Nasleep vakbondsruzie gevangeniswezen: ‘regering riskeert klacht’

19

PARAMARIBO, 12 feb – Minister Edward Belfort van Justitie & Politie moet de strafmaatregel tegen vakbondsleider Gustaaf Gallant intrekken. Dit zegt voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C 47. Uitspraken van Gallant over Belforts ‘bemoeienis’ met de vakbond binnen het gevangeniswezen, kunnen de man niet aangerekend worden. Straffen komt op niet minder neer dan schending van de grondwet.

Ook arbeidswetgeving zou met de voeten zijn getreden. Gallant is buiten functie gesteld, wat zoveel betekent als onbetaald thuis blijven. C 47 en ook vakcentrale De Moederbond vinden dat Belfort veel te ver gaat. “Hij moet het terugdraaien, anders riskeert de regering een internationale klacht”, zegt Berenstein tegen de Ware Tijd. Overigens vindt hij niet dat Belfort beledigd is. “Maar als hij vindt dat hij beledigd is, moet hij naar de rechter stappen.”

Gallant is door een actiegroep afgezet als voorzitter van de vakbond. Later werd hij door een andere groep in ere hersteld. Volgens Gallant heeft het allemaal te maken met oud zeer tussen hem en Belfort. Errol Snijders, leider van De Moederbond, herkent een trend. Vakbondsrechten zouden stelselmatig genegeerd worden bij Justitie & Politie. Snijders vraagt zich af of er sprake is van bewust beleid. Belfort kreeg in het parlement al het verwijt dat hij steeds overhoop lag met vakbonden.

19 REACTIES

 1. Kijk zo kennen wij die paarse kliek weer. Eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van de mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren, ze hebben er LAK AAN.

  De kogelbrief is al onderweg naar vakbondsleider Gustaaf Gallant. In de oude tijd hadden ze deze man waarschijnlijk ook omgebracht. Schoothond Belfort werkt in opdracht van. De megalomane LIJDER duld tegen oppositie of tegenspraak blijkt maar weer. Gustaaf Gallant heeft mijn steun !!


  Maak melding

 2. Als robocop duldt Belly geen kritiek.Bij zijn baas is kritiek gelijk aan land verraad,want hij is Sur.en Sur is bout, en Belly grijpt ook naar het zwaarste middel.Inhouding van salaris.In het verleden had hij ook de auto van Gallant afegepakt onder het mom sjoemelen met benzine bonnen.


  Maak melding

 3. Waarom gaat Galant niet naar de administratieve rechter? Hij maakt een goede kans om de onzinnige en rancunueze maatregel van die Belfor ongedaan te maken.
  Galant is vakbondsleider en heeft op basis van zijn functie het recht van vrije meningsuiting. Nergens in de Personeelswet of Ambtenarenbesluit is dit recht ingeperkt!!!
  Belfor is een slechte verliezer en onverdraagzaam.


  Maak melding

 4. Toen Bouta aan de macht was was er een beleid van censuur.
  Nu Bouta weer de macht heeft is er nog steeds een beleid van censuur.

  De hele regerings top moet maar eens af treden.

  Dan snapt men de werking van het arbeid recht een beetje.
  Althans laat ik dat hopen.


  Maak melding

 5. Leiden 12 februari,

  Het is weer zover op J en P.. Het is een kenmerk van de Sur ambtenarij om zodra men kan de ander goed buiten spel te zetten. Sommige ministeries zijn gewoon etnische eilandjes. En laten we over inter departementaal overleg maar niks zeggen.

  Het is niet iets wat de regering eigenlijk kan worden verweten. Je kunt niet alles wat er fout gaat in de rcihting van de pres. of De NDP schuiven.

  Surinamers in het ambtelijke zijn vreselijke krengen. Ze doen wat ze willen en overtreden alle regels, waarna zij zichzelf opsluiten om na de storm weer naar buiten te komen.

  Voor wat betreft het overtreden van int. regels tav de vakbondsrechten, dient te worden gezegd dat alhoewel ze wel gelden, ze toch niet zullen worden nageleefd. Aan de andere kant speelt hier natuurlijk het feit dat het om een ordinaire ruzie tussen de twee hoofdpersonen gaat. Het is jammer. Verder wil ik nog opmerken dat de minister het waarschijnlijk ook zat was met het gedrag van de vakbondsleider. Als vakbond dien je op te komen voor de rechten van je leden. Helaas en dat hebben wij in het verleden ook gezien hebben sommige vakbondsleiders de neiging hun positie te gebruiken om andere instituten onder druk te zetten. Zoals bijv. een minister. Ook de vakbond overtreedt heel vaak de regels. Meestal gaat het om politieke doeleinden.

  Voor wat betreft de ischakeling van de rechter, dient opgemerkt te worden dat deze dan op de stoel van de politiek gaat zitten, hoe hij dan ook beslist. Een terugwijzing tot heroverleg lijkt mij het beste. De regering zal hier ook over moeten overleggen. Dit in het kader van hoe en wat. Jur gezien mag een minister eigenlijk niks zeggen over de vakbond. Dat dit in Su wel kan is dan ook het kat op het spek binden.

  Het grootste probleem binnen de ambtenarij in Su is de etnische politiek en gebruiken van het puur bestuurlijke ambt voor politieke motieven.

  I rest my case

  Mvrgr,
  Mr Roy Siwpersad
  jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 6. Misschien kan sra ons uitleggen welke wetten in het het voordeel zijn voor su en de bevolking?
  @Siwpersad.
  2,5 jaar geleden hoorde jou nog die paarse kudde klagen over de macht van de vakbond in Suriname, kunnen jullie de stakingen van onderwijs en verplegers personeel nog herinneren?
  De minister moet zich niet bemoeien met vakbondszaken.
  In Frankrijk word het hele land plat gelecht, laatst nog daar word geen vakbonds man of vrouw een haar gekrengd, er zijn wetten en regels in suriname waar iedereen zich aan moet houden ook belfort.


  Maak melding

 7. Het is Belfort naar zijn kop gestegen,daar hij niet geschikt is voor de functie minister van justitie, en denkt met zijn manier van denken en handelen vakbonden monddood te maken, dezelde streken die meerdere ongure figuren van de paarse bende ten toon spreiden alsof ze zich in een dictatuur bevinden.


  Maak melding

 8. In Frankenstein is alles wat een vakbond doet dient gemeld te worden.
  Je kunt niet zomaar in wilde weg een staking beginnen.
  Een vakbond leider kan niet zomaar iets schrijven of op de tv iets zeggen,dat moet eerst gemeld worden.
  Alles wat een vakbond doet is politiek,gaat een bedrijf ten onder en er zitten 10 van de 200 mensen van het bedrijf in de vakbond dan gaan alleen die 10 mensen beslissen wat er verder met het bedrijf moet gebeuren.
  Groetjes


  Maak melding

 9. @Sjang

  OH JAAA?!!
  Maar een crimineel als bouta mag ten alle tijde AMNESTIE krijgen zonder goedkeuring van het volk!!??

  DISI NO KANG!!A NO MAG!!

  Zijn amnestie is illegaal!!!


  Maak melding

 10. Ray,
  Ga maar naar suriname en zeg daar tegen de overheid of de bevolking dat de amnestie illegaal is.
  Kan jij dat niet ,schrijf maar over bor bori en los losie.
  Groetjes,


  Maak melding

 11. <<<<<<<<<<<< zegt Berenstein tegen de Ware Tijd. Overigens vindt hij niet dat Belfort beledigd is.

  “Maar als hij vindt dat hij beledigd is, moet hij naar de rechter stappen.

  ”….onzin van Bere….een Min. mag dat….bij belediging….al ben jij Vz vakbond, dan moet jij juist weten wat je zegt…..dus leer mensen geen domme dingen Bere……

  …..want Bere is nog erger hij gaat mensen op de radio smokkelaarster noemen….mi boi was jij daar…die heeft gezegd en dat heeft gezegd is nog geen bewijs voor een Rechter…jo kon na probleem tu.


  Maak melding

 12. @Roy, u heeft volkomen gelijk. De rechterlijke macht is aangetast door de politiek en er is nauwelijk sprake van ‘rechters recht’.Desondanks moet Gallant toch het oordeel vragen van deze instantie mbv een goede advocaat.


  Maak melding

 13. Dus Vz vakbond moet en krijgt gratis auto, mag dan met benzine knoeien tot meer dam 800 liters in de maand………..mag dus stelen, knoeien en verduisteren………mag daarnaast grote bek open trekken en dreigen ik ben vakbond ik ga dan nu internationaal om Su. te laten veroordelen…..men is gewoon gek en dom…… vakbond in Su is ook een grote schurken en echte domoren bende…………als zij maar krijgen en stelen, dan weet men anderen zoet en dom te houden en het is ook zo of het lijkt dat men voor het leven benoemd wordt…soso law en domoren gedoe…..belazer de leden voor anderen dan blijf jij jou hele leven als Vz…hoe wil men een land met zulke domme mensen vooruit helpen……NOOIT!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.