Dorpen in Zuid-Suriname getroffen door rukwinden

19

PARAMARIBO, 20 feb – Hevige rukwinden hebben verscheidene dorpen in het district Brokopondo getroffen. Hele bomen en daken van enkele huizen waaiden als ‘losse blaadjes’ weg. Inboedel is verregend en sommigen moesten bij familie elders intrekken. “De situatie is erg, we maken dit voor het eerst mee”, zegt parlementariër Frederik Finisie.

Met onder meer de districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, heeft hij bij de centrale overheid aangeklopt voor hulp. Dorpen waaronder Brownsweg, Wakibasoe 1, Kadjoe, Janka Kondre, zijn alle getroffen en geven een danig aangetast beeld. Bepaalde woningen waren niet direct meer te betrekken. Intussen hebben de dorpelingen zelf een aanvang gemaakt met herstelwerk. Waar mogelijk zijn provisorische maatregelen getroffen.

De schrik zit er behoorlijk in. “We mogen god danken dat niemand gewond is geraakt”, zegt Pinas tegenover Apintie . Ze heeft de dorpen bezocht een waar mogelijk hulp geboden. Medisch personeel is ingezet om waar nodig de mensen bij te staan. De energievoorziening viel enkele uren uit. Het regent al drie dagen, wat de ongerustheid er stevig in houdt. Vooral ouderen zitten doodsangsten uit. “Het is bidden en hopen”, aldus Pinas.

19 REACTIES

 1. Het is heel erg wat de mensen in het binnenland overkomen is, ik hoop dat hen veel hulp geboden wordt, maar wil meneer Frederik Fenisie ons ook uitleggen wat het verschil is tussen het leed van de opgelichte mensen in de stad waarvan de huizen door de politie weggebulldozerd zijn en de mensen die door rukwinden hun huizen verloren hebben? Waarom hoor ik geen enkele parlementariër opkomen voor de slachtoffers in de stad?


  Maak melding

 2. Ondanks dat wij hier hoog en droog wonen voel ik me verbonden met de mensen wetende dat de natuur onberekenbaar is en op ieder moment kan toeslaan.

  Jullie hebben er niet voor gekozen.

  Anders is het met die lieden die openlijk door hoogopgeleide politici aan de Noordzee eerdaags mogelijk een aardbeving krijgen toebedeeld, die mogelijk de dijken zal doen doorbreken!

  Alleen hoop ik het niet voor ze.


  Maak melding

 3. IK hoop dat surinamers op voorbereidt zijn van wat er nog zal komen , want geloof me het wordt nog erger.
  DE regering speelt bigi ting maar met allerelei reisjes om het land op te bouwen door buitenlandse investeeerders aan te trekken.
  ALs ze niet oppassen ligt heel paramaribo onder water en zelfs nog weggevaagd

  A tang so


  Maak melding

 4. daken vliegen weg, DADA vliegt naar obiamang!

  paramaribo & omstreken zwemt in hemelwater,…DADA zwemt in africaanse weelde!

  velen kregen een mooi valentijnskado…..deze mevrouw in Par’bo noord kreeg een slang in de toiletpot!


  Maak melding

 5. Natuurrampen zullen nooit voorkomen kunnen worden, maar beste mensen het is zeker mogelijk om de schade te beperken.
  Dus wanneer jullie weer gaan bouwen of renoveren, laat je dan goed informeren hoe je simpel en goedkoop bepaalde problemen kan voorkomen.


  Maak melding

 6. meneer Henkes,

  Natuurverschijnselen( zoals deze rukwindenin Suriname )
  daar kan de overheid niks of bijna niks tegen doen.
  Ik hoop met u dat de overheid wel bereid zal zijn om
  deze mensen die getroffen zijn de helpende hand toe te steken.

  Het illegaal bezetten van andermans grond is echter een ander verhaal.
  Ik denk niet dat u het zou toelaten wanneer u een stuk gond had dat dit illegaal werd bebouwd door andere mensen. Het zou zeer nobel van u zijn wanneer u dat wel zou toelaten.
  In Suriname zijn er duizenden mensen die graag een stukje grond willen hebben. De overgrote meerderheid doet het op de legale manier, namelijk een verzoek indienen om in aanmerking te kunnen komen voor een stukje grond en die wachten geduldig af.
  Sommigen kunnen dat geduld niet opbrengen en gaan dan illegaal op andermans grond bouwen en laten zich vervolgens bedriegen door de eerste de beste louche figuur.

  Meneer Henkes,

  Ik woon zelf in Nederland en heb zelf een koopwoning.
  Bij de koop van een woning ga je naar het kantoor van een notaris en handelt via die notaris alles af.
  In Nederland is het niet gebruikelijk dat je op straat
  een huis of een stukje grond koopt en ook nog meteen geld afdraagt.

  Ik ga ervanuit dat de verkoop van huizen en percelen in Suriname ook via een notariskantoor geschiedt en niet via een of ander louche figuur op de hoek van de straat.
  Als je denkt een stukje grond te kunnen kopen op de hoek van een straat dan ben je niet al te snugger dan moet je niet raar op kijken wanneer blijkt dat je achteraf genept bent.

  Meneer Henkes,

  Mijn mening is dat het illegaal bezetten van andermans grond en je laten bedotten door louche figuren terecht geen prioriteit is voor de parlementariërs.

  Wel vind ik dat de overheid vaart dient te zetten in het afwikkelen van de duizenden aanvragen die zijn ingediend om in aanmerking te kunnen komen voor een stuk grond. Zo kan je als overheid voorkomen dat mensen overgaan tot het illegaal bebouwen van anderman’s grond.
  En daar moeten de parlementariërs zich zeker voor inzetten!


  Maak melding

 7. Tsja, binnenkort krijgen ze visite van hun ‘super’ pres.
  Die zal hun ‘wonden’ zalven en een aai geven over hun bolleke.

  En ze deden een plas in de plassen en alles bleef zoals het was……….


  Maak melding

 8. @henkes

  Waarom nodig je de occupanten niet op om je achtererf te komen occuperen?
  Net als je baasje ben je een grote DROMER.
  Waar in Suriname kan je een lapje grond kopen voor slechts 3000 surinaamse dollars?!
  Ze moeten teruggaan naar het binnenland ,daar kopen ze geen grond,maar occuperen het vrij en blij.
  Willen ze het leven leiden als in de stad dan moeten ze grond KOPEN en niet andermans goed gaan occuperen en dat illegaal nog erbij!Ik zou hun illegale tentjes ,hutjes en krotjes ook platbuldozeren als ze mijn goed zouden occuperen!!


  Maak melding

 9. Dit wordt een nog betere excuus voor de binnenland bewoners om naar de stad te trekken om ander mans grond te occuperen.Tenslotte vliegen de daken van de huizen in Brokopondo.En in de stad krijgen ze stromend water uit de kraan tot in huis en zijn er veel meer chinesen en anderen te beroven.Zie daar een verschil


  Maak melding

 10. SHANICE Het is nergens ter wereld gebruikelijk dat je grond op de hoek van de straat koopt hoor.Ook in de diepe binnenlanden van Timboektu komt het dorpshoofd en de dorpsraad in vergadering bijeen.
  Maar ja Bij God en in Suriname is alles mogelijk.


  Maak melding

 11. HENKES Het verschil tussen die opgelichte mensen en de binnenlandbewoners die door rukwinden getroffen zijn zit hem hierin dat de occupanten gronden geoccupeerd hadden en de binnenland bewoners voorzover bekend rechtmatig daar verbleven. Lijkt mij niet zo ingewikkeld.


  Maak melding

 12. Wacht eens even,toen er rukwinden waren in Nickerie en op’t zelfde moment wateroverlast in Par’bo Nrd had DiDiBrie de mensen in Par’bo Nrd(velen geremigreerd)ook al in de steek gelaten en vloog met Abrahams naar Nickerie,want deze DiDiBrie heeft geen oog voor Su zaken(algemeen belang dus)Hij vloog naar Nickerie beloofde meteen een fonds opterichten,waarbij ingeval van herhaling dat de nickerianen hulp zouden/moeten krijgen van dit fonds.Dus brada ano brokopondo wang a DiDiBrie no o psa.Hij is ook niet verschenen bij Lonnie(jaardag ABOP)maar liet die de 2 stomste uit zijn kabinet opdraven nml Abraak wang nanga a sjat anoe VP Wayne Telg zou zeggen a sjat anoe naga langa mouw.Laten wij kijken of er nog een topper zal langs komen in Brokopondo,waar er ook mensen wonen of dat je niets en niemand zal horen zoals in de kwestie goedeverwachting.In deze zie en hoor je NIEMAND ook zij niet die de mensen hadden aangezet tot o-ccu-pe-ren.Mensen zoals Jenny Simons,Parmissar,Clif Limburg Limbo BTO,Mi-sjie-ka-bha vooral deze Misiekaka dies na blakamang e pley blakamang.Djoeka foe sranang opo joe aai now en zeg duidelijk NEEN NOOIT MEER met deze zaka-zaka in zee gaan.Nooit meer met hun samen werken.DiDiBrie heeft geen oog meer voor jullie DiDiBrie heeft meer tijd voor de Guyanese president dan voor zijn eigen Su volk.Maar a kies oeng mooi jullie zijn de genen die beter hadden moeten weten zie Moiwanna.Zie de vredesonderhandelingen met Ronny toen werd Doetje en Deel doodgeschoten TTTTToch oeng tak ja tegen a samenwerking nanga dies DiDiBrie.En jullie zien het nu hulp voor jullie zit er niets in voor met deze Lebas.BEP had jullie gewaarschuwd.BEP houdt dus vol mik Lonnie donder op dan gaan we zien hoe sterk hij is na deze verkiezing.So odiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 13. Mijn Oma zegt: Het zijn de djeme’s (het zuchten) van Mama Sranang.
  Ze “dieken” in haar buik, draaien erin met grote machines, en lozen er kwik in.
  Haar buik doet pijn, ze zucht.
  Wat als ze gaat kuchen, braken en rillen?
  Dan zal het te laat zijn.
  Ze zegt “Oen moes’ loek’ boeng”


  Maak melding

 14. Helemaal eens met de reactie van Glenny!

  Ik snap echt niet dat er geen belletjes gaan rinkelen bij deze mensen.
  Waar zijn de rolemodels, de intellectuelen onder hen.
  Het ziet er naar uit, dat jullie je dorpsgenoten bewust ‘dom’ houden.
  Hoe halen ze het in hun hoofd om op iemand te stemmen die hun dorpsgenoten heeft vermoord.

  Waar is brunswijk, hij bezit genoeg helikopters om een kijkje te nemen en die mensen bij te staan, hij bezit immers miljoenen.
  Deze brunswijk heeft zijn stemmen binnengehaald en is vervolgens van de aardbodem verdwenen.
  Af en toe strooit hij met nietszeggende cadeautjes om de stemmers ‘koest’ te houden.
  Het is ook deze brunswijk die debet is aan wat er nu gebeurt.
  Vernietiging van de suri-bossen middels gouddelging en houtkap.

  Wang bon heeft gelijk moeder aarde is boos!!!
  Jullie geloven toch niet in klimaatsverandering, so blame it on mother earth!


  Maak melding

 15. Ok dan, het zij zo, geen doden of zwaargewonden, wel zware windstoten, en tegen die natuur doe je geen flikker, if ai kong boi, ie klarie. ik foot na tjal.


  Maak melding

 16. Beste Shanice, ik ben het helemaal eens met wat je zegt. Je vergeet echter dat de mensen die zich hebben laten bedotten in een heel moeilijk parket zitten, ze hebben geen dak boven hun hoofd, hun kinderen moeten in de open lucht slapen, ze zijn afkomstig uit het binnenland waar het gebruikelijk is dat je zonder toestemming van wie dan ook een stuk bos kunt openkappen om je huisje op te bouwen, de overheid heeft beloofd 18000 woningen te bouwen voor de armere mensen en dat gebeurd maar niet. Verplaats je eens in de situatie waarin deze mensen verkeren, het zal dan niet zo moeilijk zijn om te begrijpen dat ze gedaan hebben wat ze deden. Ik zou het niet goed gevonden hebben als men mijn perceel illegaal had bezet, ik zou er ook alles aan doen om ze eruit te krijgen, dat heb ik ook gedaan toen ik een huis kocht en de toenmalige bewoner niet wilde vertrekken. Maar het is wel de taak van de overheid om te zorgen dat haar onderdanen, die al of niet door eigen schuld, in de problemen zijn geraakt, te helpen. Suriname wil doorgaan voor een beschaafd land, dat wil o.a. zeggen dat we criminelen niet zonder proces opsluiten en of de doodstraf geven, we proberen ze te resocialiseren zodat ze niet meer in de fout gaan wanneer ze uit de gevangenis ontslagen worden. Waarom zou men deze ongeschoolde mensen, die dachten dat ze het stuk grond waar ze op gebouwd hebben, gekocht hadden, in de steek laten? De Surinaamse overheid moet zich schamen dat deze mensen door nood gedreven o.a. door de schuld van dezelfde overheid, in deze situatie beland zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.