maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenNatuurAmerikaanse natuuractivist niet blij met landgenoten in Zuid-Suriname

Amerikaanse natuuractivist niet blij met landgenoten in Zuid-Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 feb – De Amerikaanse natuuractivist Mark Plotkin is niet gelukkig met en niet gerust op wat enkele landgenoten uithalen in Zuid-Suriname. Voornemens die de voorman van het Amazon Conservation Team, Act, van de Amerikanen zelf vernam, bevestigen de vrees bij plaatselijke bewoners. De Amerikanen zijn er om naar goud te zoeken. De overheid in Paramaribo weet van niets.

“Ik ga het moeten uitzoeken. Maar als ik hoor wat voor materiaal ze al ingevlogen hebben, kan ik me niet voorstellen dat ze daartoe recht hebben”, zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen tegenover de Ware Tijd. Toch zijn de Amerikanen in Kwamalasemutu en andere dorpen geweest. Plotkin die er al jarenlang aan natuurbescherming werkt, heeft hen gesproken. De groep deed zich aanvankelijk voor als verspreiders van het evangelie van Jezus Christus.

“Ze zeiden in eerste instantie dat ze er waren omdat de kerk er zulk goed werk heeft gedaan. Niet veel later vertelden ze ook dat ze op zoek waren naar goudconcessies in het gebied”, zegt Plotkin. Hij zag later ook materiaal dat gebruikt wordt voor het winnen van goud. Het Trio volk dat het gebied bewoont, verzet zich tegen dit soort activiteiten vanwege de aanslag op het natuurlijke milieu. Act ondersteunt en Plotkin zegt daarom niets te maken te willen hebben met de streken van zijn landgenoten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. L’histoire se répète!
  Het brengt mij terug naar de 15 de eeuw toen Columbus voet aan wal zette in Zd Amerika en daarmee de ellende voor ons continent begon.
  Avonturen aan de Wilde Kust, Genocide op de Indianen, Goudkoorts, we weten allemaal hoe het is afgelopen. Schijnbaar zijn we er niet wijzer van geworden!

  Het verschilt maar één letter: GOD en GOUD!
  De U van Uitbuiting!


  Maak melding
 2. klan ook anders zijn ,dat men weet dat ze daar zijn
  met die boeven aan de macht weet je het nooit.
  ik denk niet dat ze zomaar daar zijn.
  rarararararaaraa


  Maak melding
 3. Hier ,thuis hoor je Lackin of Hokjesman en noch bouta iets horen zeggen over hun eigen bendeleden en zonen die goud aan het dieken zijn daar.Ook de indiaantjes daar zwijgen wijselijk hierover. Maar goed als de amerikanen zeggen dat er een onderzoek komt dan komt die onderzoek!


  Maak melding
 4. regering van suriname.
  gaat met de amerikaanse ambasade praten en zeg hun dat jij het niet toestaat dat die gasten uit texas of wie dan ook toestemming zal geven om in het binnenland goud te delfen.
  en als zij dat toch doen zal een zware gevagenisstraf hen boven het hoofd hangen.


  Maak melding
 5. @sra

  Psssstttt
  En als de regering van Suriname olv bouta je baasje de amerikaanse ambassade zal binnenstappen hoop ik dat hij bij mistake zijn Amnestie thuis zal vergeten!!

  Hmmmmmmm…
  of misschien zal je baasje zeggen,
  Ik, pseudo’presidentje’ en de enige als AMNESTIE DRAGER in deze wijde wereld en berucht als de grootste crimineel van Suriname,alleen ik kan Suriname leegroven ,de rest houdt zich liever erbuiten!!
  Want anders…..ik heb Amnestie vergeet dat niet!


  Maak melding
 6. Zo zo, de gringo’s zijn geland!

  Tsja, iemand heeft de spullen ingeklaard en iemand anders heeft toestemming verleend.

  Trouwens.. het staat ook ergens zwart op wit, bij de verklaring over de uitbreiding van het nieuwe ambassade gebouw.
  De gringo’s zijn erg geïnteresseerd in het suri-goud.

  Wat een toestand!


  Maak melding
 7. Niemand heeft toestemming nodig in Suriname het is bekend tok want zie ook b runsie doet aan goud en die chinezen met hun patamacca deal zoeken straks ook goud buiten de diverse houtsoorten.
  Neks no fout alles is ok


  Maak melding
 8. Deze soaps vind je alleen bij de zwarten[land] thuis.Er zijn geen regels ieder doet maar wat hij/zij wilt.
  Zoals ze leven zonder enige normen voeden ze hun kinderen op.Zo besturen ze ook het land.Als je naar al die leiders[presidenten]kijkt die het land gekend heeft is er niet een die wat voor het volk betekent heeft.Zonder een goeie opvoeding kan de mens nooit een goed mens worden.Je moet het van huis uit gekregen hebben.Kijk naar Bouterse zijn vriend Ali waar uit ze vandaan komen en kijk naar hun levens wandel.Wat kan je anders verwachten.

  P.S. Venetiaan vertel de gemeenschap hoe de chinezen het geld transport regelen voor Bouta en consorten .Of hou je het geheim.


  Maak melding
 9. Terwijl de regering momenteel bezig is om te verzinnen hoeveel grond en geld van de staat gestolen kan worden, houd men zich eigenlijk niet veel bezig met wat er daadwerkelijk in het land gebeurt….

  Na de Brazilianen en Chinezen, hebben nu ook de Amerikanen, vermomd als dominee en pater, niet met de bijbel in de hand, maar met poclains en graafmachines, het goud van Su ontdekt…..Ben benieuwd hoe dit afloopt, ik persoonlijk vrees voor een natuurramp in de toekomst….

  Er heerst een ware goudkoorts in Su. Su wordt leefgeroofd, de regering denk maar aan zn eigen zakken vullen, het volk blijft arm en kijkt machteloos toe.


  Maak melding
 10. Amerikanen zijn er om naar goud te zoeken. De overheid in Paramaribo weet van niets.

  Hopelijk gaan zij met de vrouw van Bouta er vandoor zonder dat hij iets van merkt!!!

  straks is Su door verkocht aan Senegal en niemand weet er iets van!! Mooi he? Kijk dat zijn Surinamers en zijn Suriname die van alles weten!!!

  Geef hun er van langs met motteballen, dat zijn Kakkerlakken verdrijvers!!


  Maak melding
 11. En over tig jaren gaan ze dezelfde grond en dorpen aan de Indianen of de regering willen verkopen voor veel geld.
  Zoals de Bekker van de RK onlangs heeft gedaan en vele hypocrieten op dit forum vonden dat de Bekker niks verkeerds had gedaan.


  Maak melding
 12. Het is voorbarig van mij geweest om te zeggen dat men de put gaat dempen als het kalf verdronken is. Dat is niet typisch surinaams en met de wegen zal het ook goed komen. Suriname is erg vooruitgegaan vergeleken met toen ik 26 jaar geleden daar was. Dat verdiend alle complimenten. En suriname komt van heel ver, dat doe je niet even snel. Ik ga mijn best doen onderbouwde kritiek te uiten. Kritiek mag altijd als het uit zeker weten is ontstaan en opbouwend is bedoeld en dit laatste is zeker het geval. Moeten milieudeskundigen constant metingen uitvoeren aangaande mogelijke kwik en andere vervuilingen? Gebeurt dit al en is die controle betrouwbaar? Is nodig dat daarover duidelijkheid aan het volk wordt gegeven om geen onrust te wekken? Is noodzakelijk aangaande dit artikel over onder andere amerikaanse particulieren om het gebied door voldoende militairen te laten controleren? Kunnen deze militairen door bv gebruik van zonnepanelen hun verblijf daar vereenvoudigen? Is er een registratieplicht voor goudzoekers en is het strafbaar illegaal goud te zoeken? Worden daar ook arrestaties verricht?
  Is toezicht op de goudgebieden via satteliet te realiseren? Hoe wil de surinaamse overheid met geldwinsten bijvoorbeeld het ambacht van een schoenmaker gezicht geven? Gelooft de overheid dat 1 vakman zich in velen kan reproduceren? Mag men die ene vakman desnoods uit het buitenland halen? Moet de surinaamse overheid met een kleine bevolking voornamelijk denken uit het oogpunt van export? Is het nodig dat men ontspoorde criminelen en andere werklozen vanuit internaten gaat heropvoeden en ze aangepast werk geeft? Hoe wil de overheid bijdragen aan goede sociale opvoeding door ouders? Begint sociale opvoeding al met praten met de vrucht in de buik van de moeder? Is het goed een kind als peuter al leert te kiezen? Is het slecht voor de ontwikkeling van een kind dat zij wordt opgedragen vanuit autoritair gedrag maar de mond te houden? Hoe zit het met voeding? Heb gehoord dat adjinomoto als vergif is? Best veel surinamers gebruiken dit product dagelijks? Hoe zit het met gedroogde garnalen en andere voeding? Is voeding van belang voor de ontwikkeling van de hersenen? God zegene Suriname. Christus is het hoofd van Suriname en alleen hij regeert.


  Maak melding
 13. Oost West, thuis best!

  Onze regeringsleiders vliegen van hot naar her om te gaan ontdekken hoe het in andere landen is. Maar om zaken in eigen land te onderzoeken en te verhelpen is men ongeschikt. Wat hebben we aan lui die niet eens weten wat in hun eigen huis gebeurt? Blijf thuis en doe waarvoor je gekozen bent. Stelletje slapperikken!


  Maak melding
 14. @@stenaf, natuurlijk!! het is heel logisch!! Su had en heeft niets onder controle! Niet alleen het Goud( z.g. grondstof als Bauxiet) maar ook andere waardevolle spullen waar de Su’s totaal geen weet van hadden/hebben. Je uitneuken waar je bij staat!! dat is gebeurd!! sterker nog! kijk in deze moderne tijd!Amerikanen zijn er om naar goud te zoeken. De overheid in Paramaribo weet van niets. en het zijn niet alleen de Amerikanen!! wel mi mang mi e taki moro sani de fu luku nanga suku en suma di ey suku ey feni!!! soso lesmang ne feni noti mi brada!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES