Bevelhebber Surinaams leger wordt vervangen

39

PARAMARIBO, 22 feb – Legerbevelhebber Hedwig Gilaard wordt vervangen. Volgens minister Lamuré Latour van Defensie wordt afgezien van een tweede termijn, hoewel dat formeel wel mogelijk is. Gilaard is tot begin 2014 bevelhebber. Defensie heeft zes kandidaten op het oog.

Die zullen aan meer moeten voldoen dan puur militaire criteria. “Het gaat niet om de persoon die op die post blijft zitten. Maar er moet een bevelhebber zijn die door kan gaan met het beleid van deze regering”, zegt Latour tegenover de Ware Tijd. Gilaard werd kort na het aantreden van de regering Bouterse aangesteld als bevelhebber. Hij verving Ernst Mercuur, die bijna tien jaar het Nationaal Leger mocht leiden. Met zulke lange termijnen wordt ook gekapt.

Legerbevelhebbers zouden niet zo lang mogen aanblijven. “Dat is niet goed voor de organisatie. Niet zomaar is een periode vastgelegd in de wet om als hoogste baas te dienen binnen het leger. Als de tijd nadert moet je uitkijken naar een nieuwe bevelhebber”, aldus Latour. Hedwig Gilaard haalde vaker het nieuws en dat niet altijd even fris. Hij kreeg onder meer te doen met morrende officieren. Die protesteerden tegen zijn managementstijl.

39 REACTIES

 1. Dat is heel snel gegaan maar uiteraard hebben de laatste uitspraken van de bevelhebber hieraan bijgedragen. Men houdt in Suriname niet van kritiek en ik ben benieuwd wie de nieuwe bevelhebber wordt.

  Het zal wel een slappeling/stroman worden die discipline en principes niet hoog in het vaandel heeft.


  Maak melding

 2. Another one down, how many to go…..

  Weer een foetoeboi gesneuveld.
  Wat een trieste bedoening. Weer een manschap monddood gemaakt.
  Alleen als je paarse prietpraat uitkotst mag je blijven.
  Nee… correctie, dan nog kun je plots vanwege gewijzigde beleidsinzichten ‘opgeofferd’ worden.

  Heeft iemand de tel bijgehouden van het aantal mensen die ‘gereshuffeld’ zijn sinds mei 2010?
  Ik kan het namelijk niet meer bijhouden.

  Bouta don’t forget, deze ‘gereshuffelden’, hun familie vrienden en kennissen kunnen nu je bloed drinken, whahahahaha
  Gaat zo door.
  Je graaft hiermee je eigen graf, het aantal teleurgestelde stemmers neemt automatisch toe.


  Maak melding

 3. De zittingstermijn van een Surinaamse B-NL is 3-jaren. Wat is het probleem? Het is geen sinecure om de brokopranasi, die ranvcuneuse El Vene ervan heeft gemaakt weer op de rails te krijgen.


  Maak melding

 4. Het geld verslindende leger dat niets bij dracht aan de welvaart van het land hebben wij te danken aan de geleerde NPSers.Deze egotrippers hebben Suriname in het verderf gestort.Wat ze kunnen is hun eigen volk te onderdrukken en vermoorden.Meer kan een zwarte niet.
  Een zwarte [zie Amin] belaad zich met medailles en denkt werkelijk dat hij een witte koning geworden is.Zo denken en hebben de voorgangers van Venetiaan gedacht.


  Maak melding

 5. Lezen, analyseren en concluderen.

  Processen waar een aantal mensen op dit forum problemen mee schijnen te hebben.

  Om een juiste inschatting te kunnen maken van een situatie is het belangrijk zo objectief mogelijk naar die situatie te kijken.

  In het artikel staat dat de bevelhebber te maken heeft gehad met morrende officieren. dat heeft dan niets te maken met dat Surinamers niet tegen kritiek kunnen.

  Ook heeft dat niets te maken met de huidige president die overal in alle topics er met de haren wordt bijgesleept.

  Als er op een andere positie, een dergelijk geval zich had voorgedaan en het kwam bepaalde mensen die nu kraaien, zo uit dan hadden zij een andere conclusie getrokken.

  Nee, laten we aannemen dat het leger dringend aan revisie toe is en dat de bevelhebber dat dus moet aanpakken met zijn officieren. dan heeft het met de kunde en kennis van die man/vrouw te maken of die job geklaard kan worden.

  je zal bij verander management rekening moeten houden met mensen en middelen. dat is de basis. Als het je niet lukt om dat te bewerkstelligen dan moet je plaats maken voor en ander.

  Dat betekend in dit geval dat de persoon in kwestie na zijn periode niet terugkeert.

  In de politiek zijn de verkiezingen daarvoor het aangewezen moment. Klaar.

  Het is een zwaktebod elke keer weer de president erbij te halen. Hebben jullie nu werkelijk niets anders te doen en of zijn jullie verstandelijke vermogens zo beschadigd dat het jullie niet lukt om elementaire zaken te zien of een beetje te denken?

  Eigenlijk is er hier voor psychiaters een ‘snoepwinkel’, want er lopen werkelijk waar genoeg patiënten rond. In ieder geval genoeg studiemateriaal.

  Treurig hoor.


  Maak melding

 6. Mensen op dit forum, wat is wrong met paranam,die vermoedelijk straks overneemt van Gilaard? De huidige bevelhebber heeft zich kritish opgesteld tegenover zijn meerderen en dat doe je in een socialist country als Suriname niet. Paranam heeft nooit gereageerd op de perikelen binnen de NDP toen Baas himself zijn eigen partij een veeg uit de pan gaf. Paranam heeft nooit gereageerd in het conflict tussen de DC van commewijne en Abrahams waarbij de DC zich niet mals uitliet tegenover de minister. Over het conflict in Wanica m.b.t. de bouw van het ziekenhuis zwijgt hij in alle talen. Ook de schuld van Vene?


  Maak melding

 7. ”Er moet steeds doorstroming zijn in het leger, anders raken jonge officieren gedemotiveerd omdat zij geen carrière kunnen maken.” Dit stelt minister Lamuré Latour van Defensie naar aanleiding van de bekendmaking dat de huidige bevelhebber van het Nationaal Leger, Hedwig Gilaard, na afloop van zijn driejarig termijn, niet in die functie terugkeert.

  Als je lid bent van een politieke partij dan maak je carrière in het leger.
  Heb een kennis in het leger die als 10 jaar kapitein is. Hij heeft diverse opleidingen gevolgd in USA en Brazilië en is wachtende om zijn bevordering tot majoor.
  Dus hoezo doorstroming??????


  Maak melding

 8. Het hele Surinaamse leger moet hoe dan ook vervangen worden door een Chineze marjonetten korps. Ze kunnen de zaken goed leiden, dus helemaal onder Chinees bewind plaatsen.


  Maak melding

 9. PARAMAN: Goh !!!!Je heb het goed gezien het is geen sinecure om de brokopranasi, het gaat om het Nationaal leger.
  Die sinecure om de brokopranasi laten wij aan jou uit Para oost over.

  En de posting van PASENSIE ,beleidsmedewerker van DDB de drugsdealer en massamoordverdachte heb ik voor het gemak maar overgeslagen, want in slaap vallen wilde ik uitstellen tot na middernacht, en nadat mn oog op de posting viel, kwam als eerste gedachte in mij op: The longer the explanation, the bigger the lie……


  Maak melding

 10. Hmmm,..instructie van de meester Obiang aan zijn leerling Bouta,..”Iedereen die tegen je is opruimen”! begin eerst in het leger, want je hebt die in 2015 hard nodig!


  Maak melding

 11. Inderdaad bevelhebbers horen niet zolang aan de macht te zitten. Ook niet Bouterse (jaren tachtig uitgesloten) zijn plan om tot 2023 president te blijven is belachelijk.

  4 jarig termijn voor de president en maximaal 2 periodes. En dan opdonderen.


  Maak melding

 12. Forummers, Odi odi.

  Vrijdag 22 februari 2013 om 16:01 uur, door Live uit het Koude Nederland:

  Je blijft steeds volhouden met het PROMOTEN VAN ARME
  CHINEZEN naar Suriname.
  En ook nog met je CPP-Leger van het POLITBUREAU uit (Peking/Beijing).

  Ik heb een leuk artikel voor jou.
  Hiermee kan jij je ook bezig houden.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/21318309/__China_erkent__kankerdorpen___.html

  Ondanks ik zelf er niet over ga, preveleer ik liever Kennismigranten uit Taiwan.


  Maak melding

 13. Er komt binnenkort een gezamenlijke verklaring van defensieminister Lamuré Latour en bevelhebber Hedwig Gilaard over eventuele spanningen die er zouden zijn tussen beide autoriteiten. Binnen het leger is het onder de manschappen algemeen bekend dat Gilaard en Latour niet door een deur kunnen. “Ik heb begrepen dat er geen conflict is en dat er een …

  🙂 deze tori is van dec. 2012 🙂

  gemeenschappelijke verklaring zal uitkomen”, zegt vicepresident (vp) Robert Ameerali. Wanneer die verklaring zal uitkomen, is vooralsnog niet bekend. In De Nationale Assemblee heeft parlementariër Ruth Wijdenbosch (NF/NPS) de regering meegegeven dat een gezamenlijke verklaring niet het antwoord is waarmee eventuele spanningen tegengesproken moeten worden.

  lijkt het niet een beetje op Belfort versus Gallant???


  Maak melding

 14. @pasew, Odi odi.

  A Snesi fu Live uit het Koude Nederland, moet ik steeds blijven corrigeren.

  Misschien kan hij zelf Bevelhebber worden van het N.L., dan sturen wij hem met DADA & CO. onmiddellijk naar (Tigri) voor het vangen van Guyanese Tijgerkatjes.


  Maak melding

 15. Fer,

  soms heeft die Omoe uit Koude Blanda een punt mang, want, was het niet DADA die zei dat Surinamers lui zijn hiermee doelend op zijn eigen aanhang 🙂


  Maak melding

 16. Ik ga niet in op onsamenhangende hersenspinsels van een clubje gefrustreerde gekoloniseerde geesten.
  Het is een zwaktebod elke keer weer de president erbij te halen. Hebben jullie nu werkelijk niets anders te doen en of zijn jullie verstandelijke vermogens zo beschadigd dat het jullie niet lukt om elementaire zaken te zien of een beetje te denken?

  Eigenlijk is er hier voor psychiaters een ‘snoepwinkel’, want er lopen werkelijk waar genoeg patiënten rond. In ieder geval genoeg studiemateriaal.

  Treurig hoor.


  Maak melding

 17. Het begon allemaal toen hij er op wees dat er in SME steeds meer prive legertjes ontstaan, zoals CTU, die ongecontroleerd en met veel midelen en macht rond lopen.

  Hebben we nog wat gehoord van die CTU-ers die over de scheef gingen, van die dodelijke aanhouding van de auto met 4 ongewapende inzittende, etc.

  Nee daar hoor je niets meer van. De drugbaronnen zijn hard bezig eigen legertjes op te zetten a la Mexico, Dino is al aangewezen als opvolger.

  De contacten met Bolivia, Guyana, Venezuela (lees FARC), etc. worden steeds hechter.


  Maak melding

 18. PARAMAN: We kennen je als geen ander.
  Aan de vruchten herkent men de boom.
  Je postings zeggen genoeg, dus zeg maar niets meer.
  En heb jij je geboortegrond dump Ornamibo al terug?


  Maak melding

 19. @ PARAMAN
  Ik ben beniewd naar jouw bouwjaar, en onder welke vlag je geboren bent.

  Want naar het schijnt weet jij echt niet waarover jij het hebt. Ik vind het echt jammer dat jij je zelf PARAMAN noemd

  SHAME SHAME SHAME ON YOU.

  GI MI WAN BIGI BRIK…..BURIKIE PARAMAN. JU DONG NO ……………..


  Maak melding

 20. P schreef: Henk Molenaar is een blanke Nederlander. Beetje rossig type, vadsig en kalend van middelbare leeftijd die in de provincie in Nederland woont. Hij heeft een gekleurde vrouw niet uit liefde maar uit pure ellende omdat de blanke Nederlandse vrouw hem niet lust. Geef ze eens ongelijk. Dit soort types gaan meestal naar landen als Thailand om een partner te zoeken.

  🙂 dit is een goeie! 🙂 🙂


  Maak melding

 21. wanneer wordt abrahams van o.w. vervangen..,

  hij zit ookal zolang..

  en is niets waardig..

  wat dacht je van ddb zelf,somo,ronny brunswijk vergeet lackin niet en al die anderen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.