Suriname moet leren van devaluatie Venezolaanse munt

27

PARAMARIBO, 12 feb – Suriname heeft lessen te trekken uit de devaluatie van de Venezolaanse munteenheid. Dit zegt voorzitter Waddy Sowma van de Vereniging van Economisten Suriname, Ves. Het is van belang de eigen financiële huishouding in orde te hebben. Directe gevolgen voor Suriname worden waarschijnlijk beperkt tot de Petro Caribe overeenkomst.

De overeenkomst voorziet in onder meer kredieten voor de aankoop van Venezolaanse aardolie. ”Het zou best kunnen dat dit project on hold gezet wordt. Ik kan me voorstellen dat Venezuela haar olie liever verkoopt aan landen die direct betalen, zodat de dollars ook direct het land binnen komen”, zegt Sowma tegenover de Ware Tijd. De overeenkomst is in 2012 gesloten. Suriname hoeft niet direct te betalen. Een deel van het verschuldigde geld moet wel bestemd worden.

Vooral sociale projecten waarmee achterstanden worden weggewerkt, kunnen zo betaald worden. Volgens Sowma is de economische situatie in de twee landen niet te vergelijken. Bij het aantreden van de regering Bouterse is ook gedevalueerd. ”De onevenwichtigheid van de overheidsbegroting is daar veel groter dan die hier was. Hier daalde de waarde van de SRD met twintig procent, in Venezuela is de devaluatie een stuk groter.”

27 REACTIES

 1. Als mem niet echt tot iets inhoudelijks kan komem dan krijgt men dit soort verhalen.

  Euro probleem USD ook probleem….dan vraag jij je toch af waar zit het probleem…..Ik denk niet aan Irak of oorlog waar dan ook of rotzooi olie verhaal…het komt de communisten zijn verdwenen en alles is kapitalist geworden…en deze schurkem maken de wereld duurder.


  Maak melding

 2. Niet alleen de devaluatie van de Venezolaanse munt moet een waarschuwing voor Suriname zijn ook de torenhoge inflatie van Argentinië en dient als een les voor Suriname te gelden.
  Dag vrienden, die hulp zouden bieden respectievelijk de grootste ambassade in Suriname zouden bouwen.
  President het is tijd om andere vrienden te zoeken. Vrienden die ondanks de crisis alles in het werk stellen om hun land vooruit te krijgen ipv te polariseren en met niets betekende landen die bovendien ook nog corrupt zijn tot op het bot zaken te doen.


  Maak melding

 3. Waar het geld aan besteed wordt, is essentieel. Als het naar sociale projecten gaat, is het de vraag of Suriname wel goed bezig is. Logischerwijs kan je het beter direct of indirect investeren in verhoging van productie en export. Het is de beste garantie dat er weer geld wordt gemaakt om onder andere leningen mee terug te betalen.
  Het wegwerken van achterstanden middels sociale projecten is voeding voor populisme. Ik noem dit symptoom bestrijding terwijl de staatsschuld met miljoenen oploopt en je zo schulden doorschuift naar de volgende generaties.
  Beste remedie voor armoedebestrijding is werkgelegenheid.


  Maak melding

 4. Ik had een dicussie met ene cees, hij probeerde mij wijs te maken dat als je gekozen bent tot president je niet kan spreken over dictatuur, wel meneer cees Chavez is ook gekozen door het volk en hij volgens mij de zelfde soort dictator al bouterse.
  Waar zijn degene die 2,5 jaar geleden van mening waren dat Suriname een voorbeeld moet nemen aan Venezuela? ik blijf erbij dat militairen niet geschikt zijn om een land te besturen Chavez heeft miljarden tot zijn beschikking en toch gaat het niet goed in het land, zelfde geld voor Suriname onder leiding massamoordenaar bouterse, ze houden de bevolking een schijnwelvaart voor.
  De voormalige oostblok landen zijn een goed voorbeeld hoe dit soort populistische LiJders te werk gaan.


  Maak melding

 5. Het is jammer dat de zwarten in deze wereld dit niet willen inzien wat Koos aangeeft.. Ze maken hun eigen broeders en zusters kapot als die trachten wat te doen.
  Zie de import van goederen in Suriname.Eigen ontwikkeling krijgt geen kans.Er is geen eerlijke leider in Suriname.Als een zwarte gekozen wordt denkt hij nu is het mijn beurt om te plunderen.Om Suriname tot rust te brengen moet dhr. Venetiaan alles opbiechten van wat er gebeurt is.Hij weet waar de miljarden in het verleden verdwenen zijn en wat er nu gebeurt.Venetiaan je wordt door je eigen mensen als eerlijke leider gezien bewijs dit.


  Maak melding

 6. Onze munteenheid heeft zijn waarde allang verloren en dat gebeurde in de jaren 80 toen dictator bouta middels geweld aan de macht was gekomen.
  Ons munteenheid is nooit hersteld van deze slag en is gelijk aan de munteenheid van Venezuela!


  Maak melding

 7. Ongeveer 1.480.000 resultaten (0,35 seconden)

  Ongeveer 1.480.000 resultaten (0,35 seconden)

  De ijzer is heet en Su moet nu slim zijn! zie de onderstaande!! Nu de moker halen om de slag te slaan voor handel en wandel!!!
  1 Venezolaanse bolivar = 0,000348072901 euro’s.

  1 Venezolaanse bolivar = 0,000348072901 euro’s


  Maak melding

 8. het su munteenheid moet eerst zijn waarde in eigen land vinden.
  geen euro of dollar of yen,maar de SRD is van lands belang en een financieele kenmerk en waarde voor su.
  nogmaals redimusus,”su is onafhankelijk ook wat geld eenheid betreft en daar moet ook aan gewerk worden.


  Maak melding

 9. Savioen, het lijkt erop dat het huidige suriname nog steeds aan de bedelstad is. Wat heeft onafhankelijkheid dit land gebracht ? De ene lening wordt afbetaald met de andere lening. Een lening afsluiten om de AOV, Zorg en huizen te financieren is het domste wat je ooit kan doen. Het levert geen geld op. Op korte termijn zijn de mensen happy, maar op lange termijn gaat de bevolking een hoge prijs betalen. Het is van grootste belang dat de landbouw, toerisme en olie sector goed van de grond komt. Dit zijn zaken die geld opleveren. Venetiaan valt weinig te verwijten. Bij zijn vertrek heeft hij een mooie erfenis achtergelaten. De Surinaamse Bank, hoeder van de schatkist heeft geen onregelmatigheden aangetroffen.

  “Hij weet waar de miljarden in het verleden verdwenen zijn en wat er nu gebeurt. Venetiaan je wordt door je eigen mensen als eerlijke leider gezien bewijs dit ”

  – Toen Venetiaan aan de macht kwam kreeg hij de erfenis van Wijdenbosch. Met andere woorden een failliet land. Over welke miljarden heb je het ? Voor de goede orde, de boekhouding met betrekking tot de goudopbrengsten schijnt waterdicht te zijn (aldus Gilmore Hoefdraad, Govener)

  Dat er geld onrechtmatig verdwenen is onder de regering Venetiaan zal best. Maar dat gebeurt nu ook onder de huidige regering, maar geen miljarden. Corrupte ambtenaren die hun klauwen niet uit de schatkist kunnen houden. We weten allemaal dat Suriname geen al te beste reputatie heeft op gebied van corruptie. Triest..


  Maak melding

 10. savi eon

  wat wil jij eigenlijk duidelijk maken.

  wij de surinamers kennen ons verhaal over venitiaan wel en wij weten meer dan jou over hoe de zaken in su verlopen.
  het is te merken dat jij geen weet hebt over de hoedanigheid in su,”lul niet langer over wat jij zwarte mensen noem,trouwens,’die naam komt van de vroegere slaven handelaars,en jou mentale toestand komt met hun overeen,’en als jij geen ander woord weet te gebruiken,”houd dan jou mond,”want jij ben geen surinamer.


  Maak melding

 11. @sra
  Ons munteenheid heeft zijn zogenaamde waarde in Suriname alleen!
  Voor import en export gebruiken wij de euro’s en de amerikaanse dollars!
  Nergens ter wereld wordt ons eenheid aangenomen als betaalmidel.
  Vraag aan je baasje of hij reist met de surinaamse bankbiljetten in zijn zak!


  Maak melding

 12. ray

  eingelijk heeft de srd of su munt eenheid wereldwijd geen waarde gehad ook niet tijdens nederlandse heerschappij.
  waar het bij mij omgaat is dat het eerst in ins gebiet waarde moet hebben om in de wereld gewaardeerd te worden.
  vb.als de financieele toestand/waarde in su zijn hoogte kan berijken(algemeen) en die zijn waarde in eigen belangen optimalieseerd zal het ook goede gevolgen naar buiten(buiten landen) hebben wat betreft waarde zodat wij geen euro of amerikaanse dollar meer hoeven te gebruiken.
  en als wij de surinamers er nu niet mee beginnen(interne optimaliesatie)zou dat eigenlijk geen negatieve invloed in su hoeven te hebben want dan gebruiken wij ons eigen geld waarde voor ons zelfbehoud,”maar als men handel met buitenland zouden willen bedrijven is het wel nodig om velopig ook met euro en us dollar te werken(buitenlands).
  het exporteren van producten zou ook een goede gelegenheid voor su zijn wat betreft inkomsten buitenlandse gelden maar de srd blijven aanhouden voor binnenlandse aangelegenheid.


  Maak melding

 13. @GMAP,@Ray, jullie hebben groot gelijk en hoop dat velen zullen inzien dat Venezuela vroeg of laat verder kan instorten als het zo door gaat.

  =Toen Bouterse in de jaren 80 de macht greep had hij ook velen 100% salaris verhoging gegeven. Weet je nog de drie nullen op het bankbiljet?

  =Suriname is gewaarschuwd.

  @Savioen, Bouterse en Chavez zijn lichtbruin van kleur en ik denk dat je weer naar school moet om te leren wat zwart en blank of wit is.

  =Als je niets te doen hebt zoek dan een ander forum voor jou probleem. Aan jou reactie kan ik zien dat je met grote problemen zit en vraag mij af of je in Nederland zowel in Suriname gelukkig zal kunnen leven???


  Maak melding

 14. Het belangrijkste voor SU is dat na de stabiliteit van de economie de devaluatie terug gedraaid moet worden en dat moet ook voor 2015 plaats vinden.
  Devaluatie was 1$ waarde van 2,80 srd naar 3,25 srd.
  Dus 1$ moet wederom de waarde krijgen van 2,80 srd om in 2015 SU met paars te versieren.


  Maak melding

 15. @Sra
  Onze munteenheid heeft degelijk zijn waarde gekend in de jaren voor 80!
  Toen bouta zijn eigen stempel probeerde te drukken werd het van waardevol tot waardeloos verklaard.De vele nullen stelden ook niks voor!
  80 000 srd betekent 80 srd!
  Heb jij je wel afgevraagd wat een euro kost en wat de dollar kost. Daar moet je heel veel srd neertellen.
  Ons geld heeft alleen maar waarde voor ons.Daarbuiten is het WAARDELOOS!!


  Maak melding

 16. Op de middellange termijn heeft Venuzuela geen andere keuze dan de US dollar als nationale valuta te gaan gebruiken. Net als Zimbabwe en Panama. Dan volgt Suriname.


  Maak melding

 17. blaka hollander

  jij moet ook beter mijn postin lezen om te begrijpen wat ik bedoel.
  wat ik gemerk hebt is dat jullie nog in die mentale fase van denken leven die jullie voor goed en enige middel voor finacieele oplossing aangenomen hebben.


  Maak melding

 18. Spiujker op de kop!

  Koos, na jou eerste reactie te hebben gelezen dacht ik bij mezelf: zo, dan hoef ik het niet meer op te schrijven. Goed leesbaar en de puntjes op de I. Want; Popie-Jopie gedoe met geleend geld brengt niets op. Men maakt op die manier mensen afhankelijk van hulp en als het geld op is en de gratis projecten zijn klaar, dan kan men weer van voor af aan beginnen want men heeft nog geen werk.
  Goed stuk!


  Maak melding

 19. In 2020 is de VS geheel zelf voorzienend in hun energiebehoefte door schaliegas. Dit zal ook gelden voor Europa. Oil import is dan niet meer nodig. Venezuela ondervindt nu al de gevolgen door de verminderde olie vraag door de VS. Staatsolie zal binnen 7 jaar geen toekomst meer hebben dan alleen het voorzien van olie aan SU zelf……..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.