Buren vuilstortplaats zijn stank en ziektekiemen beu

17

PARAMARIBO, 22 feb – Burgers in de omgeving van de vuilstortplaats te Ornamibo, in Wanica, zijn de overlast beu. Tijdens een persconferentie bij de ingang van de open stortplaats is flink gal gespuugd. Getalm van de huidige en vorige regeringen heeft een triest, smerig en levenbedreigende situatie in de hand gewerkt. “We kunnen niet meer.”

Vliegen, stank en vaak ook rook van in brand gestoken vuil houden de mensen in al jaren in een beklemmende greep. “Het is soms zo erg met de rook dat je niet eens ziet waar e naar toe rijdt. Het ergste is dat er nog nooit onderzoek is verricht naar de gevolgen voor de buurtbewoners”, zegt Reshmi Biharisingh. Daar ook nog een buurt betreft zonder drinkwatervoorziening, zijn de mensen aangewezen op regenwater. Met de troep op de stortplaats is alleen maar het ergste te vrezen.

De natuurlijke kringloop van het water wordt zo eerder vloek dan zegen. “We kunnen van alles vrezen, van astma tot ademhalingsaandoeningen”, aldus Biharisingh. Honden vormen er ook een ware plaag. “Het gaat dan niet alleen om zwerfhonden, maar ook dieren die gedumpt zijn.” Op advies van parlementariër Asiskoemar Gajadin (Nieuw Front/VHP), krijgt de regering een protestbrief. Opmerkelijk was dat tijdens de persconferentie enkele burgers Gajadin verweten ‘politiek’ te bedrijven.

17 REACTIES

 1. Tja als je er woont is het inderdaad een groot probleem.
  waarom er nog steeds geen vuilverbrandingsoven aanwezig is in Suriname snap ik niet.
  Misschien is de reden hiervan “alles wordt toch op straat en de vrije natuur gemieterd”.
  Zelfs riool en kokers zijn niet veilig voor al het zwerfvuil die de mensen dagelijks dumpen. Net varkens die leven in hun eigen rotzooi.
  ja kwaad word ik want het zal niet en nooit goed komen.
  Voorbeeld:
  Ik veeg dagelijks voor mijn poort / inrit. woon naast een supermarkt. dagelijks heel veel mensen, hoofdzakelijk bewoners uit het binnenland. Ze kijken je aan en gooien de petfles van de cola op de grond en trappen het plat. Ik zeg “foe sa edé joe no e trowé a batra inie a ton” hij geeft als antwoord “nanga mi je takie, jongoe njang ka soema na joe” en hij loopt lachend weg.
  Zelfs varkens zijn slimmer dan deze mensen, zou je denken.


  Maak melding

 2. front/vhp

  jullie zijn smeerlappen als jullie zo goed waren ,waarom hebben jullie dan niet in jullie regeer periode geen begin aan gemaakt om een oplossing te vinden,maar betrekken de huidige regering die jullie puinhoop moet opruimen erbij,’laffe honden.


  Maak melding

 3. WEDDEN: Die laffe zwerfhonden, massamoordenaars, drugsdealers, fraudeurs,landjepikkers en analfabeten die nu ruim 2,5 jr aan de macht zijn hebben overigens ook nog niets aan het probleem gedaan met hun grote mond, want ze hebben het te druk met het vullen van hun zakken en duizenden domeingrond aan zichzelf een overige maafiamaatjes toe te bedelen.


  Maak melding

 4. who cares

  want jij bent erbij om dat zelf mee te maken toch jongen.
  zie jij niet dat jij als een oude lp bent blijven hangen en steeds op die zelfde punt terug komt.
  kom met iets zinng als jij kan


  Maak melding

 5. @kolo kolo,
  Sorry hoor, maar ik vind je een beetje bekrompen in jou denkwijze.Je wil doen voorkomen alsof de mensen uit het binnenland het probleem zijn.
  Het vuil dat je dagelijks voor je poort/inrit opveegd en andere huisvuil dat je keurig netjes in vuilniszak aanbied wordt op Ornamibo gestort,zoals van een ieder.
  Als je zou zeggen dat we een duurzame oplossing nodig hebben, doormiddel van vuilverbrandingsovens dan denk ik dat bijna een ieder met je eens zal zijn.
  Maar niet door anderen de schuld te geven zoals in de andere postings op dit forum.


  Maak melding

 6. Die vieze ndp honden doen niets anders dan links lullen en rechts vullen. De ndp bestaat uit één grote zeepbel met Bouterse aan het hoofd. De ziekelijke gretigheid waarmee de paarse kudde de vorige regering van alles en nog wat in de schoenen probeert te schuiven is rond uit lachwekkend. Het wordt dat ze een 360 graden feedback sessie gaan houden met hun leider.
  Denk dat ze in 10 min klaar zijn. De meeste voorgenomen doelstellingen zijn niet gehaald en de man wordt internationaal geboycot. Je vraagt je af waarom deze man nog op die stoel nog zit.

  @Wedden, misschien kan je ons aangeven waarom Bouterse een geschikte leider is voor Suriname. Graag goed beargumenteerd. Misschien kun je ook aangeven wat hij tot nu toe EIGENHANDIG heeft bereikt zonder het maken van schulden.


  Maak melding

 7. surinamers doen stoer, hebben dure auto’s voor de deur. Ook hebben de surinamers allerlei luxe in huis.

  Maar hun vuil gooien de surinamers op straat. dit is armoede.


  Maak melding

 8. De vuilniswagen komt op dinsdag en vrijdag langs.
  Vanaf zaterdag begint men vuilnis op straat te zetten maar natuurlijk niet voor eigen deur.
  Dan komen de zwervers en zwerfhonden langs, die scheuren de zakken open en de vuilnis ligt verspreid over straat.
  Dan komen de vliegen, de ratten en de awarries. Die vieren hun feestje.
  Dat blijft dan nog drie dagen zo liggen.
  Dan komen de vuilnismannen. Die zijn dan te beroerd om alle vuil bij elkaar te vegen. Ze vegen het met een stuk karton in een kartonnen doos en gooien het in de wagen. De helft blijft liggen.

  Vuilnis is een waar probleem in SU.
  Overal, echt overal in stad en land liggen hopen vuilnis. Het lijkt niemand te storen.
  Petflessenterreur, zwerversterreur, mentaliteitsterreur en onkunde van de overheid zijn de oorzaken. Het ontbreekt aan organisatietalent.

  Wat kan een regering, die zijn eigen vuilnis niet kan opruimen, nog wel goed doen?
  Meer vuilnis maken!!!


  Maak melding

 9. In mijn tijd smeekte de toenmalige eigenaar om zijn 40 meter diep uitgemijnde zandput te willen gebruiken als vuilstortplaats. Totdat ik de kazerne poorten weer had opgezocht was het no way! Nadat het front aantrad werd het meteen toegestaan met het bekend gevolg voor mens en milieu nu.


  Maak melding

 10. Bijna alle verantwoordelijkheden worden naar de regering afgeschoven….

  Weet je dat er zoiets bestaat als afvalstoffenheffing. Nee??? Dat is een belasting die een gemeente of staat aan een burger kan eisen om de afval op te komen halen… Als je alles gratis wil dan krijg je een hoop ellende inderdaad, betaal je ervoor dan zal het beter geregeld worden.

  Sommige mensen betalen elders E330 euro aan afvalstoffenheffing per jaar….Dat is pakweg srd 1500 per jaar om je afval te verwerken…En als je grofvuil of bouwafval heb komen ze die ook gratis ophalen.

  Mischien is dat wel een goed idee…


  Maak melding

 11. @ Schot door de Roos
  Sorry hoor, maar ik vind je een beetje bekrompen in jou denkwijze.Je wil doen voorkomen alsof de mensen uit het binnenland het probleem zijn.

  Neen hoor verre van dat. Ik heb ook een Javaan se jongeman aangesproken en die zei “sorry” en nam zijn plastieke beker (bier aam het drinken) op en deponeerde het in de vuilnis ton.

  Waar plaats ik de opmerking dan van deze uit het binnenland verhuisde bewoners????????????
  Kun je mij dat zeggen Schot door de Roos? Zelfs mijn echtgenote waarschuwt mij om niets te zeggen want bang dat ze is dat haar iets overkomt want zo jong ben ik weer niet (65 jaar).
  Vroeger had je dit niet, iedereen droeg zijn steentje bij de straat schoon te houden


  Maak melding

 12. Heb gehoord dat men in suriname door de computer beter kan registreren. Een leerplicht is er al , toch? Is daar ook een arbeidsplicht? Je bent of ondernemer of in loondienst, arbeidsongeschikt, gepensioneerd of renteniert.

  Werklozen die bijvoorbeeld door alcohol, drugs of andere onbegrijpelijke redenen niet werken; zou ik inzetten in stadsreiniging en onderhoud als vuilverbranding.Ook het vak van stratenmaker zou hier deel van kunnen uitmaken. Die mannen die door de unieke mogelijkheden van de computer makkelijk in beeld moeten kunnen verschijnen. Zou ik in rehabilitatiekampen(huizen) plaatsen en ze na een 5 of 7 jarig plan af laten bouwen naar eigen woonruimte. Natuurlijk is niet elke werkloze een stratemaker of vuilverbrander. Goed duidelijkheid krijgen wat iemand graag wilt doen en wat mogelijk is. Orientatie zou ik altijd inbouwen bij beroepskeuze.


  Maak melding

 13. En er wordt beweerd dat het heeeeel goed gaat met SU! Wie was dat ook alweer? die dat zei!! een blinde kakkerlak zeker!!

  He Kakkerlak!! doe je ogen open!!!


  Maak melding

 14. Hallo,kennen jullie Tilburg en de IMF nee hé?
  Als jullie maar blijven gene gappen als een drol in een pispot blijven jullie af van Suriname ja.
  Groetjes,


  Maak melding

 15. Nou ik heb te doen met die mensen yere, want ik erger mij al dede als ze hier in de buurt vuil verbranden, ze verbranden alles ook wat niet vrij in het milieu moet komen… het geeft enorm veel vuiloverlast, denk aan je ramen, reukoverlast, denk aan WAT adem je eigenlijk in, ”o dat batterijtje die niet verbrand mag worden” Ik heb 1x in de nacht op mijn balkon een lucht ingeademd en het effect was niet gezond laat staan als je naast een vuilstortplaats woont !!!! En neeee dat regenwater moet verpest zijn vrees ik…. hopelijk kan men alsnog maatregelingen treffen…. het gaat om de gezondheid en het leefplezier van onze Sranan mangs yere.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.