Indianen Zuid-Suriname wantrouwen Amerikaanse evangelisten

45

PARAMARIBO, 19 feb – Inheemsen in het uiterste zuiden van Suriname lijken niet gelukkig met een ‘invasie’ van Amerikaanse evangelisten. Asongo Alalaparoe, opperhoofd van de Trio’s, vermoedt zelfs dat het om ordinaire goudzoekers gaat. Hun missionariswerk zou hooguit als dekmantel gelden. De heren lopen er rond met detectors. Zo er toestemming is gegeven, komt die niet van de lokalen.

Klaarblijkelijk is getracht de mensen te paaien met mooie praatjes. Ze zouden er zelf ook beter van worden. “Ze zijn bij mij gekomen, omdat ze goud wilden zoeken voor het dorp. Maar ik heb ze gezegd dat we dat niet willen. We willen ons schone water inde toekomst blijven drinken”, zegt Alalaparoe tegenover de Ware Tijd. Overigens gelooft het opperhoofd geen woord. “Ze proberen ons voor de gek te houden.”

Volgens een ngo die vaker met de Inheemsen werkt, klopt de waarneming van de dignitaris. De Amerikanen zouden waterslangen en spoelmateriaal hebben meegenomen. Die worden in het binnenland voor slechts één doel gebruikt, goud zoeken. De Trio’s hebben zich steeds verzet tegen goudwinning in hun gebied. Het mijnen in verder gelegen gebieden zorgt al voor overlast. In vissen, belangrijke voedselbron, worden gevaarlijke hoeveelheden kwik gemeten.

45 REACTIES

 1. Inheemse broeders en zusters waar is jullie pijl en boog, wegjagen die gasten uit het dorp. zogenaamde evangelisten, ze zijn didibri’s. Laten ze jullie niet komen storen in jullie dorp.


  Maak melding

 2. Inheemse broeders en zusters blijf bij jullie standpunt er zijn veels te veel lieden die beweren dat jullie achterlopen en mee zouden moeten gaan met de vaart der volkeren. wel die vaart is er al uit en ze zullen het ANDERS moeten doen. Jullie daarintegen kunnen nog honderdduizenden jaren verder leven op jullie manier maar dan wel ZONDER bemoeienis van de verstedelijkten!


  Maak melding

 3. =Inheemsen ik hoor weinig van jullie, maar hoop ook dat er een oplossing mag komen.

  =In Amerika zou je zo iets nooit doen, omdat men daar duidelijke regels voor heeft.
  =Suriname wordt eens wakker en zie wat met het land gebeurt.


  Maak melding

 4. goedzo zo hoort het, bij jou standpunt blijven.
  zo hebben die duivelse blanken het crioro(kriora)bevolking misleid met hun fictieve jezus.
  deze mensen geven tenminste het goede voorbeeld hoe jij jou land niet laat afpakken om het uit te laten buiten.
  land bewoners;TOP,stuur die duivels weg.


  Maak melding

 5. Broeders verjaag ze ze zijn niet te vertrouwen dat heeft onze geschiedenis uitgewezen weg met die z.g.n evangelisten.
  Neem jullie pijl en bogen op en verjaag ze.Want ze kunnen niets goed brengen alleen dood en verderf.
  Hoe langer ze blijven net zo hard gaat de kwalietijt van jullie leven achteruit. GOED SCHIK OF MET GEWELD.
  DOE HET MAAR HEEL GAUW.(KIJK WAT MET ONZE BROEDERS IN HUN LAND IS GEBEURT)WEG MET DIE PARASIETEN


  Maak melding

 6. Wat er in ons land gaande is,is dat de regering het zo wilt hebben.De regering weet als geen ander hoe de USD en EURO rinkelen.Al van verre herkennen ze dat geluid en de buitenlanders weten dat de suri een zwak heeft voor dat gerinkel.Dus laat het rinkelen en je zit binnen.


  Maak melding

 7. Hahahahaaaa…er is een ‘invasie’ daar zeggen de inheemsen.
  Invasie van hoeveel dan,1 man,2 mannen,3mannen…
  Zijn er meer Amerikaanse evangelisten daar waar te nemen dan de traditionele dorpbewoners?!
  Ziet de verhouding dsaar dan zo uit,
  3 amerikaanseevangelisten tegen 1dorpsbewoner
  dus..3:1.
  Als wij de dorpshoofd moeten geloven dan kunnen we letterlijk zeggen dat de inheemsen in de binnenlanden van Suriname letterlijk op GOUD lopen!
  Geen wonder dat zij het binnenland als hun persoonlijk eigendom ziet.Elke ander wordt daarom als indringer gezien.Zelfs de stadsbewoner mag niet daar zijn ,je wordt verjaagd !
  Zo hadden we ook gedacht dat de inheemsen geen zelfmoord plegen wat helaas waar is!
  Dezelfde dorpshoofd vertelt niet van het goede doel die UNICEF NEDERLAND doet voor de inheemsen,
  Neen alles wat hij ziet is GOUD!
  Deze man leeft in angst ,hij denkt dat iedereen die van buiten komt,daat gaat om het goud!


  Maak melding

 8. Goedzo, indianen jaag deze beesten weg. Deze brengen allemaal ellende. Mensen die geloof opdringen zijn ziek. Dus indianen, jaag deze beesten weg. Vergiftig deze beesten. Het is jullie territorium.


  Maak melding

 9. Eindelijk zijn hun ogen geopend. Ik heb sedert 1973 hiertegen gewaarschuwd toen ik als ld van de EBGS een mission conference mocht bijwonen op Palumeu. Vertrouw de Grieken niet als ze met geschenken komen. Suriname heeft genoeg capabele missionarissen en Christelijke leerkrachten om hun over God en de Bijbel te vertellen. Basta!


  Maak melding

 10. Dit doen niet alleen de americanen , maar ook de hollanders met hun mooie praatjes , zo zie je hoe sluw deze duivels kunnen zijn met hun zogenaamde preek .
  Surinamers blijf bij je traditie laat je niet dopen of omkopen door deze duivels .
  ze hebben het al één keer geflikt door middel van slavernij , laat dit niet weer gebeuren , oppo joe ai no sriebie gie ding satan .


  Maak melding

 11. @seng -sang

  Je hebt een prachtige beschrijving gegeven van de surinaamse duivel bouta,je baasje!!
  Alsof hij te vertrouwen is!!
  Tijdens de moiwana slachtingen is het hem ,je baasje geweest ,die dood en verderf onder de dorpbewoners gezaaid heeft!
  Waarom gaat Steve meye ,de ocer duivel,niet daar prediken!?
  Je hoort dezelfde beste man niet roepen voor scholing en of andere humaitaire hulp ,neen je hoort hem alleen maar praten over goud!!
  Eten ze goud daar in het binnenland,doen ze dan echt niets anders ,zijn ze allemaal stuk voor stuk goud wachters. Doen ze aan landbouw of werken ze ?!
  Hebben ze ooit gewerkt?!!Vallen ze onder de KANSARMEN!!
  Ze zijn stuk voor stuk MILJONAIRS met al het goud dat ze daar in de grond denken te hebben!!


  Maak melding

 12. DE eerste vraag die mij opkomt is: Hoe komen de ze Amerikanen in Suriname terecht, er is toch een visum en vreemdelingenbeleid?
  Het antwoord laat zich raden: Vanuit de Top van het land, de crimi colors dus, zal wel tegen us$ en Euros tostemming verleend zijn aan deze lui om het binnenland in te gaan.
  Dus al die simpele zielen die de buitenlanders de schuld geven, moeten de schuldigen zoeken in de gelederen van de bestuurders.
  En we weten allen wie heer en meester is in de verre binnenlanden van Suriname.
  Dus KOLIBRIE e.a. : You are blaming the victim, for the crime of the real criminal…..


  Maak melding

 13. Het is het zoveelste bewijs dat de indiaan goed wakker moet blijven. Er is sinds het voorbije verleden al genoeg van ze afgepakt, zozeer, dat ze in de een en twintigste eeuw praktisch niets meer hebben, dan hun vege lijf . Zelf door de marons ,is jullie grond , waar jullie als OORSPRONKELIJKE BEWONERS VAN SURINAME als eerste RECHT op hebben . Juliie worden steeds verder en dieper het oerwoud ingeduwd met geweld en veel tamtam. Alle Indianen moeten nu gezaamlijl een vuist maken.


  Maak melding

 14. Ray, waar zou men mee moeten beginnen om jou iets uit te leggen? Je snapt er totaal niets van! Als iemand de moeite zou nemen om het je uit te leggen, dan twijfel ik er sterk aan of je het wel zal kunnen snappen, ik begin er maar niet aan, je mag dus blij zijn met de vraag die Sankafo je gesteld heeft, misschien gaat er daardoor een lichtje bij je branden.


  Maak melding

 15. De tijd van kraaltjes en spiegeltjes is voorbij. De geschiedenis heeft geleerd dat de zogenaamde evangelisten slechts een misleiding zijn voor het volk.Indiaan blijf wie je bent,zorg voor je mamagron en hou je aan je eigen geloof, cultuur en leefstijl, want daarin zit de wijsheid. Het onbekende van buitenaf brengt slechts verderf.


  Maak melding

 16. Wat ik niet snap, wat doen die schoften daar, in die rinboe, en wat hierboven staat is dan duidelijk, als ik die indianen was, had ik ze terplekke gescalpeerd en begraven, wat niet weet wat niet deert, ja toch.


  Maak melding

 17. Best Ingie brada’s en sisa’s. Ga er niet vanuit dat de Amerikaanse apostelen de beschaving bij jullie brengen. Het is een groot leugen wat ze je proberen aan te praten. Overal waar er zogenaamde beschaving is heb je milieu en sociale problemen. De beschavingen zit bij de mensen die een zijn met de natuur. Die hebben bijna geen sociale problemen en zeker geen milieu problemen..
  Soso Lobieee……


  Maak melding

 18. @Seng-sang…

  Eerst was er niks…
  …toen de inheemsen…
  …toen kwam er de slavernij…
  …daarna de volksplanting…
  …en daarop dus de staat Suriname…
  …en vervolgens wordt ’t weer (vast) niks!


  Maak melding

 19. Engel!, wil jij je achterlijke bek houden. En naar je eigen achterlijke landje kijken. Welke volledig in handen is van de duitsers. Jouw landje holland kan maar niet meedraaien in europa. voor meer dan 1000 procent afhankelijk van Frau Merkel.


  Maak melding

 20. De bijbel maakt meer kapot dan je lief is.
  Evenzo je eigen landgenoten.
  De -met kwik besmette- rivieren stromen en nemen het kwik mee naar het ongerepte regenwoud.
  “De bijbel is goud waard” maar allebei zijn ze even kwaadaardig voor de mens.


  Maak melding

 21. @Sankofa en henkes

  Het probleem van jullie beiden is dat jullie zijn blijven steken in de 400 jaren die teruggaat in de geschiedenis van Suriname!Jullie voelen je nog gevangenen in de tijd van spiegeltjes en kraaltjes!
  Heden kent Suriname zijn tragische geschiedenis die is veroorzaakt door de baasje van jullie twee,een periode die jullie twee misschien meegemaakt kunnen hebben,en het verdrietige ervan is dat jullie het ontkennen, dat komt gewoon door die IDOOL aanbidding van jullie twee!
  33jaren geleden werden 15 mensen uit hun bed gehaald en als beesten afgeslacht door jullie baasje,dezelfde inheemsen die roepen goud,goud,goud,hebben niet 1 keer opgeroepen om de misdadiger die dood en verderf voor hun gebracht hebben tijdens de moiwana killings,te straffen.
  Jullie haat tegen Nederland is iets dat jullie van je baasje hebben overgenomen!hij haat Nederland dus haten jullie nederland,hij houdt van china en jullie houden dus ook van China.
  Jullie twee zijn 2 racistische wezens,ondankbare honden zijn jullie.
  Op humanitaire gronden doen Amerika en Nederland heel veel voor Suriname en GRATIS ook. Ze doen alles voor Suriname wat je baasje niet in zijn kont heeft behave dan jullie beiden blij te maken met luchtkasteeltjes bouwen.Jullie hebben een soort FOBIA die jullie voor de witte mannen hebben.IS JE BAASJE WEL TE VERTROUWEN?!!!
  NEEN ,BIJ GOD NIET!!
  Wanneer hij zijn zinnen op je zet weet je niet of je morgen nog leven zal of niet!

  JULLIE ZIJN TWEE GROTE IDIOTEN ALS JULLIE BEIDEN DENKEN DAT IK EEN CRIMINEEL MET AMNESTIE VERTROUWEN MOet.


  Maak melding

 22. DADA gaat een kersthuwelijk aan met Iam & Rose, DADA zegt wij gaan straks hebben een eigen Goldmining, en dus stuurt DADA deze “amerikanen” op zoek goud in Triootjes land!!!

  zo, en nu maar hopen dat WINNETOU niet overgaat tot scalperen 🙂


  Maak melding

 23. @ray
  Zelf heb ik jouw obsessie nooit verdedigt het Surinaamse electoraat dat niet beter weet verdedig ik wel en jij hoever ben je met die antie boutaan site je weet wel dewelke @mireille je heeft aangeboden om op te zetten!

  Jouw obsessiestopwoordsubject denkt toch wel BOUTAAN BOUTAAN BOUTAAN!! Hij is onomstotelijk de sterke man in Su nu is het alleen geïnstitutioneerd!

  gA UITHUILEN BIJ rUTTE ILDERS DE oRANJES EN DE REST AN DIE GROLLENMAKERS
  HOOGOPGELEID OM deHOOGOPGELEIDEN LIEDEN met droge ogen TE neuken waar ze bij staan!

  btw ik racistisch? ik ken dat woord geeneens
  ik geloof dat de MENSHEID UIT EEN RAS GEMAAKT IS (het zwarte ras)hihihihi!


  Maak melding

 24. Ik ben geen indiaan, maar de geschiedenis van deze mensen heeft me altijd aangegrepen. Wat ze allemaal in Amerika, Latijns Amerika, Suriname enz. is overkomen, is met geen pen te beschrijven. Ik heb eens aan een indiaanse vriendin gevraagd, waarom ze nooit in opstand zijn gekomen, dat Nederland mensen naar hun land heeft gebracht. En dat hen zoveel leed is aangedaan. Haar antwoord was dat indianen niet over de capaciteit beschikken om dat te doen. Daarom ben ik zo met dit bericht. Houden jullie je ogen open. We leven in 2013. STA OP UIT DIE AMAKA. STOP MET HET DRINKEN VAN KASIRIE. WEES WAAKZAAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Alhoewel sa a pikien INGIE BOY e doe?????????


  Maak melding

 25. @arlet
  dalijk ga je lezen dat de Indianen dankbaar moeten zijn dat er europeanen zijn langsgeweest!(Ray en crew)

  Dankbaar voor de afslachting uitbuiting berovingen erkrahtingen misleidingen verdeling en heers politiek enzo kan ik nog lang doorgaan!


  Maak melding

 26. Indianenwijsheid:

  Een Indiaan ligt de hele dag te luieren in zijn hangmat, krijgt trek, en gaat met een hengelstok bij het water een visje vangen.
  Komt een Europese toerist en zegt: “Waarom heb jij maar één hengelstokje?
  Gooi er nog één uit dan vang je meer vissen.
  Of gooi er meteen 6 uit dan heb je er nog meer.
  Als je dat maar genoeg doorzet dan vang je zoveel vissen dat je mensen in dienst kunt nemen.
  Dan hoef je helemaal niet meer te werken en dan kan je het rustig aan doen.”
  Zegt de Indiaan:” Maar dat doe ik toch al? Lekker rustig aan.


  Maak melding

 27. Ray, we hebben het hier over de Amerikaanse ‘zendelingen’ die de Inheemsen komen belazeren en alweer sleep je Bouterse er met de haren bij, ook beschuldig je me er weer van een aanbidder van Bouterse te zijn. Ben je soms een beetje gek? Heb je uit het verhaal ook niet begrepen dat de Inheemsen juist niet schreeuwen om goud, ze willen juist met rust gelaten worden en hun schone drinkwater en ongrepte bossen behouden. Waarom reageer je eigenlijk als je niet eens kunt begrijpen wat er geschreven staat? Het opperhoofd van de Inheemsen (Indianen en geen Marrons uit Moiwana) zegt letterlijk: “Ze zijn bij mij gekomen, omdat ze goud wilden zoeken voor het dorp. Maar ik heb ze gezegd dat we dat niet willen. We willen ons schone water in de toekomst blijven drinken”, zegt Alalaparoe tegenover de Ware Tijd”.
  Ray, jij hebt er ook een handje van om te gaan fantaseren wat anderen denken en vervolgens ga je ze op je eigen hersenspinsels aanvallen, eerst vroeg ik je nog of je gek bent, maar ik weet het eigenlijk zeker, je bent gek.


  Maak melding

 28. @ Henkes had je dit niet alang door wan agoe e tan wan agoe wiens y was porie in a wan ping @wanbon dat getuigt dat de indianen altijd in vrede heeft geleefd en wil blijven met de natuur en zijn de meest milieu vriendelijke mensen ter wereld


  Maak melding

 29. mensen zie hier een ander informatie::::

  = PARAMARIBO – De Amerikanen die in Kwamalasamutu goud exploratieactiviteiten willen verrichten, zouden verbonden zijn aan het in Texas gevestigde Guardian Exploration. Dit verklaart Martin Plotkin van het Amazon Conservation Team in Washington.

  Volgens Plotkin is de hoogste man van dit olie- en gasexploratiebedrijf, Daniel Schoen, persoonlijk in het Triodorp geweest om ’te zoeken naar concessies.’

  Plotkin, die regelmatig in Kwamalasamutu verblijft, heeft de Amerikanen zelf ook ontmoet. “Zij zeiden in eerste instantie dat ze er waren omdat de kerk er zulk goed werk heeft gedaan. Niet veel later vertelden ze ook dat ze op zoek waren naar goudconcessies in het gebied.” Vernomen wordt dat de Amerikanen ook al op andere locaties in het binnenland contact hebben gezocht met het traditioneel gezag om toestemming te krijgen voor hun activiteiten.

  De Surinaamse overheid, die de concessie zou moeten verlenen, heeft geen toestemming gegeven. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zegt in een reactie dat hij ‘uit zijn hoofd van niets weet’, maar dat hij het gaat uitzoeken.

  Ook de Amerikaanse ambassade in Suriname gaat onderzoeken wat de Amerikanen precies aan het doen zijn.


  Maak melding

 30. Volgens Plotkin is de hoogste man van dit olie- en gasexploratiebedrijf, Daniel Schoen, persoonlijk in het Triodorp geweest om ‘te zoeken naar concessies.’

  ahummmmmm,….. een directeur als veldwerker????


  Maak melding

 31. “Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zegt in een reactie dat hij ‘uit zijn hoofd niets weet’,maar dat hij dit gaat uitzoeken”.

  Ja, ja ,Het kan natuurlijk ook zijn dat er niets in zijn hoofd zit, om de simpele reden dat hij een leeghoofd is.


  Maak melding

 32. Geen rechtgeaarde zwarte kan beweren dat de witten welvaart en normen en waarden heeft bij gebracht.Die deze stelling hier hanteert is een witte of een gestoorde zwarte waarvan je veel op deze wereld hebt die het bloed van hun eigen broeders drinken.Je hebt ene die alleen maar naar dhr. Bouterse verwijst omdat er geen andere verstandelijke uitspraak kan komen.Wij worden wakker en moeten ons niet door dit gespuis laten beet nemen.Indiaanse broeders moge de voorvaderen met jullie zijn.De witten hebben jullie op 2 continenten uitgemoord.Hun taal hun joodse god hebben ze voor jullie gebracht dat alleen maar verderf heeft gezaaid.


  Maak melding

 33. zeer “vredelievend” volk waren zij,

  een ware vuurfeest bij de totempaal omdat zij weer op vrouwen rooftocht waren geweest!!!

  rondom het dorp werd er dan palen in de grond geslagen met daarbovenop hun werkelijke oorlogsbuit; Onthoofd & Gescalpeerd

  indianen verhalen of tog niet 🙂


  Maak melding

 34. De indianen hebben groot gelijk om deze lui te wantrouwen, ze zijn alleen maar uit om over de ruggen van de indianen rijk te worden. Dank zij de indianen is de natuur ongerept gebleven omdat zij op een verantwoordelijke wijze omgaan met de natuur. Dus weg met die hebzuchtige indringers.


  Maak melding

 35. Pasew, jou Indianenverhaal gaat over de Indianen van Noord Amerika (scalperen en totempaal). Scalperen kwam tot stand onder invloed van de Amerikaase federale overheid, die op het doden van een Indiaan een beloning had uitgeloofd, als bewijs brachten de Indianen (die samenwerkten met de blanken) en natuurlijk ook blanke bounty hunters, de scalps van gedode Indianen (van een nog niet onderworpen vijandige stam) mee om de beloning op te strijken (het is makkelijker om een scalp te conserveren en te vervoeren dan een heel lijk). Nu denkt men dat het scalperen een authentiek Indiaans gebruik is/was. Onze Surinaamse Indianen zullen ook wel een vrees gehad hebben voor andere stammen, grote stammenoorlogen zijn mij echter niet bekend, gevluchte Afrikanen werden soms door Indianen tegen beloning teruggebracht bij de blanken. Alle Indianen van Suriname leefden wel in harmonie met de natuur.Je moet ‘onze’ Indianen niet verwarren met andere.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.