Chinese expertise voor kwakkelende rijstsector

50

PARAMARIBO, 19 feb – China stelt genetische expertise ter beschikking voor de rijstindustrie. Het Long Ten Instituut zal het Anne van Dijk Rijstinstituut in Nickerie bijstaan in de ontwikkeling van nieuwe rijstrassen. De eerste stappen worden binnenkort gezet en de verwachtingen zijn hoog gespannen bij zowel overheid als particulier.

“Zij zullen ons onderzoekscentrum naar een hoger niveau helpen tillen”, zegt Gerrit Breinburg, topfunctionaris op het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, tegenover de Ware Tijd. De experts zullen onder meer onderzoek verrichten op de oude studiearealen in Wageningen. De ruim tweehonderd hectaren land staat al geruime tijd braak. De mogelijkheid wordt ook open gelaten voor Chinese investeringen in de industrie.

Door de afnemende activiteit van de afgelopen jaren, ligt veel grond in Nickerie nu braak. In het ‘rijstdistrict’ is ruim vijftigduizend hectare ingericht voor rijst. Daar wordt nu nog minder dan de helft van gebruikt. “Als er interesse ontstaat bij Chinese bedrijven om Surinaamse entiteiten over te nemen en samen met lokale boeren te produceren, is het mee genomen. Ze gaan gewoon onder dezelfde condities moeten werken”, aldus Breinburg.

50 REACTIES

 1. Ik had gedacht dat DDB alle deskundigheid in huis had waarbij hij geen adviezen nodig had om Suriname tot ontwikkeling te brengen.
  Deskunigheid komt niet vanzelf, als je te veel coke hebt gesnoven, daar krijg je alleen maar ellende van.
  Dus DDB, bij je leest blijven en dat is je coca. Want als jij je in het openbaar vertoont ziet de hele wereld dat je volledig stoned bent.
  Jou achtergrond bewijs dat je helemaal geen kennis van zaken hebt behalve de bekende gepleegde moordpartijen.

  Als je jezelf in de spiegel kijkt zie je wie je uiteindelijk bent, de beruchte COCA boy’s.
  De wereld is groter dan dat je denkt DDB, immers, een junk denk altijd dat hij slim is maar feit is dat hij een heel zielige wezen is. Heel droevig gesteld maar daar heb je helemaal geen boodschap aan he.
  Succes DDB, jou dagen komen steeds dichterbij en ze zijn reeds geteld. Jij bent het zelf die jezelf hebt berecht en gevonnist.


  Maak melding

 2. Als SU de expertise en mankracht niet heeft om massaal aan landbouw te gaan werken. Graan, veevoer en biobrandstoffen. Dan mag het wat mij betreft mensen gaan aantrekken uit het buitenland. Maarrr kijk eerst of je zelf mensen heb die dit kunnen doen…..

  Er is teveel onbenutte land wat zeer goed gebruikt kan worden, voor economische ontwikkelingen. Mensen die land gestolen hebben en niets ermee doen moeten het desnoods teruggeven…..


  Maak melding

 3. nederland en china zijn al met die zelfde project in china bezig.
  gemanupileerde rijst kan ook kwalijke gevolgen hebben voor volks gezonheid.
  regering;voorzichtig


  Maak melding

 4. Alles ,alles moeten de chinezen voor ons doen!
  Alsof Suriname geen deskundigen in huis heeft. Bouta de moordenaar vergelijkt een ieder metzichzelf. Hij weet geen moer af van dingen en denkt ook zo van de rest van ons.De surinamers krijgen niet eens de kans om te bewijzen wat zij waard zijn ,alles en iedereen moet volgens bouta uit China komen. Hij denkt dat straks Suriname olv hem samen met China, tot de twee machtigste
  communistische landen in de wereld genoemd zal worden!
  Op de verpakkings materiaal van onze eigen goederen zullen we binnenkort deze opschriften lezen…PRODUCT OF SURINAME ,MADE BY THE CHINESE FROM CHINA!!
  Wat een groffe belediging aan het adres van de surinamers!


  Maak melding

 5. =Zie maar weer hoe alles stil blijft liggen totdat er een buitenlander komt om te vertellen hoe en wat er gebeuren kan.

  =Steeds maar roepen Suriname kan het zelfs doen, maar waar blijft de deskundigheid dan???
  -Het zijn de Chinezen die weer gaan helpen en straks zijn ze teveel in het land.

  =Waar blijven de Surinamers zelfs die het probleem kunnen oplossen??


  Maak melding

 6. In de jaren 80 was er veel belangstelling voor de paditeelt,vooral ook van politici.Rijstteelt was in de lift en deze politici dachten snel rijk te worden door hun geluk ook te beproeven in de rijst.

  Honderden hectaren domeingrond werden ingepalmd door personen die de staatsmacht uitoefenden en hun vrienden. Zij nestelden zich ook in het door de Nederlanders achtergelaten SML.Revolutionairen werden managers van een bedrijf waar zij geen verstand van hadden. Op de SML werd roofbouw gepleegd en ergo,delen van de rijstvelden werden aan vrienden ‘verkocht’.

  Het hart van de Surinaamse rijstteelt was de SEL, (Stichting Experimentele Landbouwbedrijven) die zorgde voor aanmaak van rijstvarieteiten geschikt voor de bodem en het klimaat.Samen met het zaadvermeerderingsbedrijf van de SML te Wageningen werd voorzien in zaaizaad van gegarandeerd goede kwaliteit.
  De door persoonlijke hebzucht gedreven managers en politici hebben de SML leeggehaald en ook het hart van de rijstbouw,het zaadbedrijf ontmanteld!
  En let wel,zaad van goede kwaliteit geeft hoge oogstopbrengsten,waardoor het mogelijk is rendabel rijst te planten. Al die arealen die de politici zich hadden toege-eigend om rijst te verbouwen en snel rijk te worden liggen nu verlaten onder hoog wied.

  Dezelfde politici leven nog en hebben nu hun blik gericht op de goudvoorkomens in het binnenland.
  Het KWAAD komt niet van buiten zoals men wil doen geloven,maar van binnen.Nu zullen Chinezen voor wonderen moeten zorgen.


  Maak melding

 7. Het gevaar schuilt er in dat na consumptie van de gemanipuleerde rijst de Suri.chinees begint te praten.Wij weten ook niet wat nog meer voor gevaren bij zulk een import zit.Het blijft tenslotte een niet inheems soort.Dan gaan we maar liever naar de skrifimang koti.Heeft een goede opbrengst maar minder geschikt voor machinale landbouw omdat het legert.Bij dit ras mogen dan de chinezen komen om met de hand te zaaien en te oogsten zo als live het wil hahaha.


  Maak melding

 8. De wereld graanschuur in Rusland raakt leeg door een grote vraag naar granen door een meer welvarend wordende wereldbevolking. Ook de vraag naar rijst neemt wereldwijd toe. Door de grote vraag naar granen en rijst wordt de prijs hoger. Het is dus een goed initiatief van de regering Bouterse om buitenlandse hulp in te roepen om de rijstsector in Suriname weer op poten te krijgen. De plannen om van Suriname een rijstschuur te maken voor de regio, het Cariben en Zuid Amerika kan gestalte te gaan krijgen.

  Maar laten we eerlijk wezen. Voor niets gaat de zon op, en daar zal dus ook wat tegenover moeten staan om China te belonen.Ik denk aan een win-win project. Ik vraag me daarom af waar zoveel onwetendheid vandaan komt bij de Surinamers die het altijd beter weten en kritiek beginnen te leveren. Suriname beschikt niet over de expertise om de rijstsector een lift te geven en het land kan het in haar eentje ook niet voor elkaar krijgen. De regering Bouterse weet heel goed wat de tekortkomingen van het land zijn en zoekt steun in het buitenland. De vorige regeringen van VHP/NPS hebben het ook niet voor elkaar kunnen krijgen en hebben ook nooit initiatieven in die richting ondernomen.

  We zullen maar blijven klagen en zelf niets ondernemen. Als de regering van Guyana de kans aangrijpt om met Chinese hulp het land om te vormen tot een rijstschuur voor het westelijk halfrond zullen we verstommen van verbazing. De Guyanezen zijn druk bezig hun zaakjes met China goed te organiseren. Om het (computer)onderwijs in Guyana een lift te geven hebben Guyana en China afgesproken dat elk gezin in Guyana de beschikking krijgt over een laptop. Ongeveer 30.000 Guyanese gezinnen krijgen GRATIS een computer tot hun beschikking.Daarnaast zal China Guyana helpen bij het invoeren van breedband internet in het land.

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 9. @Ray: Klopt als een stekker. Suriname kan dit niet zelf en afhankelijk van het buitenland. China is momenteel enigste land die Suriname vooruit kan helpen. Dus daarom komen expertise uit China om het kwakkelende ofwel belabberde rijstsector vooruit te helpen. Hopelijk komen ook Chineze militairen en beveiligers mee om de Chineze gemeenschap in Suriname te beschermen.


  Maak melding

 10. Jacobus, jij hebt niet door dat veel groenten-,vruchten-,en vleessoorten en kaas,boter,ketjap enz. die je eet reeds gemanipuleerd zijn. Zelfs de Chinese kakastong en amalang die je graag lust zijn gemanupileerd.Het gaat je goed.


  Maak melding

 11. Door sra op Dinsdag 19 februari 2013 om 13:13 uur. Beste sra, de pandan rijst en basmati rijst en de Amerikaanse rijst die je eet zijn al jaren terug gemanipuleerd.Het gaat goed met je gezondheid man.Je hebt niets te klagen he.


  Maak melding

 12. @Live uit zo en zo

  Hoor je dan de surinaamse boeren niet die roepen voor hulp !Alles wat de chinezen nodig hebben om rijst te planten dat hebben ook de surinaamse paddie boeren nodig!!Zo waarom worden zij dan niet geholpen om aan die middelen te komen bv chemicalieen en een betere irrigatie systeem!
  Waarom rennen richting China alsof Suriname niks zelf kan doen!?
  Straks ga je nog komen vertellen dat de chinezen kippen en koeien hier gaan komen kweken!Ze zijn al van plan kikkers te komen kweken!Ga jij kikkervlees eten,of kikker poeder en lipstick gebruiken?!
  Doet China dit alles gratis voor Suriname?!
  Waarom dan niet gratis zijn eigen bevolking helpen?!
  Waarom niet kikkerkwekerijen in zijn eigen land opzetten,miljoenen aan kwikkers kunnen dan tegelijk geproduceerd worden!
  Kweekt men in Suriname liever kikkers dan doksen,kippen en koeien als slachtvee!!


  Maak melding

 13. @Plato

  Je houdt dat voor onmogenlijk?!
  De bouwsector is al overgenomen door de chinezen.Er liggen nog honderd tal plannen bij bouta in de ijskast die door China overgenomen zal worden.
  Er komt straks een kikkerkwekerij gefinancierd door China,strakjes praten we over de chinese paddieboeren uit China in Nickerie.


  Maak melding

 14. Als Suriname met de expertise van de chinezen er baat bij heeft maakt het niet uit of nou een Venitiaan of een Bouterse aan het roer zit . Suriname heeft niet de nodige kennis in huis, de Chinezen bieden jou de hengel aan , gebruik je hersens( zover je die hebt) en ga samen met de chinezen leren vissen en bouw het land op Je hebt niks aan afbraak en gezeur.om het gezeur.


  Maak melding

 15. Indien er expertise aanwezig is wordt je toch niet beloond daar hij/zij eindverantwoording moet afleggen aan een alphafeet die aangesteld is door de andere analphafeet genaamd de wolf..
  hoezo gemotiveerd !!!!

  @Shame, goed voorbeeld…
  we kunnen zeggen wat we willen maar die bakra’s die jullie uitschelden weten hoe je bedrijven moet runnen.

  Ik durf te wedden dat als alle bakra’s en de surneds naar SU gaan en de surinamers naar HOlland komen(ruilhandel), SU gaat bloeien en dat holland binnen de kortste keer gaat smeken om hulp/pakketten…
  alles wat door die bakra’s is opgebouwd wordt vernietigd…


  Maak melding

 16. Kunnen wij Surinamers dit land op eigen kennis en kunde opbouwen?? Het antwoord is: NEE

  Economische tijgers als China, Singapore, Brazilie hadden 30 jaar geleden ook kennis van buiten nodig om het land op tebouwen. Surinamers praten veel maar de uitvoering is vaak beneden maats.

  We kunnen alleen maar leren van anderen. Of zijn we hardleers???


  Maak melding

 17. Waarom staart de hel wereld zich blind op gentechniek? Omdat de gen-manipulators een grote kas hebben voor propaganda is het grootste deel van de wereld gaan geloven dat gen-manipulatie de redding voor de toekomst is. Verdiep je erin. Er is veel meer ellende veroorzaakt in de wereld op het gebied van voedselproductie door producenten van gen zaden als door wie dan ook. Gronden worden voor goed onvruchtbaar door zogenaamde herbiciden en pesticiden. Verdiep je erin. Internet zit er vol mee.
  Hierbij een leuk artikel die laat zien dat de kleine boer veel milieuvriendelijk, efficiënter en succesvoller bezig is. http://fooddemocracynow.org/blog/2013/feb/17/indias_rice_revolution/


  Maak melding

 18. Met Chinese onderzoekers werken aan voedselzekerheid

  Gepubliceerd op 11 februari 2013
  DoorWageningen University

  Om de voedselzekerheid in China te verbeteren gaan zes teams van Wageningse (NEDERLAND) en Chinese onderzoekers de komende jaren gezamenlijk onderzoek doen. Van de acht subsidies die Nederlandse en Chinese financiers beschikbaar hadden gesteld zijn er zes gehonoreerd aan projecten waar Wageningen UR aan meewerkt.

  Dankzij het Joint Scientific Thematic Research Programme (JSTP) van China en Nederland kunnen zes promovendi of postdocs drie tot vier jaar lang aan de slag. De één gaat onderzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat microalgen stoffen produceren voor toepassingen in voeding, een ander kijkt naar het organiseren van samenwerking tussen kleine boeren zodat ze samen innovaties kunnen doen, een derde bestudeert het belang van ecosysteemdiensten voor voedselproductie, een vierde zoekt mogelijkheden in het DNA van planten om de opbrangst te verhogen, aan bescherming van aardappelen en soja tegen de gewasziekte Phytophthora werkt een vijfde promotiekandidaat of postdoc en op het doorontwikkelen van methoden om het immuunsysteem van plantenziekteverspreiders te verzwakken wordt een zesde promovendus of postdoctorale onderzoeker gezet.

  Meer informatie op de website van de NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), één van de verleners van het Nederlandse deel van de subsidies.

  Door
  Wageningen University
  Om de voedselzekerheid in China te verbeteren gaan zes teams van Wageningse en Chinese onderzoekers de komende jaren gezamenlijk onderzoek doen. Van de acht subsidies die Nederlandse en Chinese financiers beschikbaar hadden gesteld zijn er zes gehonoreerd aan projecten waar Wageningen UR aan meewerkt.

  – De social media buttons kunnen niet getoond worden – controleer uw instellingen

  Dankzij het Joint Scientific Thematic Research Programme (JSTP) van China en Nederland kunnen zes promovendi of postdocs drie tot vier jaar lang aan de slag. De één gaat onderzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat microalgen stoffen produceren voor toepassingen in voeding, een ander kijkt naar het organiseren van samenwerking tussen kleine boeren zodat ze samen innovaties kunnen doen, een derde bestudeert het belang van ecosysteemdiensten voor voedselproductie, een vierde zoekt mogelijkheden in het DNA van planten om de opbrangst te verhogen, aan bescherming van aardappelen en soja tegen de gewasziekte Phytophthora werkt een vijfde promotiekandidaat of postdoc en op het doorontwikkelen van methoden om het immuunsysteem van plantenziekteverspreiders te verzwakken wordt een zesde promovendus of postdoctorale onderzoeker gezet.

  Meer informatie op de website van de NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), één van de verleners van het Nederlandse deel van de subsidies.


  Maak melding

 19. Wirth is al in stelling gebracht met de gemodificeerde wiet plantage in Coronie.Kromo breekt een lans voor genetisch verbeterde leguanen kweek ook in dat district.En nu de gen-rijst in Nickerie.Ongekende modernisering in Sur door de AOV-ers van het kabinet.Het nageslacht zal de oudjes dankbaar zijn dat ze van de lucht mogen leven want deze oudjes maken alleen maar ophef foe so so.


  Maak melding

 20. ai ai Cobi….er komt in Su ook een kikker kwekerij tbv de cosmetica in China!!

  wie weet komt India met een olifanten plan, of Afrika met een neushoorn fokkerij 🙂


  Maak melding

 21. De wereld gaat in een snel tempo vooruit en een groot aantal NPS aanhangers kan de ontwikkelingen op wetenschappelijk en technisch gebied niet bijbenen.


  Maak melding

 22. Mensen kunnen zeuren wat ze willen. Zonder Chineze inbreng is Suriname nergens. De rijstsector moet hoe dan ook in Chineze handen komen en ook blijven. Chinezen kunnen de zaken beter leiden dan de Surinaamse bevolking zelf. Het is bewezen dat de Chinezen dit goed kunnen. Ook is het beter bij het bewerken van rijstvelden een oppeppende Chineze Volkslied te laten draaien. De boeren gaan dan harder werken. Ook is het beter om een Chineze elite eenheid van het leger ( 500.000 tellende militairen) om naar Suriname te sturen om de belangen van Chinezen te beschermen. Het is ook de bedoeling dat het leger naast het beschermen van de Chineze bevolking ook hulpverleningstaken gaan verrichten bij rampen.


  Maak melding

 23. Uit Nospang:

  Wat als een paal boven water staat is, dat 99 procent van alle aanvragen voor winkelvergunningen gedaan bij de overheid en gepubliceerd in het Advertentie Blad van de Republiek Suriname afkomstig is van etnische Chinezen.

  De meesten behoren tot de groep nieuwkomers die geen woord over hun eigen grens praten. In veel gevallen worden winkels en grote handelszaken op verschillende wijzen voorgefinancierd om deze lui in staat te stellen producten afkomstig uit Chinese fabrieken aan de Surinaamse consument te slijten. En het is deze gang van zaken, waar de Vereniging van Winkeliers in Suriname zich ernstig zorgen over maakt en toch wel wat meer bescherming van de Surinaamse overheid verlangt.


  Maak melding

 24. Henk molenaar,
  Die sinesie is meer slimmer dan die patata.
  Ze doet buiging en onder. Dat is hun manieren. Slim volk he.
  Die patata komt met grote mond en speelt de baas.
  Nu moet hij onder kruipen.
  Die sinesie lacht met zen spleetjes ogen jullie uit.
  Mie loe ti tjong, foei kon fa, sjanhai jong.
  Laupie molenaartje, witte papaver paupertje eet elke dag mi goreng ju goreng


  Maak melding

 25. Vele pessimisten spreken van ‘overname door Chinezen’.
  Wat bedoelt men met ‘overname’ en wat gaan die Chinezen ‘overnemen’?
  Deze vrees is ongegrond. De Chinezen bieden hun hulp aan die sectoren die Surinamers hebbn verzaakt. Zo zal ik het toejuichen als de Chinezen Marienburg weer leven in blazen. De detailhandel is niet aan Surinamers besteed. Het is had werken. Chinezen hebben een 24 uurs mentaliteit.
  Ik denk dat Surinamers niet weten wat ze willen. Ze zijn nauwelijks in staat het land op te bouwen. Een eenvoudige asfaltering levert al de nodige problemen op. De Chinezen nemen het wel over!


  Maak melding

 26. Waarom praten we nog steeds nederlands? Last time I checked in the world there is only two countries left that speak Dutch. The Netherlands and Suriname. Even the Belguims are shying away from Dutch. Lets face it. All Surinamers in Holland are losers and complainers. If you really want to build up your motherland, then you should come back and help out. Otherwise, just Shut up! I purposely wrote this English because, Dutch is the language of the past and English /Chinese is the language of the future. Yes, I agreed that Bouta has the right idea for the people. We must work with the Leaders of the world, and not with losers in the north seas. We zijn al meer than 25 jaren onafhankelijk van de boeren en we hebben ze niet meer nodig. Laten ze maar kletsen. Noone cares here. Dutch is out, Chinese is in. And I believe you will agree with me, because you are already using made in china products everyday. Cheers.


  Maak melding

 27. china haalt haar kennis uit nederland (wageningen), Su vraagt china om hulp!!!

  waarom niet rechtstreeks nederland om hulp vragen???

  mss, omdat nederland tog groter is dan een laken, of dat die grote smoel van DADA & Lachin groter is dan een servet 🙂


  Maak melding

 28. Joh, ze doen maar…..
  Zie hier wie de echte landverrader is.
  Die bouta en zijn zoon hebben Suriname verkocht, verraden’ aan China.

  Als die suri’s denken dat ze er beter van worden, mooi niet!
  Wat denk jezelf, een chinees die een bedrijf start, behoort over enkele jaren tot de elite-clan.
  Jij als suri die niet werkt of op de sociale voorzieningen van lantie wacht zal straks ‘gras’ eten.
  De Chinezen worden jullie werkgevers.
  Driemaal raaien wie ze over een paar jaar in dienst nemen, zeker weten niet jullie kindjes of kleinkinderen.

  Vergooi maar lekker de toekomst van de suri-kindjes, ze zullen jullie dankbaar zijn…..maar niet heus.

  Denk maar niet dat die chinezen die binnen komen eeuwig stratenmaker of rijstplanter blijven…Wrong!!!

  Wie niet horen wil, Zal voelen!


  Maak melding

 29. Het is jammer dat zwarten niets kunnen zie Africa daar maken de Chinezen de dienst uit.Samen met de witten zijn ze in een concurrentie strijdt verwikkeld wie de zwarten het beste kan bedienen.De zwarte hoeft niet te werken zijn hersenen niet te vermoeien beter kan hij het niet hebben.Dat zijn broeders en zusters naar de dood gaat wat maakt dat uit.Dat het land leeg geroofd wordt door derden wat maakt dat uit.Het moet alleen maar niet een zwarte zijn die van eet.


  Maak melding

 30. Weer geven basja bobo en zijn kornuiten een stuk van Suriname aan china voor een handvol spiegels en kralen.

  Ir Shankar is de rijst expert in Suriname, de man weet wat de problemen en oplossingen zijn in de rijst sector.

  Basja bobo heeft Ir Shankar verschillende malen bedreigd en gefrustreerd zodat hij Suriname zou verlaten.

  Na Shankar op Wageningen heeft basja bobo verschillende idioten directeur benoemt op Wageningen en na een seizoen was het afgelopen onder de grootste idioot ter wereld Druiventak. Daarna was het dweilen met de pomp aan.

  Voor de chinzen is Suriname en Guyana is goede plaats om hun ondermaatse landbouw chemicaliën en kunstmest te dumpen. Als bonus kunnen ze ook hun werktuigen en tracktors kwijt. En nog meer criminele chinezen dumpen in Suriname via hun mensenhandelaren.

  Behalve hybride rijst hebben de chinezen geen enkel bijdrage in de rijstteelt geleverd en van mechaniese rijstbouw hebben ze geen bal verstand de meeste hebben nooit eens een landbouwvliegtuig gezien.

  Deze chinezen gaan ons naar paradijs bezorgen gelul gaat een dure grap worden. De middenklasse zal worden geëlimineerd dus zal suriname bestaan uit rijke NDP’ers en arme surinaamse sloebers.

  Beleid voor Suriname zal niet meer worden bepaald in Paramaribo maar in Bejing.

  Vraag maar aan mijn oud collega Richard Kalloe wat en waarom al die vorige regeringen voor de landbouw hebben gedaan.


  Maak melding

 31. waarom gaat die coriniaan niet zelf rijst verbouwen,dan hoeven ze niet te pinaren..

  maar je kunt die coroniaan niet kwalijk nemen,want ze hebben nooit geleert arbeidt te verrichten voor zich zelf en ook niet om ontwikkeling te brengen voor de samenleving..

  het blijven coronianen van afriaakse afkomst..

  sari torie..


  Maak melding

 32. @PLATO

  Jij idioot de surinamers zelf krijgen de kans niet om Suriname helpen op te bouwen. Alle deals tegenwoordig worden gesloten met China en de surinaamse ondernemers worden gewoon overgeslagen.Ze moeten uit krantenberichten de volgende dag lezen dat een projekt hun neus is voorbij gegaan.
  Bouta en co zijn zo zeker van hun zaak dat zij nieteens hun eigen mensen mobiliseren om op de velden ,de wegen ,de bouwsectoren te gaan werken. Geen enkele push wordt aan de lokale ondernemers gegeven..de landbouw kampt met ernstige problemen maar wie kan volgens bouta de job klaren…ja de chinezen!
  De veeteelt is inmiddels al gestorven en begraven en wat gaan wij eten…ja volgens bouta is de oplossing besmet vlees uit brazilie!
  Wat beloofd bouta de chinezen dat zij bereidt zijn 1×24 uur te komen werken in Suriname?!
  En Plato,misschien heb je nog nietgemerkt maar de meeste ndp ministers zijn ongeschoolden!Ze zitten daar omdat zij vriendjes en families zijn van boiuta de maniak!
  De vraag is om er voor de geschoolden en degenen die nog moeten afstuderen ,een toekomst nog bestaat in Suriname!!
  De chinezen zien niet wat wij zien. De lijder van Surinmame is een crimineel,daar hebben de chinezen niks mee te maken ,voor hun is het belangrijkste dat zij hun eigen land kunnen ontvluchten en elders hun heen komen zoeken!En die mohgenlijkheid biedt bouta de crimineel hun met al zijn legen beloften!
  Misschien wil hij de ‘keizer’ van de chinezen uit china genoemd worden in Suriname!!
  Neks ervan!!


  Maak melding

 33. Local Vega en zijn moksie-moksie chinese nazaten zullen in de toekomst de chinese-surinaamse muur bouwen om de nederlanders en de surinamers ver van mekaar te houden!

  Whahahaaaaaa.hhhaaaaaa…haaaa..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.