Ex-parlementsvoorzitter: niks slecht functionerende democratie

55

PARAMARIBO, 12 feb – Van een slecht functionerende democratie in Suriname tegen het eind van de jaren zeventig was geen sprake. Dit zegt ex-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. Dat het toch zo staat in de Nederlandse archieven over Suriname, is “klinkklare nonsens.” Een falende democratie aanhalen als argument voor de legercoup van 1980, is dus compleet verkeerd.

Als Den Haag tot dergelijke conclusies kwam, werd de plank volledig mis geslagen. Natuurlijk vielen er wel steken bij het bedrijven van de democratie in Suriname. “Elk parlement kent strubbelingen, zo ook ons parlement. Maar een slecht functionerend parlement, daar was absoluut geen sprake van”, zegt Wijntuin tegenover de Ware Tijd. De oud-politicus is er van overtuigd dat de coup niets te maken had met het functioneren van het parlement.

Er was een conflict tussen regering en militairen en het parlement zou daar buiten staan. Parlementariër Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) ziet ook niet in waarom Nederland de coup “niet verwonderlijk” noemt. Nederland heeft sowieso het zijne bijgedragen. Toch zal ook de Surinaamse regering, waar juist Desi Bouterse leiding aan geeft, openheid moeten geven. “Mijn blikken zijn niet alleen gericht op Nederland, terwijl het in beginsel gaat om een Surinaamse aangelegenheid.”

55 REACTIES

 1. En daarom zou het goed zijn als de amnestieregeling van tafel gaat. De rechtzaak moet doorgaan zo dat de onderste steen naar boven komt. Iedere belanghebbende moet onder ede gehoord worden. Idd in beginsel gaat om een Surinaamse aangelegenheid. Surinamers zullen dit zelf moeten oplossen.


  Maak melding

 2. Let op;
  Bouta gaat zijn kaken stevig opelkaar houden!!
  Zijn smoelwerk zal hij niet open doen ook niet bij vergissing en hij noemt zichzelve ‘de lijder van de revolutie!En hij viert ook Revo dag ,maar praten erover,over hoe en wat van de revo ….hooo maaar,dat laat hij aan andere landen over!

  Tijdens de jaren 70 draaide de firma’s KERSTEN EN CO,H.J.DE VRIES op volle toeren. Je kan ze vergelijken met een staatsolie van heden. Beide firma’s waren toen de trots van Suriname!
  Tot dat bouta in het spel kwam en beide firma’s de grond inboorde door import verbod in te stellen.Tot op heden zijn deze twee bedrijven niet meer wat zij eerder geweest waren!


  Maak melding

 3. En toen begon de uien en andere producten vanuit Nederland verscheept te worden naat Su want de mensen hadden honger!!

  @@ Ray die muil van hem met een koevoet open trekken!!! HJ de Vries ging toen ten onder door een hart aanval!!


  Maak melding

 4. Wijntuin heeft gelijk. Er is geen enkele zinnig argument te bedenken voor een slecht functionerende democratie voor 1980!
  De muitende militairen konden hun misnoegen gewoon uiten. Ze waren verenigd in een militaire vakbond. Ze hebben zelf gedemonstreerd onder de bekende ‘mama bon’.

  Hoezo slecht functionerende democratie?

  De democratie is pas op 25 februari 1980 omver geworpen door uitgerekend diegene, die konden profiteren van de vrije meningsuiting!!!


  Maak melding

 5. Ray, broeder je hebt groot gelijk. De discussie draait op volle toeren alleen de hoofdrolspeler hoor je niet.
  Lijder van de revo, grootste surinamer ooit, beste president ooit, hoeder van de Surinaamse natie bla bla bla… Als je lef hebt om 15 broeders op beestachtige wijze om te brengen dan moet je nu ook een kerel zijn om verantwoording te nemen. Schijtzak..


  Maak melding

 6. Goed of slecht.Het was onze democratie en als het in verzuiling langs etniciteit ontwikkelde,bleef het onze democratie en geen enkel land[lees Nederland] had het recht om redimusu’s
  weer in het leven te roepen.Deze hebben Sur.kaal geplukt en nu noemt de hoofd redimusu zich president van de puinhopen die Sur.heet.


  Maak melding

 7. @Wiep-Ding

  En dat waren niet zomaar verschepingen…VOLLE en nogeens VOLLE dozen met ALLE soorten levensmiddelen werden toen (nog steeds) verscheept richting SU.
  Hulp van SURNEDS !!
  Er was toen een schaarste aan alles….
  mensen zaten continu uit te kijken naar de GELIEFDE dozen..je zag ook de dood in de ogen van de meeste…
  Het was een pinarie van je welste (voor de meesten)…
  Het is onvoorstelbaar dat degene die verantwoordelijk is geweest voor de economische malaise, devaluatie, moorden, verkrachtingen, zelfverrijking, vertrappen van de grondwet gekozen is tot press…

  Sorry ik moet het toch kwijt:Ondankbare PAARSE volk…


  Maak melding

 8. Ik moet wel zeggeg dat ik met de woorden van wijtuin eens bent.
  Was het niet de plicht van Nederland om de jonge democratie juist te helpen in moeilijke tijden, als dit bericht klopt.
  Wanneer komt de hoofddader met zijn kant van het verhaal naar buiten?


  Maak melding

 9. GMAP, moreel gezien had nederland de verplichting om de jonge democratie in stand te houden. VOLLEDIG MEE EENS ! Ach, de hoofddader houd waarschijnlijk definitief zijn muil. De kans is zeer groot dat hij zo z’n graf in gaat tenzij de bevolking hem toch wil straffen. Zijn lot ligt in handen van de (schaamteloze Surinamers) zelf. Door hem een podium te verschaffen als president hebben ze waarschijnlijk z’n misdaden vergeven.


  Maak melding

 10. De massamoorden in Indonesie, Atjeh etc, staan ook in
  de Ned. Geschiedenis.
  Einde Salvernij SU waar 60.000 mensen de straat op werden gestuurd zonder 1 cent, of 1 cm2 grond om op te kunnen wonen of bouwen of te overleven, na 350 jaren onverloond werken,dit staat ook in de Nederlandse geschiedenis.
  Het toezien en faciliteren van massamoorden in Srebenica en Rwanda, dat staat of ze het willen of niet, ook in de Nederlandse geschiedenis.
  Het vonnis van 11 jaren op basis van de getuigenis van een ingesloten recidivist, dat staat ook on de Nederlandse geschiedenins.
  Het exporteren van Apartheid naar Afrika de eerste drugs(opium) producenten/exporteerders, dat staat ook in de Nederlandse geschiedenis.

  Waarom onze gewaardeerde Wijntuin zich druk maakt om deze voor deze immer knudde immorele racistische troep
  als hun geschiedenis beschouwd ! !

  Die toekomstige Oranjeaap die straks Koning wordt, hij heeft hun geschiedenisbesatudeerd.

  Geen wonder dat er geruchten soorseipelen van terugtreden van dit stukje verdorven Oranjetuig.

  Emile if ie lees eng wan presie,dat 1970 Parlement no ben Democratisch, gâng-a papiera dat a WC da ie kbe anmga heer torie diesie man ! !


  Maak melding

 11. nederland waar ben jij mee bezig.

  zij kunnen het maar niet verwerken dat bouterse op democratische manier door het volk verkozen is en ook zo zal blijven.


  Maak melding

 12. Natuurlijk verklaart Nederland in deze documenten dat
  de democratie voor 1970 slecht functioneerde.
  Uiteraard als excuus om het toendertijd samenspannen met met de militairen, om het wettelijk gezag omver te werpen, goed te praten.

  Zoals wij,ingewijden, eigenlijk al weten speelde de Nederlandse Kolonel Valk een zeer actieve rol bij de staatsgreep in de jaren 80. Dat is geen geheim. Nederland was degelijk op de hoogte van de activiteiten van Kolonel Valk maar Nederland heeft desondanks nimmer hierin ingegrepen. Pas nadat het te laat bleek te zijn, werd
  vlak na de staatsgreep, kolonel Valk uit Suriname
  gehaald door Nederland en te plaatsen naar Brussel.
  Zonder de strategische adviezen en hulp van kolonel Valk zou het Bouterse nimmer zijn gelukt om de coup met succes te plegen.

  Nadat bleek dat de situatie helemaal uit de hand was gelopen probeerde Nederland de zaak recht te trekken door de opstandelingen en oppositie tegen Bouterse te steunen. Rijkelijk te laat!

  Natuurlijk is het zo dat bekendmaking van de betrokkenheid van Valk bij de coup, Nederland in grote verlegenheid zal brengen. De internationale gemeenschap zal er achter komen dat Nederland oogluikend heeft toegestaan dat een hoge militair betrokken was bij de omverwerping van de democratische rechtsstaat in Suriname. Om deze internationale schande te voorkomen heeft Nederland dus besloten de stukken mbt de gebeurtenissen rond de jaren tachtig
  achter slot en grendel te plaatsen.

  Mijn mening is dat Nederland niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de handelingen die gepleegd zijn tijdens de jaren tachtig. De verantwoordelijken zelf dienen open kaart dienen te spelen en zich niet moeten schuilen achter een of ander amnestiewet.

  Echter, dat geschreven hebbende heeft Nederland zeer zeker bijgedragen voor het ontstaan van een zeer en zeer explosieve situatie wat uiteindelijk heeft geleid tot de gebeurtenissen van december 1982.

  Naar mijn bescheiden mening is Nederland, die al jaren terecht van de daken schreeuwt dat de schuldigen berecht dienen te worden, zeer hypocriet bezig.
  Want zelf wil Nederland haar eigen aandeel in dit geheel geheim houden.
  Ik vind dat wanneer je schreeuwt; ‘houdt de dief’, dat je zelf ook dient mee te werken om de dief staande te houden!


  Maak melding

 13. Sorry de vorige reactie wemelt van foutjes.

  De massamoorden door de 18e en 19e eeuw heen in Indonesië, Atjeh Saluwesa en andere dorpen in Indonesie, staan ook in de Ned. Geschiedenis.
  Einde Salvernij SU waar 60.000 mensen de straat op werden gestuurd zonder 1 cent, of 1 cm2 grond om op te kunnen wonen of bouwen of te overleven, na 350 jaren onverloond werken,dit is gewoon met trots opgetekend en staat ook in de Nederlandse geschiedenis.
  Het toezien en faciliteren van massamoorden in Srebrenica en Rwanda, dat is of ze het willen of niet, ook in de Nederlandse geschiedenis.
  Het verstek vonnis van 11 jaren op basis van de getuigenis van een ingesloten recidivist, t.n.v. de President van SU, dat staat ook on de Nederlandse geschiedenis.
  Het exporteren van Apartheid naar Afrika en de eerste drugs(opium) producenten/exporteurs, dat maakt ook deel uit van de Nederlandse geschiedenis

  Het verstrekken van nucleaire kennis en materiaal aan moslim extremisten en om atoombommen te produceren, ik hoop dat deze gebeurtenis net zo plaatsen in hun geschiedenis.

  Waarom onze gewaardeerde Wijntuin zich druk maakt om deze immer knudde immorele racistische troep als ze in hun geschiedenis SU beschouwen als ondemocratisch ! !

  Die toekomstige Oranjeaap die straks Koning wordt, hij heeft hun geschiedenis bestudeerd.

  Geen wonder dat er geruchten van abdictie van dit stukje verdorven Oranjetuig doorseipelen hij heeft het bestudeerd, niemand die zijn hart op de juiste plaats heeft wil kapitein zijn op zo’n schip .

  Emile if ie lees eng wan presie,dat 1970 Parlement no ben Democratisch, gâng-a papiera dat a WC da ie kaba anga heer torie diesie man ! !


  Maak melding

 14. redimusus zoeken altijd een stok om baas aan te vallen. maar baas gaat nooit zwichten voor de witte mannen. hi hihi hij is een echte sranang man. baas heeft het beste voor ons land. redimusus laat die ding rusten. kom gerust naar sranang voor vakantie maar binnenlandse aangelegenheden zijn onze zaken.


  Maak melding

 15. Beste Cees, dank je wel voor je constructieve toelichting. Mocht Hans Valk schuldig zijn in deze affaire dan kun je wel degelijk de staat der nederlanden aansprakelijk stellen. Immers Hans Valk was immers werkzaam als kolonel bij de Nederlandse krijgsmacht.(werkgevers aansprakelijkheid).

  Het wordt dat de dossier vrij worden gegeven. De nabestaanden hebben hier recht op. Mooie zaak voor de juristen !


  Maak melding

 16. koos

  jouw witte baasje heeft de amnestie uitgevonden om hun misdaden die zij begaan hebben te rechtvaardigen,”tja hoe slecht van aard moet jij dan wel zijn.
  toen jou witte baasje gemerk heeft dat zij niet van hun slechte daden die zij vooral tegen de crioro bevolking gepleegd hebben niet konden verbergen hebben zij de amnestie wet zelf gemaakt en gelegaliseerd ”hoe ziek van geest moet jij zijn om dat te doen,;;en spreek jou witte baasje over vervolging van een ander tewijl hij de ekte moordenaar is.
  nogmaals,redimusus,voordat jullie de leider van su uitschelden en beschuldigen,”kijk dan eerst in jou eigen tuintje die vol met onrechvaardigheid is aan geplant.toch koosje


  Maak melding

 17. Koos,

  Los van het feit dat ik vind dat Bouterse ten alle tijde de hoofdschuldige is in dit geheel en wat absoluut niet goed te praten is, ben ik het helemaal eens met Gmap.
  Nederland had nimmer maar dan ook nimmer haar indirecte bijdrage moeten leveren (via Kolonel Valk) om de jonge democratie omver te werpen. Het was juist de taak van Nederland om deze democratie met hand en tand te beschermen ook al was in de ogen van Nederland, deze niet perfect.
  Het gevolg van deze indirecte steun hebben we mogen
  merken in de jaren 80.
  Nederland heeft weliswaar niet zelf de trekker overgehaald maar Nederland heeft wel degelijk de kennis, hulp en mogelijk zelf ook de wapens geleverd.


  Maak melding

 18. Van een ordinaire coup, gebombadeerd tot revolutie van het volk, met als gevolgd acteruitgang honderden doden, genocide,massamoord en een land die tot op de bot verdeeld is.
  Ik ben het met iedereen eens dat ook Nederland de boetekleed moet aantrekken.
  Maar hoe zit met die RediMusu die hoog verraad heeft gepleegd, de man die jullie als een soort half god zien in Suriname


  Maak melding

 19. wauw, wat heftig!

  Cees, thanx!

  Dat van Kolonel Valk wist ik echt niet. Zulke dingen
  leer je dus echt niet op school.
  Hoe kon Nederland dat onder hun ogen laten gebeuren dan!?

  Als dat nu zou gebeuren zou dat zeker leiden tot het ‘vallen’ van de regering in Nederland en zou meteen een parlementaire enquette ingesteld worden.
  Nederland heeft wel wat te verbergen zeg!


  Maak melding

 20. SRA / Jair, waar het mij om gaat is dat de daders worden gestraft. Of ze nu Bouterse of Nederland heten, het maak mij geen zak uit. Doorgang van de rechtzaak was de beste optie geweest. Deze discussie had in de rechtzaal moeten worden gevoerd en niet op wk.


  Maak melding

 21. koos
  doorgang van welke rechtzaak.
  of bedoel jij ;doorgang van een rechtzaak met wetten die ten voordele voor de wetmaker die het oude onderdrukte wet systeem heeft aangehouden om te regeren,of,de wet dat op eerlijkheid is gebaseerd zonder opmerking van ras of kleur en die op orde is gebaseerd.
  ik geloof niet in wetten gemaakt door onderdrukkers maar in wetten gebaseerd op orde,ballans,rechtvaardigheid,recht en dat op een natuurordelijk manier;;bij deze word het juiste recht naar voren gehaald.”of ken jij deze ordelijke wetten niet dan.


  Maak melding

 22. Jullie blijven maar om de hete brij draaien.
  @sra de zelfde wetten die onze grondwet heeft bepaald yu kaw.
  ik ben het eens met koos, de rechtzaal is de plaatst waar deze dicussie gevoerd moet worden.
  Sra dit nog Bouterse heeft op dec 1982 laten zien welke wetten jullie respecteren.
  sra jij bent een schande voor de mensheid.


  Maak melding

 23. gaymap
  domme flikker.

  jij bent ook nog een slaaf van die gemaakte wetten die geen voordeel voor su nog bevolking gehad hebben.
  jou witte baasje grondwet heeft hij in su doen gelden toen zij nog de machthebbers waren om het bevolking en politieke partijen te kunnen beheren en belasten en die wetten waren een schande en misdaat tegen de mensheid niet alleen in su maar overal waar jou basje geweest zijn.
  jij klets over bouterse”kijk eerst in jou eigen tuintje.


  Maak melding

 24. Bovenstaande tekst kan onmogelijk van sra zijn. Sra is niet in staat om zo te schrijven.

  Degene die het wel heeft gedaan is dus een leugenachtige lafaard!!


  Maak melding

 25. Koos
  Jij bent wars van je eigen gereid gezwam.
  Begin met voorstellen JOUW Koningin naar Den Haag het Int.Gerechtshof voor te geleiden en berechten,voor de in haar naam gepleegde, of doen plegen van moorden in Srebenica en Rwanda ! !

  Nu je met identiek hetzelfde bezig bent, pak jouw Koningin aan voor deze misdaden nog voor de kraaienmars voorhaar geblazen wordt !

  Haar misdaden tellen alleen >100.000 dooien ! !


  Maak melding

 26. sra.
  Niet boos worden, je lijkt paraman wel.
  Als het klopt wat jij hier beweerd dan moeten al gevangenis deuren open.
  sra jij lijd aan het slavernij syndroom en je hebt een minderwaardigheidscomplex.
  Alles is in jou paarse bagger de schuld van de blanken.
  Als Bouterse voor het gerecht moet komen zijn het blanke wetten.
  Als die criminelen en rovers in Suriname berecht worden voor hun misdaden zijn het wel goede wetten.
  Vertel ons welke wetten Bouterse gaat gebruiken om de hele top van de VHP zogenaam op te sluiten??
  Vers van de pers de koning van neckerie R Doekhie licht in het ziekenhuis.


  Maak melding

 27. Ha ha ha, wanneer er vanuit Nederland het signaal komt dat het nu slecht gaat in Suriname, dan lachen de anti-Surinamers op deze site het hardst en geven deze idioten de huidige machthebbers nog een trap na.

  Echter, als hetzelfde geluid komt uit Nederland over de voor de revo zitten regering, dan wordt de boodschap ontkend.

  Selectieve verontwaardiging noemt men dat.


  Maak melding

 28. Een democratie is meer dan alleen een parlement. Het is bekend dat er heel veel onvrede was onder de bevolking in de periode 1975-1980. Dus Wijntuin slaat wat dat betreft de plank mis. Verder heeft hij echter wel gelijk door te stellen dat de coup het rechtstreeks gevolg was van een ruzie tussen de regering en de militairen. Niet vergeten moet worden dat de coup werd gepleegd enkele dagen voordat er een vonnis zou worden gewezen inzake een aantal zich als vakbondsleiders voordoende muitende militairen, de coup was dus niets anders dan een ordinaire muiterij eneen verkrachting v.d. rechtsstaat.


  Maak melding

 29. Linksom of rechtsom, DDB en zijn maffiamaatjes zijn de enige en echte schuldigen, al dan niet op instigatie van Nederland.En als dit alles met medewerking van Ned. is gebeurd moet DDB en zijn srtuikrovers niet alleen de bak in voor massamoord, maar ook voor hoogverraad.
  Als Ned. daadwerkelijk heeft meegewerkt kan Den haag het nu goedmaken, door DDB en zijn maatjes met een F16 op te halen en afleveren bij het Intern. Strafhof in Den Haag.


  Maak melding

 30. @@ ROY Je hebt het helemaal uiteen gezet, vooral voor de blinden!! Ik had willen zien door de reacties of zij in deze tijd nog kon/kan inzien(moderne ontwikkelingen)!Ondanks alles zijn toch de ogen voor de meeste kiezers wier de DiDibrie en zijn zijnen nu aan de macht heeft geholpen niet open!! Het zijn ondankbare Hyena’s! het zijn blinden en zo blijft het ook!

  Ach, ja!! wat doe je tegen voor de Oenen, wier geboren zijn voor een duppie, hoe zij/hij, hoe dan ook de kwartje kunnen maken!!


  Maak melding

 31. @Who Cares en Cees, dus nederland zou een rol hebben gespeeld in de coupe. Dit roept bij mij toch vragen op.

  1) waarom heeft is Bouterse bij verstek veroordeeld wegens drugssmokkel. Waarom je partner in crime toch veroordelen ?

  2) waarom vertelt Bouterse niet de waarheid. Immers hij heeft weinig met de oud kolonisator ?

  3) waarom heeft nederland destijds overwogen in te grijpen in Suriname ?

  Zou het niet kunnen zijn dat Hans Valk op eigen houtje Bouterse van adviezen voor zag ? In dat geval is de rol van Nederland kleiner dan we dachten. Het zou dan gaan om een collaborerende soldaat en waarschijnlijk 1 die op de payroll stond van de regime.

  1) waarom is Hans Valk dan overgeplaatst naar Brussel

  2) waarom is Hans Valk nooit berecht door de nederlandse krijgsraad

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Valk

  Hoe je het wend of keert, DDB is de hoofdrolspeler in zaak en het wordt dat hij z’n muil opentrekt. Hans Valk is toch al overleden en de banden met Nederland zijn nagenoeg verbroken.


  Maak melding

 32. @Ray

  Waarom ga je import stimuleren ipv export.
  Werkte je mischien voor de vries of kersten?
  Wat hadden deze zaken met ontwikkeling van Suriname te maken?

  @GMAP

  Jij bent een verdraaier van woorden en een grote vieze leugenaar.

  @Koos

  Jij komt totaal niet overtuigend meer over. Wat zoek je nog op dit net?


  Maak melding

 33. Oude politici zullen nooit en te nimmer toegeven wat hun fouten en domheid zijn geweest.Het electoraat telde alleen voor hun als de verkiezingen voor de deur waren en hielden het niveau van de kiezers laag door hun niet te scholen dan bij verkiezingen een perceel,werk of wat dan ook te beloven. Goed dat Suriname van ze af is. Bezem door de ruïne.


  Maak melding

 34. en nu copu men een heel ziekenhuis en de zieken mens lijdt er onder. het is genant dat twee mensen een heel ziekenhuis de grond in willen boren. r g-p en m v(advokaat) zgn stg bestuur.


  Maak melding

 35. alleen

  en nu coupt men een heel ziekenhuis en de zieke mensen lijden er onder. het is genant dat twee mensen een heel ziekenhuis de grond in willen boren. r g-p en m v(advokaat) zgn stg bestuur.


  Maak melding

 36. Koos, al zou DDB zijn mond open doen het doet su niks. we hebben het stilstaan op een-of-andere manier overleeft. onthou een ding GADO NA SRANAN FESI MAN en de mens wikt MAAR MASRA GADO E BESLIST


  Maak melding

 37. @alleen

  HOEZO ZAL HET NIKS VOOR SURINAME DOEN ALS BOUTA ZIJN BEK OPENDOET!!?
  Het zal juist alles betekenen voor de surinamers om de moordenaar zijn zonde te horen opbiechten!!Het zal bovendien ook meteen betekenen dat de schuldenaar eindelijk na 33 jaar gestraft kan worden en gerechtigheid zal na 33 ellendige jaren geschieden voor de 15 slachtoffers die geexecuteerd werden door je baasje!!
  Dan pas kan Suriname een nieuwe begin tegemoet gaan zonder de ellendige en moordzuchtige bouta!!Je bedoeld je baasje heeft het tot nu toe kunnen overleven dankzij AMNESTIE ,speciaal voor hem op het lijf geschreven door de bange rechters van Suriname. Due angst van ze komt niet uit respect maar uit vrees voor je baasje!!
  Ps
  Praten over 1980 en 1982 is TABOE voor je baasje!
  Hij zwijgt liever hierover ,dat betekekent dat het NIET goed was wat hij gedaan heeft!!
  HIJ WEET DAT DAAROM HEEFT HIJ ZICH ONTHULD MET AMNESTIE!!


  Maak melding

 38. Er is nog hoop ! Vers van de pers…

  PARAMARIBO – De krijgsraad in Suriname heeft het verzoek van de advocaat van Desi Bouterse om het proces over de Decembermoorden te stoppen, afgewezen.
  Advocaat Irwin Kanhai had dit verzoek namens twee andere verdachten in het strafproces gedaan.

  Kanhai weet nog niet op welke gronden de krijgsraad dit besluit heeft genomen


  Maak melding

 39. Het Surinaams parlement is altijd al een slecht functionerende puinzooi geweest vol met mensen die alleen maar geinteresseerd zijn in het zo snel en zo veel mogelijk vullen van hun eigen zakken. Dat is gewoon een keihard feit. Wijntuin kan nu komen ontkennen dat het Surinaams parlement in de jaren 70 slecht functioneerde maar ik vind zijn verklaring niet echt geloofwaardig omdat hij als voormalig parlementsvoorzitter zijnde overkomt als een slager die z’n eigen vlees zit te keuren, die gaat immers nooit een onafhankelijk en betrouwbaar oordeel geven.

  Het is een feit dat er veel onvrede was onder de bevolking voordat de 1980 coup plaatsvond maar dat wilt niet zeggen dat die onvrede de directe aanleiding was voor de staatsgreep. De echte aanleiding voor de staatsgreep was dat een stel militairen de berechting van hun muitende collega’s door de rechterlijke macht niet wilden afwachten. Het is echt geen toeval dat de staatsgreep werd gepleegd enkele dagen voordat er een vonnis zou worden gewezen tegen een stel zich als vakbondsleiders voordoende muitende militairen. De onder de bevolking heersende onvrede met de regering Aaron werd toen door de militairen misbruikt als handig excuus om hun staatsgreep, die in feite gewoon een ordinaire muiterij was, legitimiteit te verschaffen als een soort van ‘nobele revolutie’ tegen de gevestigde orde.

  Hans Valk bewonderde overigens types als Castro dus het is heel goed mogelijk dat hij op eigen houtje heeft gehandelt door Bouterse te voorzien van plannen voor het plegen van een staatsgreep.
  http://www.gfcnieuws.com/?p=147795


  Maak melding

 40. Schaam je bejaarde Emile. De reis naar de hel is al geboekt.Sneller dan men denkt.
  Democratie: waar was PSV met het ondemocratisch kiesstelsel. De creolen hadden dankzij instandhouden kiesstelsel altijd de meerderheid. De Javaan en hindoestaan werd voor veel minder geacht waard te zijn.

  NPS/PSV maakten gretig gebruigen van Tien Jaren Plan/Ned. Zo konden zij de hele stadsbevolking ambtenaar maken.

  Achterlijk NPS/PSV.

  Mr.Idiot heeft met 2/3 meerderheid niet gedurfd om kiesstelsel democratisch te maken. Blokkade PNP.

  MC/NDP belooft wel wat. wacht maar af.

  Het is coup die ons rechtgeaarde suri’s laat nadenken en uitspreken.


  Maak melding

 41. Ze kunnen me reet likken, die ray, gmap, koos en al die wittemans gatlikkers.
  Stelletje hyocrieten die van de grens uit zitten/proberen uit te leggen wat er mis is met SU..hahaha…ga ’s ff in je eigen kippehok kijken man…en met die kou ( :), i love Su)nog erbij

  🙂 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 42. uhm…

  wat een jaloerse lul ben ik toch.
  Why cant I get F…… life?
  SeriouslY, i Need help, Im depressed, Please, read my comments ‘N See, man..I’M VerY depressed 🙁 🙁 🙁


  Maak melding

 43. Midete zijn posting 12-2-2013 tijd; 15.45uur klopt als een bus.
  Geen discussie mogelijk.Die posting is geschreven door een posten die in elk geval de basisschool heeft doorlopen en dat heeft onze clini clown niet.


  Maak melding

 44. gaymap
  reactie;12-2-2013 tijd;15;57 uur
  jij denk mij te kennen.
  neen hoor ik ben niet boos over uitspraken tegen bouterse,waarom zou ik,”het is reeds van jou bekend wat jou standpunt tegen het su regering en vooral tegen bouterse is en ook jou negatieve uitleg over het su volk.
  dus mij druk maken wat een gek als jij hier op deze forum probeerdt duidelijk te maken is niet nodig.
  liegen en nogmaals liegen,”daaruit zijn jou verhalen gebaseerd en het proberen opzetten van surinamers tegen surinamers”dat is jou doel,maar zal geen effect hebben.


  Maak melding

 45. zwa,jij ben zuur en praat teveel,”als jij wil slaan,moet jij slaan en niet achter mijn rug jou rotzooi gaan uitleggen.
  ik ben een geboren surinamer en dat zal jij nooit worden.
  jij zou graag als mij willen zijn”maar helaas dat kan jij niet”jij zal nooit als mij kunnen zijn.
  als jij een man ben dan benader je mij face to face,toch Zwa


  Maak melding

 46. Voor de 2e keer hebben jullie verzuimd mijn reacties te tonen. Jullie helpen de mensen in een schijnwereld te leven door de manifeste realiteit te verbleomen en er luidiek over te doen.

  Terwijl onrecht floreert.
  Dit is oneigelijk gebruik maken van jullie site .

  Ik was hier mij hier niet meer gezien ! !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.