Chinees ‘palmoliebedrijf’ lijkt ordinaire kaalkapper

66

PARAMARIBO, 13 feb – China Zhong Heng Tai lijkt op niet meer uit te zijn dat het hout uit de Surinaamse bossen. Anders dan het bedrijf beloofde en overeenkwam met de regering, is nog geen steen gelegd voor een palmoliefabriek. China Zhong Heng Tai staat bij de autoriteiten wel geregistreerd als één van Suriname’s grootste houtproducenten.

Het gaat dan om rondhout, onverwerkt dus, dat wordt geëxporteerd. Toch moet in het meest oostelijke district een fabriek met palmaanplant komen van minimaal vijfduizend hectare. “Tot nu toe zijn nog geen activiteiten in die richting ontplooid”, zegt Nicolaas Priesierie, ondervoorzitter van de districtsraad Marowijne, tegenover de Ware Tijd. De raad heeft de regering eerder verzocht om een houtkapconcessie voor het bedrijf in te trekken.

Het gaat om ruim veertigduizend hectare die de vorige regering ter beschikking stelde. De raad wil dat het land vrij komt voor plaatselijke leefgemeenschappen. Die kunnen nu niet meer van houtkap leven, omdat zoveel land niet meer toegankelijk is. China Zhong Hen Tai beloofde ooit dat met de opbrengsten van het gevelde hout, een palmoliefabriek zou worden opgezet. De regering Venetiaan was onwillig, ook vanwege verzet van lokale bewoners.

66 REACTIES

 1. Wie weet er wat SRD betekent ???

  Neen mensen, het is niet de Surinaamse munteenheid maar betekent: Sang Runaldo of Ronald Doe ?????

  Quote:

  De raad heeft de regering eerder verzocht om een houtkapconcessie voor het bedrijf in te trekken.
  Het gaat om ruim veertigduizend hectare die de vorige regering ter beschikking stelde.

  Unquote:

  Venetiaan heeft gewoon 40 mille hectare weggegeven voor kaalkap in Suriname, ‘maar er was stabiliteit’ !

  Hij heeft het Surinaams goud voor bijna gratis en voor niets weggegeven, ‘maar er was stabiliteit’!

  Runaldo, de grootste instabiele factor van en in Suriname zou voor stabiliteit moeten zorgen !!!

  What a joke !!!


  Maak melding

 2. Het lijken wel Afrikaanse taferelen in Suriname… De chinezen zijn in afrika ook flink bezig, het continent aan het leefplunderen, corruptie zal ook een grote rol erin spelen. Daar zullen waarschijnlijk ook veel beloftes gemaakt zijn. Met wat spiegeltjes en kraaltjes maak je sommige mensen al heel erg blij…..

  China is net een economische geldstofzuiger in de wereld. Zolang er geen concrete consessies worden gedaan vind ik dit een slechte zaak….

  Het zijn trouwens niet alleen chinezen die het land leefplunderen maar andere zijn daar ook schuldig aan.

  Heel veel beloven en niks geven doet een idioot in vreugde leven….Met moet komen met daden en niet alleen maar met woorden en valse beloftes….


  Maak melding

 3. kijk wat voor een deal venitiaan met china overeen gekomen is maar er niks van waar gemaakt heeft”en wie krijgt de schuld ?
  het contract is door de vorige regering onderleiding van Venetiaan gemaakt,toen was hij al met china bezig om su kaal te plukken.
  gezien;de waarheid komt langzaam maar zeker tot zijn recht.


  Maak melding

 4. Ik heb het al eerder gezegd, die import chinezen moeten lekker opsodemieteren uit Suriname. Het land pompen ze vol met leningen. Als er niet betaald wordt hebben de ze de bodemschatten als onderpand. Daarna roven ze het land leeg.


  Maak melding

 5. Dit bericht is een beetje warrig opgesteld.De vorige regering had een verzoek van de chinezen afgewezen mede onder druk van de lokale bewoners van Marowijne.Bij deze regering vroegen de chinezen om herkansing het werd vlot toegestaan en getekend door de minister van LVV.En nu zitten er ook bossen in de 40.000 HA die voor de dignitarissen bestemd is voor economische activiteiten.Binnen 3 mnd.zou er een plan door de chinezen ingediend moeten worden voor het palm olie bedrijf.Ze zitten al een eeuw zonder dat er wat gedaan is aan het opzetten van het bedrijf.In de Sur.media zeggen de chinezen dat ze de gerooide bomen doorgeven aan de binnenlanders om te verkopen.Het liegen bedriegen krijgen ze met de paplepel ingegoten.


  Maak melding

 6. Sew A Tjon vliegt 600.000 hectaren bijelkaar, Zhong Heng Tai zit aan de grond *genageld* met een luxe oerwoud probleem, vele geelkleurigen vliegen door de lucht met bestemming JAP, en hebben meteen een behandeling VIP, dit, omdat onze inlanders moeite hebben uit de hangmat te komen 🙂

  de dag dat de gele draak wakker wordt, zal de wereld beven op zijn grondvesten…Napoleon


  Maak melding

 7. Aangezien China een communistische land is heeft de burger in insprak nihil,en zouden de machthebbers alles kunnen doen om mond de snoeren van de oppositie,kijk maar naar de studenten op rode plein waarbij duizenden doden vielen onder de studenten alleen vanwege het efit dat ze opkwamen voor hun rechten. Zo ook is de hoofdadviseur van Bouterse herrenberg die de Communisme volgens de Chinezen aanhhangt.Hij is de eerste ambassaduer van Su in China geweest en de grote aanzet gegeven voor kolonsatie van Su door Chinezen.In hgun eigen land zijn ze vieze vuile mensen,en zoook.Hoevelen badeb niet.Is de normaalste zaak en zoook wat ze verorberen,van alles en nog wat zelfs zwefhonden.En over kolonisatie ,op eceonomische vlak.Als je de Ec.Macht bezit bezit je het land.In hun eigen land hebben ze alles kaalgekapt.Econonie ,moet doorgaan .Maar zonder grondstoffen ben je gedoemt dus kosten wat kost moet gronstof gegarandeerd zijn.,waar dan ook ,en met menselijke en globale vernietiging wordt geen rekening gehouden.Ook nog welke chinezen komen hiet,,,,,,Allen maar ongeschoolde krachten in de handel.De braindrain uit Su vindt ook op plaats op grote schaal vanwege de poltitiek.Er wordt gzegd door de domste leek,de VP Ameerali dat de Chinezen in de lANDBOUW MOETEN GAAN.Wij Surinamers doen al xzolang aan landbouw,er is knowhow maar ddor de poltiiek wordt deze naar de maan geholpen en vooral….wie zitten in de landbouw.De Hindostanen die een derde rangspositie innemen in Suriname vooral de Racisten bij de Kabinet van de Pers::::Van der San,caldeira,Jozefzoon,Herrenberg,Alibux.Caldeira,Graanoogst,Neede,Boerenveen,etc etc etc…..Een hindostaan Richard Kalloe is eruit geschopt vanwege de macht die hij verwierf en ook Racisme,,,Hindostaan.Anderen volgen nog.kijk maar naar monddood van Parmessar en Abdul etc.Dus wil je een halt toeroepen aan deze situatie ,…..een vijand moet je omarmen en wanner de tijd rijp is….een judogreep toepsasen.Dont kill the enemy join him and bij time waw waw waw ,


  Maak melding

 8. Eerlijk gezegt ik ben bang dat Onze MOOIE land Suriname van de Chinees gaat worden. Ik zou de regering willen aanraden geen geschenking van China te accepteren. Waarom mogen geen Surinamer in China gaan wonen ???

  Wij Surinamer moeten zelf iets aan doen anders gaat die Chinezen. Een gat voor ons Graven.


  Maak melding

 9. @vin: wat ik al in een andere topics had verteld: zolang deze mensen geld mee brengen naar Suriname en een bestaan op wilt bouwen is niets mis mee. Deze mensen zijn van cruciaal belang voor de Sur. economie.


  Maak melding

 10. Chinezen komen naar Suriname, omdat ze in China niet meer dan 1 kind mogen maken. In Suriname maken ze in 1 jaar zelfs 2 kinderen.d.w.z. dat we over ongeveer 10 jaren meer chinezen in Suriname zullen hebben dan Surinamers.


  Maak melding

 11. wij de surinamers moeten niet klagen,natuurlijk is het niet leuk om te zien dat er meer chin in su gehaald worden.
  maar laten wij ook eerlijk tegen over elkaar zijn;hoevelen van ons wil voor zijn bestaan hard werken of met werkprojecten in su meedoen of de handen samen bundelen om su op te bouwen en zelf beheren.
  de chin zijn berijd om voor hun loon te werken”hoevelen van ons hebben die instelling.

  pres bouterse moet die afspraken die gemaakt worden niet verwaarlozen en er scherp op toezien dat na contract beeindiging die chin weer richting chin vertrekken.


  Maak melding

 12. Omdat Vhina een kind per gezin politiek voert ,worden jonge paren door de Maffia gestimuleerd en krijgen vrije ticket om vooral naar Suriname te komen. Hier worden 3 ,4 zelfs vijf kinderen verwekt ,en waar gaan deze kinderen nartoe.In de handen van de Maffia die aan kinderhandel doen. Voor Twee kinderen als je hebt verwekt is tickte geld terugbetald. Hier aangekomen wordt men ook ergens in een winkel geplaatst,waar de taal wordt geleerd,krijgen een huurwoning toegewezen,moeten onder embarlijke omstandigheden werken,goederen worden volgeprompt in de winkel,wat ook en Maffia streek en en zo ben je overgeleverd aan de grillen van de Maffia.Dus niet de regering China profiteerd van Suriname maar zoook de machtige Maffia benden op alle gebieden:econmisch,drugs,mensenhandel(kinder vooral).Wie moet worden opgehangen…Herrenberg want hij is de aanzet als eerste ambassadeur en aanhangervan de Chineze Communisme Rode Jongens,daarom de Linkse denken van deze regering en hoe macht te consolidrene en heersen over het Surinaamse volk.Komt tijd komt raad voor degenen die ziende blind zijn.


  Maak melding

 13. @live Uit Het Koude Nederland

  Het brengt geld op…voor wie dan ?
  Voor bouta en zijn vriendjes natuurlijk!
  Werkgelegenheid…Jawel voor de chinezen uit China.
  Of de plaatselijke bevolking zich suf gaat werken?Nah,neen,ze behoren tot de groep van KANSARMEN..zo lekker lui in bed blijven .Werken…pffff ze weten niet eens wat werken betekent!


  Maak melding

 14. -Er staat geschreven::::
  Het gaat om ruim veertigduizend hectare die de vorige regering ter beschikking stelde. De raad wil dat het land vrij komt voor plaatselijke leefgemeenschappen. Die kunnen nu niet meer van houtkap leven, omdat zoveel land niet meer toegankelijk is.

  =Ik kan mij nog goed herinneren dat de vorige regering inderdaad alles had gedaan zodat de chinezen een palmoliebedrijf in Marowijne zouden opzetten.
  -Ook zou er werkgelegenheid komen in het gebied.

  =Men begon Venetiaan te beschuldigen dat hij land verkoopt aan de chinezen en de bewoners kwamen toen in opstand. Waarom?

  =Bewoners van Moengo en Albina waren boos en vonden dat zij recht hadden op de gronden om woningen op te zetten.
  =Brunswijk heeft toen alles geblokkeerd.

  =Men moet vandaag niet doen alsof er niets is gebeurd.

  =Persoonlijk verwondert het mij dan ook niet dat op vele plaatsen de ontwikkeling stil staat.


  Maak melding

 15. @vin, Ik weet nog dat Surinamers die geïnteresseerd zijn en waren in de chinesetaal (madarijns)les konden gaan volgen in een lokaal op de universiteit.

  =Het was bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd was en vooral voor zaken mensen.

  =Hoeveel hebben zich opgegeven?? lachen

  =Dus de vraag hoe de mentaliteit van de Surinamers nou in elkaar zitten, terwijl de chinees er alles voor doet om een ander taal te leren.


  Maak melding

 16. Terug naar me Roti!

  In dit programma kwam er een Braziliaanse concessie eigenaar aan het woord bij het zoeken naar goud in ons binnenland. Zegt hij: “we werken alleen met Brazilianen want die willen wel hard werken, 6 dagen in de week en 10 uur per dag”. Hij schaamt zich bijna om te zeggen dat Surinamers niet hard willen werken, dus doet hij dat ook niet. Maar hij wil wel zeggen dat hij Surinamers aardig vindt.

  De Chinees die hout kapt, kapt maar raak. Getuige Indonesie, Borneo en andere gebieden daar. Als er geen Palmoliebos in Suriname komt wordt dit gebied een woestijn. Nu willen de bewoners van het gebied op eigen tempo (1 dag in de week 8 uur) hout verhandelen maar dat gaat de Chinees te traag. Dus gaan de bewoners klagen.


  Maak melding

 17. Leg beslag op alles van hun,en een one way ticket back to geel land.het is nu niet meer naar de regering luisteren maar het ligt aan de bevolking om massaal te protesteren tegen zulke praktijken van buitenlandse bedrijven die in su opereren ,om zo het land te vernietigen met de samenwerking van stelende politici.OOk vene niet sparen als hij hierin een niet transparante rol heeft gespeeld.


  Maak melding

 18. Graag een beetje bij het onderwerp blijven en rekening houden met de feiten.

  CZHT heeft getracht een deal te maken met de vorige regering. Dat is niet gelukt omdat CZHT niet aan de voorwaarden voldaan heeft. CZHT heeft nog het businessplan nog de overeengekomen bankgarantie kunnen overleggen. Deze informatie kan men op het internet vinden.
  Er is daarom nooit onder de vorige regering een overeenkomst tot stand gekomen. Er is toen doorzien wat het plan van CZHT was, namelijk net als in Indonesie eerst het hout afvoeren en daarna zien of men nog wat kan verdienen aan Palmolie.

  Het businessplan voor de Palmolie leverde over 30 jaar te weinig op terwijl 1o jaar houtkappen de jackpot oplevert en slechts marginale investeringen vergt.

  Met het aantreden van de regering Bouterse hebben de mensen van CZHT weer een kans gezien en wat is het resultaat een getekende overeenkomst voor IETS. wat weet men niet maar er zullen ongetwijfeld rechten zijn voor CZHT anders kapte men geen hout ook al is dat slechts marginaal in vergelijking met wat op Patamacca mogelijk is.

  Google CZHT en er is niets serieus te vinden. En dat voor een bedrijf dat een investering van ongeveer $ 300.000.000 in landbouw maatschappij Patamacca NV wil doen. Ofwel CZHT is een geest die het afgelopen jaar ongeveer $ 2.500.000 aan hout uit Suriname afgevoerd heeft tegen marginale kosten.

  Het verdiend aanbeveling beter te onderzoeken wie met wie zaken doet.


  Maak melding

 19. Veertigduizend hectare = 400.000.000 vierkante meter(m^2)dus ongeveer 40.000 voetbal velden.
  Dit is maar het begin van list en bedrog!
  Wanneer zij meer macht hebben (en dat zie ik binnen niet al te lange tijd gebeuren)zullen ook de mensen uit de stad aan het kortste eind moeten trekken.
  De Chinezen brengen geld maar nemen de macht over!!


  Maak melding

 20. Hahahaha die chinees heeft een mooie njang gemaakt over de ruggen v.d. suri’s heen. Iedereen met verstand van zaken wist namelijk al dat het de chinezen voornamelijk te doen was om houtkap en niet om palmolieproductie. Bepaalde politici zullen ook vast en zeker wat tjoekoe hebben gekregen, zo gaat dat nou eenmaal aan toe in ’t corrupte apenland Suribabwe.


  Maak melding

 21. Weg met die vieze chinezen. Het zijn allemaal criminelen. Deze ras is cru. weg ermee. De chinezen in suriname zijn de boel aan het belazeren. En de surinamers kijken ernaar.


  Maak melding

 22. Ray, ben je een Surinamer die in Nederland woont? Zo ja, heb je dan niet door dat elke keer dat je staat te roepen dat Surinamers lui zijn, je het over jezelf hebt (ik neem aan dat je van jezelf vindt dat je niet lui bent), je helpt hiermee de vooroordelen, die Nederlanders ten aanzien van Surinamers hebben, te versterken, als een Nederlandse werkgever je bij voorbaat niet in dienst wil nemen omdat je Surinamer bent dan ga je verontwaardigd zijn, maar je hebt het door je uitspraken aan jezelf te danken. Natuurlijk zijn er ook luie Surinamers, net zoals er luie Nederlanders zijn, maar de meeste mensen (inclusief Surinamers) zijn niet lui, ze willen best werken voor hun levensonderhoud, daar moet echter wel een redelijke beloning tegenover staan, als werkgevers in Suriname 3 srd. per uur willen betalen als minimumloon, moet het je niet verbazen dat er in Suriname weinig mensen te vinden zijn die voor dat hongerloon willen werken, als jij in Nederland, samen met andere Nederlanders, ook te weinig zou verdienen om een menswaardig bestaan te kunnen leiden, zou je het ook niet willen doen. Ik hoor nooit een directeur van IAM GOLD klagen dat Surinamers lui zijn, integendeel zei een van hen tegen mij, tijdens een bezoek aan dat bedrijf) dat Surinaamse arbeiders de ijverigste arbeiders zijn die bij hun MNO werken (vestigingen in Canada, Guyana en Suriname), misschien slijmde hij wel met ons, maar hij zei het wel. Daarom beste Ray, ga eens een keer onderzoeken waarom er niet veel Surinamers bereid zijn om voor die Chinese en andere bedrijven te gaan werken, voordat je ongenuanceerd gaat roepen dat Surinamers lui zijn.


  Maak melding

 23. Wees eens eerlijk. Heeft iemand gedacht dat de uitkomst anders zou zijn?

  @ Milton:

  Lees de laatste regel van het bericht. Dan wordt opeens alles duidelijk.


  Maak melding

 24. “De chinezen in suriname zijn de boel aan het belazeren”
  Maar daar heeft onze Kolibrie geen last van op haar flatje 6-hoog achter in de Bijlmer.En over belazeren gesproken, ik ken er nog een paar dozijn die van die lui daar in Surimaribo die de kluit aan het belazeren zijn.
  En dan heb ik het over de paarse crimis die de leiding hebben van het land.


  Maak melding

 25. HENKES: Ik weet wel zeker dat die Direkteur van IAM-Gold je in de zeik nam waar je bij stond.
  En omdat er bedrijven zijn die hongerloontjes betalen, blijven de Suris maar thuis, om savonds hardwerkende burgers te beroven.Of zitten te wachten tot Moneygram belt dat familie uit Europa geld heeft overgemaakt. well whatever….En Ray heeft een punt….


  Maak melding

 26. @kolibrie, je bent een voorstanders van jou president, maar zie je nou niet wat hij zelfs doet?? Dit terwijl hij de vorige regering de schuld gaf dat er het land verkocht wordt aan de chinezen.

  =lackin heeft al een geldovereenkomst gesloten van vele nullen.

  =Ik heb liever de chinezen, omdat zij niet klagen maar hard werken.
  =Zie maar de ontwikkeling in Coronie, Para, Saramacca etc waar alles stil staat.
  =Wat doen die Surinamers zelfs????

  =De goede Surinamers niet na gesproken.


  Maak melding

 27. Dit is maar het begin, dit laat zien dat BOUTA moedwillig overeenkomsten is aangegaan ten einde de Surinamers en Suriname financiele schade toe te brengen.

  Ik garandeer u mensen, Bouterse zal weer zeggen dat hij het allemaal niet wist, die zoutzak, moordenaar, drugscrimineel en een onbetrouwbaar hond.

  Een troost mensen, ze hebben Suriname wel betaald, maar dat geld zit allemaal in de zak van sinterklaar, die Bouterse heet.

  Weg met deze regering, want hoe kun je een kat in de zak kopen terwijl het hier een algemeen belang betreft, voor het Land Suriname en haar VOLK!


  Maak melding

 28. De Chinese bedrijven eruit en in de plaats ervan de raamovereenkomst tussen Nederland en Suriname effectueren. Vraag: In hoeverre is de schatkist van Su afhankelijk van China?


  Maak melding

 29. who cares, wat lul je allemaal, oud verrot mannetje. Je bent duidelijk dement aan het worden. Je hebt een complex. Je bent een kak mannetje aan het uithangen. Terwijl je dat niet bent.


  Maak melding

 30. Aah…china voert een economische kolonisatie politiek. Om haar groeiende bevolking en economie te borgen probeert ze landen die grondstoffen hebben aan zich te binden. Ideaal is als een lokale chineze bevolkingsgroep de handel kan overnemen. Twee vliegen in 1 klap.
  Ja dus meer kleine Jackie Chans in Su over 10 jaar.
  De suris zullen geen bezwaar hebben tegen meer Lucy liu’s!!!


  Maak melding

 31. KOLIBRIE: Rustig maar denk om je hart en je bloeddruk, ik weet dat de waarheid soms keihard kan binnenkomen,maar daarom is het wel de waarheid en niets anders dan de waarheid.Het AMC zit al vol met patienten met hart en vaatziekten, als je zo doorgaat lig je voor je het weet ook naast.Kalmte zal je redden.
  En ik heb inderdaad een complex, maar ik zeg lekker niet waar, en of het een woon-bedrijfscomplex of een complex-getal of functie is….. bye and stay cool…


  Maak melding

 32. het is niet waar dat de vorige regering de deal heeft gesloten. de deal kwam maar niet rond omdat:

  1 de Chinezen niet voldoende garantie konden overleggen

  2 geen goed businessplan konden overleggen

  3 Lonnie niet wilde dat er daar een bedrijf kwam

  Als de Chinezen nu dus wel kappen, dan komt het doordat:

  1 deze regering niet goed oplet

  2 Lonnie zich er nu plotseling niet tegen verzet.

  Waarom verzet Lonnie zich plotseling niet meer?


  Maak melding

 33. Surinamers mogen niet in China komen wonen omdat ze daar alleen harde werkers willen,ijverige mensen en geen hangmatliggers wat werkdrift betreft staanSurinamers helemaal onderaan de lijst,jammer maar waar!!!!!


  Maak melding

 34. Aah..de forumgangers hebben het door. De megagraai partij leert Su zich niet opbouwen. Men wordt met de belofte van snelle rijkdom gepamperd om de achterban te vergroten.


  Maak melding

 35. Ik neem aan dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt.
  Kunnen zij de afspraken niet nakomen dat rest er maar een ding…stoppen en kappen ermee en deze schurken het land uitsmijten….alleen ….om nog te gaan klagen heeft hier duidelijk geen enkele zin….

  Chinezen denken altijd slimmer te zijn…..met de witman hebben wij dit ook al meegemaakt…mem komt duidelijk voor eigen voordeel….worden jullie toch een keer wijs of zijn jullie opzoek herhaling Katibo.

  Door snel te handelen kan men deze domoren deal onmiddelijk stoppen…en deze oplichters het land uitgooien…….no tan du don.


  Maak melding

 36. Ik blijf erbij dat figuren als Ray, Who Cares en wijna 1, die steeds roepen dat Surinamers lui zijn, het over zichzelf hebben, als ze tenminste Surinamers zijn of van Surinamers afstammen.

  Who Cares, natuurlijk hield die man van IamGold ons voor de gek, hij smeerde stroop om de Surinamers hun mond zodat ze nog sneller al het goud uit de Surinaamse bodem voor hem eruit haalden, als je zo stom wil zijn om je te laten opjutten om te bewijzen dat je niet lui bent en je uit de naad gaat werken voor een baas die je niet goed betaalt en je daardoor genoegen neemt met een hongerloon, dan ben je echt stom en verdien je niet beter. Ik ben al lang weer weg uit Nederland, maar uit de media begrijp ik dat de Surinamers in Nederland het nu relatief goed doen, in de zeventiger jaren hadden Surinamers de naam heel erg lui te zijn, de grapjes over WW waren niet van de lucht, als Surinamers echt lui waren dan waren ze in Nederland niet zo snel op de maatschappelijk ladder geklommen als ze hebben gedaan. Ik las deze week nog dat Surinamers het als groep goed doen en bijna onzichtbaar zijn geworden in de Nederlandse maatschappij, de manier waarop men nu in Nederland over Antillianen en Marokkanen spreekt, zo sprak men in de zeventiger jaren over Surinamers, de Nederlandse (bakra) werkgevers hebben al door dat Surinamers normale mensen zijn, alleen Surineds als de drie bovengenoemden blijven roepen dat Surinamers luie mensen zijn.

  Het gaat momenteel niet goed met de rijstteelt in Suriname, de meeste rijstboeren zijn Surinamers van Indiase afkomst, deze mensen hebben de naam niet lui te zijn, dat het niet goed gaat met de rijstteelt heeft dus andere oorzaken dan het lui zijn van Surinamers. Het zou te ver voeren om hier op het forum haarfijn uit de doeken te gaan doen waarom de rijstteelt in Suriname nu achteruit gaat, maar als je een beetje verder kijkt dan je neus lang is, dan zal je zelf tot de conclusie komen dat het niet aan de luiheid van de Surinaamse rijstboeren ligt.


  Maak melding

 37. SOURCE (OR PART OF THE FOLLOWING SOURCE):
  Voor wat meer feiten google onderstaande publicatie.

  Type Dissertation
  Title Chinese new migrants in Suriname : the inevitability of ethnic performing
  Author P.B. Tjon Sie Fat
  Faculty Faculty of Social and Behavioural Sciences
  Year 2009
  Pages iv, 467
  ISBN 978 90 5629 59


  Maak melding

 38. Zo Real Madrid- Man United 1-1. mooie wedstrijd.
  Maar dan nu HENKES :Wie reken je tot Surinamers?
  Zijn dat houders van een Surinaams paspoort, of personen die in Suriname geboren zijn , maar om hun moverende redenen buiten de Surinaamse grenzen vertoeven?
  Als ik het over Surinamers heb, dan heb ik het over houders van een Sur. Paspoort/inwoners van Suriname of buiten Sur..
  En als je wil weten tot welke groep ik behoor hoef je alleen te vragen waar ik geboren ben, en je krijgt antwoord.Verder heb ik geen behoefte om in te gaan wie wel of niet zichtbaar of onzichtbaar is in de Ned. samenleving.Dat het niet goed gaat met de rijstteelt zou best wel kunnen liggen in het feit, dat er weinig tot geen Sur. rijst naar Ned. word geexporteert, het gros van rijst in de Ned. winkels komt uit India Thialand en Pakistan van zeer hoge kwaliteit.


  Maak melding

 39. @henkes

  Waar zijn je ogen en oren dan ?!
  In je achterste mischien?!
  Vandaag nog is er een bericht te lezen in de kranten dat de chinezen liever de landbouw overtnemen want ze zijn beter en niet zomaar beter maar veel beter!
  Wat moet die andere groep dan doen. NIETS,ze doen niets,nemen geen initiatieven, hun hoop is alleen maar GOUD en verder niks. En al het goud dat is voor hun alleen.
  ZE ZIJN LUI. LESI!


  Maak melding

 40. @Jan: Laten we hopen dat er meer dan 1 miljoen Chinezen naar Suriname komen, dan kan Suriname veel van profiteren. Hopelijk komen in de buitenwijken van Paramaribo 8 wolkenkrabbers en 2 grote Shoppingsmals = winkelcentrums van meer dan 5 verdiepingen en meer dan 50 verdiepingen. Echt booming biznis voor de project en vastgoed ontwikkelaars. Bij deze bevolkingstoename zijn de Surinamers meer dan tevreden. Er komt geld binnen en er worden huizen en flats neergezet.


  Maak melding

 41. @@ kolibrie nee hoor!! Zeg niet de vieze, cru of gemene Chinezen!! Je vreet wel Chineze gerechten!! Hmmmm lekker he?? het is niet de schuld van de Chinezen maar jou bassie! de DiDiBrie!! Door hen wordt alles naar de klote geholpen. De SU’s staan erbij en kijkt ernaar!! neen!! jij toch ook? of niet soms??

  @@ Who Cares reality!! Die Kris is een en al een Egoistische Heyena!! de zussen, dochter, vrouwen van de Chinezen wel accepteren en de mannen niet! Daar zit toch wat achter? Of denkt die Kneus dat wij achterlijk zijn?? wat een Oen zeg!!!!


  Maak melding

 42. @Live uit het Koude Nederland
  En wie denk je dat er in die flats zullen wonen.
  En waar denk je dat jij zal wonen.
  En wie denk je zullen eigenaren van al die malls zijn.
  En op welke politieke partij zullen ze stemmen.
  En wie (roots) zullen de meeste/alle DNA leden zijn.
  En wie (roots) zal dan president van Suriname zijn.
  Het wordt een mooi land maar voor Chinezen niet voor Surinamers!Time will tell!


  Maak melding

 43. Ray, waarom laat je het over aan de Chinezen, die komen naar Suriname en zien mogelijkheden die jij niet zag, daarom zit je toch in Nederland? Kom met je hele ijverige familie hard werken in Suriname, dan hebben we die Chinezen helemaal niet nodig in Suriname. Probeer, om te beginnen, net als een van die Chinezen aan landbouwgrond te komen in Suriname (zonder tyuku te betalen), dan zal je anders piepen dat Surinamers te lui zijn en niet in de landbouw willen werken. Vanaf 1982 probeerde ik aan een landbouwkavel te komen, intussen probeer ik niet eens meer.

  En overigens, je hoeft niet grof te worden als je mij wilt tegenspreken, ik doe dat toch ook niet, of ben je een varken en kan je niet anders?


  Maak melding

 44. @MEDUSA: In eerste instantie zal het de Chinezen zijn. Het is wel de bedoeling dat de Surinaamse ook mee gaat in het vaart der volkeren. Door de hitte in Suriname en een moderne overdekte Shoppings Malls inclusief Airco’s zal de hele Surinaamse bevolking profijt van hebben. Grote kans dat de krotten in Suriname gaan verdwijnen. Zodat de mensen in normale woningen of een flatwoning kunnen wonen.

  @henkes: helemaal juist. Het is een kwestie van doorzettingsvermogen en mentaliteit en het laatste kan men veranderen.


  Maak melding

 45. Kamper: wat moet Suriname dan. Het is tot op heden nog een arm land. Door het uitverkoop kan heel Suriname ten goede komen. Ik zal zeggen laat de Chineze project ontwikkelaars ontroerendgoed uit Shanghai, Hong-Kong en Vancouver lekker overvliegen en Suriname om laten turnen tot een Super Metropool zoals de steden hierboven.


  Maak melding

 46. Ray schreef: “Wat moet die andere groep dan doen. NIETS,ze doen niets,nemen geen initiatieven, hun hoop is alleen maar GOUD en verder niks. En al het goud dat is voor hun alleen.
  ZE ZIJN LUI. LESI!”

  Ten eerste beste Ray, als je lui bent wordt je geen goudzoeker, heb je wel gezien onder welke omstandigheden deze mensen in het oerwoud moeten ploeteren? Goud zoeken is heel zwaar werk, de goudklompjes liggen niet voor het oprapen, als je bereid bent heel hard te werken kunnen nu (nog) de verdiensten echter heel hoog zijn.

  Ten tweede, ook een Chinees zou in Suriname liever goud gaan zoeken als dat meer profijt oplevert dan in de landbouw gaan werken. Verder moet je kennis van zaken hebben om landbouw commercieel uit te kunnen oefenen, je moet verder een goede afzetmarkt hebben waardoor je je producten tegen een goede prijs kunt afzetten. Nu er initiatieven worden ontplooid om cassave- en sukade verwerkende fabrieken op te zetten komen overal in de distrikten Para, Marowijne en Saramakka de ‘luie’ Surinamers in actie, dat zal zo door blijven gaan als ze voor hun inspanningen een eerlijke beloning krijgen, op het moment dat opkopers ze willen belazeren is het zo weer afgelopen met deze activiteiten.

  Ray, misschien denk je wel; wie is die henkes wel om me te komen uitleggen en vertellen hoe het in elkaar zit, je hoeft mij natuurlijk niet te geloven, maar misschien wil je het wel aannemen van iemand als Obama, kijk naar zijn ‘State of the Union Address’ op Yahoo en met name naar het gedeelte waar hij het heeft over het minimumloon, als iemand volgens hem bereid is om acht uur per dag te werken, dan moet die persoon een loon verdienen waardoor hij in zijn samenleving boven de armoedegrens uitkomt, in Suriname willen de werkgevers srd 3,- betalen aan minimumloon, dat is srd 480,- in de maand, als je het nog niet weet, daar kan je in Suriname niet eens een week van leven. Let wel, de werkgevers willen dat in de toekomst gaan betalen omdat de overheid wil dat er in Suriname een minimumloon wordt ingevoerd, nu betalen ze dus nog minder, zo’n salaris zou de meest ijverige Chinees, Nederlander of zelfs Ray acuut veranderen in een ‘luie’ Surinamer.


  Maak melding

 47. Paarse coalitie lid en de onderkoning van Marowijne houdt zijn kaken dicht want hij heeft zoveel spiegels, kralen en pangnies van de chinezen gekregen.
  .


  Maak melding

 48. @henkes:
  Let wel, de werkgevers willen dat in de toekomst gaan betalen omdat de overheid wil dat er in Suriname een minimumloon wordt ingevoerd, nu betalen ze dus nog minder, zo’n salaris zou de meest ijverige Chinees, Nederlander of zelfs Ray acuut veranderen in een ‘luie’ Surinamer.

  Ja zulke systemen maakt men lui, Kijk eens naar Nederland van laatste 20 jaar van de vorige eeuw. Minimumloon werd steeds hoger en zelfs bijstandsuitkering werd bijna gelijk getrokken met het minimumloon. Dus waarom zal men werken?


  Maak melding

 49. ‘Live uit het Koude Nederland’ zegt: “Ja zulke systemen maken mensen lui, Kijk eens naar Nederland van laatste 20 jaar van de vorige eeuw. Minimumloon werd steeds hoger en zelfs bijstandsuitkering werd bijna gelijk getrokken met het minimumloon. Dus waarom zal men werken?”

  Mijnheer met de lange naam, wil je hiermee beweren dat arbeiders harder gaan werken als je ze niet goed betaalt? Waarom maken we niet direct slaven van arbeiders, slaven hoef je helemaal niets te betalen. Alleen iemand die zelf lui is kan denken dat men liever van een bijstandsuitkering afhankelijk wil zijn dan van een goed salaris, verdiend bij het uitoefenen van zinvol werk. De meeste (normale) mensen willen zinvolle arbeid verrichten en willen daar uiteraard een redelijke beloning voor krijgen, de meeste Nederlanders die noodgedwongen van een uitkering moeten leven schamen zich daarvoor en zouden niets liever willen dan een baan. Sommige uitkeringstrekkers gaan jarenlang elke dag uit huis alleen maar dat de buren niet mogen weten dat ze werkloos zijn. Ze nemen een uitkering aan omdat ze anders moeten stelen of doodgaan
  De Nederlandse overheid geeft de mensen die buiten hun schuld om werkloos zijn een uitkering omdat ze natuurlijk niet graag hebben dat de criminaliteit toeneemt en het is natuurlijk ook een teken van beschaving dat je mensen in de samenleving, die hulp nodig hebben, niet in de steek laat.


  Maak melding

 50. @henkes: ik denk dat je mij voor een deel verkeerd had begrepen. Natuurlijk moet je mensen niet laten verhongeren. Ik bedoel maar dat niet alle uitkeringstrekkers lui zijn. Hiermee wil ik mee zeggen door instellen van zulke systemen dan halen helaas groot deel van de mensen hun broek op. Niet allemaal natuurlijk. Snap je me. Ik wil hier ook niet de gewonen man of vrouw mee kwetsen. Natuurlijk moet je zieke mensen helpen.


  Maak melding

 51. Hoorde bij mijn verblijf in suriname dat men bezig was een cassaveproject uit te voeren met export naar het caribisch gebied. Moet je niet groot denken? En ja misschien is het een goed project? Niet alle landbouw hoeft groot te zijn. Ik vind wel dat het uitgangspunt altijd moet zijn een product te leveren welke zoveel mogelijk mensen kan bereiken. En ik dacht dat cassave wereldwijd niet zoveel gebruikt wordt. Hoe staat het met de rijstbouw? Hoorde dat suriname ver is teruggezakt met zijn rijstkwaliteit? Kijk alleen maar naar landen als China en India. Wat een markt. Dan nog niet gesproken over afrika. Is de kennis nog aanwezig voor rijstbouw? Hoe verbeter je die en maak je jou rijst de beste? Dan kan je zaken doen met de chinezen. Natuurlijk is de overheid geen rijstplanter. Of toch maar een staatsrijst als staatsolie? Kan je een kleine rijstboer opleiden tot grootgrond rijstboer? Moet de overheid serieuze kandidaten zoeken en helpen met organiseren als personeel en materieel? Hoe zit het met koffieteelt. Heb je perse mamabomen nodig voor schaduw? Schaduw kan je op vele manieren realiseren. Ik denk dat de kansen voor de surinaamse overheid ligt bij het organiseren voor de kleine ondernemer tot grote ondernemer en daarbij geldt een groenteboer is geen veeboer, schoenmaker blijf bij je leest. Suriname heeft veel hout. Kan men meubelmakers motiveren om grootschalig te gaan produceren voor export. De overheid kan de afzetmarkt creeren. En moet suriname niet veel meer uit hout zien te vervaardigen? bv bouwpakketten van woningen. Hoe zit het met vis waarom kan je geen surinaamse vis kopen bij de nederlandse visboer? vangen grote trawlers de surinaamse kust werkelijk kaal? worden visstanden gemeten en wat wordt gedaan om die op peil te houden? Heeft de surinaamse overheid oog voor meer kweekvis bij een oceaan die naar mijn horen steeds verder vervuild? Komt er ooit een surinaamse snorfiets, tv of fiets? Ik weet dat je uit losse componenten computers kan bouwen. Gewoon een kwestie van onderdelen bij elkaar voegen. enfin Suriname gaat het helemaal maken. heb mooie dingen gezien en we moeten niet te kritisch zijn. Gr. Robby


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.