en schelden. Ik heb je nog steeds niet inhoudelijk zien reageren op mijn voorstellen. Het is steeds verschuiven het onderwerp van de discussie.


  Maak melding

 46. 28 febr. 2013

  Zoals jullie wel weten heeft Srika een aantal studenten uit Suriname, die hier in Nederland studeren,
  de laatste zes jaren helpen begeleiden. Vorig jaar maakte ik op dit forum al melding van het feit dat het grootste deel van deze studenten hum master titel behaald hebben, maar jammer genoeg is er in deze groep weinig animo om direct terug te keren naar Suriname. Ze willen, hier in Nederland, nog enkele jaren werkervaring opdoen en of zich verder specialiseren.

  Wat echter hier, uitgaande van dit onderwerp, voor mij van belang is, is de vergelijking in het aantal jaren van studeren van deze Surinaamse studenten hier in Nedereland en hun studievrienden die achtergebleven zijn in Suriname en daar studeren op ADEK.

  Wat blijkt nu, is dat geen van hun studievrienden op Adek of op het MWI, die ook gelijktijdig begonnen zijn,
  hun master/drs behaald hebben. Zij moeten nog afronden.

  Deze vertraging van afronden op ADEK kan vele oorzaken hebben, maar het valt niet te ontkennen dat docenten op ADEK vaak hieraan debit zijn.

  Als van een student het werkstuk voor de vijfde keer wordt afgekeurd, is een van de mogelijke vragen hier beantwoordt. Hier zal de docent betere begeleiding moeten geven voor een goede werkstuk van kwalitatief en wetenschappelijke waarde.

  En docenten houden vaak bepaalde studenten op de lange baan, totdat deze studenten het opgeven en hun studie staken.

  Waarom de docenten dit verschijnsel steeds vertonen moet mijns inziens door een onafhankelijke onderzoekcommissie objectief onderzocht worden. Speelt hier eigenbelang,arrogantie, groepsbelang, politiekbelang een rol of is de cultuur binnen de universiteit zo verziekt dat deze tegen de ontwikkeling van Suriname inwerkt?

  Surinaamse studenten, de echte potentie van Suriname, die de mogelijkheid hebben om buiten Suriname te studeren verlaten het land om dan misschien niet terug te keren. Suriname is deze jongeren dan kwijt.

  En dit verschijnsel is sinds de jaren 70, vorige eeuw,gaande. Voor de tijd van de revolutie, in de tijd van de revolutie en ook na de tijd van de revolutie is dit verschijnsel blijven bestaan.
  Ik juich dus het voorstel van mevr. Simons van harte toe.

  Ray, Medusa en Henk Molenaar, als jullie de inhoud van mijn reactie niet begrijpen dan graag, zoals gewoonlijk, extra minpunten.Esmerald is bekend met de cultuur binnen een universiteit en zal de reactie wel beter begrijpen en misschien jullie wel uitleg geven.
  Srika


  Maak melding

 47. Als je met alles politiek wil bedrijven dan krijg je dit soort problemen.
  Laten wij het beesje bij de naam noemen, bouterse en zijn revolutie hebben toen en nu weer politiek bedreven met Adek, nu zitten wij met de gebakken peren.
  Komt vaak voor dat dictators de universiteit wantrouwen en daarom onder de duim willen houden omdat zei een bedreiging vormen voor iedere dictatuur.


  Maak melding

 48. Wie baalt op wie eigenlijk.

  De scholen balen op de regering-Parlement-volksvertegenwoordiger etc.

  Het Parlement/Regering/Overheid/Politiek baalt op de scholen.
  Als ik het goed bekijk is dit een spelletje verstoppertje tussen kleuters met elkaar.

  WANNEER WORDT SURINAME EENS VOLWASSEN ?


  Maak melding

 49. niet alleen het universiteit sukkelt en baalt,maar het hele overheids apparaat baalt, sukkelt, wankelt, en wil omvallen,niks deugt en niks loopt z.a. het moet gaan..

  behalve de chinezen,die kunnen goed toeven in sme.want ddb heeft flink op zijn donder gehad van de chineze ambassade,

  hij moet alles spoedig in orde maken voor de ongeletterde inkomende chinees..


  Maak melding

 50. @ Pawiro geen woord gelogen.Maar deze zaka-zaka DiDiBrie zeurt altijd over met mn de universiteit,sinds oting lantie e bemoei so nanga wang universiteit,maarja na ding(jongeren en studenten) bing wanie ding Leba diesie.En Ram Sing ohdanks zo goedkoop toch isdit een diefkat OW BRUG tever voor die zaka-zaka van het ministerie van OW.Maar ik heb wel gelachen om de gekochte titels.Odiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 51. 27 SEPT. 2014

  Beste Rudinho,

  Lees opnieuw het item van 27 februari 2013: Parlement baalt van sukkelende universiteit.

  Lees dan de reactie van zowel parlementsleden van de coalitie als van de oppositie.

  Brandon (MWI) praat nu constant over “hoge doorstroming” en ”,hoog percentage afgestudeerden”, maar vergeet steeds zich absoluut uit te drukken.(Bron: Site ADEK/MWI)

  Rudinho, kan jij wel achter de absolute cijfers van van de laatste vijf jaren van het MWI komen? Zelfs op de site van WMI staat daarover niets !!

  Verder mag worden opgemerkt dat sinds 1964 tot 2012 500 artsen op het MWI zijn opgeleid.(Bron: ADEK/MWI) Conservatief genomen is dat 14 artsen per jaar, bij een numerus fixus van 30. Dus minder dan 50% haalt de eindstreep, gezien over deze 48 jaren.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.