‘Indianen nodigden Amerikaanse goudzoekers zelf uit’

29

PARAMARIBO, 23 feb – De traditionele leiders van de Trio’s en Wayana’s in Zuid-Suriname weten waarom een groep Amerikaanse bezoekers hun dorpen bezochten de afgelopen weken. Dit stellen grootopperhoofd Asongo Alalaparoe en Daniël Schoen in een gemeenschappelijke verklaring die de ware Tijd publiceerde. Schoen is eigenaar van het Amerikaanse Guardian Exploration. Er wordt werkelijk naar goud gezocht.

Dat de Amerikanen zich voordeden als missionarissen, zou niet kloppen. Toch hadden Alaparoe en ook de Amerikaanse natuuractivist Mark Plotkin precies dit beweerd. In de verklaring wordt nu aangegeven dat de Amerikanen zich geen moment voordeden als missionarissen. Schoen is een oud bekende van de Indianen. Zijn ouders hebben jaren missionariswerk verricht in het gebied, wordt gesteld in de verklaring. De bezoekers waren er op uitnodiging van het opperhoofd.

De contacten lopen al enige tijd. “In april vorig jaar bezochten we de Trio’s en wayana’s toen ze ons vroegen te assisteren bij het ondernemen van economische activiteiten.” Daar wordt onder meer goudexploitatie toe gerekend. De autoriteiten in Paramaribo zouden op de hoogte zijn van het bezoek. “De missie waarvoor we nadrukkelijk zijn uitgenodigd door de Trio’s en Wyanas is om hen te ondersteunen bij het commercieel maar milieuvriendelijk exploreren naar goud.”

29 REACTIES

 1. Dat het verhaaltje een staartje had was te verwachten!
  De missionarissen zijn niet hier op GOUDROOF,ze zijn juist op uitnodiging hier van de dorpshoofden om de indianen te assisteren hoe veilg en zonder gebruik van kwik naar goud te zoeken.
  De indianen en hun goudvelden zijn dus veilig!


  Maak melding

 2. Stokje!

  In Suriname kan iedereen alles doen zonder dat de overheid er een stokje voor steekt. Ga in Amerika een schop in de grond steken dan belandt je in de cel.
  Een opperhoofd die ongevraagd toestemming geeft om te exploreren in Suriname is het toppunt van verval.


  Maak melding

 3. Ronald aan het stuur! Ronald zei dat hij kan sturen, net zo goed als de chauffeur!! crack en crack, waar zijn wij? in de trens!!( leesboek wij en de wereld deel 4)

  Wat moet je nou geloven?? De Indianen hebben gelijk, want zij hebben een verhaal!!! Ping- ping pe ju de??


  Maak melding

 4. Goud blinkt toch dus waarom is dit verhaal dan ongeloofwaardig?
  Ten tijde van de missionarissen was een spiegel (bling bling) een ruilobject.
  Nu is het goud (bling bling) die de indianen gebruiken om te ruilen met de missionarissen. waarom kan dit niet??????????????
  heb zuchtigheid foe libiesma


  Maak melding

 5. Als het waar is dat het opperhoofd de Amerikanen zelf heeft uitgenodigd, dan vraag ik me af of hij zijn volk ook uitgelegd heeft dat het met de komst van de goudzoekers ook afgelopen is met het oude vertrouwde leventje dat ze gewend zijn te leiden en dat ze b.v. in plaats van anjoemara’s voortaan sardien uit blik zullen moeten eten, hun taal en cultuur zullen verdwijnen en hun vrouwen en dochters zullen in het gunstigste geval dienstmeisjes van vreemdelingen worden. En of men nu goud wint, met of zonder gebruik van kwik, het milieu gaat altijd naar de knoppen.


  Maak melding

 6. Goud kun je niet eten. In een crisis heb je er niks aan. De Indianen zouden er beter aan doen Chinese land-, tuin- en bosbouwexperts aan te trekken ipv domme Amerikaanse missionarissen met hun gewauwel over het einde van de wereld binnenkort en hun hang naar goud.


  Maak melding

 7. Ja, de Indianen nodigen de Amerikanen zelf uit en achteraf hebben ze spijt van en mopperen. Van Amerikanen dit of zo. Dus niet zitten zeuren. Ze hebben zichzelf binnengehaald en je krijgt ze niet weg. Wel beter is om de Chineze goudzoekers binnen te halen, die weten wel raad mee.


  Maak melding

 8. Als de ene gemeenschap zijn land plundert waarom mag de andere gemeenschap dat niet doen….

  Het enige wat ik jammer vind is dat geld mensen hebzuchtig maakt…. Persoonlijk zou ik een gedeelte van de winsten gebruiken om je eigen omgeving te ontwikkelen….


  Maak melding

 9. BREAKING NEWS…..

  ‘president van SURINAME gaat het WAPEN VAN SURINAME VERANDEREN.

  KIN PLAATS VAN TWEE INDIANEN, WORDEN HET TWEE AFRICANEN.

  (DJUKAS TE WETEN. DJUKAS BRADA

  LAATSTE NIEUWS VAN UIT OBIANG KONDRE.


  Maak melding

 10. Dit lijkt op een WILD WILD WEST. Amerikanen en indianen is geen goede combinatie. Maar hoe kan dat nu?? Er is toch een regering? Kan iedereen maar doen en laten wat hij wil? Dit lijkt op het begin van het einde. Want de Amerikanen hebben natuurlijk van de Canadezen gehoord, hoe gek die Surinamers zijn. Die hun natuurlijke hulpbronnen zomaar weggeven. In en in triest.


  Maak melding

 11. Hoe kunnen deze activiteiten zich voordoen in Suriname zonder dat de centrale overheid in Paramaribo er weet van heeft? Heeft het NIMOS een voorstudie gedaan, en is de commissie goudsector op de hoogte van deze activiteiten? Terwijl de president en zijn groep constant de wereld rondreist met de SLM airbus lijkt het alsof het volk vergaat: suicide; wervelsorms in Brokopondo; kwestie Ramdien; Albina in rep en roer m.b.t. RBGO en kweste Oliepalm cultuur, en het volk vergaat.


  Maak melding

 12. Eduard Lupson
  Hoe kunnen deze activiteiten zich voordoen in Suriname zonder dat de centrale overheid in Paramaribo er weet van heeft? Heeft het NIMOS een voorstudie gedaan, en is de commissie goudsector op de hoogte van deze activiteiten? Terwijl de president en zijn groep constant de wereld rondreist met de SLM airbus lijkt het alsof het volk vergaat: suicide; wervelsorms in Brokopondo; kwestie Ramdien; Albina in rep en roer m.b.t. RBGO en kweste Oliepalm cultuur, en het volk vergaat.


  Rare ondemocraat,
  Bepaal jij het voor dat volk???


  Maak melding

 13. Eduard Lupson:Dit is de eerste vraag die in mij opkwam na het bericht gelezen te hebben.
  Het antwoord laat zich raden!!!! Money talks ,b*sh*t walks.Er zijn figuren in Surimaribo die een zak met $dollars rijker zijn.


  Maak melding

 14. als het wapen van suriname gewijzigd wordt . als dat gebeurt dan wat is suriname dan. een grote flop stelletje sukkels dat er dan rond loopt.
  met vriendelijke groeten f.powel


  Maak melding

 15. @ Paranam
  En jij bent een politieke prostitute van Desire Delano Bouterse. Jij bent net als wijlen Bram Behr met je stront kritiek. Ik heb je niet gehoord toen de DC van Commewijne minister Abrahams in de pers flink van langs gaf. Je hebt je van commentaar onthouden toen Baas zelf op Onverwacht gezegd heeft: “De enige vijand van de NDP is de NDP’er zelf.” Maar ik heb wat voor jou in petto. Niet lang geleden belde ik een NDP-Topper op met wie ik een werkrelatie heb. Ik vroeg aan de persoon als ik mijn rapport voor haar kon faxen naar het NDP-Hoofdkwartier in Paramaribo. Het antwoord van die NDP’er was: “Nee, fax het stuk via Telesur, want de administratie op het NDP Hoofdkwartier is een rommel. Ik kan haar naam nietn oemen, omdat ik bang ben dat ze ook op de vlucht wordt doodgeschoten.


  Maak melding

 16. @ Live enz.

  ik wil dat de chinezen juist uit Sur.vertrekken.Wij hebben ze niet nodig.Zij bevorderen alleen de corruptie in Sur en ontsieren wat Surinaams is.Ze moeten oprotten naar hun Gele rivier.


  Maak melding

 17. @Jacobus: Suriname heeft juist 5 miljoen extra chineze families nodig. Zeg dan maar meer dan 20 miljoen mensen in totaal. Dan kan er meer overdekte winkelcentrums met airco worden gebouwd. Wel met meer dan 6 verdiepingen hoog en meer dan 5 wolkenkrabbers van meer dan 30 verdiepingen hoog en een hele grote parkeergarage moet worden aangelegd. Ook moet er een grote voetbalstadion komen van meer dan 80.000 toeschouwers.


  Maak melding

 18. 26 febr.2013

  Terry Medicine die zei in de jaren 80, vorige eeuw, missie werk te doen onder de Troi’s en Wayanas in het zuiden van Suriname, maar keerde als steenrijke miljonaire terug naar de USA. Evenzo Mark Plotkin die multimiljonair geworden is, dankzij de medicinale plantenkennis van de Trio’s en de Wayanas. En wat hebben deze inheemsen zelf van overgehouden? Niks!!

  En nu weer deze Amerikanen, op uitnodiging van het opperhoofd. Best mogelijk en juist hierin schuilt het gevaar voor seperatisme. Ieder opperhoofd denkt zijn gebied te mogen claimen en zonder toestemming van de centrale regering naar believen te mogen doen wat zij
  maar willen. De rechten op de grond begint in Suriname een lastige wending aan te nemen.

  De ongecontroleerde goudkoorts slaat verder toe. En elke ketter praat nu naar zijn eigen letter!
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.